Vesti – 12.09.2018.

Minimalac 155 dinara po satu

Vlada Srbije prelomila je utorak  i ipak donela odluku da minimalna cena rada bude povećana za 8,6 odsto, odnosno da cena po satu rada bude 155 dinara. Sa ovom odlukom se, međutim, nisu saglasili predstavnici sindikata. Predlog Vlade Srbije i poslodavaca bio je 155 dinara, odnosno, povećanje od 8,6 odsto dok su sindikati tražili 10 odsto povećanja cene rada. Predstavnici sindikata su rekli da nisu mogli da prihvate odluku od 8,6 odsto jer je na sastanku organa sindikalnih organizacija dogovoreno da se traži povećanje od 10 odsto pa bez ponovnog odlučivanja tih organa nisu mogli da prihvate novu cenu. Novu minimalnu cenu rada pokušali su da dogovore članovi Socijalno-ekonomskog saveta (SES) u kojem sede predstavnici Vlade Srbije, reprezentativnih sindikata i Unije poslodavaca. Minimalna zarada trenutno iznosi 143 dinara po satu, što je oko 24.000 dinara neto mesečno. Poslednja korekcija najniže cene rada bila je u januaru ove godine, kada je minimalac sa 130 povećan na 143 dinara.
Na sednici Socijalno-ekonomskog saveta uodržanoj u utorak  učestvovali su predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministar za rad, zapošlјavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, ministar finansija Siniša Mali, Miloš Nenezić, predsedavajući SES-a, Ljubisav Orbović, predsednik SSS Srbije i Zoran Stojilјković, predsednik UGS Nezavisnost. 

Za one koji prežive 3 godine minimalac biće težak kao potrošačka korpica

Sindikati i poslodavci kao i predstavnici Vlade postigli su dogovor da u naredne tri godine minimalna cena rada dostigne visinu minimalne potrošačke korpe. Predsednik SSS Srbije Ljubisav Orbović rekao je da su i sindikati i poslodavci kao i predstavnici vlade postigli dogovor da u naredne tri godine minimalna cena rada dostigne visinu minimalne potrošačke korpe.

U pojedinim školama skraćeni časovi

U školama u Srbiji, gde četiri reprezentativna sindikata imaju svoje članove, juče su  časovi bili skraćeni na 30 minuta zbog štrajka prosvetara koji su nezadovoljni predlogom platnih razreda. Prosvetari traže da svi zaposleni u školama sa sedmim stepenom stručne smene budu prebačeno iz osme u devetu platnu grupu u kojoj su lekari opšte prakse. Jednodnevni štrajk organizuju zajedno Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije , Sindikat radnika u prosveti i UGSPR “Nezavisnost”, Sindikat obrazovanja Srbije. Sindikati su ranije najavili da će, ukoliko se njihov zahtev ne ispuni, u septembru organizovati seriju štrajkova.
Radna verzija uredbe o platnim razredima predviđa da većina prosvetnih radnika, bude u osmom platnom razredu, dok bi oko 1.000 nastavnika koji imaju pedagoška zvanja i rade u otežanim uslovima bili u devetoj platnoj grupi. Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković rekla je da su najgore prošli bibliotekari koji su svrstani u sedmi platni razred, te da insistiraju da i oni budu u devetoj platnoj grupi.

Srbija krajem septembra u CERN-u

Uskoro će biti završena procedura za punopravno članstvo naše zemlje u Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja, saznaje “Politika”. Krajem septembra Srbija bi mogla da postane punopravan član Evropske organizacije za nuklearna istraživanja ili skraćeno CERN.

Đorđević: Cela Evropa ima penale za prevremeno penzionisanje

Povodom najave ukidanje penala za prevremeno penzionisanje samo za radnike s beneficijama, ministar rada Zoran Đorđević je rekao da i za radnike s beneficijama ostaju penali ako odu u penziju pre potrebnih godina starosti. “Ali upravo tu ima izmena. Ako neko ima beneficirani radni, staž gde se godina računa 18 meseci, a taj neko je počeo da radi s 20 godina i sada ima 50 godina starosti i 40 godina staža kaže – ja bih u penziju. Može, ali zakon kaže – plaćaš penale jer ideš pre 65. godine, iako imaš 40 godina staža. Čemu onda beneficija. Izmenama ćemo samo ispraviti tu nepravdu prema onima koji su radili najteže poslove i uskladiti godine priznate beneficijama s godinama starosti”, kaže ministar.
Upitan ima li šanse da se za sve penzionere ukinu kazne za prevremeno penzionisanje, što je predlagao i Socijalno-ekonomski savet, on je rekao da od toga za sada nema ništa. “Cela Evropa ima penale. Oni su nužni jer penzioni fondovi više ne mogu da se pokrivaju dotacijama, imam sve manje radne snage, demografska slika je loša, odnos broja radnika prema penzionerima drastično je manji nego pre 30 godina, a u ovim okolnostima postoji i i mogućnost da onaj ko se prevremeno penzionisao kalkuliše”, kaže Đorđević.

