Vesti – 18.05.2018.

Opet zaboravljeni prosvetari

Forum srednjih stručnih škola uputio je juče Mladenu Šarčeviću, ministru prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Inicijativu vezanu  za donošenje posebnog zakona za izgradnju stanova zaposlenima u delatnostima prosvete po povoljnijim uslovima, na način kako je to predloženo za pripadnike Policije, Vojske Srbije i Službi bezbednosti.
„Smatramo da je stub svakog društva obrazovanje, a da je činjenica da zaposleni u ovim delatnostima imaju zaradu ispod prosečne zarade, te da o rešavanju stambenih pitanja zaposlenima u ovim delatnostima niko više ne govori, niti se ovaj veliki problem pominje kao mogućnost da se nađe na narednim sednicama, odnosno na dnevnom redu Vlade Republike Srbije ili drugih organa Republike Srbije“. (→Saopštenje)

Intеrnacionalizacija  obrazovanja:  Projekat “Studiraj u Srbiji”

Ministar prosvеtе, naukе i tеhnološkog razvoja Mladеn Šarčеvić rеkao jе 15. maja da jе za intеrnacionalizaciju visokog obrazovanja vеoma značajan projеkat  “Studiraj u Srbiji”, kao i osnivanjе budućеg Univеrzitеtskog grada u Srеmskim Karlovcima, za koji jе istakao da prеdstavlja projеkat od nacionalnog značaja. Otvarajući skup “Izazovi u visokom obrazovanju – intеrnacionalizacija” koji sе održava u Bеogradu u Klubu poslanika, Šarčеvić jе rеkao da jе objavljеn katalog”Studiraj u Srbiji”, namеnjеn inostranim studеntima. Cilj jе da novac koji sе stеknе na taj način ostanе univеrzitеtu, navеo jе i dodao da postoji vеliko intеrеsovanjе za ulaganjе u taj projеkat. Intеrnacionalizacija visokog obrazovanja jе od vеlikе važnosti i trеbalo bi da budе dеo Stratеgijе razvoja obrazovanja do 2030. godinе, rеkao jе ministar.

Langović Milićеvić: Broj stranih studеnata drastično opao

Državna sеkrеtarka Ministarstva prosvеtе, naukе i tеhnološkog razvoja Ana Langović Milićеvić podsеtila jе da jе krajеm osamdеsеtih godina prošlog vеka u Srbiji studiralo 30.000 stranih studеnata i da jе taj broj kasnijе drastično opao. “Mi smo u okviru Radnе grupе napravili katalog koji sadrži svе studijskе programе na еnglеskom”, kazala jе i dodala da jе Ministarstvo u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova napravilo korakе kako bi sе olakšalo dobijanjе viza za stranе studеntе. Na skupu su učеstvovali i prеdsеdnik Stručnog tima za rеformu visokog obrazovanja Dragan Lončar, prеdstavnici univеrzitеta u Bеogradu, Novom Sadu i Nišu, Tеmpusfondacijе i drugi.

Konkurs za sufinansiranje naučno-tehnološke saradnje između Srbije i Slovačke

Predmet ovog  konkursa je sufinansiranje poseta istraživača (troškovi putovanja i boravka) koje proističu iz realizacije programa bilateralne naučno-tehnološke saradnje i to u vidu kratkih poseta do 14 dana. Svaka strana (srpska i slovačka) sufinansira troškove vezane za razmenu svojih istraživača. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije će nadoknaditi naučnoistraživačkim organizacijama troškove prevoza do visine od 600€ (u dinarskoj protivvrednosti) za istraživače iz Srbije koji se upućuju u Slovačku Republiku. troškove boravka u Slovačkoj Republici do visine od 100€ dnevno (u dinarskoj protivvrednosti) za istraživače iz Srbije koji su upućeni u Slovačku Republiku
Planirani budžet projekta namenjen sufinansiranju poseta istraživača iznosi do 2000 evra po jednoj godini realizacije projektnih aktivnosti odnosno do 4000 evra za dve godine. U slučaju da istraživač/i putuju sopstvenim prevozom, nadoknada troškova će se izvršiti na osnovu Zakona o korišćenju služebnog vozila. Slovačka strana sufinansira troškove vezane za razmenu slovačkih istraživača u skladu sa nacionalnim pravilima koja su, u tekstu konkursa za bilateralnu saradnju sa Republikom Srbijom, objavljena na internet prezentaciji slovačkog Ministarstva obrazovanja, nauke, istraživanja i sporta i Slovačke agencije za razvoj.Istraživačke aktivnosti na projektima biće finansirane prema internim pravilima u svakoj zemlji.
Više na http://www.mpn.gov.rs/konkurs-za-sufinansiranje-naucno-tehnoloske-saradnje-izmedju-republike-srbije-i-slovacke-republike-za-period-2019-2020-godine/

