Vesti – 12/13.05.2018.

Osmaka 71.661: U srednjim školama mesta za 76.064 đaka

Osmi razred osnovne škole na kraju ove školske godine, prema prvim statistikama, završiće 71.661 učenik dok u srednjim školama ima mesta za 76.064 đaka, saopštilo je u petak Ministarstvo prosvete. Broj slobodnih mesta u srednjim školama veći je za 6,14 odsto od broja učenika.
Preko te kvote u 60 škola u ukupno 63 odeljenja ima mesta za 1.260 učenika sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku. Prijavljivanje učenika za upis u IT odeljenja počinelo je  i traje do 14. maja.
U gimnazijama ima 19.062 mesta. Kako se navodi, u četvorogodišnjem školama ima mesta za 60.640 učenika, u trogodišnjim 16.106, za dvogodišnje školovanje 242 i jednogodišnje 306 mesta.
U dualnom modelu obrazovanja ima 3.507 mesta u oko 120 odeljenja. Za školsku 2018/2019. godinu Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pripremilo je više novih obrazovnih profila, inoviralo i osavremenilo neke koji su od ranije u sistemu a neke od profila koji su ranije bili realizovani u statusu ogleda prevelo u redovan sistem, kaže se u saopštenju.
Za sve ove profile izrađeni su standardi kvalifikacija, planovi i programi nastave i učenja zasnovani na ishodima kao i normativi prostora, opreme i nastavnih sredstava i vrste stručne spreme nastavnika, stručnih saradnika i pomoćnih nastavnika. Neki od ovih obrazovnih profila biće realizovani po modelu dualnog obrazovanja.
Od školske 2018/2019. godine po novim planovima i programima nastave i učenja biće uvedeni novi profili: Elektrotehničar za informacione tehnologije, Tehničar za lovstvo i ribarstvo, Tehničar grejanja i klimatizacije, Livački kalupar, Brodomonter, Elektromonter mreža i postrojenja, Operater osnovnih građevinskih radova, Operater u prehrambenoj industriji, Cvećar – vrtlar, Elektrotehničar računara, Elektrotehničar energetike.
Uvode se i profili: Vozač motornih vozila, Tehničar drumskog saobraćaja, Turističko-hotelijerski tehničar, Građevinski tehničar i Tehničar za kompjutersko upravljanje (CNC) mašina. Obrazovni profil Turističko-hotelijerski tehničar zameniće dosadašnji obrazovni profil Turistički tehničar, obrazovni profil Građevinski tehničar zameniće obrazovni profil Građevinski tehničar za niskogradnju, dok će obrazovni profil Tehničar za kompjutersko upravljanje (CNC) mašina zameniti dosadašnji obrazovni profil Tehničar za kompjutersko upravljanje.

U pokrajini manje osnovaca, dvojezička nastava u 14 škola

Pokrajinska vlada je na današnjoj sednici razmotrila podatke o osnovnom obrazovanju i vaspitanju učenika, s posebnim osvrtom na obrazovanje na jezicima nacionalnih manjina u školskoj 2017/18. godini i o realizaciji dvojezičke nastave u osnovnim i srednjim školama na teritoriji AP Vojvodine. Osnovno obrazovanje i vaspitanje u AP Vojvodini ostvaruje se u 345 redovnih obaveznih osnovnih škola, koje pohađa 144.090 učenika, što je za 1.986 učenika (1.36 odsto) manje nego prethodne školske godine. Pored redovnih, osnovno obrazovanje se ostvaruje u 13 posebnih osnovnih škola za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, 21 osnovnoj muzičkoj školi, dve baletske škole, dve škole za osnovno obrazovanje odraslih, te u pet privatnih osnovnih škola i u jednoj privatnoj osnovnoj baletskoj školi.
U osnovnim školama na teritoriji AP Vojvodine, pored nastave na srpskom jeziku, nastava se ostvaruje i na još pet jezika: mađarskom, slovačkom, rumunskom, rusinskom i hrvatskom. Učenicima je omogućeno i izučavanje mađarskog, slovačkog, rumunskog, rusinskog i hrvatskog jezika, kao i još šest jezika: ukrajinski, bunjevački, romski, bugarski, makedonski i češki, što je ukupno 11 jezika u okviru izborne nastave za predmet – Maternji jezik/govor sa elementima nacionalne kulture.
Dvojezička nastava na teritoriji Vojvodine se realizuje se u sedam lokalnih samouprava: u Novom Sadu, Subotici, Pančevu, Sremskoj Mitrovici, Vrbasu, Senti i Sremskim Karlovcima. Nastava se odvija na maternjim jezicima: srpskom, mađarskom i hrvatskom i na stranim jezicima: engleskom, nemačkom, ruskom i francuskom. U školskoj 2017/18. godini, dvojezičkom nastavom obuhvaćeno je 14 škola: 10 osnovnih škola i četiri gimnazije, sa ukupno 1.066 učenika, raspoređenih u 49 odeljenja. Pokrajinska vlada, tokom 2017. godine, finansirala je osnovne i srednje škole koje realizuju dvojezičku nastavu u AP Vojvodini, u iznosu od 4,8 miliona dinara.

