Vesti – 04.06.2018.

Rektorka: Prva prava komisija ispitaće doktorat Malog

Nova rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović kaže da dve komisije koje su se dosad bavile doktoratom ministra finansija Siniše Malog nisu radile po pravilima Univerziteta, te da prva prava komisija tek treba da donese ocenu o tom slučaju. Popović je gostujući na N1 rekla da Univerzitet nije ni imao proceduru za postupanje u slučajevima da postoji sumnja da je neki naučni rad plagiran.

Upisi 2018/19: Ukinuto 270 mesta u oblasti administracije

Poslednjih nekoliko godina smanjuje se broj odeljenja u ekonomskim i pravnim školama, pa taj trend očekuje i ovogodišnju generaciju maturanata. U Ministarstvu prosvete potvrđuju, za “Novosti”, da je najveće smanjenje odeljenja upravo u oblasti ekonomije, prava i administracije. Posebni savetnik ministra prosvete Aleksandar Pajić objašnjava da je u ovoj oblasti predviđen upis 270 učenika manje nego prošle godine. Dakle, biće formirano devet odeljenja manje. – U područjima rada saobraćaja i šumarstva i obrade drveta smanjeno je za po jedno odeljenje, a u trgovini, ugostiteljstvu i turizmu za dva – objašnjava Pajić. – Sa druge strane, povećan je broj odeljenja u gimnazijama, kao i u područjima rada geodezija i građevinarstvo, elektrotehnika, mašinstvo, poljoprivreda, lične usluge i zdravstvo. Slobodnih mesta u gimnazijama i stručnim školama biće za 6,14 odsto više nego što je osmaka – za 71.661 učenika pripremljena su 76.064 mesta. Najviše učenika moći će da upiše četvorogodišnje stručne škole i gimnazije – 60.640, od čega su 19.062 mesta u gimnazijama. Trogodišnje obrazovne profile moći će da upiše 16.106 prvaka, predviđen je i upis 242 učenika na dvogodišnje i 306 na jednogodišnje profile. U srednjim stručnim školama 3.507 učenika prvog razreda u oko 120 odeljenja moći će da se školuje prema dualnom modelu obrazovanja.

Testovi za maturu pod policijskom pratnjom

Priprema testova za malu maturu je u poslednjoj fazi, za svaki test odgovoran je poseban tim, a i ove godine njihova izrada, štampa i transport pod posebnim su bezbednosnim merama, pa će tako iz Beograda do školskih uprava putovati pod policijskom pratnjom. Rešetke na prozorima i vratima, svaki ugao je pod video-nadzorom, a vrata iza kojih se čuvaju testovi mogu otvoriti samo osobe sa posebnim ovlašćenjima.

Nadareni iz informatike juče  polagali prijemni 

Mali maturanti koji su se prijavili za upis u specijalizovana IT odeljenja u gimnazijama polagali su  prijemni ispit iz matematike u nedelju 3. juna. Za 1.260 mesta u IT odeljenjima boriće se 2.772 učenika koliko se prijavilo đaka gimnazijama da su zainteresovani da se upišu u ta odeljenja. Za otvaranje odeljenja učenika sa izuzetnim sposobnostima za informatiku i računarstvo prijavilo se 60 državnih gimnazija i šest privatnih gimnazija. Interesovanje malih maturanata mnogo je veće nego prošle godine, kada se za specijalizovana IT odeljenja prijavilo 556 đaka. Prijemni ispit polagaće se u nedelju u 14 gimnazija širom Srbije, a na prijemnom će biti zadaci srednjeg i naprednog nivoa.
U Ministarstvu prosvete ranije su najavili da će u zavisnosti od rezultata prijemnog ispita, od naredne školske godine biti upisana i tri IT odeljenja na jezicima nacionalnih manjina, s obzirom na to da se za polaganje prijemnog ispita prijavilo i 76 đaka pripadnika mađarske i slovačke nacionalne manjine. Na sajtu Ministarstva prosvete objavljen je probni test iz matematike gde zainteresovani učenici mogu da se upoznaju sa tipom zadataka koji će biti na završnom ispitu. Bez obzira na ostvareni rezultat na prijemnom ispitu iz matematike đake zainteresovane za upis u IT odeljenja čeka i završni ispit koji je zakazan za 18,19,20. jun.

Manifestacija “Čitalačka značka” u Zrenjaninu

U utorak, 5. juna u Narodnom pozorištu “Toša Jovanović” održaće se završna svečanost manifestacije “Čitalačka značka” i tom prilikom biće proglašeni najuspešniji autori čitalačkih dnevnika, kao i likovnih radova u kategoriji mlađih učesnika. Svečanost “Male čitalačke značke”, namenjene predškolcima, počinje u 9 časova, a svečanost “Velike čitalačke značke” za učenike osnovnih škola, počinje u 11 časova.

