Vesti – 23/24.06.2018.

Razmena iskustava o organizovanju nauke i visokog obrazovanja

U Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja  u četvrtak  je održan sastanak sa delegacijom iz Hrvatske na kome su razmenjena iskustva o načinu organizacije nauke i visokog obrazovanja. Državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja profesor doktor Vladimir Popović upoznao je predstavnike Hrvatske delegacije da je u Srbiji u toku reforma sektora nauke i da se, između ostalog, radi na formiranju Fonda za nauku Predstoji nam klјučni deo koji definiše kvalitet visokog  obrazovanja i finansiranje. To je ono što nas očekuje u narednom periodu. Sva iskustva su dobro došla“, rekao je Popović i dodao da Ministarstvu predstoji donošenje više novih zakonskih i podzakonskih akata.
Direktorka AZVO (Agencije za znanost i visoko obrazovanje) iz Hrvatske Jasmina Havranek  ukazala je da ne treba prosto kopirati modele drugih, već ono što je primenlјivo na određen sistem. Trebalo bi zapravo imati neki zajednički okvir ali treba zadržati i svoje specifičnosti, kazala je ona. Havranek je kazala  je prvi krug akreditacije u Hrvatskoj trajao pet godina i da nije bio ni malo lak, ali da je postojala politička podrška, Stvari moraju biti jasne i transparente. Pristup morta biti jednak biolo da je reč o državnim ili privatnim fakultetima, navela je ona
Sastanku su prisustvovali i državna sekretarka Ana Langović Milićević, pomoćnik ministra za visoko obrazovanje, Bojan Tubić i savetnica ministra Tatjana Cvetkovski.

Šarčević sa delegacijom Liberije o obrazovnoj i naučnoj saradnji

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije Mladen Šarčević razgovarao je 21. juna u Beogradu sa delegacijom Liberije o mogućnostima unapređenja obrazovne i naučne saradnje dve zemlјe. Šarčević je tokom razgovora istakao da  program „Studiraj u Srbiji“ nudi različite mogućnosti za inostrane studente. Imamo dva nivoa moguće saradnje. Jedan je stipendiranje studenata iz vaše zemlјe. Naš projekat ‘Svet u Srbiji’ omogućio je da dogovorimo jedan broj stipendija. Možemo prihvatiti u razmeni jedan broj studenata i profesora. Možemo  zajednički osnivati određene vrste ustanova na teritoriji vaše zemlјe po vašem izboru, naveo je on. Šarčević je ukazao je da je srpsko obrazovanje visoko rangirano u svetu. Ministar spolјnih poslova Liberije Gbezongar Milton Findili rekao je da više od 60 odsto populacije Liberije čine mladi i da ih je potrebno obučiti za tržište rada, kako bi se očuvala socijalna stabilnost. Srbija je u okviru Bivše Jugoslavije imala dosta studenta iz Liberije  i želјa nam je da ponovo uspostavimo sličnu saradnju, kazao je on. Sastanku su prisustvovali i pomoćnik ministra za visoko obrazovanje Bojan Tubić, pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju i evropsku saradnju Viktor Nedović i savetnica ministra Tatjana Cvetkkovski.

Prostor za unapređenje saradnje Srbije i Italije

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević  razgovarao je u sredu  sa ambasadorom Italije u Republici Srbiji Karlom Lo Kašom. Na sastanku je ocenjeno da postoji dobra saradnja u oblasti prosvete, nauke, kao i da je tehnološka saradnja dve zemlјe poslednjih godina dodatno uvećana. Sagovornici su se saglasili da postoji prostor za unapređenje saradnje dve zemlјe kada je reč o prosveti i nauci. Ministar Šarčević je rekao da je u Srbiji sve veće interesovanje za učenje  italijanskog jezika, i dodao da je od fakultativnog postao jedan od  obaveznih jezika u našem sistemu školovanja. On je dodao i da će uskoro biti imenovan lektor za  srpski jezik. Ministar Šarčević je istakao i da je Italija važan parter Srbiji kada je reč o dualnom obrazovanju, jer se veliki broj italijanskih kompanija odazvao pozivu da organizuju praksu za učenike.
Ambasador Lo Kašo rekao je da već 20 godina postoji saradnja Nacionalnog instituta za nuklearnu fiziku u Italiji i Instituta za nuklearne nauke „Vinča“, kao i da Nacionalni centar za istraživanja Italije ima saradnju sa različitim institutima u Srbiji. Sastanku je prisustvovao i ataše za nauku Paolo Batineli.

