Ministarstvo podstaklo gimnazije da otvore odeljenja za talentovane za informatiku

Pomoćnik ministra prosvete Šaša Stojanović kaže da je to ministarstvo podstaklo gimnazije da otvore odeljenja za učenike nadarene za informatiku, kako bi se odgovorilo na sve veće potrebe za kadrovima u IT industriji. Koliko će specijalizovanih odeljenja biti otvoreno od naredne školske godine zavisiće od zainteresovanih kandidata i koliko njih položi poseban prijemni iz matematike. Stojanović je podsetio da su prijave kandidata za upis u specijalizovana IT odeljenja od 11. do 14. maja, a da je prijemni ispit zakazan za 3. jun. “Pozivamo sve učenike da se prijave za IT odeljenja i da pokušamo da pomognemo našoj zemlji da razvijamo IT industriju”, rekao je pomoćnik ministra.

Za IT odeljenja zainteresovano oko 70 gimnazija

Za otvaranje specijalizovanih IT odeljenja za učenike nadarene za računarstvo i informatiku zainteresovano je oko 70 gimnazija u Srbiji. Od prošle godine jedno takvo odeljenje otvoreno je u Prvoj beogradskoj gimnaziji, a njihovi učenici  su u sredu posetili kompaniju Nordeus, gde su imali priliku da vide kako izgleda raditi u IT industriji. Sa kompanijom Nordeus, najmlađe, buduće programere upoznala je Mina Marković koja u Nordeusu radi već pet godina. “Rad u gejming kompaniji je vrlo zabavan nijedan dan nije isti , sa osmehom idemo na posao, jer radimo sa izuzetnim ljudima”, naglasila je ona.
Učenici specijalizovanog IT odeljenja iz Prve beogradske gimnazije imali su priliku da obiđu kompaniju i da vide u kakvim uslovima rade programeri koji su stvorili najpoznatiju igricu Top Eleven – fudbal menadžer.

Učenici specijalizovanog odeljenja odlični i iz drugih predmeta

Profesorka Prve beogradske gimnazije Valentina Popović kaže da se učenici specijalizovanig odeljenja pokazali odlične rezultate na takmičenjima iz matematike i programiranja, ali i iz drugih predmeta – srpskog jezika, istorije, te da imaju više nagrada nego što je njih u odeljenju. “Smatram da je dobro što je uvedeno ovakvo odeljenja zato što je budućnost u IT industriji, a ovi đaci će imati sve potrebne kompetencije za rad nakon završene srednje škole”, rekla je Popović. Ona je dodala da će sa uvođenjem dualnog obrazovanja u škole biti lakše za učenje i u ovim odeljenjima, jer će učenici imati više prakse u kompanijama.
Učenici specijalizovanog IT odeljenja u Prvoj beogradskoj gimnaziji Todor Đelić i Irena Sepovski kažu da vole informatiku i programiranje i da je bilo logično da se upišu u ta odeljenja. Irena kaže da je to spoj gimnazije i stručne škole, pruža dobro znanje za programiranje, ali široko znanje iz drugih oblasti, te mogu da upišu kasnije bilo koji fakultet.

Digitalna Srbija: IT industriji nedostaje odo 30.000 ljudi

Predstavnica inicijative Digitalna Srbija Veronika Tešić Vušović kaže da je procena da IT industriji u ovom momentu nedostaje od 20.000 do 30.000 ljudi. Digitalna Srbija, kako je rekla, veruje da Srbija može da se transformiše u digitalnu ekonomiju. “Znanje je resurs koji je neophodan da bi jedna zemlja postala vodeća digitalna sila”, rekla je Tešić Vušović i dodala da su specijalizovana IT odeljenja pravi odgovor na nedostatak stručnih kadrova na tržištu. “Specijalizovana IT odeljenja će omogućiti deci da steknu izuzetna znanja u oblasti IT, ali i široko gimnazijsko obrazovanje koje će im omogućiti da konkurišu na bilo kom fakultetu”, pojasnila je ona.
Četrnaest kompanija okupljenih oko inicijative Digitalna Srbija podržavaju otvaranje velikog broja specijalizovanih IT odeljenja u gimnazijama širom Srbije jer unapređeno obrazovanje u ovoj oblasti približava našu zemlju digitalnoj transformaciji celokupnog društva.

