Nedelјkovićeva o „maloj maturi“: Nećemo dozvoliti varanje

Pomoćnica ministra je 08. juna nakon sastanka sa predstavnicima lokalne samouprave razgovarala sa direktorima osnovnih škola iz Novog Pazara o organizaciji polaganja završnog ispita za učenike osmih razreda.  Direktorima smo predočili jasne uslove pod kojima đaci moraju polagati završni ispit. Ti uslovi moraju biti isti u svim gradovima, ne sme se desiti da se negde, uz pomoć odraslih, prepisuje, a da negde deca pošteno polažu. Nećemo dozvoliti varanje, kazala je Vesna Nedelјković.  Nakon uočenih nepravilnosti tokom prošlogodišnje „male“ mature, ministar prosveteMladen Šarčević predložio je smenu direktora 11 osnovnih škola u Novom Pazaru, ali su njegove preporuke ignorisali školski odbori. To su prošle godine bila upozorenja, ali ove godine neće biti pregovaranja sa direktorima ukoliko utvrdimo nepravilnosti prilikom polaganja završnih ispita, rekla je pomoćnica ministra.
Novopazarske škole u kojima su prošle godine utvrđene nepravilnosti su „Bratstvo“, „Avdo Medjedović“, „Ćamil Sijarić“, „Desanka Maksimović“, „Halifa bin Zaid Al Nahjan“, „Jošanica“, „Jovan Jovanović Zmaj“, „Meša Selimović“, „Rifat Burdžević Tršo“, „Stefan Nemanja“ i „Vuk Karadžić“.

Predstavnici NSPRV danas kod gradonačelnika Subotice o gašenju OŠ „Miloš Crnjanski“

Iznenađeni najavlјenim gašenje OŠ „Miloš Crnjanski“ iz Subotice, tim pre što smo do unazad nekoliko dana imali informaciju da škole u Školskoj upravi Sombor (škole sa teritorije ZBO i SBO) nisu u ovom trenutku predmet pilot projekta optimizacije broja škola u Republici Srbiji i sa pravom zabrinuti za radno-pravni status zaposlenih u ovoj školi među kojima je i 37 naših članova, predstavnci GO NSPRV su od subotičkog gradonačelnika Bogdana Labana zahtevali  da primi predstavnike gradske organizacije ovog Sindikata, kako bi pre donošenja odluka na Gradskom veću i Skupštini Grada Subotice pokušali pronaći rešenje za zaposlene u OŠ „Miloš Crnjanski“ iz Subotice.
„Prisilјeni smo na ovaj potez zato što u donošenju Akta o mreži javnih škola na teritoriji Grada Subotice nismo ni konsultovani, a kamoli sudelovali, a što je bila obaveza donosioca Akta Grada Subotice. Time ne sporimo pravo lokalne samouprave da donosi Akt o mreži predškolskih ustanova i škola na teritoriji Grada, ali je za nas neprihvatlјivo da to bude tajno i bez svih sindikata koji imaju članstvo u školama koje su predmet optimizacije, odnosno racionalizacije. Pozdravlјamo napore lokalne samouprave iznete od strane predstavnica lokalne samouprave na konferenciji za štampu 05.06. da će se Grad Subotica maksimalno truditi da zaposleni u OŠ „Miloš Crnjanski“ ne ostanu bez norme, iako nam nije jasno kako se to može desiti ako se škola gasi“, kaže se u zahtevu za prijem na koji je Gradska uprava odgovorila promtni pa se gradonačelnik Bogdan Laban danas razgovarati sa sindikalcima iz NSPRV i školske organizacije. Početak je najavljen za 10.30 časova.

