Oženio se ministar školski:
Zavet u crkvi posle 40 godina braka
 

Za političare se obično kaže da su nestalni, neretko imaju više brakova, ali jedan ministar u Vladi Srbije rešio je da sve te stereotipe razbije. Prvi čovek resora prosvete Mladen Šarčević nedavno se, posle 40 godina braka, venčao sa suprugom Ljiljanom. Ovaj put u crkvi Svetog Arhangela Gavrila u Beogradu. Ministar je bio iznenađen da smo uopšte saznali za slavlje, jer je ono bilo za najbliži krug, ali je pristao da nam otkrije detalje. U šali kaže da su ispravili propust iz mladosti.
Pre 40 godina on je napravio prvi potez, ovaj put to je učinila supruga. – Priznajem, Ljiljana se setila toga. Okupili smo tridesetak prijatelja, bila su i naša deca, ćerka Stanislava od 37 i sin Marko od 33 godine i najdraži gost, unuk Konstantin. Deca su sa oduševljenjem reagovala, ćerka je udata, sin nije oženjen, ali ima devojku, i dali smo mu primer. Inače, imamo dosta u familiji neudatih i neoženjenih, a ja ih nagovaram da požure. Ovo kad čuje ministarka Slavica Đukić-Dejanović, obradovaće se – priča Šarčević kroz smeh.
Otkriva da ni u Vladi niko od kolega ne zna za “ženidbu”, a na opasku da smo im uzeli muštuluk, Šarčević nehajno kaže da sad neće moći da živi od šala na svoj račun.

Kostić: Mladi odlaze jer ne vide „svetlo na kraju tunela“, ali  život nigde nije „Seks i grad“

Upitan da li zbog nepostojanja poverenja u državu iz Srbije odlaze mladi ljudi, predsednik  SANU Vladimir Kostić  je rekao da se za život mora boriti na svim meridijanima, jer život nigde nije “Seks i grad”. “Tako da te stvari ne bi trebalo da mistifikujemo ali, kad se sve sabere, iz Srbije se odlazi ne samo zbog ekonomskih razloga, već i zbog doživljaja da se ne vidi svetlo na kraju tunela”, rekao je, između ostalog, predsednik SANU.

Preko 5 miliona dinara od kazni za škole u Staroj Pazovi

Ministarstvo pravde Republike Srbije opredelilo je preko 5 miliona dinara za 5 obrazovne ustanove u opštini Stara Pazova od ukupno 130 projekata koji su podržani na ovogodišnjem konkursu za dodelu sredstava prikupljenih po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja za 2018. godinu. Najveći deo sredstava u iznosu od 2.130.000 dinara dobila je Škola za osnovno i srednje obrazovanje “Anton Skala” u Staroj Pazovi za realizaciju projekta “Asistivna škola”. Ekonomsko – trgovinska škola “Vuk Karadžić” u Staroj Pazovi dobila je 906.240 dinara za nabavku i ugradnju video nadzora u školi radi povećanja bezbednosti učenika i zaposlenih, Osnovnoj školi “Milan Hadžić” u Vojki za realizaciju projekta koji se tiče nabavke školskog nameštaja – školskih klupa, katedri i stolica, kao i školskih tabli odobreno je 905.520 dinara, za krečenje Osnovne škole “Simeon Aranicki” u Staroj Pazovi izdvojeno je 596.000 dinara, dok je za nabavku nastavnih sredstava potrebnih za normalno funkcionisanje nastavnog procesa u Osnovnoj školi “Nikola Tesla” u Novim Banovcima izdvojeno 478.900 dinara

