“U sred srede” TV Subotica: Kovač “ono što se grbavo rodi, niko ne popravi”

U emisiji “U sred srede” TV Subotica o aktuelnim događajima u socijalnom dijalogu ministarstva prosvete i zaposlenih u sistemu obrazovanja, a posebno o platnim razredima i platama u javnom sektoru  govorili su  Hadži Zdravko M. Kovač i Jelena Zejak iz NSPRV i Čedomir Baroš  iz Sindikata obrazovanja Subotice. “Ne radi se o stepenima stručne spreme već plati koja zavisi o složenosti posla, odnosno o pet vezanih kriterijuma”,  rekao je prof. Kovač, koji je pokušao da objasni šta je bila  osnovna zamisao  još 2006.  kad je “posao bio doveden gotovo do kraja” i do čega se stiglo danas, rekavši da “nije optimista jer nema političke volje da se nepravde prema prosvetarima isprave”.          http://www.tvsubotica.com/index.php?c=emisija&emisijaid=3&slider=off&lg=sr

Bez dogovora: Štrajkom do ispunjenja uslova!

Predstavnici četiri reprezentativna sindikata prosvete su juče, nakon pregovora sa ministrom prosvete i državne uprave i lokalne samouprave, Mladenom Šarčevićem i Brankom Ružićem, doneli odluku da nastave sa organizovanjem štrajka, sve do ispunjenja zahteva. Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković rekla je da će se pregovori nastaviti i da će naredni sastanak sa nadležnima biti održan u utorak, 18. septembra. Prosvetari traže da svi zaposleni u obrazovanju sa sedmim stepenom stručne spreme budu u devetoj platnoj grupi, u prvom platnom razredu kaže Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije. “Svakako ostaje naš štrajk 19, svakako se razmatra radikalizacija štrajkova od 24, to je poslednja nedelјa septembra i čekamo ono jedno, jedino što smo tražili ovoga puta, samo jedan zahtev, deveta platna grupa, prvi platni razred, svi sa sedmim stepenom obrazovanja koji rade u prosveti izjavila je Jankovićeva. Kako su za RTV rekli u Ministarstvu prosvete, obe strane u socijalnom dijalogu iznele su svoje predloge, pa bi sindikalna udruženja narednih dana trebalo da iznesu predloge resornih ministarstava. Naredni sastanak nadležnih ministara i predstavnika četiri reprezentativna sindikata prosvete zakazan je za utorak, 18. septembar.
Sindikat radnika u prosveti Srbije, Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije Nezavisnost, Sindikat obrazovanja Srbije i Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije organizovali su 31. avgusta ulične proteste, a 3. i 9. septembra štrajk upozorenja, skraćivanjem nastave na 30 minuta u kojem je učestvovalo oko 1.000 škola.

Brnabić: Cilj Agende 2030, niko da ne ostane na kraju kolone

Smanjenje siromaštva, kvalitetnije obrazovanje, zdrava životna sredina, podizanje ekonomije i jačanje institucija su najvažniji ciljevi održivog razvoja, poručila je juče premijerka Ana Brnabić u obraćanju na otvaranju subregionalne konferencije o postignutom napretku u implementaciji Agende 2030. Iako težnje za njihovo ostvarenje mogu delovati utopijski, moramo nastaviti da idemo ka društvu u kojem niko neće biti isključen i zaboravljen, rekla je Brnabić. Istakla je da su ciljevi održivog razvoja osmišljeni kao ideja vodilja za one koji nastoje da poboljšaju živote ljudi, da bi svet koji ostavljamo budućim generacijama bio bolji od ovog u kojem danas živimo. Neki od najvažnijih ciljeva održivog razvoja su, kazala je, smanjenje siromaštva, kvalitetno obrazovanje, obezbeđivanje dostojong rada, zdrava životna sredine, podizanje ekonomije i jačanje institucija. “Ove težnje na jednom mestu mogu delovati utopijski, ali nas to ne sme sprečiti da nastavimo i damo sve od sebe da, korak po korak, napredujemo ka društvu u kojem niko neće biti zaboravljen i isključen iz društvenog napretka. To je glavni cilj agende – da niko ne ostane iza nas, na kraju kolone”, povukla je premijerka.
Ciljevi su, naznačila je, globalni, ali su putevi ka njihovom ostvarenju drugačiji u svakoj zemlji, a sprovođenje zajednički posao vlade, civilnog društva, akademske zajednice, lokalnih zajednica i međunarodnih institucija. U tom smislu, naglasila je da je Srbija među prvima u decembru 2015. godine formirala Međuresornu radnu grupu, za sprovođenje Agende 2030, a da je Skupština među prvima u svetu uradila procenu mogućnosti za realizaciju ciljeva i formirala fokus grupu koja nadgleda rad vlade u ovoj oblasti.
Vlada Srbije, dodala je, posebnu pažnju posvećuje obrazovanju, ekonomskom razvoju i smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte i merama prevencije i adaptacije na klimatske promene.

