Vesti – 08/09.09.2018.

Esnafska slava nastavnika: U organizaciji NSPRV po 20 put

Sabor srpskih svetitelja i učitelja (ove godine pada 9. Septembra, prim. aut.), svoju esnafsku slavu, NSPRV će zajedno sa svojim članstvom i simpatizerima obeležiti u subotu, 12. septembra, sa početkom u 18,30 sati u Somboru. Naš  Sindikat je pokušao, i na sreću uspeo, obnoviti ovu, nekad  esnafsku slavu prosvetnih radnika koju su, uostalom, proslavljali i učitelji u modernoj i obnovljenoj Srbiji. Proslava će i ove godine biti održana u navečerje Sabora srpskih svetitelja i učitelja, uz kumove slave i brojne goste iz javnog i društvenog života.
I ovom prilikom podsećamo da je od ustanovljenja ove slave, pa do Prvog svetskog rata, Kraljevsko udruženje srpskih učitelja svoju slavu proslavljalo upravo ovog dana, između ostalog i iz razloga što je jedan deo ove proslave bio posvećen liturgiji na kojoj je služen poseban moleban za đake i njihove nastavnike, kao i zaupokojena liturgija za učitelje koji su preminuli u prethodnom periodu. Tako su se srpski učitelji sećali svih svojih prethodnika, ali i poželeli sve dobro đacima i njihvoim nastavnicima na početku još jedne školske godine. Kasnije, i Srbija je prešla na reformisani kalendar, pa je ova tradicija iz poznatih razloga,  pomalo padala u zaborav sve do momenta kada su  je sindikalci iz NSPRV ponovo ustanovili i otkada je redovno obeležavaju.

Redakcija sajta svim kolegama želi srećnu Slavu i uspešnju novu školsku godinu!


Škole preuzele 636 prosvetara koji su bili “tehnološki višak”

Od ukupno 4.580 prosvetara koji se vode kao tehnološki višak, njih više od 636 je u poslednjih nedelju dana raspoređeno po školama u Srbiji. Na listama tehnoloških viškova, koja se ažuriraju u Ministarstvu prosvete, ostalo je još 3.944 prosvetara, koji su uglavnom ostali bez dela norme. U Ministarstvu prosvete kažu za Tanjug da je broj preuzimanja bio veći, ali da škole još nisu unele podatke u informacioni sistem. “Broj preuzimanja je mnogo veći. Dešava se da su ljudi prežeti, a da mi nemao podatke o tome jer škole nisu ažurirale svoje informacione sistema”, kaže za Tanjug predsednik Radne grupe za praćenje angažovanja zaposlenih u prosveti Miloš Blagojević.
Ministarstvo prosvete i ove godine uputilo je školama stručno uputstvo da škole moraju da preuzimaju tehnološke viškove i da oni imaju prednost u odnosu na one koji su angažovani po ugovoru na određeno. Pred početak nove školske godine 4.580 prosvetna radnika postalo je tehnološki višak, od toga 400 radnika zaposlenih u prosveti ostalo je bez ijednog časa.

Deca migranti od ove godine i u predškolskom

Deca uzrasta od pet i po do šest i po godina koja borave u prihvatnim centrima za migrante u Srbiji, od ove školske godine prvi put učestvuju u obaveznom pripremnom predškolskom programu, saopšteno je danas iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Ove godine u programu je 38, od ukupno 333 dece koja su već raspoređena u osnovne škole. Sistematski pregledi budućih predškolaca iz migrantskih centara su u toku u domovima zdravlja, a realizuju se u saradnji sa Ministarsvom zdravlja.  Ministarstvo prosvete prošle školske godine omogućilo je da sva deca osnovnoškolskog uzrasta, koja su bila u prihvatnim centrima za migrante, pohađaju nastavu.
Doneto je Stručno uputstvo za uključivanje učenika izbeglica/tražilaca azila u sistem obrazovanja i vaspitanja, kojim je propisano da škola mora da pripremi i realizuje Plan podrške deci migrantima. Kako je navedeno, škole su u obavezi da pripreme program adaptacije i prevladavanja stresa, kao i program ubrzanog učenja srpskog jezika na dopunskim časovima, a taj pristup pokazao se veoma efikasnim i omogućio da sva deca progovore srpski jezik. Obaveza nastavnika je da planiraju i prilagođavanje rasporeda pohađanja nastave, didaktičkog materijala, kao i metoda i načina rada.
U obrazovni sistem Srbije sukcesivno je bilo uključeno oko 1.000 dece, a nastavnici su prošli obuke koje je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja realizovalo u 2017/18. godini u saradnji sa Unicefom i nevladinim sektorom. Od oktobra ove godine Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nastaviće sa podrškom školama organizovanjem novih obuka i podrškom školama koje su odgovorile na javni poziv za dobijanje granta iz sredstava MADAD 2 projekta kako bi unapredili rad sa decom/učenicima u toj oblasti.

