Vesti – 02.07.2018.

Završeni prijemni ispiti za nove brucoše

Poslednja tri dana u junu, na većini fakulteta Univerziteta u Novom Sadu su  održani  prijemni ispiti za kandidate koji su podneli kompletnu dokumentaciju i popunili prijave ranijih dana. U petk od 10 sati počeo je prijemni ispit i na tehnološkom fakultetu. Istraživali smo kolika je zainteresovanost  studenata za tehnološki fakultet. Inače, prijem dokumenata za upis na prvu godinu studija na nekom od 14 fakulteta univerziteta u Novom Sadu završen je dva dana pre prijemnih, a popunjeno je oko 85 odsto kvota za upis. Neki od fakulteta, gde kvote uglavnom nisu popunjene, jesu Poljoprivredni, Tehnološki, Pravni, kao i Prirodno-matematički fakultet. https://www.youtube.com/watch?v=X_6VbM86IwE

Vršac: Konačni rezultati “male mature”

Kako i ove godine u vršačkim srednjim školama ima više mesta nego malih maturanata, očekuje se da će, uz upravo objavljene konačne rezultate završnog ispita, svi oni upisati željene profile. I dok su ostalim osnovcima danas uručivana svedočanstva o završenim razredima, svršeni osmaci čekali su objavljivanje konačnih rezultata završnih ispita, od kojih će u velikoj meri zavisiti njihovo dalje obrazovanje. U OŠ “Jovan Sterija Popović” veruju da za njihovih 99 maturanata neće biti problema prilikom upisa u srednje škole. “Službe dalje rade na pružanju pomoći učenicima da odaberu školu koja je za njih interesantna odnosno za koju su zainteresovani, a i da sve to, osim u skladu sa interesovanjima, odrade u skladu sa postignućima koja su imali u dosadašnjem školovanju”, poručuje direktorka OŠ „Jovan Sterija Popović” Ljiljana Bešlin.
Većina maturanata svoje rezultate proveravala je putem interneta, pa smo u školama zatekli manji broj njih. U OŠ “Mladost” – samo njih dvoje. “Osvojio sam 96,7 poena, suštinski sam zadovoljan kako sam ga uradio, i upisaću verovatno gimnaziju, prirodno matematički smer”, rekao je Dušan Dakić. “Mislim da je bilo dosta lakše nego na probnom ispitu, osim možda srpskog, to je bilo teže, ali zadovoljna sam svojim bodovima, upisaću prirodno-matematički smer u gimnaziji. Imala sam 97,3 bodova”, kazala je Milica Draganić. Veoma dobri rezultati i veliki broj bodova na završnom ispitu nešto su što već godinama prati maturante ove škole. “Ove godine 70 učenika osmog razreda je izašlo na završni ispit, i svi su dobro uradili sva tri testa. Kao i prethodnih godina učenici naše škole su iznad republičkog nivoa što se tiče bodova, i nadam se da će se svi upisati na željene profile”, ističe psihološkinja OŠ “Mladost” Joana Mojse.
U petak i subotu, budući srednjoškolci su u svojim osnovnim školama popunjavali i predavali liste želja. Zvanična lista želja biće objavljena 5. jula u podne, konačni rezultati raspodele po školama i obrazovnim profilima 8. jula u 8 sati, a istog dana u 20 časova znaće se i koliko je ostalo slobodnih mesta za upis u drugom krugu. Prvi upisni krug je 9. i 10., a drugi 12.jula.
Završni ispit u Vršcu je polagalo 500 osmaka, a u četiri vršačke srednje škole ima 160 mesta više, pa ni za koga od njih ne bi trebalo da bude problema prilikom upisa.  https://www.youtube.com/watch?v=SCt9hmzCw-c

