Vesti – 25.05.2018.

Konkurs za upis u srednje škole u prodaji od danas 

Konkurs za upis učenika u srednju školu biće u prodaji od petka 25. maja i može se kupiti u knjižarama širem Srbije po ceni od 250 dinara, ali i pouzećem, saopštio je Prosvetni pregled. 

Jeftini stanovi i za prosvetare, medicinare, …?

Ukoliko se projekat izgradnje jeftinih stanova za bezbednjake pokaže uspešnim nakon godinu ili dve, mogao bi da se proširi i na druge zaposlene u javnom sektoru, poput prosvetnih, zdravstvenih radnika, saznaje Blic. U pisanom izdanju beogradski dnevnik prenosi izjavu ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović, koja kaže da država ni jednog trenutka “ne zatvara vrata drugima”, odnosno da će se, nakon godinu ili dve videti kako projekat izgradnje jeftinih stanova ide, posle čega bi se mogao proširiti. “Daleko smo od toga da će to važiti samo za snage bezbednosti. Počeli smo sa njima, jer tih ljudi ima 30.000 i oni nemaju i nisu imali nikakve mogućnosti da reše svoje stambeno pitanje. Moramo da vidimo kako će se realizovati ovaj projekat, jer ovo je sada model koji može da se primeni i na neke druge kategorije stanovništva”, rekla je Mihajlovićeva.
Za sada je predviđeno da stanovi za pripadnike bezbednosnih snaga budu izgrađeni u šest gradova, a za te će stanove moći da konkurišu pripadnici MUP, Ministarstva odbrane, Vojske, BIA, i Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Srbija dobija još jedan praznik –  Dan Ćirila i Metodija

Srbija treba da dobije još jedan državni praznik – Dan Ćirila i Metodija, koji će se obeležavati 24. maja, čime će se i zvanično “proslavljati” slovensko prosvetiteljstvo i pismenost. Međutim, kako smo saznali to će se desiti maja sledeće godine. – Procedura je pokrenuta, ali će praznik postati nacionalni tek sledeće godine, jer nema šanse da se sve završi u naredna dva dana. Takođe, nije ideja da ovo bude još jedan neradni dan, naprotiv, praznik će se obeležavati, ali će se tog dana raditi – kaže izvor “Blica” iz Vlade Srbije. Tačnije, tog dana će se slaviti sveti Ćirilo i Metodije, odnosno Dan slovenske pismenosti.
Da će praznik biti ustanovljen pre izvesnog vremena najavio je ministar kulture Vladan Vukosavljević, a ovih dana potvrdio i generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković. – Time ćemo Srbiju uvrstiti u red slovenskih država koje praznuju ovaj dan kao svoj nacionalni praznik. Uporedo sa Svetim Savom, koga praznujemo 27. januara, 24. maja slaviće se sveti Ćirilo i Metodije, koji su začetnici uvođenja slovenskih naroda u red civilizovanih naroda time što su im podarili pismenost – rekao je Selaković.
Kako za “Blic” kažu u Ministarstvu kulture, predsednik Republike i ovo ministarstvo su na zajedničkom stanovištu da se u red praznika kulturne tradicije uvede i Dan slovenske pismenosti, kao što je slučaj u većini zemalja slovenskog sveta. “Praznik Svetog Ćirila i Metodija slavi se 24. maja i obeležavaju ga i kulturne ustanove, poput Matice srpske i drugih. Dan slovenskih prosvetitelja čini simbolički most prema Danu svetog Save, koga prepoznajemo kao prvog srpskog prosvetitelja”, kažu u Ministarsvu.

