Šarčević u Atini o projektu “Studiraj u Srbiji”   

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević razgovarao je u četvrtak 17. maja u Atini sa ministrom za obrazovanja i verska pitanja Grčke Kostasom Gavroluom o projektu “Studiraj u Srbiji” i mogućnosti da se poveća broj grčkih studenata u našoj zemlji. Šarčević je naveo da je reč o projektu u okviru koga se stranim studentima nude jako kvalitetni studijski programi u Srbiji i da je objavljen katalog studija na engleskom jeziku. “Studiraj u Srbiji je projekat koji smo predstavili pre nekoliko dana sa Tempus kancelarijom. Namera je da se u Srbiji ponovo školuje veliki broj studenata iz inostranstva”, rekao je ministar i dodao da je među uspešnim ljudima u Grčkoj mnogo onih koji su studirali u Srbiji.
U Atini je bilo reči i o lektorima. Srbija, naime, finansira rad grčkih lektora u našoj zemlji, što nije slučaj sa lektorima iz Srbije u Grčkoj. Šarčević je s tim u vezi zatražio puni reciprocitet, navodi se u saopštenju Ministarstva.
Ministar je ukazao da je potrebno uraditi novi Memorandum o saradnji Srbije i Grčke u oblasti obrazovanja i nauke, jer postojeći ne zadovoljava potencijale saradnje. Ministar je tokom posete Grčkoj obišao dopunske srpske škole u Atini i na Kritu, i sagovornike upoznao sa izradom novih Pravilnika za dopunske škole i novih Pravilnika za lektore.

Novi Sad: Od jeseni na PMF-u i osnovne studije geoinformatike

Na PMF-u je predstavljen i novi studijski program osnovnih akademskih studija – Geoinformatika, za koji se očekuje da do ovogodišnjeg upisa bude akreditovan, te da se raspiše konkurs za popunu 20 budžetskih i 10 samofinansirajućih brucoških mesta. Po rečima direktora Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo prof. dr Lazara Lazića, ovakav interdisciplinarni smer već postoji na nivou master studija, ali s obzirom na široku mogućnost primene, bilo je neophodno da se otvori i na nivou osnovnih studija.
O primenljivosti znanja stečenih na ovakvom smeru i spoju nauke i privrede, govorila je i pomoćnica direktora za nauku profesorka dr Jasmina Đorđević, dok su pomoćnik direktora za nastavu i rukovodilac projekta dr Mlađen Jovanović i profesor na geoinformatičkim predmetima dr Minučer Mesaroš naglasili da je na kreiranju novog smera učestvovao tim stručnjaka ne samo s PMF-a, nego i s Fakulteta tehničkih nauka, Medicinskog i s Vojne akademije.

Pet puta povećan broj prijavljenih za IT odeljenja

Za polaganje prijemnog ispita za specijalizovana IT odeljenja naredne školske godine prijavilo se 2.537 učenika, približno četiri odsto od ukupnog broja učenika koji će upisati srednje škole, što je za gotovo pet puta više u odnosu na prethodnu školsku godinu, kada je bilo prijavljeno 556 učenika, saopštilo je Ministarstvo prosvete. Na prijemnom ispitu, koji je zakazan za 3. jun, polagaće se zadaci iz matematike srednjeg i naprednog nivoa, dok se za pripremu koriste zbirke za polaganje završnog ispita.
U zavisnosti od rezultata prijemnog ispita, moguće je da će naredne školske godine biti upisana i tri IT odeljenja na jezicima nacionalnih manjina, s obzirom na to da su se za polaganje prijemnog prijavilo i 76 đaka pripadnika mađarske i slovačke nacionalne manjine. Učenici koji završe četiri godine školovanja u ovim odeljenjima, steći će sva neophodna znanja i veštine koja će im otvoriti vrata IT industrije. Biće i odlično pripremljeni za nastavak školovanja na nekom od fakulteta ili viših škola IT usmerenja. Pored toga, dobiće i široko gimnazijsko znanje koje im omogućuje da, ukoliko žele, nastave svoje školovanje u nekom potpuno drugom pravcu.
IT odeljenja imaće maksimalno po 20 učenika koji se na časovima informatičkih i programerskih predmeta dele na grupe. Sve gimnazije su opremile kabinete za informatiku, nastavnike informatike očekuju obuke za nove predmete dok učenicima nije potrebna dodatna IT oprema niti ulaganje u učenički materijal.
Prema poslednjim istraživanjima, u Srbiji se na tržištu pojavi oko 1.500 novih kvalifikovanih IT radnika svake godine. Potrebno je povećati taj broj najmanje pet puta, na preko 7.000 radnika godišnje, kako bi izvozni ciljevi bili dostignuti. Ovaj sektor u Srbiji trenutno zapošljava oko 20.000 radnika a prosečna plata u ovom sektoru viša je nego u drugim privrednim granama.