Balkanski botanički Kongres u Novom Sadu

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan otvorio je u ponedeljak  7. Balkanski botanički Kongres u Novom Sadu na kojem učestvuje oko 400 stručnjaka iz oblasti botanike. Trivan je pozdravljajući učesnike skupa istakao da je organizacija ovakvog kongresa od naročitog značaja za opstanak nauke i prilika za veoma važnu razmenu znanja, iskustava, rezultata i ideja. “Ovo je prilika da 400 stručnjaka razgovara o zajedničkim temama, da se međusobno povezuju. Jako je važno da znanje teče”, rekao je Trivan. Ministar je naglasio da podržava kolege botaničare u njihovom radu i pozvao da istraju na putu nauke i znanja. “Ovih sedam godina rada Kongresa govori da njihov rad i zalaganje za nauku donosi dobre rezultate za našu zemlju”, rekao je Trivan, a navodi se u saopštenju ministarstva. “Srbija bi trebalo da bude lider kad je u pitanju zaštita životne sredine i svi zajedno moramo da se potrudimo da taj cilj ostvarimo. Zaštita životne sredine nije samo posao, već borba da živimo zdravije i kvalitetnije”, poručio je ministar.
Ministarstvo zaštite životne sredine pružilo je podršku i pomoć u organizaciji kongresa, najvećeg takvog u regionu. Ovogodišnji Kongres, koji je okupio istraživače iz Evrope, a koji se bave biljnim naukama i njihovom primenom, po broju učesnika prevazilazi sve dosadašnje, ističe se u saopštenju ministarstva. Kongres su organizovali PMF,, Departman za biologiju i ekologiju Univerziteta u Novom Sadu i Botaničko društvo “Andreas Volni”. Kongres traje od 10. do 14. septembra ove godine. https://www.youtube.com/watch?v=9SX-VPvzFzw

Novosadski festival knjige od 14. do 16. septembra

Novosadski festival knjige (Nofek) biće održan od 14. do 16. septembra drugu godinu za redom na platou SPC Vojvodina (SPENS) u organizaciji Udruženja “Poenta.  Festival se realizuje uz podršku Gradske uprave za sport i omladinu Grada Novog Sada, Biblioteke Matice srpske, Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, Kulturnog centra Novog Sada, Brankovog kola i JP “SPC Vojvodina” . I ove godine Nofek će biti u znaku mladih, te će tako nastupiti mladi književnici i umetnici, ali i dobro poznata imena pesničke, muzičke i književne scene kao što su Miroslav Aleksić, Nemanja Nešić, velikan srpske poezije Matija Bećković i drugi. U slučaju da dođe do pogoršanja vremena, festival će se održavati u zatvorenom prostoru SPENS-a.