Prijem za najbolje maturante  na Belom dvoru

Tradicionalnim prijemom za više od 600 najboljih maturanata iz Srbije i RS u petak 29. juna  su na Belom dvoru uručena priznanja đacima generacije. Princ Aleksandar Karađorđević i Princeza Katarina bili su domaćini maturantima sedamnaestu godinu za redom, a svaka srednja škola u Srbiji i Republici Srpskoj izabrala je đaka generacije među maturantima, kome je Fondacija Prestolonaslednika Aleksandra za kulturu i obrazovanje uručila pohvalnicu i prigodan poklon kao priznanje za ostvarene izuzetne rezultate u školovanju. “Svim maturantima čestitam na uspehu i žželim da nastavite da budete najbolji. Vi treba da budete ponosni na znanja koja ste stekli, a mi smo ponosni na vas i vaša dostignuća. Nastavite da vredno radite i učite čitavog života. Vi ste naša budućnost, a naša budućnost je svetla”, poručio je maturantima domaćin prijema.
Aleksandar Karađorđević zahvalio je na velikoj pomoći partnerima na ovom projektu – kompanijama NCR i LINK Group, a pomoć u organizaciji događaja pružili su i saobraćajna policija i Vojnomedicinska akademija, kompanija Coca-Cola, hor Irida iz Sremske Mitrovice, volonteri Udruženja “Kraljevina Srbija” i studenti FON-a.
Svečanosti su prisustvovali i ministri prosvete Srbije i RSp Mladen Šarčević i Dane Malešević, direktori kompanija koje su pomogle organizaciju prijema, strani gosti, javne ličnosti iz sveta kulture, umetnosti i nauke, a najbolje maturante obradovala je vest da će kompanija Link Group podeliti 25 stipendija za njihovu prestižnu ITAcademiju. Rok za prijavu je 15. jul, a više informacija o uslovima za dobijanje stipendije mogu se naći na linku https://www.itakademija.com/akcija/itacademy-stipendije/  Imena dobitnika stipendija biće objavljena 1. avgusta, a stipendije će im biti uručene na svečanosti na Belom dvoru u septembru.

Novi Sad: Svečano obeležen Dan Univerziteta

U Novom Sadu u četvrtak 28. juna uveče je održana svečanost kojom je, obeleženo 58 godina postojanja novosadskog univerziteta i 240. godišnjica osnivanja Norme – škole za obrazovanje srpskih učitelja, koja je preteča današnjeg Pedagoškog fakulteta u Somboru. Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, u obraćanju prisutnima na svečanosti, istakao je da ga raduje obaveza i dužnost da kao predsednik pokrajinskog parlamenta podržava, promoviše i pomaže u uspostavljanju kontakata i povezivanju Univerziteta u Novom Sadu sa akademskim institucijama u regionu i širem evropskom prostoru.
Na svečanosti su se obratili i Zdravko Jelušić, predsednik Skupštine Grada Novog Sada, prof. dr Dušan Nikolić, rektor Univerziteta u Novom Sadu, Ana Langović Milićević, državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Dušanka Golubović, gradonačelnik Sombora. Titula počasnog doktora Univerziteta u Novom Sadu, na osnovu odluke Saveta Univerziteta u Novom Sadu, ove godine dodeljena je dr Dimitriju Kamaninu, direktoru Departmana za međunarodnu saradnju Objedinjenog instituta za nuklearna istraživanja iz Dubne u Rusiji. https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=EJN8mDIXlr4

Pastor: Nema univerziteta bez mudrosti

“Pored toga, po mom viđenju predsednik Skupštine APV dužan je i da podrži misiju univerziteta, da podrži večnu potragu za odgovorom samo na jedno pitanje: „zašto?”. Ne možemo govoriti o moći ljudskog razuma bez preispitivanja, dovođenja u pitanje postignuća prethodnih generacija. Nema nauke i znanja bez stalne upitanosti, radoznalosti i čuđenja. Nema univerziteta bez mudrosti. Nema društvenog napretka bez odgovora na ovo pitanje”, istakao je Pastor i dodao da su generacije budućih istraživača dobile u nasleđe, kao najveću dragocenost, umeće postavljanja pitanja. Pastor je istakao i da je siguran da Univerzitet u Novom Sadu, za prvih 58 godina traganja za naučnim istinama, nosi samo jedno ograničenje a to je – odgovornost, saopšteno je iz pokrajinskog parlamenta. “Odgovornost u razvijanju znanja kao osnove kritičkog rasuđivanja, u stvaranju novih naučnih ideja, odgovornost u očuvanju i prenošenju vrednosti dostojanstva i integriteta intelektualca i javnog delatnika”, rekao je Pastor.