Produžen rok za prijave učenika za IT odeljenja

Zbog velikog interesovanja učenika, prijave za polaganje prijemnog ispita za specijalizovana odeljenja za informatiku i računarstvo (IT) u gimnazijama širom Srbije, produžene su po istoj proceduri, do ponedeljka, 21. maja. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja odlučilo je da produži rok za prijavu za upis u gimnazijska IT odeljenja, po istoj proceduri. Zainteresovani učenici se mogu prijaviti sve do ponedeljka, 21. maja, od 9 do 14 časova u gimnazijama koje će imati specijalizovana IT odeljenja. Na prijemnom ispitu, koji je zakazan za 3. jun polagaće se zadaci iz matematike srednjeg i naprednog nivoa, dok se za pripremu koriste zbirke za polaganje završnog ispita.

Međunarodni Festival pameti u Novom Sadu

U Velikoj sali Skupštine AP Vojvodine u Novom Sadu u sredu 16. maja sa početkom u 12 sati, održana je svečanost proglašenja pobednika 8. Međunarodnog Festivala pameti.  Projekat “Festival of Mind” je organizovan pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice, u saradnji sa Mensom Srbije i Fakultetom za ekonomiju i inženjerski menadžment FIMEK. Svečanost je otvorio Milan Kovačević, zamenik Pokrajinskog sekretara.
Projekat je okupio veliki broj učenika iz 6 evropskih zemalja, odnosno iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Italije i Slovačke, a najbolji od njih su pozvani na veliko Finale Festivala, čiji slogan glasi: “Budi kreativan – osiguraj svoju budućnost”. Učenici-finalisti, njihovi profesori, predstavnici regiona i ambasada, kao i predstavnici medija prisustvovaće svečanom izboru i proglašenju pobednika. Kreativne radove finalista cje ocenjivao žiri od 10 uglednih domaćih i međunarodnih stručnjaka koji je zatim  izabrao pobednike Festivala javnim glasanjem.

U Gimnaziji “Svetozar Marković” održano “Školsko pozorje”

Pozorišni festival srednjih škola Vojvodine – “Školsko pozorje”, čiji je organizator i domaćin po 24. put Gimnazija “Svetozar Marković” Novi Sad je svečano otvoren u utorak 15. maja u 9.30 časova u Novosadskom pozorištu – Újvidéki szinház. Gost koji je otvorio ovogodišnje Pozorje bila je glumica Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, Gordana Đurđević Dimić, koja je publici uputila Umetničku poruku Pozorja. Predstave su se izvodile 15. 16. i 17. maja na pozornici Novosadskog pozorišta. Tokom sva tri dana Pozorja održavan je Okrugli sto (koji je vodio reditelj Petar Jovanović), a poslednjeg dana održabo je svečano zatvaranje Pozorja – svečana dodela nagrada u 15 umetničkih kategorija po odluci žirija u sastavu: Gordana Đurđević Dimić, glumica, dr Miroslav Radonjić, teatrolog i Momčilo Miljković, reditelj. Ovogodišnje Pozorje učeničkih predstava nastavilo je  tradiciju negovanja pozorišne kulture i razvijanja ljubavi prema dramskoj književnosti i teatrologiji.