Brzi 4G internet za osnovce u ruralnim delovima Srbije

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u saradnji sa kompanijom Vip mobil (Vip mobile)  sprovela je postavlјanje rutera sa 4G internetom u 25 osnovnih škola u ruralnim delovima Srbije. Zahvalјujući projektu „4G učionice“, obezbeđen je internet u isturenim odelјenjima škola za podršku nastavnom kadru u digitalnoj edukaciji i dalјem razvoju učenika u tom polјu. Ruteri su postavlјeni u školama širom Srbije, u okolnim selima kod Sremske Mitrovice, Čajetine, Požege, Preševa i drugim opštinama, a ova odelјenja sada su povezana veoma brzom 4G mrežom. Na ovaj način značajno je unapređeno školovanje učenika u malim odelјenjima koji zbog udalјenosti nisu imali uslove za obrazovanje kao osnovci u većim mestima. Ujedno, đaci će moći preko video poziva da ostvaruju kontakt sa vršnjacima iz drugih škola i priklјuče se nastavi i edukativnim sadržajima matičnih škola.
Uspešan završetak projekta pozdravio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Mladen Šarčević.  Prvi koraci za osavremenjivanje obrazovanja urađeni su još prošle godine, a jedan od prioriteta Ministarstva za ovu godinu je modernizacija i digitalizacija u školama. Imamo važan cilј kada je u pitanju obuka nastavnika za novi način rada i primenjiva znanja. Kompanija Vip je logičan partner u ovim oblastima, kao kompanija koja ima sluha za potrebe lokalne zajednice u kojoj posluje i u saradnji sa državnim institucijama uspešno realizuje projekte koji su od značaja za Srbiju i njene najmlađe građane, izjavio je ministar Šarčević.
Mogućnosti koje internet i nove tehnologije pružaju u obrazovanju su ogromne, što digitalizaciju stavlјa kao prioritet i kompanijama i društvu u celini, izjavio je generalni direktor kompanije Vip mobile, Dejan Turk. Kao kompanija koja nudi zavidan nivo pokrivenosti 4G mrežom, imamo veliku odgovornost da obezbedimo da najkvalitetniji internet bude dostupan svim našim građanima, pogotovo đacima. Sa Ministarstvom smo napravili važan iskorak ka digitalizaciji u obrazovanju i digitalnom opismenjavanju učenika u delovima Srbije koji su manje pristupačni. Želimo da budemo među pokretačima pozitivnih promena u obrazovanju, za početak uvođenjem novih tehnologija, poručio je Turk.
Projekat „4G učionice“ predstavlјa jedan u nizu aktivnosti kompanije Vip mobile u okviru društveno odgovornog poslovanja stvaranjem digitalnih rešenja, poput aplikacije za bezbednost dece na internetu „Dečja zona“ i digitalnog savetovališta u vidu donacije Savezu udruženja Autizam Srbija.

Nova donacija kompanije KPMG

Kompanija KPMG  donirala je Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja server uređaj, koji će biti upotreblјen za elektronske servise Ministarstva, a donacijom 50 računara nastavila je da podržava akciju opremanja škola računarskom opremom, koju Ministarstvo prosvete kontinuirano sprovodi. Server koji je donirao KPMG biće upotreblјen za elektronske servise ministarstva – eSdnevnik i nadzor digitalnih obrazovnih sadržaja i predstavlјa veoma značajnu donaciju, izjavio je u utorak Bojan Radić rukovodilac projekta „eProsveta” Ministarstva prosvete.
Drugoj Ekonomskoj školi u Beogradu uručeno je u utorak  5. juna 25 računara koji će biti upotreblјeni za implementaciju elektronskog ES dnevnika, a do kraja nedelјe je u planu i uručenje donacije od 25 računara za Ekonomsku školu ’Nada Dimić’ u Beogradu, izjavila je Marijana Pavlović iz KPMG i dodala da je ta kompanija u prethodnom periodu podržala program Ministarstva donacijom  47računara, a da je u planu da do kraja godine donira još 40 računara.
Opremanje osnovnih škola računarima je završeno. S obzirom da neke škole imaju stare računare, cilј Ministarstva je da se školama obezbede računari stari do pet godina. Ako se to ima u vidu, školama nedostaje oko 11.000 računara starih do pet godina, rekao je Radić iz Ministarstva prosvete, koji je prisustvovao donaciji računara Drugoj ekonomskoj školi. On je dodao da je Ministarstvo ove godine počelo i opremanje srednjih škola računarskom opremom i pozvao sve društveno odgovorne kompanije da podrže ovu akciju.

