Ministru prosvete,nauke i tehnološkog razvoja
N/r ministru Mladenu Šarčeviću

Poštovani gospodine ministre,
U Vašem stručnom uputstvu o formiranju odeljenja očigledno se potkrala greška koja je uznemirila zaposlene u velikom broju škola. Odredba iz uputstva koja glasi:
„Škola ne ostvaruje pravo na smanjenje broja učenika u odeljenju u kojem učenici stiču osnovno i srednje obrazovanje i vaspitanje ostvarivanjem IOP-a usled teškoća u učenju,rizika od ranog napuštanja škole i učenja jezika na kome se izvodi nastava.“
Ova odredba je u direktnoj suprotnosti sa članom 31.stav 5. Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju („Sl.Glasnik RS“, br.55/2013,101/2017 i 27/2018-dr.zakon) i članu 29 Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju („Sl.Glasnik RS“, br.55/2013,101/2017 i 27/2018-dr.zakon). Da bi ovakvo uputstvo bilo pravno valjano morali bi pre toga promeniti pomenute zakone, a to bi, sigurni smo, izazvalo ogromne probleme i negodovanje nastavnika koji se godinama, bez adekvatne podrške, suočavaju sa problemima u radu sa decom sa smetnjama u razvoju. Takođe, to bi to izazvalo i opravdano negodovanje roditelja i dece, pošto bi to nedvosmisleno značilo gašenje nekih odeljenja i raspoređivanje tih učenika u druga odeljenja. Tako nešto bi, naročito kodmlađe dece, bio nepotreban stres, i napravilo bi veću štetu od koristi.
Menjanje odredbi zakona u osnovnom i srednjem obrazovanju, i primena navedene odredbe iz uputstva, verovatno bi imala za posledicu i drastično smanjenje dece koja rade po IOP-u 1, a potom i ono što nadamo se niko ne želi, a to je rano napuštanje škole.
Iz tog razloga, gospodine ministre, molimo Vas da što pre pojasnite navedenu situaciju, a u interesu onih zbog kojih škola postoji.
U Novom Sadu
02.07.2018.godine
Predsednik NSPRV
Ranko Hrnjaz

2018-07-02 Dopis ministru u vezi Stručnog uputstva za formiranje odeljenja

 

By admin