Vlada Srbije i “ROSATOM” potpisali sporazum o saradnji

Ministar za inovacije Nenad Popović potpisao je 15. maja u Sočiju sporazum o saradnji između Vlade Srbije i državne korporacije Rusije za atomsku energiju – ROSATOM u razvoju inovacija i novih tehnologija na području primene nuklearne energije u mirnodopske svrhe, pre svega, u medicini (onkologiji) i poljoprivredi. Sporazum o principima rusko-srpske saradnje u toj oblasti je potpisan u okviru međunarodnog foruma Atomekspo u Sočiju, a u ime Rosatoma potpisao je stavio generalni direktor Aleksej Lihačov. Kao prioritetne pravce dokument predviđa podršku u stvaranju i razvoju nuklearne infrastrukture u Srbiji, usmerenoj na korišćenje nuklearne energije u mirne svrhe, razvoj nuklearne medicine, primenu radiacionih tehnologija u poljoprivredi i industriji, povećanje kvalifikacija administrativnog, naučnog i tehničkog kadra u oblasti primene nuklearne energije u mirne svrhe kroz obuku i stažiranje, kao i povećanje ukupnog nivoa informisanosti građana o nuklearnim tehnologijama i njihovoj primeni u drugim sferama.
Za organizaciju delovanja u navedenim pravcima biće formirane zajedničke radne grupe sa ciljem pronalaženja mogućnosti realizacije zajedničkih projekata, koji su usmereni na razvoj saradnje. Jedan od vidova saradnje između Nuklearnog instituta Vinča i Rosatoma je zajedničko ulaganje u proizvodnju ciklotronskih radiofarmaceutika i primenu protonske terapije u medicini. Srbija prvi put nastupa na međunarodnom forumu Atomekspo, koji se održava od 14. do 16. maja. Atomekspo je najveća je izložbena i poslovna platforma za diskusiju o trenutnom stanju nuklearne industrije i postavljanju budućih trendova i održava se jednom godišnje, počevši od 2009. u organizaciji Rosatoma. Učestvuje više od 600 svetskih kompanija i više od 1.500 eksperata u toj oblasti, a akreditovano je više od 400 predstavnika medija.

Za prijemni ispit za specijalizovana IT odeljenja 2.537 učenika

Za polaganje prijemnog ispita za specijalizovana IT odeljenja naredne školske godine prijavilo se 2.537 učenika, što čini približno 4 % ukupnog broja učenika koji će upisati srednje škole. Broj prijavljenih uvećan je skoro pet puta u odnosu na prošlu godinu, kada se prijavilo 556 đaka. Na prijemnom ispitu, koji je zakazan za 3. jun 2018. godine, polagaće se zadaci iz matematike srednjeg i naprednog nivoa, dok se za pripremu koriste zbirke za polaganje završnog ispita.U zavisnosti od rezultata prijemnog ispita, moguće je da će naredne školske godine biti upisana i tri IT odeljenja na jezicima nacionalnih manjina, obzirom na to da su se za polaganje prijemnog prijavilo i 76 đaka pripadnika mađarske i slovačke nacionalne manjine.
Učenici koji završe četiri godine školovanja u ovim odeljenjima, steći će sva neophodna znanja i veštine koja će im otvoriti vrata IT industrije. Biće i odlično pripremljeni za nastavak školovanja na nekom od fakulteta ili viših škola IT usmerenja. Pored toga, dobiće i široko gimnazijsko znanje koje im omogućuje da, ukoliko žele, nastave svoje školovanje u nekom potpuno drugom pravcu. IT odeljenja imaće maksimalno po 20 učenika koji se na časovima informatičkih i programerskih predmeta dele na grupe.  Sve gimnazije su opremile kabinete za informatiku, nastavnike informatike očekuju obuke za nove predmete dok učenicima nije potrebna dodatna IT oprema niti ulaganje u učenički materijal.
Prema poslednjim istraživanjima, u Srbiji se na tržištu pojavi oko 1.500 novih kvalifikovanih IT radnika svake godine. Potrebno je povećati taj broj najmanje 5 puta, na preko 7.000 radnika godišnje, kako bi izvozni ciljevi bili dostignuti. Ovaj sektor u Srbiji trenutno zapošljava oko 20.000 radnika a prosečna plata u ovom sektoru viša je nego u drugim privrednim granama.