Konferencija “Pravo po meri deteta” na Paliću

Srbija je usvojila brojne dokumente koji u osnovi trebaju da poboljšaju položaj dece u pravosudnom sistemu, ali na polju primene postoji dosta prostora za unapređenje. Kako doći do toga, tema je konferencije “Pravo po meri deteta” koja je održana na Paliću. Deca u sukobu sa zakonom. Deca žrtve. Deca svedoci krivičnih dela pred sudom. Kako u praksi približiti ove slučajeve standardima razvijenih zemalja, jedno je od pitanja postavljeno na konferenciji “Pravda po meri deteta”. Prostor za unapređenje postoji. “Vi vidite da Evropska komisije, preko OEBS-a, ulaže ogromne napore sa državnim organima, sa tužilaštvima, sudovima, sa nevladinim sektorom, civilnim sektorom kao delom tog sektora i široko posmatrano gde spadamo i mi, koji se bavimo ovim pre svega teorijskim pitanjima, ali željom da svojim znanjima pomognemo, pre svega, kreatorima javnih politika i profesionalcima da ono što je standard bude i praksa, a ne samo mrtvo slovo na papiru”, kaže direktorka Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja Ivana Stevanović.
Pokrajinska administracija ima veliko interesovanje za ovu temu, dok je položaj dece u pravosudnom sistemu tek jedna od nadležnosti Pokrajinskog zaštitnika građana – Ombudsmana, koji kontroliše ostvarivanje važnih elemenata pravde po meri deteta, pre svega u sferi obrazovanja i socijalne zaštite. “Zaista aktivno učestvujemo i podržavao nezavisan rad pokrajinskog zaštitnika građana. Imamo izuzetno dobru saradnju sa gospodinom Pavlovićem i znamo da još jako puno treba da se uradi u domenu zaštite ljudskih prava, a posebno prava deteta”, poručila je potpredsednica Skupštine Vojvodine Snežana Sedlar. Skup “Pravda po meri deteta” okupio je stručnjake iz osam zemalja regiona – od donosilaca odluka, preko nezavisnih institucija, do onih koji te odluke sprovode u praksi.

Novi Sad: promovisan “Maternji jezik” Nenada Grujičića

U Novom Sadu gde Nenad Grujičić živi i stvara skoro pola veka, promovisana je njegova čuvena knjiga pesama, “Maternji jezik”, u svom četvrtom dopunjenom izdanju koje je nedavno štampala beogradska Prosveta.  Iako je u toku Sterijino pozorje na koje novosadska publika ovih dana odlazi u velikom broju, i pored nekoliko značajnih kulturnih događaja u Novom Sadu u isto vreme kada je zakazano i predstavljanje “Maternjeg jezika”, Gradska biblioteka je bila puna. Publika je došla u biblioteku da poprati jedinstvenu promociju pesničkog prvenca Nenada Grujičića, koji se pojavio daleke 1978. godine u ediciji “Pegaz” Književne omladine Srbije.
Na promociju je došao i ugledni pisac i profesor (u penziji), Filozofskog fakuzlteta u Novom Sadu, Petar Milosavljević, koji je studentu Nenadu predavao teoriju knjževnosti. Pesnik Grujičić se sećao tih dana i ukazao na veliku podršku koju mu je profesor Milosavljević kao mladom pesniku davao. Pre svega, kao urednik Letopisa Matice srpske, objavio je čak deset pesama Nenada Grujičića u legendarnom časopisu, baš u vreme pojavljivanja „Maternjeg jezika”. Zatim, istakao je Grujičić, profesor je predložio njegov studenstkli seminarski rad, esej o poemi „Javna ptica” Milana Dedinca za Brankovu nagradu Matice srpske, što se i dogodilo te 1978. godine.
Na svečano uručenje nagrade u Matici srpskoj, setio se Grujičić, profesor Milosavljević je pozvao celu studentsku klasu od 45 mladih ljudi na tadašnjoj grupi jugoslovenska i opšta književnost. Međutim, došao je samo jedan student sa grupe – Danilo Jokanović poreklom iz Crne Gore, danas pesnik i urednik u izdavačkoj kući Gramatik. „Shvatio sam tada”, rekao je Grujičić, „da se svi ne raduju mome uspehu i da ne doživljavaju književnost kao ja, sudbinski, te sam morao, odlučno, sam nastaviti svoj pesnički i javni put, krčiti sopstvene staze i bogaze, ne osvrćući se na prepreke i iskušenja, uvek radosno i nadahnuto, uvek do kraja posvećeno i odano maternjem jeziku i pesničkom daru, bez obzira i na neke druge novosadske književne krugove i redakcije, koji su se više bavile ogovaranjima i saplitanjima mladog pesnika nego konkretnom podrškom i razumevanjem”.
Nenad Grujičić je govorio u nekoliko navrata po tri pesme iz “Maternjeg jezika” i posle svake nagrađen aplauzima publike. U završnoj reči, zahvalio je kritičarima i prisutnoj publici na pažnji kojom su se posvetili knjizi. Na samom kraju je izgovorio pesmu „Moć koja nije” koja je nedavno prevedena u Jerevanu na jermenski jezik, a koju je svojevremeno komponovala čuvena kantautorka i muzička umetnica iz Novog Sada, Ljuljana Petrović, i često izvodila u okviru svojih kultnih programa „Pevam pesnike”.

