Vesti – 23.08.2018.

Dovoljno nastavnika za IT odeljenja, još 80 pohađa obuku

Blizu 80 nastavnika informatike iz cele Srbije, koji će od 1. septembra predavati IT odeljenjima koja se uvode u gimnazijama, pohađa jednonedeljne stručne obuke iz informatičkih predmeta, a prema rečima pomoćnika ministra prosvete Saše Stojanovića za tu oblast biće dovoljno nastavnog kadra u novoj školskoj godini.
Profesor informatike u Računarskoj gimnaziji Duša Vuković, koja obučava nastavnike, kaže da je obuka osmišljena tako da se predavači pripremaju za šest stručnih predmeta koji su u programu za prvu i drugu godinu gimnazije. ”Mnogi od nastavnika već predaju programiranje u školama, oni se stalno usavršavaju i prate trendove u IT tehnologijama, a verujem da će im ove obuke pomoći da uspešno započnu školsku godinu”, istakla je Vuković. Ona je izrazila zadovoljstvo zbog uvođenja više od 40 IT odeljenja u gimnazije budući da je velika potražnja za zanimanjima iz ove oblasti i da postoji potreba da se što više mladih obrazuje u ovom sektoru.
Nastavnica informatike u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji Katarina Veljković pohvalila je inicijativu da se organizuju obuke za nastavnike informatike jer je kaže, mali broj njih spreman da odgovori savremenim trendovima u obrazovanju. ”U mojoj školi mi već pet godina imamo takva odeljenja, a ovde sam da podelim iskustva sa ostalim nastavnicima i da predstavim ono što sam naučila do sada. Obuka je odlična, ukazuju nam na ključne stvari koje su bitne za početak godine”, rekla je Veljković.
Stojanović je obišao nastavnike na obuci u Računarskoj gimnaziji i podsetio da je ove godine uvedeno više od 40 IT odeljenja u gimnazijama u Srbiji i naglasio da će se sledeće godine taj broj povećati. ”Ovo je oblast koja se brzo menja i napreduje, te je neophodno obezbediti obuke za nastavnike, ne samo za one koji će tek početi da predaju IT odeljenjima, već i za one koji dugo predaju informatiku”, kazao je Stojanović.
Prostorije za obuku 78 nastavnika za IT odeljenja ustupili su Računarska gimnazija i Elektrotehnički fakultet u Beogradu.

Novi udžbenici za prvi i peti razred osnovne škole, kao i za prvi razred gimnazije

Manje od dve nedelje ostalo je do početka nove školske godine, koja startuje sa određenim novinama. Novi su udžbenici, i to za prvi i peti razred osnovne škole, kao i za prvi razred gimnazije, a kreće se i sa pilot-projektom “digitalna učionica”. Među 2.000 nastavnika, koji će do kraja avgusta proći obuku za primenu digitalne nastave je i profesorka u novosadskoj OŠ “Vasa Stajić”, Mirjana Vuksanović. Ona će već od 1. septembra sa đacima iz petog razreda raditi pomoću digitalnih udžbenika, što će, kako ističe, umnogome pomoći da lakše savladaju gradivo. “Stvar je da oni to stečeno znanje zapamte, a ne “sad sam naučio i ne moram više da se sećam nijedne godine”. Digitalna nastava im pruža mogućnost da koriste multimedijalne sadržaje, audio-video zapise pa čak i da prave igrice”, kaže profesorka Vuksanović.
Nov način rada uvodi i nove udžbenike, pa će od ove školske godine iz ovogodišnjih izdanja učiti đaci prvog i petog razreda osnovnih škola – i , nisu jedini! “Sem prvaka i petaka, u novu školsku godinu, sa novim knjigama, krenuće i đaci prvih razreda gimnazija, koji će sem izbora između veronauke i građanskog vaspitanja, birati još i dva nova predmeta”, kaže Tatjana Vukadinović, direktorka gimnazije “Svetozar Marković”, Novi Sad. “Reč je o 6 izbornih programa, od kojih škola bira 4, a u našoj gimnaziji odlučili smo se za jezik, medije i kulturu, umetnost i dizajn, održivi razvoj i primenjene nauke”, navodi Vukadinović.
Iako nema preciznog datuma kada će nove knjige stići u škole, velikog kašnjenja neće biti, kaže ministar prosvete Mladen Šarčević, koji poziva na razumevanje, s obzirom na to da se krenulo u reformu obrazovanja… “Pritegli smo izdavače i Zavod, da ne bi improvizovali i da se desi da zbog kratkog roka sve prođe. Morali smo da prođemo procedure šta mora da se ispravi, jer između toga da kasnimo godinu dana ili u par dana, bolje je ovo drugo”, kaže ministar.
Sem atraktivnih sadržaja, činjenica da su ovogodišnje knjige nove nameće zaključak da se ne mogu naslediti niti nabaviti polovne, pa će tako kupovinu knjiga za prvi razred roditelji plaćati oko 6.000 dinara, za peti 13.000 dinara, dok će nove gimnazijalce, u zavisnosti od izbornih predmeta, knjige koštati i više od 15.000 dinara.

