Vesti – 27.06.2018.

Počelo polaganje prijemnih ispita na državnim fakultetima

Na državnim fakultetima  u toku je polaganje prijemnih ispita za upis budućih brucoša. Na većini fakulteta polagaće se tokom ove, a na pojedinima i sledeće sedmice. Prvi upisni rok, trebalo bi da bude završen do polovine jula, dok će prijemni ispiti za drugi ispitni rok biti od 5. do 7. septembra. Studenti Beogradskog i Novosadskog univerziteta saglasni su u jednom – u najvećem broju slučajeva žele da studiraju medicinu, a potom programiranje. Sigurno je i da nije lako doneti odluku o budućem pozivu i znati da li za savet pitati srce ili razum. “Ako gledamo studijski program gde se najveći broj prijavio, to je medicina. Ukoliko se gleda na odnos kvote i broja prijavljenih, tu je najinteresantniji bio budućim studentima softversko inženjerstvo i informacione  tehnologije gde se prijavilo čak četiri puta više kandidata u odnosu na broj raspoloživih mesta”, kaže Biljana Abramović, prorektorka za nastavu Univerziteta u Novom Sadu.
Psihologija i stomatologija posebno su zanimljive budućim brucošima, a veliko interesovanje vlada i za Akademiju umetnosti, posebno za glumu. Međutim, sveprisutno pitanje uvek je: i šta posle? Da li će studenti biti oslobođeni dodatnih troškova studiranja, zavisi od broja studenata koji upišu fakultete tj. od budžeta, a s obzirom na to da ove godine brucoši postaju oni koji su rođeni 1999. i da ih ima znatno manje, izgledi za to se smanjuju. Na Novosadskom univerzitetu studira 50. 000 studenata, a on se nalazi i na prestižnim rang listama, poput Šangajske i Lajden liste. I ako sve ovo jeste važno važan je i dobar lični izbor, posvećenost, ljubav ka znanju. Kampus je dovoljno velik za sve i čeka na neke nove vrednosti i željno iščekuje novu akademsku godinu. https://www.youtube.com/watch?v=Q53rK80wIPI

Završeno prijavljivanje kandidata na Pedagoškom fakultetu

Na Pedagoškom fakultetu u Somboru, završeno je prijavljivanje kandidata za prvi upisni rok. Kakvo je interesovanje budućih brucoša i koliko mesta je opredeljeno za narednu školsku godinu po smerovima na Pedagoškom fakultetu. Zašto nema dovoljno interesovanja za ovaj fakultet?   https://www.youtube.com/watch?v=r–fFxW0SbQ

Međunarodna konferencija o veštačkoj inteligenciji u Novom Sadu

Od 25. do 27. juna na Departmanu za matematiku i informatiku Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu se održava međunarodna konferencija WIMS’18 (The 8th International Conference on Web Intelligence, Mining and Semantics). Na Konferenciji  učestvovuje više od 60 naučnika iz celog sveta, tri svetski poznata eksperta iz ove oblasti održaće predavanja, a biće prikazano i pet tutorijala u kojima će biti predstavljene trenutno najaktuelnije istraživačke teme iz oblasti veštačke inteligencije i nauke o podacima.
Cilj Konferencije je da se predstave naučni radovi iz aktuelnih istraživanja u oblasti web tehnologija i veštačke inteligencije i njihove primene, kao i da se doktorandima omogući da prikažu svoja istraživanja. U okviru Konferencije biće održane i dve specijalne sekcije WASA’18 (The 8th Workshop on Applications of Software Agents) i BigData’18 (The 1st Workshop on Big Data).

Pokrajina podržala projekte za obrazovanje Roma u Staroj Pazovi

Pokrajinska vlada preko Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice sufinasiraće dva projekta u opštini Stara Pazova koji su usmereni na realizaciju afirmativnih mera i procesa za integraciju Roma povodom nastavka “Dekade inkluzije Roma”.  U pitanju je projekat “Obrazovanje je investiciju u budućnost” koji sprovodi Centar za edukativno uključivanje CEU u Staroj Pazovi, kao i projekat “Profesionalna orijentacija mladih Roma u opštini Stara Pazova” koji sprovodi Udruženje Roma “Romano ilo” iz Belegiša.