Održan 2. humanitarni Hakaton

Drugi humanitarni Hakaton održan je proteklog vikenda, u organizaciji kompanije „VEGA IT”.  Šest timova, sastavljenih od programera – volontera izradili su nova, originalna softverska rešenja u vidu veb sajtova i mobilnih aplikacija za projekte koje su građani izglasali putem javnog glasanja. Gotovo svi računari „VEGA IT” kompanije, minulog vikenda bili su aktivni svih 48 sati. Šest timova sastavljenih od Aj-Ti entuzijasta složno je radilo na idejnim rešenjima za veb sajtove i mobilne aplikacije za 5 novosadskih centara i udruženja. “Srce” je jedno od njih. “Najnoviji podatak jeste da smo od početka godine imali oko 3.700 poziva između kojih je najveći broj bilo putem e-maila i četa, što nam upravo govori da putem razvoja tehnologije možemo puno da doprinesemo i prevenciji samoubistva, tako da bi aplikacija bila još jedan kanal na koji način možemo da doprinesemo prevenciji”, kaže Timea Bodiš, volonterka Centra „Srce”.
Volonterka Centra „Srce” ističe da će mobilna aplikacija, koja će građanima biti dostupna do kraja godine, biti podeljena na dva dela. Jedan će biti namenjen osobama u krizi a drugi onima koji žele da im pomognu. Uz “Srce”, i Udruženje „Fruškać” imaće svoju mobilnu aplikaciju dok su mladi programeri uspeli da izrade i nove veb sajtove Udruženjima „Prava Strana Ulice”, “Svratište za decu”, Košarkaškoj ligi rekreativaca Novog Sada i za nevladinu organizaciju „Indeks”. Predstavnici „VEGA IT” ponosni su što su i ovoga puta uspešno realizovali svoju misiju. “U našem prostoru u Novom Sadu,šest timova je sedelo u šest kancelarija gde su svi zajedno postavljali projekte, rešavali probleme, rešavali razna tehnička rešenja, sami su odabrali tehnologiju u kojoj će se raditi i onda 48 sati onako ponosno radili na razvoju tih rešenja, da bi nama prezentovali šta su uradili i sa ponosom možemo da kažemo da su skoro svi projekti stigli do 90 posto realizacije”, kaže Maja Božić, direktor marketinga kompanije „VEGA IT”. Akcija pod nazivom „Code for a cause”, organizovana je drugi put i samo je jedna od mnogobrojnih humanitarnih projekata ove društveno odgovorne kompanija. https://www.youtube.com/watch?v=fmHhHwpYOYY

Pančevo: Moderna ekološka laboratorija u Tehničkoj školi

Tehnička škola “23. maj” u Pančevu dobila je modernu ekološku laboratoriju čije je uređenje i opremanje finansirala kompanija NIS u okviru programa Zajednici Zajedno. Nova laboratorija u Tehničkoj školi “23. maj” ima najsavremeniju opremu za ispitivanje kvaliteta vode, vazduha i zemljišta. Koristiće je učenici ove, a po potrebi i ostalih škola u Pančevu radi sticanja što boljeg praktičnog znanja. Posebno će značiti polaznicima novog smera “Tehničar za preradu nafte i gasa” koji je za potrebe Nis-a posle 30 godina ponovo uveden. U renoviranje i kompletno opremanje ovog modernog kabineta NIS je uložio više od 3 miliona dinara.
Kompanija NIS već je donirala milion dinara Tehničkoj školi za otvaranje “pametne učionice”.Savremene učionice i otvaranje novog obrazovnog profila za potrebe NIS-a u Pančevačkoj školi “23. maj” dobar su primer kako bi obrazovanje i priveda trebalo da sarađuju. https://www.youtube.com/watch?v=V-PhMo9L7K4