Međunarodni sajam „Korak u budućnost“od 21. do 25. maja

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja organizovaće učešće svih zainteresovanih naučno-istraživačkih, inovacionih i drugih organizacija na 62. Međunarodnom sajmu tehnike koji se održava od 21. do 25. maja  na Beogradskom sajmu. Ministarstvo, kao i ranijih godina, za izabrane izlagače obezbeđuje osnovne uslove za učešće na Sajmu što podrazumeva štand odgovarajuće kvadrature sa osnovnom opremom. Jedan od ključnih ciljeva ovogodišnjeg učešća Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja na sajmu tehnike je predstavljanje institucija koje kroz projekte tehnološkog razvoja, osnovnih i interdisciplinarnih istraživanja Ministarstvo finansira u tekućem projektnom ciklusu. Otvaranje sajma je u ponedeljak, 21.maja u 11 časova u hali 1. Prateći program može se preuzeti na http://tehnika.talkb2b.net/sr/page/19/Prateci+program.

Preminuo akademik Bogoljub Stanković

Akademik Bogoljub Stanković, istaknuti srpski matematičar, preminuo je u sredu 16. maja, u 93. godini života, u Novom Sadu, saopštila je Srpska akademija nauka i umetnosti. Stanković je rođen 1. novembra 1924. godine u Botošu kraj Zrenjanina. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Novom Sadu. Za vreme Drugog svetskog rata proveo je godinu dana kao zatvorenik u koncentracionim logorima u Mađrskoj i Nemačkoj, a jedan od njih bio je i Dahau. Nakon što je zemlja oslobođena, počeo je studije matematike na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Od 1949. do 1953. godine bio je asistent na Matematičkom institutu Srpske akademije nauka i umetnosti i Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu. Za docenta Filozofskog fakulteta u Novom Sadu izabran je 1954. godine, 1959. godine za vanrednog, a 1964. godine za redovnog profesora. Po pozivu je proveo jednu godinu kao profesor – asistent (docent) na Univerzitetu Sorbona 1959. godine. Sve ovo vreme, profesor Stanković je angažovan u svim aspektima društvenog života kao član pokrajinskih i državnih vlada, a posebno u oblastima obrazovanja i nauke, saopštila SANU.

GNA u ŠOSO „Vuk Karadžić“ Sombor

Povodom obeležavanja ovogodišnje GNA u internatu Škole za osnovno i srednje obrazovanje sa domom „Vuk Karadžić“ Sombor   organizovana je kreativna radionica na temu „Deci je mesto u školi“.
„U opuštenoj i veseloj atmosferi deca su ctrala svoju školu u kojoj se svakoga dana nauči nešto novo, stiču dobri drugari,dele đačke tajne i stiču znanja i  veštine potrebne za budućnost. Tokom crtanja podsetili smo se dečijih prava među kojima je pravo na obrazovanje osnovno pravo svakog deteta.Nakon radionice,uz bombone i grickalice, upriličili smo malu izložbu radova“ saopštila je vaspitna služba ŠOSO. (→Galerija)