Novi Sad: Za kraj školske godine “Ispitni rok”

Treća po redu manifestacija “Ispitni rok” održaće se u Fabrici, u subotu 19. maja, s početkom u 21 čas.  Pozitivne vibracije širiće dva novosadska benda – Killo Killo Banda i Deep Steady kao i Del Arno Band. Ulaz je besplatan. Događaj se organizuje u produkciji Studentskog kulturnog centra Novi Sad pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost. Želja je da se ovom manifestacijom simbolično obeleži kraj školske godine i planovi su da se u septembru još jednim događajom obeleži početak naredne školske godine. https://www.youtube.com/watch?v=54fXRQ0DAgI

Slikarska radionica i izložba u TŠ “Pavle Savić”

U Tehničkoj školi “Pavle Savić” organizovana je izložba likovnih radova studenata Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača, koji su za učenike održali i radionice. Na radionicama učenici su izučavali tehniku EBRU – odnosno, slikanje na vodi. U ulozi slikara snašli su se veoma dobro a pri tom su se i zabavili. U tehničkoj školi predstavljeni su i radovi studenata Visoke strukovne škole za vaspitače, a nakon završene obuke, izloženi su učenički radovi sa radionica. Iako je reč o tehničkoj školi, veoma se često organizuju izložbe, književne večeri i priredbe u kojima učenici vrlo rado učestvuju. Visokа školа strukovnih studija za obrazovanje vaspitača Novi Sad nastaviće da organizuje radionice u školama širom grada, a naredna izložba biće 28. maja u školi za dizajn Bogdan Šuput. https://www.youtube.com/watch?v=atT3gY_uIyE

Mališani crtežima ilustrovali istoriju Novog Sada

Umetnički radovi dece iz vrtića “Vilenjak” predstavljeni su u Muzeju grada Novog Sada, u okviru izložbe koja ilustruje istoriju našeg grada. Nedavno su deca zajedno sa vaspitačicama posetila Muzej i tako postala bogatija za nova znanja. Sa velikim uzbuđenjem, deca iz vrtića “Vilenjak”, posmatrala su svoje radove na zidu Muzeja grada Novog Sada. Ti radovi deo su izložbe, koja prikazuje istoriju našeg grada od trenutka sticanja statusa slobodnog kraljevskog grada. Tako su i najmlađi Novosađani svojom umetnošću dali doprinos očuvanju istorije.
Autorka izložbe “Novi Sad – slobodan grad” Agneš Ozer, istakla je da joj je bilo veoma važno da u ovu izložbu, pored umetničkih dela, fotografija, originalnih predmeta i filmskih zapisa, uvrsti i radove dece. “Deca imaju jedan instinkt da u pravom svetlu prikažu i objasne neke pojave, pa tako i istorijske pojave, bez obzira što deca malo kasnije shvataju šta je to prošlost, šta je to sadašnjost, šta je budućnost. Ipak, imaju jednu viziju i dečija vizija Novog Sada me je vrlo interesovala”, kaže Agneš Ozer.
Deca su iskoristila priliku i da sa autorkom podele sve ono što znaju o istoriji Novog Sada, a što su na različite načine preneli na crteže. “Mislim da je izuzetno važno da deca već u ovom uzrastu počinju organizovano da dolaze u Muzej, s obzirom da to ima dobru posledicu, da nauče roditelje da posećuju Muzeje, i često se dešava da deca koja su posetila Muzej posle nedelju dana dovedu roditelje da im pokažu koji su Muzej posetili”, kaže Ivana Jovanović Gudurić iz Muzeja grada Novog Sada. Izložba traje do 27. maja. https://www.youtube.com/watch?v=d2o4E_bVOA8 

