Vesti – 13.06.2018.

Svečano obeležen Svetski dan borbe protiv dečjeg rada

Juče je Konferencijom „Bezbedna i zdrava generacija“ koja je održana u Somboru  svečano obeležen 12. jun –  Svetski dan borbe protiv dečjeg rada. Konferencija je počela  spotom „Svako je slep sve dok ne progleda i niko ne može biti slobodan dok postoji ropstvo“ – svojevrsnom himnom pokreta „Ne dečijem radu“ i obraćanjem domaćina prof. Hadži Zdravka M. Kovač, predsednika NSJSS, prof.  Dušana Kokot, predsednika NSJSV i  Ranka Hrnjaz, predsednika IO NSPRV. Oni su ukazali na višegodišnje bavljenjem ovom u Srbiji  zapostavljenom društvenom temom i potrebom da se dečijem radu pristupi sistemski i institucionalno.  Napomenuli su da su ove godine, Svetski dan borbe protiv dečjeg rada (WDACL), kao  i Svetski dan bezbednosti i zdravlja na radu (SafeDay) u centru globalne potrebe za poboljšanjem bezbednosti i zdravlja mladih radnika i potpunom eliminacijom dečijeg rada.  
Kao uvod u temu konferencije emitovan je film ILO-IPEC-a „Svetski dan protiv dečijeg rada 2018“, nakon čega su govorili predstavnici  Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja  iz Školske uprave Sombor, predstavnici Ministarstva rada i zapošljavanja iz  NZS filijale Sombor, predstavnici Centra za socijalni rad Sombor, predstavnici  Škole  za osnovno obrazovanje odraslih Sombor, predstavnici MUP – PU Sombor, predstavnici Gradske uprave Sombor, direktor OŠ „I. L. Ribar“  koja obrazuje decu migrante Zoran Borak i drugi
Oni su zaključili da ove zajednička kampanje imaju za cilj da ubrzaju aktivnosti u cilju postizanja Cilja održivog razvoja (SDG) 8.8 – sigurnog radnog okruženja za sve radnike do 2030. godine i SDG 8.7 za eliminaciju svih oblika dečijeg rada do 2025. godine. Ostvarivanje ovih ciljeva biće na  korist sledeće generacije globalne radne snage, te  zahteva usaglašen i integrisan pristup eliminaciji dečijeg rada i promovisanju kulture prevencije zdravlja na radu. Sve pobrojane institucije treba da se angažuju na sprečavanju dečijeg rada i eksploatacije dece, koja uključuje i one najružnije i najekstremnije pojavne oblike – prostituciju i trafiking.   
Umesto zaključka prezentaciju „Bezbedna i zdrava generacija“ održao je prof. Hadži Zdravko M. Kovač koji je zaključio da je deci mesto u školi i da sva deca sveta treba da  dobiju kvalitetno i besplatno obrazovanje, bar do dobi kad im  je zakonski dozvoljen rad.
U završnom delu održan je koncert učenika i profesora MŠ „Petar Konjović“ Sombor pod naslovom „Muzikom protiv dečijeg rada“ i svečanost podele nagrada i priznanja učesnicima na konkursima „Odgovornost za SDG4 i učešće građana.  Ispunite vaše obaveze“, a nakon performansa „Crveni karton za dečiji rad“ usledio je  koktel za sve goste i učesnike Konferencije.

Strožija kontrola na “maloj maturi”

Nije praksa u svetu da se testovi za malu maturu dopremaju pod oružanom pratnjom, nego su ukorenjene loše navike u Srbiji uputile vlast da bude stroža nego što treba, izjavio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević. U svetu niko ne iznosi testove u gornjem i donjem vešu, ne prodaje ih na ulici za 10-20 evra, niti tamo pomaže deci da prepisuju, rekao je Šarčević za današnju Politiku, napominjući da sve to imate kod nas i da je to nasledio, kao i loše koncipiranu malu maturu. Povećali smo broj poena koji đaci mogu osvojiti na testovima i uvešćemo strožiju kontrolu, kaže on. Ja ću u 10 posto škola ove godine tražiti da, umesto nastavnika, direktor i njegov tim nadziru mali maturu i direktno odgovaraju za regularnost, kazao je ministar prosvete, navodeći da će angažovati i sve svoje pomoćnike i načelnike kako bi se sprečilo prepisivanje.

Šarčević to nisu moje reči: Dve povišice godišnje!

