NSPRV sutra obeležava prosvetarsku slavu i početak nove školske godine

NSPRV je, jedini u Srbiji,  obnovio esnafsku slavu Kraljevskog udruženja srpskih učitelja a koju su, uostalom, proslavljali učitelji u modernoj Srbiji. Proslava će i ove godine biti održana u subotu uveče u navečerje Sabora srpskih svetitelja i učitelja, uz kumove slave i brojne goste iz javnog i društvenog života. I ovom prilikom podsećamo da je od ustanovljenja ove slave, pa do Prvog svetskog rata, Kraljevsko udruženje srpskih učitelja svoju slavu proslavljalo upravo ovog dana, između ostalog i iz razloga što je jedan deo ove proslave bio posvećen liturgiji na kojoj je služen poseban moleban za đake i njihove nastavnike, kao i zaupokojena liturgija za učitelje koji su preminuli u prethodnom periodu. Tako su se srpski učitelji sećali svih svojih prethodnika, ali i poželeli sve dobro đacima i njihovim nastavnicima na početku još jedne, nove školske godine. Kasnije, i Srbija je prešla na reformisani (tzv. Gregorijanski  kalendar), pa je ova pomalo padala u zaborav sve do momenta kada su  je nastavnici i sindikalci iz NSPRV ponovo ustanovili i otkada je redovno obeležavaju.
Osvećenje kolača biće organizovano u subotu uveče u Somboru u maloj sali Stare gradske kuće sa početkom u 18.30 časova, uz prisustvo rukovodstva Sindikata, predsednika sindikalnih organizacija iz Zapadnobačkog i Severnobačkog okruga, Vojvodine i Republike, predstavnika Ministarstva prosvete, lokalne samouprave i sredstava informisanja.
I ovom prilikom, svim kolegama i zaposlenima u delatnosti obrazovanja želimo da im naredna školska godina bude uspešna i da se i u svojim školama sete i na prigodan način obeleže učiteljski Velikdan, esnafsku slavu Sabor srpskih svetitelja i učitelja, jer ko slavu slavi, onome i pomaže. Kum ovogodišnje slave je Velizar Monić profesor iz Zrenjanina.

Srpski učenici osvojili tri medalje na informatičkoj Olimpijadi

Srpski učenici osvojili su tri medalje na Međunarodnoj olimpijadi iz informatike održanoj u Cukubi, u Japanu. Dva učenika Matematičke gimnazije u Beogradu i jedan učenik gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj” iz Novog Sada u Srbiju se vraćaju sa jednom srebrnom i dve bronzane medalje, navodi se u saopštenju Matematičke gimnazije u Beogradu. Pavle Martinović iz Matematičke gimnazije osvojio je srebrnu medalju, a Aleksa Milisavljević iz iste škole osvojio je bronzanu medalju, kao i Tadija Šebez iz novosadske gimnazije. Učestvovao je i Aleksa Milivojević iz Matematičke gimnazije, a lideri tima bili su Nikola Milosavljević i Ivan Stošić. Srpski učenici postigli su uspeh takmičeći se protiv 900 učesnika Olimpijade iz 85 zemalja.

Šarčević: “Pojas i Put” šansa da Srbija i Kina ojačaju saradnju

Inicijativa “Pojas i put”, čiji je cilj brže povezivanje Azije sa Evropom i Afrikom, predstavlja šansu da Srbija i Kina ojačaju saradnju i razmenu u oblastima kao što su kultura, ekonomija i trgovina, ali i obrazovanje i nauka, ocenio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević u razgovoru s delegacijom iz Kine koja je organizovala svetsku turneju kineskih brendova. Ministar Šarčević je, kako je saopštilo resorno ministarestvo, u utorak razgovarao s kineskom delegacijom, istakavši tom prilikom da je saradnja dve zemlje dobra u mnogim oblastima, ali i da postoji dosta prostora za proširenje bilateralne obrazovne i naučne saradnje.

