Šarčević: Nemam nameru da smanjujem platu štrajkačima

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da prosvetnim radnicima koji su juče štrajkovali  neće biti smanjene plate, zato što je štrajk od pola sata u zakonskim okvirima. “Štrajk od 30 minuta je u zakonskim okvirima kojim mogu da iskažu svoj stav i nemam nameru da nikome smanjujem platu. Ovoga puta mislim da je ta stav legitiman, jer govorimo o važnim temama”, rekao je Šarčević za list Danas.  Prosvetni radnici najavili su za ponedeljak 3. septembar štrajk, prvi u nizu štrajkova sa skraćenim časovima, zbog zahteva da se nađu u devetom platnom razredu svi u obrazovanju koji imaju sedmi stepen stručnosti, a ne u osmom platnom razredu gde se sada nalaze. 
“Ne kažem da i ja ne bih isto uradio da sam na njihovoj strani, ali sa ovog aspekta mogu da poručim da je država spremna na razgovore i nema potrebe da se pravi loša priča, jer je najavljeno povećanje plata”, kazao je Šarčević.  Ministar je naveo i da je pitanje koliko je zahtev prosvetara realan i da li se time ruši uspostavljena piramida.  Šarčević je rekao i da nije realno da se direktori škola nalaze u 11. platnom razredu, kao i da bi on sam predložio da se nastavnici koji rade u otežanim uslovima nađu u devetom platnom razredu. 
Sva četiri prosvetna sindikata u petak su održali protestni skup i najavili štrajkove tokom septembra. Sindikalci smatraju da im deveta platna grupa pruža više mogućnosti za napredovanje od osme, u kojoj bi kako tvrde uspeli da se pomere tek posle 20 godina radnog staža.  Oni predlažu da u devetoj grupi budu i biblotekari, pedagozi, psiholozi, sekretari škola.

Đaci se vratili u skamije

Nova školska godina počela je juče, a u školu je pošlo i 67.000 đaka prvaka. Prvo polugodište za đake u centralnoj Srbiji biće završeno u četvrtak, 31. januara 2019. Drugo polugodište počinje 18. februara i trajaće do 31. maja 2019. za učenike osmog razreda, odnosno do 14. juna 2019. za učenike od prvog do sedmog razreda.  U toku školske godine učenici imaju jesenji, zimski, prolećni i letnji raspust.  Jesenji raspust počinje 9. novembra a završava se 12. novembra 2018.  Zimski raspust ima dva dela – prvi deo počinje 3. januara 2019. a završava se 8. januara, a drugi deo počinje u 1. februara a završava se 14. februara 2019. godine.  Prolećni raspust počinje u utorak, 30. aprila, a završava se u petak, 3. maja 2019. godine. 
Učenicima u Vojvodini prvo polugodište završava se 21. decembra, kada počinje zimski raspust koji će trajati do 14. januara.  U Vojvodini raspust počinje ranije nego u drugim delovima Srbije zbog multietničkog karaktera pokrajine u kojoj veliki broj đaka i njihovih roditelja hrišćanski praznik Božić slavi 25. decembra.
Za učenike u Vojvodini prolečni raspust počinje od petka, 19. aprila i traje do četvrtka, 2. maja, dok za đake u ostatku Srbije pocinje u utorak, 30. aprila i traje do 3. maja. Za učenike osmog razreda predviđeno je da probni završni ispit polažu 12. i 13. aprila , a završni ispit polagaće u ponedeljak, utorak i sredu 17, 18. i 19. juna.    https://www.youtube.com/watch?v=vjEA0Bnn-DY