Konkurs za nastavnike osnovnih škola -“Digitalni čas”

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije raspisalo je Nagradni konkurs za nastavnike osnovnih škola “Digitalni čas” u školskoj 2018/2019. godini. Cilj konkursa je, navodi se na sajtu ministarstva, podsticanje upotrebe informacionih tehnologija kao nastavnih sredstava, odnosno upotreba informacionih tehnologija koje su primenljive u nastavi i ujedno usklađene sa zadacima i ciljevima časa. Nagradni konkurs namenjen je svim predmetnim i razrednim nastavnicima osnovnih škola čiji je osnivač Republika Srbija. Kako se navodi, rad nastavnika treba da sadrži prikaz jedne nastavne jedinice čiju realizaciju prati upotreba informacionih tehnologija kao nastavnog sredstva i prikaz aktivnosti realizovanih tokom određenog vremenskog perioda gde je IKT stavljen u funkciju rešavanja određenog, ranije uočenog, vaspitno-obrazovnog problema (na primer, disciplina, motivacija, pažnja, odsustvo…).
Novčane nagrade će se dodeliti za svaku grupu predmeta, a biće nagrađen ukupno 51 rad, i to u okviru prve, druge i treće nagrade. Za 51 rad za svaku grupu predmeta predviđene su novčane nagrade. Prva nagrada je 70. 000 dinara (po dva rada iz grupe predmeta) – ukupno 6 radova. Druga nagrada je 50.000 dinara (po tri rada iz grupe predmeta) – ukupno 9 radova. Treća nagrada je 30.000 dinara (po dvanaest radova iz grupe predmeta) – ukupno 36 radova. Prijava za učešće na konkursu i podnošenje radova i multimedijalnih materijala obavlja se putem veb stranice: http://digitalnicas. mtt. gov. rs počev od 19. septembra ove godine. Rok za podnošenje radova je 2. oktobar ove godine, navodi se na sajtu ministarstva.

“Nacrtaj, oboji i osvoji!”

Kompanija Forma Ideale tradicionalno, tokom septembra, organizuje veliki dečiji likovni konkurs pod sloganom “Nacrtaj, oboji i osvoji!”, a pravo učešća imaju prvaci i predškolci iz čitave Srbije. Najtalentovaniji mališani, čiji crteži na temu “Moja idealna soba” budu proglašeni najboljima, osvojiće brojne vredne nagrade: dečije sobe, ležajeve, relaks vreće i sveske. Pristigli radovi u tehnici po izboru biće ocenjivani tokom oktobra, a proglašenje najboljih i dodela nagrada biće organizovana 10. novembra u salonu Forma Ideale u Beogradu. Zbog masovnog učešća u proteklih šest godina, konkurs je dobio karakter manifestacije od nacionalnog značaja.
Mališani, njihovi roditelji, škole i predškolske ustanove zainteresovana za učešće na konkursu, sve informacije mogu dobiti putem telefona 034/308-100 ili mejla deciji.konkurs@formaideale.rs, kao i na sajtu www.formaideale.rs.