Prema rečima ministra Mladena Šarčević, nastavnici mogu očekivati i dva povećanja plate godišnje. “To nije moja rečenica, već predsednika i premijerke. Od 1. januara uvodimo obračun zarade prema platnim razredima, što znači nagrađivanje nastavnika prema znanju koje steknu njihovi učenici”, rekao je Šarčević.

Rektorka o slučaju Siniše Malog i akademskoj nečestitosti

Novoizabrana rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović izjavila je da je slučaj doktorata bivšeg gradonačelnika Beograda i aktuelnog ministra finansija Siniše Malog naterao Univerzitet da se suoči s .rastućim problemom akademske nečestitosti. Ona je za “Blic” od nedelje kazala da Univerzitet mora da brine o svakoj diplomi koja je izdata “nakon sticanja kvalifikacija”.  “Ono što je bitno za Beogradski univerzitet jeste da je uspostavljena procedura koja će dovesti do rešenja i ovog slučaja kada stručno telo završi svoj rad”, rekla je Popovićeva.
Mali je 2013. godine na FON-u odbranio doktorsku tezu pod nazivom “Kreiranje vrednosti kroz proces restrukturiranja i privatizacije – teorijske koncepcije i iskustva Srbije”. Na sajtu Peščanika 9. jula 2014. objavljen je tekst profesora Raše Karapandže u kojem se navodi da je plagirano 33 odsto ili više teksta tog doktorskog rada. Grupa akademika, univerzitetskih profesora i naučnih istraživača je 27. februara predala Rektoratu Univerziteta u Beogradu zahteve da se poništi doktorat Siniše Malog, jer smatraju da je taj rad plagijat i da se Mali ne promoviše u zvanje doktora nauka, a da članovi komisije pred kojima je branio doktorsku tezu budu procesuirani pred etičkom komisijom.

Šarčević: Ne 103, već 1.500 spornih doktorata!

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da je situacija sa 103 doktorske diplome koje Komisija za akreditaciju (KAPK) pominje u svom izveštaju kao sporne jer su ih izdali fakulteti koji nisu imali dozvolu za izvođenje magistarskih studija, a samim tim ni odbranu doktorata, nastala zato što ceo postupak nije bio zakonski određen. “Ceo postupak nije bio zakonski određen i istu grešku pravio je izvestan broj državnih fakulteta, tako da bismo mogli da pričamo o 1.500, a ne o 103 sporne diplome… Biće posledica ako se ne uozbiljimo, jer je naredne dve godine zbog KAPK-a status srpskih univerziteta u Evropskoj komisiji ‘na popravnom’, zvanično smo ‘član pod revizijom'”, rekao je Šarčević za Politiku.   On je kazao da ako Nacionalni savez za visoko obrazovanje (NSVO) prosledi na ispitivanje 103 sporne doktorske diplome, onda će ih Ministarstvu prosvete prema proceduri poslati inspekciji koja, međutim, već zna da je taj slučaj zaključen i da je rečeno da su te diplome validne.
“Te diplome su zaostatak tela koje je napravilo dosta lomljave i otišlo u istoriju. Bivši saziv NSVO je imao svoje telo, Komisiju za akreditaciju i proveru kvaliteta (KAPK), koja je u dva navrata akreditovala fakultete kojima sada osporavaju pomenute doktorske diplome, nisam ja to učinio”, kazao je ministar.   On je kazao da KAPK nije, a trebalo je, podnosio izveštaj Ministarstvu prosvete i Evropskoj komisiji za akreditaciju i proveru kvaliteta koja priznaje diplome na internacionalnom nivou, zbog čega bi moglo da se govori o 1.500, a ne 103 sporne diplome.   Dodao je da se u Srbiji zamera i to što nema eksternog vrednovanja fakulteta.   “Zato i spremamo nove setove zakona”, kazao je Šarčević.  
NSVO na sednici pre nedelju dana najavio da će Ministarstvu prosvete proslediti 103 sporne doktorske diplome na ponovno razmatranje i da će tražiti da se izjasne o njima, jer je KAPK napisao izveštaj u kojem se navodi da je devet privatnih univerziteta sa ukupno 22 fakulteta izdavalo doktorate, iako nisu imali dozvolu za izvođenje magistarskih studija, a samim tim ni za odbranu doktorata.   Njihov identitet KAPK je utvrdio tako što su se ovi ljudi, u procesu reakreditacije, pojavili kao predavači na istim ili drugim fakultetima i na visokim školama.