Prosvetu brisati iz čl. 13. Nacrta zakona o štrajku

Juče je predsednici Vlade  Ani Brnabić otvoreno pismo uputio potpredsednik NSPRV Dušan Kokot koji kaže da je  „nacrtom zakona o štrajku koji je upravo prošao kroz postupak javne rasprave, prosveta je konačno predstavljena kao „delatnost od opšteg interesa“. To, po tekstu pomenutog Nacrta znači da bi obustava rada u prosveti (nevezano na kom nivou) ugrozila život, bezbednost i zdravlje stanovništva. Takvu „čast“ nismo mogli ni da zamislimo!“, kaže Kokot.
„Na kraju, zaista bi bili prijatno iznenađeni da od ovog „sjajnog“ rešenja ne bude ništa, i da prosvetu obrišete iz člana 13 pomenutog Nacrta. U suprotnom, posledice bi mogle biti nezamislive“ kaže Kokot. (→Saopštenja)

U emisiji “Ja biram” o kozmetičkom tehničaru

Najnovija emisija iz serijala “Ja biram” se emituje 12. maja u 9,25 časova.  Zamislite da se bavite poslom koji podrazumeva lepu atmosferu i svakodnevni osećaj zadovoljstva kada nekog ulepšate ili mu pomognete da se bolje oseća. Jeste medicina, ali je ona ovde u službi pravilne nege i lepote, što je osnova smera kozmetički tehničar koji je poslednjih godina sve popularniji u Medicinskoj školi u Novom Sadu. Osmakinja Mila ( ulozi maturantkinje je Mila Pajić) iskoristiće lepo vreme za vožnju bicikla u kratkom predahu od priprema za prijemni. Posetiće i profesionalnog frizera da sazna kako se pravilno neguje kosa, kakvi su trendovi i probati jednu od mogućih frizura za malu maturu. U ovoj emisiji podsećamo se karakteristika okeanske klime u zapadnom delu Evrope, analiziramo uz pomoć direktne proporcije koliko nam je materijala potrebno za šivenje određenog broja haljina, a istorija nas podseća na posledice krstaškog osvajanja Carigrada.

“Obično, a vrhunski” predstavlja mladog muzičara

Najnovija emisija “Obično, a vrhunski” (urednica Eva Bokan, reditelj Uroš Jandrić, novinarka Jelena Vukmanović, prim. ured.) koja će biti emitovana u nedelju u  9:35 časova na RTV 1 predstaviće Zvekić Pavla. Pavle ima 16 godina, učenik je drugog razreda Srednje muzičke škole u Subotici, odseka za džez. Sa samo šesnaest godina komponuje po uzoru na Filipa Glasa i druge vrhunske džez pijaniste i kompozitore. Sa prijateljima svira u džez kvintetu “Iz principa”, a uskoro im izlazi i prvi album. Ovo je priča o Pavlu, ali i omladincima u Subotici, kao retkom mestu u Srbiji u kojem zvanično može da se uči i neguje džez muzika.

Dodatno obrazovanje i obuka za 9.880 građana

Programe dodatnog obrazovanja i obuke ove godine pohađaće 9.880 nezaposlenih građana u Srbiji, najavio je 9. maja ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević. Đorđević je otvarajući konferenciju “Održivi razvoj 2018” rekao da realizaciju tih programa finansira Nacionalna služba za zapošljavanje i da će još 487 lica biti uključeno u obuke za tržište rada na zahtev poslodavca, a iz sredstava IPA 2013 programskog ciklusa. “Na ovaj način, ali i kroz realizaciju svih drugih mera aktivne politike zapošljavanja teži se uspostavljanju stabilnog, održivog i efikasnog trenda rasta zaposlenosti koji se zasniva na postulatima jednakih mogućnosti i dostojanstvenog rada za sve”, rekao je Đorđević.
Kako je navedeno u saopštenju ministarstva, Đorđević je poručio da Vlada Srbije aktivno radi na tome da mladima obezbedi bolje uslove života kako bi “u Srbiji mogli od svog rada da žive pristojno i sebi i svojoj porodici obezbede lepšu i sigurniju budućnost, a ne da odlaze u inostranstvo”. Ministar je rekao i da resorno ministarstvo pomaže zaposlenim građanima tako što im pruža priliku da se prekvalifikuju za zanimanja koja su potrebna na tržištu rada.

