Отворено писмо министру просвете и Влади Републике Србије 

ПРОСВЕТАРИ ОПЕТ ЗАБОРАВЉЕНИ У ПРОЈЕКТУ КУПОВИНЕ СТАНОВА ПОД ПОВОЉНИЈИМ УСЛОВИМА 

Независни синдикат просветних радника Војводине (НСПРВ) као оснивач и колективни члан СРПС-а апсолутно подржава иницијативу Форума средњих стручних школа Београда, такође колективног члана СРПС-а, упућену министру просвете да се и запослени у просвети укључе у куповину станова који треба да ускоро по lex specialis закону буду изграђени у више градова Републике Србије. Овом приликом напомињемо да ценимо бригу Владе Републике Србије да стамбено збрине припаднике полиције и војске, као и службенике служби безбедности, али морамо подсетити да држава не може бити једном делу јавних посленика мајка, а другом маћеха и да мора имати исти аршин за све. У супротном, то и неће бити (правна) држава, већ држава привилегованих, против које се и сама Влада залаже и, шта више, то је уградила у више акционих програма у поступку демократизације самог друштва и државе и прикључења европској заједници народа.

Сматрамо да је овај захтев више него оправдан јер је просвета (иако изнадпросечно образована) по зарадама већ годинама испод републичког просека, а и просветни радници су људи од крви и меса, жељни да створе своје породице и да се окуће, истовремено изложени великим захтевима у реформи која, по нама, предуго траје, притисцима јавности, родитеља, па и деце, што је и довело до неинтересовања за просветна занимања, а што дугорочно може имати несагледиве штетне последице. Стога, у друштву које просвета зове делатношћу од посебног интереса, сасвим сигурно није циљ да се овај негативни тренд настави, већ да се просвета учини колико-толико атрактивном за будуће бруцоше педагошких и сличних факултета, али и других, који би уз одређено психолошко-педагошко-методичко дообразовање могли наћи запослење у тој делатности од посебног интереса. Омогућавање да своје стамбено решење реше на начин као и колеге из полиције и војске, вероватно би било додатни инпулс да се скамије у аулама педагошких факултета попуне и да сутра имамо оно што и цео свет од нас очекује, чак и у оквиру Миленијумских развојних циљева – стручне и квалификоване наставнике, као и производ стручне и употребљиве занатлије и друге кадрове који треба да допринесу укупном развоју друштва и изласку из кризе.

Очекујемо да ће просветне, а и друге извршне власти имати слуха за иницијативу Форума коју апсолутно подржавамо, не само по принципу гранске, већ и по принципу радничке солидарности, јер тиме ће показати да стварно мисле оно што кажу. У супротном, остаће горак укус да ћемо имати јавне посленике првог, другог и ко зна ког реда.

Нови Сад, 14.05.2018.год.
Председник ИО НСПРВ
Ранко Хрњаз

2018-05-14 Otvoreno pismo MP Prosvetari opet zaboravljeni

 

By admin