OŠ “Svetozar Marković Toza”: Spremni za novu školsku godinu

“Svake godine upisujemo veliki broj učenika u prvi razred, tako je u klupe seo 241 prvak” – rekao je rekao je direktor Osnovne škole “Svetozar Marković Toza” prof. Petar Narančić. – Imaćemo devet prvih odelјenja što je dobra stvar za nas, jer tako obezbeđujemo normu za naše nastavnike. Kao osnovna škola podržavamo inkluzivni sistem obrazovanja i aktivno učestvujemo u njemu, te su dva inkluzivna učenika upisana u prvi razred. Ukupno ih  imamo šest, a pedagoško-psihološka služba se trudi da pruži maksimalnu podršku tim đacima, dok pojedini imaju pratioce. Kako kaže Narančić, škola sarađuje i sa ŠOSO “Milan Petrović”, kao i sa Centrom za socijalni rad, te deca u inkluziji, uz podršku učitelјa, drugara, pedagoško – psihološke službe savladavaju posebne programe koji su namenjeni za njih i na taj način stiču obrazovanje u redovnoj školi.  – Što se tiče obezbeđenja, škola ima fizičko obezbeđenje i video nadzore sa IP kamerama, te putem interneta možemo da pratimo i od kuće dešavanja u školi – rekao je Narančić. – Pokriveni su hodnici i ona mesta za koja znamo da mogu da budu problematična. Za fizičko obezbeđenje angažovana je agencija, sa kojom roditelјi sklapaju ugovor. Pored toga, uveli smo i unutrašnje dežurstvo, kada  određeni broj nastavnika dežura za vreme velikih odmora u dvorištu škole, a tokom malih i velikih odmora u hodnicima. Kao i sve škole, imamo i mi problema, ali nijedan nećemo zataškati, već ako treba, uklјučujemo i spolјni faktor poput Centra za socijalni rad ili policiju.
Prema njegovim rečima, osim investicije Grada za kupovinu komjuterske opreme za školu, uz pomoć Gradske uprave za obrazovanje se zadnje dve godine rekonstruišu se toaleti, koji su bili vrlo stari. U pitanju je potpuna sanacija, sa uvođenjem tople vode na nivou cele škole.  Deo škole je okrečen, odnosno čitav sprat i četiri učionice u kojima su zamenjene i klupe, a za taj posao škola je sama obezbedila novac.
– Najvažnija novina kojom smo ušli u ovu školsku godinu je novi nastavni plan i program za prvi i peti razred – rekao je Petar Narančić. –  Ministarstvo prosvete, prateći savremene tokove u obrazovanju u svetu i u Evropi, pokušava da reformiše naš sistem obrazovanja i na taj način omogući da deca ne uče više samo “bubanjem”, već da gradivo usvajaju razumevanjem i da učenik, na kraju prvog i petog razreda ipak nešto zna i ume to znanje da primeni. Pripremlјeni su i novi udžbenici za te razrede, a svi naši nastavnici koji će raditi u ta dva razreda su tokom leta išli na obuke, kako bi spremni dočekali početak školske godine. Novim planom i programom nastavna gradiva za prvi i peti razred su sužena, izbačene su nepotrebne stvari, jer su deca bila preopterećena. Na ovaj način se đacima omogućuje da se baziraju na ono što je bitno, te će tako lakše razumeti i savladati gradivo.
– Jedna od novina je digitalna učionica, jer Ministarstvo prosvete pokušava da uvede digitalnu nastavu i digitalne udžbenike u naše škole – rekao je Narančić. – Pre izvesnog vremena, nastavnici iz svih škola u Srbiji su konkurisali za taj projekat, a iz naše škole je prošlo nekoliko nastavnika, koji su obučeni za digitalnu nastavu. Oprema stiže, te ćemo sa savremenom tehnologijom i opremom moći da radimo sa učenicima. Pored toga, od početka školske godine počeli su da se primenjuju elektronski dnevnici.
Po rečima našeg sagovornika, današnji učenici su generacija interneta, tableta, pametnih telefona, te su informacije u potpunosti dostupne, a internet je mnogo dobra stvar, ako se pametno koristi, te treba ići u korak sa vremenom. Iz tih razloga se pribegava i modernizaciji nastave, te će se za digitalnu nastavu koristiti LCD projektori, pametne table i slično. U školi su nastavnik srpskog jezika i geografije obučeni za profesore koji će držati taj vid nastave, a u nekom narednom periodu i drugi nastavnici će se obučiti.

Šid: Školski pribor deci ratnih vojnih invalida

Predsednik Opštine Šid Predrag Vuković uručio je 28 paketa školskog pribora deci ratnih vojnih invalida sa područja šidske opštine. Ovu praksu Opština Šid počela je prošle godine. Reč je o deci čiji su očevi i dede bili učesnici poslednjih ratnih dešavanja u našoj zemlji, od 1991. do 2000. godine. Opštinska organizacija ratnih vojnih invalida u Šidu ima oko 50 registrovanih članova okupljenih oko udruženja. Podelivši poklone, predsednik opštine je istakao da lokalna samouprava ima moralnu obavezu da pomaže deci ratnih vojnih invalida i palih boraca i dodao da će to nastaviti u budućem periodu, koliko bude u mogućnosti. Inače, udruženja ratnih vojnih invalida još uvek čekaju regulisanje statusa I svojih prava kao i prava boraca i porodica poginulih boraca. Pre tri meseca, zahtevali su od nadležnih državnih organa da učestvuju u izradi novog zakona kojim će im biti regulisani status i prava te očekuju da će u narednom periodu rešiti životne probleme. https://www.youtube.com/watch?v=NVjHL3r9KCc

Zanatski smerovi bez upisanih učenika

Kada govorimo o školama, neki smerovi i dalje nemaju nijednog upisanog učenika, bez obzira na zahteve tržišta. Jedna od njih je i Tehnička škola “Mileva Marić Ajnštajn” u Novom Sadu. Ta škola inače upisuje uobičajen broj učenika. Ipak, neki zanati odlaze u zaborav. Očekivanja nastavnika su da će zakon o dualnom obrazovanju promeniti to stanje, ali je potrebno i unaprediti status zanatskih radnika i onih koji ih zanatu uče.     https://www.youtube.com/watch?v=QgbD-MYyY6I