Skandal: Studentima zabranjena praksa u KC Vojvodina

Studentima Medicinskog fakulteta u Novom Sadu zabranjeno je održavanje prakse i teorijske nastave u prostorijama Kliničkog centra Vojvodine. Zabrana je stupila na snagu u ponedeljak 21. maja, a uprava fakulteta o zabrani obaveštena je dopisima od 9. i 18. maja, koje je potpisao vršilac dužnosti direktora KC Vojvodina. Faklultet se na svom sajtu nastavnicima, studentima i specijalizantima obratio obaveštenjem da će pokušati da “nađu rešenje za novonastalu situaciju za koju se ne smatraju odgovornim”. Navode da je Predlog Ugovora o saradnji sa KCV bio “neprimeren i preuranjen”. U predlogu Ugovoru koji je objavljen na sajtu fakulteta stoji da se fakultet obavezuje da KCV isplati naknadu od 10.000 dinara za jednog studenta po semestru. Godišnja naknada po specijalizantu koji nije zaposlen u KCV bila bi 50.000 dinara, a koji je zaposlen u KCV 100.000 dinara po specijalizantu.
Uprava fakulteta navodi i da je o svemu obavešten Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost kao i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević. “Molimo nastavnike i saradnike koji su u mogućnosti da na drugi način kompenzuju nastavu da to i učine po dogovoru sa studentskom službom”, navodi se na sajtu fakulteta.
Na sajtu je objavljen i dopis pokrajinskog sekretara za visoko obrazovanje i naučno istraživačku delatnost Zorana Miloševića upućen direktoru KC Vojvodina u kome se preporučuje da se nastavi saradnja sa Medicinskim fakultetom i da “uskraćivanje prostora za izvođenje praktične nastave, pred sam kraj školske godine može biti samo na štetu studenata”.

KCV: Prinuđeni da obustavimo izvođenje praktične nastave

Povodom novonastale situacije, Klinički centar Vojvodine se oglasio saopštenjem koje prenosimo u celosti: “Poslednjih 18 meseci Klinički centar Vojvodine je, poštujući zakon, pokušao da zaključi Sporazum o međusobnoj saradnji sa Medicinskim fakultetom u Novom Sadu. Medicinski fakultet je, međutim, sve vreme odbijao da formalno i zakonski definiše saradnju dve ustanove. Zbog toga je Klinički centar Vojvodine bio prinuđen da obustavi izvođenje praktične nastave.
U skladu sa dobrom poslovnom praksom i etikom, a naročito što su u pitanju studenti, budući lekari, Klinički centar Vojvodine spreman je na mirno rešavanje sporova, za razliku od druge strane koja je, iznoseći netačne i tendeciozne informacije javnost pokušala da dovede u zabludu. Uvidevši ozbiljnost situacije u koju je dospeo svojim postupcima, a ne krivicom Kliničkog centra Vojvodine, nakon brojnih apela, Medicinski fakultet je konačno pokazao volju da se ovaj problem reši i sa zvaničnim zahtevom se obratio nadležnim institucijama. Zbog toga je za sredu i zakazan zvaničan sastanak na kojem će se razgovarati o aktuelnoj situaciji.
Napominjemo, spremni smo na saradnju i kompromis sa rukovodstvom Medicinskog fakulteta koji će omogućiti studentima i specijalizantima realizaciju praktične nastave, ali pod uslovom da to ne ugrožava normalno funkcionisanje Kliničkog centra Vojvodine”, zaključuje se u saopštenju.

Last News: Postignut dogovor o praktičnoj nastavi studenata na KCV

Predstavnici Medicinskog fakulteta u Novom Sadu i Kliničkog centra Vojvodine juče su postigli dogovor o rešenju problema nastalog zabranom izvođenja praktične i teorijske nastave studenata i specijalizanata u prostorijama KCV. Kako je saopštila Pokrajinska vlada, dogovoreno je da će rukovodstvo Medicinskog fakulteta odmah pristupiti iznalaženju krajnjih rešenja u vezi sa načinom finansiranja praktične nastave, a da će KCV do tada izaći u susret studentima medicine i dopustiti nesmetano obavljanje nastave.  Potpisan je sporazum o međusobno regulisanim obavezama stupiće na snagu 15. oktobra 2018. godine sa početkom nove školske godine.
Sastanku na kojem je postignut dogovor održan je na inicijativu pokrajinskog sekretara za zdravstvo dr Zorana Gojkovića, i prisustvovali su mu prof. dr Petar Slankamenac, v.d. direktora Kliničkog centra Vojvodine i prof. dr Snežana Brkić, dekan Medicinskog fakulteta. Napominjući da u ovoj situaciji najveće posledice trpe studenti i da je to nedopustivo, Gojković je od dveju strana zahtevao da u skladu sa zakonom i važećim pravnim propisima što pre reše nesuglasice koje imaju, navodi se u saopštenju. Dekanka Brkić uverila je pokrajinskog sekretara da završetak ovogodišnjeg letnjeg semestra neće biti ugrožen zbog kratkotrajnog prekida praktične nastave, a Gojković je zahvalio predstavnicima obe institucije i poželeo svim studentima Medicinskog fakulteta, nastavnicima i saradnicima koji učestvuju u nastavnom procesu, uspešan završetak školske godine i predstojeće ispitne rokove.