Uručene zahvalnice darovaocima knjiga za Srebrenicu

Zahvalnice ustanovama i pojedincima koji su poklonili knjige za Narodnu biblioteku u Srebrenici uručene su 20. juna u Čitaonici Gradske biblioteke. Naime, Gradska biblioteka je 13. marta pokrenula akciju prikuplјanja knjiga za Narodnu biblioteku u Srebrenici, u okviru koje je prikuplјeno 2.950 knjiga. Nakon mesec dana, 16. aprila, njih je, u prisustvu načelnika opštine Sreberenica Mladena Grujičića, uručila delegacija Novog Sada u kojoj su, između ostalih, bili pomoćnik gradonačelnika Aleksandar Petrović i direktor Gradske biblioteke Dragan Kojić.  Uručenjem zahvalnica Gradska biblioteka izrazila je zahvalnost darodavcima, među kojima je deset ustanova i pet pojedinaca.
– Sve je počelo 1. marta, kada je načelnik opštine Srebrenica posetio naš grad i tada je predložen neki vid pomoći koju Novi Sad može pružiti stanovništvu Srebrenice – istakao je pomoćnik gradonačelnika Aleksandar Petrović. – Poučeni iskustvom iz 2015. godine, kada smo bibliotekama u Doboju, Bijelјini, Šamcu i Čelincu, devastiranim nakon poplava 2014. godine, poklonili 16.500 knjiga, pomogli smo i Srebrenici. Taj čin dovolјno govori o ozbilјnosti našeg grada i želјi da se pomogne srpski narod ne birajući vreme i mesto na kojem je. U planu je i pomoć Kosovu, a naredne nedelјe posetićemo Vukovarsko-sremsku županiju.
Narodna biblioteka u Srebrenici raspolaže knjižnim fondom od oko 35.000 knjiga. Nјene prostorije čini 450 kvadratnih metara, u sklopu kojih je Dečje odelјenje, Odelјenje za odrasle korisnike, Zavičajna i Muzejska zbirka. Tokom poslednjih godina, knjižni fond se nije obnavlјao u dovolјnoj meri. Predstavnici te ustanove izrazili su zahvalnost Gradu Novom Sadu na vrednom poklonu, kao i želјu da aktivno doprinose saradnji Srebrenice i Novog Sada.  – Poznato vam je da Gradska biblioteka u Novom Sadu, naročito od tragičnih dešavanja tokom devedesetih godina prošlog veka, pokušava da, kao mala Matica srpska, brine o svim građanima, a pogotovo o srpskom narodu na teritorijama srpskog kulturnog i duhovnog prostora – podsetio je juče prilikom uručenja zahvalnica direktor Gradske biblioteke Dragan Kojić. – Po izveštaju zamenika direktora Gradske biblioteke Aleksandra Jokanovića, od 1995. godine do danas, zahvalјujući lјudima dobre volјe, uspeli smo da poklonimo više od 40.000 knjiga. 

Prijem za nagrađene đake i profesore Srednjeg Banata

Načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević  je priredila prijem za nagrađene učenike svih osnovnih i srednjih škola sa područja okruga. U pitanju su učenici koji su osvojili jedno od prva tri mesta na republičkim takmičenjima po kalendaru Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u školskoj 2017/2018. godini. Nјima su uručeni prigodni pokloni a prijemu su prisustvovali i njihovi predmetni nastavnici i profesori, koji su ih pripremali za takmičenja. – Ovde su najuspešniji učenici osnovnih i srednjih škola sa područja srednjeg Banata, sa svojim profesorima. Tu su 152 učenika koja su ove godine ostvarila izuzetne rezultate na republičkim takmičenjima. To je ogroman uspeh i za njih i njihove škole, roditelјe ali i sredinu iz koje dolaze. Zaslužili su veliko poštovanje i mi ga iskazujemo i na ovaj način – istakla je načelnica Snežana Vučurević, prilikom prijema i dodele poklona. Ona je svim učenicima i njihovim nastavnicima i profesorima čestitala na ostvarnim rezultatima i poželela im uspehe i u narednim godinama, a maturantima da upišu želјene škole i fakultete.
Učenicima i nastavnom osoblјu obratila se i načelnica Školske uprave Snežana Oluški Vlačić, koja je istakla da je ponosna zbog ostvarenih rezultata na republičkim takmičenjima. – Svi znamo koliko je teško u današnje vreme motivisati učenike, navesti ih da se posvete svom ličnom razvoju i obrazovanju. Na prosvetnim radnicima je teret velikih obaveza a ovaj skup je potvrda da su uspešno ostvarili svoje zadatke. Ponosna sam na sve vas i osećam se kao deo vas. A učenicima sve čestitke na uspesima koji su uspeli da ostvare, uz želјu da i ubuduće budu jednako dobri ili još bolјi – poručila je Snežana Oluški Vlačić.