Uskoro konkurs za stanove za mlade naučnike

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević posetio je Kragujevac i tom prilikom obišao stanove za mlade naučnike, ali i radove na izgradnji Centra izvrsnosti koji će doprineti razvoju samog Univerziteta. Priliku da reše stambeno pitanje imaće mladi naučnici do 40 godina koji svoja istraživanja sprovode na Univerzitetu u Kragujevcu. Konkurs počinje početkom septembra, a krajem godine očekuje se i useljenje prvih stanara. Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kaže: “Od tih 210 stanova negde 70 odsto će ići ka istraživačima koji su sa ovog područja i koji mogu da ih otkupe vrlo povoljno, da ih rentiraju za to vreme povoljno, dok ćemo negde 30 odsto stanova ostaviti za potrebe dolaska stranih predavača, gostujućih domaćih profesora i to je nešto što drugi univerzitetski centri u Srbiji nisu dobro uradili i ovo će biti jako dobar model u Kragujevcu.”
“Mi smo sada anketu sproveli na celom Univerzitetu da vidimo koji je to broj mladih, kako oni vide uslove koje moraju da ispune, dakle 5 godina će praktično oni da rentaju te stanove, a nakon toga mogu da otkupe te stanove”, ističe Nenad Filipović v.d. rektor Univerziteta u Kragujevcu. Izgradnjom Centra izvrsnosti biće omogućeno i povezivanje različitih naučnih disciplina kroz istraživačke radove mladih naučnika što će privući i nove investicije u Kragujevac.
Radomir Nikolić, gradonačelnik Kragujevca kaže: “Mi se uvek hvalimo time što smo univerzitetski centar i time što imamo veoma bogatu industrijsku tradiciju, to je ono što je naša najveća prednost u toj borobi za dovođenje investitora u Kragujevac i kod nas dolaze investicije koje ozbiljno planiraju da ostanu u Srbiji i koje planiraju da uključe Univerzitet u svoj rad i svoju delatnost.” Kragujevac će pored Beograda, Novog Sada i Niša takođe dobiti naučno-tehnološki park za koji je i gradska uprava zainteresovana da pomogne u izgradnji infrastrukture i u rešavanju imovinskih pitanja.

U Viminacijumu naučna radionica za 300 istraživača

Od 26. do 28. avgusta u Viminacijumu i Beogradu biće održana radionica “Data science”, u kojoj će učestvovati stručnjaci iz Američke nacionalne fondacije za nauku (NSF) i oko 300 naučnih istraživača sa Balkana. Direktor Arheološkog instituta SANU i arheološkog projekta Viminacijum dr Miomir Korać rekao je da NSF ima budžet od 9,5 milijardi dolara, što samo po sebi govori o važnosti te institucije i da su gotovo dve godine radili da NSF dođe u Srbiju. On je Tanjugu objasnio da je pre godinu i po u Vašingtonu boravila grupa srpskih istraživača koji se bave bionaukama, matematičkim naukama i arheologijom kada su se američki arheolozi zainteresovali za Viminacijum. Korać je najavio dolazak 52 istraživača iz najvećih američkih laboratorija i dekani fakulteta sa kojima će biti organizovana radionica posvećena bazama podataka u arheologiji, bio i matematičkim naukama.
Prvog dana, prema rečima Koraća, američke istraživače će u Viminacijumu upoznati sa domenima arheologije u bazama podataka, pošto Viminacijum ima na stotine hiljada predmeta i dobar je primer za to. Program naredna dva dana biće organizovan u Palati Srbije gde će im se pridružiti još 300 istraživača sa šireg prostora Balkana. Korać je naveo da je NSF odobrio 100.000 dolara za putne troškove i boravak svojih istraživača. “Obično daju daleko manje sume. Sličan događaj su organizovali pre dvadesetak godina u Izraelu i to je nešto što je jedinstveno”, istakao je Korać, ocenivši radionicu “Data science” kao jedinstven naučni događaj i priliku za susret sa američkim naučnicima.
Interesovanje američkih naučnika za dolazak u Srbiju, Korać je objasnio činjenicom da je Viminacijum u arheologiji jedinstven model kako treba razvijati arheološki lokalitet. “Na lokalitetu Viminacijum vrše se dugotrajna arheološka iskopavanja. Samo smo iskopali 14.000 grobova i samo u njima imamo stotinak hiljada predmeta, a predmeti koji su vezani za istraživanje grada i okoline grada predstavljaju na stotine hiljada novih artefakata koji ulaze u baze. To su velike baze i sa američkim stručnjacima ćemo razgovarati kako da ih učinimo vidljivijim”, rekao je Korać.
On je ukazao na značaj uspostavljanja saradnje sa vodećim istraživačima iz oblasti arheologije. “Dolaze istraživači iz Viskonsina, sa Pen Stejta, iz Vašintona, Utaha, sa različitih strana Amerike i ovde ćemo im predstaviti šta mogu da očekuju od budućih iskopavanja u Viminacijumu. Imamo dokaze o postojanju foruma, carske palate, hipodroma, sve su to veliki obkjekti i siguran sam da ćemo pojedine od tih istraživača zainteresovati za zajedničku saradnju”, rekao je Korać On je nagovestio da, tokom oktobra i novembra, planiraju posetu vodećim američkim univezitetima.