Mališani na Interkulturalnom kampu u Bečeju

U Bečeju je za vikend organizovan Interkulturalni kamp za decu iz socijalno ugroženih porodica „Pruži mi ruku – budi mi drug“, koji već 11 godinu organizuju entuzijasti iz Društva prijatelјa dece opštine Bečej. Ove godine je u dvodnevnom kampu boravilo 43 deteta, od kojih osam iz Bačkog Gradišta, uzrasta od pet do 17 godina. Ovo treći put kako su predškolci uklјučeni u rad kampa i sa njima aktivosti Predškolske ustanove „Labud Pejović“. – Sve su teži uslovi za organizaciju ovakve vrste aktivnosti, ali uz podršku lokalne samouprave, kolega iz Predškolske ustanove, izviđača, srednjoškolske grupe „kosmopoliti“ i brojnih donatora iz privrednog sektora uspevamo da organizujemo dvodnevni kamp, uz napomenu da je ranijih godina bio trodnevni – ističe predsednice Društva prijatelјa dece opštine Bečej Izabela Šormaz. – Prvi put imamo decu koja su u obavezi da pohađaju pripremni predškolski program, a nisu se uklјučila. Ima i dece koja bi po uzrastu trebala da su školarci, ali nisu i ovo im je prva prilika da se uklјuče u vaspitni rad. Međutim, ima i učesnika koji su godinama sa nama, kao i onih koji su tokom školske godine uklјučeni u naš program sicijalno-pedagošle podrške.
Aktivnost Interkulturalnog kampa se, tradicionalno, realizuje u uređenom Izviđačkom centru kraj Radarske stanice, gde postoje optimalni uslovi za realizaciju ovakve vrste aktivnosti. Tokom dvodnevnog programa krenulo se s igrama upoznavanja i kasnije slobodnim igrama na livadi, preko učešća u raznim edukativnim radionicama i stazi dečije radosti, do stavlјanja akcenta na vršnjačkom druženju. – Deca uživaju u pripremlјenom programu. Imajući u vidu ekonomsko-socijalno stanje u njihovim porodicama, mnogi u realnom životu nemaju priliku da odlaze u kupovinu. Zbog toga smo im štampali žetone i oni su na sedam prodajnih štandova simbolično „kupovali“ školski pribor, koji svake godine donira ovdašnja knjižara „Prizma 93.“, ali i obuću, odeću, higijensku i drugu robu nabavlјenu putem donacija za sebe, ali i braću, sestre, čak, roditelјe – zaklјučuje Izabela Šormaz.
Izabela ističe da su tokom pripremanja ovogodišnjeg kampa aktivisti Društva prijatelјa dece došli do zapanjujućeg podatka. – Utvrdili smo da na 23 adrese nema nikoga. Čitave porodice su otišle u inostranstvo i sa njima deca predškolskog i školskog uzrasta, što znači da neće biti uklјučena u ovdašnji vaspitno-obrazovni sistem – navela je Šormaz.

Znanje i ljubav prema ruskom jeziku

Teodora Mladenović, učenica 7. razreda inđijske OŠ “Jovan Popović” učestvovala je na Međunarodnom festivalu ruskog jezika u Moskvi. Bila je jedini predstavnik iz Srbije u konkurenciji takmičara iz 25 zemalja. Ruskoj publici predstavila se prozom i poezijom što je žiri veoma visoko ocenio i nagradio učešćem na gala koncertu. Ruski jezik Teodora uči već nekoliko godina, samoinicijativno iz jednostavne ljubavi prema tom svetskom jeziku. Ljubav prema jeziku pretočila se u ljubav prema ljudima za nedelju dana boravka u Rusiji. Za svoj uspeh Teodora je dobila knjigu i priznanje, a utisci koje nosi iz Rusije ostaće joj kao velika uspomena na jedan narod i njegov jezik.