PMF obeležio 49. godina postojanja

Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu, obeležio je 25. maja 49 godina postojanja. Na svečanosti u amfiteatru Rektorata novosadskog univerziteta, uz brojne goste, rezimirani su rezultati za bezmalo pola veka PMF-a. Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu odlikuje bogata naučna i obrazovna tradicija. Ono čime može da se pohvali u poslednjih godinu dana jesu 6 novih studijskih programa iz oblasti računarskih nauka, prestižne nagrade, ali i veliko iskustvo na međunarodnom polju. “Trenutno se na PMF-u realizuje 57 međunarodnih projekata, od čega su tri HORIZONT 2020, jako sam ponosna da smo u prethodnoj godini dva HORIZONT-a dobili, jedan iz oblasti matematike. Ovo je vrlo sveža vest od pre nedelju dana da smo dobili jedan HORIZONT iz poziva „Marija Kiri” u oblasti idustrijskih doktorata”, rekla je Milica Pavkov Hrvojević, dekan PMF-a u Novom Sadu.
Novosadski PMF jedan je od vodećih naučnih i visokoobrazovnih institucija u zemlji, a o tome najbolje govore postignuti rezultati. “Prirodno-matematički fakultet je nesumnjivo vodeća institucija našeg univerziteta kada je u pitanju broj objavljenih radova, citiranost i prepoznatiljivost u međunarodnim okvirima”, rekao je Dušan Nikolić, rektor Univerziteta u Novom Sadu. “Mi ćemo svake godine, baš kao što smo prošle i ove, pomagati kada je u pitanju obnavljanje resursa, prostronih, eneregetske efikasnosti, naravno podrška brojnim iskraživačima koji odlaze na naučne skupove”, rekao je Zoran Milošević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost. Na obeležavanju godišnjice, dodeljene su nagrade najuspešnijim studentima, kao i profesorima sa 10, 20 i 30 godina staža.
„To je velika naučna zajednica heterogenog tipa, u čijem sastavu je velik broj departmana. I svaki od njih ostvaruje saradnju van naše zemlje s institucijama slične vrste. PMF je uspeo da postigne značajne rezultate u oblasti međunarodne saradnje zbog otvorenosti i načina komunikacije s kolegama iz inostranstva”, rekao je rektor Dušan Nikolić, pridružujući se čestitkama PMF-u povodom 49. godišnjice od njegovog osnivanja.       https://www.youtube.com/watch?v=DPBHhVBUQQc

Saradnja Pokrajine i škola u Staroj Pazovi

Predstavnici pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje u petak 25. maja su posetili tri škole u Staroj Pazovi. Oni su posetili Srednju tehničku i dve osnovne – “Boško Palkovljević Pinki” i “Heroj Janko Čmelik”. Cilj ove radne posete je bio da porazgovara o aktuelnim problemima i da se sumira situacija u obrazovnim ustanovama. Poseta je bila i u cilju da se unaprede odnosi između škola i sekretarijata zarad boljih uslova nastave.

Srpski studenti najviše koriste mogućnost razmene

U poslednje tri godine preko Erazmus plus programa Evropske unije na razmeni je bilo oko 3.000 studenata i profesora iz Srbije i odobreno je još oko 2.000 razmena koje tek treba da budu realizovane. Interesantno je da studenti iz Srbije najviše koriste mogućnost mobilnosti od svih zemlja Zapadnog Balkana. Tako je, recimo, u školskoj 2017/18 godini za region Zapadnog Balkana Evropska unija odobrila 7.305 razmena, od toga je 3.150 razmena (odlaznih i dolaznih) odobreno Srbiji. Razmene traju najčešće semestar ili dva, a za to vreme studenti slušaju predmete i polažu ispite koji odgovaraju programu na kom studiraju u Srbiji.
Predstavnica Fondacije Tempus, koja sprovodi Erazmus plus program u Srbiji, Sofija Petrović pojašnjava da studenti koji odu na razmenu imaju i stipendiju koja se kreće od 750 do 850 evra mesečno zavisno od države u koju idu na razmenu. “Stipendija je dovoljna da student tokom boravka na razmeni može da pokrije sve troškove života – smeštaj, ishranu, a osim toga obezbeđen im je i novac za putne troškove”, pojasnila je Petrović za Tanjug.
Nakon povratka sa razmene studentima se priznaju položeni ispiti i studije na matičnim fakultetima nastavljaju sa svojom generacijom. Erazmus plus program je dvosmeran i osim srpskih studenata koji odlaze na univerzitete EU i na domaće fakultete stižu strani studenti. “Stranih studenata je nešto manje nego domaćih koji odlaze u inostranstvo i za tri godine Erazmus plus programa u Srbiji je bilo oko 3.000 studenata iz EU”, rekla je Petrović.

Erazmus +: Na razmenu idu i nastavnici osnovnih i srednjih škola

Osim studenata i profesora na razmenu od prošle godine preko Erazmus plus programa mogu da idu i vaspitači, učitelji i nastavnici osnovnih i srednjih škola.