Molski muzički talenti dobijaju svoj prostor

Izdvojeno odelјenje ađanske Osnovne muzičke škole „Bela Bartok” u Molu, koje je do sada radilo u zgradi Osnovne škole „Novak Radonić“, za predstojeću školsku godinu dobija svoju zgradu. Za potrebe muzičke škole u Molu se uređuje nekadašnja grada zabavišta u Ulici JNA broj 83. Već godinama je bilo jasno da je molskom odelјenju Osnovne muzičke škole „Bela Bartok“ potreban poseban prostor, sopstvena zgrada, gde bi učenici u adekvatnim uslovima učili osnove sviranja na raznim muzičkim instrumentima. Za vreme renoviranja zgrade Osnovne škole „Novak Radonjić“, odelјenje Osnovne muzičke škole „Bela Bartok“ se moralo iseliti iz tog objekta, pa je u tom periodu radilo u zgradi nekadašnjeg zabavišta u Ulici JNA. Tokom boravka u toj zgradi konstatovano je, da bi sa manjom adaptacijom objekat nekadašnjeg zabavišta mogao odgovarati, odnosno, postati novi dom odelјenja Muzičke škole u Molu. Pošto lokalna samouprava ađanske opštine smatra važnim, da deca iz Mola u svom mestu mogu pohađati nastavu muzičkog obrazovanja i da ne moraju putovati u Adu, stvorila je materijalne uslove za adekvatnu adaptaciju objekta, da bi odgovarao nameni muzičkog obrazovanja.
Prema rečima direktorke Odnosne muzičke škole „Bela Bartok“ Anamarije Buš, velika radost za sve u školi je što su posle razgovora sa predsednikom ađanske opštine Zoltanom Bilickim, došli do rešenja da zgrada bivšeg zabavišta postane stalni dom naše škole u Molu.
U nekadašnjoj zgradi zabavišta, uređuje se pet manjih učionica, prostorija za prijem roditelјa i čajna kuhinja, obnovlјen je sanitarni čvor, osvetlјenje, promenjena ulazna kapija u dvorište, biće postavlјeni novi držači za bicikle, zameniće se i ulazna vrata na zgradi iz dvorišta, a radi bezbednosti dece obnoviće se i stepeništa. Prema očekivanjima objekat će biti spreman za početak nove školske godine, a pošto raspolaže i dvorištem moguće je na otvorenom održavati i koncerte.

Goranski eko-kamp na Vršačkom bregu

Od 17. do 24. avgusta održava se 15. Goranski eko-kamp „Vršački breg 2018”. Organizator kampa je Pokret gorana Srbije, a pokrovitelј Grad Vršac.  Učesnici kampa su najbolјi učenici sedmih i osmih razreda osnovnih škola iz Srbije, a ove godine u radu kampa učestvuju i učenici Srpske gimnazije „Dositej Obradović” iz Temišvara. Narednih sedam dana, učenici će se upoznavati sa prirodnim lepotama Vršca i okoline. Obilaziće Vršački breg i Mali vršački rit, koji su pravo bogatstvo bilјnog sveta i u kojima se nalazi preko 1.000 bilјnih vrsta. U praktičnom delu kampa planirano je uređenje dvorišta i parka oko Gerontološkog centra u Vršcu, kao i sadnja drveća u dvorištu Doma za duševne bolesnike u Starom Lecu. Na kraju ovogodišnjeg eko-kampa planiran je Kviz znanja.

