Šarčević: Sindikati trebali ranije da reaguju!

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je da prosvetni sindikati imaju legitimno pravo da se bune protiv novih najavljenih platnih grupa i razreda, ali da je trebalo da reaguju pre “dve-tri godine, kada je napravljena matrica za platne razrede”. On je u za dnevne listove Politika i Večernje novosti naveo da smatra da “to nije neki ozbiljan protest”, već da je to više upozorenje, pošto su sindikati bili svesni da je početak školske godine vidljiviji za javnost. “Ja nisam pisao matricu i ne mogu da odgovorim na sva pitanja… Bio sam neprestano kooperativan s prosvetnim radnicima i dalje mislim da ima vremena za pregovore, što je i premijerka prokomentarisala na prošlonedeljnoj sednici Vlade Srbije”, kazao je Šarčević. Naveo je i da će novim propisima buduće povećanje plate zavisiti i od godina staža, ali i od toga da li rade u otežanim uslovima, kombinovanim ili dvojezičnim odeljenjima ili oni koji imaju neko pedagoško zvanje.

Brnabić: Obrazovanje – osnova snažnog društva

Premijerka Ana Brnabić svoje zapažanje o promenama u svetu ilustruje rečenicom kolumniste “Njujork tajmsa” Tomasa Fridmana da nam u budućoj hiperglobalnoj ekonomiji niko neće dati posao, već ćemo morati sami da ga izmislimo. Ta rečenica, kaže premijerka u autorskom tekstu za današnju “Politiku”, možda najbolje oslikava šta je budućnost obrazovanja i tržišta rada. Kako kaže, očekuje se da će današnji srednjoškolci tokom svoje karijere imati više od 10 zanimanja u različitim oblastima, a prema Svetskom ekonomskom forumu, učenici današnjih osnovnih škola baviće se zanimanjima koja još ne postoje, dok će veliki broj današnjih zanimanja zameniti mašine i veštačka inteligencija.

“Viškovi nastaju, jer nemamo dece”

Govoreći o više od 4.000 prosvetara za koje se spekuliše da mogu postati tehnološki višak, ministar Šarčević je rekao da svake godine Srbija ostane bez 40.000 stanovnika i da “viškovi nastaju, jer nemamo dece”. “Dosta (prosvetnih radnika) ide i u penziju, čime se sve izjednači, tako da prošle godine samo troje smo rasporedili u prvih par meseci. Problem je što mladi kada završe fakultete neće moći da počnu da rade. Oko 20.000 nastavnika je angažovano privremeno zbog zabrane zapošljavanja određene zakonom”, kazao je Šarčević. On je garantovao i da nijednom privremeno angažovanom nastavniku direktor škole ne sme dati otkaz, odnosno da će oni biti prvi zaposleni kada se zabrana zapošljavanja ukine.

Vojvodina pravi novu  mrežu škola

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević je rekao da Vojvodina sada pravi mrežu škola koje će se spojiti, a mrežu osnovnih škola koje treba da budu predviđene za spajanje moraju da predlože lokalne samouprave najkasnije do marta sledeće godine. Prema njegovim rečima, proteste protiv spajanja škola organizuju direktori koji bi u tom slučaju ostali bez funkcija. 

Pad BU na Šangajskoj krivo kašnjenje konkursa za projekte i istraživanja

Za pad Beogradskog univerziteta na Šangajskoj listi, Šarčević je okrivio kašnjenje konkursa za projekte i istraživanja, ali i promenu metodologije.  “Sada su ocenjivane i društveno-humanističke nauke… Da bi Univerzitet u Beogradu imao što više uslova za napredovanje, dobiće status institucije od nacionalnog značaja”, naveo je Šarčević. 

Šarčević o protestu: Ja ih razumem i zastupam!

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je povodom protesta nastavnika koji traže da kao nosioci delatnosti budu u devetoj platnoj grupi, a ne u osmoj, kako je predviđeno predlogom, da je njegov stav da prosveta bude prepoznata kao druge vrste delatnosti na budžetu. Uslov je, kaže Šarčević, da se razgovara i sa svim drugim budžetskim korisnicima, zdravstvom ili zaposlenima u socijalnoj zaštiti. “Ovo je prilika da platni razredi to ‘ispeglaju’ i u narednih mesec, dva očekujemo dosta razgovora”, rekao je Šarčević novinarima u Beogradu.
Kaže da razume prosvetare i da imaju pravo da iskažu sve svoje primedbe, odnosno ukažu na sve slabosti ranijih događaja kada je reč o prosveti. “I ja ih tu razumem i zastupam”, rekao je ministar. https://www.youtube.com/watch?v=hDMFiIvX4dk