Pokrenuti predlozi za Oktobarsku nagradu i Novembarsku povelјu     

Komisija Skupštine grada Novog Sada za obeležavanje praznika, dodelu priznanja i međugradsku saradnju u zemlјi i inostranstvu pokrenula je inicijativu za predlaganje kandidata za  Oktobarsku nagradu i Novembarsku povelјu za 2018. godinu. Predlozi za Oktobarsku nagradu podnose se do 15. septembra, a za Novembarsku povelјu do 1. oktobra, i to na adresu Skupštine grada Novog Sada, Ulica Žarka Zrenjanina 2.
Oktobarska nagrada Novog Sada dodelјuje se povodom obeležavanja 23. oktobra – Dana oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu, kao društveno priznanje za izuzetne rezultate, dela i najviša dostignuća i ostvarenja, postignuta u toku jedne ili više godina, u oblasti privrede, društvenih i drugih delatnosti. Pojedinci ili grupe građana koji rade ili su radili na teritoriji grada, mogu biti nagrađeni za zajedničko delo ili ostvarenje, kao i preduzeća, ustanove i druge organizacije čije je sedište u Novom Sadu. Nagrada se dodelјuje za izuzetna ostvarenja u oblastima nauke, kulture i umetnosti, odnosno svih vidova stvaralaštva, publicistike i novinarstva u svim oblicima informisanja, planiranja i uređenja prostora i naselјa, arhitekture i graditelјstva, pronalazaštva, razvoja novih tehnologija i usvojenih novih tehnoloških sistema, unapređenja i zaštite životne sredine, prosvete i razvoja školstva, sporta i postignutih sportskih rezultata, zdravstva i zdravstvene zaštite i socijalnog i humanitarnog rada. Osim toga, može se posebno dodeliti učeniku i studentu, kao pojedincu ili grupi za zajedničko ostvarenje i rezultate u naučnom ili umetničkom radu, kao poseban vid društvenog priznanja za stvaralaštvo mladih na teritoriji grada.
Novembarska povelјa dodelјuje se za izuzetne rezultate i dostignuća u oblasti privrede, društvenih i drugih delatnosti, povodom obeležavanja 9. novembra 1918. godine, dana kada je srpska vojska oslobodila Novi Sad u Prvom svetskom ratu i 25. novembra iste godine, kada je Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje, donela odluku o prisajedinjenju Vojvodine Kralјevini Srbiji. Povelјu mogu dobiti pojedinci i grupe građana, preduzeća, ustanove i druge organizacije, i to za negovanje demokratskih tradicija i jačanje zajedništva građana Novog Sada, privredni razvoj, duhovno stvaralaštvo, zdravstvenu i socijalnu zaštitu, prosvetu i sport i druge delatnosti, humanitarne i dobrotvorne aktivnosti i ispolјavanje hrabrosti u vanrednim situacijama, spasavanje lјudskih života i sprečavanje materijalnih šteta.

Uskoro nastavak radova na OŠ „Ivo Lola Ribar”