Međunarodni tehnološki samit od 5. do 7. juna u Beogradu

Međunarodna treća konferencija “Tehnološki samit – industrija 4.0 za male i srednje organizacije” okupiće od 5. do 7. juna u Beogradu vodeće domaće i strane stručnjake, koji će pokušati da sagledaju izazove i definišu najbolji model za Srbiju koji pruža program Industrija 4.0. Skup organizuju Mašinski fakultet u Beogradu i Privredna komora Srbije/Privredna komora Beograda u saradnji sa Američkom ambasadom u Beogradu i kompanijom Fijat Krajsler Automobili, a pod pokroviteljstvom Ministarstva privrede i Ministarstva za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj.
Prvi dan konferencije posvećen je najnovijim istraživačkim pravcima i rezultatima u oblasti Industrije 4.0 i novih proizvodnih tehnologija u svetu, a o globalnim trendovima u toj oblasti govoriće vodeći stručnjaci iz SAD, EU, Evrope, Japana i Australije, saopštio je Mašinski fakultet. Među njima su i, kako se dodaje, profesor Frančesko Jovane sa Univerziteta Politehniko di Milano i profesor Džun Ni, poznati istraživač iz SAD-a, savetnik za razvoj proizvodnih tehnologija predsednika Kine, jedan od direktora u Nacionalnoj fondaciji za nauku SAD i jedan od predsedavajućih Tehnološkog foruma u Davosu.
Drugog dana, konferencija se seli u Kragujevac, u kompaniju Fijat Krajsler Automobili, a akcenat je na praktičnim iskustvima u primeni koncepta Industrija 4.0. Treći deo konferencije, posvećen domaćim iskustvima u malim i srednjim preduzećima, biće održan u četvrtak, 7. juna u Naučno tehnološkom parku Beograd.

Zrenjanin: Horski festival “Slobodan Bursać”

Peti, jubilarni Horski festival “Slobodan Bursać” održava se  tokom četiri dana, od 1. do 4. juna u Kulturnom centru Zrenjanina. Dan pre početka samog festivala, u četvrtak 31. maja u galeriji Kulturnog centra je otvorena Retrospektivna izložba plakata, programa, fotografija i dosadašnjih aktivnosti festivala. Ove godine publika je imala jedinstvenu priliku da u okviru svečanog otvaranja festivala učestvuje u interaktivoj radionici koju je vodila dirigent Tamara Adamov Petijević, profesorka u muzičkoj školi Isidor Bajić i predsednica Srpskog horskog saveza.
Tokom četiri festivalske večeri na programu će biti nastupi dečijih, ženskih, muških i mešovitih horova. Osim zrenjaninskih horova koji čine okosnicu ovog festivala, publici će se ove godine predstaviti i gostujući horovi iz zemlje i inostranstva.
U ponedeljak 4. juna, četvrtog dana festivala, publika će imati priliku da pogleda celovečernji nastup Sofijskog crkvenog hora i orkestra iz Švedske. Osim ovog hora, od gostujućih horova na festivalu će nastupiti i Mešoviti hor kulturnog društva Slovenaca „Triglav” (Split, Hrvatska) dirigent: Tatjana Kurajica, Hor „Jon Vidu” Doma kulture opštine Lugož (Rumunija) dirigent prof. dr Lućian Onica, Mešoviti hor Akademskog kulturnog centra Univerziteta u Sarajevu „Seljo”(BiH) dirigent: Tijana Vignjević i Kamerni hor „Lavirint” (Zaječar) dirigent: Željka Aleksić.
Subota je bio dan koji je na festivalu već tradicionalno posvećen dečijim horovima, koji su nastupali u okviru posebnog dela programa – matinea koji počinje od 11 časova. Pošto se okviru horskog festivala „Slobodan Bursać” svake godine organizuju i prateće humanitarne akcije i promoviše rad humanitarnih organizacija, drugi dan festivala je ove godine bio ujedno i „Inkluzivni dan”, kada je festivalska publika imala priliku da se bolje upozna sa aktivnostima Humanitarnog centra „Duga” koji radi na unapređenju kvaliteta života ranjivih grupa. Tog dana u okviru festivalskog programa nastupio je  i Inkluzivni hor Osnovne i srednje škole „9.maj” a učenici ove škole će biti uključeni i u ostale aktivnosti festivala. Pošto je ove godine je fokus festivala na inkluziji osetljivih društvenih grupa kroz kulturu, aktivnosti koje promovišu inkluzivni pristup će se nastaviti i nakon završetka samog festivala.