Stižu studenti, traži se stan više

Nova studijska godina počinje u oktobru, zbog čega je naglo poraslo interesovanje za iznajmljivanje stanova u Novom Sadu.  Prednost imaju stanovi u blizini kampusa, zbog čega su studenti spremni da izdvoje i više novca.
Najtraženije su garsonjere do 150 evra, kao i jednoiposobni stanovi do 200 evra. Opširnije u prilogu RTV. http://www.rtv.rs/sr_lat/vojvodina/novi-sad/stizu-studenti-trazi-se-stan-vise-(audio)_947055.html
  1. Karlovci: Dečiji program na Grožđebalu

Manifestacija Grožđebal, kojom se tradicionalno svake godine pred kraj leta obeležava početak berbe grožđa, svečano će biti otvorena u Sremskom Karlovcima u petak, 7. septembra, u 20.50 i trajaće do nedelje, 9. septembra, do ponoći. Kako su saopštili organizatori, i ove godine posetioci će uživati u dobrom muzičkom programu na glavnoj bini, na kojoj će nastupiti Sergej Ćetković, Frajle i Momčilo Bajagić Bajaga sa svojim “Instruktorima”. Na istom mestu će tokom popodnevnih časova, pre glavnih izvođača, nastupiti popularni domaći bendovi Drum’n’Zez, Nijagara i Hercenšlus, kao i više gostujućih folklornih ansambala, škola muzike i plesa. Obezbeđen je program i za one koji vole kvalitetnu elektronsku muziku, pa će na di-džej bini, nastupiti popularni di-džejevi novosadskog radija “As”.
Prvi put ove godine Grožđebal će imati i tamburašku binu u boemskom duhu Sremskih Karlovaca. U kafanici pod otvorenim nebom nastupaće tamburaški sastavi Zorule i Romansa. Još jedna novina ove godine je pozorišna bina, a posetioci će moći da pogledaju dve večernje predstave u svečanoj sali Karlovačke gimnazije: “Slike iz života vladike Nikolaja Velimirovića” i monodrama “Život je loto”. Ulaz na predstave je besplatan, ali je broj posetilaca ograničen.
Tokom prepodnevnih časova, u subotu i nedelju, na glavnoj bini je planiran dečiji program u okviru kog će biti izvedene pozorišne predstave, nastup mađioničara Volare i Peđolina, kao i kreativno-edukativne radionice na temu jeseni i berbe grožđa. Sva tri dana festivala u ekološkom centru Radulovački će se održavati rimsko-keltske radionice za decu od 15 do 19 časova.

U Kovinu za četiri godine jedno odelјenje prvaka manje

U prvi razred osnovne škole u kovinskoj opštini krenulo je oko 260 učenika. Tačan broj varira, jer se deca i upisuju i ispisuju. Ono što je činjenica je da je za četir godine Kovin ostao bez čak trideset učenika prvaka, odnosno bez jednog celog odelјenja u deset matičnih škola. Toliko je naime, dece manje u ovoj školskohj godini. Tri gradske škole u Kovinu upisale su ukupno 108 učenika, a pojedinačno najviše učenika ima i najveće selo, Bavanište, ukupno 54. Najteže je nedostatkom dece za upis u škole pogođena OŠ „Žarko Zrenjanin“ u Skorenovcu. Nastava se ovde odvija na mađarskom jeziku, a kako je i selo mahom nastanjeno mađarskim živlјem, to je poslednjih godina suočeno sa masovnim iselјavanjem čitavih porodica, na osnovu dvojnog državlјanstva.
Svega 78 učenika je bilo na završetku prošle školske godine, od prvog do osmog razreda, što je i tri puta manje nego pre desetak godina. Na osnovu stava Ministarstva prosvete o mreži škola i sagledavanju stanja na području opštine Kovin, dat je predlog da se zatvore dva isturena odelјenja, u naselјima Malo Bavanište i Pločički rit. Decu bi organizovanim prevozom dovozili i odvozili do matične škole u Kovinu, odnosno Pločici. A radi se ove godine o svega desetak mališana. Ova je informacija naišla na nezadovolјstvo kod roditelјa, koji su obavili razgovore sa nadležnima u opštinskoj upravi, ali je odluka o zatvaranju isturenih odelјenja stavlјena na dnevni red Skupštine opštine. No, kako ta Skupština nije održana zbog nedostatka kvoruma, već samo odložena, odloženo je i zatvaranje isturenih odelјenja.
Direktorka škole „Jovan Jovanović Zmaj“ u Kovinu, Vesna Jotić očekuje da će ovo istureno odelјenje biti zatvoreno čim se održi Skupština, jer je stav ministarstva neumolјiv. Sve škole u Kovinu danas su počele sa radom, sa znatno manjim brojem đaka nego pre nekoliko godina, ali je svetla činjenica to što se sledeće godine očekuje tridesetoro dece više. Naime, na to upućuju podaci iz predškolske ustanove Naša radost koja u predškolskim i pripremnim grupama ima blizu 300 dece ove godine.