Đake čeka reformisan program i digitalne učionice

Đake u pojedinim razredima u novoj školskoj godini čeka potpuno reformisani nastavni plan i digitalne učionice, najavio je u petak  ministar prosvete Mladen Šarčević. “Reformisan nastavni plan i program obuhvata prvi i peti razred osnovne škole, kao i prvi razred gimnazije koji je reformisan, kao i dualni modeli u srednjim stručnim školama”, rekao je Šarčević za RTS. Istovremeno je napomenuo da se radi na tome da đaci koriste stečeno znanje umesto da suvoparno uče napamet. “Uhvatili smo se u koštac sa problemom, obučili smo nastavnike i opremili škole, uveli smo digitalne udžbenike. Sada digitalizujemo dve hiljade učionica, a dogodine još toliko”, rekao je Šarčević. Na pitanje kada će digitalni udžbenici u potpunosti zaživeti, Šarčević kaže da iako kompletan program njihovog uvođenja traje osam godina, resorno ministarstvo očekuje da će to uraditi za četiri. Naglasio je i da je informatika u Srbiji naprednija od sveta, pošto deca u petom razredu uče programiranje. Ministar je napomenuo da će škola biti zanimljivija navodeći da će se učiti uz pomoć cd-ova i usb memorija. Ukazao je i da je u toku uvođenje planske internet mreže u saradnji sa Ministarstvom telekomunikacija i Telekomom Srbija.

Od septembra i prvaci uče o osnovama bezbednosti

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević potpisali su u petak   protokol o saradnji na programu “Osnovi bezbednosti dece”. Taj program je na inicijativu Stefanovića pokrenut prošle godine za učenike četvrtog i šestog razreda u celoj Srbiji, a od ove godine o bezbednosti će učiti i prvaci. “Prošle godine su učenici četvrtog i šestog razreda uz pomoć 2.400 policajaca saznali kako da se ponašaju u poplavama, požarima, zemljotresima, kako da se odupru nasilju, kažu ne drogi i alkoholu, ali i da budu bezbedniji na internetu”, rekao je Stefanović u OŠ “Vuk Stefanović Karadžić” u Beogradu gde je potpisan protokol, navodeći da je prošle godine bilo održano 50.000 predavanja. Mališani koji će od ponedeljka krenuti u školu mogli su danas da se upoznaju sa opremom policajaca, ali i sa temama koje ih čekaju u okviru programa “Osnovi bezbednosti dece”. Stefanović je zahvalio Šarčeviću i njegovim kolegama što su prepoznale značaj ovog programa, a prvacima poručio da i roditelje obaveste o tome šta su naučili i da im ne dozvole da voze ukoliko nisu vezali pojas. Šarčević je najavio da će biti novina u obrazovnom sistemu, ali i da stižu bolji dani za prosvetare kada je reč o uslovima za rad. Naveo je da Ministarstvo prosvete ima izuzetnu saradnju sa MUP-om kroz programe koji se odnose na bezbednost dece u saobraćaju, na internetu, ali i u vezi sa nasiljem u školama, a Vlada Srbije će, kako kaže, uvesti tim povodom ozbiljnu strategiju kako bi se deca zaštitila.