Na razmenu odlaze i univerzitetski profesori

Na razmenu odlaze i univerzitetski profesori, ali je njihov boravak znatno kraći od boravka studenata i oni ostaju od pet dana do dva meseca. Pre Erazmus plus programa, postojao je Erazmus Mundus program EU i preko tog programa je iz Srbije na razmenu otišlo oko 2.000 studenata i profesora i oko 400 studenata iz Evrope došlo u Srbiju. Nastavnici i studenti iz Srbije najčešće na razmenu odlaze na univerzitete u nemačkoj, Italiji, Španiji, Francuskoj, Velikoj Britaniji.
Osim Erazmus plus programa razmena studenata i nastavnika obavlja se i preko CEEPUS programa koji objedinjuje zemlje centralne i istočne Evrope. To je međunarodni program, ali nije program EU. Okrenut je samo visokom obrazovanju i pruža mogućnost mobilnosti studenata i nastavnika. “CEEPUS program omogućava studentima da uz stipendije jedan period svojih studija provedu na mobilnosti u evropskim zemljama članicama CEEPUS programa “, pojasnila je Petrović. U toku je javni poziv za CEEPUS program mrežne mobilnosti koji traje do 15. juna, a kandidati se prijavljuju za mobilnost za zimski semestar naredne akademske godine.
Ko će od studenata otići na razmenu zavisi od više faktora. U Tempus fondaciji kažu da se student sagledava celovito, da je važan uspeh na fakultetu, ali da nije presudan faktor. Osim postignutog akademskog uspeha, važan je CV, motivaciono pismo, pisma preporuke, sertifikat o poznavanju jezika izvođenja nastave (obično engleski jezik), a često i sertifikat o poznavanju jezika države u kojoj se univerzitet nalazi.

Održano”Zmajevo proleće”

Da pozdravim drage goste, na ovaj važan dan, od svih mojih drugara ja sam izabran, samo nekoliko reči za sad reći znam, dragi gosti, mili gosti, dobrodošli…naše grudi prepune su radosti, sreće. Tako je sedmogodišnji Zdravko iz “Dečjeg sela” pozdravio sve koji su svojim prisustvom ulepšali manifestaciju “Zmajevo proleće”. Taj festival kulture je umetnička posveta jednom od naših najvećih pesnika Čika Jovi Zmaju. Da je značaj Jovana Jovanovića Zmaja nemerljiv za naše društvo, govore i činjenice da je Novi Sad po njemu nazvao ulicu, da mu je podario spomenik, kao i da jedna gimnazija nosi njegovo ime. Grad organizuje i manifestacije u njegovu čast, a od ove godine i Sremska Kamenica, u kojoj je naš veliki pesnik preminuo. Prema rečima organizatora festivala, očekuje se oko dvesta četrdeset gostiju iz zemlje i inostranstva.
“Zmajevo proleće”  u petak je otvorio pomoćnik gradonačelnika Aleksandar Petrović. “Ja sam poželeo držeći govor na otvaranju, da ova manifestacija preraste u tradicionalnu, a poznavajući organizatore ove manifestacije i poznavajući značaj i ko stoji likom delom književnim opusom Jovan Jovanović Zmaj ni najmanje ne sumnjam da će ova manifestacija da uspe”, naglasio je Petrović.
Tri dana Festivala obeležio je bogat kulturno-umetnički program. Posvećen je, pre svega, deci i omladini, kojima je Čika Jova Zmaj podario značajan deo svog životnog stvaralaštva. https://www.youtube.com/watch?v=xKQKhKYwNio