“Olimpijska porodica” za mlade olimpijce, trenere i učitelje

Srbiju će na trećim Olimpijskim igrama mladih, u Buenos Airesu, od 6. do 8. oktobra, predstavljati 16 olimpijaca u osam sporotva, a za njih, je danas u Starom dvoru upriličena svečanost “Olimpijska porodica”, koja je okupila i njihove roditelje, trenere i učitelje. Nakon svečanosti, sportisti su otišli na zajednički kamp u Košutnjaku, gde će redovno trenirati i imati niz radionica u okviru priprema igre u glavnom gradu Argentine. Na Olimpijskim igrama mladih učestvovaće olimpijci iz 205 država. Državni sekretar u Ministarstvu za sport i omladinu Predrag Peruničić istakao je da je dobra saradnja ministarstva, Sekretarijata za sport i omladinu i Olimpijskog komiteta Srbije dala odlične rezultate, tako da imamo 410 najboljih mladih sportista, koji su i odlični đaci, a od kojih je 16 olimpijaca koji će predstavljati Srbiju u osam sporotva.
Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) Božidar Maljković je rekao da naši mladi sportisti sada prvi put ulaze u olimpijsku porodicu i da je to važan momenat za sve njih, kao i za njihove porodice, klubove i škole. Roditeljima mladih olimpijaca Maljković je uručio priznanja za podršku, kao i resornom ministarstvu i Zavodu za sport i medicinu sporta Srbije, koji pružaju podršku tokom priprema za takmičenja.
Zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović izrazio je nadu da će naši mladi sportisti imati dobre i kvalitetne uslove na takmičenjima u Buenos Airesu, da će se družiti, razmenjivati iskustva i da će im to lepo sećanje biti podstrek i motiv da više treniraju, kako bi se popeli na balkon, gde naši najuspešnijih sportisti proslavljaju uspehe i medalje sa građanima. On je izrazio nadu da će naši mladi sportisti ispuniti poverenje koje im je dato i da će učiniti da se često čuje srpska himna i vijori srpska zastava. “Ako to i ne bude, sigurno je da ste vi nada srpskog sporta i sigurno je da ćemo vas i dalje podržavati, kao što smo to činili do sada”, rekao je Mladenović, a saopšteno je iz Gradske uprave.

Besplatna filmska radionica za mlade

U više od 10 gradova u toku je jednomesečni festival nezavisne kulture “Na sopstveni pogon”, a slogan ovogodišnjeg, četvrtog festivalskog izdanja je – Novi prostori kulture. Jedan od tih prostora nalazi se u Opštini Sečanj, u selu Banatska Dubica, gde će se održati besplatna filmska radionica za mlade od 14. do 16. septembra. Radionicu organizuju UG “Satibara” iz Beograda i UG “Moba” iz Kikinde, sa sedištem u Banatskoj Dubici. Kratki film snimljen tokom radionice biće premijerno prikazan na 9. MikroFAF festivalu u Beogradu.
Program radionice: petak, 14.9. od 16h – Upoznavanje, razmena ideja, istraživanje lokacija za snimanje, rad na scenariju, podela na članove filmske ekipe. Subota, 15.9. od 12h do 19h – Snimajući dan sa pauzom za ručak. Nedelja, 16.9. od 12h do 19h – Snimajući dan sa pauzom za ručak. Tokom snimajućih dana ručak je obezbeđen za sve učesnike radionice