U Vojvodini 17.600 prvaka

Prvog dana septembra škole su širom Srbije organizovani svečani prijemi prvaka u osnovne škole, a oko 65.000 mališana prvi put u školske klupe selo je u ponedelјak. U školu su pošli mališani koji  su 1. septembra imali najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina, rođeni od 1. marta 2011. do 1. marta 2012. godine. Prema podacima Zavoda za statistiku, u ovom periodu u Srbiji je rođeno 65.510 beba, pa bi približno toliko trebalo da na jesen bude i prvaka, što je, nažalost, prilično zabrinjavajuće jer ih je u lanjskoj generaciji bilo preko 3.000 više. Ipak, kada je reč o Vojvodini ohrabrujuće je da će ove godine, prema podacima Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, u 345 osnovnih škola u prvačke klupe 3. septembra sesti, kao i prošle godine ,17.600 novih đaka.
Upis deteta u školu obaveza je svakog roditelјa ili staratelјa, a morao se obaviti do 31. maja, na šta one kojn to nisu bili učinili podsetile i lokalne samouprave. Ukoliko neko od roditelјa ovu obavezu nije ispunio, škole (koje su od lokalnih samouprava dobile spiskove budućih prvaka) o tome izvestile lokalnu samoupravu posle 15. maja, a nemarnim roditelјima je usledila prekršajna prijava.
Pored dece stasale za prvi razred, u školu su se mogla upisati i ona mlađa od šest i po godina, odnosno ona koji će 1. septembra imati samo šest godina, ukoliko to proceni psiholog. Isti je slučaj bio i kod odlaganja polaska u školu, ali samo uz opravdane razloge kao što je bolest deteta, što, na je preporuku detetovog lekara, utvrdila interesorna komisija, uz propisivanje mera do polaska deteta u školu.
Ukoliko u mestu ima više osnovnih škola, dete je upisano u onu kojoj po mestu stanovanja teritorijalno pripada, a samo uz molbu roditelјa to je mogla biti i neka druga škola. Inače, za te molbe rok je istekao je na kraju januara.
Kada od ponedelјka pođu u školu, prvaci će svake nedelјe imati 21 čas, a predmeti će im biti podelјeni na obavezne i dve grupe izbornih. Od obaveznih predmeta učiće po pet časova nedelјno srpski jezik i matematiku, po dva engleski jezik i svet oko nas, po jedan čas nedelјno imaće likovnu kulturu i muzičku kulturu i tri časa fizičko vaspitanje. Pored toga, roditelјi će za njih izabrati da li će jedan čas nedelјno pohađati versku nastavu ili građansko vaspitanje iz prve grupe obaveznih izbornih predmeta, dok će iz druge grupe birati jedan predmet od ponuđena tri: Narodnu tradiciju, Čuvare prirode i Od igračke do računara, koji će takođe slušati jednom nedelјno. U prvom razredu svi ovi predmeti ocenjuju se opisno. Novina za neke prvake ranije izabranih škola šrom Srbije biće učenje iz elektronskih udžbenika.
Pored časova redovne nastave, za učenike prvake koji sporije napreduju u učenju, a nije im određen individualni obrazovni plan, organizovaće se i dopunska nastava iz određenih nastavnih predmeta. Takođe, jednom nedelјno po potrebi će se održavati i čas odelјenjskog starešine, a u toku godine organizovaće se i nastava u prirodi, posete i izleti van škole.

Školski kalendar

U Vojvodini školska godina počela je u ponedelјak, 3. septembra 2018, a prvo polugodište trajaće do petka, 21. decembra 2018. Drugo polugodište počeće u utorak, 15. januara 2019, a završetak nastavne godine zavisi od nastavnog plana za osnovne i srednje škole. U toku školske godine učenici imaju jesenji, zimski, prolećni i letnji raspust. Jesenji raspust počinje u petak, 9. novembra 2018, a završava se u ponedelјak, 12. novembra 2018.
Za đake u  Srbiji (bez Vojvodine) zimski raspust ima dva dela – prvi deo počinje u četvrtak, 3. januara 2019, a završava se u utorak, 8. januara 2019, dok drugi deo počinje u petak, 1. februara 2019, a završava se u četvrtak, 14. februara 2019.
Prolećni raspust počinje u utorak, 30. aprila 2018. godine, a završava se u petak, 3. maja 2019. Za učenike od prvog do sedmog razreda, letnji raspust počinje u ponedelјak, 17. juna 2019, a završava se u petak, 30. avgusta 2019. Za učenike osmog razreda letnji raspust počinje po završetku završnog ispita, a završava se u petak, 30. avgusta 2019.
  1. Mitrovica: Traže se profesori matematike i fizike, ali … nema ih na evidenciji