Milićević: UNS zaslužuje najdublje poštovanje

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević na centralnoj proslavi u amfiteatru Rektorata UNS, naglasio je da ta institucija zaslužuje najdublje poštovanje za izuzetne rezultate ostvarene tokom 58 godina postojanja, saopštila je pokrajinska vlada. “Tokom gotovo šest decenija od osnivanja, na UNS je produkovano na stotine hiljada visokoobrazovanih ljudi koji su, u svim oblastima društvenog života, kreirali i nosili razvoj naše pokrajine i naše države Srbije i koji to čine i danas”, rekao je Milićević istakavši da je upravo zbog toga UNS – jedna od najvažnijih institucija u pokrajini.
On je podsetio da danas, prateći najsavremenije svetske tendencije u visokom obrazovanju, 5.000 zaposlenih i preko 50.000 studenata ostvaruje vrhunske rezultate na čak 400 akreditovanih studijskih programa na 14 fakulteta, 3 instituta i u oko 250 laboratorija. Kako je Milićević naveo, zbog toga je i odnos Pokrajinske vlade prema Univerzitetu u isto vreme, odnos maksimalnog uvažavanja njegovog značaja i maksimalne podrške njegovom radu. “Kroz razne vidove podrške, u ovoj godini će UNS iz pokrajinskog budžeta biti usmereno više od pola milijarde dinara, a ta podrška će ubuduće, sasvim sigurno, biti sve značajnija”, kazao je Milićević.

Novi Sad: Nagrade najboljim novosadskim učenicima

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, zajedno je sa predsednikom Skupštine Grada Novog Sada Zdravkom Jelušićem i članom Gradskog veća za obrazovanje Vladimirom Jelićem primio učenike novosadskih osnovnih i srednjih škola koji su osvojili nagrade na republičkim i međunarodnim takmičenjima prošle školske godine. Oni su im tom prilikom na platou kod sat-kule na Petrovaradinskoj tvrđavi uručili pohvalnice, odnosno Vidovdansku nagradu koja se učenicima dodeljuje svake godine na Vidovdan, a nju čini i novčani iznos koji zavisi od osvojenog mesta.
“Raduje nas što svake godine imamo sve više nagrađenih đaka novosadskih škola. To su naši šampioni i ponos, koji nam svakodnevno ulivaju nadu i daju garanciju da će ovaj grad biti bolji, lepši i razvijeniji u budućnosti. Istovremeno, oni nam zadaju i obavezu da im ostavimo grad, koji će oni jednog dana voditi, u najboljem mogućem stanju. Ove godine smo izvojili 11.700.000 dinara iz budžeta za ove nagrade i čestitam svim učenicima, njihovim roditeljima, učiteljima, trenerima i svima koji su radili sa njima, jer je to zajednički uspeh. Mi kontinuirano ulažemo u sektor obrazovanja, a pored redovnih izdvajanja, sutra će se pred odbornicima gradske skupštine naći tačka o raspoređivanju sredstava iz rebalansa budžeta i to oko pola milijarde dinara novih izdvajanja za predškolsku ustanovu, kao i osnovne i srednje škole na teritoriji grada. To je jasan pokazatelj kako Novi Sad ulaže i vodi računa o obrazovanju dece koja su naša budućnost”, rekao je Vučević.
Priredbu je uveličao nastup hora Gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj”, a prisutnima su se pored gradonačelnika u ime nagrađenih obratili i direktor te gimnazije Radivoje Stojković, kao i učenik Boris Lačanski koji je osvojio 1. mesto na Evropskom juniorskom takmičenju u plivanju u Rumuniji.

Za Vidovdanske nagrade  11.700.000 dinara

Grad Novi Sad je za Vidovdansku nagradu za školsku 2017/2018. godinu obezbedio sredstva u iznosu od 11.700.000 dinara, što je za oko 500.000 dinara više nego što je bilo obezbeđeno za prošlu školsku godinu. Dodeljeno je 836 Vidovdanskih nagrada, i to za ukupno 755 učenika, od čega 399 nagrada za 371 učenika osnovnih škola i 437 nagrada za 384 učenika srednjih škola, što je za preko 120 nagrada više u odnosu na prethodnu godinu. Pored ovih nagrada, u ovoj školskoj godini, na osnovu Zaključka Gradonačelnika, dodeljeno je i pet Vidovdanskih nagrada učenicima za izuzetne rezultate na naučnim olimpijadama i svetskim i evropskim takmičenjima i prvenstvima u oblasti sporta i umetnosti za decu školskog uzrasta, koje nisu u organizaciji ministarstva nadležnog za prosvetu ili ministarstva nadležnog za sport i omladinu i to za osvojeno prvo mesto u pojedinačnom nastupu nagrada u iznosu od 45.000 dinara, a za osvojeno treće mesto u iznosu od 35.000 dinara.