Subotica: Novi smer u Politehničkoj školi

Jedan od načina da što više đaka upiše neku školu jeste otvaranje novih, atraktivnih smerova. Obrazovni profil za veb dizajnere, prvi put u Srbiji otvara se u Politehničkoj školi u Subotici. Jedan od načina da što više đaka upiše neku školu jeste otvaranje novih, atraktivnih smerova. Obrazovni profil za veb dizajnere, prvi put u Srbiji otvara se u Politehničkoj školi u Subotici. U Politehničkoj školi uvodi se obrazovni profil Tehničar za digitalnu grafiku i internet oblikovanje. Program se realizuje po modelu dualnog obrazovanja, što znači da će se nastava od treće godine sprovoditi u preduzećima, koji se bave veb dizajnom. “Kroz saradnju Ministarstva prosvete i Privredne Komore Srbije kreiran je novi obrazovni profil, dakle tehničar za digitalnu grafiku i internet oblikovanje. Ovaj profil treba da izađe u susret potrebama IT sektora i evo novog obrazovnog profila za nas. Moram reći da u zemljama u okruženju ovaj profil postoji već duže vreme”, kaže Iso Planić, direktor škole.
Novi obrazovni profil kreiran je u saradnji sa IT klasterom Subotice, i zajedno sa njima će škola realizovati nastavni plan i program. Za obrazovni profil za veb dizajnere škola je obezbedila 30 mesta na srpskom nastavnom jeziku. “Privreda nem dovoljno stručnjaka koji bi izrađivali veb sajtove u onoj početnoj fazi estetskog izgleda. Znači ovde se konkretno ne radi o programerima, nego o dizajnerima veb stranica. S obzirom da je izrada veb stranica jako kompleksan proces, suštinski mi bi zastupali onu prvu fazu izrade i tu bi obrazovali baš ono – kako i naziv kaže – tehničare za digitalnu grafiku”, kaže Tihomir Zoraje, profesor stručnih predmeta.
Politehnička škola u Subotici, pored smerova iz grafičarstva, nudi obrazovne profile iz oblasti geodezije i građevinarstva, kao i šumarstva i obrade drveta.     https://www.youtube.com/watch?v=WbOeXxcFivs

U Šidu održana Olimpijada zaboravlјenih dečjih igara

Od petka pa do nedelјe u centru  Šida je, po sedmi put, održana manifestacija „Bibićevi dani” – Olimpijada u zaboravlјenim dečjim igrama. Reč je o priredbi sportskog karaktera, koja je prvenstveno namenjena deci, a potom i odraslima. Olimpijada u zaboravlјenim dečijim igrama nastala je u težnji da decu usmeri na prave vrednosti i da kroz zabavu i igru stvore nova poznanstva. Manifestaciju čine tri akcije, od kojih je prva namenjena najmlađim učenicima od prvog do četvrtog razreda, gde će se izviđači „poletarci – pčelice” oprobati u starim igrama. Druga akcija je „Ilegalci u gradu” za više razrede osnovne škole, mlađe izviđače planinke, a treća akcija je „Izviđački višeboj” gde učestvuju srednjoškolci, stariji izviđači planinke. Očekuju se i gosti učesnici iz Novog Sada, Temerina, Subotice, Beograda, Lazarevca, Šapca, Platičeva i drugih mesta.

Na Futoškom kulturnom letu više od 800 učesnika

Kulturni centar “Mladost” Futog organizovao je tokom juna manifestaciju “Futoško kulturno leto” ove godine 18. put. Futoško kulturno leto je manifestacija namenjena najmlađim, ali i starijim sugrađanima. Programi za najmlađe obuhvataju muzičko – scenske programe dece futoških vrtića, škola i klubova, radionice različitih sadržaja, animatorske programe, maskenbal, pozorišne predstave, koncerte i filmske projekcije.
Nešto starija publika biće u prilici da uživa u likovnoj radionici 18+, izložbama, pričama o Novom Sadu Zorana Kneževa i filmovima. Program je, tokom mesec dana, okupio više od 800 učesnika. Tokom prošle sedmice, u utorak 19. juna na Platou KC Mladost je održan muzičko – scenski program dece vrtića, škola, plesnih klubova i članova KC Mladost, pod nazivom „Sunce od osmeha”. U sredu (20.juna) i u četvrtak (21.juna) od 18:00 na program bile su kreativne radionice. U sredu su  posetioci bili u prilici da uživaju u predstavi pozorišta Teatrilo „Crvenkapa i vučko” , a u četvrtak mališani su  se družili sa mađioničarem Volareom. U petak 22.juna na programu je bio  filmski dan i filmovi „Neviđeni 2″ (18:00) i „Park iz doba Jure: Uništeno kraljevstvo” (20:00). Veliki letnji maskenbal i druženje sa animatorkom Slavicom održano  je u subotu 23. juna u 18:00. Ulaznice za bioskop bile  su 250 rsd, dok je ulaz na sve ostale programe bio besplatan.
Za nešto stariju publiku i ljubitelje istorije i lepih priča, u Galeriji KC Mladost, u ponedeljak 25.juna u 20:00 je priređena promocija knjige „Novi Sad – priče iz prošlosti” Zorana Kneževa, hroničara i publiciste. Gost promocije bio  je prof. Miša Blizanac, istoričar i muzikolog.