Gimnazija „Isidora Sekulić”: Matematika sve popularnija

Da bi komplikovanu matematičku nauku približila svim učenicima, nastavnica u Gimnaziji „Isidora Sekulić” Mirjana Jovanović već godinama, kroz različite zanimljive poduhvate, gimnazijalce „miri” s matematikom, čak i ako nemaju „kliker” za to. Kao rezultat, njeni đaci su već četiri puta učestvovali na Evropskoj matematičkoj konferenciji „Euromath”, koja se svaki put održava u drugom gradu. – Sekcija je namenjena svim učenicima, s manje ili više sklonosti za matematiku, gde na različitim životnim oblastima primenjuju matematička znanja – objašnjava Mirjana Jovanović. – Takve aktivnosti popularizuju nauku mnogo više nego takmičarski zadaci. Kao logičan nastavak sekcije, nastavnica Jovanović prvi put je pre nekoliko godina s dvoje maturanata učestvovala na „Euromath”-u. Reč je o manifestaciji na kojoj se deca ispoljavaju na razne matematičke načine, a do sada su osvojili po jedno prvo i drugo mesto u kategoriji koja zahteva da u nekoliko minuta laicima objasne neki matematički pojam.

Svetlosno zagađenje smeta astronomima

U okviru projekta prekogranične saradnje Srbije i Mađarske, od kojih je jedan od nosilaca novosadski Prirodno-matematički fakultet, proteklog vikenda održana je konferencija na temu svetlosnog zagađenja. Istraživali smo šta je svetlosno zagađenje, koliko smeta astronomima i kako se naučnici bore protiv ovog problema. https://www.youtube.com/watch?v=10e8cvbc6OY

Upis u Osnovnu baletsku školu do 15. juna

U toku je upis u Osnovnu baletsku školu, koji će trajati do 15. juna, svakog radnog dana od 11 do 12 časova i od 18 do 19, a u prvi razred mogu da se upišu deca koja u septembru kreću u četvrti ili peti razred redovne škole. Upis važi i za mlađu decu, koja se mogu upisati u mlađe pripremno odeljenje kada krenu u drugi razred osnovne škole i u starije kada krenu u treći. Iz novosadske Baletske škole poručili su da otvaraju širom vrata svim zainteresovanima, kao i da se tu primenjuje stroga disciplina, ali i razvija drugarski duh i ljubav prema umetnosti. – Zahtevi su visoki, ali neko ko voli i zna da organizuje vreme, uživaće – kaže direktorka Baletske škole u Novom Sadu Sanja Vučurević. – Naše dve škole su u istoj zgradi, pa najmlađi učenici mogu i da prate rad srednjoškolaca, a često su ti utisci i presudni za dalje opredeljenje.
Osnovna, odnosno niža baletska škola, traje četiri godine, a đaci je pohađaju uporedo s redovnom osmoletkom. Nastavnica klasičnog baleta u Osnovnoj baletskoj školi Dina Sokolović napominje da se radi o ozbiljnom, svakodnevnom nastavnom programu, koji obuhvata časove klasičnog baleta i, ne manje bitne, gimnastike. Prema njenim rečima, kada se dete upisuje u prvi razred, pedagozi iz Baletske savetuju roditelje da školarca odvedu kod sportskog lekara, da im da savete u vezi s telesnim razvojem i pravilnom ishranom. – Naši mališani se ubrzo „zaraze” baletom i već u prvom razredu potpuno su predani – objašnjava ona. – Prvi i drugi razred su i fizički zahtevni jer se u tom periodu telo još uvek postavlja, pa su česte upale i bolovi u mišićima. Ipak, to se vremenom savlada, a onda dolazi ono lepo. S našom đačkom knjižicom deca imaju mogućnost i da besplatno gledaju predstave, pa se često čitav razred organizuje i idu pozorište i druže se van nastave. Mnogo ih učimo disciplini, ali i drugarstvu.
Poznato je to da balet zahteva dobru fizičku spremnost, a, kako kaže nastavnica Sokolović, dečacima je snaga naročito bitna, pogotovo za skokove. Dvanaestogodišnji učenik prvog razreda Kosta Spilkucić na tome već radi, kroz obaveznu dodatnu gimnastiku. Ipak, on se ne žali, već kaže da su vežbe „možda teške, ali balerine nisu”. Jedanaestogodišnja Nikolina Mandić dodala je da nije lako ići u dve škole istovremeno, ali da to nije bitno ako neko ima cilj kojem će težiti.