Studenti iz Švajcarske po sedmi put posetili Novi Sad

Dvadesetčetvoro studenata i dve profesorke Pedagoške akademije u Cirihu, nedelju dana borave u Novom Sadu upoznajući kulturu, običaje i naš obrazovni sistem. Primio ih je i gradonačelnik Miloš Vučević. Gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević, primio je du četvrtak u Gradskoj kući studente učesnike projekta “Studijski boravak studenta u Srbiji i Crnoj Gori”, Pedagoške akademije Ciriškog Univerziteta, kao i njihove profesore. “Posebno mi dopada to što su oni upoznali nastavu u našim školama, ali i to što borave u porodicama đaka koji idu u naše škole, tako da mogu da dobiju jednu kompletnu sociološku sliku našeg društva”, rekao je Vučević, prilikom dolaska gostiju u Svečanu salu Gradske kuće. Vučević je istakao da je ovo saradnja dve države, dva grada i dva pedagoška, prosvetna sistema, i da ovakva saradnja, iako nije protokolarna, ima posebnu draž i veoma je iskrena i važna.
 Prisutne je dočekao i Zoltan Arđelan, direktor novosadske škole OŠ “Petefi Šandor” koja je jedan od partnera u ovom projektu. “Cilj ovog projekta je da se studenti upoznaju sa kulturom i običajima i obrazovnim sistemom u ovom delu Evrope”, naglasio je Arđelan.

Mladi ne gledaju TV, politika ih ne zanima, stalno su onlajn

Prema poslednjim istraživanjima, sprovedenih na populaciji od 15 do 30 godina, mladi u Srbiji televiziju i rijaliti programe ne gledaju, informišu se preko društvenih mreža, najviše Fejsbuka, nezainteresovani su za politička dešavanja, većinom su nezaposleni i žive sa roditeljima, a najveći broj njih želi da se iseli iz Srbije. Samo 27 odsto mladih od 1.200 ispitanih iz cele Srbije, zainteresovano je za politička dešavanja, dok 85 odsto njih nije član nijedne partije i samo 3,5 odsto njih smatra da ima uticaja na političke procese, pokazalo je istraživanje Krovne organizacije mladih Srbije o potrebama mladih.
Kako prenosi  “Blic”, to za posledicu ima da redovno svoje pravo na izborima iskoristi 32 odsto mladih, nikada ne glasa njih 37 odsto, dok ostali to čine povremeno. Skoro 40 odsto mladih smatraju da su svi političari isti, pokazuju podaci istog istraživanja, a 70 odsto smatra da se političke partije ne obraćaju mladima. Oko 85 odsto njih izjasnilo se da ne veruje političarima, a 80 odsto smatra da ne postoje medijske slobode u Srbiji. U poređenju sa prethodnom godinom, za skoro 10 odsto je porastao broj mladih koji su ravnodušni prema političkim dešavanjima, o čemu se u čak 80 odsto slučajeva prvo informišu putem društvenih mreža.
Mladi najčešće za informisanje koriste Fejsbuk, Instagram i portale, televizija je na drugom mestu, porodica i prijatelji na trećem, dok su dnevne novine na četvrtom.  Prema istom istraživanju, 12 odsto ima platu veću od republičkog proseka, 26 odsto ima manju, a čak 61 odsto njih ne zarađuje. Mladi u Srbiji nemaju poverenje u institucije, pokazala je prosečna ocena 3 (ocenjivano je od 1 do 5), koja je istovremeno i maksimalna koju su uspele da dobiju neke od institucija – vojska, policija, državni organi ili crkva.
Podaci Akcionog plana nacionalne strategije za mlade Ministarstva omladine i sporta govore da je stopa zaposlenosti mladih, starosti od 15 do 30 godina, povećana sa 26 odsto, koliko je iznosila pre sedam godina, na 35 odsto, prenosi “Blic”. Broj mladih koji rade na radnom mestu koje odgovara njihovim kvalifikacijama smanjen je sa 62 odsto na 59, subvencije za samozapošljavanje koristi samo oko jedan odsto mladih, dok 20 odsto njih smatra da je bolje pokrenuti sopstveni biznis, nego raditi za drugoga, a kao najsigurniji biznis vide otvaranje privatnih vrtića i igraonica. Akcioni plan Ministarstva pokazao je da se tokom prošle godine, finansijski i stambeno osamostalilo od roditelja samo 13 odsto, dok 64 odsto njih to nije učinilo. Prema istraživanju Ministarstva omladine i sporta, 63 odsto mladih, nasuprot 37 odsto, planira da se iseli iz zemlje i to u najvećem procentu, 45 odsto, u neku od zemalja Zapadne Evrope.
U velikoj većini su i oni, koji žive u manjim mestima, a koji bi se iselili, njih 71 odsto, u neki od većih gradova kao što su Beograd, Novi Sad, Niš, prenosi “Blic”. Prema tom istraživanju Ministarstva, među mladima starosti od 15 do 19 godina, čak 97,7 odsto njih svakodnevno koristi internet.