Medalje za Saru i Mariju na konferenciji mladih naučnika

Srebrna medalja na Međunarodnoj konferenciji mladih naučnika, koja je održana u Beogradu, završila je u Sremu.  Osvojila ju je Sara Milošević, učenica inđijske gimnazije, u oštroj konkurencijij 200 učenika iz čak 30 zemalja.           https://www.youtube.com/watch?v=Vun0UBKwQ5Y
Na istom takmičenju, mlada i uspešna Marija Pinjić osvojila je zlatnu medalju. https://www.youtube.com/watch?v=lIAQ0cMFKAM

Predavanja o kulturnom nasleđu u Sremskoj Mitrovici

Ove godine navršilo se se 73. godine od završetka Drugog svetskog rata i 68. godina od inicijative za stvaranje današnje Evropske unije. Ova dva važna događaja u istoriji Evrope obeležili su 09. maja i učenici sremskomitrovačkih srednjih škola, različitim predavanjima o kulturnom nasleđu, u Biblioteci, Galeriji i Muzeju Srema. Kroz kratka predavanja o značaju kulturnog nasleđa učenici srednjih škola su u Mitrovačkoj Biblioteci, a potom u Galeriji i Muzeju imali priliku, da se više upoznaju sa onim što nas spaja i pruža nam zajedničko razumevanje mesta u kojem živimo, a u organizaciji Biblioteke “Gligorije Vozarović”.
Pored Gradske Biblioteke, jedan od organizatora obeležavanja Dana Evrope jeste i Galerija “Lazar Vozarević”. Prema rečima okupljenih srednjoškolaca iz Sremske Mitrovice, današnji dan je veoma poučan, a kulturno nasleđe je to što ih povezuje, dajući im pravi evropski identitet, koji svakako pomaže da izgrade svoju, ali i budućnost generacija koje dolaze.

Srednjoškolci predstavili biznis ideje u PKS

Dvadeset najboljih timova koji su se plasirali u završnicu takmičenja projekta “Preduzetnik u srednjoj 2018” predstavilo je 9. maja biznis ideje u Privrednoj komori Srbije, a u projektu je učestvovalo 4.000 srednjoškolaca iz 25 beogradskih i novosadskih škola. Bojan Stanić, direktor Sektora za analitiku i usluge u PKS, kaže da je Komora uložila veliki napor u omladinsko preduzetništvo jer je to, ističe, budućnost zemlje. “Nadam se da će partneri projekat proširiti i na druge gradove, jer i đaci iz ostalih gradova imaju pravo da upoznaju preduzetnički duh i da se pripreme za poslovni svet koji ih očekuje”, rekao je Stanić. Među idejama, navodi on, bilo je i onih na kojima bi đacima mogli da pozavide starije kolege preduzetnici i privrednici, a njega je lično najviše impresionirala ideja koja se tiče pomoći osobama sa invaliditetom i koja je, kaže, na jedinstven način spojila inovativnost i društvenu odgovornost.
Predsednik Upravnog odbora organizacije “PROMOS” Igor Sužnjević istakao je da se projekat “Preduzetnik u srednjoj” održava već treću godinu, a ono što ga čini specifičnim u odnosu na prethodne dve godine jeste učestvovanje i srednjoškolaca iz Novog Sada, a ne samo iz Beograda. “Takmičenje traje 11 meseci, ekipe se prijavljuju u srednjim školama, a odvija se u tri faze. U prvoj fazi uspešni preduzetnici obilaze đake s ciljem da ih motivišu da razvijaju ideje, u drugoj fazi uče o biznis planu, marketingu i finansijama. I u poslednjoj fazi oni predstavljaju svoje ideje sa novostečenim znanjem”, objašnjava Sužnjević.
Pobednici dobijaju nagradu od 50.000 dinara i pet vaučera za školu stranih jezika. Rezultati prošlogodišnjeg projekta i takmičenja su pametna rukavica za slepe i slabovide, pametna kutija za lekove, punjač koji puni mobilni telefon u toku vožnje bicikla, noša za pse… Organizacija “PROMOS” je pokretač projekta “Preduzetnik u srednjoj”, koji se sprovodi u saradnji sa Privrednom komorom Srbije.