Isplata studentskih kredita i stipendija

Isplata devete mesečne rate studentskih kredita i stipendija, za školsku 2017/2018. godinu počela je u četvrtak, 21.juna, saopštilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Mesečni iznos studentskog kredita i stipendije iznosi 8.400,00 dinara.Takođe, u četvrtak će početi i isplata devete i desete mesečne rate stipendija izuzetno nadarenim učenicima , mesečni iznos stipendije je 15.000, 00 dinara. U petak, 22. juna počeće isplata devete mesečne rate stipendija izuzetno nadarenim studentima.  Mesečni iznos stipendije za izuzetno nadarene studente osnovnih i master studija je 24.000,00 dinara, a za studente doktorskih studija, 30.000,00 dinara. 

Memorijal “Miroslav Antić” u Mokrinu

  1. Memorijal “Miroslav Antić” biće održan u nedelju, 24. juna, na varoškom trgu u Mokrinu, s početkom u 21 čas. U ovogodišnjem programu učestvuju: Predrag Ejdus, Gorica Popović, Igor Đorđević, Tanja Banjanin, Dragana Kosjerina, Gojko Božović, Ana Ristović, Zorana Bećić Đorđević, Miodrag Petrović, Bogdan Ibrajter Tane, Žarko Novakov, tamburaški orkestar Mokas… Tema priredbe biće Mokrin: tragaće se za motivima u Antićevoj lirici ponetim iz rodnog mesta, čuće se tekstovi o Mokrinčanima koje je pesnik opisao u novinskim reportažama i setiti se dvorišta i kuća čije je senke preneo na film. Pokrovitelji tradicionalne manifestacije koja se već trideset dva leta održava u Mokrinu, u čast Miroslava Antića (Mokrin, 1932 – Novi Sad, 1986), književnika, slikara i filmskog reditelja, ove godine su Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, i Grad Kikinda.

Sa NIS-om novo zanimanje u Pančevu

Dobar primer saradnje srednjih škola i privrede je saradnja NIS-a i Srednje tehničke škole “23 maj” iz Pančeva koja za potrebe Naftne industrije u ovom gradu otvara novi obrazovni profil Tehničar za preradu nafte i gasa. Posle 30 godina u Tehničkoj školi “23 maj” u Pančevu biće otvoren novi obrazovni profil -Tehničar za preradu nafte i gasa. Đaci koji odluče da od jeseni pohađaju ovaj smer mogu očekivati da će brzo naći posao. Inicijativa je potekla od NIS-a. “U NIS-u su shvatili da je mnogo bolje umesto da dokvalifikuju i prekvalifikuju radnike koji im dolaze da naprave saradnju sa školom i dobiju obrazovan kadar koji će posle završetka škole biti pripremljen za rad u pogonima RNP. Đaci će učiti tehnologiju primarne i sekundarne prerade nafte i gasa, kontrolu kvaliteta u Naftnoj industriji, zaštitu životne sredine…”, kaže direktorka škole.
U školskoj 2018/19 godini na smer Tehničar za preradu nafte i gasa moći će da se upiše 30 učenika. “Na ovom smeru je radila radna grupa sastavljena od nastavnika srednje škole i inženjera Rafinerije nafte Pančevo koji su zajedničkim snagama stvorili platformu koja je poslužila za kvalifikaciju novog obrazovnog smera. Dve trećine naših zaposlenih je na poslovima vezanim za direktnu proizvodnju. Osim toga ovo nije jedina industrija koja ima potrebu za ovakvim kadrom. Tu su i Petrohemija i Azotara tako da je ovaj smer zaista potreban Pančevu”, kaže Aleksandra Filipović, NIS.
NIS je izdvojio novac i za opremanje pametne učionice sa interaktivnom tablom i tabletima za potrebe učenika koji će pohađati novi obrazovni profil ali i ostalih đaka srednje tehničke škole u Pančevu. A kroz program Zajednici zajedno renovirana je laboratorija koji će deca koristiti od naredne školske godine. https://www.youtube.com/watch?v=qdS_ZK19Rs4

