Novi Sad: Međunarodni festival nauke i obrazovanja u čast 240-godišnjice osnivanja “Norme”

Međunarodni festival nauke i obrazovanja održan je 12. i 13. maja je u kampusu Univerziteta, a tokom dvodnevne manifestacije posetioci  su mogli da prisustvuju na 75 kreativnih i interaktivnih radionica iz prirodnih, tehničko-tehnoloških, društveno-humanističkih i medicinskih nauka i umetnosti.
Ove godine, festival se održava u čast 240-godišnjice osnivanja “Norme” – škole za obrazovanje srpskih učitelja, te je ovim povodom u izložbenom paviljonu Rektorata Univerziteta otvorena i izložba “Norma Avrama Mrazovića – 240 godina obrazovanja srpskih učitelja” koja će trajati do 30. juna. https://www.dnevnik.rs/drustvo/otvoren-medunarodni-festival-nauke-i-obrazovana-12-05-2018

Somborski pedagoški fakultet: Godina velikog jubileja

Kao nekadašnji centar srpske, ali i ukupne južnoslovenske novoveke pismenosti i obrazovanja, Sombor i njegov Pedagoški fakultet će ove godine obeležiti, na ovim prostorima sigurno jedinstven jubilej, 240 godina od pokretanja rada „Normalnih tečajeva za narodne učitelje“. Kasnije, skraćeno nazvana Norma, nastala je samopregornim i prosvetiteljskim radom znamenitog Avrama Mrazovića.
Preteča potonje Preparandije, prve visokoškolske ustanove namenjene obrazovanju učitelja, koja je posle osnivanja i kratkog boravka u Sent Andreji, preseljena u Sombor u kome njene tradicije i danas baštini ovdašnji Pedagoški fakultet, Mrazovićeva Norma je ostavila neizbrisiv trag u slovenskoj prosveti, pa je 1. maj 1778. godine kada je ona i počela sa radom, upisan zlatnim slovima u povesnici srpske prosvete, čulo se na tribini organizovanoj ovim povodom na Pedagoškom fakultetu. – Istorija naše škole, od Mrazovićeve Norme, preko Preparandije do saveremenog Pedagoškog fakulteta može da se sabere u dve ključne reči, identitet kao samosvest i odanost svome jeziku, duhu i kulturi i modernizacija, kao otvorenost za tekovine prosvećenosti, naučnog i civilizacijskog razvoja – naglasio je prof. dr Željko Vučković, dekan somborskog Pedagoškog fakulteta, u kojem je ovom tribinom i zvanično otpočela proslava godine velikog jubileja.

Rektor Nikolić: Misija predstaviti  potencijale UNS-a

„Univerzitet u Novom Sadu je proteklih deset godina vrlo uspešno organizovao susrete, ne samo sa akademskom zajednicom, nego i sa širom publikom i osnovna misija festivala jeste da predstavi potencijale koje ova visokoškolska ustanova ima u oblasti nauke i visokog obrazovanja“, rekao je rektor Univerziteta u Novom Sadu dr Dušan Nikolić.  „Postoji još nešto jednako važno, a to je motivacija mladih ljudi da odluče da se bave naukom, kojoj svakako prethodi visoko obrazovanje. Naš cilj je taj da mladim ljudima predočimo sve ono što mogu da nauče na ovom Univerzitetu, jer nam je važno da oni naprave dobre životne izbore.“
Prema rektorovim rečima, proteklih nekoliko godina festival je do izvesne mere transformisan, jer je dobio međunarodni karakter, sa sve više gostiju iz inostranstva i to sa vodećih institucija iz oblasti nauke i visokog obrazovanja.  „Dobili smo još jednu komponentu, odnosno nije više samo festival nauke, već i obrazovanja i u ovom drugom segmentu predstavljamo naše studijske programe kojih je oko 400“ – rekao je Nikolić i dodao da je Univerzitet u Novom Sadu jedan od vodećih po broju studijskih programa koji su akreditovani i koji se nude na nivou osnovnih, master i doktorskih studija i to ne samo u državi, već u čitavom regionu.“      

Predstavljeno preko 30 različitih oblasti koje se izučavaju na UNS-u

Kako je rekao predsednik Organizacionog odbora 10. Međunarodnog festivala nauke i obrazovanja prof. dr Stevan Stankovski, prisutni su gosti sa čuvenog Objedinjenog instituta za nuklearna istraživanja u Dubni iz Rusije, kao i gosti iz Francuske, koji će govoriti o klimatskim promenama i posebno o uticaju klimatskih promena na poljoprivrednu proizvodnju. Tradicionalno je tu i Konfuči institut iz Kine, pomoću kojih se posetioci mogu upoznati sa tradicijom i kineskom kulturom.  „Ove godine imamo oko 75 radionica na kojima će biti predstavljeno preko 30 različitih oblasti koje se izučavaju na Univerzitetu, sa 14 predstavnika sa fakulteta i tri naša instituta“, rekao je Stankovski i dodaje da na festivalu ima preko 500 učesnika od profesora, preko mladih istraživača do studenata i volontera.