Zrenjanin: Čitalačka značka “Desanki u čast”

Po 31. put zrenjaninska biblioteka dodelila je zlatne, srebrne i bronzane diplome, najuspešnijim osnovcima za njihove čitalačke dnevnike. “Tema ovogodišnje “Čitalačke značke” bila je Desanki u čast, jer smo 2013. Godinu posvetili radu Desanke Maksimović. Deca su imala obavezu da pročitaju jedno delo naše književnice.  Dodeljene su i kolektivne nagrade najuspešnijim odeljenjima. Ove godine učestvovali su đaci iz 25 osnovnih škola, a na adresu Dečijeg odeljenja zrenjaninske biblioteke, pristiglo je 511 čitalačkih dnevnika. Uključili su se i mališani iz deset vrtića.
Svake godine u okviru ove manifestacije pročita se više od dve hiljade naslova. Najviše čitalačkih dnevnika ove godine napisali su đaci zrenjaninske Osnovne škole “Dositej Obradović”, 115, a u Osnovnoj školi “2. oktobar” napisano ih je 77. Uz “Pesničku štafetu”, “Čitalačka značka”, je još jedna tradicionalna dečija manifestacija koju organizuje zrenjaninska biblioteka. Ideja ove manifestacija je da otkrije mlade talente, i razvije kulturu čitanja i kreativnost, od najranijeg školskog uzrasta. https://www.youtube.com/watch?v=Uu03zptSFUQ

Četiri najbolja osnovca predstavljaju AMSS u Budimpešti

Četvoro učenika osnovnih škola iz Srbije koji su pobedili na 49. republičkom takmičenju poznavanja bezbednosti u saobraćaju “Šta znaš o saobraćaju” predstavljaće našu zemlju u septembru na Evropskom prvenstvu u Budimpešti. To su Mina Folić, Nevena Gradićević, Ilija Mrkšić i Konstantin Nićetin. Takmičenje je  nedavno održano u hali Pionir u Beogradu, u organizaciji Auto-moto saveza Srbije (AMSS), MUP-a, Ministarstva prosvete i osnovnih škola.

Prof. Damjanovu nagrada “Art-Anima”

Pisac, esejista, istoričar književnosti i redovni profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Sava Damjanov, ovogodišnji je laureat nagrade “Art-Anima”, koja se u okviru istoimenog Festivala fantastične književnosti već pet godina dodeljuje za doprinos promociji te vrste proznog stvaralaštva. Nagrada se Damjanovu dodeljuje za dugogodišnji istraživački rad u oblasti fantastike u srpskoj književnoj tradiciji, navedeno je u obrazloženju. Analizirajući mnogobrojne romane, drame, epove i druga dela srpskih stvaralaca, svojim naučnim radom Damjanov je ponudio jasan istorijski pregled različitih tipova književne fantastike prisutnih na ovim prostorima od srednjeg veka do danas, uključujući njihov razvojni tok i specifičnosti.
Delo Save Damjanova nezaobilazni je književnoteorijski uvid u istoriju srpske književne fantastike, pri čemu naročito važne segmente njegovog delovanja čine naučne studije i urednički poduhvati. Značaj rada Save Damjanova na promociji srpske književne fantastike nije omeđen samo okvirima domaće književne scene te je antologija “Postmoderna srpska fantastika” 2004. godine doživela je izdanje na ukrajinskom jeziku i proglašena za najbolju stranu knjigu objavljenu u Ukrajini te godine, ističu organizatori festivala “Art-Anima”.
Književnoistorijsko i kritičarsko-esejističko interesovanje i posvećenost fantastici Damjanov je potvrdio i svojim beletrističkim delom, a neke od njegovih priča uvrštene su u antologijske izbore. Damjanovu će nagrada “Art-Anima” biti uručena 2. juna u klubu galeriji “Polet” u Beogradu u okviru 5. Festivala fantastične književnosti “Art-Anima” i tom prilikom biće upriličen i razgovor sa laureatom, koji će voditi Miloš Jocić, asistent na Odseku za srpsku književnost Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.
Nagradu “Art-Anima” do sada su dobili Zoran Živković (2014), Goran Skrobonja (2015), Žika Bogdanović (2016) i Ilija Bakić (2017).