Više od 7.500 učesnika na Sportskim igrama mladih u Novom Sadu

Karavan Sportskih igara mladih (SIM) za Srbiju posetio je 28. maja Novi Sad gde je na stadionu Karađorđe više od 7.500 mališana uživalo u igri i druženju. Igre je zvanično proglasio otvorenim načelnik Uprave za sport i omladinu grada Novog Sada Vlastimir Mastilović, a prisutne je lepim govorom pozdravila predsednica SIM Srbije Ivana Jovanović, uz prisustvo Gorana Stevanovića iz lokalnog Saveza za školski sport, Aleksandre Marjanac, glavnog koordinatora Igara za Novi Sad i nekadašnjeg fudbalera Vojvodine Miroslava Tanjge.
Baklju prijateljstva nosila je Jelena Tasić, mlada džudo reprezentativka Srbije, koja je zajedno sa prisutnima upalila plamen prijateljstva. Najbolji iz Novog Sada stiču pravo učešća na državnom finalu, koje će se održati u julu u Beogradu. “Mališani koji besplatno učestvuju u Igrama, znaju da su svi pobednici. Igraju se, druže i uživaju. Nama je najvažnije da pobedi drugarstvo. Zahvaljujemo se našim tehničkim partnerima – Savezu za školski sport Novog Sada, na velikoj pomoći, predstavnicima lokalne samouprave grada Novog Sada i čelnim ljudima FK Vojvodina koji su nam ustupili ovaj stadion. Idemo dalje, već sutra ćemo se družiti sa mališanima iz Kikinde”, poručila je Ivana Jovanović, predsednica Sportskih igara mladih Srbije. https://www.youtube.com/watch?v=xPVWVuzedhI

Vršac: Nastava za buduće vaspitače na romskom jeziku

Visoka škola strukovnih studija za vaspitače “Mihailo Palov” iz Vršca jedina je obrazovna ustanova u Srbiji gde se nastava održava i na romskom jeziku. Đorđina Bekirović je studentkinja prve godine Visoke škole strukovnih studija za vaspitače “Mihailo Palov” na romskom jeziku. U Vršac je došla iz Bele Palanke kod Niša sa još jednim kolegom. “Važno je pre svega sačuvati romsku kulturu i obezbediti to da se obrazujemo na svom maternjem jeziku. Nadamo se da ćemo moj kolega i ja biti prva generacija iz našeg kraja koja će završiti studije što pre i da ćemo biti prvi učitelji ili vaspitači na romskom jeziku”, ističe Đorđina. Od školske 2009/10 godine, od kada se na Učiteljskom fakultetu u Vršcu obrazuju budući vaspitači na romskom jeziku, diplome je dobilo četrdesetak studenata, a nekoliko njih je na specijalističkim studijama. Država je prepoznala značaj studiranja na romskom jeziku, ali i problem koji imaju zbog slabog zapošljavanja, pa su reagovali Nacionalna služba za zapošljavanje, Kancelarija za inkluziju Roma, Romski obrazovni fond i Nacionalni savet romske manjine.
“Svi se oni trude da omoguće studentima da nakon završenih studija dođu u neku od predškolskih ustanova na stažiranje, i ako se pokažu dobro, mogu se i zaposliti”, kaže Marija Aleksandrović, profesor na Visokoj školi za obrazovanje vaspitača. Studiranje će biti olakšano i zbog finsijske pomoći, dodaje, i to po više osnova. Kancelarija za inkluziju daje stipendiju, Ministarstvo prosvete kredit koji, ako su dobri studenti, ne moraju da vraćaju i treća opcija koju mogu da ostvare je od REF-a koja stipendira studente Rome. Ove godine mogućnost da upiše fakultet na romskom jeziku imaće 10 novih studenta na budžetu i još određeni broj na samofinsiranju. Prijemni će se se polagati 26. juna, a dan ranije je prijava i priprema za ispit. https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=gPPx3FjCUiI

Međunarodni festival dečijeg folklora u Novoj Pazovi

Međunarodni festival dečjeg follora „Razigrana mladost“ koji u Novoj Pazovi 13. put organizuje KUD „Mladost“ okupio je preko 500 čuvara baštine predaka sa raznih strana sveta. U Srem i Novu Pazovu stigla je plesna grupa iz dalekog Šangaja (Kina), ansambl „Družba“ iz Rivne (Ukrajina), KUD „Liješće“(Republika  Srpska), Udruženje Srba iz Hrvatske „Nikola Tesla“ iz Kragujevca, FA „Oro“ iz Danilovgrada (Crna Gora), Amatersko društvo Novi Beograd, KUD „Abrašević“ iz Pančeva, KUD „Jelica“ iz Crne Bare, FA „Vila“ iz Novog Sada. Pored tri dečja ansabla domaćina, KUD „Mladost“ koje ove godine slavi 65 godina postojanja, iz staropazovačke opštine su nastupili i KUD „Izvor“ iz Starih Banovaca, FA „Dukat“ i SKUD „Heroj Janko Čmelik“ iz Stare Pazove. Četvorodnevno druženje čuvara tradicije, dve koncertne večeri uz prepunu sportsku halu u Novoj Pazovi, oduševljen prijem kod publike, ostavili su snažan utisak na goste sa svih strana.
Gosti su, kako su izjavili, bili impresionirani scenografijom koja akcentuje srpsku istoriju, pismenost, ogromno kulturno blago u manastirima, crkvama, knjigama. Prvom koncertu je prisustvovala i delegacija ambasade NR Kine, a u nedelju je za male čuvare kulturnog blaga svojih naroda priređen i prijem u kineskoj ambasadi, u okviru šetnje kroz Beograd. Gosti na 13. Međunarodnom festivalu dečjeg folklora u Novoj Pazovi, inače prvom koji je uvršten u program kulturnih manifestacija od posebnog interesa za Opštinu Stara Pazova, oduševljeni su i gostoprimstvom svojih domaćina koji su ih primili upravo u svojim domovima, a sve to još više doprinosi upoznavanju i učvršćivanju prijateljstva i saradnje, rekoše nam Natalija Čebjonka iz Ukrajine i Iliana Taprovska koja iz Bugarske dolazi na festival već tri godine sa kćerkicom Božidarom koja je nastupila kao vokalni solista sa srpskom pesmom „Višnjičica rod rodila“.