Jelena Jovanović – prva Romkinja u Skupštini AP Vojvodine

Iako je osnovnoškolsko obrazovanje besplatno i obavezno za svu decu, više od trećine Roma nema završenu osnovnu školu. Do srednjoškolske diplome stiglo je samo 12 odsto Roma, a na fakultetskim programima u Vojvodini trenutno ih je oko 50. Razlog za takvu poražavajuću statistiku jeste siromaštvo. Ipak, da se trudom i podrškom okoline mogu prevazići sve prepreke, svedoči i primer poslanice Jelene Jovanović, prve Romkinje u Skupštini AP Vojvodine.
Osnovnu i srednju školu završila je u Staroj Pazovi, nakon čega je upisala Višu poslovnu školu. Želja za daljim obrazovanjem navela je Jelenu Jovanović da završi i master studije, a trenutno je na doktorskim studijama poslovne ekonomije. Iako se tokom školovanja suočavala sa poteškoćama, pa čak diskrimacijom, uz veliki rad i trud, postala je jedna od najuspešnijih Romkinja. https://www.youtube.com/watch?v=ZzRZrUA-27M

Lutkarska predstava dece iz hraniteljskih porodica

Lutkarska predstava “Sve lepote sveta u srcu deteta” u izvedbi dece iz hraniteljskih porodica i članova Udruženja penzionera, održana je juče 24. maja, sa početkom u 17 časova u Kulturnom centru Novog Sada (Velika sala). Predstava ja nastala kao rezultat jednogodišnjeg projekta “Razvijanje međugeneracijske saradnje i solidarnosti” koji je podržan od stane Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a Udruženje Penzionera grada Novog Sada i Centar za porodični smeštaj i usvojenje Novi Sad projekat realizuju u partnerstvu od juna 2017.godine.
Takođe u okviru istog projekta nastali su likovni radovi koji će od 16:30 biti izloženi u sali Kulturnog centra. U Velikoj Sali Kulturnog centra od 16:30 istog dana, medijima su se obratili Momo Čolaković, predsednik Udručenja penzionera grada Novog Sad i Ivana Koprivica direktorica Centra za porodični smeštaj i usvojenje Novi Sad. Takođe članovi projektnog tima, Dragica Zelenbaba i Jelica Marić.

Srednjoškolci iz Inđije napravili kurs računarstva za svoje nekadašnje učiteljice

Startit Centar u saradnji sa srednjoškolcima iz Inđije kreiralo je i realizovalo kurs za 14 učiteljica kako bi im pomogli da savladaju tehnologiju koja im nije bliska, ali koja sve više postaje deo njihovog posla. Ideja je bila da srednjoškolci kreiraju program i održe kurs za učiteljice sa ciljem da im pomognu sa osnovnim snalaženjem na računaru i internetu i da im približe način na koji im tehnologija može olakšati svakodnevni posao i podučavanje. Tako se nedostatak osnovnog kompjuterskog znanja nadomestio kratkim kursem koji je učiteljicama mnogo značio.
Tako je oformljen tim od šest srednjoškolki i srednjoškolaca koji su imali zadatak da razviju kurikulum za učiteljice. Očekivanja kursa su bila relativno skromna — da se nastavnice osposobe da rade u Wordu i PowerPointu, povezuju projektor sa računarom, prebacuju sa jednog memorijskog uređaja na drugi, šalju mejlove i kreiraju video snimke za svoje učenice i učenike u Movie Makeru. Tako je program za ovaj petodnevni kurs stvoren zajedničkim doprinosom srednjoškolaca, nastavnica i koordinatora inđijskog Startit centra. Jedan od najzanimljivijih detalja je to što su učiteljice koje su prolazile kroz kurs ranije predavale nekima od srednjoškolaca koji su ih sada podučavali. Trenutno se planira kreiranje novih timova „Digitalnih učitelja“ i širenje na druge škole u Inđiji. 