Matica srpska nagradila najbolje đake i studente

Matica srpska obeležila je  28. juna kraj školske i akademske godine dodelom nagrada najboljim đacima i studentima i tako pokazala da trud i upornost nisu uzaludni i da su vrata matice uvek otvorena za sve one vrednuju znanje. Trud i rad su siguran put do uspeha, ali nagrade i priznanja jačaju motivaciju i bude nadu da vredi ići putem znanja. Matica Srpska u skladu sa svojom tradicijom, ne zaboravlja najbolje i oni to cene. “Ovo je jedna velika prilika za sve nas mlade i studente i đake da se naš rad i trud koji smo uložili za vremesvog školovanja prepoznao i da jedna ovakva kulturna i naučna institucija sa dugom tradicijom omogućavama nama da budemo nagrađeni i viđeni u smislu da se pokaže da u ovoj zemlji ima i nekih lepih stvari kojima možemo da se ponosimo”, kaže Bojana Spajić sa Pravnog fakulteta. “Velika mi je čast iskreno jer ipak predstavlja jednu nagradu za sav trud u toku studiranja koji sam uložila”, ističe Nataša Janošević, Medicinski fakultet.
Šta sve postoji kao izazov na putu onih najboljih, pitali smo baš njih. “Pre svega truditi se, želeti, imati jaku volju i uspeti”, kaže Nikola Milosavljević, gimnazija “Isidora Sekulić”. “Pa važna je najpre motivacija i volja da se nešto uradi, tada rezultati neće izostati”, napomenuo je Dario Božić, gimnazija “Isidora Sekulić”. Imati uzore i primere na putu obrazovanja, takođe je važno. “Svaka nagrada, iako su ove koje danas uručujemo materijalno skromne, treba da bude podsticaj mladim ljudima. Naravno, materijalnu stranu ne bih nikad zanemario ali hteli bi da mladi ljudi veruju da će svojim radom uspeti da ostvare i one želje koje su materijalne, mada kada su u pitanju ovako talentovani mladi ljudi, siguran sam da to nije njihov prvi motiv”, izjavio je prof.dr Branko Bešlin, potpredsednik Matice srpske.
Ljubav ka znanju pokreće svet i svakom vremenu daje pečat. I iako ljubavi nije ništa potrebno da bi postojala, za znanje je bitno da se u njega ulaže i da se ne samo deklarativno cene oni koji ga imaju više od drugih. https://www.youtube.com/watch?v=e6vzUomE4nU

Obnovljena osnovna škola u Trešnjevcu

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor i potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice Mihalj Njilaš, prisustvovali su u petak 29. juna u Trešnjevcu svečanosti povodom predaje na korišćenje saniranog objekta Osnovne škole „Aranj Janoš”. Đaci i nastavnici ove osnovne škole u naselju Trešnjevac u opštini Kanjiža, od juna prošle godine nisu bili u mogućnosti da prate i izvode nastavu u svojoj školi, nakon velike havarije sa cevovodom. Nakon molbe, upućene Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice, Pokrajinska vlada je obezbedila sredstva za sufinansiranje hitnih radova na sanaciji oštećenja na ovom objektu. Nakon uspešno završenih radova na obnovi, od nove školske godine učenici, koji su od zatvaranja škole nastavu pohađali u 14 kilometara udaljenom mestu Orom, ponovo će moći da se vrate u školske klupe matične škole.
Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor istakao je zadovoljstvo zbog renoviranja škole istakavši da u svakoj lošoj situaciji treba tražiti nešto dobro, a to je u ovom slučaju činjenica da je objekat saniran i da će buduće generacije biti u prilici da nastavu pohađaju u potpuno renoviranom i bezbednom objektu. “Veliko priznanje treba odati i učiteljima i nastavnicima koji su do sada, a siguran sam da će i dalje to činiti, nesebično ulagali veliki trud kako bi deci pružili sve što im je potrebno, prenosili znanja, budili u njima radoznalost i želju za učenjem”, istakao je Pastor. On je dodao da ne sme biti malih i velikih škola, da su sve jednako važne za budućnost dece i da će pokrajinska administracija pružati punu podršku i pomoć na zajedničkom putu stvaranja prosperitetnih, novih generacija.
Potpredsednik Pokrajinske vlade Mihalj Njilaš istakao je da je za kompletnu sanaciju škole u Tršnjevcu, Pokrajinska vlada iz stalne budžetske rezerve obezbedila 24,5 dinara, dok je opština Kanjiža izdvojila 4,7 miliona dinara. “Obnovljena škola u Trešnjevcu je lep primer zajedničkog rešavanja problema, u saradnji Pokrajine i lokalne samouprave. Zadovoljstvo je danas videti potpuno renoviran objekat u kojem će od jeseni deca iz Trešnjevca nesmetano pohađati nastavu, čemu se svakako veoma raduju”, istakao je potpredsednik Njilaš.