Za osnovce tri nova predmeta, prva pauza u novembru

U školske klupe sutra će prvi put sesti 67.000 đaka prvaka, dok će u prvim razredima srednjih škola biti približno isti broj, 66.827 učenika. Kako su agenciji Beta rekli u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja ove godine đake očekuje puno novina. Školskа godinа zаpočelа je sа tri novа predmetа – Fizičko i zdrаvstveno vаspitаnje, Tehnikа i tehnologijа (sа preduzetništvom) i Informаtikа, kаo obаvezni predmet. Nаstаvа je osаvremenjenа upotrebom digitаlnih sаdržаjа koji su dostupni zа većinu predmetа u prvom i petom rаzredu, što znači da će prvaci uz pomoć nastavnika osmišljаvаti i reаlizovаti projekte koristeći digitаlne medije.  Obuku za primenu digitalnih sadržaja prošlo je oko 2.000 nastavnika. “Cilj je dа nаčin sticаnjа znаnjа bude zаnimljiviji, drugаčiji, а postignućа boljа. Novi plаnovi i progrаmi nаstаve i učenjа su rаsterećeniji i funkcionаlniji od stаrih i donose nаstаvu usmerenu kа znаnjimа i veštinаmа, odnosno rezultаtimа, а ne sаdržаjimа učenjа”, naveli su u ministarstvu i dodaje da su besplatni udžbenici obezbeđeni za oko 86.000 učenikа. 

Vreme je za školu: Neki krenuli milom, a neki bogami silom!

Deco, prvaci, klinci, školarci srećan vam polazak u školu! Nekima baš i nije milo što će slobodno detinjstvo morati da zamene sedenjem u školskoj klupi. Pogledajte ovaj video, sigurno znate nekoga ko se oseća kao ova devojčica! http://www.prva.rs/zivot/zabava/smesni-video/140176/vreme-je-za-skolu-neki-ce-krenuti-milom-a-neki-bogami-silom.html?utm_source=b92&utm_medium=box&utm_campaign=prva_b92_sidebar

Probna “mala matura”12. i 13. aprila, prava 17, 18. i 19. juna

Za učenike osmog razreda predviđeno je da probni završni ispit polažu  12. i 13. aprila , a završni ispit polagaće u ponedeljak, utorak i sredu 17, 18. i 19. juna.

U 33 škole upisana i 344 đaka migranta

Ove školske godine, u 33 škole širom Srbije, upisana su 344 đaka migranta, saopštio je Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije. Radi se o deci migrantima školskog uzrasta smeštenoj u centrima za azil i prihvatnim centrima kojima upravlja Komesarijat. Sva deca su prošla obavezan sistematski pregled i naći će se danas u školskim klupama. Kako se navodi, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, od ove godine 33 mališana biće uključena i u obavezno predškolsko obrazovanje koje će se održavati u prostorijama područnih škola, a ponegde i u predškolskim ustanovama.
Među decom migrantima koja polaze u školu ima i 27 maloletnika bez pratnje, o kojima posebnu brigu vode nadležni centri za socijalni rad. Škole koje primaju decu migrante nalaze se u jedinicama lokalne samouprave u kojima su smešteni i centri za azil i prihvatni centri. Nastavnici u tim školama prošli su obuku i upoznati su sa Stručnim uputstvom za uključivanje učenika izbeglica/tražilaca azila u sistem obrazovanja i vaspitanja koje je pripremilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, dodaje se u saopštenju. Kako ukazuje Komesarijat, predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje zakonom je propisano kao obavezno i besplatno, a Srbija je jedna od retkih zemalja koja je u svoj obrazovni sistem uspešno uključila decu migrante zbog čega joj međunarodna zajednica, pre svega EU, odaje priznanje.
U okviru Podrške Evropske unije upravljanju migracijama u Republici Srbiji za jedan broj prihvatnih i centara za azil finansira se i prevoz dece do škola. U ovom trenutku u pet stalnih centara za azil i 10 prihvatnih centara smešteno je ukupno 3.360 migranata većinom iz Avganistana, Pakistana, Irana, Iraka i Sirije, podseća se u saopštenju.