Mališani u kvizu “Pljavo ili čisto – nije isto”

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan otvorio je u četvrtak  Eko-kviz na temu “Prljavo ili čisto – nije isto”, gde su se u poznavanju ekologije takmičili osnovci iz osam gradova Srbije. “Ovaj ekološki talas mora da se širi po Srbiji”, rekao je Trivan u obraćanju mladim zaštitarima životne sredine i prirode, dodajući da Eko-kviz uspešno doprinosi jačanju svesti najmlađih i stavljanju u fokus javnosti temu ekologije. Zbog toga će, poručio je, Ministarstvo punu pažnju obratiti ekološkom obrazovanju i naredne godine ukazati još veću podršku organizovanju ovakve i sličnih manifestacija. Trivan je pozvao učesnike da ostanu “zelena vojska” na koju će se i stariji ugledati, i koji će pokazati kako bi se trebalo ponašati prema svom životnom okruženju, kako reciklirati i čuvati prirodu. “Sve vas pozivam da svoje roditelje, svoje bake i deke, uporno učite da budu kao što ste vi, jer vi u stvari najbolje znate kako se čuva i kako se voli priroda”, rekao je Trivan osnovcima, a predstavnicima lokalnih samouprava uručio je zahvalnice za učešće u kvizu.
Eko-kviz koji je okupio učenike od petog do osmog razreda osnovnih škola Vranja, Gornjeg Milanovca, Zrenjanina, Petrovca na Mlavi, Vršca, Prokuplja, Sokobanje i Beograda, po drugi put je organizovalo JKP “Gradska čistoća” Beograd, kako bi se doprinelo stvaranju zdravih navika i odgovornog ponašanja najmlađih prema životnoj sredini. Ove godine, samo iz Beograda je preko sedam stotina dece učestvovalo u kvalifikacionim takmičenjima za Eko-kviz, koji su, upoznajući se sa različitim aspektima zaštite životne sredine, sigurno postali i njeni zaštitari.

Predavanje u vršačkoj Gimnaziji povodom 70 godina države Izrael

Nakon otvaranja izložbe “Pisma Hilde Dajč” posvećenoj mladoj Jevrejki Hildi, koja je tokom Drugog svetskog rata poslednje dane života provela u logoru Staro sajmište, gde je otišla dobrovoljno, kako bi kao medicinska sestra pomagala svojim sunarodnicima, u organizaciji Kulturnog centra i ambasade Izraela, u Gimnaziji Borislav Petrov Braca održano je predavanje na temu “Drevna nacija, mlada zemlja”, povodom 70 godina postojanja države Izrael.

Nedelja inovacija od 28. maja do 1. juna

Performansom virtuoza na laserskoj harfi Gorana Ferenca u četvrtak 10. maja je na jedinstven način predstavljena  “Nedelja inovacija” koja će biti održana u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, od 28. maja do 1. juna.

„JCI Novi Sad” podstiče mlade na društveni aktivizam

Da bi postali vodeća globalna mreža mladih aktivnih građana, članovi novosadske komore svetske organizacije „Junior Chamber International” (JCI) se već 15 godina trude da obezbede mogućnosti razvoja za njihovo osnaživanje ka stvaranju pozitivnih promena u društvu. To uspevaju kroz osmišljavanje projekata koji su od značaja za lokalnu zajednicu, ali i njihovo razvijanje veština i sposobnosti kao mladih lidera. JCI postoji u 115 zemalja, a u Srbiji su, osim u Novom Sadu, njihove komore osnovane u Beogradu, Nišu i Zrenjaninu. U „JCI Novi Sad” je trenutno 20 aktivnih članova, a postoje i potencijalni, počasni i alumni članovi koji uspešnim karijerama inspirišu potencijalne lidere. Njihovi članovi od 18 do 40 godina angažuju se i na projektima u oblasti međunarodne saradnje, obrazovanja, ekologije, razvoja sporta, humanitarnog rada, preduzetništva i kulture. “Kroz projekte se trudimo da dopremo do mladih koji, ukoliko u sebi imaju neki tračak želje i motivacije, mogu da nam se priključe i da onda zajedno radimo na rešavanju nekih globalnih problema ili, uopšte, unapređenju lokalne zajednice”, objasnila je predsednica „JCI Novi Sad” Ana Pintor.
Pre nekoliko godina su realizovali „OpeNS” humanitarne turnire u golfu i tenisu, kao i projekat TOYP koji je podržavao deset neafirmisanih pojedinaca iz različitih oblasti. JCI je za njih bio platforma koja je podržavala njihov dalji razvoj i rad. Organizovali su MALFIN konferencije edukativnog tipa za razvoj u različitim oblastima biznisa. Osim toga, 2013, projektom „Izjasni se”, podržali su kampanju „Produži život” koju je sprovodilo Ministarstvo zdravlja, u okviru koje su edukovali građane o doniranju organa za života i organizovali potpisivanje donorskih kartica. Po rečima potpredsednice za marketing i pi-ar Branislave Arađan, projekti koje realizuju zavise od strukture članova, njihovih zanimanja i interesovanja. “S prilivom novih članova različitih interesovanja, dolazi do modifikacije projekata i ideja, pa se nešto što je počelo kao projekat koji se bavio pravom i ekonomijom pretvorilo u projekat o IT sektoru”, rekla je Branislava.