Održana Manifestacija “Bal u Elemiru – Sremčevi dani”

“Bal u Elemiru – Sremčevi dani” održani  su, po trinaesti put, 29. i 30. juna u Elemiru kada su dodeljene Nagrade “Stevan Sremac” Mileti Prodanoviću, Radetu Vodeničaru i Milani Grbić, predstavljene knjige dr Zorana Đerića i dr Milana Micića, otvorena međunarodna izložba ilustracija iz Bratislave, održana kolonija karikature i više koncerata. Svake godine organizatori, pored bogatog kulturno-umetničkog i zabavnog programa, raspisuju i književni konkurs za najbolja ostvarenja humoristično-satiričnog žanra (neobjavljena pesma, priča, esej) i dedeljuju Nagrade „Stevan Sremac”. Od oko 130 radova iz zemlje i inostranstva pristiglih na ovogodišnji literarni konkurs „Bal u Elemiru – Sremčevi dani” za najbolja humoristično-satirična dela, žiri u sastavu: Uglješa Šajtinac (predsednik), Srđan Tešin i Jelena Blanuša doneo je jednoglasnu odluku da se prve tri nagrade dodele sledećim autorima: prva nagrada – Mileta Prodanović (Beograd), za priču „Synapsol forte”, druga nagrada – Rade Vodeničar (Beograd), za priču „In memoriam” i treća nagrada – Milana Grbić (Kikinda), za kratku priču „Ko drugome jamu kopa, sam u nju pada”.
Nagrade u vrednosti od pedeset, trideset i dvadeset hiljada dinara i diplome su uručene dobitnicima 29. juna i svečanoj sali Mesne zajednice Elemir. Manifestaciju „Bal u Elemiru – Sremčevi dani” organizovala je Mesna zajednica Elemir u saradnji sa Banatskim kulturnim centrom, uz podršku Grada Zrenjanina. Manifestaciju je osnovala Mesna zajednica Elemir u čast velikana srpske književnosti Stevana Sremca koji je u Elemiru, čekajući na prijem u dvorac porodice Kiš, napisao epos u deset pesama po istinitom događaju pod nazivom „Bal u Elemiru”.

Zahvalnica emisiji “ABAKUS” Prvog programa Radija RTV

Departman za industrijsko inženjerstvo i menadžment Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu proslavio je 39 godina postojanja.  Bila je to prilika da predstave prvu generaciju master inženjera na studijskom programu Inženjerstvo inovacija. Studenti i kompanije koje su prepoznale značaj studijskih programa Fakulteta tehničkih nauka dobili su zahvalnice, a među njima i Prvi program Radija Radio-televizije Vojvodine za emisiju „Abakus“ koju uređuje i vodi naša koleginica Mirjana Damjanović Vučković.

Srpska škola u Batajnici proglašena spomenikom kulture

Vlada je 28. juna usvojila i odluke kojima se spomenicima kulture proglašavaju Srpska škola u Batajnici, dvorac “Nojhauzen” u Srpskoj Crnji, zgrada sa slikarskim ateljeima i galerijom salona Muzeja savremene umetnosti i Dom Saveza nabavljačkih zadruga državnih službenika u Beogradu.
Srpska škola u Batajnici, sagrađena u periodu od 1875. do 1880. godine, značajna je kako po svojoj nameni, kontinuitetu razvoja školstva na području Beograda, tako i po arhitektonskoj obradi, kao retko sačuvana namenska tipska zgrada s kraja 19. veka. Škola je i svedočanstvo razvoja školstva i prosvete u jugoistočnom Sremu.

Udovičić u Nišu dodelio 196 stipendija studentima

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić dodelio je u subotu  29. juna 196 stipendija najboljim studentima Univerziteta u Nišu. Stipendije iznose 30.000 dinara mesečno i dodeljuju se na period od 10 meseci. Ovim činom ministar Udovičić, koji je i predsednik Fonda za mlade talente, nastavio je dugogodišnju praksu nagrađivanja izvrsnosti i ulaganja u obrazovanje najvrednijih i najperspektivnijih studenata, saopštilo je ministarstvo. Ministar je rekao da se ove godine nastavilo sa povećanjem broja i iznosa stipendija.
“To pokazuje sistemsku odluku države da mladima u Srbiji omogućimo najbolje uslove i podržimo ih na njihovom putu da istraju u svojim najvišim ambicijama, budu najbolji u oblastima koje su izabrali kao životne pozive i, kao što su danas najbolje što Srbija ima, da tako i sutra budu pokretači za sigurnu i još bolju budućnost naše zemlje. Država ceni i prepoznaje vaš trud i rad”, rekao je Udovičić.
Upravo na inicijativu ministra Udovičića iz godine u godinu broj uspešnih studenata kojima država dodeljuje stipendije raste, a u odnosu na prošlu godinu njihov broj povećao se za 50. Stipendije studentima Univerziteta u Nišu samo su deo ukupnog broja od 1.300 stipendija koje će ove godine biti dodeljene na nivou cele Srbije, od kojih je 900 za studente osnovnih, a 400 za studente master i doktorskih studija.