Brnabić 4. septembra na konferenciji OECD u Parizu

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić boraviće u jednodnevnoj poseti Parizu u utorak, 4. septembra, gde će učestvovati na konferenciji Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD). Premijerka će govoriti na panelu o blokčejn (blockchain) tehnologiji, koja je centralna tema konferencije. Blokčejn tehnologija je globalno prepoznata kao jedna od najznačajnijih novih tehnologija u svetu, a na panelu će učestvovati i premijeri Mauricijusa i Bermuda, Hoze Anhel Gurija i David Burt. Brnabić će se tokom boravka u Parizu sastati s generalnim sekretarom OECD-a Hose Anhel Gurijom, a iako Srbija nije članica ove prestižne organizacije, ona će s Gurijom razgovarati o ekonomskim reformama, investicijama i razvojnim projektima u Srbiji.
Na marginama konferencije, predsednica Vlade sastaće se sa predsednikom Vlade Mauricijusa Pravindom Džagnetom, s kojim će razgovarati o unapređenju saradnje u svim oblastima. Brnabić će posebno izraziti zahvalnost prijateljskoj državi koja nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i ima dosledan stav u vezi sa ovim pitanjem. Inače, Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj osnovana je 1961. godine sa ciljem da promoviše principe vladavine prava, demokratije i tržišne privrede, da su danas njeni glavni ciljevi obezbeđenje brzog tempa ekonomskog rasta i visokog nivoa zaposlenosti u zemljama članicama, kao i stimulisanje i koordinisanje pomoći članica OECD zemljama u razvoju. Organizaciju danas čini 36 razvijenih zemalja članica, a sedište organizacije je u Parizu.

“Penali” za odlazak penziju i dalje ostaju

Ministar za rad, zapošljavanje, boračku i socijalnu zaštitu Zoran Đorđević rekao je za RTS da očekuje da će nova pravila o ukidanju kaznenih poena za prevremeno penzionisanje početi da se primenjuju od 1. oktobra, a policija, vojska i BIA izuzeti su iz toga i za njih postoji poseban zakon.  Gostujući u Dnevniku Radio televizije Srbije (RTS), Đorđević je rekao je da je bila namera da se ukinu kazneni poeni onima koji su imali beneficirani staž – rudari i vatrogasci, a koji su po nekom pravilu ranije odlazili u penziju a nisu mogli da dostignu starosnu granicu od 65 godina. Oni, kako je rekao, najbolje znaju, kod njih postoje penali i ne postoji mogućnost da dostignu 65 godina, jer oni 40 godina staža dostignu sa 45 ili 48 godina života.
“Sada smo predvideli, a o tome je pričao sa rudarima i predsednik dok je bio premijer i rekao da će se prvi put kad se bude menjao zakon to ispraviti”, podsetio je Đorđević. “Onoliko koliko se njima priznaje beneficirani radni staž, koliko godina imaju u beneficiji toliko se umanjuje starosna granica i u jednom trenutku bi trebalo da se sretnu sa godinama starosti i da više nemaju penale”, objasnio je Đorđević. “Hipotetički govoreći na primeru, ako bi priznavali 12,18 za rudare, oni ne bi imali penale oko 51. ili 52. godine, ali ako odu prevremenu u penziju za njih bi postojali penali”, rekao je Đorđević.
Za ostale koji su iz raznih razloga otišli u prevremenu penziju penali ostaju. Penali postoje svuda u Evropi, i srušili bi penzioni sistem kada bi takve stvari radili, rekao je Đorđević. Istakao je da su policija, vojska i BIA izuzeti i za njih postoji poseban zakon i ne važe penali, već idu pod drugačijim uslovima i smanjena je starosna granica.  “Za sve ostale važi Zakon o radu, Zakon o PIO i po tom zakonima je 65 starosna granica. Nemoguće je sa jedne strane da dajete beneficije i kažete priznajem vaš rad i otežane okolnosti, a sa druge strane da radi do 65. godine. Onda nema svrhe da mu dajete beneficiju”, rekao je Đorđević.
Nova pravila počeće da se primenjuju od dana stupanja Zakona, kaže ministar koji očekuje da će to biti od 1. oktobra.

Minimalac nikako da stigne ni minimalnu potrošačku korpu

Govoreći o minimalnoj ceni rada, Đorđević je rekao da prvi put ministar finansija učestvuje u radu kolegijuma, ne samo u radu sednice SES. “Mi smo na vreme, nas dvojica, 15. avgusta počeli pregovore o tome kako da izađemo pred sindikate i Uniju poslodavaca i dali im računicu kako vidimo situaciju”, rekao je Đorđević za RTS. “Njima je ostavljeno da razmisle o tome. Imaćemo još jedan sastanak pre sednice SES. Transparentno radimo i ništa ne krijemo od njih, nema skrivenih namera, krećemo se realnim okvirima i da ponudimo ono što možemo”, istakao je on. Na poslednjem sastanku je dogovoreno, kako je rekao, da u narednih dve, tri godine pokušamo da stignemo minimalnu potrošačku korpu.”Verujem da će to biti prava minimalna cena rada”, rekao je Đorđević i dodao da se mora voditi računa da se ceo sistem ne uruši.