Diplome kadetima Medicinskog fakulteta VMA

Kadetima četvrte klase Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije Univerziteta odbrane u četvrtak su, na svečanosti u Amfiteatru VMA, dodeljene diplome doktora medicine. Dvadeset devet sada diplomiranih lekara je svoje školovanje započelo pre šest godina na akreditovanom studijskom programu Integrisane akademske studije medicine u okviru polja medicinskih nauka, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Tokom školovanja položili su 51 ispit i ostvarili prosečnu ocenu 9,57, ističe se u saopštenju.
Svečanosti su prisustvovali rektor Univerziteta odbrane general-major prof. dr Mladen Vuruna, načelnik Uprave za kadrove Sektora za ljudske resurse MO brigadni general Mile Jelić, načelnik Uprave za vojno zdravstvo pukovnik dr sci. med. Uglješa Jovičić, prorektor Univerziteta odbrane pukovnik prof. dr Boban Đorović, profesori Medicinskog fakulteta VMA, roditelji, rodbina i prijatelji diplomaca.
Diplome je kadetima uručio dekan Medicinskog fakulteta VMA pukovnik prof. dr Tihomir Ilić, a potom je najbolje rangiranim kadetima – dr Sanji Milutinović (10,00), dr Neveni Nikolić (9,98) i dr Nikoli Trifunoviću (9,94) – nagrade-knjige uručio rektor Univerziteta odbrane prof. dr Mladen Vuruna. “Medicinski fakultet je i ove godine iškolovao mlade lekare i potporučnike Vojske Srbije i opet nas učinio ponosnim. Izuzetan je to poduhvat, a najveće zasluge za postignuće koje danas obeležavamo pripadaju nastavnicima Medicinskog fakulteta VMA. Više je puta rečeno, a važno je i iznova reći, da najbolji rezultat u obrazovanju postižu marljivi, ambiciozni studenti i nastavnici posvećeni svom pozivu. Uspesi 4. klase potvrđuju duboku posvećenost naših nastavnika. Studenti Medicinskog fakulteta VMA bez sumnje su među najboljima u Srbiji, a takvi su zato što su i njihovi nastavnici među najboljima u Srbiji. Njihovi i naši nastavnici, doktorke i doktori, i pored ozbiljnih obaveza na klinikama i institutima, nalaze u sebi toliko želje, volje i snage da ono što znaju, a znaju mnogo, podele sa svojim studentima”, istakao je rektor Univerziteta general-major prof. dr Vuruna i poželeo studentima da i dalje budu vredni i uspešni, da leče ljude s ljubavlju i znanjem ko je su poneli sa VMA.
Uručujući diplome kadetima dekan Medicinskog fakulteta VMA pukovnik prof. dr Ilić podsetio je da su prosvetitelji tvrdili da se čovek rađa po prirodi dobar i da mu je duša čista kao neispisan list hartije, a da će suštinu takvog čoveka definisati njegov odnos prema znanju. “Vi ste znanje preuzeli, a znanje je moć, kako je rekao Frensis Bekon. Mi smo danas okupljeni ovde izražavajući uverenje o moći znanja i izuzetnom značaju obrazovanja, koje je osnov napretka svake društvene zajednice”, naglasio je dekan Medicinskog fakulteta VMA.
Najuspešnijem kadetu u klasi i ove godine je dodeljena nagrada “Profesor Stevan Šefer”. Akademski slikar Slobodanka Rakić – Šefer uručila je umetnički rad – sliku kadetu Sanji Milutinović.