Mali: Sa MMF  o završetku reforme javne uprave i … platama

Kraj reforme javne administracije i definisanje platnih razreda i koeficijenata za zaposlene u javnom sektoru planira se za narednu ili 2021. godinu, kaže za Tanjug ministar finansija Siniša Mali koji ovih dana razgovora sa delegacijom MMF-a koja  od ponedeljka boravi u Beogradu. Sa šefom misije MMF-a Džejmsom Rufom, srpski ministar finansija razgovara o strukturi plata u javnom sektoru, kako bi se dogovorilo kada i na koji način će, pored povećanja penzija, biti uvećane plate u javnom sektoru. “Očekuje nas reforma plata i platnih razreda koju smo započeli još 2016. godine, da vidimo u kom trenutku i na koji način krećemo u reformu tog sektora javnog sistema”, kaže Mali. “Mene tu najmanje brinu koeficijenti i osnovice, to je već stvar stvar eksela (program za tabelarne kalkulacije), imamo i tačan broj zaposlenih i svega…Ono što me više brine je ljudski kapacitet, sprovođenje jedne takve odluke”.
Kako urediti sektor javne administracije, platnih razreda, visine primanja u skladu sa radnim mestom – sve će to, kaže Mali, biti tema razgovora sa MMF-om u ponedeljak i ponavlja: “Još jednom, više me plaši kapacitet ljudi u upravi koji to treba da sprovedu u delo i to mi je pitanje za gospodina Rufa, da vidimo kako može MMF da nam pomogne u tome, a to ćemo uraditi ili 2019. ili 2020. godine, u zavisnosti od rezultata razgovora koje ćemo imati u ponedeljak”. Mali smatra da razgovori sa MMF-om “nisu više teški”, jer su javne finansije stabilne, a najavljuje da će još jedna tema u razgovorima sa Rufom biti i restrukturiranje javnih preduzeća. Već u sredu, nakon razgovora sa međunarodnom delegacijom, kaže, znaće se i datum ukidanja Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija u Srbiji, a uvećan iznos na svojim računima penzioneri će, navodi, videti u decembru ili januaru sledeće godine. https://www.youtube.com/watch?v=7XU5ppHsrEI

Fiskalni savet: Svako povećanje plata iznad 5 ili 6% u 2019. neodrživo

Fiskalni savet je u nedavnoj analizi “Zarade u državnom sektoru: stanje i smernice”, upozorio da bi svako povećanje plata iznad pet ili šest odsto u 2019. vodilo ka neodrživom rastu učešća državnih rashoda za zarade u BDP-u. U istoj analizi naveli su da je potrebno urediti sistem platnih razreda, uskladiti odnos koeficijenata, tačno izbrojati radnike po sektorima i svake godine objavljivati podatke o zaradama u državnom sektoru…
Od 2016. godine mnogo toga je urađeno po pitanju platnih razreda, podseća Mali, a kaže da mu je najveći izazov u predstojećim razgovorima sa delegacijom MMF-a upravo reforma javnog sektora i javne administracije. “Ali, to je lepša strana medalje. Teža i ona malo ružnija strana medalje je sprovesti to u život. Jer, kada govorite o broju zaposlenih, govorite o više od 400.000 ljudi na koje će te mere imati uticaj”, objašnjava ministar.
Od svega što je Fiskalni savet sugerisao do sada ostvareni su skoro svi rezultati, ocenjuje Mali, “i po pitanju smanjenja deficita u budžetu, sada imamo suficit, i po pitanju smanjenja nezaposlenosti, i po pitanju stabilne stope inflacije, i po pitanju smanjenja javnog duga u BDP-u”.

Srpskim osnovcima nagrada na takmičenju u robotici

Tim osnovaca iz Srbije osvojio je nagradu za inovaciju na Evropskom takmičenju u robotici Eurobot u Parizu. Na u nedelju  završenom takmičenju, tim u sastavu Konstantin Ljepava (6. razred) i Aleksa Bošković (7. razred), nagrađen je u konkurenciji učesnika u kategoriji do 18 godina. Tema ovogodišnjeg takmičenja Eurobot bili su “pametni gradovi” (Smart Cities). U borbi protiv timova koji su stigli sa naprednim tehnološkim rešenjima i profesionalnim trenerima, srpski osnovci su od raspoloživih sredstava kreirali robote koji obavljaju različite zadatke: paljenje svetla, uređenje prostora za reciklažu, izgradnju “pametnih kuća” … Nakon osvojenog drugog mesta na nacionalnom takmičenju, tim pod nazivom “Robo Mafia” otišao je na evropsko takmičenje u Parizu o sopstvenom trošku, a treneri na takmičenju su bili očevi osnovaca Danimir i Ivan.