Dekan Vučković: Ogromna odgovornost i znanje kako školovati učitelje

Prema rečima dekana Pedagoškog fakulteta u Somboru prof. Željka Vučkovića, kada neko baštini tradiciju dugu 240 godina u školovanju učitelja, onda on ima ogromnu odgovornost i znanje kako školovati učitelje za 21. vek.  „Zaboravljamo da sva deca koja su danas u našim osnovnim školama, zapravo su deca rođena u trećem milenijumu, familijarna sa naučnom, naročito tehnološkom revolucijom“, rekao je Vučković. „S toga savremeni učitelj mora, na tragu svojih najboljih predstavnika iz prošlosti, da prati zahteve i potrebe novog vremena i da bude učitelj za 21. vek, a to je upravo misija današnjeg Pedagoškog fakulteta u Somboru.“
Povodom izložbe posvećene velikom jubileju – 240 godina obrazovanja srpskih učitelja, direktor Muzeja Vojvodine dr Drago Njegovan, rekao je da se treba podsetiti koja je to istorijska vertikala pređena od onog vremena do savremenog doba i da je to suština njenog prikazivanja.  „Izložba se sastoji od predmeta iz fondusa samog Pedagoškog fakulteta u Somboru i naše zbirke za prosvetu iz Muzeja Vojvodine“, kazao je Njegovan. „Sve to je skupljano kroz vekove, a najzanimljivije su stare knjige i udžbenici, poput onih od Rajićeve istorije pa nadalje.“
Kako je rekao naš sagovornik, izložene su i pedagoške knjige Đorđa Natoševića, ali i stara učila koja danas više ne postoje u školama, ali su veoma zanimljiva za prirodu, geografiju i neke druge predmete. Tu su dnevnici, svedočanstva, diplome, kao i umetničke slike najpoznatijih đaka tadašnje Somborske učiteljske škole.

U septembru temelji za Biosens institut u Novom Sadu

Premijerka Ana Brnabić je u petak ukazala na značaj digitalizacije u poljoprivredi i podsetila da je pre nekoliko meseci otvorena prva digitalna farma u Srbiji, gde poljoprivrednici određenim danima mogu da dođu i upoznaju se na novim tehnologijama u poljoprivrednoj proizvodnji. Kako je najavila, u septembru bi trebalo da bude postavljen kamen temeljac za zgradu Biosens instituta u Novom Sadu.
Dodala je i da će predstavnici tog Instituta uskoro u Briselu potpisati sporazum o korišćenju podataka sa satelita, gde se nalaze svi podaci o kvalitetu zemljišta, vlažnosti, što će omogućiti stručnjacima da savetuju naše poljoprivrednike kako da primene nova znanja. “To treba da guramo iz sve snage, jer Srbija može da bude evropski šampion u poljoprivredi”, istakla je Brnabić.

Dva veka od rođenja Marksa i 150 godina od „Komunističkog manifesta“

Pre 200 godina rodio se Karl Marks, analitičar i kritičar kapitalizma, a pre 150 godina je u saradnji s Fridrihom Engelsom objavio programski spis „Manifest komunističke partije”, knjižicu koja je pored Biblije verovatno najuticajnija knjiga na svetu. Danas, gotovo 230 godina od Francuske buržoaske revolucije, potom otkako su u komunističkoj Kini 1978. započete ekonomske reforme u pravcu umereno kolektivističkog kapitalizma, zatim i od 1991. godine kada su posle pada Berlinskog zida i rušenja Sovjetskog Saveza i tzv. realnog socijalizma njegove zemlje naslednice počele da utiru put carstvu mega-kapitalizma – svet je paradoksalno ponovo spreman za Karla Marksa: to društveno-ekonomsko uređenje je prošlo vrhunac i sve više posrće.        
Tako je 2015. socijalizam bila najpretraživanija reč na Vebsterovom onlajn rečniku, dok je Marksov „Kapital” godinama jedna od najtraženijih knjiga. Mlađe generacije ne osećaju se više u kapitalizmu udobno kao njihovi roditelji. Jedna studija Harvarda pokazala je da većina „milenijalaca” odbacuje taj sistem, dok trećina njih priželjkuje socijalizam – međufazu na putu oslobođenja od krunskog načela profita. https://www.dnevnik.rs/drustvo/dva-veka-od-rodena-karla-marksa-i-150-godina-od-komunistickog-manifesta-13-05-2018