Na subotičkom festivalu za decu 14 predstava iz 12 zemalja

Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici, 25. po redu, biće održan od 16. do 21. septembra, a u takmičarskom programu biće izvedeno 14 predstava iz 12 zemalja. Na programu će biti predstave iz Poljske, Velike Britanije, Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Turske, Brazila, Crne Gore, Mađarske, Austrije i Srbije. Specijalan program u okviru obeležavanja jubileja festivala biće posvećen kineskom pozorištu za decu, i u okviru njega biće izvedene predstave Kineskog nacionalnog pozorišta za decu iz Pekinga i Pozorišne akademije iz Šangaja. Prateći program obuhvatiće balet “Pinokio” Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, dramsko-plesne sadržaje na centralnom gradskom trgu koje pripremaju deca različitog uzrasta, promocije knjiga, izložbu plakata studenata Fakulteta primenjenih umetnosti, radionice i večeri s dobitnicima nagrade “Mali princ”. Organizatori najavljuju i lutkarsku izložbu “Pet gradova – pet pozorišta”, lutkarski kamp za decu iz Subotice i Segedina, gostovanje pozorišta “Kever Bela” iz Segedina u Subotici, kao i reprizu dela takmičarskog programa festivala u Segedinu. Biće dodeljen Gran pri za najbolju predstavu u celini, kao i nagrade za najbolju režiju, scenografiju, originalnu muziku, najbolje estetsko i tehnološko rešenje lutaka, za glumačko/animatorsko majstorstvo (pet ravnopravnih nagrada) i specijalnu nagradu za originalnost i fantaziju. O nagradama će odlučivati tročlani međunarodni žiri sačinjen od istaknutih svetskih pozorišnih umetnika i teatrologa.
Uskoro će biti objavljene detaljnije informacije o takmičarskom programu, sastavu žirija i dobitnicima nagrade “Mali princ”, saopštili su organizatori. Svi programi Međunarodnog festivala pozorišta za decu besplatni su za sve posetioce.

Novi Sad: Završena besplatna razmena udžbenika

Besplatna razmena udžbenika za osnovnu i srednju školu realizovana je radnim danima od 12 do 20 časova u prostorijama Udruženja građana „NS blok” koje je  i organizovalo  akciju. Osim udžbenika, učenici i roditelјi mogli su razmenjivati i lektiru, školsku opremu i ostali neophodan pribor. Razmena  se odvijale svakodnevno  sve do petka, 7. septembra. Udruženje je organizovalo akciju osmi put da bi pomoglo roditelјima i učenicima u nabavci opreme za školu i uštedeli im novac. Detalјnije informacije o akciji mogu da se dobiju na telefon 021/661-55-03 i 065/580-1366, putem imejla grupagradjanansblok­gmail.com ili na „Fejsbuk” stranici Udruženja.

Novi Sad: Dečje loptanje “kamen smutnje” među stanarima!

Po rečima Vesne Maleš, većina stanara u Ulici Ilije Birčanina 57 na interno sprovedenom referendumu glasala je „za” da se deci omogući igra loptom u zajedničkom dvorištu. To je epilog spora koji je nastao pre otprilike mesec dana, kada se stanarka u dvorišnom stanu u prizemlјu zgrade na pomenutoj adresi požalila na dečju graju, tapkanje loptom i crtanje i pisanje kredom po betonu. Navodno, deca su remetila kućni red i mir u vreme predviđenom za odmor, a spor umalo nije eskalirao u fizički sukob, kada su se, s pravom ili ne, umešali i pojedini roditelјi.
Pozvana je tada i policija, koja je, saslušavši obe strane, rešila da situaciju prepusti upravniku zgrade. Mile Tovarišić, dobro upoznat s problemom, pronašao je demokratsko rešenje, ne želeći da bilo kome u tom sporu drži stranu. Ubrzo je na vratima zgrade osvanulo obaveštenje u kojem se stanarima zgrade nudi da se izjasne za jednu od dve ponuđene opcije. Po prvoj, deci treba omogućiti igranje loptom u dvorištu, a u slučaju načinjene štete, roditelјi se obavezuju da je nadoknade. U drugoj varijanti, ponuđeno je da se deci „zabrani igranje loptom u dvorištu”.
Ipak, nešto više saznali smo od stanarke Vesne Maleš, koja nam je saopštila da je većina stanara glasala „za”, što znači da će se deca i ubuduće igrati loptom u dvorištu zgrade, a ukoliko se neka šteta i desi, roditelјi neće imati ništa protiv toga da snose odgovornost, ali to već sve spada u hipotetičko pitanje. – Nama koji imamo malu decu i unuke, mnogo znači to što imamo ograđen prostor koji je koliko-toliko bezbedan za mališane od pet do sedam godina. E sad, što nekima smeta tapkanje lopte, poneki crtež ili dečja graja, pa toga je oduvek bilo i biće – istakla je naša sagovornica, uz napomenu da veruje da je razum prevladao i da nikakvih problema više biti neće, a da će se kućni red i mir u vremenu predviđenom za odmor maksimalno poštovati.