Pedeset osam godina FTN-a

Nizom svečanosti Fakultet tehničkih nauka obeležio je 58 godina postojanja i uspešnog rada, 17. i 18. maja. U četvrtak, 17. maja, studentima koji su pre pola veka upisali studije mašinstva dodeljeni su Zlatni indeksi, a promovisani su i master inženjeri FTN-a. Na svečanoj akademiji povodom proslave Dana Fakulteta tehničkih nauka narednog dana, uz prisustvo visokih predstavnika Republike, Pokrajine, Grada Novog Sada, Univerziteta u Novom Sadu, prorektora, dekana, članova matičnih naučnih odbora i drugih, uručene su nagrade profesorima, asistentima, studentima i saradnicima koji su ostvarili zapažene rezultate u prethodnoj godini.
Goste je pozdravio prof. dr Rade Doroslovački, dekan Fakulteta tehničkih nauka koji se osvrnuo na to gde se FTN nalazi danas, 58. godina nakon osnivanja. Prisutnima su se obratili pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, docent dr Bojan Tubić i pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučno istraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević. U ime Grada Novog Sada govorila je prof. dr Marijana Dukić-Mijatović, članica Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje.

FTN nagradio najbolje studente i  zaposlene

Fakultet tehničkih nauka dodeljuje nagrade najboljim studentima između dva rođendana koji su studije završili u roku i s najvećom prosečnom ocenom. Ove godine nagrađen je Milan Mutić sa studijskog programa Primenjeno softversko inženjerstvo. Nagradu Milanu Mutiću dodelio je pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvojadocent dr Bojan Tubić. Nagradu za najbolje ocenjenog nastavnika koja se dodeljuje na osnovu rezultata studentske ankete dobio je prof. dr Nikola Đurić s Katedre za teorijsku elektroniku koga je ocenilo 388 studenata prosečnom ocenom 9,86.
Najbolje ocenjeni saradnik je asistent-master Sanja Ožvat sa Departmana za građevinarstvo i geodeziju koju je ocenilo 118 studenata prosečnom ocenom 9,85. Nagradu za ostvarene rezultate u naučnostraživačkom radu ove godine dobili su doc. dr Ivana Bajšanski sa Departmana za arhitekturu i urbanizam i prof. dr Nemanja Kašiković sa Departmana za grafičko inženjerstvo i dizajn. Nagradu za rezultate u saradnji s privredom dobio je prof. dr Dušan Kovačević sa Departmana za građevinarstvo i geodeziju, a nagradu za rezultate u radu stručnih službi pone je Pavle Petković, laborant na Katedri za fiziku.

Dodeljenje i nagrade „Momčilo Momo Novković“

Na svečanoj akademiji dodeljene su i nagrade iz Fonda „Momčilo Momo Novković“ ustanovljene 2012. Ovogodišnji dobitnici su: doc. dr Siniša Nikolić sa Departmana za računarstvo i automatiku, asistent-master Marina Marčeta, sa Departmana za opšte discipline u tehnici, Aleksandar Stanisavljević, asistent-master sa Departmana za energetiku, elektroniku i telekomunikacije, dr Darko Ivanović sa Departmana za računarstvo i automatiku i Milica Banović, student osnovnih akademskih studija studijskog programa Energetika, elektronika i telekomunikacije.

Kanjiža: Dečji talenti zablistali na „Melodijadi”