“Urbani povrtari” u novosadskim školama

Učenici osnovnih škola “Kosta Trifković”, “Jožef Atila” i “Dušan Radović” u Novom Sadu, od marta učestvuju u projektu “Urbani povrtari”, u okviru kojeg su deca deo redovne nastave provode u prirodi, odnosno, u školskim baštama, gde se bave uzgajanjem organskog povrća. Najmlađi su pokazali koliko je bitno voditi računa o prirodi, ali istovremeno voditi računa i o zdravoj ishrani. https://www.youtube.com/watch?v=62-ksnDN_9w

„Tata i ja”: Dečja olimpijada održana u Kameničkom parku

Olimpijske takmičarske igre „Tata i ja”, desete po redu, održane su u Kameničkom parku. Vrtić „Zmaj” iz Sremske Kamenice PU „Radosno detinjstvo” organizovao je druženje i nadmetanje oko pedesetoro dece uzrasta od tri do sedam godina, koji su učestvovali zajedno sa svojim roditeljima. Sve igre su zajedničke, učestvovala su prvenstveno deca sa tatama, u jednoj igri samo tate, a u poslednjoj igri takmičile su se mame i tate međusobno.
Rukovodilac vrtića Vesna Zdravković kaže da su igre svake godine iste, jer deca ne žele da se one menjaju i najviše uživaju u tradicionalnim. Kako kaže, najviše vole igru sa zidarskim kolicima, u kojima ih tate voze, kazala je. Deca su potvrdila da uživaju u igri sa zidarskim kolicima, kao i igri „dan – noć”. Ono što je zanimljivo je da se uvek vidi da roditelji ozbiljno shvate ovo takmičenje i daju sve od sebe. – Nekad dođe i do rasprave tata, jer su oni više takmičarski nastrojeni od dece. Srećom, tu je i policija koja nam je pozajmila razglas, pa mogu i da reaguju ako zatreba, rekla je kroz šalu glavna vaspitačica.
Jedan od roditelja Goran Mikić došao je, ipak, u fer-plej duhu druženja kroz igru. – Došao sam da se igramo i da pobedimo svi zajedno, da se družimo i dobro zabavimo. Kao što je rekao, Olimpijada nema pobednika, već pobeđuju svi. Ima samo cilj da učestvuje što više njih, a na kraju tate i deca su dobili zajedničke zahvalnice.
Zdravkovićeva uviđa razliku među generacijama koje su odrastale većinom kroz igru i fizičke aktivnosti i onim koje su sada okružene tehnologijom. – Tu razliku stvorilo je prisustvo interneta i televizije, tako da se u našem vrtiću televizor ne uključuje, jer najveći deo vremena provodimo napolju i trudimo se da, bar dok su u vrtiću, deca budu odvojena od tehnologije. Ovakvi događaji ih još više aktiviraju, pa jedva čekaju da se takmiče. Čak i ona deca koja su stidljiva i povučena, žele da se takmiče, jer su sa njima i tate.

Obrazovanje migranata u Vranju

Na poziv Međunarodne organizacije za migracije , Đurđica Ergić iz grupe za obrazovanje manjina, socijalnu inkluziju i zaštitu od nasilja i diskriminacije, posetila je Vranje zajedno sa Nikolom Bizelom, šefom Operacije 1 u Delegaciji Evropske unije u Republici Srbiji i Slobodanom Milenkovićem, gradonačelnikom Vranja.  Poseta je organizovana u okviru projekta „Podrška Evropske unije upravljanju migracijama u Republici Srbiji“.  U okviru posete delegacija je obišla prihvatni centar za migrante u Vranju, Tokom posete u Graskoj kući održan je sastanak na kome je Đurđica Ergić predstavila rad Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u oblasti uključivanja učenika migranata u obrazovni sistem.  Delegacija je potom prisustvovala otvaranju izložbe “Ostavljena sećanja” na Platou ispred Narodnog muzeja i posetila OŠ “Radoje Domanović“, zdravstveni centar Vranje i Zavodu za javno zdravlje.