Otvoren sajam učeničkih kompanija

Sajam učeničkih kompanija otvoren je 14. maja u tržnom centru Delta siti u okviru Nacionalnog takmičenja za najbolju učeničku kompaniju, a svoje proizvode i usluge predstavilo je 20 srednjoškolskih timova iz Srbije. Kako se navodi u saopštenju Ministartva privrede, učenici su na štandovima predstavili svoje proizvode, parfeme u čvrstom stanju, zdravu užinu za decu, kozmetiku sa dodatkom ljute papričice, proizvode od kozijeg mleka… 
Iz Ministarstva privrede, koje treću godinu zaredom finansijski podržava program učeničkih kompanija organizacije “Dostignuća mladih”, poručuju da su predstavnici učeničkih kompanija, kao pokretači promena i donosioci novih ideja i inicijativa -budućnost naše zemlje. 
U prethodnoj školskoj godini u program je uključeno 225 srednjih škola sa 3.320 učenika, a u ovoj godini, navodi se u saopštenju, ima 50 škola više, a učestvuje 4.500 učenika. 
Na Nacionalnom najboljih učeničkih kompanija učestvuje 20 srednjoškolskih timova iz Svrljiga, Aleksinca, Vlasotinca, Niša, Beograda, Šapca, Vršca, Novog Sada, Šida, Sremske Mitrovice, Kragujevca, Paraćina, Aleksandrovca i Požege.

Obradović Jovanović: Cilj učeničke kompanije u svakoj srednjoj školi

Pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović kaže da je cilj ministarstva da do 2020. ovaj program bude dostupan u svakoj srednjoj školi u Srbiji.  “Istinska vrednost obrazovnog programa Dostignuća mladih je što podučava učenike da razmišljaju izvan svoje trenutne situacije, da budu otvoreni za promene i da se osete spremnim za suočavanje sa budućnošću, kao i da aktivno učestvuju u svim segmentima savremenog života kako bi povećali svoje mogućnosti pri zapošljavanju i unapredili svoj preduzetnički duh”, rekla je Obradović Jovanović. 

Radičanin: Ove godine osnovano više od 150 učeničkih kompanija

Direktor organizacije “Dostignuća mladih” Darko Radičanin rekao je da je ove godine u srednjim školama širom Srbije osnovano više od 150 učeničkih kompanija, a da je 134 učestvovalo na četiri regionalna takmičenja koja su organizovana u Kragujevcu, Novom Sadu, Beogradu i Nišu. “Sutra ćemo na završnoj ceremoniji saznati koja učenička kompanija je apsolutni pobednik u ovoj školskoj godini i predstavnik Srbije na predstojećem evropskom takmičenju učeničkih kompanija”, kaže Radičanin. 