Smotra dečijih horova i orkestara „Melodijada“, na kojoj je nastupilo 320 dece iz predškolskih ustanova Vojvodine, održana je četvrti put u Kanjiži. Cilj priredbe koju organizuje PU „Naši biseri” uz podršku Udruženja vaspitača Vojvodine je da se najmlađima pruži prilika da zavole dobru muziku. Himnu „Melodijade” čija je autorka vaspitačica Kornelija Vadas, na otvaranju je izveo je hor dece i vaspitačica domaćina. Goste su pozdravili direktorka PU „Naši biseri“ Ibolja Veselinov, predsednik kanjiške opštine Robert Fejstamer i predsednica Udruženja vaspitača Vojvodine Radmila Petrović. U Kanjižu su došli učesnici iz Kikinde, Zrenjanina, Novog Kneževca, Novog Sada, Srbobrana, Subotice i drugih mesta, a svi zajedno prodefilovali su ulicama noseći svoje oznake. Iz kikindske PU „Dragoljub Udicki“ su sa orkestrom Vrtića „Plavi čuperak“ bili su vaspitačica Danijela Tamaši i muzički saradnik Aleksandar Mitrevski. – U orkestru 14 dece svira na ksilofonima i predstavili su se kompozicijama „Mali Kinez“, „Seoska sam lola“ i „Sinoć kad je pao mrak“. Deca su jako zainteresovana, vole da iskazuju svoj talenat i da ga nadograđuju. Kolega i ja smo sa decom odabranom na audicijama iz svih vrtića radili od oktobra na uvežbavanju dva puta nedeljno u vrtiću „Plavi čuperak“ – kaže Tamaši.
Sastav predškolaca PU „Srećno dete” iz Novog Kneževca predvodila je vaspitačica Milica Galešev. – Priredili smo mjuzikl „Deda i repa” sa petogodišnjacima. Prvi put smo na „Melodijadi” i prezadovoljna sam njihovim nastupom – kaže Galešev, uz isticanje da su još tri koleginice radile na pripremi mjuzikla.
Vaspitačica PU „Zrenjanin“ Tatjana Jovanić je četvrti put u Kanjiži, jer, kako kaže, deca jako vole nastupe i druženje, što im mnogo znači kao priprema za školu, a i sami su odabrali tri kompozicije za nastup. Novosadsku PU „Radosno detinjstvo“ predstavljao je hor vrtića „Kolibri“, sa 37 članova i vaspitačicama Sandrom Miljanić, Sonjom Molnar i Despinom Stanković. – Pripremili smo splet četiri pesme, od kojih su dve sa pokretima. Obuhvaćena su deca iz starije i predškolske grupe i maksimalno zajednički uživamo u pesmi i igri sa decom- veli dirigentkinja hora Sandra Miljanić.
Melodijada je revijalnog karaktera, pa deca nastupaju bez ikakvog opterećenja za plasman, svi dobijaju zahvalnice, a nastupe prati stručni žiri sa kompozitorom i profesorom Stevanom Divjakovićem iz Novog Sada. – Želju da se iskažu imaju ne samo deca nego i njihovi vaspitači, kojima nakon nastupa dajemo savete kako da poboljšaju rad. Tako se iz godine u godinu vidi napredak. Ovaj put me je oduševio orkestar iz Kikinde na ksilofonima, što zahteva veliki naporan rad vaspitača. Drago mi je da sam čuo i starogradske pesme, ali i pevanje iste pesme na srpskom i mađarskom. Nije fraza, ovde su svi pobednici, jer svi lepo pevaju i sviraju i neguju tradicije nacionalnih zajednica sa ovih prostora – naglašava Divjaković.

Ikonen: Obrazovanje ključ sreće i uspeha

Ambasador Finske Perti Ikonen, prema zvaničnom istraživanju Ujedinjenih nacija najsrećnije zemlje na svetu, posetio je Sombor i otkrio svojim domaćinima, gradonačelnici Dušanki Golubović i predsedniku lokalnog parlamenta Zoranu Parčetiću, da je obrazovanje ključ, ne samo sreće već i svakog drugog uspeha jedne zemlje. U Beogradu akreditovani predstavnik zemlje koja ima tek nešto manje stanovnika od Srbije, pet i po miliona, koja je prošle godine proslavila tek 100 godina postojanja, naglasio je da je istraživanje urađeno na osnovu osećaja građana kako doživljavaju svoju državu.
„Osnovni razlog ovakvih ocena Finaca jeste obrazovni sistem i priroda, jer dobri učitelji uče decu koja postaju dobri ljudi“, bio je savet Ikonena, koji je naglasio da je u zemlji čiji je najviši diplomatski predstavnik u Srbiji, biti učitelj najcenjenija profesija, pri čemu je izuzetno teško upisati Učiteljski fakultet. Kako se moglo čuti Finska je prva na svetu po pismenosti svog stanovništva kao i po stabilnosti institucija, pa nije ni čudo što je treća u svetu po najmanjem stepenu korupcije. Kao potvrda njegovih reči o važnosti obrazovanja Ikonen je posetio i somborsku Gimnaziju „Veljko Petrović“ u kojoj je učenicima održao predavanje o svojoj zemlji i pored toga obogatio školsku biblioteku poklonivši nekoliko knjiga finskih književnika.
Domaćini, Dušanka Golubović i Zoran Parčetić sa saradnicima su predstavili Sombor, a gradonačelnica je istakla da je posebno raduje, što će osim saradnje u oblasti kulture biti razgovora i o privrednoj saradnji.  