Vremeplov: Prvo srpsko društvo za igru loptom

Na današnji 12. maja 1899. godine održana je Osnivačka skupština “Prvog srpskog društva za igru loptom”. Skupština je održana u “Trgovačkoj kafani” a na inicijativu Huga Bulija, koji je i doneo prvu fudbalsku loptu u Beograd i Andre Nikolića, tada ministra inostranih dela.

Vremeplov: Prvi jugoslovenski igrani film

Posle godinu dana snimanja na današnji dan 12. maja 1947  prikazana je “Slavica”, prvi jugoslovenski igrani film posle Drugog svetskog rata. Režiser i scenarista bio je Vjekoslav Afrić, snimatelj Žorž Skrigin, a tumači glavnih uloga Irena Kolesar, Marjan Lovrić i Ljubiša Jovanović.

Vremeplov: Umro Mladen Srbinović

Na današnji dan 12. maja 2009. godine preminuo je Mladen Srbinović, akademik, jedan od najznačajnijih srpskih slikara 20. veka. Učio je od velikana srpske i svetske umetnosti kao što su Nedeljko Gvozdenović, Ivan Tabaković, Kosta Hakman, Ljubica-Cuca Sokić. Uporedo sa slikarstvom i grafikom, radio je i mozaike i predloške za tapiserije. Izradio je mozaike za zid u svečanoj sali SIV-a (sada Palata Srbija) kao i za zdanja niza drugih institucija, poput zgrade Radio televizije Beograd u Košutnjaku, crkve Svetog Nikole u Rumi, Invest banke u Beogradu ili oltarske pregrade u manastiru Žiča. Nosilac je brojnih međunarodnih i domaćih priznanja.

Vremeplov: Rođena Florens Najtingejl

Engleska medicinska sestra Florens Najtingejl, utemeljivač profesije medicinskih sestara, čiji se rođendan obeležava kao medjunarodni Dan medicinskih sestara rođena je na današnji dan 12. maja 1820 godine. U Krimskom ratu polovinom 19. veka organizovala je bolnice pri britanskom ekspedicionom korpusu i znatno je reformisala sanitetsku  službu i negu ranjenika i bolesnika. Zahvaljujući tome, smrtnost u britanskim poljskim bolnicama smanjena je sa 40 na dva odsto. Otvorila je prvu školu za medicinske sestre, a njene učenice su posle Prvog svetskog rata – u kojem su lečile srpske vojnike – pomogle osnivanje takve škole u Beogradu, iz koje je prva generacija medicinskih sestara izašla 1924.

Vremeplov: Umrla Irena Sendler

Na današnji dan 12. juna 2008. godine umrla je i Irena Sendler, poljska socijalna radnica koja je iz varšavskog geta spasla oko 2.500 jevrejske dece. Tokom Drugog svetskog rata radila je u varšavskom zdravstvenom centru, i u periodu između oktobra 1940. i aprila 1943. uz pomoć svog tima od oko 20 ljudi, od nacista je iz varšavskog geta uspela da izbavi oko 2.500 jevrejske dece i potom ih je, do daljnjeg, zbrinula u sirotištima, bolnicama ili manastirima.

Vremeplov: Umro Bedžih Smetana

Češki kompozitor, dirigent i pijanista Bedžih Smetana, začetnik i najznačajniji predstavnik češkog muzičkog nacionalizma umro je  na današnji 12. maja 1884. godine. Inspirisao se narodnim legendama, istorijom i folklorom. Dela: opere “Prodana nevesta”, “Dalibor”, “Libuša”, “Poljubac”, ciklus simfonijskih poema “Moja domovina”, gudački kvartet “Iz moga života”, klavirske i kamerne kompozicije.