U školske klupe ove godine sešće 67.000 prvaka

U školske klupe ove godine sešće oko 67. 000 učenika prvog razreda. Polazak u školu đaka prvaka predstavlja veliku radost, ali i veliki stres za roditelje i za decu, a pomoćnica ministra prosvete Vesna Nedeljković kaže da roditelji i deca ne treba da se plaše polaska u školu već da ga sa radošću dočekaju, jer to će za prvake biti nastavak igre, druženja i učenje kroz igru. “Roditelji ne treba da se plaše već da ohrabre svoje prvake, da odu na đačke priredbe. Deca školu treba da vide kao svoj drugi dom”, kaže Nedeljković za Tanjug. Roditelji najčešće muči da li će njihovo dete da se snađe u školi, da li je dovoljno spremno za školske obaveze, kako će nakon vaspitača u vrtiću prihvatiti učitelja…
Psiholog Instituta za javno zdravlje Srbije “DR Milan Jovanović Batut” Vesna Tomić kaže da roditelji treba kod deteta da razviju pozitivan odnos prema školi i prosvetnim radnicima, da ga zaintersuju za sticanje znanja i sve što se dešava u školi. “Detetu nikako ne treba pretiti školom i učiteljem, jer će se kod njega razviti strah i negativan stav prema školi što će imati brojne štetne posledice, odraziće se na uspeh u školi i odnos sa drugom decom”, kaže Tomić za Tanjug.
Ona roditeljima savetuje da sa decom razgovaraju o školi, učitelju, školskim drugovima kako bi dete znalo da u porodici ima sigurnost i razumevanje, ali i da ima određene odgovornosti. “Roditelji treba da od prvog dana nauče dete da ima svakodnevne obaveze i da treba da kontinuirano uči i radi. Poželjno mu je obezbediti radni kutak – prostor za učenje kako bi lakše formiralo radne navike”, pojašnjava ona i dodaje da prvake ne treba opterećivati raznim dodatnim sekcijama kako bi im ostalo dovoljno vremena za igru. Kako kaže od samog početka roditelji treba da se dogovore sa decom u koje vreme će da uči i radi domaće zadatke. “Posebnu pažnju roditelji treba da obrate na korišćenje savremenih tehnoloških pomagala – telefona, interneta, društvenih mreža. Ne treba se snebivati, već u potpunosti kontrolisati vreme i načine njihove upotrebe, u cilju očuvanja mentalnog zdravlja dece i sprečavanja brojnih problema usled njihove zloupotrebe”, zaključila je ona.

Novi Sad: Sastanak posvećen bezbednosti u školama

Ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević potpisali su Protokol o saradnji na programu „Osnovi bezbednosti dece”, na osnovu koga će, od ove školske godine, pored učenika četvrtog i šestog razreda, policajci držati časove o bezbednosti i đacima prvacima. Uoči početka nove školske godine u Novom Sadu je održan sastanak na kome je analizirano stanje bezbednosti u školama južno-bačkog okruga. https://www.youtube.com/watch?v=aTU7otTe_h4

SES: Bez dogovora o minimalcu

Kolegijum Socijalno-ekonomskog saveta održan je u četvrtak 30. avgusta 2018. | u Uniji poslodavaca Srbije, uz učešće ministara za rad i finansije, Zorana Đorđevića i Siniše Malog, a glavna tema je bila povećanje minimalne cene rada.  Nakon kolegijuma SES-a, koji je bio zatvoren za javnost, predsednik UPS-a Miloš Nenezić rekao je Tanjugu da još nije utvrđen predlog za sednicu SES-a koliko će biti povećan minimalac, ali da je sastanak bio vrlo konstruktivan i da je pozitivan signal dat prisustvom ministra za finansije. Nenezić je rekao da su svi izneli svoje stavove i izrazio uverenje da će doći do njihovog približavanja do 15. septembra, kada je zakonski rok do kada SES treba da iznese vladi svoj predlog za povećanje minimalca.
“Kolegijum je prošao u dobrom tonu iako je osetljiva tema minimalna cena rada, koju smo danas razmatrali. Razgovarali smo i o drugim temama, kao što su socijalno – ekonomsko delovanje u Srbiji. Postoji izuzetna volja svih socijalnih partnera da se dođe do konsenzusa kako bi se postigao pozitivan cilj i za privredu i građane i vladu”, rekao je Nenezić. Ističe da je Mali na kolegijumu izneo vrlo konstruktivne predloge. “Ministar Mali je izašao sa nekoliko stvari koje dovode do toga da ćemo u narednom periodu doći do pravog privrednog ambijenta u Srbiji”, naveo je Nenezić. Prisustvovali su i predsednik SSS Ljubisav Orbović i predsednik Nezavisnosti Zoran Stojiljković.
Mediji su preneli da bi umesto 143 dinara, koliko sada iznosi minimalna cena rada, radnicima ubuduće radni sat mogao da bude plaćen oko 10 odsto više, odnosno 157,3 dinara. Sindikati su, prema nezvaničnim informacijama, tražili 209 dinara. Poslednja korekcija najniže cene rada bila je u januaru ove godine, kada je minimalac sa 130 povećan na 143 dinara. Nova minimalna cena rada trebalo bi da bude određena do 15. septembra, do kada bi stavove morali da usaglase država, sindikati i poslodavci.