Novosadski studenti na testu pred Haškim sudom

Tim studenata Pravnog fakulteta učestvovaće na takmičenju u simulaciji suđenja pred Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu, koje je počelo juče. Novosadski studenti, kojima je to šesta godina kako učestvuju na takmičenju u organizaciji Univerziteta u holandskom Lajdenu, pripremali su se sedam meseci kroz sveobuhvatan istraživački rad. Oni će nedelju dana biti u ulozi tužioca, odbrane i zastupnika žrtava pred sudijama Haškog tribunala, eminentnim profesorima i diplomatama koji će  nadgledati i ocenjivati takmičare. U prvom delu, oni će se kroz jedan od stadijuma suđenja fikcionog slučaja sukobiti s drugih timova kroz sve tri uloge.
Mina Kovačević, studentkinja koja će na takmičenju biti u ulozi tužioca, navodi da to nadmetanje nije nimalo lako, budući da učestvuju zemlje iz celog sveta, kao i to da je teže izlagati argumenataciju u stranoj zemlji i na engleskom jeziku. Kao najveće konkurente vide protivnike iz Kine i Indije, kojima pre međunarodnog takmičenja prethodi i takmičenje na nacionalnom nivou.
Tim koji će nas predstavljati čine govornici koji nastupaju pred panelom Mina Kovačević, Miljana Bigović i Slobodan Aleksić, a tu su i četiri istraživača: Aleksandra Toroman, Jelena Stojkov, Stefan Ivetić i Dragana Janković. Mentori koji su pripremali studente su Jelena Radmanović, Stefan Radojčić i Stefan Samardžić. Pravni fakultet UNS-a je 2016. godine na tom takmičenju osvojio prvo mesto, dok su prošle godine stigli do četvrtfinala. Ovogodišnji cilj predstavnika naše države jeste polufinale i finale.

Održan Baby Exit

Upravo je održan  još jedan Baby Exit. Na  Petrovaradinskoj tvrđavi više od dve hiljade izvođača predstavilo  se na tri festivalske bine, a posetioci su  šetnjom kroz 15 festivalskih celina mogli da učestvuju u različitim sadržajima. Program u subotu i nedelju počeo je u 16 i trajao do 19 časova, a ulaz je kao i bio  uvek besplatan. https://www.youtube.com/watch?v=NNkjY-cOuxg

“Obično, a vrhunski” o muzici

Ovonedeljna raspevana epizoda “Obično, a vrhunski”  emitovana 27. maja na  RTV 1 u 9:40 časova bila  je je o plesu i muzici. Pesma, ples i scenski pokret sastavni su delovi svakog mjuzikla, a ovi talentovani mladi ljudi uz sve tri oblasti donose i savremene pozorišne tendencije, u predstavi “Na staklenim nogama”, Akademije zabave i umetnosti O&M.

“Dani Švedske” u Somboru

Pod pokroviteljstvom grada Sombora i Ambasade Švedske, u Somboru je 24. maja svečano otvorena manifestacija “Dani Švedske”. Tokom sedam dana Somborci će kroz brojne programe pre svega filmske projekcije bliže upoznati ljude, običaje i živote ove nordijske zemlje u Skandinaviji. Projekcijom “Stokholmskih priča” započelo je sedmodnevno filmsko putovanje kroz film, dramu, komediju i dokumentarni švedski film.  Švedski pisac i biciklista Juan Tel predstavio se predavanjem i promocijom knjige o bicklizmu. “Glavna poruka moje knjige je da je bicikl prevozno sredsvo budućnosti koje će znatno uticati na infrastrukturu grada”, rekao je autor.
Manifestacija je rezultat saradnje grada Sombora i ambasade Švedske i zajedničkih planova saradnje sa organizacijama mladih u Somboru, te saradnje u oblasti ženskog preduzetništva i razmene studenata. “Istražujemo mogućnosti za saradnju sa gradom Somborom i zaista smo želeli započeti saradnju filmskim serijalom i večerašnjom projekcijom Stokholmskih priča”, objasnio je Joakim Vern zamenik ambasadora Švedske.
“Kroz ove programe promovišemo pre svega zdrave stilove života, afirmaciju sportskih aktivnosti ali i kulturno stvaralaštvo”, objasnila je gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović. Tokom sedam dana uz filmske projekcije, prigodna predavanja, biciklijadu i druženje očekuje se otvaranje novih mogućnosti saradnje grada Sombora i švedske agencije za međunarodnu saradnju.

Revija kratkog đačkog filma “Filmić”