Vazduhoplovna akademija besplatno školuje pilote

Vazduhoplovna akademija u Beogradu jedina je državna škola u regionu u kojoj će se učenici besplatno školovati za pilota, pišu “Večernje novosti”. Škola će od ponedeljka odnosno od ove školske godine, organizovati teorijsku obuku đaka za dobijanje prve pilotske dozvole (PPL), navodi list. Prva generacija učenika koja će besplatno imati priliku da u teoriji “otkrije” tajne pilotskog poziva, biće učenici treće godine na obrazovnom profilu – tehničar vazdušnog saobraćaja. Tako će biti nastavljeno i narednih godina.
Goran Cvijović, direktor ove škole kaže da je izmena vaduhoplovne regulative naložila i reorganizaciju nastavnih planova i programa i njihovo usklađivanje sa novim propisima. “Prvi put će deca u državnoj školi imati teorijsku obuku za sticanje PPL dozvole i to u sklopu redovnog nastavnog plana. Oni će zatim sa potvrdom o završenom teorijskom delu moći u Direktoratu za civilno vazduplovstvo da polažu taj ispit. Zatim moraju da odrade određeni broj letačkih sati i polože taj deo”, objašnjava on. Jedino ograničenje za PPL dozvolu je, kako ističe, da budu potpuno zdravi. Vazduhoplovna akademija je od prošle godine u programu dualnog obrazovanja i praktičnu nastavu jednom nedeljno đaci imaju u Vojsci Srbije, MUP-u, Ministarstvu odbrane, “JAT tehnici”, “Er Srbiji”.

Škola u Adi obnovljena posle više od sto godina

Povodom početka nove školske godine, predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obišli su juče obnovljenu Osnovnu školu “Čeh Karolj” u Adi, koja je u potpunosti rekonstruisana zajedničkim sredstvima republičke i pokrajinske vlade. “Kada smo zajedno mnogo smo jači i to je vidljivo konkretno i na ovom projektu, na kom smo radili sa Vladom Srbije, Ministarstvom prosvete i Kancelarijom za javna ulaganja”, rekao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, poželevši svim đacima uspešan početak školske godine On je dodao da Pokrajinska vlada radi na rekonstrukciji škola širom AP Vojvodine, ali i na brojnim drugim projektima koji imaju za cilj jačanje obrazovanja u svim njegovim segmentima. “Ovo je slika mnogo boljeg stanja u prosveti u odnosu na ono koje je bilo pre pet ili deset godina”, ocenio je predsednik Mirović, te istakao uverenje da će najavljeno povećanje zarada u prosveti dodatno ojačati ovu oblast.
Tokom letnjeg raspusta završili smo rekonstrukciju 18 škola širom Srbije, a ova škola u Adi je jedna od njih, u čiju je rekonstrukciju uloženo 82 miliona dinara, izjavila je predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić. “Ova škola je prvi put rekonstruisana nakon više od sto godina i ovo je veoma važan dan, jer je obrazovanje jedno od najvećih prioriteta Vlade Republike Srbije i Pokrajinske vlade”, poručila je predsednica Vlade Srbije.
Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je ovom prilikom da će ova školska godina biti reformska, jer će obogatiti i unaprediti ukupan proces obrazovanja. “Posebno sam zahvalan što smo danas u Adi, i što odavde počinje nova školska godina, ovo je veoma snažna poruka kako roditeljima i deci tako i široj javnosti”, izjavio je predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor.

Šta je za užinu u subotičkim školama?