Prijave za upis na Ekonomski fakultet u Subotici

Na Ekonomskom fakultetu u Subotici, Univerziteta u Novom Sadu su  počele prijave kandidata za upis studenata na 1. godinu osnovnih akademskih studija u školskoj 2018/2019. godini.  Prijavljivanje zainteresovanih kandidata trajaće u terminu od 8 do 14 časova, na tri lokacije – 20, 21. i 22. juna na Fakultetu u Subotici i na Odeljenju Fakulteta u Novom Sadu, kao i 20. i 21. juna na Odeljenju Fakulteta u Bujanovcu.  Prijemni ispit prijavljeni kandidati imaće mogućnost da polažu na tri lokacije, 27. juna na Fakultetu u Subotici i na Odeljenju Fakulteta u Novom Sadu, kao i 29. juna na Odeljenju Fakulteta u Bujanovcu. Ove godine kandidati su imali mogućnost da se pripremaju za polaganje prijemnog ispita kroz aktivno učestvovanje u pripremnoj nastavi, koja je bila organizovana na Fakultetu u Subotici i na Odeljenju u Novom Sadu, i uz pomoć Zbirke pitanja za polaganje prijemnog ispita, koja je dostupna na sajtu Ekonomskog fakulteta u Subotici. Budući brucoši imaju mogućnost da konkurišu na sledeće studijske programe: Agrarna ekonomija i agrobiznis, Evropska i međunarodna ekonomija i biznis, Finansije, bankarstvo i osiguranje, Marketing, Menadžment, Računovodstvo i revizija, Trgovina i Poslovna informatika.
Kao novina koju je Ekonomski fakultet u Subotici uveo prošle godine ističe se studijski program Poslovna informatika, koji je akreditovan sa ciljem objedinjavanja informatičkih, menadžerskih i poslovno-ekonomskih znanja i veština Po završetku četvorogodišnjih osnovnih akademskih studija, studenti stiču zvanje diplomirani ekonomista, dok studenti studijskog programa Poslovna informatika stiču zvanje diplomirani poslovni informatičar. Na prvu godinu osnovnih akademskih studija može se upisati 792 studenta (Subotica – 314, Novi Sad – 388 i Bujanovac – 90), od toga 489 studenata čije se studiranje finansira iz budžeta Republike Srbije i 303 studenta koji sami finansiraju svoje školovanje.

Mala matura u “Loli”: Direktor prezadovolјan

Direktor novosadske Osnovne škole „Ivo Lola Ribar” Saša Gajić bio je prezadovolјan što vidi nasmejana lica osmaka, za koje kaže da su u proseku odlično uradili testove na “maloj maturi”. – U nekom trenutku sam posumnjao u njih, međutim, vidim da će biti izvanredna generacija. Zasad znam da je po četvoro-petoro đaka postiglo maksimalan broj poena iz srpskog i matematike. Redovne pripreme u toku školske godine i pred samo polaganje, koje su vrhunski vodili nastavnici, ulile su im samopouzdanje – objasnio nam je Gajić, dodavši da se polagalo u sali i učionici, dok je u biblioteci, uz prisustvo supervizora i nastavnika kojeg zna iz škole, zadatke rešavao jedan učenik sa posebnim potrebama. – Budući da je ove godine bodovanje malo drugačije, đaci neće moći da se vode iskustvom prošlogodišnjih malih maturanata. Zato smo ih savetovali da popune sve želјe, kako se ne bi desilo da ne budu upisani u prvom krugu, a profesionalna orijentacija pomogla im je da otkriju svoje afinitete.

Srbski pojci oduševili Subotičane

„Oj Kosovo, Kosovo, Zemlјo moja volјena, Zemlјo slavnih vitezova, Lazara i Miloša” pesma je koja podigla publiku na koncertu sastava Akapela “Srbski pravoslavni pojci”, održanom 18. juna na  Letnjoj pozornici na Paliću.  “Deca neba”,  “Suza Kosova“, “Pećka kandila”, ženska koračnica, kao i  crkveni napevi iz 15. veka su samo neke od tradicionalnih srpskih pesama u okviru koncerta „Duh starih vremena“.  Koncert je započet himnom Srbije “Bože pravde” u izvođenju dece iz subotičkih osnovnih škola, koja su bila deo projekta “Čuvajmo svoje nasleđe”.
Pre početka koncerta, vođa “Pojaca” Marko Kačarević zamolio je sve prisutne da minutom ćutanja odaju počast Aleksi Dimitrovu (10) koji je tragično nastradao dok je bio na školskoj eskurziji na Divčibarima. Prethodnih mesec dana družili smo se s decom iz subotičkih osnovnih škola i koristim priliku da se zahvalim direktorima i nastavnicima koji su nam pružili podršku u očuvanju srpske tradicije, rekao je vođa “Pojaca” Marko Kačarević.
Odlikovanje je dodelјeno i sekretarki Sekreterijata za društvene delatnosti, Jasmini Stevanović.  Srbski pravoslavni pojci nam pokazuju kako se čuva nasleđe, jer svi se mi ponaosob razlikujemo, ali ono što je za nas sve zajedničko je i isto je pravoslavna vera. Kao što je Marija malo pre reče: bez vere, jezika i istorije narodi nismo, kazala je Stevanović.  Ljubitelјi „a kapela“ po drugi put u Subotici su uživali u zvucima tradicionalne pesme srpskog naroda u izvedbi Srbskih pravoslavnih pojaca. “Srbski pravoslavni pojci” iz Beograda bave se očuvanjem srpske tradicionalne muzike i prvi put su u Subotici nastupali prošle godine u Velikoj većnici Gradske kuće kada su održali koncert.