Vremeplov: Rođen Pavel Šafarik

Na  današnji dan 13. maja 1795.  godine rođen je slovački filolog i istoričar Pavel Jozef Šafarik, jedan od osnivača slavistike. Kao direktor srpske gimnazije u Novom Sadu od 1819. do 1833. pridobio je mnoge uticajne ličnosti, uključujući vladara Srbije knjaza Miloša Obrenovića, za šire istraživačke poduhvate u proučavanju jezika i književnosti Južnih Slovena. Bio je i predsednik “Societas slavica”, prvog časopisa Slovaka u Vojvodini. Od 1833, kao bibliotekar Univerzitetske biblioteke, posvetio se u Pragu izučavanju slovenskih jezika, književnosti i istorije. Za srpsku kulturu posebno je značajna “Srpska čitanka” u kojoj je izložio poreklo i razvitak srpskog jezika, “Žitije Stevana Nemanje” i “Dušanov zakonik”. Ostala dela: “Istorija slovenskog jezika i književnosti svih dijalekata”, “Slovenske starine”, “Slovenska etnografija”, “Spomenici stare književnosti Jugoslovena”, “O poreklu i zavičaju glagoljice”, “Istorija jugoslovenske književnosti”, “Žitija Ćirila i Metodija”.

Vremeplov: Rođen Konstantin Danil

Slikar Konstantin Danil, jedan od najvećih srpskih slikara XIX veka, predstavnik srpskog bidermajera rođen je 13. maja 1798. godine.

Vremeplov: “Majska skupština” u Sremskim Karlovcima

Na današnji dan 13. maja 1848. u Sremskim Karlovcima počelo zasedanje “Majske skupštine” na kojoj su delegati 175 crkvenih opština iz Vojvodine i Srbije izabrali Josifa Rajačića za patrijarha, a pukovnika Stevana Šupljikca za vojvodu. Skupština 15. maja proglasila Srpsko Vojvodstvo, ali austrijska i mađarska vlada nisu priznale srpsku autonomiju.

Vremeplov: Rođen Laza Lazarević

Srpski pisac i lekar Laza Lazarević rođen je na današnji dan 13. maja1851. godine. Bio je  jedan od najboljih srpskih realista. Prava je završio u Beogradu a medicinu u Berlinu. Napisao je samo devet pripovedaka, od kojih je “Švabica” ostala u fragmentima. Mada s patrijarhalnim pogledima na život, njegove pripovetke – sažete, s veoma snažnom unutrašnjom dramatikom – imaju klasičnu vrednost. Prevodio je ruske pisce Nikolaja Černjiševskog, Nikolaja Gogolja i Alekseja Pisemskog i francuskog pisca Ežena Skriba. Kao lekar učestvovao je u organizaciji saniteta u Srbiji i objavio 54 rada u stručnim medicinskim časopisima, od kojih neki imaju izuzetan značaj. Ostala dela: “Prvi put s ocem na jutrenje”, “Sve će to narod pozlatiti”, “Vetar”, “Na bunaru”, “Školska ikona”, “On zna sve”, “U dobri čas hajduci”, “Verter”.

Vremeplov: Rođen Janko Veselinović

Na današnji dan 13. maja 1862. rođen srpski pisac Janko Veselinović, autor romana “Hajduk Stanko” s tematikom iz Prvog srpskog ustanka i pripovedaka i romana iz seoskog života.

Vremeplov: Rođen Dimitrije Tucović

Dimitrije Tucović, vođa socijalističkog pokreta u Srbiji rođen je na današnji dan 13. maja 1881. godine. Bio jedan od organizatora prve Balkanske socijaledmokratske konferencije, 1910, a na kongresu Internacionale u Kopenhagenu odlučno se suprotstavio imperijalističkoj politici Austrije.. Predvodio je marta 1903. demonstracije u Beogradu protiv režima kralja Aleksandra Obrenovića i potom je pobegao u Austriju. Po povratku, posle majskog prevrata 1903, uređivao je “Narodne novine”. Diplomirao je prava u Beogradu 1906, sekretar Srpske socijaldemokratske partije postao je 1908. a teorijski časopis “Borba” pokrenuo je 1910. Na Međunarodnom socijalističkom kongresu u Kopenhagenu 1910. u značajnom govoru o austrougarskoj aneksiji Bosne i Hercegovine ukazao je na pogrešan stav austrijskih socijalista i u polemici je ubedljivo porazio jednog od vođa austrijske Socijalističke partije Karla Renera, kancelara Austrije posle Prvog svetskog rata, ukazavši na ekspanzionističku politiku Austro-Ugarske i neodrživost stava socijalista te zemlje da slede vladu. Objavio je oko 600 radova u domaćim i stranim listovima. Poginuo 20. novembra 1914. u Kolubarskoj bici.
Dela: “Zakonsko osiguranje radnika”, “Srbija i Arbanija”, “Zakon o radnjama i socijalna demokratija”, “U izbornu borbu!”, “Za socijalnu politiku”, “Socijal-demokratski agitator”, “Porezi: jedna žalosna glava u politici srpske buržoazije”, “Jedinstvo pokreta”.