Nevenov festival dece pesnika u Savinom Selu

Za trideset godina postojanja Nevenovog festivala dece pesnika u Savinom Selu, na konkurse je pristiglo 55 hiljada pesama i lirskih proznih dela, a žiri je nagradio, ili je objavljeno tri hiljade izuzetno darovitih dečjih radova. Najveća i najprestižnija domaća smotra dečijeg pesništva, – Nevenov festival u Savinom Selu, – održana je po 30. put, a sve je proteklo u znaku festivalskog jubileja. Na konkurs je pristiglo rekordnih 720 radova iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije, a u finalu, koje je praćeno ambicioznim umetničkim i zabavnim programom, dodeljeno je petnaest ravnopravnih nagrada u kategorijama poezije i lirske proze. Vanja Sarić, učenik trećeg razreda Osnovne škole “Đuro Strugar” iz Novog Beograda nagrađen je za lirsku priču “Kako je nastao kiseli krastavac?” “Nije bilo teško napisati priču. Učiteljica je rekla da napišemo pismeni zadatak u kojem će biti valjda reči šuma, krastavac i još nešto. I onda sam ja prvo hteo da pišem nešto što se zove “Kiseli krastavac”, ali onda mi je ovo nekako palo na pamet.”
Za poetski rad “Oda junaku”, specijalnu nagradu dobio je Sanjin Lazić, učenik petog razreda Osnovne škole “Branko Miljković” iz Niša.
Tokom festivala promovisana je zbirka poetskih radova sa ovogodišnjeg konkursa, – “Na krilima pesme”, u kojoj se, pored nagrađenih, našlo još 130 dečijih radova po izboru tročlanog, stručnog žirija kojim je ove godine predsedavao pesnik Tode Nikoletić
Nevenov festival dece pesnika jedna je od retkih, domaćih manifestacija koja već tri decenije u kontinuitetu neguje rad sa darovitim najmlađim pesnicima i piscima.

Promovisana knjiga “Žumberački uskoci – unijaćenje i odnarođivanje”

Promocija knjige Dragana Vukšića “Žumberački uskoci – unijaćenje i odnarođivanje” održana je u nedelju uveče 21. u Klubu “Tribina mladih” Kulturnog centra Novog Sada. Na promociji su govorili: autori – pukovnik u penziji Dragan Vukšić, istoričari dr Žarko Dimić i Ilija Petrović i izdavač Sima Matić iz izdavačke kuće „Tiski cvet” koja je, zajedno sa IK „Prometej”, objavila ovu knjigu. Prvo izdanje ove knjige objavljeno je u Republici Hrvatskoj, uz podršku Srpskog narodnog veća, a drugo u Novom Sadu, uz podršku Grada Novog Sada. Knjiga je promovisana u Beogradu, a krajem prošle nedelje u Somboru i Apatinu.
Autor knjige Dragan Vukšić rođen je 1945. godine u Radatovićima, selu u Žumberku. Završio je Vojnu akademiju u Beogradu. Ceo radni vek proveo je u vojnoj diplomatiji, bio je poslanik u Narodnoj skupštini Srbije i generalni konzul u Frankfurtu. Vukšić je na kraju promocije pričao kako je nastala ova knjiga.

Sajam knjiga i grafike u Kragujevcu

“Verujem u ljubav na prvu stranu” poruka je ovogodišnjeg trećeg po redu Sajma knjiga i grafike u Kragujevcu. “Trenutno imamo preko 20 izlagača iz regiona, tu su i uglavnom izdavačke kuće iz Srbije a nadamo se da će narednih godina biti mnogo više izlagača. Imamo organizovane posete škola i konstantne promocije novih izdanja na Sajmu knjiga”, kaže Ana Rakić, projekt menadžer Sajma knjiga i grafike. Ovogodišnji sajam organizovan je u saradnji sa Narodnom bibliotekom Vuk Karadžić koja je promovisala i nagrađivane publikacije poput izdanja Stoglav.
Sajam je upotpunila i izložba radova studenata Filološko-umetničkog fakulteta. Vladimir Ranković, profesor odseka za primenjenu i likovnu umetnost na Filološko-umetničkom fakultetu napominje: “Tu je mnoštvo radova praktično nastalih na svim umetničkim predmetima koje su studenti pohađali tokom ove akademske godine. Grafički dizajni sa ogromnim zadovoljstvom posmatram, zatim tu su interesantni radovi iz oblasti pisma, mozaika kao i radovi studenata unutrašnje kulture”. U pratećem programu Sajma predstavili su se i lokalni Klubovi književnika koji su svim ljubiteljima knjige preporučili još uvek neafirmisana izdanja.