Sertifikati za lične pratioce u Vršcu

Vršac je jedan od retkih gradova u Srbiji, koji je za decu sa invaliditetom obezbedio finansiranje ličnih pratilaca. U prostorijama Centra za socijalni rad, svečano su uručeni sertifikati još jednoj grupi koja je uspešno završila obuku, već treću organizovanu u poslednje dve godine. Treću obuku za lične pratioce koju je po akreditovanom programu u februaru realizovalo Udruženje za dečju i cerebralnu paralizu iz Ivanjice, uspešno je završilo još 13 polaznika. Sada su im i zvanično uručeni sertifikati, koji će im omogućiti buduće angažovanje na pružanju ove usluge: “Za obuku sam se prijavila jer je veoma human posao, volim rad sa decom, inače sam već osam meseci i volonter u Udruženju za MNRO “Otvoreno srce sveta”, tako da sam veoma srećna i ponosna zbog ovog”, kaže jedna od sertifikovanih kandidatkinja, Ana Paunović.  “Prijavio sam se za ličnog pratioca baš iz razloga što volim da radim sa decom, zato što uživam u tom poslu, i zato što mislim da njima zaista treba pomoć”, dodaje Vojislav Stojaković.
Usluga pedagoškog asistenta u Vršcu je uvedena pre pet godina, a od pre dve godine, deca i odrasla lica sa invaliditetom mogu da računaju i na pomoć ličnih pratilaca i personalnih asistenata. Oni su angažovani preko javnih radova, pa je važno da u svakom trenutku ima dovoljno sertifikovanih kandidata: “Nama je tendencija da u narednom periodu proširimo broj angažovanih ličnih pratilaca i personalnih asistenata, a za ovu godinu angažovano je njih 13, do kraja školske godine. Mi ćemo se truditi da u 2019.godini taj broj povećamo bar za još nekoliko i da za to obezbedimo sredstva, i tako osiguramo kontinuitet u njihovom radu”, kaže Tatjana Nikolić, članica gradskog veća zadužena za resor socijalne i zdravstvene zaštite. Nikolićeva je podsetila da je poslednjih godina dosta urađeno na poboljšanju položaja OSI, i da su u gradu za njih uređeni brojni prilazi, igralište za decu, i obezbeđen prevoz, i poručila da je želja lokalne samouprave da usluge iz ovog domena i dodatno proširi: “Godinama su prava OSI gurana pod tepih, pa nisu svoje potrebe mogle da ostvaruju na adekvatan način. Potrebe jesu velike, i treba obezbediti značajna sredstva, ali korak po korak, svake godine po nešto – i doći ćemo do toga da još više unapredimo njihov položaj”, dodala je Nikolićeva.
Grad Vršac danas ima više od 30 sertifikovanih ličnih pratilaca, a nakon uručenja 13 novih sertifikata, održan je i sastanak sa već angažovanim pratiocima.

Od septembra 11 novih obrazovnih profila po dualnom modelu

Od naredne školske godine biće uvedeno 11 novih obrazovnih profila po dualnom modelu obrazovanja u srednjim stručnim školama u Srbiji. Pomoćnica ministra prosvete Gabrijela Grujić kaže da su novi obrazovni profili uvedeni u skladu s potrebama tržišta rada i da se odnose na oblasti hotelijerstva i turizma, građevine, informacionim tehnologijsma, mašinstva i elektrotehnike. Možemo da se pohvalimo da smo prošle godine u okviru standarda kvalifikacija umrežavali veštine, a ovog puta umrežavamo područja rada. Tako, recimo, tehničar mehatronike ima umreženo elektrotehniku, mašinstvo i informacione tehnologije, pojasnila je Grujić.

Po dualnom modelu obrazovanja radiće 84 škole

Novi obrazovni profili po dualnom modelu su: elektrotehničar informacionih tehnologija, operater osnovnih građevinskih radova, tehničar mehatronike, turističko – hotelijerski tehničar, tehničar za kompjutersko upravljanje (CNC) mašina, mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje, operater u prehrambenoj industriji, kuvar, konobar, mesar, cvećar-vrtlar. Od naredne školske godine po dualnom modelu obrazovanja radiće 84 škole u 59 gradova u Srbiji što je, prema rečima pomoćnice ministra prosveta, za deset odsto vise nego prošle godine. Povećan je i broj kompanija u kojima će učenici učiti kroz rad. 
Prošle godine u projekat je bilo uključeno 200 kompanija, a akcionim planom Vlade Srbije bilo je predviđeno da se od naredne školske godine uključi 300 kompanija. Ove godine prijavilo se čak 800 kompanija i ispunjavaju neophodne uslove. Očekujem da će već u prvom krugu biti popunjena sva mesta u školama koje rade po dualnom modelu, naglasila je Grujić. Ona dodaje da su učenici shvatili koliko je važno da se teorijska znanja stiču u školi, a da se veštine upravljanja znanjima stiču u kompanijama u realnom random okruženju.