Zahvaljujući investitorima, subvencijama i raznim projektima NSZ u Sremskoj Mitrovici, sve je manji broj nezaposlenih i onih koji dolaze na oglasnu tablu ove službe. Građani Mitrovice zadovoljni su saradnjom sa ovom organizacijom. Prema kvalifikacionoj strukturi, najviše nezaposlenih ima među licima koja imaju prvi i drugi stepen obrazovanja, njih je 1600, dok najmanje onih, koji traže zaposlenje ima neku od fakultetskih diploma. Njih je na evidenciji 200. Kada je u pitanju starosna struktura, najviše ih je između 30 i 50 godina života. Filijala u Sremskoj Mitrovici čini sve da bi pomogla svima da što pre dođu do zaposlenja i to kroz različite programe usavršavanja. U Mitrovačkoj filijali za zapošljavanje kažu da su deficitarna zanimanja ugostiteljski i građevinski radnici, cvećari, vodoinstalateri i stakloresci. Najtraženija zanimanja su profesori matematike, fizike i diplomirani farmaceuti, ali njih u Sremskoj Mitrovici nema na evidenciji.

Nauka o podacima profesija budućnosti

Sakupljanje i vrednovanje podataka, a svetu se svaki dan prikupi 2,5 kvantiliona novih informacija, stvorilo je relativno mladu, ali već sada jako značajnu nauku – nauku o podacima o kojoj su poznavaoci i stručanjaci doneli svoja iskustva i u Srbiju. Naime, konferencija iz oblasti nauke o podacima koja je održana u Beogradu prošle sedmice,a okupila je na jedom mestu više od 500 najpoznatijih naučnika i istraživača iz Amerike, kao i iz Zapadne Evrope i Srbije pokazala je da Nauka o podacima (Data science) predstavlja “nauku budućnosti”, i da Srbija u toj oblasti ima veliku šansu.

Školska godina u Vršcu: U klupe po prvi put selo 470 đaka

Školska godina počela je u ponedeljak  i u Vršcu, a u klupe je po prvi put selo 470 đaka – 330 u gradu, 40 u područnim odeljenima i 100 u seoskim školama. Prvake su obišli članovi gradskog veća, i predstavnici Saveta za bezbednost saobraćaja grada i stanice saobraćajne policije Vršac, i ovom prilokom stavili akcenat na bezbednost dece u saobraćaju. Prvi dan škole, mališani su iskoristili kako bi se upoznavali sa učionicama, hodnicima i ostalim prostorijama u kojima će ubuduće svakodnevno boraviti. Predstavnici grada obišli su ih u OŠ “Mladost“, u koju je krenulo 64 prvaka. Kako je istaknuto ovom prilikom, tokom leta je završena većina poslova u cilju priprema školskih objekata za početak nove školske godine: „Ono što eventualno još nije urađeno i za šta je neophodno odvojiti druga sredstva – školska godina mora početi normalno – mi ćemo iz gradskih rezervi obezbediti sredstva za sve ono što nije moglo da se uradi tokom ovog perioda“, kaže član gradskog veća za obrazovanje Veljko Stojanović. U nastavi u Vršcu je, i ove godine, u gradu i selima angažovano 30-ak pedagoških asistenata, a za sve đake koji nastavu pohađaju van mesta stanovanja organizovan je prevoz do škola.