Snovi i dnevnici Vladete Jerotića

Iako više nije sa nama, mudre reči Vladete Jerotića nastaviće da žive. Ne samo u preko pedesetak knjiga koje je napisao za života već i preko novih, još neobjavljenih rukopisa. – Vladeta Jerotić je ostavio da neke tekstove objavimo posle njegove smrti, nije želeo da mu budu štampani za života: rukopisi o njegovim snovima, pisma, dnevnici, prepiske… Osim toga, u pripremi su i dve sasvim nove, redovne knjige koje smo planirali da objavimo za predstojeći sajam – kaže za “Blic” prof. dr Irena Arsić, glavni urednik Zadužbine Vladete Jerotića.
Akademik SANU, psihijatar, filozof, lekar, neuropsihijatar, psihoterapeut i književnik, svestrani erudita i, kako je sam sebe nazivao, hrišćanski antropolog, Vladeta Jerotić preminuo je u utorak rano ujutru u 95. godini. On je još na Vidovdan 2007. Statutom o osnivanju Zadužbine i testamentom “davno svoje zemaljske poslove obavio i završio” i u zakonskom smislu raščistio. Njegova zadužbina tako radi već 12. godinu kao kulturna institucija, prijavljena Ministarstvu kulture. – Prema Jerotićevim sugestijama, ciljevi Zadužbine su bili da za života štampa njegove nove knjige, sabrana dela, izabrana dela i pojedinačna izdanja, da organizuje predavanja, nastupe, razgovore… Sve što je Jerotić radio poslednjih 12 godina radio je preko svoje zadužbine. Nakon njegove smrti, na nama je da nastavimo da izdajemo njegovu rukopisnu građu – objašnjava Irena Arsić.
Kao kapitalno delo koje je u planu ona naročito ističe tekstove o srpskim piscima. – Pisao je o svima, od Svetog Save do patrijarha Pavla, i ti pojedinačni tekstovi su do sada objavljivani, a mi planiramo da svih 1.600 strana spojimo u jedinstveno izdanje, svojevrsnu istoriju srpske književnosti iz ugla Vladete Jerotića – kaže naša sagovornica.
Zadužbina će popisati i sva Jerotićeva objavljena izdanja, načiniti konačnu bibliografiju, potom popisati knjige iz njegove biblioteke, muzička izdanja, trake, ploče, razvrstati fotografije… – Vladeta je bio aktivan sve do odlaska u bolnicu i neumorno je pisao. Ima i pojedinačnih studija koje sada treba naučno da se obrade, ali treba njegovo delo da nastavi da se proučava. Možda ćemo kao zadužbina otvoriti konkurs za izbor ko će pisati o Jerotiću (na način dostojan njega) i podržati neke od mladih ljudi koji bi se bavili onim čime se Jerotić bavio, što će biti malo teže jer on je pokrivao previše oblasti – napominje dr Arsić.
Radove je pisao rukom, a potom ih je diktirao. – Imao je ranije dva daktilografa, a poslednjih 15 godina jedan mlađi čovek je radio sa njim, ali još nije sve prekucao. Pred nama je ogroman posao i tek očekujem da ćemo raditi i objavljivati, i da će oni koji to žele i dalje imati prilike da čuju Jerotićevu reč. Ja lično još ne mogu da shvatim da ga nema i da je umro – rekla je dr Irena Arsić, profesorka na Filozofskom fakultetu u Nišu, koja se bavi dubrovačkom istorijom i kulturom, a s Jerotićem je sarađivala poslednje tri decenije. Zadužbina Vladete Jerotića nalazi se u njegovom stanu kod Vukovog spomenika.

Vremeplov: Rođen Jovan Hadžić/ Miloš Svetić

Srpski pisac, prevodilac i političar Jovan Hadžić, poznat i kao Miloš Svetić, jedan od autora Građanskog zakonika kneževine Srbije i prvi predsednik Matice srpske rođen  je na današnji dan 8. septembra 1799.. Poznat i kao protivnik jezičkih i pravopisnih reformi Vuka Karadžića.  

