Министарство просвете, науке и технолошког развоја
Београд, Немањина 22-26
Н/р Младену Шарчевићу, министру

Поштовани,

Можемо да разумемо да организатор стручног усавршавања није у могућности да учесницима обезбеди освежење и оброк, можемо да разумемо да то није у могућности ни школа домаћин, али не можемо да разумемо ни да прихватимо да се од стручног усавршавања наставника прави бизних за пекаре, хамбургерије… Зар нам није доста покварених сендвича?

Последњих дана, из многих делова Србије стижу вести да учесници семинара стручног усавршавања морају да плате сендвич и воду коју су за време семинара конзумирали. Пошто нисмо могли да верујемо, ми смо информацију проверили. На жалост свих нас, она је тачна. Морају да плате чак и они који нису јели, морају да плате и они који су у дану семинара били спречени да присуствују, а пријавили су се за исти. Како то функционише? Очигледно, организатор семинара направи „дил“ са неком хамбургеријом из Београда, поручи сендвиче по броју пријављених, а затим их у дану када се семинар одржава достави. Када се семинар заврши, организатор школама достави рачун по броју пријављених из те школе. У Зрењанину је то било 350 динара по особи за „освежење“ које је стигло из Београда. Како школе немају новца тај цех плаћају запослени који су били пријављени. Ако не знате за ову појаву онда је то проблем. Ако знате, а нисте реаговали онда је проблем још и већи!

Поштено је рећи да нема обезбеђеног оброка и/ли освежења и да свако понесе од куће или купи у оближњој продавници за време паузе… али натерати људе нпр. у Зрењанину да једу сендвиче са београдске Звездаре је брука и срамота за све нас! Знају они који се овим баве да су наставници часни и поштени људи, да ће платити па макар и да нису јели јер не желе да их неко прозива за пар стотина динара, али господине министре, ово је заиста понижавајуће!

Молимо Вас да овај допис озбиљно схватите и да се ова пракса моментално заустави! Срамота је, господине министре, и писати ово писмо, а камоли живети оно што просветни радници данас свакодневно проживљавају. Велика срамота!

У Новом Саду
22.маја 2018. годин
потпредседник НСПРВ
Душан Кокот

2018-05-22 dk Prosvetari plaćaju osveženje i hranu na seminarima

 

By admin