Umesto na godišnji nastavnici na … obuci – na godišnji će u zimskom raspustu

Umesto na godišnji nastavnici na … obuci – na godišnji će u zimskom raspustu 

Zlatica Jović, prosvetna savetnica u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja  nedavno je  obavestila direktore gimnazija u Severnobačkom okrugu, a pretpostavljamo i u sve tri školske uprave u Vojvodini „da će se dvodnevna obuke nastavnika fizike, hemije, računarstva i informatike, muzičke kulture, likovne kulture, istorije, geografije i fizičkog vaspitanja koji će realizovati nastavu u 1. razredu gimnazije školske 2018/2019. godine, održati u periodu od 2-13. jula 2018. godine u Novom Sadu“. „Obuke organizuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Zavod za unapređivanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja. Program obuke je odobren rešenjem broj: 153-02-00027/2017-07 i nalazi se na ministrovoj listi. Cilј obuke je osposoblјavanje za ostvarivanje obrazovno-vaspitne prakse u skladu sa novim programima nastave i učenja i praćenja sopstvenog rada“ kaže se u obaveštenju.
Kako će „precizno vreme i mesto održavanja seminara po grupama u koje će biti pozvani nastavnici iz Vaše škole biti dostavlјeno u narednim danima, najkasnije do 25.6.2018“, direktori su obustavili izdavanje rešenja o godišnjem odmoru i time izazvali revolt dela zaposlenih. I tako, umesto da zaposleni prema već sopstvenom planu i ranije utvrđenom planu godišnjih odmora usvojenom od strane organa upravljanja krenu početkom jula na zasluženi godišnji odmor koji se i po zakonu koristi u pravilu za vreme raspusta, oni iščekuju kada će i u kojoj grupi biti pozvani u Novi Sad na pomenutu obuku. Na upit kada će i kako će koristiti godišnji odmor, pojedini direktori lakonski odgovaraju da će to biti u dva dela: prvi deo nakon ove obuke pa do prve sednice nastavničkih veća koje su u pravilu sredinom avgusta, a drugi deo u zimskom raspustu!! (u novoj školskoj godini). Tačno je da po Zakonu o radu godišnji se odmor može koristiti u dva dela, ali za ovakvo rešenje još nismo čuli jer moramo podsetiti da zimski raspust nije raspust, pogotovo za zaposlene, već samo za učenike, a zaposleni u to vreme obavljaju poslove predviđene godišnjim planom rada ustanove.
Imamo potpuno razumevanje za naše kolege koji će, umesto na godišnji odmor, ići na obuku, ali moramo ih podsetiti da ne mogu na godišnji odmor sve dok im o istom direktor ne izda Rešenje, na koje naravno mogu uložiti prigovor. Ono što u ovom trenutku mogu uraditi jeste da upozore direktore da će zbog toga jedan broj zaposlenih imati izvestan broj dana nerealizovanog godišnjeg odmora, a za te dane neiskorišćenog godišnjeg odmora pripada im naknada koju će škola, odnosno u krajnjem slučaju morati platiti Ministarstvo. Očigledno da ljudima iz Ministarstva, ali i onima na čelu škola koji ih slepo slušaju nije bila dovoljna lekcija sudskim putem naplaćenih naknada za godišnje odmore iz prethodnih godina, već svojim „kreativnim“ tumačenjem zakona pokušavaju opet zakinuti svoje zaposlene. I sve to iz razloga što Ministarstvo ako je imalo nameru da osposobi kolege za ono što ih čeka, to nije uradilo na vreme.
Ukoliko i Vi imate problem koji smo naveli u ovom dopisu, po primitku Rešenja o godišnjem odmoru, obratite se u zakonskom roku Sindikatu kako bi Vas uzeli u zaštitu.
Srdačan sindikalni pozdrav i ugodan godišnji odmor!
Novi Sad, 21.06.2018.god.
prof. Hadži Zdravko M. Kovač, savetnik

2018-06-21 hzmk Na godišnji na zimskom raspustu

 

About the Author

admin