Vremeplov: Osnovana opservatorija Velike škole

U Beogradu je na današnji dan 13. maja 1887. osnovana Provizorna opservatorija Velike škole. Osnivanjem Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije 1947. Opservatorija postala njegov sastavni deo.

Vremeplov: Umro Josif Marinković

Na  današnji dan 13. maja 1931. umro srpski kompozitor i horovođa Josif Marinković, član Srpske kraljevske akademije, koji je najveći deo stvaralaštva posvetio herojskoj romantičarskoj muzici, znatno je obogativši u tehničkom i izražajnom pogledu. Njegove solo pesme i mnoge horske kompozicije uz pratnju klavira poseban su doprinos srpskoj muzici. Završio je Orguljašku školu u Pragu i bio je u Beogradu dirigent pevačkog društva “Obilić”. Dela: horovi “Narodni zbor”, “Junački poklič”, “Kola”, “Potočara”, “Zadovoljna reka”, solo pesme “Čežnja”, “Kaži mi, kaži, Stojanke”, crkvena muzika “Liturgija”, “Pomen”, “Carju nebesni”, “Opelo”.

Vremeplov: Rođena Marija Terezija

Austrijska carica, češka i mađarska kraljica Marija Terezija rođena je na današnji dan 13. maja 1717 godine. Tokom vladavine od 1740. do smrti 1780. Sprovodila je reforme u duhu prosvećenog apsolutizma, ali i germanizaciju i pokatoličavanje. Srbima u Potisko-pomoriškoj granici ukinula je privilegije, čime je podstakla njihove seobe u Rusiju od 1751. do 1753. (koje je literarno opisao Crnjanski u Seobama). Da bi osigurala osporavani presto (zbog problema nasleđivanja prestola po ženskoj liniji), vodila je Rat za austrijsko nasleđe od 1740. do 1748. u kojem joj je 1745. pruski kralj Fridrih II Veliki preoteo Šleziju (osim manjeg dela) i učestvovala je u Sedmogodišnjem ratu od 1756. do 1763.

Smanjite deci unos slatkiša

Stručnjaci upozoravaju da deca sve više pate od gojaznosti, imaju problema sa zubima, a istovremeno postaju hiperaktivna, pa čak i “divlja”. Teško je zabraniti mališanima da jedu čokolade, sladoled i ostale slatke zanimacije, ali istraživanja pokazuju da je neophodno da se bar njihov unos svede na manju meru. Stručnjaci upozoravaju da deca sve više pate od gojaznosti, imaju problema sa zubima, a istovremeno postaju hiperaktivna, pa čak i “divlja”, za šta lekari direktno optužuju šećer. Doktorka Marta Najdel apeluje na roditelje da mališanima umesto kupovnih slatkiša pripremaju zdrave slatke obroke. “Med i voće sasvim zadovoljavaju njihovu realnu potrebu za šećerom, a pritom su zdravi i čine ih sitim”, rekla je dr Najdel. “Crna čokolada je takođe dobar izbor, baš kao i organski cimet i kolači od kakao praha i voća. Umesto belog naučite ih da koriste žuti šećer. Važno je da na vreme deci stvorite naviku da se zdravo hrane, jer će im to postati rutina. U protivnom, mogu da postanu taoci loše ishrane, što je odskočna daska ne samo za gojaznost, nego i za ćudljivost i depresiju”, dodaje ona.