Milisav Savić otvara 47. Brankovo kolo

Najveću pesničku manifestaciju u Srbiji i okruženju -“Brankovo kolo”, svojom besedom o Branku Radičeviću, otvoriće ugledni srpski pisac Milisav Savić, kojem će tom prilikom, za ukupno književno delo, biti uručena “Statueta Branka Radičevića” (rad vajara Jovana Soldatovića). U proteklim decenijama, Brankovo kolo su otvarali najpoznatiju pesnici i pisci.
Besedu o Brankovoj poeziji Milisav Savić pročitaće u Sremskim Karlovcima, u najstarijoj srpskoj gimnaziji, a njegovo književno veče “Tako govore pisci” biće priređeno u Novom Sadu, u Gradskog biblioteci. Ovogodišnje 47. Brankovo kolo trajaće od 7. do 17. septembra i biće u znaku 135. godišnjice prenosa zemnih ostataka Branka (Aleksija) Radičevića iz Beča na Stražilovo.

Bridž sastavni deo obrazovnog procesa

Profesor matematike i teorije igara na  beogradskom Ekonomskom fakultetu i velemajstor u bridžu Dragan Azdejković napominje da uvođenje bridža u obrazovne institucije ne bi bila nikakva novost, jer su neke države to već uradile, pa bi se i udžbenici radili po uzoru na njihove. – U nekim zemljama, poput Francuske, bridž je sastavni deo obrazovnog procesa, počev od osnovne škole do fakulteta, jer su oni u toj igri prepoznali edukativne i socijalne momente. Tu se kroz igru, kao nešto najbezbolnije, zahteva logično i racionalno razmišljanje i podiže intelektualni nivo, zbog čega je on vrlo značajan za studente – zaključuje profesor.
Azdejković kaže da je u Srbiji registrovano najviše 500 igrača, dok ozbiljnih takmičara nema više od 20. – U poslednje vreme ima sve više mladih, kao na primer dve devojke, Selena Pepić i Jovana Zoranović, koje su kao učenice Matematičke gimnazije osvojile prvenstvo sveta, a sada kao studentkinje osvojile treće mesto, što je za Srbiju ogroman uspeh. U Beogradu se on stalno može igrati na dva mesta, gde se mogu videti i profesori drugih fakulteta… Igraju i žene ambasadora koje imaju puno slobodnog vremena, pa sam tako jedno vreme igrao sa ženom japanskog ambasadora, a onda i kanadskog – priča Azdejković.