Sombor: Vrtić u Klјajićevu u novom ruhu

Zahvalјujući tome što je svojevremeno dobio najviše glasova samih građana u okviru projekta „Participativno budžetiranje“, projekat rekonstrukcije vrtića „Zvezdice“ u Klјajićevu se ovih dana i završio, pa su tamošnji mališani krenuli ove jeseni u objekat Predškolske ustanove „Vera Gucunja“ u kojem su kompletno rekonstruisani sanitarni čvorovi i kupatila za decu i osoblјe vrtića. U sklopu rekonstrukcije sanitarnih čvorova zamenjene su vodovodne i kanalizacione cevi, pločice, bojleri, oprema za kupatila i toalet, zamenjeni prozori, električne instalacije. Ipak, majstori nisu „stali“ samo u tom delu vrtića, pošto su u skladu sa planiranim radovima u okviru projekta, obavlјeni i keramički radovi i zamenjen bojler u kuhinji vrtića. Radove je izvela somborska firma „Somborelektro“, a vrednost obavlјenih radova iznosi 2.000.000 dinara.
Rekonstrukcija vrtića u Klјajićevu je realizovana u okviru projekta „Participativno budžetiranje 2018“, u toku planiranja budžeta grada za 2018. godinu. Projekat rekonstrukcije vrtića i tokom prikuplјanja predloga, a potom i na završnom glasanju, podržalo je najviše građana. Za ovaj projekat na završnom glasanju, od  1137 građana  koji su pristupili glasanju, glasalo je 628 građana. Rekonstrukcija vrtića u Klјajićevu je treći projekat realizovan u okviru „Participativnog budžetiranja“, a realizacija projekata obezbeđuje se iz sredstava ostvarenih naplatom poreza na imovinu u Somboru.

SMŠ: “Uhvati film – pusti predrasude”

Edukacijom u Srednjoj medicinskoj školi “7. april”, koja će se održati 17. i 19. septembra, Kreativno-afirmativna organizacija PARNAS započinje praktičnu realizaciju projekta “Uhvati film – pusti predrasude”, podržanog od strane Gradske uprave za sport i omladinu. U dogovoru sa osobljem Medicinske škole, đaci će imati priliku da nauče, pre svega, o stečenom invaliditetu i osobama sa invaliditetom koje imaju cerebralnu paralizu, kroz projekcije filmova sa prošlogodišnjih „Uhvati film” festivala i diskusiju u kojima će dekonstruisati stereotipe i predrasude uočene u filomovima. Cilj projekta je podsticanje prevencije diskriminacije socijalno osetljivih grupa mladih i afirmisanje filma kao sredstva edukacije za postizanje socijalne promene. Edukacija senzibiliše i nastavno osoblje po pitanjima diskriminacije i socijalnog uključivanja osetljivih grupa i podstiče ih da ovaj aspekt primene u svom radu sa mladima.

Prostor za mlade u Kanjiži

U Kanjiži je pre nekoliko dana otvorena prva “coworking” kancelarija, prostor u kome mladi mogu da rade u zajednici, a organizatori za njih mogu da organizuju odgovarajuće obuke. Kancelarija je otvorena u okviru projekta “youmig”. Osnovni cilj prekograničnog Interreg projekta “Youmig” je da se mladi ljudi zadrže u našoj zemlji. Podršku tom cilju daju Coworking kancelarije, u kojima mladi preduzetnici mogu da rade, ali i da razmene iskustva. Jedna takva kancelarija već tri godine uspešno radi u Mokrinu. “Tu su ljudi iz celog sveta, pogotovo u toku letnjeg perioda. Tokom zimskog dolaze firme na tim bilding aktivnosti. Često organizujemo i neke redionice i događaje za lokalnu zajednicu, kako bi i njih podržali i kako bi i oni imali što više sadržaja. Za njih je prostor za rad besplatan, dakle za ljude iz Kikinde i Mokrina. Imaju prostor i za uživanje i za rad. Sve im je obezbeđeno kako bi se fokusirali samo na njihov rad”, izjavila je Branislava Bandić fotografkinja i dizajnerka u Mokrin Hausu.
 Na otvaranju Coworking prostora u Kanjiži prisustvovao je i Oto Rat, osnivač slične kancelarije u Austriji. On je tom prilikom istakao da su mesta idealna za razvoj ideja i preduzetništva kod mladih ljudi.
Coworking kancelarije imaju brojne pozitvne efekte. Mladi mogu da rade u zajednici, mogu da sarađuju i da razmenjuju iskustva. Pored toga mogu da iskoriste poslovne veze ostalih korisnika. Verujem da je otvaranje kancelarije u mestu kao što je Kanjiža pravi pogodak ističe Rat. Zahvaljujući prekograničnom programu “Youmig” novootvoreni prostor u okviru Omladinskog doma u Kanjiži zainteresovani će moći da koriste besplatno. Organizatori najavljuju bogat sadržaj i brojne radionice i obuke za sve mlade preduzetnike.