Udruženje za pomoć MNRO proslavilo 57. rođendan

Udruženje za pomoć mentalno nedovolјno razvijenim osobama grada Novog Sada  je obeležilo je u petak  57. godina postojanja, a kako predsednik te organizacije Elmedin Dumanjić kaže, nastali su u vreme kada se Novi Sad po statutu vodio kao srez. Dakle, reč je o ozbilјnoj tradiciji i udruženju koje je važno za naš grad, budući da se bavi marginalizovanom kategorijom lјudi, ali i njihovim porodicama, kroz nekoliko usluga – Inkluzivni servis „Cvrčak”, koji je namenjen najmlađima, Omladinski klub „Krilce”, Dnevni boravak za starije od 27 godina, kao i Klub za roditelјe, a koji je zapravo otvoren za sve zainteresovane. – Naše udruženje je važno pre svega zato da bismo naše članove na neki način učinili vidlјivijima jer su neznanje i stereotipi nešto što je najveći problem u radu s našom populacijom – ističe Dumanjić. – Mi objedinjujemo i mlađe i starije kategorije, i na taj način pokušavamo da prezentujemo njihove potrebe i mogućnosti. Uz to, njihovim roditelјima mnogo znači da znaju da su im deca u sigurnom okruženju. Šaroliki program, koji su pripremili i članovi Udruženja, kao i drugari iz hora Medicinskog fakulteta, upotpunio je druženje s predstavnicima gradske i pokrajinske vlasti, Crvenog krsta Novog Sada, ali i drugih nevladinih organizacija i prijatelјa slavlјeničke organizacije.

Za mlade iz Lokalnog akcionog plana 20 miliona dinara

Ugovori za 106 projekata kojima se ostvaruju ciljevi LAP (Lokalni akcioni plan) politike za mlade iz Novog Sada, potpisani su 21. juna u Skupštini grada. Dobijena pojedinačna sredstva biće utrošena na aktivnosti i angažovanja mladih gradskih entuzijasta i preduzetnika. Ukupna vrednost budžeta za konkurse iznosi 20 miliona dinara. Jedan od 106 potpisanih ugovora odnosi se i na uvođenje projekta “Urbani povrtari”, u okviru kojeg se ove godine, deca iz tri novosadske osnovne škole edukuju na temu uzgoja organskog povrća. Cilj je da do 2020. u projekat bude uključeno oko hiljadu osnovaca. “Ceo projekat koncipiran je tako da se u osnovnim školama uz angažovanje učenika sedmih i osmih razreda postave mini leje, sad to više nisu mini leje, mogli bismo to slobodno zvati malim baštama i u tim baštama smo mi ovaj projekat krenuli u martu mesecu”, kaže Aleksandra Lukić, koordinatorka projekta. Ugovori za projekte sklopljeni su sa dugoročnom idejom osnaživanja mladih i njihovog što uspešnijeg uvođenja u sistem Republike Srbije, kažu u Gradskom veću za sport i omladinu. “Oni mogu da se posvete onim problemima generalno koji omladinu tište,počev od zapošljavanja, do bezbednosti u saobraćaju, do našeg okruženja tj. zaštite životne sredine. Ima tu i sporta i kulture”, kaže Ognjen Cvetićanin, član gradskog veća.