Značaj ranog razvoja dece u zemljama Zapadnog Balkana

Delegacija Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je učestvovala u radu regionalne konferencije o značaju podrške deci i njihovim porodicama tokom ranog detinjstva u zemljama Zapadnog Balkana, koja je održana u Skoplju 3. i 4. maja 2018. godine. Konferenciju je organizovala Svetska banka, a koorganizator je bila Vlada Republike Makedonije. Učesnici konferencije su bili predstavnici ministarstava zemalja Zapadnog Balkana u čijoj su nadležnosti predškolsko vaspitanje i obrazovanje, podrška deci i porodicama iz domena socijalne zaštite, kao i predstavnici međunarodnih organizacija koje realizuju različite projekte, aktivnosti i incijative u ovoj oblasti. Učesnicima su se na početku konferencije obratili najviši predstavnici Vlade Republike Makedonije i Svetske banke – Zoran Zaev, predsednik Vlade Republike Makedonije, Linda van Gelder, regionalna direktorka Svetske banke za Zapadni Balkan,Haime Savedra, direktor Svetske banke za Obrazovnu globalnu praksu, Renata Deskoska, ministarka prosvete i nauke Republike Makedonije i Mila Cerovska, ministarka za rad i socijalnu politiku Republike Makedonije.
Predstavnici Svetske banke su posebno istakli dosadašnje rezultate Republike Srbije u oblasti reforme predškolskog vaspitanja i obrazovanja, prepoznajući ih kao primer dobre prakse, zbog čega je predstavljanje Anamarije Viček, državnog sekretara imalo poseban značaj u kontekstu inicijativa u oblasti podrške deci i porodicama tokom ranog detinjstva pokrenutih u regionu.
Tokom konferencije su učesnici takođe razgovarali o načinima na koje Svetska banka može da pomogne zemljama Zapadnog Balkana da ubrzaju proces unapređivanja dostupnosti, kvaliteta i pravednosti predškolskog vaspitanja i obrazovanja, kao i sveukupne podrške deci i porodicama u tokom ranog detinjstva.

Viček: Napori da se poveća obuhvat predškolskim vaspitanjem

Tokom konferencije „Značaj ranog razvoja dece u zemljama Zapadnog Balkana“ su se učesnici upoznali sa najvažnijim regionalnim i globalnim trendovima u vezi sa podrškom deci i porodicama tokom perioda ranog detinjstva. Kao deo predstavljanja uspešnih praksi, Anamarija Viček, državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije je predstavila aktuelne reformske procese i incijative u Republici Srbiji pokrenute sa ciljem da se poveća obuhvat dece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem i unapredi kvalitet predškolskog vaspitanja i obrazovanja kroz razvoj i implementaciju novih Osnova programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja, zasnovanih na modernim pedagoškim pristupima u radu sa decom. Gospođa Viček je naročito istakla značaj sveobuhvatnog procesa reforme predškolskog vaspitanja i obrazovanja kroz inicijative čija je realizacija u toku ili su u pripremi za realizaciju. Ona je takođe predstavila najvažnije aspekte projekta „Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje“, koji Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja realizuje uz pomoć Zajma Međunarodne banke za obnovu i razvoj.