Revija kratkog đačkog filma “Filmić” održana je 24. maja u amfiteatru Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment (Cvećarska 2, Novi Sad).  Cilj smotre kratkog đačkog filma “Filmić” je da se promoviše aktivna uloga učenika u kreiranju medijskih materijala i populariše ovaj vid digitalne pismenosti u školi kroz saradnju učenika sa nastavnikom-mentorom na izradi projekata. Učenici osnovnih i srednjih škola, u timovima do 3 učenika, učestvovali su u konkursu osmišljavanjem scenarija, snimanjem video zapisa i njegovom obradom. Realizator je Centar za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike.
U ovom ciklusu Smotre kratkog đačkog filma – Filmić dogovoreno je da će Zillion film (Lazar Ristovski, direktor) na završnoj manifestaciji izvršiti odabir i selekciju tri pobedničke ekipe za učešće na ovogodišnjem filmskom festivalu pod nazivom Ravno Selo filmski festival (RSFF) u okviru Programa Filmskih radionica tokom kojih će omladinci, filmski amateri, snimiti 3 namenska kratka filma koji će premijerno biti prikazani u noći Svečanog zatvaranja festivala.
U ovom ciklusu učesnici su imali zadate četiri teme za koje su se slobodno opredeljivali: 1. Vršnjačko nasilje (tema se odnosi na borbu protiv vršnjačkog nasilja koja je sve prisutnija u našim školama), 2. Biti pametan na internetu (tema se odnosi na mere i oposnasti na koje treba ukazati u cilju zaštite od zloupotrebe interneta), 3. Heroj moga grada (tema se odnosi na osobe koje su postigle neki uspeh u svom okruženju, učinile dobro delo a o tome se malo zna) i 4. Ja kao preduzuzetnik (tema se odnosi na prikaz onoga što neko preduzima i stvara – od ideje do realizacije)
Na konkurs je stiglo 60 filmića iz osnovnih i srednjih škola koji su preglegani i ocenjeni od strane stručnog žirija. Najbolji radovi (osnovne i srednje škole), kao i njihovi mentori će biti nagrađeni nagradama koje je su obezbedili Fimek – Fakultet za ekonomiju i inženjerski menadžment i Pravni fakultet za privredu i pravosuđe kao suorganizatori i sponzori. Posebno treba istaći poruke koje šalju nagrađeni filmići, kao odgovor na ponuđene teme, viđeno očima učenika. 

U Petnici dodeljene nagrade mladim herojima znanja

U Istraživačkoj stanici Petnica  18. maja dodeljene nagrade pobednicima trećeg po redu konkursa “Youth Heroes”, čiji je cilj da se “mladi heroji” u Srbiji izvuku iz anonimnosti, predstave javnosti i promovišu kako bi postali inspiracija, ponos i uzor za cele generacije. Odabrano je petnaest mladih heroja iz ukupno četiri oblasti: obrazovanja/nauke, preduzetništva/kreativnih industrija, kulture/umetnosti i društvenog aktivizma i svi oni su danas kući poneli priznanje za svoj izuzetan doprinos društvu, ulaznice za EXIT i Sea Dance festivale, kurseve za lični razvoj HR centra Beograd i poklon paket izdavačke kuće “Vulkan”.

Na Kalemegdanu održan “Beogradski manifest”

Četvrti festival manifestacija i destinacija “Beogradski manifest”, u okviru koga je za posetioce pripremljen bogat program, tavršen je u nedelju  na Kalemegdanu. Tokom tri dana u 10 festivalskih zona i pet programskih bina, posetioci će pronaći odličnu zabavu u bogatim programima – zabava za decu, plesni performansi, filmske projekcije, koncerti, atrakcije, turizam, kultura, lepota, zdravlje, edukacija, promocije, jahanje konja, pivske, vinske i gastronomske degustacije. Ulaz za sve posetioce festivala je besplatan, a svi koji dođu imaće priliku da osete i duh starih, viteških vremena koji će predstaviti vitezovi iz Poljske, Češke, Rusije, Mađarske, Republike Srpske i Srbije. Obučeni u autentične viteške odore, oni će tokom sva tri dana demonstrirati srednjovekovni način borbe. Ove godine dečja zona je, pored brojnih interaktivnih sadržaja, pozorišnih predstava, dečjih horova, klovnova, štulaša, kostimiranih junaka iz bajki i mađioničara, oplemenjena i novim društveno odgovornim akcijama u kojima će mali posetioci, ali i njihovi roditelji, saznati više o značaju reciklaže za očuvanje životne sredine i bezbednosti dece u saobraćaju.

