Nacrt zakona o štrajku na popravnom ispitu!

Nacrt zakona o štrajku na popravnom ispitu!

       Pre nedelju dana, nakon javne rasprave u Novom Sadu, a vezane za Nacrt zakona o štrajku, Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine izdao je saopštenje u kome smo preneli ono što je tamo rečeno. Radilo se o obaveštenju od strane predlagača Nacrta da su UGS “Nezavisnost” i Savez samostalnih sindikata Srbije KONSENZUSOM prihvatili Nacrt i apsolutno podržali član 13, koji je za prosvetu najviše sporan (delatnost od opšteg interesa i minimum procesa rada). Nakon toga, obratili su nam se predstavnici UGS “Nezavisnost”, odnosno njegove grane u prosveti i rekli da to nije istina i da su oni bili apsolutno protiv ovog Nacrta. Laž je očigledno došla sa druge strane. NSPRV je ponudio svu neophodnu pomoć u otkrivanju istine, uključujući i svedočenje u eventualnom sudskom postupku zbog nanošenja štete sindikatu iznošenjem neistinitih informacija u toku javne rasprave, a od strane predstavnika nadležnog ministarstva.
       Danas smo primili poziv od strane prof. dr Tomislava Živanovića, u kome nam je rečeno da je UGS “Nezavisnost” oštro protestovao zbog istupa predlagača na javnoj raspravi i da je na njihov zahtev Nacrt zakona o štrajku vraćen na radnu grupu. To praktično znači da će radna grupa ponovo raditi na njemu i da će po okončanju nekog novog teksta biti ponovo organizovana javna rasprava. Današnju komunikaciju smo iskoristili da predsedniku GSPRS “Nezavisnost” predočimo da bi u najboljem interesu svih zaposlenih bilo da, pre otpočinjanja rada na novom Nacrtu, sindikati prosvete zauzmu jedinstven stav po ovom pitanju. Dok čekamo da ova vest (vraćanje Nacrta na doradu) bude zvanično potvrđena, ukazujemo da nam je jedinstvo sada važnije nego ikada pre.
       Na kraju, upućujemo oštru kritiku predstavnicima predlagača Zakona koji su namernom greškom pokušali da izazovu nemire u sindikatima. Takođe, želimo da im poručimo – neće vam proći!
U Novom Sadu,
18.maj 2018.godine
predsednik NSPRV
Ranko Hrnjaz

2018-05-18 saopštenje Zakon o štrajku na popravnom ispitu

 

About the Author

admin