Irig: Školovanje zadovoljstvo

Iako pojedine statistike navode da je opština Irig među sredinama u kojima je sve izraženija pojava da deca odustaju od školovanja i pre završetka osnovne škole, stručno osoblje ali i sami učenici to su demantovali. Učenici koji pohađaju osnovnu školu u Irigu, a čiji je broj 450, navode da im školovanje predstavlja zadovoljstvo i da se veoma retko susreću sa poteškoćama. Kako ističe stručno osoblje, ozbiljnijih problema sa učenicima nije bilo, tako da su svi oni redovno završavali osnovnu školu. Dobra saradnja stručnih službi koja stoji na raspolaganju svoj deci, olakšava i samo školovanje. Iako su nedovoljno razvijene opštine po nekoj statistici upravo one gde đaci odustaju od školovanja, sa školom u Irigu to nije slučaj, pogoto što škola daje mnoge talente i ima izuzetno stručne kadrove. Opština Irig, iako jedna od malih opština, može se pohvali stručnim timom koji stoji na raspolaganju svoj deci osnovne škole. Uz dobru saradnju i prijateljski odnos, i oni manji problem se uspešno rešavaju, tako da volja za školom ne prestaje ni nakon osnovnog obrazovanja.

Slavista Štepanek: Političari su razbili i Čehoslovačku i SFRJ

„Mada je pre četvrt veka Čehoslovačka prestala da postoji, ja tu zemlju nisam prežalio, kao i jugonostalgičari svoju“, objašnjava slavista i jedan od najboljih stranih poznavalaca novije istorije naših prostora, profesor Filozofskog fakulteta u Brnu i član Upravnog odbora Matice moravske zadužen za odnose s Maticom srpskom dr Vaclav Štepanek.“ Političari se dogovorili, ne pitajući narod. Da je bilo referenduma, moja domovina se ne bi raspala. Ipak, mirni razlaz obezbedio je da Česi i Slovaci postanu, možda više nego pre, najbliži prijatelji i saveznici.
Podseća na to da je Čehoslovačka nastala 1918. kad i Jugoslavija. – Zajednički činilac za obe zemlje je Tomaš Masarik, državnik otvorena uma, moralan političar koji je još krajem 19. veka počeo saradnju s intelektualcima i političkim prvacima južnoslovenskog prostora. Isticao je nužnu saradnju Srba i Hrvata, stvorena je hrvatsko-srpska koalicija 1905. i na izborima za hrvatski Sabor osvojila većinu, ali je Beč 1908. raspustio Sabor i jugoslovenski orijentisane poslanike, pretežno Srbe, u čuvenom Zagrebačkom procesu optužio za veleizdaju. Zahvaljujući Masariku, suđenje je propalo i optuženi su brzo oslobođeni. Početkom Velikog rata je otišao u Švajcarsku i odatle svetom putovao s pasošem Kraljevine Srbije. Toma, kako su ga zvali Srbi, ubedio je predsednika SAD Vilsona da Austrougarska monarhija treba da nestane. S prvacima Slovačke dogovorio je stvaranje zajedničke države i postao njen prvi predsednik, stvorivši modernu republiku – ističe dr Štepanek.
Odrastao je u kući s mnogo istorijskih knjiga i posle srednje škole želeo da studira istoriju, ali u komunističkoj zemlji to nije bilo poželjno za sveštenikovog sina. Pogotovu što je u dominantno rimokatoličkoj zemlji pripadao husitskoj crkvi, nastaloj na osnovu učenja Jana Husa, čitav vek pre Martina Lutera. Dozvoljeno mu je da upiše slavistiku jer je smatrano da ne može iskriviti ideološku sliku sveta kao istoriografija. Posle više molbi, 1982. Ministarstvo unutrašnjih poslova dozvolilo je studentu Štepaneku da putuje u SFRJ. “Nosio sam krst svešteničkog sina koji hoće na Zapad, gde se tada i   Jugoslavija računala, ovde sam osetio slobodu i poželeo da ostanem – samo po lepom Vaclav pamti posttitovske godine.

Zajednički projekat o srpsko-češkim vezama

Profesor  Filozofskog fakulteta u Brnu i član Upravnog odbora Matice moravske zadužen za odnose s Maticom srpskom dr Vaclav Štepanek  je u domovini napravio žurnalističku karijeru kao urednik u više listova i časopisa, čak i jednog ekološkog, da bi se kasnije posvetio nauci i 2004. doktorira istoriju.  U Beogradu sam od 1996. do 2001. radio kao lektor češkog jezika na Filološkom fakultetu. Bila su to burna vremena NATO bombardovanja i kraja Miloševićevog režima, pa sam imao o čemu da pišem. Čak nekoliko puta bio sam upozoren na to da ne treba tako da izveštavam za „Mladi front danas”, tada najuticajnije novine u Češkoj – seća se dr Štepanek. Zaslužan je za to što su Matica moravska i Matica srpska započela zajednički projekat o srpsko-češkim vezama. Uostalom, osnivanje Matice srpske 1826. u Pešti bilo je podsticaj za nastanak Matice moravske 1849. Plod te saradnje su već tri toma monografije „Od Morave do Morave”, a najnovija je posvećena saradnji u Velikom ratu.