Besplatna školica sporta za najmlađe Somborce

Sport prevazilazi sve razlike i nadograđuje fizički život i intelektualne sposobnosti naročito kod dece. Kako bi izrasli u zdrave osobe, kojima je prioritet zdrav način života, upravo je bavljenje sportom pravi put do formiranja kompletne ličnosti. “U zdravom telu, zdrav duh”, kaže latinska izreka, zato se savetuje bavljenjem nekim od sportova od ranijeg uzrasta. Sportski Savez grada Sombora već šest godina realizuje besplatne školice sporta za pravilan razvoj i rast dece. Mališani rado posećuju ovakve sportske sadržaje, a neki od njih, i ako imaju samo četiri godine, već znaju koji će to sport biti njihov izbor u budućnosti.
 “Volim sport zato što je važan za naše telo. Volim sport zato što su mi tata i strika sportisti. Takođe, volim gimnastiku i znam da ću kasnije ići na balet”, kaže Dunja Trkulja. “Volim sport zato što je jako važan. Lepo mi je ovde, jer se i družimo između sebe”, dodaje Veljko Pavić. “Volim sportić, jer sve što ovde radimo je važno za naše telo. Ovde sam upoznao nove drugare i leto brzo prolazi”, kaže Marko Važić.
Da li rekreativno, a kasnije i profesionalno, treninzi za mališane su od izuzetne važnosti, jer podstiču pravilan razvoj kroz sport i igru, motoriku i koordinaciju, a od važnosti su kao prevencija deformiteta. “Pored besplatne školice sporta koja obuhvata decu od četiri do šest godina. Takođe, imamo program za roditelje i decu od dve do četiri godine. Godišnje kroz školice sporta prođe oko dvestotinjak dece, što govori u prilog tome da je posećenost dece ovakvim sadržajima odlična”, smatra Radovan Rašković, profesor fizičkog vaspitanja u Sportskom savezu grada Sombora.
Zdrava rekreacija, zabava, kvalitetno utrošena energija, uz to nova prijateljstva i korisno provedeno vreme van kuće, samo su neki od brojnih razloga zbog čega je mališanima upravo u ranom uzrastu neophodno bavljenje sportskim aktivnostima.        https://www.youtube.com/watch?v=KTrXyTFX16A

Za uređenje škole u Hrtkovcima 400.000 dinara

Osnovna škola ‘Miloš Crnjanski’ u Hrtkovcima dobila je 400.000 dinara od opštine Ruma za uređenje i sitne prepravke unutrašnjih prostorija i dvorišta škole. Ovi radovi predstavljaju drugu fazu rekonstrukcija na ovoj zgradi i trebali bi biti završeni do početka nove školske godine. U toku prethodne godine škola u Hrtkovcima dobila je sredstva za sanaciju parketa, novu fasadu i zamenu starih vrata što je đacima boravak u školi učinilo mnogo prijatnijim, a nova ulaganja u školu dodatno će ulepšati unutrašnji i dvorišni prostor. Pored sitnih popravki u unutrašnjosti zgrade, radi se takođe i na uređenju dvorišnog prostora i postavljanju behaton ploča ispred škole. 
S obzirom da ova škola broji preko 200 učenika svako uređenje je dobro došlo, a predsednik školskog odbora i Saveta mesne zajednice Tomislav Šimić, izrazio je zahvalnost opštini na pomoći. Radovi i sitne prepravke, uz brojne majstore, odvijaju se na više mesta istovremeno i biće ubrzo završeni, a sam tok radova obišao je i zamenik šefa Odeljenja za društvene delatnosti Vojislav Mioković.

Kako do zdravih zuba od malih nogu?