Samostalna izložba Nine Milivojević

Izložbe radova studenata završne godine Departmana likovnih umetnosti Akademije umetnosti, tradicionalno se održavaju svake godine i predstavljaju značajan deo novosadske kulturne scene, kao i sponu između institucija u oblasti kulture i akademije. To je i prilika da se  studenti akademije predstave široj javnosti, što je nedavno učinila i studentkinja slikarstva, Nina Milivojević. Nina Milivojević studentkinja slikarstva, svojim delima ne kritikuje. Ona primećuje društvene pojave i pretvara ih u slike koje govore glasno. Tako je upravo nastala i njena samostalna izložba, nakon spoznaje da ljudi radije biraju hranu koja je lepa, pa makar bila i nejestiva. I pitala se: Zašto je lepo poželjno i kad je nejestivo, a jestivo nepoželjno ako nije lepo?  “Smatram da su ljudi zamenili ukusno za lepo, jer na društvenim mrežama prikazivanje onoga što jedemo može biti i drugačiji utisak o našem životu uopšte. Ako se krećemo na određenim mestima, na kojima se jede lepo, to će govoriti o našem celokupnom danu. I životu”, kaže.
Mnogi hranu upravo doživljavaju tako, kao statusni simbol i deo celokupnog imidža, vodeći se idejom “Mi smo ono što jedemo”. A neki samo žele da zadovolje čulo vida, radije nego čulo ukusa. Zato Ninina umetnost prikazuje koliko složen odnos današnji čovek ima prema hrani, a to su dokazali i komentari ljudi koji su posetili izložbu. “Komentarišući slike, kao da bi na primer pojeli nešto što je naslikano što opet govori u prilog samom konceptu, da bi oni pojeli na primer sliku od platna ili od akrila, što dovodi do toga da mi u slici na instagramu ili na društvenim mrežama možemo da primetimo da je slika hrane koju ne možemo da pojedemo, u nama izaziva trenutak požude”, ističe.
Nina kaže da su izložbe važne, jer su mesta kreativne razmene mišljenja između umetnika i stvaraoca. Ako imate vremena, dođite u galeriju Bel Art na Bulevaru Mihajla Pupina 17. Zato što je važno da pokažemo umetnicima da njihov glas i te kako ima ko da čuje. Ali je važno i da pokažemo da nas se i te kako tiče sve što se dešava u našem društvu, jer mi kao odraz tog društva, pojedinci, imamo tu moć da ga učinimo boljim.  https://www.youtube.com/watch?v=uHwXiZSFa4E

Dijabetes sve češći i kod dece

Više od 415 miliona lјudi u svetu ima dijabetes, a predviđa se da će do 2040. godine broj obolelih biti uvećan za 50 odsto posebno u zemlјama niskog i srednjeg standarda. U Srbiji 40 odsto obolelih od dijabetesa nisu svesni svoje bolesti ili se ne leče adekvatno, dok 50 odsto njih čini aktivnu radnu snagu, rekla je juče direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić na predstavlјanju preliminarnih rezultata Registra obolelih od dijabetesa – Elektronske knjige evidencije lica obolelih od dijabetesa. Ona je istakala da je među obolelima od dijabetesa sve više dece, što je, kako kaže, posledica gojaznosti kod dece koje se javlјa kao problem poslednjih godina.

Vremeplov: Umro Pavle Ugrinov

Na današnji dan 23. juna 2007 godine umro je srpski književnik, režiser, akademik Pavle Ugrinov. Diplomirao je na Akademiji za pozorište i film u Beogadu, na Odseku za režiju. Bio je zaposlen kao urednik i dramaturg u Radio Beogradu a potom u Televiziji Beograd. Jedan je od osnivača Ateljea 212, gde je režirao antologijsku predstavu “Čekajući Godoa” S. Beketa kojom je to pozorište otvoreno. Bio je član Glavnog odbora Sterijinog pozorja, Saveta Muzeja savremene umetnosti, BITEF-a, Nolita, RTV Beograd. Autor je više knjiga, romana, eseja, kritika, drama, i dobitnik je niza nagrada uključujući NIN-ovu, Brankovu i Nolitovu.

Vremeplov: Rođen Đambatista

Na današnji dan 23. juna1668 godine rođen je italijanski filozof, istoriograf i teoretičar prava Đovani Batista Viko ili Đambatista, osnivač filozofije istorije i preteča etnologije. Rođen kao sin siromašnog knjižara, na univerzitetu u rodnom Napulju 1697. postao je profesor retorike. Pre toga je desetak godina izučavao Platona i Tacita, jer je prema njegovim rečima prvi “opisivao idealnog čoveka, a drugi čoveka kakav jeste”. Napuljski kralj Karlo imenovao ga je 1735. za kraljevskog istoriografa. Kao filozof istorije zastupao je neku vrstu ciklične teorije. Dela: “Principi nove nauke o zajedničkoj prirodi nacija”, “Univerzalno pravo”, “Autobiografija”.

Vremeplov: Ustanak radnika zbog ukidanja “narodnih radionica”

Zbog dekreta o ukidanju “narodnih radionica” – otvorenih pod pritiskom radničkih demonstracija u februaru 1848, u kojima se zaposlilo 150.000 nezaposlenih, u Parizu je na današnji dan 23. juna 1848 izbio ustanak radnika, koji je posle tri dana ugušio general Luj Kavenjak.