Đukanović: Nije Ceca, nego primer „lepi grome moj“

Nedavno je objavljeno drugo izdanje radne sveske, u kom je ovaj primer ostao i nikakvih primedbi nije bilo. To je za Danas izjavio jedan od autora radne sveske Vlado Đukanović, naš poznati lingvista, povodom polemike na društvenim mrežama da li je stihu koji peva Svetlana Ražnatović mesto u udžbeniku. Đukanović napominje da nije reč o udžbeniku iz koga deca uče na primerima već o radnoj svesci u kojoj vežbaju, a jedan od osam primera u zadatku u kojem se od učenika traži da podvuku imenice u vokativu je i stih Marine Tucaković.
“Da li je ovo zvučna radna sveska, koju otvorite i zapeva Ceca Ražnatović? Nije. Tekst je napisala Marina Tucaković koja je napisala 80 odsto hitova popularne muzike od sedamdesetih godina pa naovamo. Dakle, ona je nesporna kao tekstopisac. Očigledno da niko nije gledao zadatak već je samo zaokružio dvostih, lupio strelicu i napisao Ceca. U zadatku piše da treba podvući oblike vokativa u primerima iz poezije i popularne muzike. Šta je nelegitimno u tom nalogu? Ništa. U zadatku imate četiri primera iz poezije, od kojih jedan peva Zdravko Čolić, pa imate liniju preko cele širine strane i ispod nje četiri primera iz popularne muzike. Ovaj primer spada u turbo folk zahvaljujući tome što ga peva Ceca Ražnatović, a da ga je otpevao Zdravko Čolić taj stih verovatno ne bi bio sporan. Prema tome samo je problem u tome ko peva te stihove”, navodi Đukanović.
On dodaje da ovaj zadatak ukazuje i na to da je standardni književni jezik polifunkcionalan, ali da niko ne obraća pažnju na detalje, aludirajući na liniju koja razdvaja primere iz poezije i popularne muzike. “Iznad linije jezik služi za pisanje poezije, ispod linije taj isti standardni književni jezik služi za pisanje tekstova popularne muzike. Ovde se pokazuje polifunkcionalnost jezika, da ne služi samo za pisanje romana, poezije, drama i pripovedaka nego i za svakodnevne razgovore, za pisanje na Fejsbuku i Tviteru, SMS poruka”, kaže Đukanović.
Ističe da je u zadatku naveden upečatljiv primer, jer pesmu očito znaju i oni koji slušaju Cecu i oni koji je ne slušaju, čim su prepoznali ko je peva, jer to nije navedeno u radnoj svesci. A suština je, dodaje, da učenici kao vokativ podvuku reč „grome“, a ne „lepi moj grome“ i „safiru“, a ne „plavi moj safiru“. Đukanović pita da li je citiranje stihova Marine Tucaković zabranjeno samo u pesmama koje peva Ceca Ražnatović ili i u pesmama svih drugih izvođača. On kaže da se, navodeći u udžbenicima samo primere iz „dobre“ književnosti, šalje poruka da se književni jezik koristi samo tu i kad se piše nešto ozbiljno, a da se ne mora voditi računa kad se piše na Fejsbuku i Tviteru. “Ovim osvešćujete decu da se književni jezik svuda upotrebljava, pa čak i u pesmama koje napiše Marina Tucaković, a otpeva Ceca Ražnatović. Dakle i to treba da bude književni jezik, to nije isključeno. Ako ste pismen čovek i na Tviteru i Fejsbuku i u SMS porukama treba da pišete veliko slovo, interpunkciju, da znate oblike vokativa i svih drugih padeža”,  poručuje Đukanović.

Ceca  u školama od 2014. godine

Radna sveska za srpski jezik i književnost, izdavačke kuće BIGZ, u kojoj je kao primer za vokativ naveden stih pesme Marine Tucaković „Sećaš li se lepi grome moj…“ koju peva Svetlana Ceca Ražnatović, odobrena je i koristi se u školama od 2014. godine.

Prijavljivanje dece u staropazovačke vrtiće

Prijave za upis dece u PU “Poletarac” u Staroj Pazovi vrše se svakog radnog dana od 10 do 12 časova u objektima u Staroj i Novoj Pazovi, Golubincima, Vojki i Krnješevcima, dok se u PU “Radost” u naselju Banovci Dunav vrše ponedeljkom, sredom i petkom od 7 do 14 časova i utorkom i četvrtkom od 10 do 17 časova i to isključivo u objektu “Heroj major Goran Savić” u Novim Banovcima. Prijave traju do petka 18. maja, a očekuje se da i u predstojećoj školskoj godini u pomenuta dva vrtića boravi blizu 1.900 dece sa teritoriji opštine Stara Pazova.