Rekonstrukcija Osnovne škole „Ivo Lola Ribar” biće nastavlјeni narednih dana jer se očekuje potpisisavnje aneksa ugovora između Evropske investicione banke i izvođača radova, odnosno firme „Gat” d. o. o. Time će biti otklonjeni nedostaci projektne dokumentacije, a radovi na školi krenuće ubrzanim tempom. Po rečima direktora škole Saše Gajića, prošle godine je Grad odlučio da izdvoji dodatnu svotu da bi se radovi završili u što kraćem roku. „Iz budžeta Grada izdvojeno je 27 miliona dinara za završetak obnove škole. Projekat izgradnje, adaptacije i rekonstrukcije škole je izrađen 2010. godine, a radovi su započeti tek 2017. U međuvremenu došlo je do promene Zakona o izgradnji, zbog čega su majstori morali da obustave posao“, kaže Gajić. Dodaje da treba imati na umu da je Evropska investiciona banka davalac kredita pa je duži zastoj nastao zbog komplikovane birokratske procedure koja je usledila. „Ipak, potrudili smo se da u najkraćem roku otklonimo nedostatke“, kaže direktor.
Do sada je završena dogradnja gornjeg sprata i krova, izidani su pregradni zidovi, renovirani toaleti, zamenjena stolarija, a kako je najavio direktor, radovi u preostalom delu škole biće nastavlјeni najkasnije za dve do tri nedelјe. „Nastava se, kao i do sad, odvija bez poteškoća. Školsku godinu smo započeli u mnogo bolјim uslovima. Trenutno je deo dvorišta pregrađen jer će biti izgrađeni tereni, postavlјena tartan-staza, zamenjene klupe, korpe za otpatke i žardinjere. Učenici će dobiti i računarsku učionicu, kao i biblioteku sa čitaonicom“, rekao je Gajić.
Završena je dogradnja gornjeg sprata i krova, izidani su pregradni zidovi, renovirani toaleti, zamenjena stolarija, a deo dvorišta je pregrađen jer će biti izgrađeni tereni,postavlјena tartan staza, zamenjene klupe…  Iz Jedinice za upravlјanje projektom „Istraživanje i razvoj” najavili su da bi radovi trebalo da budu završeni za oko 60 dana. „Realno je da radovi budu završeni za dva meseca, naravno, ako nam vremenski uslovi to dozvole“, smatra Gajić, i dodaje da će do kraja godine ta najstarija novosadska škola, na radost đaka i nastavnika, biti jedna od opremlјenijih u Novom Sadu.
Nadgradnja zgrade OŠ„Ivo Lola Ribar” realizuje se u okviru Protokola o saradnji Grada Novog Sada, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Jedinice za upravlјanje projektom „Istraživanje i razvoj”, kojim je predviđena modernizacija škola kreditom Evropske ivesticione banke. Osim OŠ „Ivo Lola Ribar”, u Novom Sadu su obnovlјene OŠ „Velјko Vlahović” i „Nikola Tesla”.

Osam novih medalja za učenike Matematičke gimnazije

Na u subotu završenom Međunarodnom turniru metropola u Moskvi grad Beograd predstavljali su učenici Matematičke gimnazije koji su osvojili osam medalja. Ekipa grada Beograda osvojila je drugu ekipnu nagradu na glavnom takmičenju u konkurenciji 33 ekipe iz 27 zemalja sa četiri kontinenta.

Ivanjica: Novi vrtić za 125 mališana u Crnjevu

U ivanjičkom naselju Crnjevo počela je izgradnja vrtića koji će se prostirati na 1.000 kvadrata i koji će sledeće godine primiti 125 mališana. Predsednik opštine Ivanjica Zoran Lazović da se, u saradnji sa Ministarstvom privrede, krenulo sa za izgradnjom ovog projekta vrednog 80 miliona dinara.

Vremeplov: Bitka kod Maraton

Na današnji dan 12. septembra 490. p.n.e.  Atinjani su na istočnoj obali Atike, kod Maratona pobedili deset puta brojniju vojsku persijskog cara Darija (9.000 prema 100.000). U bici su poginula 192 grčka vojnika i 6.000 persijskih. Vest o pobedi u Atinu je doneo glasnik Fidipidis, pošto je pretrčao 40 kilometara i potom umro od premora. Po tom događaju se u modernom vremenu zove najduža trka u atletici.

Vremeplov: Okončana vladavina komunista u Poljskoj

U poljskom parlamentu na današnji dan 12. septembra 1989.  prihvaćena vlada jednog od lidera pokreta “Solidarnost” Tadeuša Mazovjeckog, čime je formalno okončana vladavina komunista u Poljskoj. 

Vremeplov: Otkrivena pećina Lesko

Tražeći izgubljenog psa, grupa tinejdžera otkrila je na današnji dan 1940 godine pećinu Lesko, kod mesta Montinjak u Dordonji (Francuska), čuveni arheološki lokalitet s crtežima iz paleolita. 

Vremeplov: Rođen Milan Grol

Srpski političar, pozorišni i književni kritičar Milan Grol, dugogodišnji dramaturg i upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu, od 1940. šef Demokratske stranke rođen je na današnji dan 1876. U Drugom svetskom ratu bio je član vlade Kraljevine Jugoslavije u emigraciji, a od marta do avgusta 1945. potpredsednik Vlade Demokratske Federativne Jugoslavije. 