Za oralno zdravlje deteta važan je i period trudnoće majke, provera eventualne istorije bolesti  porodica oba roditelja, a kasnije pravilna ishrana deteta i blagovremeno ukidanje varalica, flašica, zbog čega u novosadskom Domu zdravlja postoji praksa saradnje odeljenja ginekologije, pedijatrije i stomatologije, kaže šef odeljenja dečije i preventivne stomatologije sa ortopedijom vilica i lica Doma zdravlja “Novi Sad” Sanda Končar. Prva poseta stomatologu preporučuje se u periodu između trećeg i devetog meseca odojčeta, odnosno, insistira se na dvema posetama tokom prve godine života. Taj je period važan za procene rizika nastanka oboljenja i ortodonskih anomalija i obuku roditelja o pravilnom održavanju higijene usta i zuba kod dece. Prema rečima Končar, u drugoj godini preporučene su dve posete stomatologu, dok je u trećoj obavezan prvi sistematski pregled. U tom uzrastu dete ima sve zube, dovoljno je komunikološki zrelo i saradljivo, te spremno da se i motorički osposobljava i osamostaljuje da vodi računa o higijeni zuba. To je vreme i za prvu lokalnu aplikaciju fluora. U ovom periodu od izuzetne je važnosti dobra, primerena priprema deteta na novo iskustvo – sredinu, mirise i zvukove, autoritete, pa je saradnja u trouglu – stomatološki tim – roditelj – dete presudna za pozitivno novo iskustvo deteta.
Najčešće oboljenje kod dece u najmlađem uzrastu je karijes ranog detinjstva ili cirkularni karijes. On je posledica nepravilnosti u ishrani – česti noćni obroci, davanje (posebno noću) zaslađenih napitaka – vode, čaja, sokova, pa i produženo dojenje. Jednako su problematične i upotreba flašice i varalice, sisanje prsta. Izuzetno je važno uobročiti dete. Naime, period između obroka bitan je za vraćanje PH vrednosti u normalu. Grickanje, svejedno kojih namirnica, svako malo, sprečava regulisanje prirodne PH vrednosti u ustima.
Ukoliko se pravovremeno ne reaguje, kaže ona, slede komplikacije praćene bolom i otokom, te intervencije koje nisu prijatne ni odraslom čoveku. Ukoliko je neki tretman, ipak, neophodan, u radu sa decom važno je ispoštovati postupak – reci, pokaži, učini. To znači da se detetu pravonačinski priđe i stvori odnos uzajamnog poverenja – da mu se adekvatno objasni šta se radi, čime i na koji način; da mu se pokaže svaki instrument i tek kada dete shvati i prihvati – dela. Time se omogućava kvalitetniji trenutni rad, ali i sprečava stvaranje otpora za kasnije dolaske zubaru, preventivne preglede i eventualne tretmane. Redovno pranje zuba i održavanje oralne higijene (bar dva puta dnevno), upotreba adekvatne četkice i paste sa fluorom, pravilna ishrana (3 glavna obroka i 2 užine, bez grickanja između) i redovne stomatološke kontrole – preduslovi su za zdrave i jake zube.

Vremeplov: Umro Valentino

Na današnji dan 23. avgusta 1926. godine umro američki glumac italijanskog porekla Rudolf Valentino, najpopularnija filmska zvezda pocetkom 20. veka. Njegova iznenadna smrt u 31. godini izazvala masovnu histeriju, posebno ženske publike. Proslavio se u nemim filmovima ulogama zavodnika, stekavši milione obozavateljki. 

Vremeplov: Na smrta prebijen sveštenik osuđen zbog seksualnog zlostavljanja maloletnika

Džon Gogan, ražalovani bostonski sveštenik i centralna figura u sex skandalu koji je potresao Katoličku crkvu, prebijen je na današni dan 23. avgusta 2003. godine na smrt u zatvoru, u kome je boravio od 2002, kada je osuđen zbog seksualnog zlostavljanja maloletnika.

Vremeplov: Umro Nebojša Mitrić

Srpski vajar Nebojša Mitrić koji je na reljefima ovekovečio mnoge glumce i znamenite ličnosti umro je na današni dan 23. avgusta 1989. Njegovo poslednje delo je krst na hramu Svetog Save na Vračarskom platou u Beogradu.

Vremeplov: Zakon o agrarnoj reformi i kolonizaciji

Privremena Narodna skupština Demokratske Federativne Jugoslavije donela je na današni dan 23. avgusta 1945 Zakon o agrarnoj reformi i kolonizaciji, kojim je oduzet “višak” zemlje i poljoprivredne imovine seljacima, crkvama i manastirima i tzv. nezemljoradnicima.

Vremeplov: Počela bitka za Staljingrad

Na današni dan 23. avgusta 1942 godine počela je bitka za Staljingrad, najveća bitka u Drugom svetskom ratu. Završena je 2. februara 1943. katastrofalnim porazom Nemaca i njihovih saveznika, koji je označio prekretnicu Drugog svetskog rata na evropskom ratištu.

Vremeplov: Rođen Luj XVI

Luj XVI, francuski kralj od 1774 rođen je na današni dan 23. avgusta 1754. Nakon izbijanja Francuske revolucije 1789. doveden je sa porodicom iz Versaja u Pariz. U septembru 1792. Žirondinski konvent svrgnuo ga je sa prestola, u decembru iste godine osuđen je na smrt pod optužbom za izdaju. U januaru 1793. je pogubljen na giljotini.

“Omladinsko patriotski kamp” na Zlatiboru  – zloupotreba dece ili politike?  