Subotica: Republičko takmičenje učenika u pružanju prve pomoći

Kako ukazati prvu pomoć povređenima u tučama, saobraćajnim nesrećama ili požarima, sanirati im povrede i spasiti živote? Sve to su učenici srednjih medicinskih škola iz cele Srbije pokazali na republičkom takmičenju koje je održano na 20 lokacija u užem centru Subotice. Kada se sa tornja Gradske kuće oglasila sirena, na glavnom gradskom trgu u Subotici već su bila kola Hitne pomoći, policajci i vatrogasci. Tuča navijača dva suparnička sportska kluba, srećom, nije bila prava već su je simulirali učenici medicinskih škola koji su se takmičili u pružanju prve pomoći. “Imao sam ulogu povređenog koga je navijač protivničkog kluba udario bejzbol palicom i naneo mu prelom ključne kosti. Ekipa prve pomoći medicinske škole simulirala je moje zbrinjvanje”, kaže Darko Radivojević iz Medicinske škole iz Užica.
Na 20 poligona u centru Subotice, 17 ekipa se nadmetalo u veštini i brzini pružanja prve pomoći unesrećenima u okviru Republičkog takmičenja medicinskih škola iz cele Srbije. Učestvovali su i đaci iz Podgorice i Segedina, a domaćin im je bila Srednja medicinska škola iz Subotice. Kako da pruže prvu pomoć povređenima u požaru, mlade medicinare podučavali su i pripadnici Vatrogasne jedinice i Dobrovoljnog vatrogasnog društva “Matica” iz Subotice. Pored Ministarstva prosvete i Crvenog krsta, podršku takmičenju u pružanju prve pomoći, a u kome je učestvovalo oko 200 učenika srednjih medicinskih škola, dali su i Dom zdravlja, Zavod za javno zdravlje, Policijska uprava i Vatrogasna jedinica Subotica.  https://www.youtube.com/watch?v=oorJ-phfAu8

Informatika novi smer u apatinskoj Tehničkoj školi

Kako se približava upis osmaka u trogodišnje i četvorogodišnje škole, svaka od obrazovnih institucija želi da atraktivnim smerovima privuče što veći broj đaka. Međutim, u manjim sredinama za manje zainteresovane profile ukidaju se smerovi, a postavljeni limiti određuju koliko koja srednja škola može da upiše đaka u prve razrede. U apatinskoj Srednjoj tehničkoj školi sa domom učenika od ove godine otvoren je novi informatički smer, dok je ugašen profil za nautičkog tehničara. Tehnička škola sa domom učenika nekada je imala šest smerova, a zbog lošeg upisa prošle školske godine, od ove se upisuju samo dva – kuvar i novouvedeni smer tehničar – informatičar za numeričko upravljanje.
U školi veruju da će novi smer privući đake iz cele Vojvodine, jer ova škola ima smeštajne kapacitete, odnosno Dom učenika, a računarski kabineti su osposebljeni neophodnom opremom i čekaju prve đake. “Zainteresovanost za novi smer je prilično velika pošto je informatika zanimanje budućnosti. U današnje vreme sve mašine u industrijama, u našoj zemlji i šire su kompjuterizovane i zahtevaju takvo znanje. Ovaj smer obučiće učenike za programiranje rada i delatnosti, na primer, na CNC mašinama”, kaže Petar Popović, direktor Tehničke škole sa domom učenika.
U školi ističu da nisu dobili odobrenje za upis nautičkog tehničara, ali dodaju da će tražiti da im se taj smer vrati upravo zbog činjenice što taj obrazovni profil sve više tražen na domaćem i stranom tržištu rada. Što se tiče obrazovnog profila kuvar, ovakvo zanimanje je poslednjih godina sve više traženo.
“Ono što je aktuelno je to da će od ove godine naši učenici imati mogućnost izvođenja praktične nastave i na rečnom kruzeru, koji je u vlasništvu firme koja sarađuje sa našom školom. Zanimanje kuvar je atraktivno, jer učenici se veoma brzo zaposle”, kaže Vanja Medić, profesorka kuvarstva sa praktičnom nastavom.
Do pre nekoliko godina, u Tehničkoj školi u Apatinu kažu da je upisivan nautički tehničar – rečni smer, kao i profili bravar, konobar, zavarivač, te da su zbog smanjenja broja učenika smanjene i upisne kvote, što je ugasilo smerove. Od 230 učenika, koliko u junu izlazi na upis, dozvoljena kvota je 150, što zanči da će dobar deo ulčenika otići u srednje škole van Apatina, ističu u ovoj školi.