Udovičić: Cilj – ostvarivanje Ciljeva mladih

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić učestvovao je 03. septembra  na omladinskoj konferenciji čiji je domaćin  bila Austrija:  “Ciljevi mladih su smernice ka kojima svi  treba da se rukovodimo u radu prilikom kreiranja i sprovođenja dokumenata na svim nivoima. Oni predstavljaju zajedničke prioritete mladih”, rekao je  tom prilikom Udovičić. Naveo je da će se u Srbiji i dalje, kao i do sada, u saradnji sa ključnim partnerima u omladinskom sektoru Krovnom organizacijom mladih Srbije, Nacionalnom asocijacijom praktičara/ki omladinskog rada, Nacionalnom asocijacijom kancelarija za mlade i ostalim udruženjima i savezima i mladima nastojati da se sprovode ciljevi mladih u delo kroz programe i aktivnosti na nacionalnom i lokalnom nivou.
Ministar je naglasio da u Srbiji danas od 170, 135 opština ima aktivnu kancelariju za mlade, koja je spona između lokalnih vlasti i mladih, servis koji na lokalnom nivou nudi mladima brojne usluge u smislu neformalnog obrazovanja, kvalitetnog provođenja slobodnog vremena, volontiranja, informacije i direktnu komunikaciju sa donosiocima odluka u ovoj oblasti. “Cilj rada kancelarija za mlade jeste upravo ostvarivanje Ciljeva mladih”, poručio je Udovičić.

Svaki dan u školu preko državne granice

Iako se teritorijalno nalazi u Sremu, fruškogorsko selo Vizić administrativno pripada opštini Bačka Palanka. Meštani, među kojima i 15-tak đaka, do Bačke Palanke svakodnevno stižu preko državne granice. Tih desetak kilometara puta, odnosno 20 u oba smera, umesto pola sata, neretko im oduzima i dva sata vremena. Kada bi im carinici udarali pečate u pasoš, četiri puta dnevno, morali bi da ga menjaju svaka dva meseca. Đaci putuju već od petog razreda osnovne škole. Muke Vizićana traju od razgraničenja sa Hrvatskom, a rešenje problema vide samo u izgradnji novog mosta na Dunavu, između srpskih obala. Mnoge generacije đaka već su davno završile školu, prelazeći granicu. Njihova sudbina po svemu sudeći čeka i sadašnje generacije. Možda ovo troje malih đaka, makar u srednju školu, krenu preko novog mosta.

Veliko interesovanje za Dom učenika u Subotici

Dom učenika srednjih škola u Subotici najveća je ustanova te vrste u Vojvodini. Ove godine je interesovanje učenika u značajnoj meri prevazišlo kapacitet doma, tako da rukovodstvo intenzivno razmišlja o proširenju u narednim godinama. Dom učenika srednjih škola u Subotici imaće ove godine 464 stanara, smeštenih u ukupno 120 soba. Interesovanje je bilo znatno veće tako da je više od 70 učenika ostalo “ispod crte”. Taj podatak je iznenadio i rukovodstvo subotičke ustanove. “To je nešto čudno, ne bih da ulazim u neku analizu, ali se nadam da je i pozitivan rad u domu značajan za to. Primamo 464 učenika, to je kapacitet doma. Razmišljamo o proširivanju, jer ovo je stvarno veliki broj”, ističe Robert Đivanović, direktor Doma učenika srednjih škola Subotica. Cena doma se nije menjala i iznosi nešto preko 5.300 dinara. To pokriva samo trećinu troškova, a ostalo finansira država. Subotički dom je poznat po veoma raznovrsnim vannastavnim aktivnostima.
“Prošle školske godine smo imali 24 slobodne aktivnosti gde se učenici prijavljuju shodno svojim afinitetima i sklonostima. Imamo sportske aktivnosti, kulturne, edukativne. Jako veliki broj učenika se prijavljuje i u nekoliko sekcija”, objašnjava Olivera Uščumlić, vaspitač.
Da bi sve bilo spremno za početak školske godine i dolazak đaka, tokom letnjeg raspusta sprovedeni su radovi na tekućem održavanju objekta, poput molerskih i građevinskih radova. U samom funkcionisanju doma i dalje jednu od najvažnijih stavki predstavlja bezbednost. “Učenici kod nas moraju biti u domu u pola deset. Nema slobodnjaštva i liberalnog ponašanja. Uz organizaciju je međutim sve moguće, dakle mogu da izostanu, da idu u pozorište, ali onda zahtevamo od škola da obezbede pratnju odrasle osobe koja đake doprati do doma. Gledali smo dakle da koliko možemo ljudski obuhvatimo sigurnost”, kaže direktor Đivanović.
Među stanarima doma ove godine biće 290 devojaka i 174 momka. U Domu za učenike kažu da se devojke najčešće odlučuju za školovanje u Medicinskoj školi, dok je mladićima najinteresantnija TŠ “Ivan Sarić”. https://www.youtube.com/watch?v=UL_TSmL6VfY 