CMJP vodi na more decu sa Kosmeta

Centar za međunarodnu javnu politiku (CMJP) obezbedio je besplatan put na more deci iz sela Vidanje, u opštini Klina sa Kosova i Metohije. U saopštenju CMJP navodi da će sedmoro dece i tri njihova pratioca boraviti u Igalu od 27. juna do 6. jula. Ističe se da ovo ne bi bilo moguće bez Kancelarije za Kosovo i Metohiju, porodice Salihagić, Turističke organizacije Herceg Novi i predsednika privremenog organa opštine Klina Božidara Šarkovića. CMJP navodi da ovo zapravo predstavlja krunu ovogodišnje kampanje Centra za pomoć Srbima, a pre svega deci iz južne pokrajine. Podseća se da je francuski humanitarac Arno Gujon gostovao na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, gde je prikupljen veliki deo novca koji je Centar uručio u poseti KiM u maju.

Vremeplov: Rođen Ivan Sarić

Na današnji dan 27. juna 1876. godine rođen je Ivan Sarić, prvi čovek iz Srbije koji je poleteo avionom. Letelicu je sam konstruisao i izradio. Ovaj let je izveden 16. oktobra 1910. s hipodroma u Sarićevoj rodnoj Subotici. Uspešan javni let posmatralo je, čak, sedam hiljada Subotičana Sarić je inače bio svestrani sportista, a pošto je godinu dana ranije u Parizu upoznao je Luja Blerioa koji je prvi preleteo Lamanš, to ga je podstaklo da se i sam posveti vazduhoplovstvu.

Vremeplov: Donet  Zakon o radničkom samoupravljanju

U FNR Jugoslaviji je 27. juna 1950 donet  Zakon o radničkom upravljanju privredom, koji se smatra početkom “samoupravnog modela”, po kojem se jugoslovenski socijalizam razlikovao od sovjetskog.

Vremeplov: Umro Ivan Tabaković

Na današnji dan 27. juna 11977 godine umro je srpski slikar Ivan Tabaković, profesor Akademije primenjenih umetnosti u Beogradu, član Srpske akademije nauka i umetnosti. Studirao je u Minhenu, Budimpešti, Zagrebu i Parizu. Pripadao je grupama “Zemlja”, “Dvanaestorica” i “Šestorica”. Dobio je “Gran pri” za slikarstvo na međunarodnoj izložbi u Parizu 1937. i Zlatnu medalju na međunarodnoj izložbi keramike u Pragu 1962.

Vremeplov: Umro Džuls Ejer

Engleski filozof Džuls Alfred Ejer, čija je knjiga “Jezik, istina i logika” svojevrstan manifest logičkog pozitivizma umro je na današnji dan 27. juna 1989 godine. Ostala dela: “Zasnivanje empirijskog znanja”, “Problem saznanja”, “Pojam osobe”

Vremeplov: Umro Džejms Smitson

Engleski hemičar Džejms Smitson (James Smithson) umro je na današnji dan 27 juna 1829. Njegovim zaveštanjem osnovan je “Smitsonov institut” (1846), jedna od najvećih institucija u svetu koja se bavi popularizacijom nauke i kulture.

Vremeplov: Sida usmrtila 19 miliona ljudi

Na današnji dan 27. juna 2000. godine  Ujedinjene nacije su objavile da je sida usmrtila 19 miliona ljudi u svetu, i procenile da će od te bolesti umreti polovina tinejdžera najsiromašnijih afričkih zemalja.

Festival “Glas anđela” u Bajmoku

U znak sećanja na tragično nastradalu Tijanu Jurić, u Bajmoku će za predstojeći vikend biti održan festival “Glas anđela”. U Bajmoku 29. i 30 juna u prostorijama KUD “Dože Đerđ” biće održan četvrti festival “Glas anđela”. Ta jedinstvena manifestacija već je postala prepoznatljiva među ljubiteljima tradicionalne muzike. I ove godine festival će ponuditi bogat kulturni program.
Festival će započeti predstavom Art, drugog dana je takmičenje dece u pevanju, biće deset takmičara i dva dueta, učestvovaće i glumac Tihomir Stanić, a u revijalnom delu će nastupiti pevač Zvonko Bogdan. Ulaznice se prodaju po 350 dinara, i svi su dobrodošli.     https://www.youtube.com/watch?v=obblMyjDXEE

Kažnjavanje dece dozvoljeno ili ne?