Vremeplov: Policija pretukla sedam studenata

Tokom pojačane represije režima u Srbiji policija u Vladičinom Hanu je 8. septembra 2000. brutalno pretukla sedam studenata, aktivista pokreta Otpor, i nanela im teške telesne povrede posle privođenja u policijsku stanicu zbog lepljenja plakata sa antirežimskim sadržajem. 

Vremeplov: Otvorena latinsko-slovenska škola

Na današnji dan 8. septembra 1731. bački episkop Visarion Pavlović u Novom Sadu otvorio latinsko-slovensku školu, s rangom niže realne gimnazije. Škola znatno doprinela formiranju prvih naraštaja srpske građanske inteligencije u Vojvodini. 

Vremeplov: Umro Fransisko Viljegas

Na današnji dan 8. septembra 1645. umro je španski pisac Fransisko Gomes de Kevedo i 
Viljegas, jedan od velikana Zlatnog veka španske književnosti i jedan od najznačajnijih satiričara u svetskoj književnosti. 

Vremeplov: Umro Rihard Štraus

Nemački kompozitor i dirigent Rihard Štraus, direktor Bečke opere umro je 8. septembra 1949. godine. 

Vremeplov: Rođen Luiđi Galvani

Italijanski lekar i fizičar Luiđi Galvani (Luigi), koji je 1789, vršeći eksperimente sa žabljim mišićima, otkrio vrstu elektriciteta, koja je kasnije po njemu nazvana galvanski elektricitet, rođen je 9. septembra 1737.

Vremeplov: Rođen Joakim Vujić

Srpski književnik i pozorišni pisac Joakim Vujić, koji je 1835. u Kragujevcu osnovao prvo srpsko pozorište, gde je prenosio romantičarski duh Evrope prikazujući dela domaćih i stranih autora rođen je 9. septembra 1772. 

Vremeplov: Rođen Tolstoj

Ruski pisac Lav Nikolajevič Tolstoj, jedan od velikana svetske književnosti, autor čuvenih romana “Rat i mir” i “Ana Karenjina” rođen je na današnji dan 09. septembra 1828. Zbog kritičkog odnosa prema društvu i crkvi, dolazio je u sukob sa vlastima, a Ruska pravoslavna crkva ga je 1901. ekskomunicirala. 

Nastavnik morao da potpiše izjavu da neće na Vučićev miting

Nastavnik biologije iz Kosovske Kamenice, Bogoljub Milošević objavio je na društvenim mrežama pisanu izjavu u kojoj je morao da navede da ne želi da ide na miting predsednika Aleksandra Vučića u Kosovskoj Mitrovici. On je za N1 rekao da je izjavu sastavio na zahtev direktorke škole Jadranke Vasić, koja je od svih zaposlenih tražila da se upišu za odlazak na miting u Kosovsku Mitrovicu, a od onih koji ne žele zahtevana je pisana izjava o tome. Milošević ne očekuje bilo kakve sankcije, mada tvrdi da mnoge njegove kolege zbog straha od posledica idu na mitng i to shvataju kao radnu obavezu.
 “Ja jednostavno ne podržavam Vučića i ne može niko da me natera da idem u Mitrovicu i da mu aplaudiram za nešto što već znam, a treba da mi kaže da treba da prihvatim da živim u Velikoj Albaniji”, kaže Milošević za N1. Navodi da se ljudima na Kosovu upravlja kao da su marionete i da on to više neće da trpi. “Izašao sam sa ovim u javnost i svestan sam da su moguće posledice, ali jednostavno je dosta i neka shvate – ako Vučić zna da njegovi saradnici pritiskaju ovako narod i iznuđuju podršku, onda je to sramota. A ako ne zna, onda bolje da se upozna sa situacijom i da vidi sa kakvim ljudima je okružen i šta ti ljudi rade u njegovo ime”, poručio je Milošević.