Projekat Kopernikus: Sporazum EK i Srbije

Sporazum o saradnji u oblasti pristupa podacima i korišćenju „sentinel” podataka Kopernikus programa potpisali su 7. juna u Briselu predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja  i Evropske komisije. Kopernikus je program EU za posmatranje i nadzor Zemlјe i stanja životne sredine. Zahvalјujući različitim tehnologijama, od satelita u svemiru do sistema za merenje na zemlјi, moru i u vazduhu, Kopernikus obezbeđuje operativne podatke i informacione usluge za široku primenu. Kopernikus čini osnovu napora EU za posmatranje Zemlјe i njenih mnogobrojnih ekosistema, dok istovremeno omogućava pripremlјenost na prirodne i veštačke katastrofe i zaštite od njih. Sporazum su u četvrtak  u Briselu u ime Evropske komisije potpisali Filip Brunet, direktor za svemirsku politiku, za Kopernikus i odbranu, a u ime Srbije Vladimir Popović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije. BioSense Institut – Institut za istraživanje i razvoj informacionih tehnologija u biosistemima biće središnja tačka aktivnosti programa Kopernikus u Srbiji u pristupu podacima i korišćenja Sentinel podataka. U sklopu aranžmana o saradnji, „BioSense institut“ će koordinirati i promovisati korištenje informacija i podataka koje pruža program Kopernikus sa različitim srpskim institucijama u javnom sektoru, naučnom zajednicom i privatnim preduzećima.

Vinski analizator za Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović u petak  je pustio u rad vinski analizator, u okviru laboratorije za enološka ispitivanja novosadskog Poljoprivrednog fakulteta, koja se nalazi na Oglednom dobru u Sremskim Karlovcima, za koji je izdvojeno 17 miliona dinara. Mirović je izjavio da je reč o najsavremenijem uređaju, prvom takve vrste u Srbiji, koji će značajno doprineti unapređenju kvaliteta vina.

Najbolji đaci koriste internet sat i po vremena dnevno

Najbolji đaci, prema PISA istraživanju, koriste internet sat i po vremena u toku dana, rečeno je  8.juna na konferenciji “Nove tehnologije u obrazovanju” koju je organizovao British Council. Takođe, u Finskoj, Nemačkoj i Švedskoj žive najsrećnija deca, koja najmanje uče, a postižu najbolje rezultate.  Istraživanja pokazuju da rezultati na PISA testiranju koje su postigli učenici iz Srbije ne zavise od visine plata u porodici đaka, rekao je analitičar u OECD Alfonso Echezara. Ista je situacija u zemljama regiona, gde ne znači da će zemlje koje više troše na obrazovanje postići bolje rezultate. “Već je isto tako bitno imati svu neophodnu infrastrukturu koju Srbija sada izgrađuje”, rekao je Echezara na konferenciji koja je okupila oko 3.500 nastavnika. Prema njegovim rečima, istraživanja pokazuju da se đaci koji dolaze iz siromašnih delova sveta tradicionalno nalaze u vrhu po svojim uspesima u učenju. Tome doprinosi razlika između javnih i privatnih škola koja je velika i to u korist javnih škola, pa su tako najuspešnije državne škole u Turskoj, Japanu i Italiji, dok se privatne škole u ovim zemljama nalaze daleko ispod njih. Echezara je istakao da najsrećnija deca žive u Finskoj, Nemačkoj i Švedskoj, dodajući da ona uče najmanje, a postižu najbolje rezultate.
Prema njegovim rečima, PISA podaci pokazuju da deca iz Finske, Nemačke i Švedske oko 35 sati nedeljno potroše na učenje u školi i van škole, što im daje puno vremena za vannastavne aktivnosti koje utiču na dobrobit i zadovoljstvo deteta. Samim tim ne gradi se averzija prema školi, učenju i obavezama, rekao je on.
Istraživanje je, takođe, pokazalo da devojčice gotovo svuda dominiraju u odnosu na dečake. U timskom radu devojčice su, takođe, bolje, dok su dečaci bili bolji u matematici. I pored toga, zabrinjavajuće je to da petnaestogodišnje devojčice širom sveta ne vide sebe u IT struci, već su to dominantno dečaci.