Nova IT laboratorija na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu

Otvaranjem IT laboratorije, u skladu s najvišim svetskim standardima, na Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu je obeležen početak aktivnosti projekta XBit, koji je finansirala Evropska unija. Nova laboratorija studentima će omogućiti rad na 3D štampačima, VR tehnologiji i senzorima za Internet of Things, kao i tehnologiji Augmented Reality. Projekat XBit,u okviru kojeg će se narednih godinu dana aktivno raditi na unapređenju preduzetništva kroz korišćenje savremenih IT tehnologija, kao i unapređenju položaja i uključivanju što većeg broja žena u IT sektor, sprovode Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, udruženje građana SEE ICT i Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu u okviru IPA Crossborder Cooperation programa Hrvatska-Srbija 2014-2020.
Povodom početka ovog projekta,  je na panelu „Žene u IT sektoru” u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu, ukazano je na doprinos žena u IT industriji. – Nedovoljna zastupljenost žena danas u IKT-u znači manje žena u svim inovativnim oblastima u budućnosti, a samim tim i u najplaćenijim i najperspektivnijim poslovima – rekla je državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić. – Kako bi smanjilo rodni jaz u IKT sektoru, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija sprovodi niz programa za podsticanje devojčica školskog uzrasta da se opredele za ovu oblast u izboru fakulteta i kasnije profesija, ali i za osnaživanje žena da se uključe u ovaj sektor kroz programe prekvalifikacija, kao i kroz pokretanje tehnoloških startapova. Za nas je od posebnog značaja i prekogranična saradnja u okviru programa XBit, budući da otvara mogućnost za razmenu različitih lokalnih iskustava i praksi na polju ženskog inovativnog preduzetništva.
Po rečima dipl.ing MSc Vladimira Todorovića sa FTN-a, kreiranjem prekogranične IT mreže (XBIT Network), stvaraju se povoljniji uslovi za razvoj IT industrije i preduzetništva i njihove pravilne upotrebe kao generatora inovacionih kapaciteta i efikasnih alata za povecćanje ukupne konkurentnosti ekonomije programskog područja, što će dovesti do stvaranja novih radnih mesta i mogucćnosti za zapošljavanje, ali i do zadržavanja talenata i povećanja broja kvalifikovanih profesionalaca. – Važan aspekt razvoja konkurentnosti je upravo ciljana akcija usmerena na rodnu ravnopravnost pri obrazovanju i zapošljavanju budućeg kadra u IT industriji – rekla je predstavnica udruženja građana SEE ICT, MA Maja Marković. – Ova, kako je nazivaju „najzdravija grana domaće privrede“ koja se razvija vrtoglavom brzinom, u konstantnom je deficitu radne snage. Stoga je naša namera da IT profesije promovišemo u obe ciljne grupe pođednako, čineći ih time vidiljivijim, kako za one koji se tek odlučuju za buduću karijeru ili za one koji žele da se prekvalifikuju, tako i za one koji žele da steknu nove veštine i znanja i time unaprede svoje poslovanje.

U toku je „Školsko pozorje“

Pozorišni festival srednjih škola Vojvodine „Školsko pozorje“ počeo je  juče  u 9.30 časova u Novosadskom pozorištu Ujvideki sinhaz, Jovana Subotića 3 – 5. Festival će otvoriti glumica Srpskog narodnog pozorišta Gordana Đurđević Dimić, koja će publici uputiti Umetničku poruku Pozorja. Organizator manifestacije, koja se održava 24. put, je Gimnazija „Svetozar Marković“. Tokom tri dana, 15. 16. i 17. maja, koliko će trajati festival, na pozornici Novosadskog pozorišta biće izvedeno šest predstava, a svakog dana održavaće se i Okrugli sto. Poslednjeg dana u Svečanoj sali Gimnazije od 16.30č predviđeno je svečano zatvaranje Pozorja i dodela nagrada u 15 umetničkih kategorija po odluci žirija u sastavu glumice Gordane Đurđević Dimić, teatrologa dr Miroslava Radonjića i reditelja Momčila Miljkovića. Ovogodišnje Pozorje učeničkih predstava nastavlja tradiciju negovanja pozorišne kulture i razvijanja ljubavi prema dramskoj književnosti i teatrologiji.

Održan “Festival ukusa”

Drugi festival ukusa – knjige, kafe i čokolade u organizaciji Udruženja Educom održan je  je od 11. do 13. maja u SKC Fabrika u Novom Sadu. Svečano je otvoren  u petak  u 13:30 časova, a manifestaciju je otvorio načelnik za privredu Saša Bilinović.  Jedinstveni festival na našim prostorima okupio je učesnike sa različitim brendovima kafe, izlagače vrlo zanimljivih čokolada iz regiona i Evrope i izadavačke kuće iz Srbije. Ulaz za sve posetioce na festival bio  je slobodan. Tri dana su posetioci su mogli da degustiraju kafe, čokolade, kupe proizvode, pogledaju knjige, prisustvuju interesantnim predavanjima o kafi, promocijama knjiga, pogledaju izložbu “Na kafi”, učestvuju u NTC radionicama kao i na panel diskusijama koje su  okupiti interesantne izdavače. Festival je  predstavljen kroz tri ulice u kojima su bili izloženi proizvodi koje su posetioci mogli da degustiraju, ali i da kupe omiljenu knjigu: ulica kafe, ulica čokolade i ulica knjige. https://www.youtube.com/watch?v=j0t_C-e86J0

“Čitati je novosadski”

Posle Festivala Udruženje Educom nastavlja promovisanje čitanja u Novom Sadu kroz projekat “Čitati je novosadski” koji je podržan od Gradske uprave za kulturu. Tokom Festivala sprovedena je akcija prikupljanja knjiga na štandu Izdavačke kuće Edukom koje će u narednim mescima biti dostupne svim sugrađanima u svim delovima Novog Sada. Sugrađani su pozvani da tokom Festivala donesu knjigu na štand Edukoma i uključe se u akciju.