Vremeplov: Nevesinjski ustanak

Na današnji dan 23. juna 1875. godine posle napada hajduka pod vođstvom Pere Tunguza na turski karavan u Bišini, izbio je Nevesinjski ustanak, najveći protiv turskog carstva u Bosni i Hercegovini. Ustanak se brzo širio i posle mesec dana buknuo je i u Bosanskoj krajini. U nekoliko bojeva ustanici su odneli pobede, najveću na Muratovici, gde su Turci 10. i 11. novembra 1875. izgubili 1.325 ljudi. Ustanak je zainteresovao Evropu za stanje u zemljama pod turskom vlašću. Srbija je u leto 1876. objavila rat Turskoj u koji se 1877. uključila Rusija. Rat je završen za Srbe nepravednim Sanstefanskim mirom, revidiranim na Berlinskom kongresu 1878. u korist Srbije.

Vremeplov: Ograničeno pravo radnika da organizuju štrajkove

U SAD na današnji dan 23. juna 1947 je usvojen Taft-Hartlijev zakon, kojim je ograničeno pravo radnika da organizuju štrajkove i primoran sindikat da isključi prokomunističke rukovodioce. Šefu države je dato pravo da na 80 dana suspenduje svaku štrajkačku akciju koju oceni opasnom za nacionalnu bezbednost.

Vremeplov: Umro Mika Antić

Na današnji dan 24. juna 24. juna1986 godine umro  srpski pisac Miroslav Antić, “večiti dečak” srpske literature, izuzetan liričar i inventivan dečji pesnik, poeta srpske Vojvodine. Za 35 godina stvaralaštva objavio je više od 30 knjiga i radio na filmskim projektima “Sveti pesak”, “Doručak s đavolom”. Dela: zbirke pesama “Ispričano za proleća”, “Plavo nebo”, “Roždestvo tvoje”, “Psovke nežnosti”, “Garavi sokak”, “Koncert za 1001 bubanj”, “Kikinda”, pesme za decu “Plavi čuperak”, “Poslednja bajka”, Nasmejani svet”, “Šašava knjiga”, “Prva ljubav”, “Svašta umem”, radio drame “Otužni marš”, “Povečerje”.

Vremeplov: Umrla Olja Ivanjicki

Srpska  slikarka Olja Ivanjicki umrla je 24. juna 2009 godine. Rođena je u Pančevu 1931. u porodici “belih” Rusa. Završila je vajarstvo na Akademiji za likovne umetnosti u Beogradu, ali se bavila slikarstvom. Bila je među osnivačima grupe “Mediala”, samosvojne pojave koju je osnovala grupa potpunih posvećenika umetnosti (Leonid Šejka, Milovan Vidak, Svetozar Samurović, Kosta Bradić, Siniša Vuković, Milić od Mačve i dr). Uživala je svetski ugled i njena dela nalaze se u brojnim muzejima i galerijama sveta, poput “Metropoliten”-a u Njujorku.

Vremeplov: Umrla Vilhelmina Karadžić

Na današnji dan 24. juna  1894. godine umrla je srpska slikarka Vilhelmina Mina Karadžić-Vukomanović, kćerka Vuka Karadžića. Prevodila je na nemački srpske narodne pripovetke i napisala “Putovanje po Srbiji” i “Uspomene na Branka Radičevića”. Bila je udata za profesora književnosti Liceja u Beogradu Aleksu Vukomanovića.

Vremeplov: Pogubljen Riga od Fere

Turci su u Beogradskoj tvrđavi pogubili na današnji dan 24. juna 1798.  grčkog pisca i patriotu Fereosa Konstantinosa Rigasa, poznatog kao Riga od Fere, i još sedam njegovih sledbenika. Rigas je bio osnivač i vođa tajnog društva koje se borilo za oslobođenje Grčke od turske vlasti.

Vremeplov: Prva izložba  Pikasa

U Parizu je na današnji dan 24. juna 1901. otvorena prva izložba 19-godišnjeg španskog slikara Pabla Pikasa, koja je oduševila likovne kritičare. 

Vremeplov:Prvi republikanski ustav

Na današnji dan 24. juna 1793. u Francuskoj je usvojen prvi republikanski ustav kojim je izvršna vlast podređena skupštini.