Zrenjanin: Spoj matematike i slikarstva

Spoj dve oblasti matematike i slikarstva zasijala je u zrenjaninskom Kulturnom centru na izložbi slika kineskog umetnika Pamvilesa koji, pomoću kodova koje je sam kreirao, sakriva informacije unutar slika. Izložba njegovih radova otvorena je do 18. septembra. U izložbenom salonu Kulurnog centra Zrenjanina postavljena je Izložba crteža kineskog umetnika Pamvilesa Xuang Ming Chenga koji je kako kaže pronašao umetnost kada je imao svega 18 godina, i od tada je ona deo njegovog života. Njegove slike govore o životu, polu, religiji, matematici, filozofiji i obuhvata mnoge druge oblasti i predmete. “Moji radovi su inspirisani matematikom, ja sam zapravo završio matematiku u Kini, ali se slikarstvom bavim iz hobija. Većinu stvari koju radim ubacujem i korporiram matematičke šeme i radovi su dosta inspirisani samom naukom. U svojim radovima koristim određene šifre koje sam pravio, one su inspirisane matematikom. Te šifre su više simbolične i zajedno sa mojim slikama predstavljaju neki veći simbol”, izjavio je autor izložbe. Pamviles je u protekle četiri godine učestvovao u mnogim umetničkim aktivnostima u Kini. Imao je dosta izložbi među kojima i samostalnu, u njegovom rodnom gradu, dok grupnu izložbu očekuje u Kulturnom centru Dongguana. Objavio je svoju knjigu o njegovim pričama, slikama, poeziji i filozofiji. 

Istorijski uspeh mažoretkinja iz Sonte

Mažoretkinje iz Sonte ostvarile su istorijski uspeh na Evropskom prvenstvu, koje je po prvi put održano u Srbiji (Sokobanja).  Mažoretkinje KUD-a “Mazoret Sonta” takmičile su se u četiri kategorije i ostvarile odlične rezultate. Prvo zlato je osvojila Sara Butković u kategoriji solo mace kadeti, dok je drugo zlato otišlo u ruke paru devojaka koje su u jakoj konkurenciji osvojile zlatnu medalju i ponele laskavu titulu evropskih prvakinja u kategoriji duo kadeti štap. U formacijskom delu ekipa Sonte je osvojila srebro i bronzu u kategoriji štap i kadeti.

Vremeplov: Proglašena autokefalnost SPC

Na današnji dan 14. septembra1219. godine proglašena autokefalnost Srpske pravoslavne crkve, sa sedištem u manastiru Žiča, koju je kod vizantijskog cara Teodora I Laskarisa i nikejskog patrijarha Manojla I Haritopula izdejstvovao Sveti Sava (svetovno ime Rastko Nemanjić) potom prvi srpski arhiepiskop.

Vremeplov: Rođen Simo Matavulj

Srpski pisac Simo Matavulj, član Srpske kraljevske akademije, jedan od najistaknutijih predstavnika srpskog realizma (“Bakonja fra Brne”, “Uskok”, zbirke pripovedaka “Iz primorskog života”, “S mora i planine”, “Beogradske priče”). rođen je na današnji dan 14. septembra 1852. 

Vremeplov: Umro Jovan Zlatousti

Jovan Zlatousti, carigradski patrijarh, čuveni teolog i propovjednik, hrišćanski svetac i jedan od četiri crkvena oca pravoslavne crkve,  umro je na današnji dan 407. godine.

Vremeplov: Učitelj napao „Noćnu stražu“

U Amsterdamu jedan nezaposlen učitelj je 14. septembra 1975. nožem isekao „Noćnu stražu“, jednu od najcjenjenijih Rembrantovih slika.