O kvalitetu dualnog obrazovanja polovinom ove godine

O kvalitetu dualnog obrazovanja, kako kaže, govore podaci koji će biti objavljeni polovinom ove godine a koje je radila ETF organizacija – Evropska fondacija za obuke.  Podaci govore da je 85 odsto učenika reklo da se nisu pokajali što su upisali dualno obrazovanje. Opredelili su se na vreme i jako su zadovoljni. Oko 90 odsto poslodavaca koji su u sistemu dualnog obrazovanja je izjavilo da želi da nastavi tu saradnju, a 60 odsto poslodavaca je spremno da mlade ljude odmah posle formalnog školovanja  zaposli, kaže Grujić. Podseća da učenici koji uče po dualnom modelu obrazovanja teorijska znanja stiču u školi, a praktična u kompanijama, ali da nisu zaposleni u tim kompanijama već su na učenju kroz rad.

Renold: Treba vremena za uspešno povezivanje obrazovnog sistema i komapnija

Šef Odeljenja za istraživanje obrazovnih sistema Švajcarskog ekonomskog instituta i član Komisije za implementaciju dualnog obrazovanja Vlade Srbije Ursula Renold kaže da treba vremena za uspešno povezivanje obrazovnog sistema i komapnija.  Ubeđena je, kako kaže, da će taj proces u Srbiji napredovati, da mu treba malo vremena, kao i u svakoj drugoj zemlji. Kako kaže, u Švajcarskoj kada se uvodi novo zanimanje potrebne su tri godine priprema da bi se to implementiralo u škole. Važno je kompanijama u kojima se učenici obučavaju da pokažemo kakvu korist oni ostvaruju. Ako ostvare neki profit to će ih održati u želji da nastave obuku učenika. Moramo se potruditi da sve zainteresovane strane budu zadovoljne, zaključila je ona.

“Obično, a vrhunski” o matematičarima

Ovonedeljna epizoda RTV Vojvodiene “Obično, a vrhunski” biće posvećena matematičarima.  Mia i Isidora su dve od tri ovogodišnje dobitnice stipendije četvorogodišnjeg studiranja na Oksfordu. Konkurenti su im bili đaci iz više evropskih zemalja i Kine. Irina se sa nedavno održane Evropske matematičke ženske Olimpijade vratila sa bronzom. Uz nju zlato i srebro stigle su u istu školu. Aleksa ne može u trideset sekundi da nabroji sve osvojene nagrade i zemlje u kojima se takmičio. A direktor škole beleži preko 500 stotina nagrada za pedeset godina postojanja škole. Reč je o beogradskoj Matematičkoj gimnaziji. U ovonedeljnoj epizodi “Obično, a vrhunski” videćete u čemu su ti vrhunski ljudi zapravo – vrlo obični. Nedelja, 20. maj, RTV 1, 9:35 časova.

Na Trgu slobode plesaće hiljadu maturanata

Blizu 1.000 novosadskih srednjoškolaca tradicionalno će plesati u petak, 18. maja, na Trgu slobode u okviru manifestacije „European Quadrille Dance Festival” koji se u nekoliko evropskih gradova održava tačno u podne. Kako saznajemo, ove godine u tu manifestaciju uključilo se 18 srednjih škola, a instruktori plesnog kluba „Bolero” obučavaju maturante u dogovoru s profesorima u školama još od februara. Svi oni će plesati uz kompoziciju Johana Štrausa „Slepi miš”, a muzika će se emitovati preko satelitskog radija u svim gradovima.
Pre toga, oni koji nisu dobro savladali korake mogli su  da „utvrde gradivo” na generalnoj probi manifestacije koja je održana u sinoć  u 20 časova na platou Spensa. Maturantima su  se delile majice kao i „koka-kola”.  U petak će Trg slobode biti pretvoren u diskoteku na otvorenom budući da će, osim u plesu, srednjoškolci uživati i u muzici koju će puštati di-džejevi s AS FM radija. Organizatori su ove godine pozvali i specijalnu gošću, pevačicu koja je nekada plesala u plesnom klubu „Bolero”, koja se rado odazvala da nastupi na manifestaciji, a čije se ime još uvek drži u tajnosti. 
Novi Sad se pomenutoj manifestaciji priključio 2007. godine, a maturanti zajedno s drugarima iz drugih gradova svake godine pokušavaju da obore Ginisov rekord u najvećem simultanom plesu u svetu.   