UGS: Jednocifren procenat uvećanja minimalca neprihvatljiv

Na kolegijumu Socijalno-ekonomskog saveta, koji je u četvrtak održan u Uniji poslodavaca Srbije, nije dogovoreno koliko će biti povećan minimalac, a predsednik UGS “Nezavisnost” Zoran Stojiljković rekao je da za njih jednocifren procenat neprihvatljiv. Stojiljković je rekao i da je sastanak bio konstruktivan, da se razgovaralo sa puno argumenata, te da će se razgovori nastaviti do 15. septembra, kada je rok za usvajanje minimalne cene rada. “Atmosfera na sastanku je bila konstruktivna, svi smo pokušavali da dođemo do neke zajedničke tačke, i to ne govoreći samo o minimalnim zaradama, već o svim zaradama i potrebama da one rastu”, rekao je Stojljković za Tanjug.
Neophodno je, kako kaže, da se u nekom kratkom vremenskom roku, od recimo tri godine, izjednače minimalna zarada i minimalna potrošačka korpa od 36.000 dinara. “Nastavićemo da razgovaramo i da se nađemo na nekom tom prostoru između ponuđenih predloga koji su dati, a koji se razlikuju tu negde od pet, šest do 15 odsto. Mada, mogu da ponovim, nama je sve što je jednocifren rezultat neprihvatljivo”, ponovio je Stojiljković. Napominje i da više nije u igri samo procenat minimalne zarade, već i koliko tih minimalnih zarada ima, a Stojiljković kaže da na minimalcu u Srbiji živi svaki pet zaposleni, odnosno 350.000 ljudi.

Pokloni za decu stradalih pripadnika MUP-a

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović uručio je 1. septembra prigodne poklone deci stradalih pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova povodom početka nove školske godine. Stefanović je istakao u razgovoru sa decom stradalih kolega da se nikada ne sme zaboraviti koliko su njihovi roditelji učinili za našu zemlju i da MUP mora da brine o njihovim porodicama. “Vaše porodice će uvek imati prioritet. Hoćemo da znate da ćemo uvek voditi računa o vama i da su vam vrata MUP-a uvek otvorena, da ovde možete da dođete i kad vam nešto treba, ali i kada samo želite da razgovarate i da se družite” rekao je ministar.

U Srbiji 14 odsto stanovništva nema ni osnovnu školu!

Prema poslednjem popisu stanovništva u Srbiji, 14 odsto odraslih nema završenu osnovnu školu, iako je ona po zakonu obavezna, dok diplomu srednje škole nema svaka peta odrasla osoba. Drugu priliku da se obrazuju odrasli imaju kroz redovan školski sistem i to u 80 škola u Srbiji. Tu priliku svake godine iskoristi oko 4.000 ljudi, a njihovo osnovno obrazovanje i stručna obuka traju tri školske godine. U prvoj godini uče gradivo koje je predviđeno za osnovce od prvog do četvrtog razreda, u drugoj gradivo petog i šestog razreda, dok u trećoj gradivo sedmog i osmog razreda i prolaze tromesečnu stručnu obuku za određena zanimanja.

U Evropi kao kod nas!

Slična situacija je i u zemljama Evropske unije. Diplomu srednje škole u EU nema 64 miliona građana, a više od polovine njih koji nemaju diplomu srednje škole je nezaposleno. Kako bi se povećale šanse za zapošljavanje važno je da odrasli završe minimum srednju školu. Najviši stepen obrazovanja odraslog stanovništva imaju skandinavske zemlje, dok je najniži stepen obrazovanja u zemljama južne Evrope. Što se tiče regiona, Slovenija je najviše napredovala u obrazovanju odraslog stanovništva. Evropska komisija 2014. godine u okviru programa Erazmus plus osnovala je EPALE mrežu – evropsku platformu namenjenu profesionalcima u oblasti obrazovanja odraslih u Evropi, čija je Srbija članica. EPALE platforma pruža mogućnost pojedincima i institucijama koje se bave obrazovanjem odraslih da se informišu o dogadjajima, razmene resurse i dobre prakse kroz učešće u grupama za diskusiju. Institucije na tom mestu mogu da predstave svoj rad i postanu deo baze institucija, što im daje mogućnost da ih ostale institucije prepoznaju i po potrebi pozovu da saraduju na projektima.