Tema za posebnu pažnju tiče se pitanja –  da li je fizičko kažnjavanje dece u vaspitavanju dozvoljeno ili ipak ne? Na ovu temu mogla su se čuti različita mišljenja psihologa i drugih stručnjaka, a šta o tome misle Novosađani? “Batina je iz raja izašla” – često se može čuti ta izreka, a da li je batina izašla i iz upotrebe, za RTV je govorio pokrajinski ombudsman Zoran Pavlović. https://www.youtube.com/watch?v=bAp4hR4HeC0

Tinejdžer uzeo smrtonosnu dozu ekstazija, izbacili ga sa splava i ostavili da umre

Beograđanin Jovan Paunović (17), preminuo je u nedelju uveče na Vojnomedicinskoj akademiji, nekoliko sati nakon što je pronađen kako ispred jednog beogradskog splava leži u bunilu i grči se u užasnim bolovima jer je u sebe uneo smrtonosnu količinu droge ekstazi. Nesrećni mladić preminuo je u najvećim mukama nakon što je gotovo tri sata ležao na ulici ispred spava gde su ga prijatelji ostavili, a prolaznici pokušavali da mu pomognu čekajući Hitnu pomoć i policiju. Očevici ovog užasa kažu da scena koju su zatekli kobne noći, samo dan nakon što je Jovan slavio svoje punoletstvo, a koje nije još ni dočekao, nikada neće zaboraviti i da je na njih ostavila duboke posledice. – Bilo je oko 5.10 ujutru, znam zasigurno jer sam upravo tada poslala mami poruku da krećem ka kući. Zatekli smo momka na zemlji, kako se grči, trese, ima napad – započinje priču za “Blic” J. A. (24), koja je te večeri bila u izlasku sa svojim momkom i drugom na istom splavu na kom se provodio i Paunović. Kako kaže, ona i njeni prijatelji su odmah prišli da pomognu nesrećnom mladiću koji je ležao na zemlji. – U tom trenutku se ispred nas stvorio drugi mladić koji nam je samo rekao ime, prezime i godine mladića koji je bio na zemlji – kaže ona.
A ono što je nakon toga uradio, zgrozilo je sve. – Bilo je očigledno da ga poznaje, ali nakon što je rekao da je u pitanju Jovan Paunović samo je pobegao, nestao – kaže i dalje šokirana J. A. Kako kaže, tada nije mogla da razmišlja o dečaku koji je svog prijatelja ostavio u užasnom stanju i pobegao. – Moj dečko i drug su ga položili na bok i brinuli da se ne uguši jezikom dok su mu u isto vreme držali ruke i noge, jer se neverovatno tresao i šutirao. Nije mi bilo na kraj pameti da bi mogao da umre, mislila sam da će sve biti u redu kad mu isperu želudac – priča vidno potresena devojka. Ovu priču potvrdio je za “Blic” i njen momak B. Š. (27).
Mladić i devojka koji su bili očevici ovog strašnog događaja, kažu i da su načuli kako je Jovana na splavu neko navodno tukao. Tome u prilog govori i da je, dok su pokušavali da mu pomognu, stalno zaklanjao glavu rukama. – Kada ga je moja devojka pomazila po glavi, stresao se, uhvatio za glavu, i vikao: “Ne, ne, ne…” – priča B. Š. Za svo ovo vreme, Hitne pomoći nije bilo… – Moja devojka, drug i ja smo pozvali još tri ili četiri puta, a pojavili su se nakon više od pola sata – priča B. Š. (27).