Održan “Novo naselje Fest 2018”

Na Novom naselju u subotu  je, uz podršku gradske uprave bilo po prvi put, održano “Novo naselje Fest 2018”. Manifestaciju je organizovalo udruženje za borbu protiv narkomanije Restart iz Novog Sada .  Na festivalu su učestvovala deca iz novonaseljskih vrtića, učenici osnovnih škola i škole “Milan Petrović”, ali i korisnici usluga Gerontološkog centra. Svoj doprinos festivalu su dali i poznati  umetnici i sportisti koji žive na Novom naselju, među kojima je bio  i Andrija Gerić. On je mladima objasnio zašto da biraju sport kao životni stil. Druženje je upotpunjeno dodelom nagrada, zajedničkim ručkom i koncertom. Sa organizatorom “Novo naselje Festa 2018” predsednikom “Restarta” Borisom Štrbcem razgovarala je  Nevena Vrtulek.

Marija Pinjić (18): Bez roditeljske podrške nema uspeha

Da svet ne ostaje samo na lenjim mladim ljudima, potvrđuju nam iz broja u broj naši sjajni sagovornici koji svoje vreme, energiju, talente i interesovanja usmeravaju u bolje sutra. Marija Pinjić (18) iz Čuruga učenica je četvrtog razreda srednje Medicinske škole “7. april” u Novom Sadu i, ni manje ni više, na putu je da otkrije lek za tumor na mozgu! Na nedavno održanoj 25. Internacionalnj konferenciji mladih naučnika ICYS u Beogradu, mlada učenica osvojila je zlatnu medalju za svoj naučni rad i doprinos u oblasti life science-a. Učestvovala je kao čanica Regionalnog centra za talente “Beograd 2” odakle je bilo ukupno njih 11 učesnika koji su osvojili deset medalja i jednu specijalnu nagradu.
– Ja sam za Centar slučajno saznala jer mi u Vojvodini ne znamo za njih – objašnjava Marija. – Baš smo ponosni jer smo se zaista trudili i pokazali u najbolje svetlu. Postoji šest oblasti na takmičenju: inženjering, fizika, matematika, životna sredina, life science i informatika.  Istraživanje je trajalo oko godinu i po dana. Radila sam ga intenzivno jer sam imala mnogo testova i eseja koje sam morala da radim, a sve radimo sami, iako je iza nas mentor koji nam daje smernice. To je ono što je najznačajnije u svemu – mi sami držimo epruvetu i radimo samostalno. – Roditelji su najveća podrška! Mislim da bez njih ničega ne bi bilo. Oni su preponosni i presrećni, naročito što sam ja srećna pa im je to najvažnije. Ako nemate podršku roditelja od kojih ćete imati i utehu i lepu reč, zaista ne možete bez toga. To je najosnovnije“ kaže Marija.