Lični pratioci najpotrebniji u školovanju

Lični pratioci su neophodni u radu sa decom koja imaju smetnje u razvoju i oni su značajna i stručno adekvatna podrška tokom njihovog školovanja i odrastanja. Primer devojčice iz Sombora, koja ima ličnog pratioca, pokazuje koliko je deci sa smetnjama u razvoju takva pomoć upravo neophodna u školskom – obrazovnom sistemu, na putu odrastanja i sticanja samostalnosti u životu. Stručna praksa u Srednjoj poljoprivrednoj prehrambenoj školi za sedamnaestogodišnju Anastasiju Tošić iz Sombora ne razlikuje se od njenih vršnjaka i drugara iz razreda. Njen osmeh i radost dok vešto mesi i razvlači testo za kiflice pokazuje da želi da joj to bude životno opredeljene. Ona je potpunosti uključena u školski obrazovni sistem, koji joj je unapredio kvalitet života uz usvajanje novih znanja i veština.
“Volim da budem sa Vladislavom, ona je i dobra drugarica. Mnogo me raduje što idem u školu i što mesim kiflice, pogačice…”, kaže Anastasija Tošić, učenica Srednje poljoprivredne prehrambene škole u Somboru. “Anastasija je dobra drugarica, odlično se snašla i uvek pomogne kada je nekome to potrebno na praktičnom času”, dodaje učenik Kristijan Lamburštajn.
Kroz uslugu lični pratilac deteta, deca sa smetnjama u razvoju uz potrebni nadzor zadovoljavaju potrebe i unapređuju svoje obrazovanje sa ciljem postizanja što većeg nivoa samostalnosti, što se pokazuje na praktičnom primeru Anastasije, koja ima svog ličnog pratioca poslednjih nekoliko godina. “Tek na praksi se vidi koliki je napredak i u kojoj meri je dobro da dete ima sigurnu bazu. Na početku se Anastasija i nije dobro snalazila, sve smo radile zajedno, ali sada se vidi koliko je napredovala, u kojoj meri se osamostalila, jer na praksi sve radi sama”, objašnjava Vladislava Lekić, lični pratilac Anastasije.
Usluga ličnog pratioca je deci sa smetnjama u razvoju najneophodnija u periodu školovanja, kada najviše mogu da napreduju. “Roditelji ili staratelji dece sa smetnjama u razvoju mogu da konkurišu u Centru za Socijalni rad, a njihova komisija određuje koje dete može da dobije ličnog pratioca. Poenta je da sva deca imaju jednako pravo na školovanje i da je naš zadatak da im to pružimo. Lični pratilac je njihova pomoć i produžena ruka u školskom sistemu”, napominje Lidija Leka, koordinator služba – lični pratilac deteta “Mobiliti Sombor”: Anastasija je odlučna da završi školu, jer joj je to još jedan korak ka društveno – korisnom osposobljavanju u daljem životu, a cilj je da se osposobi za samostalan život za šta želje i volje ima.

U emisiji RTV “Ja biram” o vozačima motornih vozila

Zašto za smer vozač motornih vozila u Saobraćajnoj školi iz godine u godinu vlada sve veće interesovanje?  Šta to sve podrazumeva tokom trogodišnjeg školovanja uverili smo se prilikom posete njhihovoj praktičnoj nastavi. U novom izdanju emisije (subota, 19. maj u 9,25 časova) razmatramo smanjenje uticaja kiselih kiša na jezera, podsećamo se oznaka za fizičke veličine poput otpornosti provodnika ili snage električne energije. Iz hemije analiziramo reakciju između kiseline i baze, a pažnju ovoga puta posvećujemo i najvažnijem osećanju u životu svakog čoveka, posebno kada se javlja prvi put u životu. Zaljubljenost, kako je prepoznati, kome i da li se poveriti i šta kada se razočaramo? Na sve nedoumice tinejdžera s tim u vezi odgovara psihoterapeut, uz prave, razumljive i primenljive savete. U ulozi maturantkinje nastupa Mila Pajić, a urednica emisije je Vesna Konja.

Akcija za srednjoškolce: Oprez u saobraćaju

U Pančevu je u pripremi akcija kojom će srednjoškolci biti upozoreni na opasnosti koje vrebaju u saobraćaju. Akcija će biti održana u utorak, a predavači će biti ljudi koji su ostali invalidi jer nisu vodili računa o takvim rizicima. Koliko su mladi ugroženi na teritoriji Pančeva? https://www.youtube.com/watch?v=DV5vVNZkNi4