Vremeplov: Umro Žan Žak Ruso

Na današnji dan 2. jula 1778 godine umro je francuski filozof, pisac i kompozitor Žan Žak Ruso, inspirator idejnog koncepta Francuske revolucije, posebno “Deklaracije o pravima čoveka i građanina”. Njegova politička filozofija bitno je uticala na Kanta, Fihtea i Hegela. Smatrao je da je čovek po prirodi pravičan i dobar, ali da njegovu prirodu guše nepravični, iskvareni i nerazumni sistemi vladavine i egiostični nagoni. Tvrdio je da su ljudske ustanove prolazne, ali da su trajnije ako su zasnovane na principima uma i na načelima društvenog ugovora koji jednako obavezuje vladare i podanike. Idealizovao je prvobitno “prirodno stanje”, uzrokom nejednakosti je smatrao privatnu svojinu, a ideju o prirodnom vaspitanju je razvio u pedagoškom romanu “Emil”. Religiozni deo tog dela, “Ispovest savojskog vikara”, ražestio je Parlament (u Francuskoj vrhovni sud) koji je naložio da se delo spali. Bavio se i muzikom i komponovao je operu “Seoski vrač”, melodramu “Pigmalion” i napisao je “Muzički leksikon”, “Disertaciju o modernoj muzici”, “Pismo o francuskoj muzici”. Ostala dela: “Društveni ugovor”, “Rasprava o naukama i umetnostima”, “Rasprava o poreklu i osnovama nejednakosti među ljudima”, “Julija ili Nova Eloiza”, “Pismo Dalamberu”, “Pisma sa planine”, “Ispovesti”.

Vremeplov: Zabranjen rad dece ispod devet godina

Drugog jula 1819 godine u  Ujedinjenom Kraljevstvu zakonom je zabranjen rad dece ispod devet godina u tekstilnoj industriji, a rad dece mlađe od 16 godina ograničen je na 12 časova dnevno.

Vremeplov: Rođen Herman Hese

Na današnji dan 2. jula 1877 godine rođen je nemački pisac Herman Hese, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1946, jedan od najznačajnijih književnika 20. veka. Pisao je i poeziju, pojedine njegove pesme su antologijske vrednosti. Osnovna tema njegove proze je nesklad između kontemplativnog i čulnog. Specifična neprilagođenost normama savremenog građanskog poretka učinila ga je šezdesetih godina 20. veka idolom omladine na Zapadu. Dela: romani “Peter Kamencind”, “Pod točkom”, “Gertruda”, “Roshalda”, “Demijan”, “Sidarta”, “Stepski vuk”, “Igra staklenih perli”, “Narcis”, “Zlatousti”.

Vremeplov: Ubio se Ernest Hemingvej

Drugog dana jula 1961 godine samoubistvom je okončao život američki pisac Ernest Hemingvej, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1954. U Prvom svetskom ratu učestvovao je na italijanskom frontu i sećanja na taj period opisao je u romanu “Zbogom oružje”, iskustva iz Španskog građanskog rata u romanu “Za kim zvona zvone”, a na putu po Africi nastali su “Snegovi Kilimandžara” i “Zeleni bregovi Afrike”. Nastojao je da reporterski beleži činjenice, što je karakteristika “škole” pisaca koju je predvodio između dva svetska rata. Isticao je snagu osnovnih ljudskih nagona i duboku žudnju za intenzivnim životom. Ostala dela: romani “Starac i more”, “Pokretni praznik”, “Prolećne bujice”, “Sunce se ponovo rađa”, “Smrt u popodnevu”, “Imati i nemati”, “Preko reke pa u šumu”, drama “Peta kolona”.