Tri veka silbaške škole

Prema dostupnim podacima osnovna škola u Silbašu postojala je već 1762. godine, a moguće i ranije, jer u popisu stanovništva 1756/57. godine spominje se da u Silbašu živi i učitelj Moskalji. Predanja pak kazuju da je, i pre tog perioda, pored crkvene porte na mestu gde se danas nalazi crkvena ćelija, nekada postojala kućica pokrivena trskom koju je podigla Srpska crkvena opština radi izvođenja organizovane školske nastave.  U kasnijem periodu Silbaš je imao dve srpske pravoslavne veroispovedne škole. Jednu sa jednom učionicom, zidanu 1874. godine, drugu 1891. godine. Neki podaci govore da je pored školske učionice 1895. godine dozidana još jedna, a pod istim krovom i učiteljski stan. Te godine za školu je stasalo 342 dece (181 žensko i 161 muško), a za „poftornu školu” njih 118 (50 ženske i 68 muške dece). Od tog broja dece osnovnu školu, u navedenoj godini, polazilo je 315 (150 ženske i 165 muške).
Nedeljna škola koju su deca dužna da pohađaju nedeljom i praznikom  do navršene 15 godine, zvala se poftorna škola, a pohađalo je njih 92 (36 ženskih i 56 muških). U spisima se napominje kako je školu pohađalo i 13-toro nazarenske dece. Pored ponavljanja gradiva koje se učilo u glavnoj školi, ovde se još učilo i ono najpotrebnije o zemljoradnji i domaćinstvu, istoriji srpskog naroda i dužnostima podanika. Kako su se u Silbaš 1814. godine, prema jednim, ili čak 1799. godine prema drugim izvorima, naselili i Slovaci to je zahtevalo da se pristupi i obrazovanju slovačke dece na maternjem jeziku. Kao i kod Srba, i kod Slovaka je osnovno obrazovanje započelo u crkvi, kasnije u objektima pri crkvi i pod njenim patronatom. Kao prvi učitelj na slovačkom jeziku pominje se Maćej Ondrej Franko, bez navođenja godine u kojoj je radio. Đaci su 1919. godine izučavali nauke kršćanske, srpski jezik, slovenski jezik, račun, geometrijske oblike, srpsku istoriju, opštu istoriju, zemljopis, poznavanje čoveka i jestastvenice, fiziku, hemiju, poljsku privredu, lepo pisanje, crtanje, pisanje, gimnastiku, ženski rad (samo za devojčice), ručni rad, a postojala je i ocena iz vladanja. Na kraju školske godine učenici svakog razreda polagali su ispit.
Kako su u to vreme u silbaškoj školi postojala srpska i slovačka odelenja, škola je u isto vreme nosila naziv Srpska državna osnovna škola i Slovačka državna osnovna škola i imala dva školska pečata (ćirilični i latinični). Od 1929. godine umesto srpskih, uvedena su jugoslovenska odelenja, a umesto slovačkih, odelenja čehoslovačkog nastavnog jezika.
Od 1919. godine škola je više puta menjala ime. Pod imenom Srpska državna osnovna škola – Slovačka državna osnovna škola radila je od 1919. godine do 1930. kada menja naziv u Državna osnovna škola, od 1934. radi kao Državna narodna škola „Dr Svetozar Miletić”, od 1944. Osnovna škola – Silbaš, od 1955. do 1957. kao Osmogodišnja škola Silbaš.
Tadašnji učiteljski kolektiv 1956. godine uputio je Predlog Sreskom narodnom odboru u Bačkoj Palanci da se izvrši preimenovanje škole koji je naišao na pozitivan odgovor. Rešenje je stiglo 14. aprila 1957. godine. Od tog datuma škola zvanično dobija novo ime Osmogodišnja škola „Braća Novakov“ koje zadržava do današnjih dana. Osmogodišnjoj školi u Silbašu 1959. godine pripojena je škola u Paragama, a 1973. godine i škola u Despotovu.
Najviše silbaških đaka upisanih u prvi razred bilo je školske 1940./41. godinu, 62 u jugoslovensko i 69 u odelenje na čehoslovačkom nastavnom jeziku.  Školske 2017./2018. godinu u prvi razred Osmogodišnje škole „Braća Novakov” upisano je 18 učenika Silbašana, 17 na srpskom i 1 učenica na slovačkom jeziku.

I Cecina „Kukavica“ u zbirci zadataka za gimnazijalce

Još jedna pesma koju peva Svetlana Ceca Ražnatović “Kukavica” našla se u zbirci zadataka iz književnosti za prvi razred gimnazije izdavačke kuće Klet i zapalila društvene mreže. Prošle nedelje u javnosti se polemisalo o drugoj Cecinoj pesmi “Lepi grome moj” koja se našla u radnoj svesci iz srpskoj jezika izdavačke kuće BIGZ, a zadatak je bio da petaci prepoznaju peti padez – vokativ.  Kako je najavljeno iz Zavoda za unapredivanje obrazovanja i vaspitanja, koji ocenjuju udžbenike, “Lepi grome moj” će biti povučena iz radne sveske, dok za “Kukavicu” kažu nema razloga da se povlači jer se u nalogu zadatka od učenika traži da od dva navedena primera prepoznaju “delo sa umetničkim elementima”.  Na društvenim mrežama našla se samo skenirana Cecina pesma iz zbirke, ali se nije video nalog zadatke, te je to izazvalo lavinu negativnih komentara.
U zbirci se osim Cecine pesme Kukavica nalazi i pesma Partibrejkersa “Hoću da znam kuda vodi ovaj put, mene i život moj”, a od učenika se traži da pročitaju dve vrlo popularne pesme različitih žanrova i da se opredele koja zadovoljava kriterijume umetničkog dela. Autorke zbirke Aleksandra Kuzmić i Mirjana Stakić Savković naglašavaju da je u pomenutom zadatku treba pažljivo pročitati instrukciju i razumeti da ovakav zadatak nije slučajno nastao, već pažljivo osmišljen, argumentovan i funkcionalan i da izražava profesionalni stav iza kojeg stoje i za koji se zalažu. “U zadatku se sugeriše da sve što je popularno ne mora imati umetničku vrednost. Instrukcija naglašava činjenicu da popularnost teksta ne podrazumeva i ostvarene etičke i estetičke kriterijume… Argumentacija koja pokazuje zbog čega tekst pesme Kukavica ne predstavlja umetničko delo precizirana je i razložena u postavci zadatka”, navode autorke.