Student umesto rođendanskog slavlja da­ro­vao 22 si­ro­ma­šne po­ro­di­ce

Po­zna­ti mla­di hu­ma­ni­ta­rac i osni­vač Hu­ma­ni­tar­ne or­ga­ni­za­ci­je „Na­đi Ra­u­la” Jo­van Mi­lić, od­lič­ni stu­dent tre­će go­di­ne Ma­šin­skog fa­kul­te­ta Uni­ver­zi­te­ta u Ni­šu, or­ga­ni­zo­vao je ovih maj­skih da­na je­din­stve­nu ak­ci­ju pod na­zi­vom „22 sreć­ne po­ro­di­ce za 22 go­di­ne ži­vo­ta”. Uz po­moć lju­di do­brog sr­ca pri­ku­pio je hra­nu, slat­ki­še, gar­de­ro­bu i obu­ću i sve da­ro­vao čla­no­vi­ma 22 si­ro­ma­šne po­ro­di­ce u Ni­šu i Vra­nju. Ak­ci­ju je re­a­li­zo­vao po­vo­dom svog 22. ro­đen­da­na. – Ume­sto or­ga­ni­zo­va­nja pro­sla­ve ro­đen­da­na u ne­kom klu­bu ili re­sto­ra­nu od­lu­čio sam da no­vac ko­ji bih iz­dvo­jio za to is­ko­ri­stim mno­go ko­ri­sni­je. Bio bih kraj­nje se­bi­čan da to ni­sam uči­nio jer sma­tram da kao hu­ma­ni­tar­ni rad­nik ne­mam pra­vo da sla­vim sve dok u mom okru­že­nju ima si­ro­ma­šnih i onih ko­ji mno­go te­ško ži­ve.
U svo­joj hu­ma­noj mi­si­ji ovaj mla­di čo­vek i ve­li­ki pri­mer od­ra­sli­ma po­klo­nio je čla­no­vi­ma 22 po­ro­di­ce na ju­gu Sr­bi­je sko­ro hi­lja­du ki­lo­gra­ma hra­ne i na­mir­ni­ca, do­sta gar­de­ro­be za de­cu i od­ra­sle, obu­ću i mno­go to­ga dru­gog što je neo­p­hod­no za iole nor­ma­lan ži­vot. Zna­čaj­nu ulo­gu u ovoj ak­ci­ji ima­li su i svi osta­li čla­no­vi or­ga­ni­za­ci­je ko­ju je ovaj ni­ški stu­dent hu­ma­ni­ta­rac osno­vao pre ne­ko­li­ko go­di­na, a on sam po­seb­no se za uče­šće u pri­ku­plja­nju po­mo­ći si­ro­ma­šni­ma za­hva­lio uče­ni­ci­ma, pro­fe­so­ri­ma i za­po­sle­ni­ma u ško­li „Kre­a­tiv­no pe­ro” u Be­o­gra­du. Ova obra­zov­na usta­no­va je za ma­li­ša­ne ko­je je po­mo­gao Jo­van iz­dvo­ji­la mno­go gar­de­ro­be pri­ku­plje­ne zi­mus u ak­ci­ji „Svi smo mi De­da Mraz”. Ka­ko sam ka­že, i nje­go­vi broj­ni pri­ja­te­lji, po­zna­ni­ci iz Ni­ša i oko­li­ne, po­mo­gli su ka­ko bi uspe­šno or­ga­ni­zo­vao ovu ak­ci­ju.
Jo­van Mi­lić je mla­di čo­vek ko­ji je na se­be skre­nuo pa­žnju još pre ne­ko­li­ko go­di­na kao sred­njo­ško­lac svo­jim ve­li­kim an­ga­žo­va­njem na broj­nim pro­jek­ti­ma ko­jim su afir­mi­sa­ni i po­pu­la­ri­zo­va­ni Ni­ša i Sr­bi­ja. Za to je 2013. go­di­ne do­bio „Je­da­na­e­sto­ja­nu­ar­sku na­gra­du”, od­no­sno naj­vi­še grad­sko pri­zna­nje Ni­ša. Ne­dav­no je no­mi­no­van za na­gra­du Uje­di­nje­nih na­ci­ja za uspe­šno re­a­li­zo­va­ne ak­tiv­no­sti na po­lju ljud­skih pra­va i pr­vi je kan­di­dat za ovo pri­zna­nje iz Sr­bi­je. Ako bu­de na­gra­đen u UN po­sta­će je­dan od naj­mla­đih do­bit­ni­ka ovog pre­sti­žnog pri­zna­nja na pla­ne­ti. 

Vremeplov: Rođen Milan Milićević

Na današnji dan 4. juna 1831 godine rođen je (Ripanj kod Beograda) Milan Milićević, srpski književnik, predsednik Srpske kraljevske akademije, istoričar, etnograf, folklorista, pedagog, prevodilac. Bio je član Srpske kraljevske akademije od njenog osnivanja i njen predsednik od 1896. do 1899. Po osnovnom obrazovanju bogoslov, decenijama je bio visoki činovnik Ministarstva prosvete, bibliotekar Narodne biblioteke i državni savetnik. Napisao je niz etnografsko-geografsko-istorijskih radova. Glavna dela: “Kneževina Srbija”, “Kraljevina Srbija”, “Knez Miloš u pričama”, “Karađorđe u govoru i tvoru”, “Pomenik znamenitih ljudi srpskog naroda novijega doba”, “Život Srba seljaka”, “Uspomene”. Literarna dela: “Zimnje večeri”, “Letnje večeri”, “Međudnevnica”.