Zmajeve dečije igre održane na više od 20 lokacija

Junski programi Zmajevih dečiji igara, 61. po redu održani  su u Novom Sadu  od  4. do 10. juna. Na više od 20 lokacija učestvovalo je oko 7.000 dece i mladih, kao i 100 umetnika. Priznanja dobitnicima su  uručena 4. juna, na otvaranju Junskih programa, u Sremskoj Kamenici. Nagradu za popularisanje književnosti za decu dobilo je Pozorište lutaka Pinokio. Ulaz na sve programe bio  je slobodan.

Obeležili 60 godina mature u gimnaziji “J. J. Zmaj”

Zvono je davne 1958. maturantima gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj”, označilo njihov poslednji srednjoškolski čas. Gimnazijske klupe zamenili su onim studentskim i životnim. Danas, nakon 60 godina, bez svojih voljenih profesora, i bez nekih drugara iz klupe, započeli su čas pevajući stihove univerzitetske himne, i sećajući se svojih školskih dana.
Branimir Mijatović je iz Švajcarske stigao u Novi Sad da bi proslavio jubilej sa svojim vršnjacima. Njega je put naveo tamo još pre 55 godina, kada je kao mladi muzičar otišao da bi sebi obezbedio bolju budućnost. Profesora istorije, kog su zvali Bagaš, i koji je, prema njegovim rečima, najmarkantnija ličnost Jovine gimnazije, nikada neće zaboraviti.
Prema rečima Nevenke Rončević, nisu sve profesore voleli, ali su ih bez izuzetka sve poštovali. Nju je iznenadila činjenica, da su se gotovo svi iz razreda složili da im je najomiljenija profesorka bila, profesorka engleskog, koja je glasila za veoma strogog nastavnika.
Stanko Šušnjar je pozdravio svoje drugare iz razreda stihovima: “Jeste život lep, ali nije ceo, najlepši je njegov prvi deo”.
Staro zvono Zmaj Jovine gimnazije zamenjeno je novim, a neke nove generacije, čak 60 godina mlađe, čekaju da i njima zazvoni za njihov poslednji maturantski, srednjoškolski čas. https://www.youtube.com/watch?v=nMYJ1SiuYuk

Požarevac: Interaktivne table za buduće generacije

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i generalni direktor kompanije „Bambi“ Dragan Stajković posetili su 7. juna Osnovnu školu „Jovan Sterija Popović“,  jednu od ukupno 50 škola kojima je brend Plazma kompanije „Bambi“ donirala interaktivne table u cilјu unapređenja nastave i kvaliteta obrazovnog vaspitanja. Tokom obilaska škole predstavnici Ministarstva, Koncerna „Bambi“ AD Požarevac, kao i kompanije „Moji brendovi“ u okviru koje Koncern posluje, imali su priliku da se uvere u prednosti interaktivne table, njenu praktičnu primenu na času, kao i da od nastavnika i đaka čuju utiske o savremenom načinu rada i predavanja.
Ministar Mladen Šarčević, zahvalio je kompaniji Bambi na vrednoj donaciji i poručio je da je cilј Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da svaka škola dobije pametne table.
Digitalizacija obrazovanja jedan je od najvažnijih priotiteta Ministarstva, jer upotreba savremene tehnologije menja pristup nastavi i učenju. Učenici koji su imali priliku da koriste pametne table bili su mnogo više motivisani i aktivni u nastavi, što znači i da su mnogo bolјe savladali gradivo koje je bilo pred njima, rekao je Šarčević.
Generalni direktor kompanije „Bambi“ Dragan Stajković kazao je da ga raduje što nastavnici i učenici koriste ovu donaciju za unapređenje znanja i razvoj svojih potencijala, što je i bio cilј.
Osnovna škola „Jovan Sterija Popović“ jedna je od 50 osnovnih škola u Srbiji kojima je kompanija „Bambi“ povodom 50 godina postojanja brenda Plazma donirala 50 interaktivnih tabli.

Novi Pazar: Ministarstvo će finansirati izgradnju škole i vrtića

Pomoćnica ministra Vesna Nedelјković izjavila je u petak  08. juna u Novom Pazaru da će Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja naredne godine finansirati izgradnju jednog vrtića u tom gradu i pomoći izgradnju škole pošto lokalna samouprava obezbedi adekvatnu parcelu.  Ona je nakon sastanka sa gradonačelnikom Novog Pazara Nihatom Biševcem rekla da je cilј Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da obezbedi svim učenicima u Srbiji da imaju jednake uslove obrazovanja, bez obzira u kom gradu žive.
Po rečima gradonačelnika Novog Pazara, veliki problem predstavlјa nedostatak prostora zbog koga se nastava u četiri gradske osnovne škole odvija u tri smene. Primarni cilј nam je da rasteretimo školu ‘Vuk Karadžić’. Imamo obećanje iz Ministarstva prosvete da će nam pomoći da izgradimo školu u njenoj blizini, čim lokalna samouprava obezbedi adekvatnu lokaciju. Trenutno smo u potrazi i pregovaramo o uslovima kupovine parcele, kazao je Biševac.
  1. K.Mitrovica: Kvalitetno obrazovanje čuva srpski identitet,kulturu i tradiciju