Milijić Subić: Nema razloga da se povlači zbirka

Rukovodilac Centra za razvoj programa i udžbenika u Zavodu za unapredivanje obrazovanja i vaspitanja Dejana Milijić Subić kaže da nema razloga da se povlači zbirka zadataka jer je nalog jasan da se kritički vrednuju dve pesme, odnosno da se prepozna ona koja zadovoljava kriterijume umetničkog dela. “Neće biti povučena zbirka, nema razloga za to, kako drugačije da uvedemo kritičko mišljenje kod dece”, kaže Milijić Subić. Ona je naglasila da od naredne školske godine startuje reforma gimnazija, te da se očekuju novi udžbenici po novom nastavnom programu.

Mozaik od plastičnih čepova i u Negotinu

Još jedan mozaik od plastičnih čepova, u organizaciji udruženja „Čepom do osmeha”, je napravljen 9. maja u devet sati u Negotinu na trgu Đorđa Stanojevića. Po prirodnim bogatstvima Negotin je centar veoma značajnog dela naše zemlje, stoga je želja organizatora da taj događaj stanovnike ovog grada navede da više vode računa o svojoj životnoj sredini i da se pozabave problemima dece sa smetnjama u razvoju. Udruženje „Čepom do osmeha“ poziva ljude otvorenog srca da se pridruže i ovoj akciji.

Za rektora Univerziteta u Beogradu troje kandidata

Za mesto novog rektora Univerziteta u Beogradu u konkurenciji su ostala sva tri kandidata koja su predložena, jer su svi dobili potrebnu podršku u izjašnjavanju ukupno 42 fakulteta i instituta. Prof. dr Ivanka Popović s Tehnološko-metalurškog fakulteta dobila je podršku 38 fakulteta i instituta, prof. dr Aleksandar Lipkovski s  Matematičkog fakulteta 34, a prof. dr Miloš S. Nedeljković s Mašinskog  dobio je podršku 27 fakulteta i instituta. Svi su dobili daleko više od potrebne saglasnosti trećine fakulteta i instituta, koji su imali pravo da podrže do tri kandidata, što su mnogi i učinili, pa će tako sva tri kandidata biti na listu o kojoj će se 16. maja izjašnjavati Senat Univerziteta. Članovi Senata će se izjašnjavati sve dok jedan od kandidata ne bude dobio više od polovine glasova. Ime jednog kandidata za rektora i lista kandidata za prorektore biće upućeni Savetu Univežiteta u Beogradu, koji do 29. maja treba da izabere novo rukovodstvo našeg najvećeg univerziteta, navodi beogradska štampa. Novi rektor i prorektori stupiće na dužnost 1.oktobra, kada počinje nova školska godina.

Vremeplov: Rođen Rastko Petrović

Na današnji dan 16. maja 1898 godine rođen je srpski pisac Rastko Petrović, jedan od najoriginalnijih i najznačajnijih srpskih pesnika posle Prvog svetskog rata. U ratu je sa srpskom vojskom prošao preko vrleti današnje Albanije, potom je poslat u Francusku i u Parizu je diplomirao prava. Od 1923. je u diplomatskoj službi. Radio je u Rimu, zatim u Vašingtonu, gde je umro 1949. Njegovi posmrtni ostaci preneti su u otadžbinu 1986. Pripadao je prvoj generaciji srpskih modernista i bio sinonim za temperamentnu i nekonvencionalnu literaturu. Njegova knjiga pesama “Otkrovenje” smatra se jednom od ključnih u srpskoj poeziji između dva svetska rata. Pisao je i putopise s putovanja po Africi i Americi, a o Prvom svetskom ratu u romanu “Dan šesti”. Ostala dela: roman “Burleska gospodina Peruna boga groma”, lirska proza “Ljudi govore”, putopis “Afrika”.