Vremeplov: Umro Borislav Pekić

Srpski pisac Borislav Pekić, romansijer sa izrazitim smislom za suptilno nijansiranje, psihološku i društvenu analizu, prožetu ironičnim odnosom prema svetu umro je na današnji dan 2. jula 1992. godine. Zbog pripadnosti ilegalnoj organizaciji “Savez demokratske omladine Jugoslavije” posle Drugog svetskog rata, proveo je nekoliko godina na robiji. Jedan je od osnivača obnovljene Demokratske stranke 1989. godine. Dela: romani “Vreme čuda”, “Hodočašće Arsenija Njegovana”, “Uspenje i sunovrat Ikara Gulbekijana”, “Kako upokojiti vampira”, “Zlatno runo”, “Atlantida”, “Novi Jerusalim”, “Argonauti”, “Pisma iz tuđine”, “Godine koje su pojeli skakavci”, “Besnilo”, drame “Kako zabaviti gospodina Martina”, “Na ludom belom kamenu”, scenario za film “Dan četrnaesti”.

Lončar: Timovi za borbu protiv narkomanije u školama

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je 28. juna formiranje timova za borbu protiv narkomanije u Srbiji. Timovi sastavljeni od psihijatara, psihologa, iskusnih policajaca, tužilaca, obilaziće osnovne i srednje škole i održati predavanja deci o narkomaniji i štetnim posledicama uzimanja droge. “Insistiraćemo na slikama, da deca vide kako izgledaju oni koji konzumiraju drogu, šta se dešava sa njima, kroz šta sve prolaze… U tom periodu njima će najbolje u sećanju ostati urezane slike. Mislim da je to jedan od načina da shvate ozbiljnost problema, jer očigledno do sada ne shvataju ozbiljno čim ulaze u tu priču”, rekao je Lončar za TV Prva.
On je, nakon smrti troje tinejdžera za nedelju dana od prekomerne upotrebe narkotika, rekao da su već članovi Vlade Srbije razgovarali o tom problemu i da postoji saglasnost svih da se formiraju timovi počev od premijerke Ane Brnabić, zatim ministra policije Nebojše Stefanovića, ministarke pravde Nele Kuburović, ministra prosvete Mladena Šarčevića, ministarke zadužene za demografiju Slavice Đukić Dejanović.  Nakon što se formiraju timovi biće napravljen program sa kojim će se, kako je rekao, ući u svaku školu.
Drugi veoma važan aspekt priče su roditelji, te će Vlada Srbije zakupiti termine u večernjim satima na televizijama sa nacionalnom frekvencijom kako bi stručnjaci koji se bave tom problematikom ukazali roditeljima na šta treba da obrate pažnju kod dece, kako izgledaju oni koji konzumiraju drugu, koje su posledice. “Ne smem ni da pomislim šta će se dešavati ako kod nas dođe droga poznata pod nazivom “krokodil” koja se pravi u laboratorijama, gde se onima koji je konzumiraju otvaraju žive rane”, upozorio je Lončar. On je naglasio da će se deca motivisati da policiji, bez posledica, prijave one koji prodaju drogu njihovim drugovima. “Država neće imati milosti ni razumevanja prema onima koji truju i ubijaju našu decu. Mi tako gubimo najperspektivnije, za nekoliko sati izgubimo zdravo dete”, zaključio je on.

Ivana Radović heroj borbe protiv trgovine ljudima

Državni sekretar Majk Pompeo je na Vidovdan proglasio Ivanu Radović za dobitnicu nagrade Heroj borbe protiv trgovine ljudima, saopštila je  29. juna Ambasada SAD u Beogradu. Ivana Radović je koordinatorka tima za istraživanje, razvoj i praćenje politika NVO ASTRA, jedne od vodećih nevladinih organizacija koje rade na polju borbe protiv trgovine ljudima. Stejt department je u svom godišnjem Izveštaju o borbi protiv trgovine ljudima promovisao Srbiju na Drugi nivo praćenja, u skladu sa rezultatima koje je Srbija učinila tokom 2017. godine na polju prevencije i borbe protiv trgovine ljudima. Ivana Radović je prva dobitnica nagrade Heroj borbe protiv trgovine ljudima iz Srbije. Nagrada je priznanje za njen rad na jačanju odgovora Srbije na problem trgovine ljudima kroz zagovaranje i direktnu saradnju sa institucijama, pripremu i izradu brojnih izveštaja i priručnika, obezbeđivanje pravne podrške žrtvama trgovine ljudima, kao i rad na istraživanju i proceni ugovora o radu kako bi se obezbedila njihova saglasnost sa zakonskom regulativom.
Ambasada SAD u Beogradu veruje da će njen primer biti inspiracija generacijama koje dolaze a koje će se baviti prevencijom i borbom protiv trgovine ljudima i borbom za pravdu za njene žrtve. Napori koje je Srbija učinila doveli su je na drugi nivo sistema rangiranja uspeha zemalja na polju borbe protiv trgovine ljudima. Sjedinjene Američke Države podržavaju cilj Srbije da dospe na prvi nivo do kraja 2022. godine. Sloboda za žrtve, prevencija trgovine ljudima i dovođenje trgovaca pred lice pravde su krajni ciljevi godišnjeg Izveštaja o borbi protiv trgovine ljudima kao i sveukupne politike Sjedinjenih Američkih Država na tom polju. Ambasada SAD će nastaviti da sarađuje sa Srbijom u njenim naporima da ostvari zadate ciljeve, i spremna je da pruži pomoć i podršku Vladi Srbije i nevladinim organizacijama koje se bore protiv modernog ropstva. Stejt department i Ambasada SAD uputili su najsrdačnije čestitke Ivani Radović i zahvaljuju joj se na radu u borbi za interese žrtava trgovine ljudima.