Vremeplov: Umro Dante

Dante Aligijeri najveći italijanski pesnik, koji je u svom delu sintetizovao srednjevekovnu kulturu i nagovestio novi duh koji će se afirmisati u renesansi umro je na današnji dan 1321 godine. Bio je i prozni pisac, književni teoretičar, filozof i političar. Njegova “Božanstvena komedija” smatra se jednim od najznačajnijih dela u svetskoj književnosti. 

Vremeplov: Umro Masarik

Češki državnik i filozof Tomaš Garig Masarik, profesor Praškog univerziteta umro je na današnji dan 1937.. Osnivač i ideolog liberalne Češke narodne stranke (1900-20) koja se borila za autonomiju Češke u okviru Austro-Ugarske. Bio je prvi predsednik Čehoslovačke od 1918. do 1935. 

Sistematski pregledi u školama dobar način prevencije bolesti

Sistematski zdravstveni pregledi dece u školama obavljaju se na dve godine u zdravstvenim ustanovama koje imaju školske dispanzere, prema kvalitetu i sadržaju koji je propisala država. To praktično znači da je svako dete obavezno da uradi laboratorijsku analizu, proveru vida, funkcija kičme i ekstremiteta, kao i funkcije pluća i rada srca. Zdravlje pre svega – sa tom idejom na početku svake školske godine počinju i sistematski pregledi. Svako odeljenje svake škole dobije svoj termin u zdravstvenoj ustanovi gde obalja pedijatrijske i specijalističke provere. Reč je o deci u razvoju pa se posebna pažnja poklanja kičmenom stubu, pregledu pluća i radu srca. Deca koja se bave sportom prolaze i dodatne preglede u specijalizovanim sportskm dispanzerima, neposredno pre početka školskih takmičenja. Ima faktora rizika koji mogu uticati na zdravstvenu situaciju deteta u međuvremenu, ali oni ne umanju važnost redovnih kontrola. Sistematski pregledi su obavezni ali roditelji često smatraju da bi ih trebalo sprovoditi svake godine. Faktori rizika koji mogu za kratko vreme značajno da naruše zdravlje, pre svega srca, mogu biti nelečene infekcije, uzimanje stimulativnih sredstava kao i neproverenih suplemenata. Uloga roditelja sizbijanu rizičnog ponašanja je presudna. https://www.youtube.com/watch?v=TyiSmdHCPdY

Svako peto dete u Srbiji ima višak kilograma

U Srbiji gotovo svako peto dete ima višak kilograma, osam odsto njih je gojazno, a broj gojazne dece iz godine u godinu se stalno povećava. Nepravilna ishrana – brza hrana, slatkiši, gazirani sokovi, ali i slaba fizička aktivnost glavni su krivci za višak kilograma kod dece u školskom uzrastu. Istraživanja Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” pokazala su da 43 odsto đaka svakog dana konzumira slatkiše, pri čemu svako četvrto dete jede slatkiše više puta u toku dana. Naviku da svaki dan pojede jabuku, krušku ili neko drugo voće ima tek svaki peti učenik, ali zato isto toliko njih svakodnevno pije gazirane sokove.
Specijalista higijene iz Instituta Batut Jelena Kašanin kaže da je za prevenciju gojaznosti kod dece školskog uzrasta od velikog značaja pravilan raspored obroka u toku dana. Ona pojašnjava da deca ujutro, pre polaska u školu, treba da doručkuju, a da u školu obavezno ponesu užinu koju će da pojedu za vreme školskog odmora. Užina ne treba da bude proizvod sa visokim sadržajem masti i koncentrisanih ugljenih hidrata koji mogu da dovedu do gojaznosti, već obrok bogat voćem i žitaricama. “Važno je da užina za vreme školskog odmora ne bude prvi obrok u toku dana. Pre polaska u školu obavezan je dorucak, a dete u školu može da ponese sendvič sa salatom ili mladim sirom, parče kukuruzne proje, orašasto voće”, kaže Kašanin za Tanjug. Ona je pojasnila da se najčešće zaboravlja da je važno tokom dana unositi dovoljno tečnosti i da je zabluda da sokovi ili slatki gazirani napici mogu da zamene vodu. “Brza hrana ili testa od belog brašna ne treba da čine užinu u školi, jer u njima nema dovoljne količine vitamina i minerala koji su neophodni deci školskog uzrasta. Treba izbegavati slane i slatke grickalice, kao i sendviče koji sadrže visokokalorijske namaze i suhomesnate proizvode”, naglasila je ona.
Pravilne navike u ishrani , kako kaže, stiču se u porodici te ukoliko deca još u mlađem školskom uzrastu učestvuju u odabiru i pripremi užine oni će vremenom razviti pravilne navike i kasnije, u višim razredima, lakše se izboriti sa “modom” kupovine užine.