Ove godine bez Nobelove nagrade za književnost

Nobelova fondacija saopštila je 4. maja da ove godine neće biti dodeljena Nobelova nagrada za književnost zbog skandala vezanom za optužbe za seksualno uznemiravanje u vrhu Švedske akademije, zbog čega je više članova napustilo ovu instituciju. Fondacija je u saopštenju navela da joj je namera da ovogodišnju Nobelovu nagrada za književnost dodeli naredne godine, zajedno sa nagradom za 2019. godinu, prenosi Rojters. Veoma je retko da dodela Nobelovih nagrada bude otkazana ili odložena, primećuje britanska agencija, podsećajući da je poslednji put dodela nagrade za književnost otkazana 1943. godine, u zenitu Drugog svetskog rata. Datum dodele ovogodišnje nagrade još nije objavljen, mada se ta nagrada uvek dodeljuje u prvoj polovini oktobra.
Švedska akademija, savet uglednih pisaca i lingvista zaduženih za unapređenje švedskog jezika, suočava se s posledicama optužbi za neprimereno seksualno ponašanje supruga jedne od članica te institucije. Akademija je na udaru optužbi i odavanje imena laureata pre njihovog formalnog objavljivanja. Fotograf i kulturni poslenik Žan-Klod Arno, koji je oženjen članicom Akademije i spisateljicom Katarinom Frostenson, porekao je sve optužbe – i za neadakvatno seksualno ponašanje i za odavanje imena laureata, navodi Rojters. Šest od 18 članova Akademije podnelo je ostavke posle ovih navoda, koji se pojavili krajem prošle godine, dok još dva člana ne učestvuju u radu Akademije iz drugih razloga. Švedska akademija je prošlog meseca saopštila da prolazi kroz ozbiljnu krizu i priznala da je poverenje u instituciju, koju je kralj Gustav Treći osnovao 1786, potkopano.

Indija: Silovana i zapaljena tinejdžerka se bori za život

Sedamnaestogodišnja Indijka se bori za život, nakon što je silovana, polivena kerozinom i zapaljena, preneli su indijski mediji. Tinejdžerka je napadnuta istog dana u istočnoj indijskoj državi Džarkand kao i 16-godišnja devojka koja je silovana i spaljena, nakon čega je preminula. Upravnik okružne policije u Pakuru Šailendra Barnval je za AFP izjavio da je žrtva pretrpela 70 odsto opekotina prvog stepena i da postoji šansa da će da preživi.
Policija je uhapsila 19-godišnjeg muškarca koji živi u istom okrugu kao i poslednja žrtva. – Polio je devojku kerozinom a zatim ju je spalio – rekao je Barnval. Incident se dogodio u petak, 4. maja, istog dana kada i incident u Džarkandu, nakon kojeg je privedeno 15 osoba. Glavni osumnjičeni je izjavio da ga je razljutila odluka seoskog saveta da mora da uradi stotinu čučnjeva i da plati kaznu od 750 dolara za silovanje devojke i da je napao njene roditelje i spalio kuću dok je devojka bila u njoj.
Ova dva slučaja silovanja su skrenula pažnju na odnos prema silovanju u Indiji, gde je tokom 2016. godine prijavljeno oko 40.000 slučajeva silovanja. Iz policije je saopšteno da je od početka godine do 15. aprila prijavljeno 578 silovanja, u poređenju sa 563 slučaja u istom periodu prošle godine.

Zbog izmišljene devojke petorica muškaraca i dečaka izvršila samoubistvo

Najmanje petorica britanskih muškaraca i dečaka izvršilo je samoubistvo nakon što su postali žrtve ucene na društvenim mrežama. Kriminalne bande navodile su ih da poveruju da je osoba koju su upoznali na internetu privlačna i ohrabrivale na seks preko interneta, dok su im istovremeno puštale snimak na kome ta privlačna osoba radi isto. Nakon toga bi usledila ucena: ili će žrtva platiti traženi iznos, ili će fotografije eksplicitnog video-sadržaja biti prosleđene njenim bližnjima.
Među žrtvama je i 17-godišnji Ronan Hjuz iz okruga Tajron, u Severnoj Irskoj. U junu 2015. rumunska banda navela ga je da pošalje svoje intimne fotografije nepostojećoj devojci “Emili Megi”. Nakon toga su mu zapretili da će fotografije poslati njegovoj devojci ukoliko ne plati otkup od 3.000 evra. Nekoliko sati kasnije, Ronan je izvršio samoubistvo.
Međunarodna istraga odvela je istražitelje do Temišvara, gde je vođa bande osuđen na četiri godine zatvora, ali bande operišu i iz kol-centara na Filipinima. Istražitelji upozoravaju da je problem u porastu širom Evrope. Uglavnom iza ovoga stoje organizovane bande u inostranstvu, ali i pojedinci zarađuju na ovakvoj vrsti ucena.
https://www.youtube.com/watch?v=kgKIZjzoLLQ

About the Author

admin