O načinu na koji bi oblast obrazovanja trebala da bude tretirana u nacrtu statuta Zajednice srpskih opština 4. juna su u Kosovskoj Mitrovici članovi Upravljački tim za uspostavljanje Zajednice razgovarali sa ekspertskim timom za obrazovanje.  Delegaciju koju su predvodili rektor Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici Rade Grbić i načelnica Školske uprave Jasmina Dedić činili su direktori i predstavnici osnovnih i srednjih škola iz opština sa većinskim srpskim stanovništvom. Članovi Upravljačkog tima precizirali su da će se, u skladu sa relevantnim sporazumima iz Brisela, nadležnost Zajednice srpskih opština protezati na oblast koja obuhvata predškolsko vaspitanje i obrazovanje, osnovno i srednje obrazovanje i vaspitanje i visoko obrazovanje. 
Stav predstavnika obrazovnog sistema je da je strateški važno osigurati pravo da ustanove tog sistema budu povezane sa odgovarajućim ustanovama van teritorije buduće Zajednice. Istakli su i da bi među nadležnostima obrazovnog sistema nad kojim će nadzor imati Zajednica srpskih opština, trebalo da budu i učenički i studentski standard, izrada programa i planova rada, vrednovanje rada i nadzor nad stručnim usavršavanjem zaposlenih, unapređivanje društvene brige nad učenicima i studentima, kaže se između ostalog u saopštenju dostavljenom medijima. Zajednički stav učesnika ovog sastanka je da od odbrane prava na kvalitetno školovanje zavisi i budućnost srpskog naroda, kao i očuvanje njegovog identiteta, kulture i tradicije. 

Vremeplov: Vuk Karadžić izabran za akademika

Na današnji dan 11. juna 1842. godine Vuk Karadžić izabran za dopisnog člana Društva srpske slovesnosti (preteče današnje SANU).

Vremeplov: Umro Vasa Čubrilović

Na današnji dan 11. juna 1990 godine umro je srpski istoričar, akademik Vasa Čubrilović, aktivni član “Mlade Bosne”, profesor Beogradskog univerziteta. Kao učenik pristupio je nacionalno-revolucionarnoj organizaciji “Mlada Bosna”, a kao učesnik Sarajevskog atentata osuđen je na 16 godina robije i do sloma Austro-Ugarske 1918. bio je u zatvoru. Studirao je filozofiju na Beogradskom univerzitetu, gde je doktorirao 1927. Između dva svetska rata pripadao je levom krilu Zemljoradničke stranke. Posle Drugog svetskog rata izvesno vreme bio je ministar, zatim profesor Univerziteta a po obnovi predratnog Balkanološkog instituta (izvorno “Balkanski institut”) postaje njegov direktor. Autor je oko 70 istorijskih knjiga i studija. Dela: “Bosanski ustanak 1875-1878”, “Poreklo muslimanskog plemstva u Bosni i Hercegovini”, “Prvi srpski ustanak i bosanski Srbi”, “Politička prošlost Hrvata”, “Istorija političke misli u Srbiji XIX veka”, “Odabrani istorijski radovi”.

Vremeplov: Umro Aleksandar Veliki

Jedan od najvećih vojskovođa u istoriji preminuo je u Vavilonu na današnji dan, 11. juna 323. godine pre nove ere. Razlozi njegove smrti su nejasni i najčešće se navodi da je umro od groznice zapadnog Nila, a po nekim izvorima razlozi mogu biti i tifus ili malarija, od koje je bolovao u svojoj mladosti. Nije isključeno ni da je bio otrovan. Svakako posle svog povratka u Vavilon se odao piću, što je, zajedno sa svim povredama koje je zadobio u borbi, oslabilo njegov organizam. Aleksandar III Makedonski pripadao je dinastiji Argijada, a među njegovim najvećim vojnim podvizima su osvajanje Persijskog carstva i dolazak čak do Indije. Neki izvori navode da je Aleksandar veliki preminuo dan ranije – 10. juna.