Vremeplov: Umro Pavle Popović

Srpski književni istoričar i kritičar Pavle Popović, profesor Beogradskog univerziteta, član Srpske kraljevske akademije umro je na današnji dan 4. juna 1939 godine. Objavio je niz književno-istorijskih studija i više istorija književnosti. Dela: “Jugoslovenska književnost”, “Pregled srpske književnosti”, “Iz književnosti” (četiri knjige eseja i studija), “O Gorskom vijencu”, “Srpska drama u XIX veku”, “Francuski moralisti”.

Vremeplov: Umro Đerđ Lukač

Na današnji dan 4. juna 1971. godine umro je i mađarski filozof Đerđ Lukač, protagonista “zapadnog marksizma”. U mladosti je u “nemarksističkom periodu” napisao “Istoriju razvoja moderne drame” i eseje “Duša i oblici”. Član Komunističke partije Mađarske postao je 1918, a u vreme Sovjetske Republike Mađarske 1919. komesar za prosvetu. Iz tog perioda potiču ogledi sabrani pod naslovom “Istorija i klasna svest”, koji su znatno uticali na obnovu marksističke misli u zapadnoj Evropi posle Drugog svetskog rata. Posle poraza mađarske revolucije emigrirao je u Austriju, a 1929. u Sovjetski Savez, gde je do 1931. radio u Institutu Marks-Engels. Do 1933. u Nemačkoj je predvodio književnu grupu pisaca-komunista, posle čega je do 1945. ponovo bio u Moskvi, gde je napisao studiju “Mladi Hegel”. Po povratku u otadžbinu bio je profesor Budimpeštanskog univerziteta, a 1956. ministar u vladi Imre Nađa, posle čijeg pada je lišen profesije, uklonjen iz Akademije nauka i interniran. Od 1957. do smrti 1971. povukao se iz javnog života. Ostala dela: “Teorija romana”, “Razaranje uma”, “Egzistencijalizam ili marksizam”, “Estetika”, “Ontologija društvenog bića”.

Vremeplov: Rođen Paja Jovanović

Srpski slikar Paja Jovanović, predstavnik akademskog realizma, član Srpske akademije nauka i umetnosti, prvi srpski slikar koji je stekao evropsku reputaciju (“Seoba Srba”, “Proglašenje Dušanovog zakonika”, “Takovski ustanak”) rođen je na današnji dan 04. juna 1859. godine.

Vremeplov:Vlasti rasturile studentske demonstracije na trgu Tjenanmen

Na današnji dan 04. juna 1989. Kineske vlasti su tenkovima rasturile studentske demonstracije na pekinškom trgu Tjenanmen na kojima je tražena demokratizacija zemlje. Prema zvaničnim podacima poginulo je 300 ljudi, a 7.000 je povređeno, a prema izveštajima većine svetskih medija poginulo je više hiljada ljudi.

Vremeplov: Kraj komunizma i sovjetske prevlasti u Poljskoj

Na prvim višepartijskim izborima u Poljskoj, na današnji dan 04. juna 1989, a nakon skoro 50 godina, opoziciona koalicija i alternativni sindikalni pokret “Solidarnost” nadmoćno su pobedili vladajuće komuniste, što je označilo kraj komunizma i sovjetske prevlasti u Poljskoj. Vođa “Solidarnosti” Leh Valensa u decembru 1990. postao je predsednik Poljske.