Ivanka Popović jedini kandidat za rektora UB

Senat Univerziteta u Beogradu 16. maja je prof. dr Ivanki Popović sa Tehnološko-metalurškog fakulteta, dao podršku za kandidata za novog rektora najstarijeg univerziteta u Srbiji. Odluku Senata treba da potvrdi Savet Univerziteta na sednici zakazanoj za 28. maj. Njeni protivkandidati, prof. dr Miloš Nedeljković i prof. dr Aleksandar Lipkovski, nisu dobili potreban broj glasova za drugi krug glasanja. Da bi kandidati prošli u naredni krug neophodno je bilo da dobiju podršku više od jedne trećine članova Senata, odnosno da dobiju najmanje 16 glasova.
Profesorka Popović, sa Tehnološko-metalurškog fakulteta, dobila je na današnjoj sednici Senata podršku 26 članova, dva glasa je dobio prof. Nedeljković i 15 glasova prof. Lipkovski. Kandidati su prethodno dobili neophodnu podršku fakulteta i instituta i u tom prvom krugu fakulteti su mogli da daju podršku svim kandidatima, dok se na Senatu glasa tajno, samo za jednog kandidata.
Prof. Popović nakon glasanja zahvalila se svim fakultetima i institutima koji su podržali njenu kandidaturu i rekla da će, ukoliko Savet podrži njenu kandidaturu, učiniti rad univerziteta transparentnijim i dinamičnijim. “Prioriteti će biti transparentnost u radu, prespitivanje bolonjskog postupka i da napravimo dugoročnu strategiju razvoja univerziteta”, naglasila je ona. Novi rektor i četiri prorektora koji budu izabrani na sednici Saveta, preuzimaju dužnost od 1. oktobra, a mandat im traje tri akademske godine.

Pet zlata za studente  FON-a u Istanbulu

Na 38. Međunarodnom studentskom turniru Sports Fest 2018 u organizaciji univerziteta Bogaziči, koji je održan od 10. do 13. maja u Istanbulu, sportske ekipe Fakulteta organizacionih nauka (FON) su ponovo ostvarile najveći uspeh osvojivši najviše medalja. U veoma jakoj konkurenciji od 800 studenata, sa 26 različitih univerziteta, FON je proglašen za generalnog pobednika sa pet zlatnih medalja, jednom srebrnom i jednom bronzanom medaljom, saopštio je FON. Zlatom su se okitile muška i žženska košarkaška ekipa, rukometaši FON-a, žženska odbojkaška i fudbaleri. Srebro je posle veoma teške borbe pripalo odbojkašima, a bronzu je osvojio plivač Mijat Mihajlović, navodi se u saopštenju. U finalu su odbojkašice i rukometaši „odmerili snage” sa domaćinima, rezultatima 2:0 za naše odbojkašice i 26:11 u korist naših rukometaša. Fudbaleri su takođe protiv domaćina iz Turske, nakon neizvesnih 1:1 u regularnom delu, a posle boljeg izvođenja jedanesteraca slavili sa ukupnih 4:3, što je i njihov prvi trofej na međunarodnoj sceni. Košarkašice su slavile pobedom nad Pravnim fakultetom rezultatom 61:56, dok su košarkaši savladali ekipu iz Turske sa 44:38.

Beograd: Izložba “Dijanina deca” u Domu vojske

U Domu Vojske u utorak uveče je otvorena izložba “Dijanina deca”, posvećena velikoj akciji spasavanja dece iz ustaškog logora Jasenovac u Drugom svetskom ratu. Do 14. juna građani će u Domu Vojske, kroz fotografije i dnevničke beleške Dijane Budisavljević, moći da saznaju kako je ona spasavala decu iz Jasenovačkog logora. Izložba je organizovana zahvaljujući saradnji Ministarstva odbrane i Radio-televizije Srbije. Izložba je deo projekta “Dijanina deca”, u okviru kojeg će se emitovati dokumentarni film 23. maja, na Prvom programu RTS-a od 21 čas.

Vremeplov: Studenti smenili Džao Cijanga

Tokom studentskih demonstracija u Pekingu, na današnji 19. maja 1989. godine smenjen je generalni sekretar Komunističke partije Kine Džao Cijang, jer se usprotivio vanrednim merama i primeni sile protiv studenata. Tada je stavljen u kućni pritvor u kome je bio do smrti 17. januara 2005.

