ГРАД СУБОТИЦА
Суботица, Трг Слободе 1
Н/р г-дину Богдану Лабану, градоначелнику

Предмет: Захтев за пријем представника НСПРВ

    Поштовани,

Немало изненађени ситуацијом у којој је најављено гашење ОШ „Милош Црњански“ из Суботице, тим пре што смо до уназад неколико дана имали информацију да школе у Школској управи Сомбор (школе са територије ЗБО и СБО) нису у овом тренутку предмет пилот пројекта оптимизације броја школа у Републици Србији и са правом забринути за радно-правни статус запослених у овој школи међу којима је и 37 наших чланова, молимо Вас да примите представнике градске организације овог Синдиката, како би пре доношења одлука на Градском већу и Скупштини Града Суботице покушали пронаћи решење за запослене у ОШ „Милош Црњански“ из Суботице.

Присиљени смо на овај потез зато што у доношењу Акта о мрежи јавних школа на територији Града Суботице нисмо ни консултовани, а камоли суделовали, а што је била обавеза доносиоца Акта Града Суботице. Тиме не споримо право локалне самоуправе да доноси Акт о мрежи предшколских установа и школа на територији Града, али је за нас неприхватљиво да то буде тајно и без свих синдиката који имају чланство у школама које су предмет оптимизације, односно рационализације. Поздрављамо напоре локалне самоуправе изнете од стране представница локалне самоуправе на конференцији за штампу 05.06. да ће се Град Суботица максимално трудити да запослени у ОШ „Милош Црњански“ не остану без норме, иако нам није јасно како се то може десити ако се школа гаси. Међутим, ако је реч о спајању школа, као потпуно различитој активности, онда треба отворити разговор и о статусу запослених у ОШ „Јован Микић“, која би требала бити фузионирана са највише помињаном школом „М.Црњански“.

Надам се да ћете удовољити овом нашем захтеву пошто је интерес за ову тему већ одавно у суботичкој и другој јавности толико велик да сва спорна питања, а нарочито питање будућности запослених у једној или обе школе захтева јасне одговоре. Питање преузимања деце није спорно, јер је оно регулисано и законом. На страну што су и родитељи незадовољни решењима која се најављују, па су се са правом и они организовали у одбрани ОШ „Милош Црњански“.

У очекивању скорог позива, остајемо отворени за све облике сарадње, као уосталом и у досадашњој пракси када смо решили крупна питања која се тичу проблема запослених у суботичкој просвети, попут исплате јубиларних награда, трошкова накнаде за превоз запослених и др. У то име, примите мој срдачан синдикални поздрав!

          С поштовањем,

Суботица, 06.06.2018.год.
Јелена Зејак,
председница ГО НСПРВ за Град Суботицу
Тел: 064/6577-019

2018-06-06 zahtev za prijem gradonacelniku Subotice

 

By admin