Vežbama do zdrave kičme

U jeku priprema za školu ponovo je aktuelno merenje đačkih torbi, osnovaca od kojih, prema podacima novosadskog Doma zdravlja, čak dve trećine ima neko odstupanje u držanju tela. U Centru korektivne gimnastike Kinesis Mix su iz tog razloga, u okviru Novosadskog dečjeg leta, organizovali besplatne treninge i radionice, kako bi deca kroz vežbe naučila što više o pravilnom držanju tela. Školske torbe ne bi smele da imaju više od 10 do 15 posto telesne težine deteta, smatraju fuzijatri Doma zdravlja ,,Novi Sad”. Prvaci su u proseku teški oko 20 kg, što znači da njihove ne bi smele biti teže od 3 kg.
U praksi je to drugačije, pa deca neretko ”vuku” i preko petine vlastite težine, a ovoliko opterećenje za njihovu kičmu dovodi do odstupanja u držanju tela koje je primećeno kod čak dve trećine osnovaca. Profesori fizičkog vaspitanja su, u okviru Novosadskog dečjeg leta, pokrenuli radionice u kojima sva zainteresovana deca mogu da vežbaju kako da ojačaju svoj kičmeni stub. “Same radionice će se održavati ponedeljkom, sredom i petkom, u terminima od 9 do 11 časova. U njima će učestvovati deca od 4 do 15 godina, i na samim radionicama sa decom će se raditi na pravilnom držanju tela, odnosno vršiće se neko vid obukacije i edukacije, obuke držanja tela, zašto je to važno, a posle toga će to deca uraditi, određene vežbe za jačanje mišića leđa, stomaka i tako dalje”, naveo je Mića Radaković, koordinator vežbanja.
Vežbe su namenjene prevashodno deci i usmerene su pravilno držanje tela i prevenciju telesnih deformiteta. “Vremenski trening traje 60 minuta i podeljen je na četiri dela. U prvom delu deca će raditi zagrevanje, nakon toga urade vežbe oblikovanja, odnosno vežbe razgibavanja pripreme za dalji deo treninga, u trećem delu treninga deca rade vežbe snage kao što su vežbe jačanja mišića leđa, mišića ruku, ramenog pojasa, mišića stomaka i u četvrtom delu treninga rade vežbe istezanja celokupne muskulature”, pojasnio je Radaković.
Vežbe za pravilno držanje tela sprovode se ponedeljkom, sredom i petkom, u malim grupama ili individualno, a pregled, konsultacije i sama radionica je besplatna.  https://www.youtube.com/watch?v=fkCkfW6PCoc

“Vakcina nema alternativu”

Epidemije zaraznih bolesti odnele su više života nego svi ratovi zajedno, a imunizacija je spasila više života nego bila šta drugo u čovečanstvu, izjavio je za RTV naš poznati epidemiolog Predrag Kon na Međunarodnom simpozijumu „Dani vakcinacije”, koji je počeo sa radom danas u Novom Sadu. Poruka skupa je da vakcina, kao civilizacijska tekovina, nema alternativu. Vakcine imaju dodatnu, posebnu kontrolu i spadaju u najbezbednija sredstva koja se primenjuju u medicini. Strah od njih je iracionalan. Radi se o tome da se misli da te vakcine nisu sigurne, nisu proverene, jer su uvezvene iz inostranstva. U našoj zemlji njih kontroliše Agencija za lekove i medicinska sredstva, kaže Kon.
Prim. dr Predrag Kon, epidemiolog, Gradski zavod za javno zdravlje, Beograd kaže: “Ne radi se o samo jednoj proveri, nego svaka serija koja ulazi u zemlju ponovo dobija sertifikat o ispravnosti i bezbednosti. Nema višeg nivoa zaštite i bezbednosti.” Imali smo nešto niži odziv na vakcinaciju poslednjih nekoliko godina, ali epidemija morbila učinila je svoje i ljudi su shvatili značaj vakcinacije, kaže epidemiolog Vladimir Petrović i dodaje: “Upravo iz tog razloga ćemo krenuti sa novim ciklusom edukacije naših zdravstvenih radnika i ovo je početak tog ciklusa, kako bismo našim građanima, odosno pacijentima prikazali mogućnosti koje ćemo nuditi u narednom periodu…Želeo bih samo da pozovem građane još jednom da svoju decu vakcinišu redovno i da ne veruju u glasine i pseudo – naučne činjenice.”
Dr Ivanka Savić, zamenica pokrajinskog sekretara za zdravstvo ističe: “Pokrajinski sekretarijat je u okviru Vlade Vojvodine podržao posebne programe vezane za dobijanje podataka i inovaciju sistema imunizacije u AP Vojvodini.” Na Simpozijumu “Dani vakcinacije” svoje radove, tokom dva dana , izlagali su epidemiolozi, pediijatri, infektolozi, mikrobiolozi, ginekolozi, internisti i specijalisti opšte medicine iz Regiona i zemalja Centralne Evrope. Organizator skupa je Medicinski fakultet u Novom Sadu.         https://www.youtube.com/watch?v=beT8NeO4sFM

