Kamenom na razum: Kome to smetaju učitelji, zdravstveni radnici, penzioneri, nezaposleni, … i građani?

Prvo su došli po komuniste, a ja se nisam pobunio jer nisam bio komunista. Zatim su došli po Jevreje, a ja se nisam pobunio jer nisam bio Jevrejin. Zatim su došli po sindikalce, a ja se nisam pobunio jer nisam bio sindikalac. Zatim su došli po katolike, a ja se nisam pobunio jer sam bio protestant. Zatim su došli po mene, ali tada više nikoga nije bilo da se pobuni.
(MartinNiemöller)

Kamenom na razum: Kome to smetaju učitelji, zdravstveni radnici, penzioneri, nezaposleni, … i građani?

U noći između srede i četvrtka neki, nama nepoznati, bezumnici kamenovali su prozore na prostorijama u Zrenjaninu koje koristi regionalni odbor Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine za ŠU Zrenjanin. Elem, zakupljeni prostor u kojem osim ovog Sindikata  radi i deluje i Nezavisni sindikat javnih službi Vojvodine (uz prosvetare, tu svoje potrebe servisiraju  i zdravstveni radnci, radnici državne uprave i lokalne samouprave, zaposleni u kulturi, penzioneri, nezaposleni i dr.),   kao i po principu radničke i društvene solidarnosti Centar za zaštitu potrošača „Begej“ iz Zrenjanina bio je  cilj i meta neumnika koji nisu bacili kamen na prozore već na sve ove ljude koji se u Srednjebanatskom okrugu, ali i šire bave odgovornim javnim radom, sudeluju u socijalnom dijalogu i kolektivnom pregovaranju i na lpkalnom i na nacionalnom nivou, koji loše plaćeni besplatno školuju i leče njihovu decu, koji su svojim siromašnim sugrađanima podelili (iz sredstava sindikalne članarine i donacija koje su obezbedili “na svoj brk”) kamione besplatne pomoći, bolesnima tone lekova, priređivali novogodišnje poklone za najsiromašniju decu, …   Ili se baš u ovom napred navedenom (nepotpunom)  spisku aktivnosti kojim  se uspešno bave naši sindikati  nalazi razlog kamenovanja.
NSJSS apsolutno podržava naše kolege iz Zrenjanina i njima bratske organizacije iz civilnog sektora u ovom teškom trenutku direktnog napada na sada prostorije, a sutra možda i na same aktiviste sindikata i NVO i insistira da nadležni hitno pronađu počinioce i bezumlje saseku u korenu, dok stvari ne odu predaleko. Nažalost, istorijsko iskustvo nas oči da je samo jedan korak do neke nove “kristalne” ili “vartolomejske” noći. Ili to uradite odmah i sad ili će te u našim očima biti saučesnici.
Sindikat pozdravlja i jučerašnju izuzetno veliku podršku koja je došla sa različitih strana, od pojedinaca, organizacija, pa i iz resornog ministarstva prosvete,  kao i izjave naših kolega iz Zrenjanina koji če ostati uporni u tome  da rade svoj  sindikalni posao kao i dosad i da ih ni ovakvi napadi neće uplašiti, ali na ovakvo nasilje moramo  dobiti i odgovor ko je izvršilac i naročito ko je je inspirator i nalogodavac?
Poštovane kolege iz Zrenjanina nemojte sumnjati, da smo  i u ovom  trenutku svi uz vas! I ne samo mi, uz vas su i svi slobodoumni građani. U to ime primite moj srdačan i bratski  sindikalni pozdrav.
S poštovanjem,
Novi Sad, 15.06.2018.god.
prof. Hadži Zdravko M. Kovač, predsednik

2018-06-15 hzmk Kamenom na razum

 

About the Author

admin