Vremeplov: Bele žene  dobile pravo glasa

Bele žene u Južnoj Africi su, na današnji dan 19. maja 1930. godine,  dobile pravo glasa.

Vremeplov: Rođen Johan Fihte

Na današnji dan 19. maja 1762. rođen je nemački filozof Johan Gotlib Fihte, istaknuti predstavnik nemačke klasične idealističke filozofije, profesor univerziteta u Jeni i Erlangenu, rektor Berlinskog univerziteta.

Vremeplov: Rođen Petar Križanić

Karikaturista i slikar Petar Pjer Križanić rođen je u Glini, 19. maja 1890. godine. Križanić jedan je od rodonačelnika srpske i jugoslovenske karikature. Prvu karikaturu objavio je kao student četvrte godine Umetničke škole u Zagrebu. Godine 1922. došao je u Beograd, gde se prvo zaposlio u “Novom listu”, a zatim u “Politici” i u “Ošišanom ježu”. U “Politici” je radio od 1923. do 1941. godine. Prvi broj “Politike” posle Drugog svetskog rata pojavio se sa Križanićevom karikaturom. Smatra se osnivačem političke karikature kod nas. Iako je stalno bio pod pritiskom cenzure i policijskih režima, Pjer je odlučno reagovao na sve negativne društvene pojave.

Vremeplov: Prenete mošti Sv. Save

Na  današnji dan 19. maja 1237. godine prenete su mošti Svetog Save iz bugarskog grada Trnova u manastir Mileševa.

Vremeplov: Umro Marko Popović

Doktor fizičkih nauka Marko Popović, direktor Instituta za fiziku, umro dr 19. maja  2011. godine.

Vremeplov: Umro Mitar Trninić

Na današnji dan 19. maja 2015. godine umro Mitar Trninić, akademski fotograf, profesor Fakulteta za  film i televiziju u Pragu, jedan od osnivača časopisa Refoto.

Vremeplov: Umro Kolumbo

Španski moreplovac italijanskog porekla Kristifor Kolumbo umro je na današnji dan 20. maja 1506. godine, u Valjadolidu. Kolumbo je 1492. otkrio Ameriku, ali je do smrti verovao da je otkrio istočne obale Indije. Posle više pokušaja u Portugaliji i Španiji, sklopio je pogodbu sa španskim kraljevskim parom Ferdinandom Petim od Aragona i Izabelom Prvom od Kastilje o finansiranju ekspedicije. Obećana mu je desetina robe koju donese, vlasništvo nad osminom zemlje koju otkrije, dobio je tri jedrenjaka, zvanje admirala okeana i vice kralja zemalja koje osvoji. Isplovio je 3. avgusta 1492. i 12. oktobra iste godine stigao do ostrvca Gvanahani (San Salvador) u grupi Bahamskih ostrva, zatim na Kubu i Haiti. Na drugom putovanju, od 1493. godine do 1496. godine otkrio je Dominiku, Gvadelup, Portoriko i Jamajku, na trećem od 1498. do 1500. godine Trinidad i obale Južne Amerike (ušće reke Orinoko), a na četvrtom od 1502. do 1504. godine Honduras. Uprkos ogromnih zasluga za Španiju, koja je stekla bogate kolonije, mimoišla su ga obećana priznanja i nagrade i umro je u bedi.

Vremeplov: Rođen Balzak

Na današnji dan 20. maja 1799. godine rođen je francuski književnik Onore de Balzak. Začetnik je evropskog književnog realizma. Karijeru je započeo 1829. godine romanom “Poslednji huan”. U narednih 19 godina napisao je 91 roman. Na oko 20.000 stranica prikazao je široku galeriju likova iz svih slojeva francuskog društva, kao i ekonomske, političke i kulturne prilike toga doba. Sva njegova dela čine celinu poznatu pod nazivom “Ljudska komedija”. Značajna Balzakova dela su: “Evgenija Grande”, “Izgubljene iluzije”, “Sjaj i beda kurtizana” i “Čiča Gorio”. Posebno mesto u Balzakovom opusu zauzimaju “Golicave priče” – bokačovske po strukturi, ali po duhu klasičan primer francuske erotske tragikomike, poznate kao “galski humor”.