Apatinska “Ordinacija” na Školskom pozorju

Glumci Dramske sekcije Gimnazije “Nikola Tesla” iz Apatina po treći put, za dve nedelje, izvešće na Pozorišnom festivalu “Školsko pozorje” u Novom Sadu predstavu “Ordinacija” rađenu po tekstu neuropsihijatra i aforističara Slobodana Simića, a u režiji rukovoditeljke sekcije i profesorke srpskog jezika i književnosti Mirjane Ćalić. Ova predstava je od strane selektora proglašena među šest najboljih u Vojvodini. Glavni junak ove priče je automehaničar, koji postaje lažni doktor i pokušava da leči pacijente, dok oni ne sumnjaju da on nije to za šta se prestavlja. “Automehaničar” misli da su doktori samo površni šarlatani, da prepisuju recepte “kako im dođe”, te da bi i on kao automehaničar lekar mogao biti.
Amatersko pozorište je važno za afirmaciju i uvežbavanje veštine improvizacije za decu srednjoškolskog uzrasta. Mirjana Ćalić, profesorka srpskog jezika i književnosti i režiserka predstave “Ordinacija”: “Imamo devet učenika koji tumače devet uloga i muzičkog urednika, dok je moja malenkost reditelj, što znači da nas je jedanaest u timu. Učenici su dali sve od sebe da odglume najbolje što mogu, a selektor nije imao primedbi koje bi nešto menjale u improvizaciji. Za scenografiju i kostimografiju se snalazimo, a Lokalna samouprava nam mnogo pomaže kada su u pitanju troškovi putovanja.”
Dramska sekcija funkcioniše već osamnaest godina, učenici se menjaju iz generacije u generaciju, ali diplome i nagrade ostaju kao motivacija za dalji rad i priznanje za izvanredno odigrane brojne predstave tokom svih godina, ističe profesorka Ćalić.

Ko je kriv za “dosadne” gimnazije?

Forum beogradskih gimnazija smatra da gimnazije nisu “dosadne i suvoparne” i da ih zato učenici izbegavaju, kako je rekao ministar prosvete Mladen Šarčević, već da su, uprkos brojnim problemima, uspele da sačuvaju visoke kriterijume i standarde u pogledu obrazovnog rada i spreče devalvaciju znanja, kao i da su dobra priprema za studije. Možemo se složiti da većina srpskih gimnazija danas ne ispunjava principe savremenog obrazovnog koncepta po standardima nekih razvijenijih evropskih zemalja, naveo je Forum u saopštenju i upitao Šarčevića ko je odgovoran za to? Ko je odgovoran što se za obrazovanje u Srbiji izdvaja daleko manje novca iz budžeta nego u zemljama u okruženju i pitamo ga šta je on učinio kako bi nešto promenio u tom smislu?, upitao je Forum i dodao da se danas učenici gimnazija osećaju privilegovanim ukoliko im krov škole ne prokišnjava, ukoliko imaju normalan toalet ili tople učionice zimi. U takvim uslovima teško je zamisliti, kako se navodi, savremenog srpskog gimnazijalca kako na časovima hemije naučeno u teoriji primenjuje sprovodeći eksperimente u laboratoriji, gotovo nemoguće je zamisliti učenike koji na časovima informatike vežbaju na savremenim softverskim sistemima ili na istoriji u nekoliko klikova preko kompjutera pristupaju evropskim arhivima i muzejima, a što je svakodnevna praksa u većini evropskih zemalja.
Forum je začuđen i ministrovim stavom u kojem isključuje participativan pristup u pogledu strateškog planiranja ka stvaranju modernijih uslova u srpskom školstvu i ne pristaje na saradnju sa sindikatima u tom smislu. Članovi Foruma su ubeđeni da ministar na osnovu svog višedecenijskog iskustva stečenog u prosveti zna da uspešnost promena pre svega zavisi od onih koji ih sprovode, a ne samo od stručnjaka koji ih planiraju.
FBG podseća da je Šarčeviću prošlo skoro pola ministarskog mandata, “a ne vidimo da je u tom periodu došlo do značajnije promene obrazovne paradigme, ne primećujemo da su značajnije povećana budžetska izdvajanja za obrazovanje, kao ni da se daleko odmaklo u poboljšanju položaja zaposlenih u prosveti”. S druge strane, Forum deli ministrov stav da je u određenom broju škola prisutan javašluk, kao i da se nasilje u nekima od njih možda prikriva. Međutim, ulogu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja ne vidimo u pukom markiranju problema, već od njega očekujemo da se sa navedenim problemima izbori kroz smene odgovornih i primenu zakona, naveo je Forum beogradskih gimnazija.

Srpski jezik na svim fakultetima?