Vremeplov: Rođen Dragiša Brašovan

Na današnji dan 25. maja 1887. godine rođen je Dragiša Brašovan, čuveni srpski arhitekta. Po okončanju školovanja u rodnom Vršcu studirao je na Tehničkom fakultetu u Budimpešti gde, posle diplomiranja 1912. radi u arhitektonskom ateljeu “Teri i Poganj”. U Beogradu je 1920. sa M. Sekulićem, osnovao projektantski atelje “Arhitekt” a potom projektantsko preduzeće “D. Brašovan” 1925. Autor je brojnih reprezantativnih zdanja širom Srbije, među kojima su najpoznatija: Sokolski dom u Zrenjaninu, 1924; crkva u Orlovatu, 1927; Vila Genčić (danas Muzej Nikole Tesle), Beograd, 1929; Komanda vazduhoplovstva, Zemun, 1935; Palata Dunavske banovine, Novi Sad, 1935 – 1940; Palata Državne štamparije Kraljevine Jugoslavije (danas BIGZ), Beograd, 1940. Bio je počasni član Kraljevskog instituta britanskih arhitekata od 1953. a za dopisnog člana SANU izabran je 1961.

Vremeplov: Umro Erih Koš

Srpski književnik Erih Koš, član SANU, prevodilac, diplomata umro je na današnji dan 25. maja 2010. godine. Rođen je u Sarajevu 1913. a diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu 1935. Bio je pripadnik NOP-a od 1941. Dela: “Dosije Hrabak”, “U potrazi za Mesijom”, “Pisac govora”, “Taj prokleti zanat spisateljski”, “Uzgredne zabeleške”.

Vremeplov: Rođen Tito

Na današnji dan 25. maja 1892 godine rođen je Josip Broz Tito, dugogodišnji predsednik Jugoslavije, na čijem čelu se nalzio 35 godina. Tačan datum njegovog rođenja nije poznat, ali je rođendanom smatran 25. maj 1892, što je proslavljano u skladu s jakim kultom ličnosti koji je sistematski građen tokom njegove vladavine. Kao austrougarski vojni obveznik učestvovao je u Prvom svetskom ratu, između ostalog i na srpskom frontu. Ranjen je i zarobljen u Rusiji 1915. U Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca došao je krajem 1920. Godine 1937. postao je generalni sekretar KPJ, posle smenjivanja i streljanja Milana Gorkića. Kao vođa KPJ predvodio je u Drugom svetskom ratu Partizanski pokret (Narodnooslobodilačka vojska). Iz rata je izašao kao legendarni vođa. Osim borbe protiv okupatora jedinice pod njegovom komandom sprovele su komunističku revoluciju, tokom i nakon rata. U zanosu revolucionarne “pravde” nestale su desetine hiljada nekomunista, pod maskom “borbe protiv saradnika okupatora”. Odbio je Staljinov pritisak 1948, nakon čega je dugo dobijao značajnu finansijsku i vojnu pomoć od SAD. Bio je jedan je od osnivača Pokreta nesvrstavanja, što je u tadašnjim međunarodnim okolnostima imalo veliki značaj. U unutrašnjoj politici, ostavio je ustrojstvo koje je na kraju razorilo Jugoslaviju – ustav iz 1974. godine.

Vremeplov: Počela s radom ustavna konvencija SAD

Pod predsedništvom Džordža Vašingtona u Filadelfiji na današnji dan 25. maja 1787. je počela s radom ustavna konvencija. Nacrt ustava prve moderne demokratske države u svetu, SAD, usvojen je 17. septembra, nakon gotovo četiri meseca raspravljanja.

Vremeplov: Oskar Vajld osuđen zbog homoseksualizma

Britanski pisac Oskar Vajld osuđen je na današnji dan 25. maja 1895 na dve godine robije zbog homoseksualizma.

Vremeplov: Solženjicin se vratio u Rusiju

Na današnji dan 25. maja 1994 godine ruski književnik Aleksandar Solženjicin vratio se u Rusiju posle 20 godina izgnanstva.

U Dobrom Dolu nije radila škola: Učenici i učitelji nisu mogli da dođu

Veliko nevreme koje je u utorak pogodilo Kuršumliju i odseklo od sveta 80 domaćinstava ostavilo je za sobom teške posledice – putevi su neprohodni, škola u Dobrom Dolu ne radi, a naneta je i velika šteta poljoprivrednim kulturama.