Vremeplov: Umro Dragan Borisavljević

Dragan Borisavljević, prosvetni radnik, književnik i novinar, dopisnik “Politike” iz Prokuplja, osnivač “Drainčevih pesničkih susreta” umro je na današnji dan 20. maja 2016. godine.

Vremeplov: Umro Đuro Salaj

Đuro Salaj, jedan od osnivača Komunističke partije Jugoslavije i prvi predsednik Jedinstvenih sindikata Jugoslavije (1945)  umro je na današnji dan 20. maja 1958. godine.

Vremeplov: Donet  Dušanov zakonik

Na današnji dan 20. maja 1349. donet je Dušanov zakonik, kojim su utvrđena opšta načela uređenja srpske države.

Vremeplov: Umro  Pol Riker

Francuski filozof Pol Riker  umro je na današnji dan 20. maja  2005. Bio je humanista i autor oko 30 knjiga, među kojima je i “Pravilo metafore”. Riker je bio najpoznatiji po svom radu na polju fenomenologije.

Nasilnici na internetu češće devojčice nego dečaci

Vršnjačko nasilje je u porastu i danas ga najviše ima na društvenim mrežama, a u sajber prostoru nasilnici su češće devojčice nego dečaci. Član koordinacionog tela za sprečavanje nasilja u školama u Novom Sadu Biljana Kikić Grujić kaže da su posledice vršnjačkog  nasilja na društvenim mrežama dalekosežne i da deca obično nisu svesna tih posledica. Cilj im je da u  virtuelnom svetu štetu koju čine drugom detetu ili grupi dece vidi što veći broj ljudi. “Akteri vršnjačkog nasilja u sajber prostoru su češće devojčice. Ono što je zabrinjavajuće je da je starosna granica počinilaca sve niža tako da deca već u trećem, četvrtom razredu vrše nasilje nad vršnjacima”, rekla je Kikić Grujić.
Dodaje da većina učenika nije svesna posledica i kada im se ukaže na njih oni obično kažu “mi smo se šalili”. “Moramo da budemo svesni da ta vrsta šale može da ima ozbiljne posledice od povređenih osećanja deteta do pokušaja ili izvršenja samoubistva”, naglasila je Kikić Grujić za Tanjug nakon Druge konferencije o vršnjačkom nasilju koje je organizovalo Udruženje “Drug nije meta”.
Problem je i to što roditelji teško prihvataju da njihovo dete nasilnik, ali i da je njihovo dete žrtva vršnjačkog nasilja. “Moramo da budemo svesni da živimo u 21 veku, da virtuelni svet nije nestvarni svet već realan svet. Aktivnosti koje deca rade u virtuelnom svetu imaju ozbiljne posledice u stvarnom svetu”, naglasila je ona. Dodaje da roditelji ne treba da špijuniraju svoju decu, ali da moraju da ih prate. Dete koje ima problem, pojašnjava, mora da pokaže promene ponašanja kod kuće, na ulici ili školi.

Lajović: Na svaki oblik nasilja se reaguje

Koordinatorka Jedinice za prevenciju nasilja pri Ministarstvu prosvete Biljana Lajović kaže da se sada o vršnjačkom nasilju mnogo više govori te da je zato utisak da ga ima više. Ona je naglasila da mnoge škole u Srbiji rade dobro na prevenciji vršnjačkog nasilja i da su rezultati evidentni. “Škole neguju atmosferu u kojoj je nulta tolerancija na nasilje. Na svaki oblik nasilja se reaguje i kada se ono desi primenjuje se sve ono što je propisano. Pravi se plan zaštite i radi se sa onima koji su trpeli nasilje i sa onima koji su vršili nasilje, ali i sa onima koji su posmatrači”, pojasnila je Lajović. Dešava se i da neke škole ćute o nasilju, da se problem gura pod tepih a kada se nagomila ispliva kao ozbiljan problem.
“Ministarstvo je jasno postavilo granicu – nedovoljno i neadekvatno reagovanje i neobezbeđivanje bezbednosti je uslov za sprovođenje kaznenih mera u odnosu na škole. Opšta ideja je da jačamo odgovornost nastavnika, ali i dece i roditelja”, pojasnila je ona. Dodaje da su pojedine škole već sankcionisane zbog toga, a među sankcijama bilo je i smene direktora.

By admin