PMF u prekograničnom projektu “Kultura na dlanu”

Kroz projekat “Kultura na dlanu” Novi Sad i Segedin bi u budućnosti trebalo da postanu prepoznatlјiviji i uočlјiviji na kulturno-turističkoj mapi Evrope. Oba grada to zaslužuju, zahvalјujući svojoj baštini, kao i aktuelnim kulturnim pejsažima, bogatom umetničkom produkcijom i kulturnim zbivanjima. Prva konferencija ovog projekta prekogranične saradnje održana je  na Univerzitetu u Novom Sadu, u organizaciji domaćina Prirodno-matematičkog fakulteta i predstavnika nosioca projekta organizacije Eurotender iz Segedina.
Prirodno-matematički fakultet je u aprilu ove godine potpisao donatorski sporazum koji je bio poslednji uslov za početak projekta pod nazivom “Kultura na dlanu” („Culture on the Palm – Palm Culture“). Projekat se realizuje u okviru Interreg IPA CBC Mađarska – Srbija programa prekogranične saradnje između Mađarske i Srbije. Ukupna vrednost projekta je blizu 125.000 evra. Ovaj projekat je usredsređen na istraživanje, promociju i prezentaciju kulturnog nasleđa Novog Sada i Segedina, radi unapređenja saradnje između dva grada u oblasti kulture i održivog kulturnog turizma. Takođe, radiće se na unapređenju promocije Novog Sada, kao evropske prestonice kulture 2021. godine, kroz isticanje saradnje sa drugim gradovima regije, kao i na podsticanju saradnje u oblasti turizma i kulturnog nasleđa.
 – Ovaj projekat smo smisili jer smo se suočili s jednim zajedničkim problemom – mi u Segedinu, a i vi ovde u Novom Sadu, imamo ponudu sjanih kulturnih programa i baštine, ali mi jedni o drugima praktično ne znamo ništa. Zadatak projekta je da lјudi iz jednog i drugog grada, i tih regija steknu odrđena saznanja o tome šta se zapravo radi u jednom i drugom gradu- kaže predsdnik društvene organizacije Eurotender Peter Tužor. – Dakle, kulturna i umetnička ponuda jednog i drugog grada su veoma značajne. Nažalost, oni ne dospevaju do građana koji žive na jednoj odnosno na drugoj strani. Na ovaj način želimo da učinimo da te informaciju budu dostupne ne samo žitelјima naših gradova, nego svima u pograničnoj oblasti i celoj regiji. Novac koji smo dobili za tu svrhu zadovolјava početne potrebe, međutim, želeli bismo da u sledećem periodu to bude i mnogo šire, rasprostranjenije i intenzivnije.
Po rečima dr Aleksandre Dragin, koordinatora projekta za Srbiji, vanrednog profesora na Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, vrednost projekta je 125.000 evra. Od toga Evropska unija donira 90 odsto sredstava. Mađarska, naš partner i rukovodilac ovog projekata firma Eurotender i PMF – s naše strane, obezbeđuju preostalih 10 odsto. – Takođe, imamo mogućnost da se javimo na raspisani pokrajinski konkurs za sufinasiranje ovakvih i sličnih prokjekata – kaže Alkesandra Dragin. — Pošto je 2018. godina evropske kulturne baštine, velika je čast da smo i mi dobili priliku da imamo projekat u duhu te godiene i da predstavimo to što imamo zajedno s pograničnim gradom. Tako podstičemo sinergiju u regionu, razvijemo svest o očuvanju kulturne baštine koju imaju Novi Sad i Segedin. Projekat je usmeren ka više cilјnih grupa i među njima su svakako organizatori kulturnih događaja, umetnici afirmisani i neafirmisani koji će u narednim fazama projekta biti uklјučeni u ovu priču, kada će se uspostaviti most između novosadskih i umetnika iz Segedina. Posebna cilјna grupa je lokalno stanovništvo i potencijalni turisti iz zemlјe i inostranstva – objašnjava Aleksandra Dragin i kaže da je projekat jedna od karika u lancu koji nas vodi do 2021. godine kada će Novi Sad biti Evropska prestonica kulture. Na taj će se način i svim aktivnostima i projektima vezanim za Fondaciju 2021. zapravo omogućiti da se ova priča nastavi i nakon 12 meseci trajanja projekta.
Dr Vladimir Stojanović, redovni profesor PMF UNS, rukovodilac projekta „Kultura na dlanu“ za Srbiju, ističe da projekat za cilј ima da poveže dva grada na prgramima razvoja, kulture turizma, kulturnog turizma i održivog turizma. – U sklopu našeg dela posla pripremamo vrlo interesantnu studiju o kulturnom nasleđu Novog Sada i Segedina, zatim slede akcije na povezivanju radnika u kulturi , turističkih radnika i umetnika, a pod geslom razvoja održivog kulturnog turizma i povezivanja gradova koji se nalaze tu blizu jedan drugog – kaže Stojanović: – Do sada smo povezivali Segedin i Suboticu, a sada imamo priliku da vidimo da Novi Sad i Segedin imaju puno sličnosti i da treba razvijaju međusobnu saradnju jer tendencije našeg projekta su i podsticanje multikulturalnosti. S novosadske strane u ovoj fazi projekta aktuelno je pisanje studije o kulturnoj baštini Novog Sada koju možemo ponuditi turistima, građanima Segedina kao i svima koji dolaze u Novi Sad. Naš zadatak je i da na zajedničkom sajtu sa Segedinom predstavimo kulturnu baštinu grada, onu koja je zaštićena, kao i sadržaje koji su manje poznati, a mogu biti interesantni i značajni. Želimo da podstičemo i zaštitu spomenika kulture u gradu i očekujemo da će se Novi Sad i Segedin zasluženo naći sa drugim brojnim gradovima Evrope na zajedničkoj turističkoj karti kulturnog turizma.