“Činjenica je da dobijamo relativno nepismene studente i nemam ništa protiv te ideje, ali nisam sigurna da je to pravo rešenje. Time što ćete pravopisne greške ispraviti, što je naravno korisno, neće biti ispravljeno temeljno osećanje da su deca nepismena jer ne čitaju. Ona moraju od malih nogu da nauče da čitaju, neka to bude i sa tableta ili računara, ali ako neke temeljne knjige ne pročitaju, neće moći da razumeju svet u kome žive. Ukoliko ne čitaju i ne prate šta se dešava, oni neće moći da razumeju kulturološke razlike, niti da steknu kvalitetno znanje. Ali, mislim da je zadatak škola da opismene đake! Dužnost je škola a ne fakulteta da opismene ljude, mladi moraju mnogo više da čitaju”, kaže Nada Popović Perišić, osnivač Fakulteta za medije i komunikaciju i nekadašnja ministarka kulture .

I studentima privatnih fakulteta prava na dom, stipendije?

“Mi se ne razlikujemo od državnih fakulteta u zahtevima akreditacione komisije koji se odnose na prostor, broj zaposlenih, načinu njihovog izbora. Ispunjavamo sve uslove kao i državni fakulteti, a jedina razlika je u osnivaču. Ako je već tako, i ako uredno plaćamo porez, onda i naši studenti treba da imaju isti tretman kao i oni na državnim fakultetima” kaže Nada Popović Perišić .

Zadržati mlade u Srbiji

“Mi svoje najbolje studente zadržavamo kao asistente, jer je i obaveza fakulteta da obrazuje sopstveni kadar. Drugo, mi želimo da vratimo studente koji su otišli u inostranstvo, ali se tu javlja problem nostrifikacije, odnosno nepriznavanja stranih diploma. Taj proces je jako spor i koči našu decu koja bi se iz sveta možda i vratila; studentima koji su završili prestižne univerzitete se ovde traži da polažu dodatne ispite. Mislim da bi trebalo da postoji popis onih koji su završili studije u inostranstvu i da se njima ponudi posao, to bi značajno diglo kvalitet obrazovanja u zemlji i života ovde. Nama se, na primer, vratio predavač Lazar Džamić, koji je radio u „Guglu“, i to je odmah podiglo nivo obrazovanja digitalnog marketinga i programa kreativne ekonomije jer je on doneo mnoga nova znanja i pristupe, kao i predloge za nova zanimanja koja ćemo uvesti”, kaže profesorka Nada Popović Perišić.

Cilj je izgraditi ozbiljnu akademsku instituciju

“Svi kapaciteti ove zemlje treba da budu uloženi u podršku obrazovanju i kulturi jer bez njih ne možemo da budemo dobri ni u ekonomiji. U jednom od govora naše predsednice Vlade sam čula da će se posebno baviti obrazovanjem i kulturom, i to posebno ohrabruje. Jer treba imati na umu da je jedan od razloga pokretanja privatnih fakulteta, bar kad je reč o nameri našeg fakulteta, da pruži ozbiljno obrazovanje, ali i da izgradi ozbiljnu akademsku instituciju. To je ozbiljan zadatak i zahteva vreme, istrajnost i pomoć države”, kaže Nada Popović Perišić, osnivač Fakulteta za medije i komunikaciju.

Fakultet za medije i komunikaciju uvodi 5+5 stipendije

“Ove godine ćemo studentima dati 10 stipendija po dve osnove. Pet je namenjeno odličnim đacima, kako bismo dobili kvalitetne studente, a pet socijalno ugroženim studentima. Isto tako, studenti sa prosečnom ocenom većom od devet dobijaju smanjenje školarine ili oslobađanje u potpunosti tokom celog studiranja”, kaže prof. dr Nada Popović Perišić, osnivač Fakulteta za medije i komunikaciju.

Školski  sport – baza za buduće šampione

Sportska olimpijada školske omladine Vojvodine, najznačajnije i najmasovnije pokrajinsko školsko takmičenje u kojem učestvuju učenici osnovnih i srednjih škola iz sedam okruga Vojvodine biće održano od 17. do 20. maja u Novom Sadu.  Tim povodom, u Gradskoj kući održana je ceremonija žreba kojom je utvrđen raspored učešća takmičara. Događaju je prisustvovao član Gradskog veća za sport i omladinu Ognjen Cvjetićanin.
“Školski sport u Vojvodini ima dugu tradiciju. Sportska društva i sekcije okupljala su veliki broj učenika, te su samim tim i ovakva takmičenja imala izuzetan značaj. Veoma mi je drago što je ove godine Novi Sad domaćin 8. Sportske olimpijade školske omladine Vojvodine i što smo dobili priliku da ugostimo 4,5 hiljada učenika i učenica i više od hiljadu profesora. To je rezultat onoga što smo radili prethodnih godina prepoznajući važnost školskog sporta kao baze za buduće šampione”, izjavio je Ognjen Cvjetićanin.