Za razliku od mališana u vrtićima, u Subotici ne postoji centralizovano snabdevanje osnovaca i srednjoškolaca užinama i ručkovima. Situacija se razlikuje od škole do škole, a najvažnije je da je hrana kontrolisana i da do sada nisu registrovane nikakve negativne pojave, tvrde nadležni. Neko u sopstvenoj kantini, neko putem javne nabavke iz pekare ili restorana, neko po svom izboru na obližnjem kiosku, a neko nosi sa sobom od kuće. To je meni subotičkih osnovaca kada su u pitanju užine i ručkovi. Za više od hiljadu njih užina je i besplatna jer je finansira lokalna samouprava. “Roditelji u kantinama pri školama traže, odnosno žele da ima više integralnog peciva i integralnih sedviča, kao i prisustvo voća”, kaže Nataša Aleksić, članica Gradskog veća zadužena za obrazovanje
Slična situacija je i u srednjim školama, s tim da u Hemijsko-tehnološkoj đaci na prehrambenim smerovima pripremaju užinu za sebe i svoje drugare. A u njihovu pekaru svraćaju i učenici Politehničke, koja se nalazi prekoputa. “Prevedeno cifarski to znači na dnevnom nivou preko dvadeset i nešto različitih artikala koji su probrani što je moguće više odgovarajućem načinu ishrane mladih ljudi, puta hiljadu dvesta korisnika, prema tome to je zaista značajan broj mladih ljudi koji se hrane iz školske pekare Hemijsko-tehnološke škole”, ističe Nikola Matković, direktor Hemijsko-tehnološke škole Subotica
 Ono što je najvažnije jeste da do sada nije bilo nikakvih loših iskustava s objektima za prodaju hrane učenicima.  “Do sada nismo imali situacija da se javljaju zaraze ili bilo šta tome slično izazvano od hrane koju deca kupuju u objektima pored škola”, napominje Nataša Aleksić, članica Gradskog veća zadužena za obrazovanje. 
A najmlađi Subotičani koji su još u vrtićima i jaslicama od ove godine imaju i novu kuhinju i nove jelovnike. O tome čime se hrane brigu vodi nutricionista.   https://www.youtube.com/watch?v=n3e3gkoGudY

Stara Pazova ulaže u renoviranje škola

Nakon ljetnjeg raspusta, sutra počinje nova školska godina za osnovce i srednjoškolce u Srbiji. Sve škole na teritoriji staropazovačke opštine spremne su za početak nastave. Iz opštinskog budžeta najviše sredstava uloženo je u opremanje, obnovu i adapaciju nekoliko školskih objekata.

Podbara: Svečani prijem učenika u prvi razred

U OŠ “Ivan Gundulić”, u naselju Podbara u Novom Sadu 31. avgustaje održan svečani prijem učenika u prvi razred, a kako je rekao gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević pozdravljajući ih, najlepša vest je da ove godine u školske klupe u Novom Sadu seda 232 đaka više nego prošle godine. “Prošle godine smo imali 3.756 đaka, ove godine 3.988. To je najbolja potvrda da Novi Sad živi, diše i raste. To najbolja garancija za izvesnu budućnost, jer ova deca će svakako biti bolja od nas”, rekao je Vučević. On je najavio i dalja ulaganja u školstvo, navodeći da je lane investirano u školu Ivan Gundulić , a grad je namenio sredstva i za njeno proširenje i nadogradnju. “Posle 52 godine vreme je da proširimo ovu zgradu. Izrada projekta je u toku. Imamo u planu nešto slično i za još neke škole u gradu”, rekao je Vučević. U nastavku programa svečanog prijema đaka prvaka, u fiskulturnoj sali, priređen je prigodan scenski nastup osnovaca. I ove godine će svi đaci prvaci dobiti opremu za školu od Univer Eksporta. https://www.youtube.com/watch?v=RAQ6kXY69zQ