Vremeplov: Rođena Desanka Maksimović

Srpska književnica Desanka Maksimović, član Srpske akademije nauka i umetnosti rođena je na današnji dan 16. maja 1898. godine. Završila je Filozofski fakultet u Beogradu i bila profesor u Obrenovcu, Dubrovniku i Beogradu. Dela: zbirke pesama “Pesme”, “Zeleni vitez”, “Pesnik i zavičaj”, “Otadžbino, tu sam”, “Miris zemlje”, “Tražim pomilovanje”, “Nemam više vremena”, “Pesme iz Norveške”, “Letopis Perunovih potomaka”, “Ničija zemlja”, “Slovo o ljubavi”, priče “Ludilo srca”, romani “Otvoren prozor”, “Ne zaboraviti”, dečji roman “Pradevojčica”, zbirka bajki i proze u stihu “Oraščići palčići”, putopis “Snimci iz Švajcarske”.

Vremeplov: Umro Irvin Šo

Na današnji dan 16. maja 1984 godine umro je američki pisac Irvin Šo, čija se proza odlikuje snaznom dramatičnošću, društvenom svešću i živim dijalogom. Borio se u Drugom svetskom ratu kao američki vojnik u Evropi i Africi. Dela: romani “Mladi lavovi”, “Lusi Kraun”, “Dve sedmice u drugom gradu”, “Glasovi letnjeg dana”, “Prosjak i lopov”, “Bogataš i siromah”, “Hleb na vodama”, “Veče u Vizantiji”, “Vrh brda”, zbirke pripovedaka “Mornar sa Bremena”, “Dobrodošli u grad”, “Mešovito društvo”, “Ljubav u mračnoj ulici”, “Pet decenija”, “Bog je bio ovde, ali je otišao ranije”, “Šaputanja u Bedlamu”, drame “Sahraniti mrtve”, “Opsada”, “Ljubazni ljudi”, “Povlačenje u zadovoljstvo”, “Sinovi i vojnici”, “Ubica”, putopis “U društvu delfina”.

Vremeplov: Umro Frederik Hopkins

Engleski biohemičar Frederik Gaulend Hopkins, jedan od osnivača nauke o vitaminima, koji je s holandskim lekarom Kristijanom Ajkmanom 1929. podelio Nobelovu nagradu za medicinu umro je na današnji dan 16. maja 1947. godine. Izučavao je značaj vitamina u ishrani laboratorijskih životinja i zaključio da su oni neophodni za normalan rast i razvoj organizma. Takođe je izolovao glutation i pokazao njegov veliki značaj u ćelijskoj okcidaciji i aminokiselinu triptofan. Dokazao je i da je pigment krila nekih leptira derivat mokraćne kiseline i da neke ekskretorne supstance služe kao boje u životinjskom carstvu.

Vremeplov: Utopio Vladislav Petković Dis

U Jonskom moru kod Krfa utopio se na današnji dan 16. maja 1917  srpski pisac Vladislav Petković Dis, kada je nemačka podmornica u Prvom svetskom ratu torpedovala brod na kome se nalazio (“Mi čekamo cara”,”Tamnica”, “Nirvana”, “Možda spava”).

Dečaka (2) i devojčicu (8) vatrogasci spasli iz požara

Dvogodišnjeg dečaka i osmogodišnju devojčicu vatrogasci su spasli u nedelju  prepodne iz zapaljenog stana u zgradi u Majevičkoj ulici, a njihovo stanje je stabilno. Mališane je odmah po izbavljenju iz stana pregledala ekipa Hitne pomoći, a, kako kaže portparolka Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, deca nisu dalje prevezena u bolnicu.  Vatra je brzom reakcijom vatrogasaca ugašena, a požar je izbio iz mikrotalasne pećnice. Prema nezvaničnim informacijama, jedno od dece je igračku ubacilo u mikrotalasnu, što je izazvalo požar. Vatrogasce je pozvao njihov otac, koji je rekao da je stan zaključan i da su deca na terasi.

Odbegli maloletni pacijenti  vraćeni na lečenje

Dvojica maloletnih pacijenata Klinike za psihijatriju Kliničkog centra Vojvodine pobegla su u nedelju iz ove ustanove, ali su istog dana pronađeni i vraćeni. Kako “Dnevnik” nezvanično saznaje, pacijenti imaju 16 i 17 godina i pronađeni su u Rumi, a vraćeni su na lečenje u Kliniku.

Berlin: Koji je najprivlačniji jezik na svetu?

Platforma za učenje stranih jezika Babbel sprovela je istraživanje o tome koji jezik ima najseksepilniji naglasak na svetu. Vesti su razočaravajuće za Srbe, ali i za naše susede u regionu, s obzirom na to da se na listi od slovenskih jezika našao samo ruski, i to na osmom mestu.

By admin