Najbolji osnovci na Evropskom prvenstvu u poznavanju saobraćaja

Četvoro učenika osnovnih škola iz Srbije koji su 26. maja pobedili na 49. republičkom takmičenju poznavanja bezbednosti u saobraćaju “Šta znaš o saobraćaju” predstavljaće našu zemlju u septembru na Evropskom prvenstvu u Budimpešti. To su Mina Folić, Nevena Gradićević, Ilija Mrkšić i Konstantin Nićetin.  Takmičenje je održano u hali Pionir u Beogradu, u organizaciji Auto-moto saveza Srbije (AMS S), MUP-a, Ministarstva prosvete i osnovnih škola.
Predsednik AMS S Mirko Butulija rekao je da je ovo najmasovnije takmičenje u Srbiji tog tipa – koje pored takmičarskog ima i značajan edukativni karakter, a tiče se bezbednog ponašanja u saobraćaju.  “Samo ove godine 300.000 učenika je kroz ovo takmičenje ili steklo neka nova saznanja ili se prvi put susrelo sa pravilima bezbednog ponašanja u saobraćaju”, napomenuo je Butulija. On je izrazio očekivanje da će se visoko plasirati na Evropskom takmičenju u Budimpešti, ovogodišnja četiri najbolja takmičara koji će, kako je rekao predstavljati i braniti bolje AMS S i države Srbije.
Na današnjem 49. republičkom takmičenju učestvovalo je 108 učenika, a najbolji među njima osvojili su prigodne nagrade, bicikle, kacige za bicikl… Akcija o bezbednosti u saobraćaju sledeće godine navršiće pola veka trajanja.

“Šta znaš o saobraćaju”: Imperesionira znanje i broj dece

Direktor policije Veselin Milić tim povodom je rekao da je imperesioniran znanjem koje su mladi ljudi pokazali tokom takmičenja. “Impresioniran sam i brojem dece koji je prošao kroz ovu 49. akciju, oko 300.000 dece. Ovo ne može da nadomesti nijednu drugu aktivnost koju svi zajedno činimo i MUP i Ministarstvo prosvete i svi drugi subjekti koji su zainteresovani za povećanje bezbednosti u saobraćaju”, napomenuo je Milić. On je ukazao da MUP sa velikim entuzijazmom učestvuje u sprovođenju ove aktivnosti, ali da je posvećen i drugim projektima koji se zajedno sa Agencijom za bezbednost saobraćaja sprovode na početku školske godine.
Podsetio je da su od 1. septembra prošle godine počela predavanja u četvrtim i šestim razredima osnovne škole, tokom kojih đaci imaju priliku da se upoznaju sa svim bezbednosnim izazovima kroz devet različitih tema.

Vremeplov: Rođen Svetozar Ćorović

Na današnji dan 29. maja 1875 godine rođen je srpski pisac Svetozar Ćorović. S Aleksom Šantićem i Jovanom Dučićem pokrenuo je u Mostaru 1896. list “Zora”. Bio je jedan od viđenijih bosanskohercegovačkih srpskih intelektualaca i nije se mirio s okupacijom BiH od strane Austrougarske. Dela: romani “Stojan Mutikaša”, “Ženidba Pere Karantana”, “Majčina Sultanija”, zbirke pripovedaka “U časovima odmora”, “Moji poznanici”, “Brđani”, drame “Zulumćar”, “On”, “Adam-beg”, “Ajša”.

Vremeplov: Utopio se Vladislav Petković Dis

Srpski pisac Vladislav Petković Dis, jedan od najtalentovanijih pesnika srpske književnosti, utopio se na današnji dan 29. maja 1917. godine  u Jonskom moru kod Krfa pošto je brod na kojem se nalazio torpedovala nemačka podmornica. S piscem Simom Pandurovićem, jednim od osnivača srpske moderne, uređivao je časopis “Književna nedelja”. U Prvom svetskom ratu povukao se sa srpskom vojskom preko Albanije, posle čega odlazi u Francusku. Njegova lirika je samosvojna, veoma senzibilna, muzikalna u ritmu i emocijama, okrenuta unutrašnjem životu, maštanju i halucinacijama, pesimistična. Njegova pesma “Možda spava” spada u najizrazitija lirska ostvarenja simbolizma u srpskoj poeziji. Dela: zbirke pesama “Utopljene duše”, “Mi čekamo cara”.

Vremeplov: Rođen Kosta Abrašević

Na današnji dan 29. maja 1879. godine rođen je srpski pisac Kosta Abrašević. Politički angažovan pesnik. Njegovi umetnički nedorađeni stihovi, što valja pripisati činjenici da je stvarao izuzetno mlad, umro je u 19. godini, prožeti su ljubavlju prema socijalno obespravljenima. Pesme: “Zviždi vetre”, “Svet je nama otadžbina”, “Bratstvo”, “Crvena”.

