Iz neba pa u rebra: OŠ “M.Crnjanski” pred gašenjem?

IZ NEBA PA U REBRA: OŠ „MILOŠ CRNJANSKI“ PRED GAŠENJEM?

Roditelji pisali gradonačelniku: Od Labana ni glasa • Plan o racionalizaciji donelo Ministarstvo prosvete?! • Odluka nije od juče?

Posle neracionalnog, nasilnog i nadasve nezakonitog gašenja najstarije somborske OŠ “21 oktobar” u ŠU Sombor koja “brine” o 107 škola u dva okruga – Zapadnobačkom i Severnobačkom gase još  jednu uglednu obrazovnu ustanovu. Naime u Planu o racionalizaciji školske mreže (ako takav Plan uopšte i postoji, naime znano je da se racionalizacija sprovodi u pet  Školskih uptava, a ŠU Sombor nije bila među njima, prim. aut.). Elem, zbog racionalizacije (ili kako prosvetne vlasti kažu, optimizacije, valjda optimalizacije mreže škola, prim. aut.)  u “nebranom grožđu”našla se i subotička OŠ „Miloš Crnjanski“, koja bi kako je planirano, trebala da bude zatvorena (ili pripojena drugoj školi), što je izazvalo revolt nastavnika i roditelja oko 340 đaka koji je pohađaju.
Grupa zabrinutih roditelja poslala je otvoreno pismo gradonačelniku, u kome ga mole za pomoć da se sačuva škola koja je iznjedrila generacije dobrih i čestitih ljudi. “Nama je, naravno, jasna neophodnost optimalizacije mreže škola u Srbiji kao i činjenica da se u istom dvorištu nalazi i OŠ „Jovan Mikić“, ali snažno protestujemo protiv takve eventualne odluke i njene realizacije. Ove dve škole imaju približno jednak broj učenika s tim što je tendencija rasta broja upisanih prvaka na strani OŠ „Miloš Crnjanski“. To je zbog činjenice da se u našoj školi nastava odvija u jednoj, prepodnevnoj smeni, što je optimalno za sticanje znanja i veština, ali i ambicija ka kojoj teže škole u naprednim svetskim zemljama”, kaže se između ostalog u otvorenom pismu. – Pored te prednosti, ova škola obezbeđuje bezbedno, prijatno i podsticajno okruženje za našu decu, a nastavnički kadar je takav da može da posluži za primer svakoj drugoj školi.  Ovde moram da istaknem učitelje koji su ljudi i stručnjaci na kakve se svi možemo ugledati. Dostignuća učenika na takmičenjima su nešto što govori najviše u prilog onome o čemu govorim, kao i njihov uspeh u kasnijem školovanju
Savet roditelja škole  biće održan danas u 17 časova, a pozvani  su da se okupe svi oni koji podržavaju opstanak ove škole.
“Školu je prethodne sedmice posetio pokrajinski sekretar za obrazovanje Mihalj Njilaš, hitno je sazvana sednica zaposlenih, (deca nisu imala nastavu prva dva časa) i saopštio, da se škola zatvara čim se završi ova školska godina, odnosno od 1. septembra. Kao razlog navedena je racionalizacija u školstvu, protiv koje mi roditelji đaka nemamo ništa protiv, ali u slučaju ove subotičke škole, smatramo da se ovaj način urušavaju uspešne škole”, kaže Dražen Matić, roditelj kojeg su imenovali za koordinator a grupe od oko 300 roditelja.
Plan o racionalizaciji donelo je Ministarstvo prosvete u dogovoru sa Školskom upravom u Somboru, što ovi demantuju i tvrde da je sve “zakuvao” pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, koji tvrdi da je lokalna samouprava bila u obavezi da pripremi plan na lokalnom nivou, a, po njima,  škola „Miloš Crnjanski“ važi već godinama kao primer neracionalnosti obzirom na broj đaka i blizinu druge škole.
Odluka o gašenju OŠ „Miloš Crnjanski“ najpre treba da prođe Gradsko veće, a ukoliko Gradsko veće da pozitivan odgovor, konačnu reč daće Skupština grada.
Kako nezvanično saznajemo, ova “odluka nije od juče, već je rukovodstvo škole zna duže vreme i trebalo je da na adekvatan način pripremi nastavnike i roditelje” tvrde u Pokrajini. Dok se tvrdi da bi učenici  trebalo da se pripoje susednoj OŠ „Jovan Mikić“ (ili nekoj drugoj školi) niko ne pominje šta će sa zaposlenima.
Objekat će, kako stvari stoje, zadržati obrazovnu namenu ma šta god to značilo (neki tvrde da bi se u zgradu trebala doseliti subotička ekonomska škola, koja se trenutno nalazi u zgradi koja je kao vlasništvo jevrejske zajednice predmet restitucije, ali ima i drugih špekulacija), drugi da će se sadašnji podstanari (Viša škola) razbaškariti, ….
 Podsećamo da je objekat ranije pominjane i  ugašene somborske OŠ “21 oktobar”, danas zgrada okružnog tužilaštva, a da su kolege koje su tada prešle, prvenstveno zahvaljujući NSPRV,  u OŠ “Bratstvo – jedinstvo”, opet u sličnoj situaciji, pošto se i nad ovom školom nadvio bauk racionalizacije.
I tako u moru različitih (dez)informacija zaposleni u OŠ “Miloš Crnjanski” Subotica sa pravom strepe, jer je sednica gradskog veća na kojoj bi trebala biti doneta odluka o gašenju zakazana za 20. jun. Ukoliko takva odluka prođe i na Skupštini, uz problem zbrinjavanja zaposlenih koji svi postaju (tehnološki) viškovi, desiće se da lokalna skupština u čijoj je  nadležnosti mreža predškolskih ustanova i osnovnih škola, gasi “svoju školu” da bi objekat poklonila državi u čijoj je nadležnosti mreža srednjih škola!
Novi Sad, 04. jun 2018.
Prof. Hadži Zdravko M. Kovač, savetnik

2018-06-04 hzmk Iz neba pa u rebra Gase OŠ Crnjanski

 

About the Author

admin