Vremeplov: Rođen Rihard Štraus

Na današnji dan 11. juna 1864 godine rođen je nemački kompozitor i dirigent Rihard Štraus, dugogodišnji direktor Bečke opere. Počeo je da stvara u maniru kasnog romantizma i dospeo do ekspresionizma, ali je uvek ispoljavao visoko majstorstvo orkestracije. Jedan je od najboljih operskih kompozitora uopšte. Komponovao je i operete, balete, solo pesme, kamernu muziku. Dela: simfonijske poeme “Don Huan”, “Til Ojlenšpigel”, “Simfonija Alpa”, “Sinfonia domestica”, “Život junaka”, opere “Saloma”, “Elektra”, “Kavaljer s ružom”, “Egipatska Helena”, “Arabela”, “Danajina ljubav”.

Vremeplov: Rođen Ratko Božović

Na današnji dan 11. juna 1934. godine u Banjaluci  rođen je Radosav-Ratko Božović, sociolog kulture, profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu.

Vremeplov: Henri VIII venčao se s prvom od šest žena

Engleski kralj Henri VIII venčao se na današnji dan 11. juna 1509 s prvom od šest žena, Katarinom Aragonskom. Kasnije, zbog odbijanja pape da poništi taj brak, kralj je raskinuo sa Vatikanom i 1534. osnovao Anglikansku crkvu.

Doktorati pod lupom:  Proveravaju se 103 rada

Devet privatnih univerziteta sa ukupno 22 fakulteta izdavalo je svojevremeno doktorate, neki sporadično, a neki u kontinuitetu, iako nije imalo dozvolu za izvođenje magistarskih studija, a samim tim ni odbranu doktorata, pišu “Večernje novosti”. Komisija za akreditaciju, pred kraj svog mandata, napisala je izveštaj u kome se spominju čak 103 neovlašćeno izdata doktorata, navodi list. Njihov identitet KAPK je utvrdio tako što su se ovi ljudi, u procesu reakreditacije, pojavili kao predavači na istim ili drugim fakultetima i na visokim školama, piše list. Izveštaj je prosleđen Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje, koji je od Ministarstva prosvete zatražio da utvrdi jesu li ove diplome validne, s obzirom na to da su fakulteti dozvoljavali da studenti doktoriraju, iako nisu imali rešenje o ispunjenosti kadrovskih, tehničkih i prostornih uslova za izvođenje nastave na magistarskim studijama, što je bilo uslov. Ministarstvo je tražilo dodatnu dokumentaciju – za svaki od 103 slučaja poimence, pišu “Novosti”.

Šokantno: Tinejdžerka pretila, vikala i udarala drugu devojčicu

Uznemirujuć snimak vršnjačkog nasilja u Beogradu osvanuo je na društvenim mrežama, na kome se vidi kako se nasilna devojčica iživljava na drugom – naređuje joj, preti i lupa šamare! Ovu stravičnu scenu, koja se u večernjim satima odigrava na terenu, snimala su prisutna deca, koja su se tek kada je situacija izmakla kontroli, umešala i pokušala da smire nasilnu devojčicu. “Šta nećeš? Ustani gore!”, reči su koje na početku snimka tinejdžerka upućuje drugoj, dok joj se unosi u lice, a potom joj krvnički udara šamar. Samo prvi u nizu.
Napadnuta devojčica, pokušava da je urazumi govoreći “Pusti me”, ali je napadačica i ne čuje, već histerično viče na nju i obasipa novim udarcima. Žrtva potom ustaje i govori kako mora da ide kući, ali je druga tinejdžerka u tome nasilno sprečava.
Deca koja su snimala i posmatrala celu scenu, pokušavala su rečima da urazume nasilnicu, ali kako su primetili da se ona još više osilila, prišli su i prekinuli snimak kako bi intervenisali.

Jasnić i Udovičić se još više zapetljali u lažima

Bivši predsednik Univerzitetskog sportskog saveza Srbije Siniša Jasnić i ministar Vanja Udovičić pokušali su sinhronizovanim medijskim nastupima da ospore pisanje “Blica” o njihovoj ulozi u aferi “Univerzijada”. U tome nisu uspeli, jer su se upetljali u laži, osporavajući ono što su govorili pre samo mesec dana. Jasnić je gostovao na N1, dok je ministar sporta bio na TV Pink. Razlog za agresivnu kampanju je u činjenici da su u panici jer im nije prošao plan da ubede premijerku Brnabić i Organizacioni komitet igara da je preduzeće EUI 2020 osnovano po zakonu, a da je sve u redu i sa trošenjem 143 miliona dinara iz budžeta.
Ministar Udovičić nije odgovorio ni na jednu činjenicu koju je otkrio “Blic”. On je istakao da je i “prvi dan kada je počela priča pokazao svu dokumentaciju i papire”. Ministar nije hteo da odgovori na pitanje da li mu je na prvoj sednici OK Univerzijade premijerka Brnabić rekla da neće biti ovog takmičenja ako ne dokaže da je čist. Ministar je naglasio da ne zna da li je tačno da Tužilaštvo za organizovani kriminal, Uprava za pranje novca i Agencija za korupciju češljaju papire povodom nestanka pola miliona evra.