Digitalizacija zahvata sve oblasti našeg života

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović istakao da koncept digitalizacije zahvata sve oblasti našeg života, a kao primer naveo je reformu prosvete – uvođenje informatike kao obaveznog predmeta u škole, pet puta veći broj odeljenja za IT i za 20 odsto povećanje kvota na fakultetima za IT. Kaže i da će od ove školske godine u skoro 2.000 odeljenja biti pokrenuta eksperimentalna, potpuno digitalizovana nastava, bez “papirnih” udžbenika.

Tri godine da se dečija igrališta prilagode evropskim standardima

Pravilnik o bezbednosti dečijih igrališta stupio je na snagu 25. avgusta, a njime se uvode standardi za izgled i bezbednost svakog dečijeg igrališta kako bi se povećala bezbednost dece. Podloga na igralištima moraće da bude mekana, od prirodnih materijala poput peska, trave, šljunka do gume, dok će sprave biti drvene i “kreativne” kako bi razvijale motoriku dece. Nakon stupanja na snagu 25. avgusta pravilnik ima odloženu primenu tri meseca, te će njegova primena biti obavezna od 23. novembra.
Pomoćnik ministra privrede i šef sektora za kvalitet i bezbednost proizvoda Aleksandar Starčević za Tanjug kaže da je period od tri meseca, period usaglašavanja, koji pre svega služi da bi se imenovali organi koji će vršiti kontrolu stanja na igralištima. Sva igrališta biće unificirana i uređena po evropskim standardima, kaže on, a promene u izgledu igrališta vrše se kako više ne bi bilo nebezbednih igrališta. “Pravilnik je definisao da će biti potrebno tri godine da se sva igrališta dovedu u ispravno stanje, to znači da će nova da se izrađuju u skladu sa standardima, a stara će za te tri godine morati da se prilagode”, rekao je Starčević.
Nakon isteka propisane tri godine, igrališta koja se ne budu dovela u ispravno stanje biće zabranjena za korišćenje, a lokalne samouprave biće u obavezi da vode evidenciju i da obaveštavaju ministarstvo o tome kako će i kada izvršiti prilagođavanje postojećih igrališta kako bi što manji broj igrališta bio zatvoren.
Kada je u pitanju nadležnost za kontrolu stanja na igralištima, Starčević kaže da je u najvećoj meri za to zadužena tržišna inspekcija, ali i komunalna koja će raditi u saradnji sa lokalnim samoupravama i po njihovim nalozima. “Podloga mora da bude takva da dete prilikom pada ne doživi ozbiljniju povredu, da se svede mogućnost povrede na minimum, jer ih je nemoguće eliminisati. To može biti pesak, trava, guma, šljunak, uz naravno redovno održavanje”, kaže on. Ističe da je pravilnikom prvi put definisano ko je odgovoran za sve što se desi na igralištu. Odgovornost je, kaže on, na vlasniku, što je u najvećem broju slučajeva lokalna samouprava koja će i finansirati prilagođavanje igrališta evropskim standardima.
U situaciju da neko želi da donacijom izgradi igralište vlasnik parcele na kojoj se gradi je obavezan da i takvo igralište prilagodi pravilniku, a kada dođe do oštećenja sprava i drugih elemenata u okviru igrališta troškove popravke snosiće osiguravajuće kuće. “Lokalne samouprave i ostali vlasnici moraju da osiguraju sve na igralištu i oni će eventualna oštećenja da naplaćuju od osiguravajućih kuća, a policija i tužilaštvo će da nalaze izgrednike. Sprave koja nisu ispravne treba da se uklone ili poprave, a kazne za kršenje pravila definisane su nadzorima tržišne i komunalne inspekcije”, objašnjava Starčević. On je dodao i da su u procesu izrade i pripreme pravilnika vezanih za dečije igraonice, kao i za sportska igrališta, terene i luna parkove. U izradi pravilnika, kaže, Srbija se služi iskustvima susednih zemalja, kao i zemalja članica EU.