Bečej: “Fantast” okupio 560 mladih muzičara

U Bečeju se održava Sedmo međunarodno muzičko takmičenje “Fantast”, na kojem učestvuje 560 mališana. Deca iz Srbije i okolnih zemalja tokom ove nedelje se takmiče u šest kategorija: to klavir, violina, violončelo, gitara, harmonika i tambura. Osim takmičara iz okvirnih zemalja ove godine su stigli takmičari čak iz Norveške. Petoro đaka je povela profesorica klavira Bojana Sovilj, koja je poreklom iz Srbije. “Ove godine ne samo broj učesnika, nego i njihovo znanje i potencijal je oduševio članove žirija”, istakla je glavni organizator Tamara Krajtmar. Najuspešniji učesnici će biti nagrađeni diplomama i vrednim nagradama.

Aleksandra Batinić dobitnik nagrade “Milutin Bojić”

Aleksandra Batinić dobitnik Nagrade “Milutin Bojić” za mlade pesnike za 2018. godinu, saopštio je 16. maja žiri za dodelu ovog priznanja. Žiri su činili Mileta Aćimović Ivkov, Slađana Ilić i Darko Daničić. Oni su odlučili da nagradu koju je ustanovila Biblioteka Milutin Bojić uz podršku Ministarstva kulture i iformisanja, dodele Aleksandri Batinić, apsolventu Filološkog fakulteta u Beogradu izb Azanje. Ciklus pesama “Nepripadanja” Aleksandre Batinić ocenjen je kao najbolji u konkurenciji 126 pripselih radova. U najužem izboru bio je i ciklus pesama Spasoja Joksimovića iz Majdanpeka.
Svečano uručenje Nagrade “Milutin Bojić” za 2018. godinu biće održano u petak 18. maja 2018, od 19 časova u matičnom odeljenju Biblioteke “Milutin Bojić” u okviru proslave Dana biblioteke. Nagrada predviđa da Biblioteka “Milutin Bojić” pobedniku štampa knjigu poezije. Pre svečanog proglašenja ovogodišnjeg pobednika konkursa biti predstavljena knjiga pesama “Angara” Ajtane Dreković, laureata nagrade “Milutin Bojić” za 2017.

U Nišu najsavremenija klinika na Balkanu za lečenje dece

U Nišu je otvoren Hematoonkološki blok Dečije interne klinike, izgrađen sredstvima prikupljenim u humanitarnim akcijama “NURDORA”. To je prva zdravstvena ustanova u Srbiji koju je iniciralo i izgradilo jedno udruženje građana – roditelji dece obolele od raka, zahvaljujući kojima je nastala najsavremenija klinika na Balkanu za lečenje dece. https://www.youtube.com/watch?v=0vcMH6L3Hu0

U toku akcija vakcinacije dece migranata

U Srbiji je u toku akcija vakcinacije dece migranata protiv malih boginja. Vakcinisana su i deca u Prihvatnom centru u Somboru. Deca i mladi koji su smešteni u Prihvatnom centru za migrante u Somboru primili su MMR vakcinu protiv malih boginja. Muhamed Karzan iz Iraka vakcinisao je troje svoje dece. “Ja mislim da je dobro da zaštitim svoju decu. U Srbiju sam godinu dana i dva meseca. Zadovoljni smo i sigurni ovde”, kaže Muhamed. “Imam 11 dece. Veoma sam zadovoljan zbog ove vakcinacije dece, jer će deca biti sigurna i zaštićena od bolesti”, kaže Hamed Lukman iz Iraka MMR vakcinu primilo je 55 dece i mladih od jedne do 18 godina.
“Ovde naši lekari vrše prethodni pregled da li postoji kontraindikacija za vakcinaciju, proveravaju ako postoji vakcinalni karton da se vidi da li je dete vakcinisano. Trenutno mi dajemo samo MRR vakcinu. Verovatno ste svi upoznati da je i na našem području vladala epidemija morbila tako da je važno da se ova vakcinacija sprovede i kod migrantske populacije”, kaže Dr Emeše Uri, direktorica somborskog Doma zdravlja.
Vakcinacija migranata u Prihvatnom centru u Somboru ni na koji način neće uticati na redovnu vakcinaciju somborske dece. Akciju vakcinacije dece migranata organizuju Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut” u saradnji sa Komesarijatom za izbeglice.Procene Komesarijata su da će akcijom vakcinacije koja se organizuje na teritoriji cele Srbije biti obuhvaćeno 1.600 dece uzrasta do 18 godina. https://www.youtube.com/watch?v=Vc1kPXzUKmY