Polemike i sukobi u SANU: Kostić nudio ostavku

Burna prošlonedeljna sednica SANU donela je smenu Časlava Ocića, a i predsednik Akademije Vladimir Kostić ponudio je svoju ostavku ukoliko se dokažu Ocićeve insinuacije da je lobirao prilikom izbora pojedinih funkcionera.
– Način na koji sam smenjen bio je sraman. Sastanak koji nazivaju sednicom održan je u tajnosti kao puč, pred komemoraciju akademiku Vojislavu Stanovčiću koju je trebalo da vodim. Samo su došli i rekli da se pomerim, da neću ja voditi komemoraciju jer sam smenjen – rekao je Ocić za medije. Isto je potom ponovio i na sednici SANU, a izneo je i nove optužbe prema kojima je predsednik Akademije Vladimir Kostić lobirao protiv kandidata iz njegovog odeljenja.
– Odeljenje društvenih nauka predložilo je četiri kandidata, a samo dva prolaze dalje da se o njima glasa na zasedanju izborne skupštine, koje je zakazano za 8. novembar. Umesto kandidata koje smo mi predložili, podršku dobijaju tri kandidata predložena van Akademije, od ljudi sa strane, a ne iz našeg odeljenja. Oni su ušli u izbor jer su politički podobni i povoljni. Ne znam ko je kako glasao, ali je bilo lobiranja – rekao je Ocić medijima.
Predsednik SANU tada je ponudio ostavku uz uslov da 10 akademika potvrdi Ocićeve reči. Isto je juče potvrdio i u izjavi za “Blic”, koju je uputio preko svoje PR službe. – Vladimir Kostić je na Skupštini SANU rekao: “Ukoliko sam bilo koga od neistomišljenika sprečio da iskaže mišljenje, molim da predloži moju smenu. Bude li više od 10 takvih, podneću neopozivu ostavku.” To je bila hipotetička izjava. Niko od akademika se tim povodom nije oglasio ni tokom Skupštine ni posle toga – rečeno je za “Blic”.
Kostić, koji se na čelu renomirane naučne institucije nalazi od 2015, inače je za pomenutu izbornu skupštinu najavio buru. On je napomenuo da će predstojeći izbori u SANU sa sobom doneti izvesne nesuglasice, polemike pa i sukobe. – To se događa u svim sličnim institucijama, na različitim meridijanima. Mudrost je kako ta sučeljavanja koja se povremeno prelivaju u ono što svako od nas na svoj način tumači kao javnost, ne postoji osnov za ruženje SANU i ne uvuku je u tabloidne intrige – kazao je Kostić.

Novi zakon o maloletnicima predviđa veću zaštitu žrtve

Dr Ivana Stevanović, član radne grupe i direktor Instituta za kriminološka istraživanja, kaže da radna grupa ima mandat da vrlo brzo uradi nacrt zakona i da će se on, pre svega, ticati određenih rešenja, poput, na primer, proširenja liste i mogućnosti primene vaspitnih naloga. Cilj novina je, kako kaže, da pruže bolje uslove za primenu novih rešenja i to na osnovu lekcija koje su naučene za 12 godina, koliko je Zakon o maloletnicima na snazi.
Stručnjaci smatraju da treba proširiti listu vaspitnih naloga sa sadašnjih pet na sedam. Takođe, postoji saglasnost da tužilaštvu treba dati mogućnost da sve vaspitne naloge primenjuje u predistražnom postupku, a ne samo tri, kako j to predviđeno zakonom koji je na snazi. Mogućnost primene svih vaspitnih naloga, prema važećim rešenjima, ima samo sudija za maloletnike u pripremnom postupku. Novim predlozima predviđeno je da se vaspitni nalozi primenjuju za krivična dela za koje je zaprećena novčana kazna ili kazna zatvora do osam godina. Sada vaspitni nalozi mogu da se primenjuju za dela za koje je zaprećena novčana ili kazna zatvora do pet godina, navodi naša sagovornica. Razlog za ovu promenu je zaključak stručnjaka da maloletnici najčešće čine krivično delo teške krađe za koje je zaprećena kazna do osam godina zatvora.
– Besmisleno je da, ako već imate mogućnost primene vaspitnog naloga koji je veoma sličan nekim vrstama krivičnih sankcija, pokrećete postupak. Ono što smo naučili za ovih 12 godina jeste da moramo da budemo efikasni. Da razjasnimo, nije to pitanje brzine, nego efikasnosti i spremnosti da u svakom konkretnom slučaju nađete adekvatan program, da individualizujete primenu vaspitnih naloga. Samo na ovaj način može da se obezbedi ono što je najvažnije, a to je da maloletnik prihvati odgovornost za ono što je uradio – navodi Ivana Stevanović.
Druga, veoma važna oblast ovog zakona po oceni naše sagovornice, jeste zaštita maloletnih lica kao oštećenih. – Krivični postupak je nešto što nosi sekundarnu viktimizaciju za žrtvu. Istraživanja koja smo radili ukazuju da oštećenima najviše smetaju višekratna ispitivanja i činjenica da dolaze u kontakt sa onim ko je počinio delo. U tom smislu, izmenama i dopuna zakona otvara se mogućnost da se broj ispitivanja smanji na maksimalno dva, da se omogući primena tehničkih pomagala koja će omogućiti da jednom dat iskaz bude korišćen u različitim, odnosno kasnijim fazama postupka. Cilj nam je da zaštitimo žrtvu, da ne ponavlja iskaz, ali i da ga daje u uslovima koji su mnogo bolji nego što je sudnica s obzirom na to da je ona, sama po sebi, izuzetno stresna. Međutim, ono što treba imati u vidu jeste da se ovaj zakon ne može primenjivati u punoj meri. Naime, zakon koji je donet pre 12 godina govori o istražnom sudiji kao nekome ko vodi istragu, a poznato je da je još 2011. godine uvedena tužilačka istraga – navodi dr Stevanović.

About the Author

admin