Za roditelje koji ne vezuju decu na zadnjem sedištu oštrije kazne

Troje mališana poginulo je na putevima od početka godine, a saobraćajna policija uskoro će pooštriti kontrolu korišćenja dečjih sedišta i vezivanja starije dece na zadnjem sedištu, saznaje “Blic”. Od početka godine u saobraćajnim nesrećama život je izgubilo 188 ljudi, što je 18 manje nego u istom periodu prošle godine. Inače, od 3. aprila kada su počele da se primenjuju Izmene zakona o bezbednosti u saobraćaju pa do 3. juna poginulo je 65 odsto ili 31 manje u odnosu na isti period lane. Pošto je to očigledan dokaz da represivne mere daju rezultat, u saobraćajnoj policiji su odlučili da pooštre kontrolu korišćenja dečjih sedišta i pojaseva na zadnjem sedištu. Pogotovo što poražavajuća statistika pokazuje da se svega dva od 10 mališana u Srbiji voze u auto-sedištu, a da tek svaki deseti putnik koristi pojas na zadnjem sedištu. – Kontrolu korišćenja dečjih sedišta i pojaseva na zadnjem sedištu obavljaće policajci na motorima i presretači na autoputu, na naplatnim rampama, u blizini vrtića i škola. Takođe, na naplatnim rampama policajci će pešice prolaziti pored vozila u koloni i kontrolisati da li su mališani u dečjim sedištima i vezani. Kazna za nevezano dete u vozilu iznosi 10.000 dinara i snosi je vozač. To će biti kontinuirana akcija, a ne kratkoročna – naglašavaju u saobraćajnoj policiji.

Džaferi: Zakon o jeziku uskoro u Službenom listu

Zakon o jeziku, koji je uz mnogo tenzija između vlasti i opozicije, po drugi put usvojen u makedonskom sobranju polovinom marta, još nije stupio na snagu jer je predsednik Đorđe Ivanov ponovo odbio da ga potpiše. Predsednik parlamenta Taljat Džaferi najavio je da će taj akt biti prosleđen direktno Službenom listu na objavljivanje, te da će se to dogoditi u dogledno vreme. On je novinarima u parlamentu rekao da to može da bude i njegova lična odluka, ali da bi bilo dobro ako bi se oko toga saglasila skupština. Reč je o institucionalnom problemu, rekao je Džaferi precizirajući da treba pronaći način konačne realizacije tog akta.
Inače, Zakon o jeziku je usvajan dva puta i oba puta predsednik Ivanov je odbio da ga potpiše jer se tim aktom i praktično albanski uvodi kao drugi zvanični jezik u Makedoniji.
Ivanov i najuticajnija opoziciona VMRO-DPMNE su se tome protivile, jer smatraju da je to udar na suverenost Makedonije. Uvođenje albanskog jezika kao zvaničnog je bio deo tzv. „tiranske platforme” sa kojom su predstavnici političkih partija Albanaca nastupili prilikom odlučivanja o tome kome će dati podršku da formira vladu.
Pošto su propali pregovori Albanaca sa VMRO-DPMNE, koja je praktično bila pobednik prošlih parlamentarnih izbora, Albanci su se priklonili SDSM u aktuelnom premijeru Zoranu Zaevu. Džaferi u razgovoru s medijima nije isključio mogućnost raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora s obzirom na, kako je rekao, da predstoji rešavanje važnih pitanja od značaja za zemlju. „Ne mogu da predvidim da li će se održati vanredni izbori, ali u ozbiljnoj situaciji u kojoj se očekuju ozbiljne stvari, ne bi trebalo ni razmišljati o tome. Ako neko razmisli o tome, to bi bili uski politički interesi. Ako razmišljate o državnosti i budućnosti građana, onda niko ne treba da razmišlja o tome da li treba raspisati vanredne parlamentarne izbore”, rekao je Džaferi.

By admin