Rekonstrukcija predškolskih ustanova u Kragujevcu

Oko 63 miliona dinara bespovratnih sredstava za sufinansiranje mera populacione politike dobio je šumadijski okrug, grad Kragujevac i opštine Aranđelovac, Rača i Knić od resornog ministarstva za rekonstrukciju i opremanje predškolskih ustanova. Predškolska ustanova “Nada Naumović” u Kragujevcu u godini kada obeležava sedamdeseti rođendan postojanja obnavlja prostorije i centralnu kuhinju koja će moći da pravi i do 5.000 obroka za vrtiće i osnovne škole. “U pitanju je rekonstrukcija vrtića “Bambi”, centralne kuhinje u kojoj se pripremaju obroci za decu cele predškolske ustanove “Nada Naumović”, kao i zgrada u kojoj je smeštena cela administracija. Centralna kuhinja koju ćemo dobiti nakon rekonstrukcije biće savremenija, prostranija i usklađena sa zahtevima HASAP programa”, kaže Milka Simić, direktorka predškolske ustanove “Nada Naumović”.
Priliku da koriste obroke iz obnovljene kuhinje čiji se završetak radova očekuje u martu imaće i privatni vrtići. “Ja bih se posebno usmerila na važnost centralizovanih kuhinja gde će se praviti hrana za sve institucije predškolskih ustanova u Kragujevcu. Takođe je jako važno što će se adaptirati prostor i kuhinja na Kopaoniku jer izvođenje nastave tamo i boravak dece na Kopaoniku je tradicionalno bitno za Kragujevčane, njihove porodice i naše mališane”, ističe Slavica Đukić-Dejanović, ministarka bez portfelja za demografiju i populacionu politiku.
“Mi nismo imali izgradnju novih ustanova ali je mnogo sredstava uloženo i biće uloženo kroz projekte koje radimo ili iz budžeta grada Kragujevca ili sredstvima Vlade Republike Srbije u obrazovni sistem. Mi smo i odavno rekli da su nam prioritet deca”, naglašava Radomir Nikolić, gradonačelnik Kragujevca. Grad Kragujevac obezbedio je za svoje projekte 20 odsto od dobijenih sredstava, a pored boljih uslova u vrtićima radiće se i na edukaciji dece kroz programe zdravstvene zaštite.

Vremeplov: Rođen Džejms Alen

Na današnji dan 7. septembra 1914 godine rođen je američki fizičar Džejms Alfred van Alen. Pomoću Gajger-Milerovih brojača postavljenih 1958. na veštačke satelite “Eksplorer 1” i “Eksplorer 2” otkrio je dva pojasa pojačanog zračenja oko planete Zemlje koji su kasnije nazvani “Van Elenovi radijacioni pojasevi”.

Vremeplov: Bejer Naud

Na današnji dan 7. septembra 2004 godine umro je Bejer Naud, južnoafrički sveštenik, jedan od retkih belaca koji je bio simbol otpora tokom godina aparthejda. 

Vremeplov: Jevrejima naređeno da nose žutu traku

Svim Jevrejima starijim od šest godina na teritoriji Nemačke naređeno je 7. septembra 1941. da nose žuti povez sa zvezdom kao znak razlikovanja.

Vremeplov: Okončan “Bokserski ustanak”

Na današnji dan 7. septembra 1901. Potpisan Pekinski protokol kojim je okončan “Bokserski ustanak” u Kini. Pobunu protiv stranaca ugušile evropske sile, Japan i SAD, a Kina primorana da plati odstetu za njihovu imovinu uništenu tokom ustanka.