Vremeplov: Okončana talačka kriza u Beslanu

Nakon tri dana okončana je na današnji dan 03. septembra 2004  talačka kriza u Beslanu, Severna Osetija, tokom koje je poginulo 335 talaca i pripadnika snaga bezbednosti, povređeno 126, od kojih 70 dece. Čečenski pobunjenici oteli su i zatvorili više od hiljadu dece i roditelja koji su prisustvovali proslavi početka školske godine, zauzevši zgradu škole u Beslanu, zahtevajući od ruskih vlasti da oslobode privedene zbog napada na državne instituacije u Ingušetiji tokom juna, kao i da povuku svoje trupe iz Čečenije. 

Vremeplov: Umro Turgenjev

Na današnji dan 03. septembra 1883 godine umro je ruski pisac Ivan Sergejevič Turgenjev, jedan od najznačajnijih predstavnika ruskog realizma. Prvi je ruski pisac čije su dela prodrla na Zapad gde je čitan s divljenjem i za života je uživao znatno veći ugled u francuskim nego u ruskim književnim krugovima. Zanimao ga je tip “suvišnog čoveka”, plemića-intelektualca i tip “nihiliste”, građanskog intelektualca, sukobljenog s konzervativizmom plemićke kulture. Predskazivao je revolucionarnu epohu u Rusiji. Dela: romani “Očevi i deca”, “Plemićko gnezdo”, “Rudin”, “Dim”, “Novina”, “Uoči novih dana”, pripovetke “Prolećne vode”, “Asja”, “Lovčevi zapisi”, drama “Mesec dana na selu”.

Vremeplov: UN uspostavile carinsku kontrolu na granici Kosova i Makedonije

Misija UN na Kosovu suspendovala je na današnji dan 03. septembra1999.  jugoslovenski valutni zakon i uspostavila carinsku kontrolu na granici Kosova i Makedonije. 

Vremeplov: Rođen Miloje Vasić

Na današnji dan 03. septembra 1869. godine rođen je srpski arheolog Miloje Vasić, profesor Beogradskog univerziteta do 1955, član Srpske akademije nauka i umetnosti. Na osnovu iskopavanja preistorijskog lokaliteta u Vinči došao je do zaključka da podunavska kultura potiče iz Sredozemlja (Egejska kultura) i prednje Azije, a ne iz nordijskih zemalja. 

Vremeplov: Oslobođen Karel Hofman

Najstariji češki zatvorenik, osamdesetogodišnji Karel Hofman (Hofman) 03. septembra 2004 oslobođen je daljeg izdržavanja kazne zatvora od četiri godine iz zdravstvenih razloga. On je bio jedini osuđeni Čeh za pomaganje sovjetske okupacije Čehoslovačke 1968. 

Vremeplov: Krenuo prvi putnički voz na pruzi Beograd-Niš

Iz Beograda je 03. septembra 1884 krenuo prvi putnički voz na pruzi Beograd-Niš, prvoj u Srbiji. Početak gradnje 21. juna 1881. obeležio je srebrnim budakom knez Milan Obrenović. Ispraćaju voza iskićenog cvećem i srpskim trobojkama, pored velikog broja građana, prisustvovali su ugledni gosti iz Beča, Budimpešte i Pariza. Voz je krenuo u 8.30, a u Niš je stigao u 18.23. 