Prijem za prvake u Šangaju

Član Gradskog vеća za komunalnе poslovе Vladimir Stojković posеtio jе Osnovnu školu “Vеljko Vlahović” u nasеlju Šangaj povodom počеtka školskе godinе i svеčanog prijеma prvaka.  “Počеtak sеptеmbra jе najlеpši za đakе prvakе i njihovе roditеljе, kao i zvuk zvona koji ih dočеkujе. Grad čini svе da đacima u svakoj školi boravak budе što bolji. U nasеlju Šangaj smo zajеdno sa Ministarstvom prosvеtе, naukе i tеhnološkog razvoja radili na završеtku sportskе salе i to jе možda jеdan od najlеpših poklona za đakе prvakе koji ovе godinе krеću u školu” rеkao jе Vladimir Stojković. On jе, požеlеvši prvacima srеćan polazak u školu, naglasio da jе najvažnijе da im škola budе mеsto za sticanjе znanja i prijatеljstva kako bi bili vrеdni i uspеšni ljudi.  Đacima koji krеću u prvi razrеd uručеni su poklon-pakеti sa osnovnim školskim priborom i rančеvima za školu, kojе jе za njih priprеmila Mеsna zajеdnica “Šangaj” u saradnji sa Udružеnjеm građana “Srеćni ljudi”. Povodom toga Igor Radojičić jе u imе Udružеnja rеkao da jе ovo pеta godina za rеdom kako sе trudе da obraduju svakog đaka prvaka u nasеlju Šangaj. 
Dirеktorka OŠ “Vеljko Vlahović” Ljubica Grubač jе istakla da jе ovе godinе u najmanjoj školi na području Grada Novog Sada upisano 24 prvaka, od kojih dеsеt dеvojčica i 14 dеčaka, što jе za osmoro dеcе višе nеgo prošlе godinе.  “Ovo jе posеban dan, pun pozitivnе simbolikе, a potvrda toga jе procеs zdravog odrastanja našе dеcе i potvrda očuvanja života i rada školе. Stariji učеnici našе školе požеlеli su srеćan polazak u školu prvacima prigodnom prirеdbom, i koristim priliku da posеbno istaknеm značaj humanog gеsta, odnosno akcijе Mеsnе zajеdnicе “Šangaj” i Udružеnja “Srеćni ljudi” i nadam sе da ćе dobra saradnja biti nastavljеna i ubudućе i da ćе drugi slеditi njihov primеr” istakla jе Ljubica Grubač.    https://www.youtube.com/watch?v=A0u6G700exY

Stara Pazova: Najbolji dobili tablet računare i novčane nagrade

Obrazovanje je najmoćnije oružje koje možete upotrebiti da promenite svet – čulo se na svečanoj dodeli nagrada održanoj u velikoj sali Bele zgrade pod pokroviteljstvom opštine Stara Pazova.  Među 97 nosioca Vukovih diploma 15-oro učenika nagrađeno je tablet mobilnim uređajima, a mislilo se i na najbolje profesore. Učenici koji su ostvarili značajne rezultate na međunarodnim, republičkim i okružnim takmičenjima nagrađeni su novčanim nagradama u iznosu od 4 do 7 hiljada dinara, kao i prosvetni radnici, a najboljeg direktora ima OŠ “Slobodan Savković” u Starim Banovcima.
Ovo je samo jedna od podsticajnih mera koju sa 2 miliona dinara finansira opština Stara Pazova. Pored toga, ova sremska opština obezbeđuje besplatne udžbenike za sve đake prvake, regresira prevoz učenika i studenata do njihovih obrazovnih ustanova, petnaestodnevnim edukativnim putovanjem na grčko ostvro Krf nagrađuju se odlični učenici, dok studenti sa prosekom preko 9 dobijaju u proseku po 60.000 dinara tokom školske godine. https://www.youtube.com/watch?v=q6hdl0Cnrm8

Subotica: Uskratili sredstva Međunarodnom festivalu pozorišta za decu “zbog narušavanja programa”

Komisija koja je odlučivala na Konkursu za sufinansiranje projekata u oblasti pozorišne umetnosti saopštila je 01. septembra povodom navoda da je Međunarodnog festivala pozorišta za decu posle višedecenijske podrše uskraćen za sredstva, da je u pripremi Festivala došlo do narušavanja programa u odnosu na onaj koji je predočen u konkursnoj dokumentaciji. Komisija je reagovala povodom saopštenja za javnost Ilije Tatića, direktora Otvorenog univerziteta iz Subotice, izvršnog producenta Međunarodnog festivala pozorišta za decu, u kome se tvrdi da je festival “iz nerazumljivih razloga, nakon višedecenijske podrške, ove godine uskraćen za istu od strane Ministarstva kulture”.
Komisija je, ističe se, poštujući pravilnik o radu, tražila dodatne informacije vezane za realizaciju programa Festivala od umetničkog direktora Slobodana Markovića. Na osnovu pojašnjenja Markovića, dobijenog pisanim putem, Komisija je zaključila da je u pripremi Festivala došlo do značajnog narušavanja programa u odnosu na onaj koji je predočen u konkursnoj dokumentaciji i s tim u vezi je donela odluku da, u skladu sa Pravilnikom o radu, ne dodeli sredstva subotičkom festivalu, navela je Komisija.