Vremeplov: Rođen Džesi Ovens

Na današnji dan 12. septembra 1913. rođen američki atletičar Džesi Ovens, koji je osvojio četiri zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Berlinu 1936. Njegov trijumf naljutio Adolfa Hitlera, koji je napustio počasnu ložu kako bi izbegao da se rukuje s njim zato što je crnac. 

Vremeplov: Jan Sobjecki potukao tursku vojsku

Na današnji dan 12. septembra 1683. poljski kralj Jan III Sobjecki potukao tursku vojsku i razbio dvomesečnu drugu opsadu Beča, čime je sprečen prodor Turske u srednju Evropu. 

Vremeplov: Italijanska armija zauzela Rijeku

Italijanska armija sastavljena od dobrovoljaca pod komandom pesnika Gabrijela D’Anuncija na današnji dan 12. septembra 1919. zauzela Rijeku. Grad ostao pod italijanskom vlašću do kraja Drugog svetskog rata. 

Obeležen Međunarodni dan prevencije suicida

Svake godine više od 800 hiljada ljudi u svetu strada podižući ruku na sebe, odnosno jedno samoubistvo se desi na svakih 40 sekundi.  Povodom međunarodnog dana prevencije suicida, koji je obeležen 10. septembra, Novosadski Centar “Srce” je organizovao  kampanju nazvanu “Radimo zajedno kako bi se predupredilo samoubistvo”. Zastrašuje i činjenica da su upravo samoubistva treći uzrok smrti mladih do 25 godina. O tome kako pomoći onima koji pomišljaju da dignu ruku na sebe, kako im na pravi način biti podrška, za Radio-televiziju Vojvodine govorila je psihoterapeut Ivana Kamenarac.
https://www.youtube.com/watch?v=aK669MwEUPg

Centar „Srce”: Samoubistvo je moguće sprečiti

Svetski dan prevencije samoubistva pod sloganom „Radimo zajedno kako bi se predupredilo samoubistvo” obeležili su Institut za javno zdravlјe Vojvodine i Centar „Srce” javnom akcijom u Gimnazijskoj ulici. Statistika govori da je u Srbiji prošlogodišnja stopa bila iznad prosečne – 14,6 odsto (1.005 osoba), dok je u svetu neznatno iznad 12 odsto na 100.000 stanovnika. Šefica Odseka za zdravstveno vaspitanje Instituta za javno zdravlјe Vojvodine Snežana Ukropina ukazala je na drastične posledice takvog čina.
U Vojvodini se već treću godinu beleži stopa koja je ispod 20 procenata, a najniža u prošloj godini bila je u Bačkom Petrovcu (7,7) i Novom Sadu sa Petrovaradinom (9,2). Međutim, postoje opštine u okrugu koje su iznad proseka, a to su Bečej, Beočin, Temerin i Bač, dodala je doc. dr Snežana Ukropina. Prema njenim rečima, na svako samoubistvo ide 25 pokušaja. I jedno i drugo negativno utiče na članove porodice, prijatelјe i kolege, koji zajedno čine brojnu populaciju duboko pogođenu okolnostima.
Mere kojima društvo može sprečiti samoubistvo kompleksne su, ali se mogu podeliti na četiri osnovne grupe: obučavanje osoblјa, ograničavanje pristupa metodama kojima može da se izvrši (kontrola posedovanja oružja, bezbedno čuvanje lekova, obezbeđivanje visokih građevina i mostova itd.), rad s rizičnim grupama i odgovorno izveštavanje medija, bez senzacionalizma i slika.
Dugogodišnja volonterka Centra „Srce” Slavica Ranisavlјev Kovačev rekla je kako je samoubistvo i dalјe tabu tema, pa se o njemu slabo govori, osim kada se već dogodi, čime se stvara nerealna slika da ga je nemoguće sprečiti. Ono je u stvari krajnji čin osobe koja pati. Pre toga možemo mnogo toga uraditi da bi se suicid sprečio. Jedan od načina su SOS telefoni, objasnila je Ranisavlјev Kovačev. Kako dodaje, svake godine očitavamo sve veći broj poziva. Od početka godine do danas obavlјeno je 3.750 razgovora, od čega se 2.000 desilo u internet prostoru. Većinom nam se obraćaju lјudi do 30 godina, a najmlađa osoba koja nam se javila imala je samo devet. Statistika pokazuje da u rizičnu grupu spadaju i muškarci s više od 50 godina, do kojih je prilično teško doći jer su sami po sebi zatvoreni, kaže naša sagovornica.
Problemi koji navode na suicid – usamlјenost, porodični i partnerski odnosi, mentalni poremećaji itd. – uglavnom se prepliću. Ono na šta ove godine posebno apeluje Međunarodna asocijacija za prevenciju samoubistva jeste obraćanje osobi koja ima suicidalne misli, bez straha da nisu kompetentni, te da postoji neko drugi ko bi to pre njih trebalo da učini. https://www.youtube.com/watch?v=0P4m-ajk3HY