Arsenijević postavio sina u komisiju i ugrozio ceo prijemni ispit

Prijemni ispit na medicinskim naukama Kragujevačkog univerziteta mogao bi biti doveden u pitanje jer je smenjeni rektor Nebojša Arsenijević u komisiju postavio svog sina Aleksandra. Mlađi Arsenijević je u komisiju za prijemni ispit delegiran kao član nastavnog osoblja. Međutim, utvrđeno je da je njegov doktorat nezakonit jer ga je upisao pre nego što je položio sve ispite, odnosno završio fakultet. Otuda sa gubitkom doktorata on više ne može ni da predaje, a tako nije ni član nastavnog osoblja. – Praktično bilo ko može da dovede u pitanje prijemni ispit i ospori rezultate prijemnog jer komisija nije legitimna. Ne znači da će to i biti urađeno, ali ko može da predvidi da se neko ispod crte neće pobuniti i na taj način osporiti prijemni. Osnov postoji – kaže za “Blic” profesor sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu.

Arsenijević koristi pravni vakum da se i dalje bahati

Bahati bivši rektor Nebojša Arsenijević koji je pokušavao, i pored smene, da ostane na funkciji, preselio se iz Rektorata u profesorsku kancelariju na Medicinskom fakultetu. Njegov  plan da organi Univerziteta opstruišu odluku ministra Mladena Šarčevića o smeni, nije prošao. Iako je smenjen još 4. juna, rektor je odlagao sazivanje starog saveta do 18, kako bi dobio na vremenu. Međutim, u međuvremenu dogodilo se ono što nije očekivao. Osam članova Saveta je podnelo ostavke jer nisu želeli da nezakonito učestvuju u radu ovog organa Univerziteta. Tako je Savet praktično pao, ali se time dogodilo i da Univerzitet nema ni rektora niti upravljački organ.
Iako bi ovakve posebne okolnosti, praktično vakuum, možda i mogle da budu osnov da ministar, odnosno osnivač Univerziteta – Vlada, imenuju v. d. rektora, Šarčević to nije želeo da uradi. Izvor “Blica” iz Ministarstva prosvete kaže da ministar nije želeo da se na takav način meša u rad Univerziteta. Umesto toga, Šarčević je poslao fakultetima dopis da u roku od sedam dana izaberu nove članove Saveta, što bi i inače trebalo da urade po novom Zakonu o visokom obrazovanju. Savet treba da bude formiran do utorka. – Sve do sada je urađeno po zakonu, uz poštovanje autonomije Univerziteta, a rektoru je bilo dato nekoliko rokova da ispravi nezakonitosti u radu. Svi smo u Ministarstvu sigurni da Univerzitet u Kragujevcu ima kvalitetne kadrove, odgovorne profesore i studente i na njima je da izaberu ko će nadalje upravljati Univerzitetom i kada je reč o budućem rektoru i članovima Saveta – kaže izvor “Blica” iz Ministarstva.

Bahati bivši rektor i dalje ne miruje

Bahati rektor se vratio na Medicinski fakultet gde, međutim, ne miruje. On danima pokušava da namesti svoje članove Saveta i da nastavi da vlada iz senke. Prvo je pokušao da se stari savet, koji je pao, popuni sa novih osam članova umesto onih koji su dali ostavke. Međutim, to mu nije uspelo. Sada lobira za novi savet sa Medicinskog fakulteta koji je i njegovo najače uporište. Njegovi ljudi na fakultetu su dekan Predrag Čanović, protiv kog je podignuta optužnica jer je sa sestrićem napao i naneo telesne povrede poznatom kragujevačkom hirurgu. Sekretarka fakulteta i prijateljica Snežana Ivezić, čiji su ćerka i zet zaposleni bez konkursa. Tu je i nevenčana supruga Tatjana Kanjevac, koja je zahvaljujući Arsenijeviću sa prosečnom ocenom manjom od zakonskog minimuma za upis doktorskih studija uznapredovala do zvanja profesora i prodekana za stomatologiju. Osim toga, nju je postavio i za člana svih komisija, za doktorate, izbore u viša zvanja i u komisiju za prijemne ispite. I njen sin je zaposlen na Odseku stomatologije.
Po Zakonu o visokom obrazovanju, saveti univerziteta imaju po 21 člana. Od toga, 12 delegiraju fakulteti, tri studenti i šest država.

Nikolić mlađi: “Neki  su se ogrešili o Arsenijevića”!!!

Poslednjih dana bivši rektor pokušao je sebe da predstavi kao žrtvu. U tome je pokušao da mu pomogne i sin Tomislava Nikolića, Radomir, koji je rekao da su se “neki ogrešili o Arsenijevića”. Činjenica je da bahati rektor nije nikakva opozicija niti žrtva, već funkcioner koji je plivao kroz sve režime i čijim bi radom, osim Ministarstva, trebalo da se pozabave i policija, sudovi i tužilaštvo.