Nakon što je zatvoren “Omladinsko patriotski kamp” na Zlatiboru, u kojem su mladi uzrasta od 11 do 23 godine, između ostalog, obučavani da barataju oružjem, oglasili su se organizatori. Nezadovoljni takvim ishodom, odbacujući sve optužbe, tvrde da će nastaviti sa održavanjem sličnih kampova. Nakon bure koja se digla u javnosti i zatvaranja kampa, organizator i učesnici, odbacuju optužbe o tome da je on bio paravojni, da je reč o militarizaciji i zloupotrebi dece, kao i bilo kakvoj indoktrinaciji.
Željko Vukelić, organizator kampa odbacuje sve optužbe i ne prihvata kvalifikacije koje ih svrstavaju u teroriste ili one koji obučavaju buduće paravojne formacije..
Kamp je koji je trebalo da traje devet, policija je zatvorila nakon nedelju dana zbog, kako je obrazloženo, moguće zloupotrebe dece i uznemirenja javnosti. Mreža organizacija za decu Srbije pozdravlja tu reakciju MUP-a.
Marija Petrović, članica UO mreže organizacije za decu Srbije, smatra da je zatvaranje kampa opravdano jer se, po njoj “radi o vrlo opasnim aktivnostima”. Takođe ističu i da uključivanje dece u kampove na kojima prolaze bilo kakvu vojničku obuku predstavlja grubo kršenje Konvencije o pravima deteta.

Vučić: Vojna obuka samo u okviru zakona i države

Predsednik Vučić ponovio je juče da nikakvih vojnih kampova ne može biti, niti vojnu obuku i kampove za obuku mogu organizovati nevladine ili druge organizacije, osim države. Vučić je, ponovo upitan za paravojni kamp za decu na Zlatiboru, rekao da ne spori čiste motive ni dece ni roditelja, ali da je tako nešto moguće organizovati samo u skladu sa zakonom i u organizaciji države. “Ne možete da imate vojne kampove u organizaciji nevladinih organizacija. Ako ih imate u organizaciji nekog drugog, a ne države, onda je to paravojska” poručio je Vučić.
Poručio je deci da uče, a da će imati u budućnosti i ono što se naziva predvojnička, odbranu i zaštitu na fakultetima, vojne škole, ako žele da idu u njih… “Tako to rade organizovane države i ništa više od toga”.

Grupa E.N.O.T: Kamp na Zlatiboru početak, radićemo u tajnosti

Ruska paravojna grupa E.N.O.T Korp, koja je obučavala srpsku decu u nedavno zatvorenom vojnom kampu na Zlatiboru, oglasila se na svom zvaničnom sajtu i navodi da će u buduće slične aktivnosti nastaviti u tajnosti, jer su ovog puta, kako kažu, “neprijatelju odali sve informacije i namere”. “Predvidljiva po završnici, ali neočekivana po veličini, bila je naša prva misija u bratskoj Srbiji”, stoji u tekstu. Ruska grupa čitav projekat opisala je kao “vojni patriotski logor”, a njegovo zatvaranje okarakterisala kao apsurd. “Ali, za sada, ostavimo po strani argumente o poravnanju snaga i političkim prioritetima zemalja koje su deo orbite interesa ruskog sveta. Glavni zaključak prvog zvaničnog puta u Evropu jeste: da bi neprijatelj mogao početi da reaguje, mora znati vreme, mesto i prirodu događaja, a onda da pokuša da ne završi previše brzo ostavljajući vremena za talasanje. U slučaju da sledimo elementarna pravila informacione bezbednosti i ukoliko iskoristimo elemente mimikrije, možemo da organizujemo koliko god želimo kampova bilo kog trajanja”, navode oni na svom sajtu.
Takođe, E.N.O.T Korp slične akcije uskoro najavljuje i u drugim delovima sveta napominjući da se uz njihovu pomoć zemlje mogu osloboditi “pogubnog uticaja zapadne pseudocivlizacije”. “Svi ti zaključi, sada potvrđeni ne samo na sopstvenom već i na evropskom tlu, daju ogroman prostor za sve naše pristalice u drugim zemljama. U stvari, nećemo više dovikivati neprijatelja takvim otvorenim informacijama o našim planovima. Malo po malo. Zauzvrat, u nizu evropskih zemalja, u kojima su postojali ljudi koji su shvatili pogubni uticaj zapadne pseudocivilizacije, žele da obnove tradicionalne vrednosti. Naravno, uz našu pomoć. Dakle, možemo reći, neočekivano za sebe, da postajemo međunarodni tim istomišljenika i već razmišljamo o započinjanju direktnog emitovanja za publiku engleskog govornog područja. Uz božju volju, uradićemo to ove godine. Sve za domovinu, sve za pobedu”, navodi se u tekstu.
Decu iz Srbije i okruženja koja su prethodnih dana pohađala “patriotsko-omladinski” kamp na Zlatiboru, između ostalih trenirali su i pripadnici ruske paramilitarne grupe E.N.O.T Korp, a ova kontroverzna “mini-vojska”, bila je jedan od organizatora, sada već rasformiranog, kampa. Kako navodi RSE, ruska ultranacionalistička grupa E.N.O.T. Korp, čitav ovaj projekat je opisala kao “vojni patriotski logor”, a navodi i da je upravo u njihovom kampu ove godine, samo u Rusiji, tridesetak tinejdžera iz Srbije imalo slične vežbe, prenosi Blic. Mladi ljudi, među kojima i jedan broj maloletnika, učili su snalaženje u prirodi, ratne veštine, rukovanje improvizovanim oružjem, i to sve u vojnim uniformama. Blic navodi da je ova, kako pojedini mediji pišu, privatna vojna kompanija nastala za vreme sukoba u Ukrajini 2015. godine.
Valerij Sambarov, jedan od lidera E.N.O.T. rekao je za RSE da njegova organizacija želi da pomogne da mladi “postanu pravi ljudi i ratnici kako bi branili svoju zemlju”. Kamp na Zlatiboru u žižu javnosti je došao pre nekoliko dana kada su se pojavile informacije da su u njemu deca i mladi do 24 godine učili snalaženje u prirodi, orijentiring, ali i da rukuju replikama oružja, eksplozivnim napravama u vidu petardi…