Škola i mobilni telefoni

Francuska je potpuno zabranila upotrebu mobilnih telefona, tableta i drugih elektronskih uređaja povezanih sa internetom u osnovnim školama, dok u Srbiji školama je prepušteno da se sa tim same izbore – ne postoje zakonske regulative, pa škole same uvode bontone kada đacima telefon može biti koristan i dostupan. Učenica drugog razreda niške gimnazije “Svetozar Marković” Lara Novak vratila se nedavno iz Štutgarta kao stipendista gde se upoznala sa nastavom u tamošnjoj školi. Najveći utisak na nju su ostavila pravila korišćenja mobilnih telefona. – Učenici ne smeju ni da pomisle da koriste mobilni telefon za vreme časa ili malog odmora. Makar učenik samo držao telefon u ruci, profesor je dužan da ga pošalje kod direktora i da mu oduzme telefon. Korišćenje mobilnih telefona dozvoljeno je samo u menzi, za vreme pauze za ručak – ispričala je Nišlijka za “Blic” po povratku.
Kada je reč o Srbiji, Valentina Ilić, predsednica Sindikata obrazovanja, objasnila je da deca koriste mobilne telefone i u toku nastave, što ometa čas. – Kod nas promene se dešavaju veoma sporo, a tako će biti i sa upotrebom mobilnih telefona u školama. Telefon ima svoje prednosti i mane. Kad je nastava u pitanju, nema nikakve koristi – loše utiče na motoriku, deca na časovima tako igraju igrice, a krajnji ishod svega toga je odvlačenje pažnje od gradiva i ometanje nastave. Prednost telefona je ta što roditelji znaju gde im se nalaze deca kada se završi nastava. Telefon je koristan samo ako toj svrsi služi, međutim takav primer moraju pre svega roditelji da daju deci – rekla je za “Blic” Valentina Ilić, predsednica sindikata obrazovanja.

Škola iz Niša uvela “zonu bez mobilnih telefona”

Da se u školu može bez telefona, pokazuje primer Osnovne škole “Radoje Domanović” iz Niša. Oni su prošle godine prvi uveli zonu bez mobilnih telefona. – Na inicijativu jedne majke, dogovorili smo se svi, i nastavnici i đaci i roditelji, da mobilni tokom boravka u školi ostanu u torbama, isključeni ili stišani, i da se ne koriste. Bilo je nekoliko opomena gde su nastavnici podsetili đake na uspostavljen dogovor. Cilj nam je bio da ostvarimo bolju komunikaciju, kao i da smanjimo i digitalno nasilje, što smo i učinili. Deca bolje rešavaju sukobe, uglavnom razgovorom, što je u mnogim slučajevima preventivno, tako da ne dolazi do konflikata. Povećana je efikasnost na času, jer nastavnik ne gubi vreme na opomene, oduzimanje telefona – ističe direktorka Dušica Tričković.
Ono čemu se nisu nadali jeste da će rešiti i drugi problemi. – Telefon nije više statusni simbol, ne prave se razlike među decom. Takođe, đaci imaju bolju komunikaciju sa nastavnicima. Za svaki problem oni bi ranije uzeli mobilni i okrenuli roditelje. Sada se obraćaju nastavnicima, tako da su i oni upućeni u sva dešavanja. Deca su počela i da prave razliku kada je zaista potrebna upotreba telefona, a kada to čine iz dosade. Upravo zato telefoni mogu da se koriste ako je potrebno povezati naučeno gradivo i praktični deo nastave, kao što to mogu uraditi na časovima informatike – objašnjava Tričkovićeva, dodajući ponosno da su i od Ministarstva prosvete dobili priznanje za ovaj projekat. Postoje škole u kojima đaci imaju plastičnu kutiju koja stoji na katedri i u kojoj odlože svoje telefone kada krene prvi čas, a nakon poslednjeg časa uzimaju ga nazad.

Telefoni zabranjeni i đacima i profesorima: Rezultati ohrabruju

U Osnovnoj školi “Radoje Domanović” u Nišu zabranjeni su mobilni telefoni. Unutar škole ni đaci ni nastavnici ne smeju da koriste ove uređaje.  Dosta nastavnika se žali da u toku nastave nekoliko puta opominju đaka da ne dira telefon, na šta se đak oglušuje. Tako je došlo do sukoba u OŠ “Milan Ilić Čiča” u Aranđelovcu, kada je nastavnik matematike nakon nekoliko opominjanja oduzeo telefon učenici, a onda ga je zbog toga fizički napao njen otac. – Taj slučaj je još uvek u sudskom procesu. I dalje su telefoni zabranjeni u našoj školi, ali mi ne možemo da pretresamo svih 1.200 đaka. Nakon incidenta smo pooštrili mere i trudimo se da roditelje edukujemo – rekla je za “Blic” sekretar ustanove Dragana Vukić.

Za zabranu 87 odsto roditelja

Ministarstvo trgovine nedavno je sprovelo anketu među roditeljima i decom o korišćenju telefona u školama, navodeći da su roditelji čak 87 odsto za zabranu korišćenja telefona u školi dok su deca za to da se ne dozvoli zabrana. – Ovo je velika rasprava koja se vodi i u zemljama EU i SAD jer ako zabranite deci upotrebu telefona, onda i roditelji moraju sebi da uvedu ograničenja. Mnogo je značajnije da pronađemo pravu primenu tih telefona u okviru nastave – rekla je tada Tatjana Matić.