Prva pomoć SOS telefon

Centar „Srce” postoji već 27 godina i deo je svetske mreže za prevenciju samoubistva. Radi potpuno volonterski, od 17 do 23 sata svakog dana, poziv na broj 080-300-303 je besplatan, a uskoro će imati aplikaciju za prevenciju samoubistva. Aktivno slušanje s empatijom, bez osude, jeste njihova praksa. Centar „Srce” zovu lјudi koji žele da ostanu anonimni. Mi smo često prvi kojima se obraćaju kad shvate da ne mogu sami da se nose sa stvarima koje ih muče, rekla je Slavica Ranisavlјev Kovačev. Kako je dodala, u oktobru će početi obuka za nove volontere, pa se svako zainteresovan, stariji od 18 godina, može javiti.

Testovi na drogu

Novi Sad je trenutno jedini grad u Srbiji koji je sproveo testove na drogu u osnovnim školama, pa je tako akcija sprovedena i u OŠ “Svetozar Marković Toza”. – Bilo je roditelјa koji su odbili da uzmu testove, ali je velika većina ipak to prihvatila, jer ako na pravi način objasnite lјudima da je to dobra i pozitivna stvar kao vid preventive, onda ćete imati i dobru saradnju sa roditelјima, bitan je pristup – rekao je direktor Petar Narančić.
  1. Karlovci: Maloletnik vezao muškarca i ostavio ga, čovek umro

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu uhapsili su u ponedeljak maloletnika iz Sremskih Karlovaca zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo ubistvo. On se tereti da je 31. avgusta ove godine, u bagremaru na izlazu iz Karlovaca,  vezao ruke i noge šezdesetčetvorogodišnjem meštaninu i ostavio ga. Čovek je, u međuvremenu, preminuo, a njegovo telo pronađeno je prekjuče, nakon čega je obavljen uviđaj lica mesta i obdukcija. Osumnjičeni će, u zakonskom roku, biti sproveden sudiji za maloletnike Višeg suda u Novom Sadu.

Devojčica u Subotici umrla nakon treninga

Trinaestogodišnja devojčica, kojoj je pozlilo na treningu, preminula je u subotičkoj bolnici. Devojčica je u ponedeljak uveče bila na odbojkaškom treningu fiskulturnoj sali Srednje tehničke škole “Ivan Sarić”, gde joj je iznenada pozlilo. Devojčica je bila na treningu ženskog odbojkaškog kluba Spartak. Treneri su pokušali da pomognu devojčici, pozvali su Hitnu pomoć i M. M. je prebačena u bolnicu gde je kasnije preminula.

Povređena sedmogodišnja devojčica u Petrovaradinu

U ponedeljak uveče oko 20 časova u Petrovaradinu u Preradovićevoj ulici sedmogodišnja devojčica zadobila je povrede glave i ramena, te je prevezena na Dečiju hihrurgiju na dalјu dijagnostiku.

Beograd: Žena i dečak povređeni u udesu; vodila unuka u školu

Starija žena i 12. godišnji dečak povređeni su u ponedeljak ujutro u saobraćajnoj nesreći u Zaplanjskoj ulici u Beogradu, rekao je saradnik Hitne pomoći za komunikacije Mirko Lutovac. Kako je naveo, dečak je zbrinut na licu mesta i nije vožen u zdravstvenu ustanovu, dok je žena, koja ima oko 70 godina, prevezena u Urgentni centar.  Hitna pomoć primila je poziv da je došlo do udesa u 8.22 sata i da su povređeni pešaci, a na lice mesta su izašle dve lekarske ekipe.  Prema navodima medija, reč je o baki i unuku, a do nesreće je došlo kada je vozilo bele boje udarilo na pešačkom prelazu u ženu, koja je vodila unuka u školu.TV Prva javlјa da je žena zadobila povrede glave i grudnog koša.

About the Author

admin