Uporno zvali Hitnu pomoć

– Policija je stigla prva, oko 5.30, ali su stajali i gledali kako mu mi pomažemo. Onda su nam nakon desetak minuta rekli da ga položimo na kosinu pored stepeništa koje vodi ka reci. Za to vreme Jovan je imao agresivne napade, buncao je i udarao sve koji su pokušavali da mu pomognu – kaže ona. Kako dodaje, uporno je zvala Hitnu pomoć. – Rekla sam da znam da im narkomani nisu prioritet, ali da je u pitanju dete i da mu je mnogo loše, da požure. Dispečerka Hitne pomoći mi je rekla da ne mogu da nas nađu, na šta sam ja počela da urlam ime splava, a ona je onda rekla: “Aha, mislila sam da ste unutra, a ne ispred splava” – priča J. A., koja kaže da joj je u nekom trenutku, dispečerka rekla da su već primili nekoliko poziva za taj isti slučaj. Kako dodaje, očajni i nemoćni, oko 5.50 sati odlučili su da krenu kućama i sve prepuste policiji.
– Tek tada je stigla Hitna pomoć, muškarac i žena – kaže ona.

Hitna: Ne znamo, to je bilo pre tri dana

Iz Hitne pomoći su “Večernjim novostima” rekli da je jedini registrovan poziv za ovaj slučaj primljen od policije u 5.24, a da je ekipa na terenu bila 13 minuta kasnije. Novinari “Blica” pokušali su danas da dobiju komentar, ali rečeno nam je da “to danas niko ne može da komentariše” i da je “to bilo pre tri dana”. Na naše insistiranje, dobili smo sledeći odgovor: “Moraćete kasnije sa načelnikom ako on uopšte bude imao uvid u to.”

Porodica: Sumnjamo da je drogu uzeo svojevoljno

Jovanova majka Ana u šoku je dočekala vest da joj je sin primljen u bolnicu zbog predoziranja ekstazijem. Ona nije ni slutila da je njen jedinac, inače odličan đak i vrhunski odbojkaš, ikada i probao drogu. A doktori su joj tog jutra koje nikada neće zaboraviti, rekli da je u njegovoj krvi bila količina ekstazija pet puta veća od smrtonosne! Bez oca je Jovan ostao pre četiri godine, pa je veliki oslonac ovoj porodici bio teča Nebojša Gujaničić. – Bili smo vrlo bliski i Jovan mi nikada nije ni pomenuo drogu ni prokleti ekstazi – kaže Nebojša. – Šokirala nas je informacija da je progutao toliko droge, pa sumnjamo da je to uradio svojevoljno. Od jutra kada je Jovan stigao na Odeljenje za toksikologiju VMA, otkrio sam mnogo toga o tim popularnim rejv žurkama, o LSD, MDMA, “ekserima”, spidu, marihuani i što je najgore, da se do toga dolazi lagano. To je već duže popularna zabava mladih, a sve te otrove u klubovima prodaju deca, srednjoškolci, verovatno radeći za neke veće dilere koji se ne otkrivaju – dodao je on.
Kako Nebojša priča, Jovan je u provod krenuo sa 15.000 dinara, koje je dobio prethodne večeri na rođendanu, a u preuzetoj garderobi u bolnici nije bilo ni dinara, pa veruju da su mu dileri nudili raznovrsnu drogu dok mu nisu izvukli sav novac. Policiji je, kako kaže, ostavio podatke o devojci od koje su mladići kupili drogu kobne noći. – Saznao sam da su Jovan i školski drugar te noći kupili po dva ekstazija za po 1.000 dinara, ali šta se desilo kasnije niko nije mogao da mi potvrdi – nastavlja naš sagovornik potresnu ispovest. – Po “kockicama” koje sam sklopio, oko 2.15 Jovanu je pozlilo i tada su ga izbacili sa splava. Drug je “nestao” i od tri časa posle ponoći, Jovan je ostao sam na pločniku u najgorim mukama.

Tužilaštvo: U toku je predistražni postupak

Po rečima Tatjane Sekulić iz Višeg javnog tužilaštva, u toku je predistražni postupak o ovom slučaju, a dežurni tužilac naložio je obdukciju i toksikologiju. Nalazi, međutim, još nisu stigli, pa nema potvrde kolika je bila količina narkotika u krvi preminulog mladića i da li će biti pokrenuta istraga.

Doktorka obolela od malih boginja lečeći nevakcinisano dete

Doktorka Gospava Gvozdenac, pedijatar Doma zdravlja Novi Sad, obolela je od malih boginja. Ona se trenutno dobro oseća, ima blažu kliničku sliku, a morbile je dobila lečeći nevakcinisano dete. Nad svom decom koja su bila u kontaktu sa doktorkom, preduzete su sve potrebne mere zaštite, a u Institutu za javno zdravlje kažu da epidemija malih boginja u Novom Sadu ne jenjava i da se gotovo svaki drugi dan prijavi po jedan nov slučaj. https://www.youtube.com/watch?v=7k9prtWOFhw

 

About the Author

admin