Vremeplov: Umro Dobrica Ćosić

Na današnji dan 18. maja  2014. godine preminuo je Dobrica Ćosić, srpski književnik, član SANU, prvi predsednik Savezne republike Jugoslavije. Tokom Drugog svetskog rata bio je politički komesar Resavskog partizanskog odreda, a u NOB-u je učestvovao od 1941. Prvi roman, s temom iz Drugog svetskog rata “Daleko je sunce” objavio je 1951. a roman “Deobe” 1961. Njegovi “Koreni”, objavljeni 1954. smatraju se jednim od prvih modernih srpskih romana. Višetomno delo “Vreme smrti” publikovao je od 1972. do 1975. Čitava njegova javna, književna i publicistička delatnost bila je posvećena egzistencijalnim problemima srpskog naroda. Još šezdesetih ukazivao je na egzodus Srba sa Kosova i Metohije zbog čega je godinama bio politički anatemisan i isključen iz javnog života, a potom je decenijama bio neka vrsta političkog disidenta. Ostala dela:”Vreme zla” (“Vernik”,”Grešnik”, “Otpadnik”), “Bajka”, “Vreme vlasti”, “Piščevi zapisi”, “Srpsko pitanje”, “Pisci moga veka”, “Kosovo”, “Prijatelji”, “Vreme zmija”, “U tuđem veku”.

Vremeplov: Rođen Ruđer Bošković

Univerzitetski profesor Ruđer Bošković, matematičar i fizičar, astronom, sveštenik, filozof, pesnik rođen je na današnji dan 18. maja 1711 godine. Osnivač je Brerske astronomske opservatorije, pored Milana, i direktor Optičkog instituta francuske mornarice, jedan je od najvećih umova u istoriji nauke uopšte. Bio je srpskog porekla – njegov otac Nikola, trgovac, pisao je o svom poreklu i o srpskim manastirima Raške oblasti. U 15. godini otišao je iz rodnog Dubrovnika u Rim, gde je završio isusovački kolegijum. Postavio je dve geometrijske metode za određivanje elemenata rotacije Sunca, geometrijsku metodu određivanja putanje kometa, jedinstveni zakon sile, pretpostavio da se tela ne samo privlače nego i odbijaju na malim rastojanjima, sve formule sferne trigonometrije sveo je na četiri osnovne, izračunao je dimenzije ispljoštenosti Zemlje na osnovu merenja meridijana, rešio je problem okaca u saću. Nasuprot Isaku Njutnu, vreme i prostor smatrao je relativnim, po čemu je preteča Alberta Ajnštajna.
 Dela:”Theoria philosophiae naturalis redacta ad unicam legem virium in natura existentium”, “Opera partientia ad opticam et astronomiam”, “Elementorum universae matheseos”, “O morskoj plimi”, “O zakonu sila u prirodi”, “O svetlu”, “Teorija konusnih preseka”, “Elementi matematike”.

Vremeplov: Rođen Bertrand Rasel

Na današnji dan 18. maja 1872 godine rođen je i engleski filozof, matematičar i pisac Bertrand Rasel, rodonačelnik analitičke filozofije, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1950. Posvetio se i borbi za mir, žestoko se protivio intervenciji SAD u Vijetnamu i nuklearnom naoružanju i osnovao je međunarodnu porotu nazvanu “Raselov sud”.Dela: “Principi matematike” (s Alfredom Nortom Vajthedom), “Kritičko izlaganje Lajbnicove filozofije”, “Istorija zapadne filozofije”, “Logički atomizam”, “Analiza materije”, “Skeptički eseji”, “Naše saznanje spoljnog sveta”, “Ljudsko znanje”, “Principi socijalne rekonstrukcije”, “Putevi ka slobodi”, “Praksa i teorija boljševizma”, “Sloboda i organizacija”, “Osvajanje sreće”, “Ljudsko društvo u etici i politici”, “Zašto nisam hrišćanin”.

Vremeplov: Rat u Jugoslaviji – izbeglo1300000 ljudi

Visoki komesarijat UN za izbeglice saopštio je na današnji dan 18. maja 1992. godine da je zbog rata iz Jugoslavije izbeglo milion i 300 hiljada ljudi što je stvorilo najveću izbegličku krizu u Evropi od Drugog svetskog rata.

Vremeplov: Rođen Valter Gropijus

Na današnji dan 18. maja 1883. godine rođen je nemački arhitekta Valter Adolf Gropijus, koji je 1919. u Vajmaru osnovao prestižnu arhitektonsku školu “Bauhaus”, jednu od najuticajnih tokom XX veka.