Stejt departmenta o trafikingu: Srbija napredovala

Vlada Srbije ulaže napore da spreči trgovinu ljudima i zbog toga je Srbija napredovala u odnosu na prethodni period, navodi se u godišnjem izveštaju Stejt departmenta o trgovini ljudima, koji je danas objavljen u Vašingtonu. U izveštaju se navodi da je srpska vlada radila na konsolidaciji pravosuđa kada je reč o krivičnom delu trgovine ljudima i da je formirala Kancelariju nacionalnog koordinatora. “Usvojena je i strategija u borbi protiv trgovine ljudima kao i akcioni plan, a za njegovu primenu izdvojeno je oko osam miliona dinara. Ponovo je uspostavljeni Savet za borbu protiv trgovine ljudima koji se sastaje najmanje dvaput godišnje”, istakao je Stejt department. U izveštaju se ukazuje da još nisu ustanovljene procedure za identifikaciju žrtava, kao i mehanizmi podrške žrtvama. I broj sudskih presuda za krivično delo trgovine ljudima petu godinu zaredom opada, navodi se u izveštaju, prenosi Glas Amerike. Navodi se i da žrtvama treba pružiti zaštitu pri svedočenju na sudu, kako bi se eliminisala zastrašivanja i ponovne traume, a savetuje se i obučavanje istražitelja, tužilaca i sudija da slučajeve posmatraju iz perspektive žrtve.
U preporukama se ističe i da treba pojačati napore na identifikaciji žrtava trgovine ljudima među migrantima i tražiocima azila, kao i decom koja prose na ulici. Srbija je, zaključuje se, nije više u grupi koja zahteva dodatno praćenje. U delu izveštaja koji se odnosi na Kosovo, navodi se da vlada u Prištini ne ispunjava minimum standarda za eliminaciju trgovine ljudima, ali ulaže napore da to promeni. Ističe se da kosovska vlada nije ispunila ključne standarde: sudije izriču blage kazne osuđenima za trafiking, tužioci nastavljaju da označavaju slučajeve trafikinga kao manja krivična dela, dok je vlada smanjila finansiranje skloništa koja obezbeđuje nevladin sektor i nema stabilan izvor finansiranja NVO koje obezbeđuju podršku žrtvama.

Pompeo: Trgovina ljudima podriva nacionalnu bezbednost

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je u petak 29. juna da trgovina ljudima podriva nacionalnu bezbednost, tržišta i podstiče međunarodne kriminalne grupe i terorističke organizacije. Predstavljajući izveštaj Stejt departmenta, Pompeo je naveo da Islamska država i Boko Haram trgovinom ljudima obezbeđuju i izvore finansiranja. “SAD ostaju lider u borbi protiv ove globalne pretnje, a predsednik Donald Tramp je to označio kao prioritet za administraciju i stavio na raspolaganje sve resurse vlade za borbu protiv trgovine ljudima. Administracija će u tom smislu sarađivati sa Kongresom, nevladinim i privatnim sektorom, organizacijama za ljudska prava i žrtvama”, naveo je Pompeo.
Izveštaj Stejt Departmenta o ljudskim pravima, kako je ocenio, je osnovni alat u borbi protiv modernog ropstva i daje instrukcije vladi svake zemlje kako da se izbori sa tim problemom, spreči dalju trgovinu ljudima i krivično goni one koji se time bave, prenosi Glas Amerike. Izveštaj iz 2018. se fokusira na to kako se lokalne zajednice mogu izboriti sa trgovinom ljudima i kako vlade zemalja u tome mogu da im pomognu. Pompeo je istakao da se lično uverio u to da su iskustva iz prve ruke najkorisnija u borbi protiv trafikinga.

About the Author

admin