Lošiji đaci više vremena provode na internetu

Još jedna zabrinjavajuća činjenica na koje je ukazalo istraživanje je da lošiji đaci više vremena provode na internetu i da se uskoro predviđa pandemija zavisnosti od interneta, rekao je Echezara. On je dodao da više od četiri sata dnevno na internetu predstavlja zavisnost koja će položaj i status loših đaka učiniti gorim u budućnosti. Od 20 do 30 odsto učenika koristi internet više od četiri sata dnevno.
Međunarodnu konferenciju Nove tehnologije u obrazovanju British Council organizuje petu godinu zaredom sa ciljem da se kroz seriju predavanja i radionica, učiteljima i nastavnicima, predstave iskustva o upotrebi novih tehnologija u procesu učenja, razvoj digitalnog sadržaja, algoritamsko razmišljanje i kodiranje. Međunarodnu konferenciju su podržali Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, u saradnji sa Timom za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Srbije i Centrom za promociju nauke, a partner na projektu je i Microsoft.

Naučni skup “Biblionet” po 12. put

Tradicionalni naučni skup Biblionet, koji organizuje zajednica matičnih biblioteka Srbije, održan je u biblioteci Matice srpske 12. put. Tema ovogodišnje konferencije bila je rukopisna i stara štampana knjiga. Svečanim uručenjem nagrade “Đura Daničić”, koja se dodeljuje za celokupni doprinos pojedinca razvoju bibliotekarstva i kulture Srbije, Dušici Grbić, arheografu savetniku u Biblioteci Matice srpske, otvoren je 12. skup “Biblionet”. Predavanja su, između ostalog, bila posvećena istoriji knjige i štamparstva, srpskim rukopisima u slovenskoj tradiciji, kao i istraživanju i radu na zaštiti, opisu i prezentovanju građe, a naročito o primeni savremenih tehnologija u ovim oblastima. Značaj održavanja ovog skupa, važnog za očuvanje našeg kulturnog nasleđa, prepoznat je i podržan na republičkom i pokrajinskom nivou.
https://www.youtube.com/watch?v=UrT_KZ629tk

Izložba “Galerija i autizam – naša priča”

U Galeriji likovne umetnosti poklon zbirka Rajko Mamuzić u Novom Sadu, u petak u 19 časova otvorena je izložba “Galerija i autizam – naša priča, Dela iz Poklon zbirke Rajka Mamuzića viđena očima dece iz autističnog spektra”. Društvo za podršku osobama sa autizmom grada Novog Sada (DPOSA) od 2012. godine aktivno realizuje likovne radionice namenjene ovoj populaciji u okviru kojih se radi na edukaciji dece sa autizmom, isticanju sposobnosti komunikacije vizuelnim sredstvima, te njihovo usavršavanje i likovno opismenjavanje, individualizam i jasan rukopis svakog pojedinca
Izložba “Galerija i autizam – naša priča” je rezultat radionica Društva za podršku osobama sa autizmom i saradnje sa Poklon zbirkom Rajka Mamuzića i kolekcionara slika Nikole Bogdanovića iz Sremske Mitrovice. Ovo je prilika da članovi Društva pokažu rezultat kreativnog rada osoba sa autizmom i da najšira javnost upozna njihov stvaralački potencijal, razume različitost izražavanja snažnih osećanja, jednake potrebe i želje i slikarstvo kao jezik prihvatanja.
Sredstva za realizaciju izložbe i radionica obezbedili su Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine i Gradska uprava za kulturu Novog Sada.
Izložba je donatorskog karaktera i sredstva prikupljena donacijama biće usmerena isključivo za decu, mlade i osobe sa autizmom za nastavak art-terapije, kao i za podizanje kapaciteta udruženja. Izložba se može pogledati do 6. jula 2018. Ulaz je slobodan.

Šta deca čitaju?