Protivgradna raketa pala pored škole u Kuršumliji

Deo protivgradne rakete pao je u centru Kuršumlije usred dana, ali na sreću nije bilo povređenih. Incident se dogodio u utorak, a kako su portalu Prokupljenadlanu.rs rekli svedoci, raketa je pala pored grupe učenika Ekonomske škole. “Čuo se tup zvuk i video sam da raketa prvo udara u banderu, zatim se odbija i udara u obližnju kuću i pada na asfalt. Tu je vrh rakete goreo, sve dok se potpuno nije ugasio”, rekao je jedan od očevidaca i dodao da su nadležne službe zbog nevremena ceo dan razbijali gradonosne oblake. Kako se navodim to nije prvi put da se u Topličkom okrugu desio incident sa raketama, jer se sličan slučaj dogodio pre nekoliko godina i u blizini benzinske stanice na izlazu iz Prokuplja.

Kragujevac: Savet Univerziteta ponovo odbio da razreši rektora

Savet Univerziteta u Kragujevcu 21. maja  je ponovo jednoglasno odlučio da ne razreši prof. dr Nebojšu Arsenijevića sa funkcije rektora tog univerziteta, jer nisu ispunjeni zakonom propisani uslovi, saopšteno je iz te visokoškolske ustanove. Savet je odlučio i da ne poništi javnu ispravu – diplomu o stečenom naučnom nazivu doktora medicinskih nauka Aleksandru Arsenijeviću, kao ni stečena nastavno-naučna zvanja, jer je stečena u skladu sa Zakonom, Statutom Univerziteta i aktima i odlukama nadležnih organa Fakulteta medicinskih nauka. Savet je, takođe jednoglasno, još jednom pozvao nadležno Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja na poštovanje autonomije Univerziteta uređene Ustavom Srbije i Zakonom o visokom obrazovanju, i pravo članova akademske zajednice i članova organa Univerziteta da, u skladu sa ovlašćenjima uređenim Zakonom, odlučuju o pitanjima iz svoje nadležnosti, navodi se u saoštenju Saveta koje je potpisao profesor dr Siniša Ranđić. Prethodno, Savet je razmatrao rešenje v.d. pomoćnika ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i upozorenje ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Starčević o novom Pravilniku: Da se deca bezbedno igraju

Pomoćnik ministra privrede Aleksandar Starčević razgovarao je u utorak 22. maja u Zrenjaninu sa predstavnicima stručne javnosti o predlogu Pravilnika o bezbednosti dece na igralištima, kako bi se unapredio propis i obezbedio što veći stepen bezbednosti mališana prilikom igre na otvorenom prostoru. “Bezbednost dece je na prvom mestu i ključna briga za svakog od nas pojedinačno i za celo društvo. Zato je važno i da standardi koji će važiti za dečja igrališta, budu određeni na precizan, jasan i koncizan način, kao što je to slučaj u Evropskoj uniji. U tom cilju, spremni smo da saslušamo svaki predlog, i učinimo sve da podignemo nivo bezbednosti naših najmlađih na igralištima”, rekao je Starčević. Prema njegovim rečima, Ministarstvo privrede je prepoznalo značaj uređenja ove oblasti, a resorni ministar Goran Knežević doneo je odluku da se krene u izradu propisa koji će je precizno regulisati. Odluka je, kaže Starčević, doneta nakon niza događaja u kojima se pokazalo da bezbednost dece na igralištima nije bila na najvišem nivou, saopštilo je resorno ministarstvo.
Oprema na dečjim igralištima trenutno je regulisana odredbama Zakona o opštoj bezbednosti proizvoda, a Pravilnikom o bezbednosti dečijih igrališta biće propisano kakva treba da bude oprema na kojoj se mališani igraju, podloga i sve sprave za igru, kako bi se mogućnost povrede svela na minimum. Prema njegovim rečima, prilikom izrade pravilnika, imperativ je bio da se sagleda kako je ta oblast regulisana u ostalim zemljama, posebno u zemljama EU i da se pravilnik uskladi sa evropskim standardima.

Nestala tinejdžerka iz Pančeva

Nikolina Marjanović (17) vodi se kao nestala, od kada je 21. maja, oko 23.30 ishitreno izašla iz porodične kuće u Pančevu. Na sajtu www.nestalisrbija.rs  objavljen je Nikolinin profil, a iz Fondacije Tijana Jurić su potvrdili da se za Nikolinom i dalje traga.

Kreće kampanja “Nestali ne smeju biti nevidljivi”

Fondacija Tijana Jurić obeležiće Međunarodni dan nestale dece u petak 25. maja, uličnom akcijom koja će biti održana na Trgu slobode u Novom Sadu. Nizom aktivnosti, članovi fondacije i volonteri, skrenuće javnosti pažnju na problem nestanaka dece u Srbiji.

About the Author

admin