Nargila opasnija od cigarete

Uživanje nikotinskog dima je i dalje najrasprostranjenija među bolestima zavisnosti, upozoravaju u Centru za prevenciju Doma zdravlja Novi Sad. Čak 38 posto punoletnih građana naše zemlje su svojevrsni nikotinski zavisnici, podaci su iz ove ustanove. U Centru za prevenciju i odvikavanje od pušenja počela je još jedna grupa sa radom kako bi pomogli sugrađanima da se odviknu od ove opasne navike. Posebna pažnja ovaj put usmerena je na upotrebu nargile koja je sve češća među mladima.
“Duvanska industrija se sve više dovija na koji način će da svoje konzumente zadrži i da pod znacima navoda sad kao ovo je zdravo, nije tako štetno, kao klasično pušenje, tako imamo elektronske cigarete i sada u novije vreme imamo i nargile, mada su se nargile koristile i pre dva tri veka kada je to postojalo u tim nekim islamskim zemljama gde se pušio opijum onda su se tu koristile nargile”, rekla je Vesna Imbronjev iz Centra za prevenciju. Imbronjev ističe da je široj javnosti malo je poznato da u smesi nargile postoji i nikotin kao supstanca koja izaziva zavisnost.
“Dim iz nargile sadrži veće koncentracije arsena, olova i nikla, 36 puta veću koncentraciju katrana i 15 puta ugljen-monoksida nego jedna cigareta. “Veoma često može da se stavi i marihuana ili da se doda alkohol tako da bude pojačano dejstvo koje, naravno, daje mnogo neželjenih manifestacija u smislu mučnina, glavobolja, povraćanja i još težih oblika zavisnosti i to je veliki problem”, navela je Imbronjev.
Nargile su postale popularne kod mladih zato što sam ritual pušenja nargile stvara utisak pripadnosti grupi, smatra Imbronjev i dodaje da je to velika zabluda i da je štetnost pušenja nargile mnogo veća nego cigareta, jer je sat vremena konzumiranja nargile isto je što i 100 popušenih cigareta. Konzumiranje duvana je tokom 20. veka bio društveno prihvatljiva navika, a danas je, nakon brojnih istraživanja, definisano kao ozbiljna bolest zavisnosti, potencijalni uzročnik karcinoma pluća, infarkta miokarda i hronične opstruktivne bolesti pluća. https://www.youtube.com/watch?v=rS6FYhwM29E

Samoubistva mladih na drugom mestu smrtnosti u većini zemalja

Prema poslednjim podacima Svetske zdravstvene organizacije, stopa samoubistava u Srbiji viša je od evropskog proseka, a suicidno ponašanje češće je kod adolescenata u odnosu na odrasle osobe. Samoubistva mladih, između 15. i 24. godine su na drugom mestu smrtnosti u većini zemalja. Povod za samoubistvo kod adolesenata su obično udruženi problemi i  okidač uglavnom nije izdvojena neprijatna situacija u školi, sa prijateljima, porodicom ili simpatijama, smatraju psihijatri. Uz tobiološke predispozicije, psihološke karakteristike poput impulsivnosti i hirovitosti, razlozi su koji navedu na pokušaj samoubistva. Na signale koje upućuju na takvu nameru potrebno je odmah reagovati i na vreme potražiti stručnu pomoć.
“Roditelji koji imaju kvalitetan i dobar odnos sa svojim deteom, obično jako dobro poznaje svoje dete, i može da prepozna šta pripada adolescenciji, a sta ne. Nekada je tesko da prepoznaju, nekada se jave sa nečim sto mi ne definišemo kao problem, koja n zashteva dalji tretman.Neka promena u smislu povlačenja, da izbegavajhu društvo, neuobičajeno ponašanje u smislu koje ne liči na ono koje je predhodilo svemu tome jeste neki alarm i signal da se potraži pomoć”, izjavila je za RTV Jasminka Marković dečiji psihijatar.
Trećina poziva za pomoć koje Centar za prevenciju samoubistava Srce dobije su osobe mlađe od 20 godina, koje taj čin ne vide kao cilj, već kao rešenje i odgovor na unutrašnju patnju. Stručna podrška, ali pre svega podrška najbližih ljudi i pažljivo osluškivanje potreba, može biti korak ka rešenju i sprečavanju suicida. “Ako se postavite kao ja znam kako ću da rešim tvoj problem ili treba da uradiš samo to i to, jednostavno ćete izgubiti poverenje te osobe. Treba da ih tretirate, čak i ako su tako mladi kao odrasle osobe koji su odgovorni za svoj život . Sedite i pokušajte da razgovarate potopuno iskreno i otvoreno bez osudjivanja,  jer morate da pristupite onako kako oni vide sveta, drugačije ga vi vidite, a drugačije oni sa 16 godina”, kaže Slavica Ranisavljević Kovačev.
Stručnjaci, takođe naglašavaju da nije istina da oni koji govore da će se ubiti samo žele da privuku pažnju, kako se to obično misli i  takve izjave trebalo bi ozbiljno shvatiti. https://www.youtube.com/watch?v=N7XZhLQnTxE

By admin