Manifestacija Zmajeve dečije igre već godinama okuplja pisce za decu. Kako se okolnosti u kojima deca odrastaju menjaju i njihova interesovanja su drugačija, iskoristili smo priliku da pitamo pisce sa kojim izazovima se suočavaju danas. “Svaka generacija je sve naprednija, tehnika je razvijena, svi drže telefona u rukama, zaista je jedna velika prepreka prema knjizi i veliki je izazov pisati i privući tekstom decu koja su zabavljena nečim drugim”, rekao je Goran Novakov, pisac za decu.
“Pošto se mi dosta družimo sa njima po školama, shvatila sam da su neke reči prosto nestale iz njihovog vokabulara, tako mi se dogodilo da jedna devojčica nije znala šta je to ratluk, što meni nikad nije palo na pamet da bi možda moglo da se desi. Možda treba očuvati neke reči koje se u svakodnevnom jeziku gube i to je možda jedan od zadataka književnosti”, smatra Ivana Nežić, dečja spisateljica.
Kako se obraćati deci, koje motive u knjigama provlačiti, izazovi su na koje pisci i dan danas pokušavaju da odgovore, a najvažnije je da pisac u tom procesu ne zaboravi na dete u sebi. Reakcije dece ulivaju nadu piscima da će uspeti u svojoj nameri: da još više približe knjigu deci, jer iako su vremena drugačija, neke vrednosti su svevremenske.           https://www.youtube.com/watch?v=zUm3NeK3i5M

Još bolji uslovi za 240 novih akademaca

Svečanom akademijom 10. juna obeležio je  Stomatološki fakultet Univerziteta u Beogradu 70 godina rada. I ove godine, uz 1.300 postojećih, spremaju se da prime 240 novih studenata. Borba za svaki indeks biće žestoka, jer je upravo za ovaj fakultet najveće interesovanje – tri puta više kandidata nego slobodnih mesta za upis.
Dekan prof. dr Miroslav Vukadinović ogromno interesovanje objašnjava i kvalitetom studija koje nude, ali i kurentnošću zanimanja za koje ih školuju. Na dan jubileja, prof. Vukadinović kaže da imaju razloga za slavlje i ponos – u poslednjih pet godina renovirano je 4.000 kvadrata fakultetskog prostora, napravljeno 1.500 novih kvadrata, a nova i savremena oprema stigla je na 35 stomatoloških stolica. – Uložili smo 600 miliona dinara sopstvenih sredstava, koje smo delom zaradili na tržištu, a delom smo ih uštedeli racionalnim poslovanjem – kaže prof. Vukadinović. – Materijalne troškove smo u poslednjih nekoliko godina smanjili za 30 odsto, a broj zaposlenih sa 526 doveli na optimalnih 378, među kojima je 140 u nastavi, a svi nastavnici rade i sa pacijentima. Izgradili smo nove amfiteatre, vežbaonice, biblioteku i klub za studente, a u toku je gradnja naučno-edukativnog centra.

Vremeplov: Katarina Ivanović izabrana za prvu ženu akademika

Srpsko učeno društvo izabralo je na  današnji dan 13. juna 1876. godine slikarku Katarinu Ivanović za prvu ženu akademika.

Vremeplov: Miting klečanja” protiv ratne politike Miloševića

Na  današnji dan 13. juna 1992. godine u organizaciji Udruženja kompozitora ispred zgrade Predsedništva Srbije u Beogradu je održan “Miting klečanja”, u znak protesta protiv ratne politike predsednika Srbije Slobodana Miloševića.

Vremeplov: Umro Martin Buber

Jevrejski pisac i filozof Martin Buber umro je na današnji dan 13. juna 1965 godine. Najviše je bio zaokupljen književnim i filozofskim nasleđem hasidizma, jevrejskog verskog pokreta nastalog u Poljskoj početkom 18. veka (teritorija kasnije austrijske Galicije). Napisao je i više značajnih dela o istoriji jevrejske kulture. Pisao je na nemačkom i za pripovetke je uzimao motive iz folklora poljskih Jevreja. S Francom Rozencvajgom preveo je na savremeni nemački jezik “Stari zavet”. Pred nacistima je 1938. pobegao iz rodne Austrije u Palestinu i postao jedan od prvih profesora Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu. Zalagao se za zajedničku jevrejsko-arapsku državu. Dela: “Priče rabi Nahmana”, “Ja i ti”, “Hasidske priče”, “Gog i Magog”, “Slike o dobru i zlu”, “Mojsije”, “Susreti”.

Vremeplov: Rođen Vilijam Jejts

Irski  pisac Vilijam Batler Jejts, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1923 rođen je na današnji dan 13. juna 1865 godine. Bio je izraziti kosmopolita oslonjen na klasične helenske uzore, ali i duboko vezan za irsko tlo i tradiciju. Jedan je od najvećih autora koji su stvarali na engleskom jeziku. Dela: poezija “Oisinova lutanja”, “Vetar u trsci”, “Ostrvce na jezeru Inisfri”, “Toranj”, drame “Grofica Ketlin”, “Žuđena zemlja”, “Mačka i mesec”, eseji “Keltski suton”, “Ideje dobra i zla”, “Sanjarenja o detinjstvu i mladosti”, “Autobiografija”.