Olimpijada školske omladine Vojvodine od 1970. godine

Sportska olimpijada školske omladine Vojvodine – SOŠOV, pokrenuta je 1969. godine, a prva Olimpijada održana je 1970. godine u Novom Sadu. Na inicijativu Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, a u organizaciji Saveza za školski sport, 2014. godine po prvi put nakon 25 godina od realizacije poslednjeg SOŠOV-a, manifestacija je održana u Somboru. Prema rečima pokrajinskog sekretara za sport i omladinu Vladimira Bateza ovogodišnja manifestacija je po broju učesnika najveća i najzahtevnija za organizaciju. “Sama realizacija 8. SOŠOV-a, u smislu kapaciteta i infrastrukture je moguća jedino u Novom Sadu i ovom prilikom želim da se zahvalim predstavnicima Grada koji su nam dali punu podršku. Školski sport je prioritet i Pokrajine i Grada u strategiji razvoja, a posebno mi je drago što će ga promovisati poznati sportisti i reprezentativci koji su i sami bili učesnici SOŠOV-a”, rekao je Batez.
U okviru manifestacije, učenici osnovnih i srednjih škola iz sedam okruga takmičiće se u atletici, košarci, stonom tenisu, plivanju, rukometu, fudbalu, basketu 3 na 3, streljaštvu, karateu, džudou, sportskoj gimnastici, malim olimpijskim igrama, odbojci i ritmičkoj gimnastici.

Svečano otvaranje SOŠOV 17. maja

Direktor 8. SOŠOV-a Branko Vujović je pozvao sve Novosađane da prate takmičenja i prisustvuju svečanom otvaranju manifestacije koje će biti održano u četvrtak, 17. maja, sa početkom u 12.00 časova u Velikoj sali SPENS-a.
Svi sportovi u okviru programa 8.SOŠOV-a nalaze se u redovnom sistemu školskog sporta Republike Srbije, a pravo učešća imaju svi učesnici koji su bili pobednici Okružnih takmičenja. Tokom trajanja 8. SOŠOV-a biće organizovane i stručne tribine, kvizovi, druženja sa promoterima i zabavni program.

Vremeplov: Rođen Josip Slavenski  (Štolcer)

Na današnji dan 11. maja 1896. godine rođen je jugoslovenski kompozitor Josip Slavenski, profesor Muzičke akademije u Beogradu. U težnji ka oblikovanju nacionalnog izraza, spojio je elemente muzičkog folklora pojedinih balkanskih naroda s modernom evropskom muzičkom tehnikom (“Simfonija orijenta”, “Haos”, “Heliofonija”, “Simfonijski ep”).

Vremeplov: Rođen Milan Kurepa

Akademik dr Milan Kurepa, fizičar, profesor Prirodnomatematičkog  fakulteta u Beogradu, rođen je na današnji dan 11. maja 1933. godine.

Vremeplov: Rođen Dali

Španski nadrealistički slikar Salvador Dali, jedan od najvećih slikara 20. veka rođen je 11. maja 1904. Godine. Radio je i kao kostimograf i scenograf u filmovima španskog režisera Luisa Bunjuela (Louis Bunuel) “Andaluzijski pas” i “Zlatno doba”.

Vremeplov: Rođen Đorđe Balašević

Đorđe Balašević, muzičar i ambasador dobre volje UNICEF -a rođen je u Novom Sadu  na današnji dan 11. maja 1953. godine.

Vremeplov: Okončani sukobi francuskih studenata sa policijom

Na današnji dan 11. maja 1968. u nastojanju da okonča žestoke sukobe studenata sa policijom, francuski premijer Žorž Pompidu učinio je ustupke studentskim zahtevima.

Vremeplov: Umro Oto fon Gerike

Nemački fizičar i pronalazač Oto fon Gerike umro je na današnji dan 11. maja 1686. godine. Prvi je demonstrirao vakuum, izumeo je vazdušnu pumpu, vazdušnu vagu i barometar.