Vremeplov: Turci osvojili Konstantinopolj

Posle duge opsade na današnji dan 29. maja 1453. godine Turci su osvojili Konstantinopolj (Carigrad), što je bio konačni kraj Vizantije. U krvavoj trodnevnoj orgiji Turci su potom pobili sve branioce, uključujući poslednjeg vizantijskog vladara Konstantina XI Paleologa, sina cara Manojla II i carice Jelene, čiji je otac bio srpski velmoža Konstantin Dragaš.

Na Trgu slobode akcija povodom Svetskog dana nestale dece

Međunarodni dan nestale dece obeležen je 25. maja na  novosadskom Trgu slobode akcijom koja poziva na podizanje svesti o problemu nestale dece i o važnosti brze reakcije i uključivanja celog društva u slučaju nestanka deteta. Program pod sloganom „Nemoj me zaboraviti” organizovali su Fondacija „Tijana Jurić” i Festival „Danubijus fud planet”, uz podršku Ministarstva unutrašnjih poslova i Grada Novog Sada.
Beogradski pantomimičari su izveli performans koji simbolično prikazuje problematiku nestalih. U Srbiji godišnje nestane oko hiljadu dece, a dnevno u proseku tri deteta i tri odrasla čoveka. Lane je policiji prijavljeno 1.336 nestanaka maloletnika, od kojih je 1.326 pronađeno, odnosno procenat pronađenih veći je od 98 odsto. Međutim, iz Fondacije „Tijana Jurić” smatraju da i dalje treba da se radi na podizanju svesti o tom problemu.

Svetski dan nestale dece:  Društvo brzo zaboravlja i zatvara oči

Predsednik Fondacije „Tijana Jurić” Igor Jurić ukazao je na nedostatke koje imamo kao zajednica.  „Čini mi se da društvo na takve tragedije brzo zaboravlja i zatvara oči“, kazao je Jurić. Dodao je da, rešenja postoje, samo treba osvestiti što veći broj ljudi. „Svako dete je važno, ne smemo nijedno da zaboravimo, niti da nekome pridajemo veću pažnju, a nekome manju, nemamo pravo na to. Kampanja se zove „Nestali ne smeju biti nevidljivi” zato što najvećem broju nestalih ne znamo imena ni lica, ne znamo ko su. Želimo da oni budu vidljivi da bismo, osim policije, mi kao organizacija i građani mogli da delujemo zajedno. Nadam se da će nam Ministarstvo omogućiti pristup registru nestalih da bismo svi sarađivali i da bi društvo bilo sigurnije“, podvukao je Jurić.
Društvene mreže su, osim medija, izuzetno važne za brzo širenje informacija, te je tako Igor Jurić pozvao sve da učine mali korak da bi se skrenula pažnja na nestalu decu. Juče je to bilo fotografisanje pored siluete „nevidljivog čoveka” i postavljanje na društvene mreže, a u budućnosti – deljenje svih informacija o nestalima na svojim profilima na društvenim mrežama.

Sporazum o saradnji između MUP-a i Fondacije „Jurić”

Policijski savetnik iz Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Srđan Ilić podsetio je na to da je 2017.  potpisan sporazum o saradnji između Ministarstva unutrašnjih poslova i Fondacije „Tijana Jurić” i da s tom nevladinom organizacijom policija ima odličan odnos, radi istog cilja i što bržeg pronalaska nestalih.

Bitno da se medijima obrate svi koji imaju informacije o nestalom

Novinar koji se u svojim emisijama bavi problemom nestalih Mašan Lekić rekao je na skupu da je bitno da se medijima obrate svi koji imaju informacije o nekom nestalom jer su šanse veće kada se što pre reaguje.

Jurić: Nemamo pravo na greške

Predsednik Fondacije „Tijana Jurić” podsetio je na to da je Tijana dala život da bi svima otvorila oči i pokazala odraslima gde su pogrešili. „Mi smo, kao društvo, poznati po tome da često procenjujemo kakvo je neko dete i neka porodica i sami ocenjujemo zbog čega bi to dete moglo da ode od kuće i da li treba da ga tražimo. Tijana Jurić je pokazala da na to nemamo pravo i da u potragu za svima treba krenuti odmah. Uspeli smo da promenimo zakon, koji sada kaže da u potragu treba krenuti odmah“, istakao je Igor Jurić, ukazavši na nestalu Barbaru Vitez, za kojom se i dalje traga.