Od oktobra do juna 5.492 slučaja malih boginja

Od oktobra prošle do krajka maja ove godine, od posledica malih boginja preminulo je 15 osoba, a registrovana su 5.492 slučaja obolelih, pokazuju najnoviji podaci Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” za teritoriju Srbije, uključujući i podatke Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica. Na institutu Torlak laboratorijski je potvrđeno 2.793 slučaja malih boginja, a najveći broj obolelih je zabeležen u grupama uzrasta mlađih od pet godina i starijih od 30. Najmlađa obolela osoba stara je 15 dana, a najstarija 71 godinu. Među zaraženima 95 odsto je nevakcinisano, nepotpuno vakcinisano ili je vakcinisano iz nepoznatog statusa. Od ukupnog broja obolelih, 33 odsto je bilo hospitalizovano ili je hospitalizacija u toku, a kod dve osobe, kao teža komplikacija malih boginja, registrovano je zapaljenje mozga, dok je 561 osobe utvrđena upala pluća. Najveći broj obolelih registrovan je na teritoriji Beograda i Niša.

Srušen bahati rektor Arsenijević

Bahati rektor kragujevačkog univerziteta smenjen je 4. juna s te funkcije, saznaje “Blic”. Arsenijevića je razrešio ministar prosvete Mladen Šarčević, a na osnovu preporuke inspekcije Ministarstva. Prvi navodi o Arsenijeviću pojavili su se u javnosti pre nekoliko godina. Ali porodica Arsenijević je, i pored nepotizma i nezakonitih poteza, opstajala u različitim političkim sistemima i samo menjala važne funkcije. “Blic” je od početka ove godine kontinuirano pisao o bahatom rektoru, i to od trenutka kada je Agencija za borbu protiv korupcije po drugi put donela preporuku da Nebojša Arsenijević zbog sukoba interesa treba da bude smenjen sa funkcije.

Sedam razloga za smenu

Ministar Šarčević potpisao (konačno) je rešenje o razrešenju dužnosti rektora. “Blic” navodi da je u sedam tačaka taksativno napisano koji su sve zakonski razlozi za razrešenje. Glavni razlozi su: nezakonit doktorat rektorovog sina Aleksandra Arsenijevića jer je upisao doktorske studije a da nije položio sve ispite, niti završio fakultet; rešenje o razrešenju Agencije za borbu protiv korupcije; nepostupanje organa Univerziteta i Medicinskog fakulteta na preporuke ministarstva i Agencije. Inspekcijskim nadzorom, a na osnovu prijava iz 2017. godine, utvrđeno je da se rektorov sin Aleksandar prijavio za doktorske studije na konkursu 12. 10. 2012, dok mu na diplomi piše da je fakultet završio kasnije – 31. 10. 2012. godine. To praktično znači da se po principu koji je omogućen mlađem Arsenijeviću može upisati fakultet i bez srednje škole. “Blic” poseduje i molbe sina bahatog rektora, gde on sam priznaje da nije položio hirurgiju i sudsku medicinu, ali traži da mu se omogući upis na doktorske. Zanimljivo je da su molba i odgovor kojim mu se dozvoljava da upiše pisani istog dana.
 Bahati rektor je u kragujevačkom zdravstvu bio sve što se može – i dekan Medicinskog i direktor Kliničkog centra i rektor. Na pozicijama se smenjivao sa bratom Slobodanom. Rektor Nebojša poznat je po nepotizmu, a na Univerzitetu radi najmanje 10 Arsenijevića, i to bez kumova i njihovih porodica. Agencija za korupciju u dva navrata pisala je preporuku za njegovo razrešenje zbog nameštanja poslova porodici. Ministarstvo prosvete rektoru i Savetu Univerziteta slalo je preporuke da isprave neregularnosti. Preporuke su u skladu sa zakonom prerasle u opomene, ali Savet Univerziteta, u kome su rektorovi ljudi, svesni da i oni gube pozicije kada Arsenijević ode, odbijao je su da ispravi krivična dela. Kako su svi rokovi istekli, prema Zakonu o visokom obrazovanju stečeni su uslovi za razrešenje.
Profesori u Savetu i etičkoj komisiji Univerziteta pokazali su poražavajući stav prema autonomiji te institucije. Oni su zakonom datu autonomiju shvatili kao poligon za zloupotrebe i samovlašće. Ministar je smenio rektora u skladu sa zakonom u kome se jasno precizira šta je autonomija, ali i u kojim slučajevima država kao osnivač može da reaguje.
Bahati rektor razrešen je zbog falsifikovanja zvanične isprave i nepostupanja organa Univerziteta da to isprave. Međutim, iza Arsenijevića ostaje mnogo posla. Pod njegovim rukovodstvom viši laboranti su radili kao profesori, njegovi profesori imali su bolje plate, Arsenijević je sam određivao i smišljao kriterijume za napredovanje kojih nema ni na jednom drugom Univerzitetu, a čime je zaustavljao one koji mu nisu poslušni. Arsenijević je i pretio, psovao, omalovažavao, čak i na zvaničnim sednicama dekanata. Napredovali su njegovi poslušnici, a otkaze dobijali akademici. On je pokušavao da demantuje napise “Blica”, pa se čak koristio i mahinacijama, uvredama i spletkama. Predstavljao se kao opozicija ili pak kao simpatizer naprednjaka. Činjenica je, međutim, da je godinama pretio, čak i fizički, zaposlenima, a to je činio i jednim od štapova koje nosi iako normalno hoda. “Blic” poseduje svedočenje jednog profesora pred kojim je Arsenijević iz štapa izvlačio bodež…