Održana projekcija filma o Miroslavu Antiću

Projekcija filma o Miroslavu Antiću „Prvi film” održana je u četvrtak uveče  u Muzeju pčelarstva “Jovan Živanović” u Sremskim Karlovcima. Pre projekcije filma o Miroslavu Antiću, prisutne je pozdravio predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić, poručivši da je sam Miroslav Antić na najbolјi mogući način, i u nekoliko stihova, opisao svoj život, kada je u “Besmrtnoj pesmi” rekao: “Ako ti jave: umro sam, ti znaš – ja to ne umem”. Predsednik novosadskog parlamenta istakao je da je Antić “pesnik dubine”, koji je svojim, veoma raznovrsnim i istančanim umetničkim talentom, doticao svačija srca. „I upravo zbog tih njegovih reči, koje nam ne daju za pravo da o njemu govorimo u prošlom vremenu, Miroslav Antić i danas traje u sećanjima svojih savremenika, u svojim delima, u svim našim promišlјanjima o smislu i suštini života, ali i u svim radostima i nadanjima. On nas uverava da je on samo jedan od nas, čovek koji je svoj život živeo i živi ga tu, među nama, običnim smrtnicima. Upravo to nam pokazuje i ovaj film o njemu. Uveren sam da će i naredna pokolenja crpeti inspiraciju iz njegovih stihova i da će njegovo delo uvek biti sinonim za sve one najdublјe dileme, radosti, tuge, lјubavi, sreću…”, zaklјučio je Jelušić.
„Prvi film” delo je autora Dušana Stojanovića i Lazara Stanivuka, a snimlјen je u produkciji Kulturnog centra Novog Sada. „Prvi film” predstavlјen je u okviru programa Antićevih dana 2018. godine. Jedan od autora filma Lazar Stanivuk kazao je da su osnova za scenario filma bili tekstovi Miroslava Antića iz jedne zbirke pesama, u kojima je on objasnio i delove svog života. „Film je Antićeva vizura sveta i života”, rekao je Stanivuk.
Ispred Muzeja pčelarstva „Jovan Živanović” prisutne je pozdravio Žarko Živanović, istakavši da premijera filma u Sremskim Karlovcima nije slučajno u Muzeju pčelarstva, jer je Miroslav Antić bio redovan gost ove kuće. „Velјko Petrović, poznati srpski pesnik, književnik i kritičar, često je dolazio kod nas, a Miroslav Antić je voleo da ga sluša. Takođe nam je drago da povodom 50 godina postojanja Muzeja pčelarstva održimo veče posvećeno Miroslavu Antiću”, objasnio je Živanović.
Projekciji je prisustvovao velik broj gostiju iz Sremskih Karlovaca i Novog Sada, a među njima i načelnik Južnobačkog okruga Milan Novaković, kao i član Organizacionog odbora „Antićevih dana” i predsednik žirija za dodelu nagrade „Miroslav Antić”, Draško Ređep.