Mobilni uliva sigurnost

Porodice koje žive u manjim mestima i gde im se deca vraćaju iz škole po nebezbednim ulicama nisu nikako za to da se telefon zabrani. – Živim sa troje dece u Višnjičkoj banji, niste svesni kojom putanjom se oni vraćaju iz škole. To su veoma mračne i nebezbedne ulice. To što svako od njih nosi telefon u školu pruža mi kakvu-takvu sigurnost – podelila je Ana.

Diskriminacija romske dece u školi u Bujanovcu

Mreža organizacija za decu Srbije osudila je dešavanja u Osnovnoj školi “Branko Radičević” u Bujanovcu gde nastava za jedan deo prvaka nije počela zbog nezadovoljstva njihovih roditelja formiranjem mešovitih odeljenja koja bi trebalo da pohađaju i romska deca. “Deca romske nacionalnosti su često izložena različitim oblicima indirektne ili direktne diskriminacije, a formiranje segregisanih odeljenja ili škola svakako predstavlja vid diskriminacije koji je zabranjen antidiskriminacionim propisima Srbije, kao i Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja”, ocenila je ta nevladina organizacija.
U saopštenju se podseća da je Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja zabranjeno da se u obrazovnom sistemu izdvajaju pojedinci ili grupe, između ostalog i po osnovu rasne, nacionalne, etničke, jezičke ili verske pripadnosti. Kako navode mediji, oko 25 prvaka iz Bujanovca nije počelo školsku godinu jer se njihovi roditelji protive da pohađaju mešovita odeljenja sa romskom decom, već traže da njihova deca budu raspoređena onako kako su bili po grupama u predškolskoj ustanovi.
Mreža organizacija za decu Srbije je dodala da segregacija u obrazovanju ne samo da ozbiljno ugrožava ostvarivanje prava romskih učenika na kvalitetno obrazovanje, već povećava i rizik od siromaštva i stigmatizacije. “S druge strane, njihovim isključivanjem se samo produbljuje razlika između romske i neromske dece, što dovodi do njihove marginalizacije i diskriminacije”, dodaje se i podseća da i domaći zakoni i međunarodni pravni okvir nalaže da i resorno ministarstvo i lokalna samouprava preduzmu mere da se spreči diskriminacija i segregacija po osnovu bilo kog ličnog svojstva.

Francuski đaci u klupama bez mobilnih telefona

Francuski đaci se juče 03. septembar 2018, posle letnjeg raspusta, u školske klupe vraćaju bez mobilnih telefona, nakon što je vlada pre mesec danas usvojila zakon o zabrani upotrebe mobilnih telefona u svim osnovnim školama. Zabrana se odnosi na korišćenje mobilnih telefona tokom celog dana, uključujući i odmore, izuzev u slučaju hitne potrebe ili dece sa invaliditetom. Učenici su, po novom zakonu, dužni da isključe svoje telefone ili da ih ostave u ormariću, a nastavnici imaju obavezu da oduzmu telefone do kraja dana u slučaju nepridržavanja zakona, prenosi AP. Srednje škole takođe mogu, ako žele, da primene ovu meru.
Ministar obrazovanja Žan-Mišel Blanke izjavio je da nova mera ima za cilj da pomogne deci da se usredsrede na časove, da se bolje socijalizuju i smanje upotrebu društvenih mreža. Svrha zabrane je i borba protiv maltretiranja putem interneta, kao i sprečavanje krađa i nasilja u školama. Francuski parlament je 30. jula definitivno usvojio odluku o zabrani mobilnih telefona u školama, a ta odluka je danas, prvog dana nove školske godine, zvanično stupila na snagu. Skupština je zakon usvojila kao rezultat kompromisa između dva poslanička doma, preneli su francuski mediji.

Austrija: Nova školska godina sa izvesnim novinama

Nova školska godina u Austriji donela je izvesne novine za đake, pre svega kazne za bežanje iz škole, dok će đaci-prvaci koji ne znaju dovoljno nemački da bi pratili nastavu, morati da pohađaju nove “razrede nemačkog jezika”.Ukupno će od ove jeseni biti uspostavljeno oko 700 razreda nemačkog širom zemlje, a cilj tih razreda je da mališani najpre nauče nemački kako bi mogli da pohađaju normalnu nastavu sa svojim vršnjacima.

About the Author

admin