UK: Smena i saveta i etičke komisije

Zasad se ne zna kada će biti smenjeni Savet Univerziteta i etička komisija koji su radili protivno zakonu. U najvažnijim organima Univerziteta je jedan broj profesora koji nisu dostojni tih pozicija, počev od profesora koji je lice sa poternice do večitih studenata. Među zaostavštinom klana Arsenijević je i njegova kuma Zorica Avramović, koja je zaposlila sinove bez uslova, a suprugu isplaćivala honorare od novca građana. Osim uže porodice, sporno je zvanje koju je stekla Arsenijevićeva nevenčana supruga Tatjana Kanjevac, koju je pre oko mesec dana bivši rektor pokušao preko gradonačelnika Kragujevca Radomira Nikolića da zaposli na višu funkciju.

Pritvor za ugostitelja koji je iskorišćavao, snimao i podvodio maloletnice

Drugi osnovni sud u Beogradu odredio je u ponedeljak pritvor do 30 dana vlasniku jednog kafića na Adi Ciganliji S.S. (57) zbog sumnje da je u svom lokalu zapošljavao i podvodio maloletnice. Pritvor mu je određen zbog opasnosti od bekstva i radi sprečavanja uticanja na svedoke, precizirala je za Tanjug portparol suda Irina Kovačević. Tužilaštvo je prethodno nakon saslušanja S.S. saopštilo da mu se prema do sada prikupljenim dokazima na teret stavljaju krivična dela prikazivanje, pribavljanje i posedovanje pornografskog materijala i iskorišćavanje maloletnog lica za pornografiju za koje je zaprećena kazna zatvora od tri meseca do tri godine, kao i podvođenje i omogućavanje vršenja polnog odnosa za koje je zaprećena kazna od jedne do osam godina zatvora. Tužilaštvo je napomenulo da će intenzivno nastaviti sa prikupljanjem dokaza od čega zavisi i eventualna prekvalifikacija krivičnog dela i dalje postupanje, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena imajući u vidu prirodu krivičnih dela koja se osumnjičenom stavljaju na teret.
Policija je ranije u ponedeljak saopštila da se S.S. sumnjiči da je kao suvlasnik jednog ugostiteljskog objekta u Beogradu, od juna 2017. godine do juna ove godine bez prijave zapošljavao maloletne devojke da rade kao konobarice, šankerice ili u kuhinji. Kako se sumnja, on je “iskoristio njihovu naivnost, obećavao im razne privilegije i novčanu nadoknadu, ali im i pretio, i sa nekoliko maloletnica imao seksualne odnose koje je snimao mobilnim telefonom”, navela je policija. Te snimke je potom koristio da bi ih ucenjivao da održavaju vezu sa njim, ali i da bi ih primorao da imaju seksualne odnose sa drugim muškarcima za novac. Prilikom hapšenja, policija je kod njega pronašla mobilni telefon sa snimcima seksualnog odnosa sa maloletnicama, kao i druge snimke pornografskog sadržaja sa maloletnim osobama. Mediji su preneli da je reč o devojkama mlađim od 16 godina.

About the Author

admin