Vremeplov: Rođen Šatobrijan

Na današnji dan 04. septembra 1768  godine rođen je francuski pisac i diplomata Fransoa Rene Šatobrijan, prvi romantičar u francuskoj književnosti. Kao tvorac francuskog modernog stila, bio je uzor novim generacijama pisaca (“Duh hrišćanstva”, “Načeze”, “Memoari s onu stranu groba”). Posle ranjavanja u jednoj borbi protiv pristralica Francuske revolucije 1792. emigrirao je u Englesku, gde je ostao do 1800. Po povratku na vlast dinastije Burbon 1814, bio je diplomata i šef francuske diplomatije. Povukao se iz politike 1830. posle Julske revolucije. Čitavog života ostao je dosledni reakcionar. Dela: “Duh hrišćanstva” (čiji su deo kratki romani “Atala” i “Rene”), poema u prozi “Mučenici”, “Put iz Pariza u Jerusalim”, “Uspomene s onu stranu groba”, epopeja o američkim Indijancima, politički spisi “Istorijski, politički i etički eseji o prošlim i sadašnjim revolucijama razmatranim u odnosu na Francusku revoluciju”, “O Bonaparti i Burbonima”.

Vremeplov: Umro Rober Šuman

Francuski državnik i finansijski stručnjak Rober Šuman, tvorac “Šumanovog plana” 1950, na osnovu kojeg je 1952. osnovana Evropska zajednica za ugalj i čelik, prethodnica Evropske unije, umro je na današnji dan 04. septembra 1963. 

Vremeplov: Umro Petar Banićević

Petar Banićević (Nikšić, 08. 02. 1930 – Beograd, 04. 09. 2006), pozorišni, filmski i TV glumac, profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu umro je na današnji dan 04. septembra 2006.

Vremeplov: Umro Albert Svajcer

Na današnji dan 04. septembra 1965. u Gabonu umro je alzaski lekar, filozof, teolog, muzicar i humanista Albert Svajcer, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1952. za humanitaran rad.

Vremeplov: Rođen knez Mihailo

Mihailo Obrenović, knez Srbije od 1839. do 1842. i od 1860. do 1868, kada je ubijen u Košutnjaku rođen je na današnji dan 04. septembra 1823.  Tokom vladavine izvršio je značajne reforme u državnoj upravi i vojsci, osnovao je Narodni muzej i Narodno pozorište.

Vremeplov: Umro Albert Švajcer

U Gabonu je na današnji dan 04. septembra 1965 umro alzaški lekar, filozof, teolog, muzičari humanista Albert Švajcer, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1952. za humanitarni rad. Kao muzičar doprineo je novoj interpretaciji Bahove muzike.

Vremeplov: Umrla Fransoaz Demilder

Na današnji dan 04. septembra 2008 godine umrla je čuvena francuska fotoreporterka Fransoaz Demilder prva žena koja je osvojila nagradu za fotografiju godine World Press Photo 1977. Pokrivala je ratove u Vijetnamu, Kambodži i Libanu.

Vremeplov: Francuska postala republika

Francuska je 04. septembra 1870 postala republika, čime je okončano Drugo carstvo Šarla Luja Napoleona III. Car je svrgnut sa vlasti nakon teškog poraza u bici kod Sedana 2. septembra u francusko-pruskom ratu.

Novi Sad: Časovi o bezbednosti i đacima prvacima

Ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević potpisali su 31. avgusta Protokol o saradnji na programu „Osnovi bezbednosti dece”, na osnovu koga će, od ove školske godine, pored učenika četvrtog i šestog razreda, policajci držati časove o bezbednosti i đacima prvacima.
Uoči početka nove školske godine u Novom Sadu je održan sastanak na kome je analizirano stanje bezbednosti u školama južno-bačkog okruga.   https://www.youtube.com/watch?v=aTU7otTe_h4

Novi Sad: Devojke prodavale drogu

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu, po nalogu Višeg javnog tužilaštva, podneće krivične prijave u redovnom postupku protiv dve devojke, od kojih je jedna maloletna, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga. Policija je kod devetnaestogodišnje Kraljevčanke pronašla 43 tablete ekstazija i 4,67 grama amfetamina, dok je kod šesnaestogodišnje devojke iz Novog Sada pronašla još 54 tablete ekstazija.

Devojčicu udarila struja kada se popela na vagon

Devojčica I. K. teško je povređena na železničkoj stanici u Požegi, kada ju je udarila struja, nakon što se popela na jedan vagon, javlja Pink.rs. Kako navode, devojčica (14) se iz za sada nepoznatog razloga popela na železnički vagon, kada je došlo do strujnog udara, koji ju je odbacio. Ona je prevezena u bolnicu u Užicu. Uviđaj je u toku.

By admin