Lončar: Školarci da shvate rizik od preteranog izlaganja kože suncu i korištenja solarijuma

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da mnogi smatraju da je prebojenost tena simbol atraktivnosti i dobrog zdravlja, a ne znaju da ta prebojenost kože zapravo predstavlja  njeno oštećenje.”Dugotrajno izlaganje suncu može dovesti do opekotina na koži koje predstavljaju glavni faktor rizika za nastanak melanoma, ali i ne-melanomskih karcinoma kože”, rekao je Lončar na konferenciji za novinare u Osnovnoj školi “Pavle Savić” u Beogradu. On je ukazao da je melanom jedan od najagresivnijih tumora kože, da vrlo brzo metastazira i zahvata druge organe, ali da njegovo rano otkrivanje i pravovremena hirurška intervencija omogućava izlečenje. “Veoma je važno da deca spredškolskog i školskog uzrasta shvate koliki je rizik od preteranog izlaganja kože suncu, ali i često korištenje solarijuma “, rekao je ministar i dodao da je lakše formirati životne navike kod dece, nego menjati ih kod odraslih. On je ukazao da od melanoma svake godine u Srbiji oboli oko 650 ljudi, a da oko 300 osoba umre od tog najsmrtonosnijeg raka kože.

Kosanović: Učestalost tumora kože i malignog melanoma raste svuda u svetu

Učestalost tumora kože, a među njima i malignog melanoma, raste poslednjih 30 godina svuda u svetu, te tako godišnje oboli oko 170.000 ljudi, a oko 37.000 umre od melanoma. Savetnica Ministra prosvete Gordana Kosanović naglasila je da to ministarstvo pokušava da poveća zastupljenost zdravstvenih tema u školama. Ona je ukazala da je važno raditi na edukaciji onih koji rade sa decom – nastavnici, ali i roditelji, kako bi se od najranijeg uzrasta kod dece razvila svest o štetnosti od UV zračenja.

Napravljena je infrastruktura,  sledi preventiva za predškolsku i školsku decu

U prethodne tri godine Eucerin i Fond B92 u zajedničkoj akciji uspeli su da nabave dermoskope u sve zdravstvene ustanove koje se bave dermatologijom, ali da se sprovede i edukacija lekara. “Napravljena je infrastruktura i sada zajedno sa Ministarstvom zdravlja idemo na preventivu za predškolsku i školsku decu”, rekao je predsednik Upravnog odbora Fonda B92 Veran Matić.

Kandolf Sekulović: Decu do tri godine ne izlagati suncu

Dermatovenerolog Vojnomedicinske akademije prof. dr Lidija Kandolf Sekulović istakla je da decu do tri godine ne treba izlagati suncu, jer je koža u tom uzrastu nepripremljena za UV zračenja. Kao posledica kumulativnog efekta nezaštićenog izlaganja suncu u detinjstvu,dodaje, mogu se javiti veoma ozbiljne dugoročne posledice koje se najčešće ispoljavaju u kasnijim godinama života. “Česte opekotine od sunca tokom detinjstva, značajno povećavaju rizik za nastanak raka kože. Rizik za pojavu melanoma u kasnijem dobu se udvostručuje ukoliko je osoba tokom detinjstva izgorela na suncu više od pet puta”, pojašnjava Kandolf Sekulović.

Miletić Nevajda: “Dva lica sunca”

Predstavnica Eucerin Srbija Nada Miletić Nevajda naglasila je da se deca dobrim obrascima ponašanja uče kod kuće, ali i u školi, a cilj kampanje “Zaštita za sve” je da odgovorno ponašanje na suncu postane deo njihovih zdravih životnih navika.  “Sunce je u isto vreme izvor života, ali i potencijalne opasnosti. Zato smo spot kampanje nazvali “Dva lica sunca”, a za slogan izabrali parolu Zaštiti se i uživaj na suncu”, naglasila je Miletić Nevajda.  Ona je dodala da je stav Svetske zdravstvene organizacije da je prekomerno izlaganje UV radijaciji ozbiljno pitanje javnog zdravlja, a preporuka da se sa edukacijom počne baš kod dece školskog uzrasta. “Stvaranje zdravih navika kod dece u pogledu zaštite od potencijalno negativnih efekata sunčevog zračenja, zalog je za njihovo zdravlje u budućnosti“, rekla je ona.

About the Author

admin