LSV: Ispitati okolnosti o kampu, a i Stamatovića

Liga socijaldemokrata Vojvodine očekuje od nadležnih da istraže sve okolnosti u vezi sa kampom na Zlatiboru, a takođe i da ispitaju i gradonačelnika Čajetine, Milana Stamatovića, kako je moguće “da su sredstva za jednu spornu aktivnost, koja grubo krši Konvenciju o pravima deteta, izdvojena iz opštinskog budžeta”. LSV u saopštenju navodi da očekuje od nadležnih organa da javnosti “odgovore na pitanja ko stoji iza kontroverznog kampa na Zlatiboru u kome su pripadnici stranih paravojnih formacija neovlašćeno vršili vojne obuke dece u Srbiji”. Kako kažu javnost je s pravom uznemirena podacima koji se mogu pronaći u medijima o tome da je iza paramilitarnog kampa “stojala zloglasna organizacija E.N.O.T.” navodeći da je reč o paramilitarnoj grupi koja okuplja ruske učesnike rata u Ukrajini. “Navedena organizacija je sličnu militarizaciju dece sprovodila i u Rusiji i Belorusiji. Organizacija E.N.O.T. je u čvrstoj vezi sa deklarisanim neonacističkim grupama i njihovo delovanje bi, ako se to dokaže, moralo biti zabranjeno u Srbiji” smatra LSV. LSV očekuje i od ruske ambasade u Beogradu “da se drži pravila Bečke konvencije o diplomatskim odnosima i da se ne upliće u ove i druge nemile događaje u Srbiji” te ističe da vaspitavanje dece u Srbiji ne može biti u nadležnosti bilo koje strane države.

Studentkinja ostaje u pritvoru u Crnoj Gori, porodica nudi jemstvo   

Beograd insistira na nediskriminatorskom postupanju prema državljanima Srbije u Crnoj Gori i traži da se u slučaju pritvaranja beogradske studentkinje Sare Vidak utvrdi da li je njeno srpsko poreklo bio razlog pritvaranja, poručio je danas prvi potpredsednik vlade i šef srpske diplomatije Ivica Dačić. Vanraspravno veće Osnovnog suda u Kotoru odbilo je prigovor advokata na određivanje pritvora Beograđanki Sari Vidak, tako da ona ostaje u pritvoru do 30 dana koji joj je odredio sudija za istragu Osnovnog suda u Kotoru
Sudija Špiro Pavićević je pritvor odredio ranije po zahtevu osnovnog državnog tužilaštva, koje Vidak (20) tereti da je počinila krivično delo napada na službeno lice, odnosno sudiju Suda za prekršaje Jelenu Stanišić.
Potpredsednik srpske vlade i šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas da Beograd insistira na nediskriminatorskom odnosu prema državljanima Srbije od nadležnih pravosudnih organa, kao i utvrđivanje da li je tačno da je razlog pritvaranja studentkinje iz Beograda Sare Vidak njeno srpsko poreklo.
“Vanraspravno veće Osnovnog suda u Kotoru odbilo je prigovor našeg advokata Srđana Lješkovića na određivanje pritvora i zahtev za puštanje na slobodu”, izjavila je Olivera Vidak, Sarina majka. “U toku dana ponudićemo jemstvo od 10.000 evra, pasoše Srbije i Kanade čiji je Sara državljanin, kao i njenu ličnu kartu, izdatu u Beogradu. Pristajemo da sud odredi obavezno javljanje policijskoj stanici u mestu koje joj se odredi za boravište”, rekao je za “Novosti” advokat Lješković.
Generalni konzul Srbije u Konzulatu u Herceg Novom, Zoran Dojčinović, rekao je da se pomno prati slučaj naše državljanke Sare Vidak. Stanišićeva tvrdi da ju je Vidak fizički napala nakon što je njenom dečku izrekla prekršajnu kaznu, dok druga strana tvrdi suprotno, odnosno da je sudija najpre verbalno i fizički nasrnula na Beograđanku, a kada je shvatila šta je uradila optužila je devojku da ju je napala dok je obavljala dužnost.