Vremeplov: Vizant – prestonica Rimskog carstva

Na današnji dan 11. maja 330. rimski car Konstantin I Veliki proglasio je grčki grad Vizant za novu prestonicu Rimskog carstva. Grad, koji je po njemu nazvan Konstantinopolj (Carigrad) osvojili su Turci 1453. i kao Istanbul bio je prestonica Otomanskog carstva do 1923.

Vremeplov: Rođen Justinijan Veliki

Vizantijski car Justinijan I Veliki, koji je tokom vladavine (od 527) nastojao da obnovi jedinstvo Rimskog carstva sa sedištem u Carigradu rođen je na današnji dan 11. maja 483. godine. Zaslužan je za kodifikaciju rimskog prava.

Sremska Mitrovica: Unapređena borba protiv trgovine ljudima

U Sremskoj Mitrovici u narednom periodu će delovati još jedno radno telo, a ovaj put u oblasti borbe protiv trgovine ljudima, rečeno je prekjuče na  održanom sastanku u Gradskoj kući, čiji je koordinator Centar za socijalni rad “Sava”. I Sremska Mitrovica je u skladu sa strategijom koja je doneta u avgustu prošle godine, oformila radno telo koje će u narednom periodu da se bavi pitanjem borbe protiv trgovine ljudima. U tome pored relevantnih ustanova, podršku će pružiti i udruženja građana koja se upravo bave ovom temom, kroz projekat pomoći lokalnim samoupravama da kroz treninge zaduženih lica lakše prepoznaju i detektuju žrtve trgovine ljudima. Brojni su primeri žrtava, a stručnjaci kažu da su to najčešće osobe ženskog pola, pretežno maloletni, bez osnovnog i srednjeg obrazovanja, a mahom iz porodica koje su prethodno već imale dodirnih tačaka sa nekim vidom nasilja, odnosno sistemom socijalne zaštite. Sremska Mitrovica, kažu, u borbi protiv istog je primer dobre prakse, te o tome ne govori prvi put. Na sastanku istaknuto da je u protekloj godini na ovoj teritoriji zabeležena jedna žrtva trgovine ljudima.

Odbor za prava deteta osudio neprofesionalizam medija

Odbor za prava deteta Narodne skupštine osudio je danas senzacionalističko i neprofesionalno izveštavanje u medijima o slučajevima nasilja u porodici, a pogotovo nad decom. Odbor je stoga uputio poziv Savetu za suzbijanje nasilja u porodici Vlade Srbije, Zaštitniku građana, Povereniku za zaštitu ravnopravnosti i Savetu za štampu (kao nezavisnom telu koje okuplja izdavače, vlasnike medija i novinare) da reaguju, kako bi se sprečilo senzacionalističko izveštavanje o slučajevima nasilja nad decom. Kako je saopšteno iz srpskog parlamenta, neposredan povod za oglašavanje Odbora za prava deteta je izveštavanje medija od 4. maja, o slučaju seksualnog zlostavljanja maloletnog deteta od oca.
Odbor smatra da je javnost, bez ikakve potrebe, do detalja obaveštavana o zlostavljanju deteta i nesreći u kojoj je dete živelo, te da su tom prilikom iznošeni detalji bez razmišljanja kakve bi oni posledice mogli imati po žrtvu. “Ovo nije prvi primer zloupotrebe informacija iz privatnog života žrtve u medijima i time unižavanja ljudskog dostojanstva, kroz kršenje novinarskog kodeksa. Imajući u vidu značaj medija u borbi protiv nasilja u porodici, a pogotovo protiv nasilja nad decom, smatramo da prevashodni cilj u informisanju mora biti zaštita žrtve i ukazivanje na pojave koje društvo ne sme da zataškava, a ne podizanje tiraža na račun dubokih ljudskih nesreća.