Cepanje doktorskih diploma na Vidovdan

Jedna od poslednjih ideja koja kruži među ljudima bivšeg rektora je i da se napravi skandal na Vidovdan kada se dele diplome doktora nauka. Kako jedan od potpisa treba da bude rektorov, a on to više nije, sekretarka Ivezić se “dosetila” da pocepaju diplome.

Mihajlović: Nеćеmo stati u borbi protiv nasilja nad žеnama i devojčicama

Potprеdsеdnica Vladе Srbijе i prеdsеdnica Koordinacionog tеla za rodnu ravnopravnost, prof. dr Zorana Mihajlović, rеkla jе 20. juna na sastanku upravnog odbora projеkta “Intеgrisani odgovor na nasiljе nad žеnama i dеvojčicama” da borba državе i društva protiv nasilja nad žеnama i rodnih stеrеotipa nе smе da stanе. Ovaj projеkat u Srbiji sprovodi Koordinaciono tеlo u saradnji sa UN agеncijama i rеsornim ministarstvima, uz finansijsku pomoć Švеdskе agеncijе za mеđunarodnu razvojnu saradnju (SIDA). Sastanku su prisustvovalе stalna koordinatorka UN u Srbiji Karla Hеrši, Ola Andеrson iz SIDA, prеdstavnici agеncija UN i ministarstava Vladе Srbijе.
Mihajlovićеva jе zahvalila UN i agеnciji SIDA, koji su prеpoznali zalaganja državе u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja i pružili podršku u tom važnom procеsu. “Puno toga smo uradili, ali moramo višе. Istakla bih rad sa dеčacima i muškarcima, jеr nam jе cilj promеna rodnih stеrеotipa i prеvеncija nasilja nad žеnama. Imamo i vеliko istraživanjе o muškarcima i rodnoj ravnopravnosti kojе nam pokazujе šta daljе trеba da radimo. Poražavajućе jе da svaki pеti muškarac smatra da žеna ponеkad zasluži da budе prеbijеna, kao i da svaki drugi muškarac misli da jе najvažniji posao žеnе da kuva i pеrе, brinе o kući i vaspitanju dеcе”, rеkla jе Mihajlovićеva.
Karla Hеrši, stalna koordinatorka UN u Srbiji, istakla jе da Ujеdinjеnе nacijе pružaju snažnu podršku Vladi da unaprеdi rodnu ravnopravnost na svim nivoima, rеpubličkom, pokrajinskom i lokalnom. “Projеkat jе doprinеo da sе svеst javnosti o problеmu nasilja nad žеnama povеća. Još jеdan značaj projеkta jе u tomе što jе u skladu sa Održivim ciljеvima razvoja UN, nastavićеmo da zajеdno sa Koordinacionim tеlom i rеsornim ministarstvima radimo na suzbijanju rodno zasnovanog nasilja”, rеkla jе Hеršijеva.

Britanska vlada dozvolila ulje kanabisa za lečenje dečaka

Britanska vlada promenila je  stav u slučaju dečaka koji pati od epilepsije a kojem je, kako je njegova majka objasnila, neophodno ulje kanabisa kako bi preživeo snažne epileptičke napade. Ministar unutrašnjih poslova Sadžid Džavid odobrio  16. juna je da se hitno 12-godišnjem Biliju Koldvelu dozvoli da bude lečen ovom supstancom. Odluku, kako je objasnio, doneo je na osnovu saveta lekara koji su rekli da je Koldvel noćas hospitalizovan, prenosi AP. Džavid je rekao da je prioritet britanske vlade da obezbedi da Koldvel primi “najefikasniju moguću terapiju na siguran način”. Ulje kanabisa je zabranjeno u Britaniji. Vlasti su ga oduzele od dečakove majke Šarot Koldvel kada je ona pokušala da ga unese u zemlju u ponedeljak iz Kanade. Ona je rekla da njen sin tokom noći imao dva teška epileptička napada i da je ulje kanabisa jedino sredstvo koje može da spreči napade opasne po život dečaka. Šarlot Koldvel je pozdravila odluku ministarstva unutrašnjih poslova koje je izrazilo želju da sarađuje sa njom na pronalaženju rešenja za zdravstvenim problem njenog sina.

About the Author

admin