Sudija tražila da ne sudi Darku Kostiću, sud usvojio zahtev

Početak suđenja modnom kreatoru Darku Kostiću zbog optužbi za polno uznemiravanje i neovlašćeno držanje droge, još nije zakazan jer je sudija, koja je dobila da sudi njegov predmet prošle sedmice zatražila svoje izuzeće. Portparol suda Irog Veličković precizirao je za Tanjug da je predmet u krivičnom postupku koji se protiv Kostića dodeljen je sudiji Svetlani Galić, ali da je ona 17. avgusta podnela zahtev za svoje izuzeće. Rešenjem predsednika Trećeg osnovnog suda u Beogradu od 20. avgusta godine usvojen je zahtev sudije i ona je izuzeta od postupanja u tom predmetu, rekao je Veličković. On je dodao da će predmet biti dodeljen u rad drugom sudiji. Razlog za izuzeće sudije nije poznat, ali naš zakon nalaže da je sudija, čim sazna da postoji neki od razloga za izuzeće, dužan da prekine svaki rad na tom predmetu i da o tome obavesti predsednika suda koji će odlučiti o izuzeću.
Protiv Kostića je 14. avgusta Treće osnovno tužilaštvo podnelo optužni predlog za polno uznemiravanje maloletnog L. J. (15), ali i još jednog punoletnog mladića B. Š. (22), kao i za nedozvoljeno držanje droge, a istog dana sud mu je ukinuo pritvor. Kostić se ranije na saslušanju u tužilaštvu branio ćutanjem, iskoristivši svoje zakonsko pravo da ne iznosi odbranu, ali je nakon izlaska iz pritvora, preko društvenih mreža poručio da nije nikoga maltretirao, zlostavlja ili doveo u neprijatnu situaciju, već da je on žrtva medijskog “silovanja i zlostavljanja”. Slučaj maloletnika i punoletnog mladića nisu povezani. Kostić se sumnjiči za uznemiravanje maloletnika, kome je ranije nekom prilikom dao “kamagru”, a da mališan to nije znao. Kostića je prijavio za navodno polno uznemiravanje u njegovom stanu, pošto je došao da ga kreator fotografiše. I drugi mladić B.Š. je prema pisanju tabloida svedočio da ga je Kostić polno uznemiravao nakon konzumiranja droge.

Restoranu dojadila nemirna deca – zabrana za mlađe od 14

Restoran na nemačkom turističkom ostrvu Rigenu u Baltičkom moru zabranio je dolazak deci u večernjim satima. “Razmišljali smo o tome već neko vreme”, rekao je Rudolf Markl, upravnik restorana “Omas Kueche” (Bakina kuhinja) u gradu Binzu. Gosti ispod 14 godina posle 17 sati više neće moći u restoran jer ne znaju da se ponašaju, a roditelji za to ne haju. Deca gnjave goste za susednim stolovima, vuku stolnjake i prevrću čaše s vinom, kaže Markl. “A roditelji to gledaju sa osmehom, nastavljaju da jedu i nije ih briga”, dodao je. Bez njih, gosti će napokon imati svoju oazu mira, tvrdi Markl. Predsednik saveza hotela i restorana u nemačkoj pokrajini Meklenburg-Zapadna Pomeranija, gde se Rigen nalazi, nije srećan zbog te odluke, ali naglašava da svaki ugostitelj ima pravo da vodi svoj posao kako želi. “Ali mi u Meklenburgu-Zapadnom Pomeraniju nastojimo da budemo prijatelji dece”, rekao je Lars Švarc.

About the Author

admin