Popović Ivković: Prijave o nestaloj deci prioritet MUP-a

U petak 25. maja je obeležen Međunarodni dan nestale dece, a državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković rekla je tim povodm da je pronalazak maloletnih lica čiji je nestanak prijavljen apsolutni prioritet u radu MUP-a. Državna sekretarka podvukla je da MUP ulaže kontinuirane napore kako bi se svaki slučaj prijave nestalog lica rešio, a na prvom mestu u radu policije su prijave o nestanku dece. Podsetila je na da je prošle godine prijavljen nestanak 1.334 maloletnih lica, a da je do sada pronađeno 1.326, dok se za osam i dalje aktivno traga. Svih osam lica, objasnila je, štićenici su različitih Domova za nezbrinutu decu na teritoriji cele Srbije i oni su se u prethodnom periodu već više puta udaljavali iz tih domova. “Najčešći uzroci nestanka su bekstva iz Domova, bekstva iz hraniteljskih porodica, udaljavanja iz porodičnog doma zbog loših ocena, ljubavnih problema, narušenih porodičnih odnosa…”, rekla je Popović Ivković za Tanjug.
Kada je u pitanju tekuća godina, u periodu od januara do maja prijavljen je nestanak 471 maloletnog lica, što, ocenjuje državna sekretarka, ne odstupa od višegodišnjeg proseka. “Važno je da u 2017. i 2018. godini nije bilo slučajeva u vezi sa krivičnim delom otmica”. Kako je istakla, problem bežanja od kuće ili Domova za nezbrinutu decu problem je celog društva, ono na čemu zajednički moramo da radimo. “Ujedinjeni, sistem socijalne zaštite, obrazovanja i policije, zajedničkim, pre svega, preventivnim merama, moramo nastaviti sa dobrim radom i sprečavanjem sličnih slučajeva”, rekla je Ivković i ukazala da, istovremeno, roditeljska i starateljska posvećenost deci mora biti kontinuirana, kako bi razumeli njihove probleme.

Policija sa maturantima o bezbednosti tokom proslava

Pripadnici Policijske stanice u Staroj Pazovi i ove godine organizuju aktivnosti u cilju unapređenja bezbednosti maturanata.  Aktivnosti koje se preduzimaju sa ciljem da učenici završnih razreda bezbedno proslave završetak srednje škole, Ministarstvo unutrašnjih poslova uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja realizuje u sklopu projekta “Matura 2018”. Oko 270 maturanata ove godine završava srednje škole u opštini Stara Pazova, a za nekoliko dana nastava će biti privedena kraju, te će poslednji školski dan iskoristiti za proslavu.  S ciljem da bezbedno proslave završetak srednje škole za maturante iz sve tri srednje škole organizovano je predavanje u sali Bele zgrade koje su održali policajci Policijske stanice u Staroj Pazovi.
Policija će u dane završetka školske godine pojačano kontrolisati javni red i mir i bezbednost saobraćaja u blizini školskih dvorišta, na ulicama, trgovima i u blizini objekata u kojima se planira maturantska proslava.

Stefanović: Hapšenja narko dilera koji rade u blizini škola

Ministar unutrašnjih poslova Stefanović dr Nebojša rekao je  26. maja uveče gostujući na RTS-u povodom Dana Ministarstva unutrašnjih poslova i Dana policije koji je obeležen u nedelju da će u Srbiji biti nastavljene akcije hapšenja narko dilera, podsećajući da je nedavno uhapšeno 67 osoba koja se sumnjiče da su preprodavali drogu posebno u blizini škola. “Naš posao je da zaštitimo građane Srbije a pre svega one najmlađe od trgovaca drogom. Mislim da smo prethodne godine, kada smo zaplenili 4.1 tonu droge – najviše u poslednjih 10 godina, pokazali da će nam to i dalje biti prioritet”, naglaiso je Stefanović. Osvrćući se na akciju austrijske policije u kojoj je uhapšeno 24 Srba osumnjičenih za promet droge, Stefanović je istakao da je međunarodna saradnja važna stvar, te da Srbija zajedno sa policijama iz regiona i Evrope sarađujemo u probri protiv droga.

By admin