Vremeplov: Dezmond Tutu postao nadbiskup

Na današnji dan 7. septembra 1986. Biskup Dezmond Tutu postao nadbiskup Kejptauna u Juznoj Africi kao prvi crnac poglavar južnoafričkih anglikanaca. 

Vremeplov: Kamen-temeljac za HE Đerdap 

U mestu Sip na jugoslovenskoj i u Gura Vaji na rumunskoj obali Dunava, na današnji dan 7. septembra 1964. uz prisustvo predsednika Jugoslavije i Rumunije Josipa Broza Tita i Georgi Georgiju Deza, postavljen kamen-temeljac na gradilištu hidroelektrane Đerdap. 

Vremeplov: Međunarodna mirovna konferencija o Jugoslaviji

U Hagu je, na današnji dan 7. septembra 1991,  počela rad Međunarodna mirovna konferencija o Jugoslaviji. U radu Konferencije učestvovali svi članovi Predsednistva SFRJ, predsednik Savezne vlade i 6 predsednika jugoslovenskih republika. Predsedavajući Konferencije, na kojoj je usvojena Delaracija o mirnom rešenju jugoslovenske krize, bio lord Karington. 

Ruma: Devojčica pokušala da preseče vene u školskom toaletu

Kako je potvrđeno iz Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici, u sredu oko 21 sat petnaestogodišnja devojčica primljena je nakon što je u toaletu srednje škole “Branko Radičević” u Rumi pokušala da sebi preseče vene. Tim povodom, razgovarali smo sa odeljenskim starešinom i direktorom škole. Petnaestogodišnju devojčicu koja je pokušala da preseče vene u školskom toaletu “Branko Radičević” u Rumi, našle su drugarice iz razreda koje su je opisale kao mirnu devojčicu. Nakon nemilog događaja, učenici su pomoć pružile drugarice kao i razredni starešina, nakon čega je devojčica odvezena u Opštu bolnicu u Sremskoj Mitrovici.
U školi su, kako nam kažu, odmah obavestili dežurne službe koje će se na dalje baviti ovim pitanjem. Iz PR službe Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici, potvrdili su nam da je petnaestogodišnja devojčica primljena sa blažim ranama nakon što je kako se veruje izvršila pokušaj samopovređivanja oštrim predmetom, i da nije životno ugrožena.

Cigarete i alkohol u adolescenciji ugrožavaju zdravlje arterija

Tinejdžeri koji puše i piju alkohol nanose vidljivu štetu svojim arterijama već do 17. godine života, rezultati su najnovije studije. Prema sprovedenim testovima, promene na arterijama počinju da se dešavaju već do 17. godine. Ove fizičke promene povezane su sa kasnijim problemima sa krvnim sudovima i srcem, kao što su moždani i srčani udar. Međutim, studije ukazuju da se arterije vraćaju u normalu kod tinejdžera koji prestanu da piju i puše. Istraživanje je trajalo između 2004. i 2008. godine na uzorku od 1.266 mladih ljudi u okviru studije koja je pratila zdravstveno stanje 14.400 porodica u području britanskog grada Bristola.
Ispitanici su objasnili svoje navike pušenja i ispijanja alkohola u dobi od 13, 15 i 17 godina, a zatim su provedeni testovi da se vidi da li je kod njih došlo do stvrdnjavanja arterija. “Utvrdili smo da pušenje i konzumiranje alkohola kod mladih ljudi, čak i u manjim količinama, izaziva promjene na arterijama, kao i arterosklerozu”, rekao je jedan od istraživača na projektu Džon Denfil sa UCL Instituta za kardiovaskularne bolesti u Londonu. Ako tinejdžeri prestanu da puše i piju tokom adolescencije, njihove arterije se vraćaju u normalu, tako da postoje šanse da se sačuva zdravlje arterija u mladosti, rekao je on, prenosi BBC.

Za đake i roditelje predavanja o štetnosti droge u 1.700 škola

Predstavnici instituta i zavoda za javno zdravlje održaće u ovoj školskoj godini edukativna predavanja učenicima, roditeljima i nastavnicima u 1.700 škola u Srbiji na temu prevencije narkomanije. Predavanja će početi u drugoj polovini septembra, a obuhvatiće najrizičniju populaciju učenika u osnovnim školama, odnosno učenike sedmog i osmog razreda, kao i prvog i drugog razreda srednjih škola, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

By admin