Ministarstvo: Nije bilo saradnje sa agencijom “Lifeline childrens services”

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopštilo je  7. maja nikada nije ostvarilo saradnju sa agencijom Lifeline childrens services o međunarodnom usvajanju dece i da preko te agencije nije realizovano ni jedno usvajanje od američkih državljana u Srbiji. Povodom informacija objavljenih u medijima, o međunarodnom usvojenju dece u Srbiji i postupanju agencije za posredovanje u ovim postupcima iz američke države Alabama, ministarstvo navodi da je ta agencija u delu u kojem se navodi cenovnik usluga za međudržavno usvojenje navela i troškovnik za Srbiju, iako se u delu sajta u kojem se navode zemlje sa kojima ostvaruje saradnju, Srbija ne nalazi.
S obzirom na to da se na sajtu navode i određene neistine, u cilju pravilnog i istinitog informisanja svih potencijalnih usvojitelja iz SAD, ministarstvo je pisanim putem obavestilo Ambasadu SAD u Beogradu da na svom sajtu i na veb sajtu State Department, kojima se informišu potencijalne usvojiteljske porodice iz SAD o procedurama međunarodnog usvojenja u Srbiji objave činjenice. Istovremeno je, kako se navodi, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja mejlom kontaktirana agenciji Lifeline childrens services, kojim je zatražena ispravna netačnih informacija na njihovom sajtu. Agencija je istog dana odgovorila i uz izvinjenje navela da će odmah napraviti ispravku, a proverom je utvrđeno da je to i učinjeno.

Postupak međudržavnog usvojenja besplatan i  u skladu sa Haškom konvencijom

Iz ministarstva posebno ističu da je postupak međudržavnog usvojenja u Srbiji besplatan, odnosno inostrani usvojitelji nemaju nikakve troškove koji se odnose na plaćanje usluga državnih institucija koje su uključene u postupak. Troškovi koje inostrane agencije koje posreduju naplaćuju od svojih klijenata su troškovi postupka utvrđivanja opšte podobnosti za usvojenje, izrada Home Study, troškovi posredovanja, troškove puta i boravka u Srbiji za vreme trajanja postupka zasnivanja međudržavnog usvojenja, troškove izrade novih dokumenata za dete (pasoša, izvoda iz matične knjige rođenih), izrada periodičnih izveštaja o stanju deteta u usvojiteljskoj porodici po zasnovanom usvojenju ( izveštaji Ministarstvu se dostavljaju na svakih šest meseci, ponekad i češće u naredne tri godine).
Napominje se i da je sve navedeno u skladu sa Haškom konvencijom o međudržavnom usvojenju, koju je Srbija ratifikovala u decembru 2013. godine, a koja je stupila na snagu aprila 2014. Posebno se u saopštenju ukazuje na činjenicu da u skladu sa odredbama Porodičnog zakona i Haške konvencije o međudržavnom usvojenju, dete državljanin Srbije može biti usvojen od usvojitelja stranih državljana, samo u slučaju da se u razumnom roku od jedne godine po utvrđenoj opštoj podobnosti deteta za usvojenje ne mogu naći usvojitelji među domaćim državljanima i uz prethodnu dozvolu ministra nadležnog za porodičnu zaštitu.
To su, navodi se, uglavnom deca sa ozbiljnim zdravstvenim i razvojnim problemima, genetskim opterećenjima, i romska deca starijeg kalendarskog uzrasta (iznad tri godine). U realizaciji međudržavnog usvojenja Ministarstvo, po Haškoj konvenciji, kao centralni organ isključivo sarađuje sa agencijama koje imaju Hašku akreditaciju i koje podležu svim vrstama kontrole od strane Haške konferencije za međunarodno privatno pravo, stoji u saopštenju.

Dečak pao u školi i ostao bez bubrega

U Elektrotehničkoj školi u Sremskoj Mitrovici, 16-godišnji učenik prvog razreda SSS zadobio je teške povrede opasne po život kada je pao sa stolice u učionici. On je prethodno stavio stolicu na radijator, kako bi dohvatio ručku prozora, ali je izgubio ravnotežu i noga od stolice ubola ga je u stomak, juče je preneo “Pink”. Zbog ovog udarca mu je odstranjen bubreg. Utvrđuju se sve okolnosti ovog događaja.

Italijani oduševljeni, u Škotskoj robot “popio” otkaz

Robot “Pepper”, konsijerž u jednom hotelu na italijanskom jezeru Garda, može da odgovara na pitanja na italijanskom, engleskom i nemačkom jeziku, a gosti ga već zovu Robi. Najavljivan kao prvi italijanski robot konsijerž, koji gostima pruža podršku i ispunjava želje, u granicama svojih mogućnosti, humanoid će ovu celu sezonu raditi na jezeru Garda, s ciljem da bar delimično oslobodi osoblje da daje odgovore na jedna ista pitanja gostiju, piše AP.

By admin