Tribina na temu zaštita od nasilja u porodici

Od početka ove godine na teritoriji opštine Stara Pazova zabeleženo je 75 prijava porodičnog nasilja.  Najveći broj prijava zabeležen je u avgustu, i to 13, dok je najmanje konflikata bilo u februaru ove godine, svega dva. U staropazovačkom Centru za socijalni rad ističu da su u čak 61-om slučaju učesnici nasilja odrasli i stari, a među oblicima nasilja prisutni su psihičko i fizičko. Tribina na temu zaštita od nasilja u porodici u svetlu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici i prava žrtava koja se realizuje u okviru projekta “Imam pravo na zaštitu” biće održana u sredu 12. septembra u prostorijama Mesne zajednice Banovci Dunav sa početkom u 19 časova. Tribinu realizuje Centar za socijalni rad Stara Pazova pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, a na istoj će, između ostalog, govoriti socijalni radnici, predstavnici Osnovnog javnog tužilaštva u Staroj Pazovi i policijska inspektorka Policijske stanice u Staroj Pazovi od kojih će zainteresovani moći dobiti odgovore sa problemom porodičnog nasilja.

U rukama tinejdžera češće telefon nego knjiga

Bez mobilnih telefona u školskim klupama – to je francuska vlada zakonom uredila pre mesec dana. U Srbiji takav zakon ne postoji. Gotovo da nema učenika koji u đačku torbu osim knjiga ne pakuje i mobilni telefon. Ispred petnaest hiljada naslova samo jedna tinejdžerka. Dečija biblioteka “Rastko” može se pohvaliti bogatim fondom knjiga, ali ne i brojem čitalaca. “Trenutno čitam knjigu ‘Plava’ u kojoj se radi o devojčici Luni koja ima anoreksiju.  Ne čitam  puno, a ni moje drugarice. Nemamo toliko vremena i nije to toliko interesantno nekima”,  kaže Anja Lojen. 
A kada se zainteresuju tinejdžeri, kažu u biblioteci, najčešće čitaju problemsku literaturu – knjige o narkomaniji ili kockanju. Nezaobilazni su i stripovi.  “Mogu da kažem da se čita dosta žanrovska literatura, čita se naučna fantastika i fantastika epska na primer, čitaju se krimići, detektivski romani, Agata Kristi”, kaže Biljana Petrović iz Dečije biblioteke “Rastko”.
Da su u čitanju deca revnosnija od tinejdžera najbolje potvrđuje projekat biblioteke Grada Beograda “Čitam, pa šta” u kom prikaze pročitanih knjiga pišu đaci. Broj osnovaca do četvrtog razreda je čak pet puta veći nego onih od petog do osmog razreda kojih je bilo samo dvadesetak.
“Vršnjaci jako nameću te različite teme od onoga što bismo mi na primer želeli i vrše te vršnjačke pritiske. Na taj način se neka deca i zbog toga odriču nekih sadržaja, pa čak i deca koja čitaju vrlo retko kažu da čitaju”, kaže Branka Tišma, školski psiholog. Nisu samo vršnjaci ogledalo tinejdžera. U udruženju koje okuplja roditelje smatraju da je njihova uloga izuzetno važna i da krivicu za to što se u rukama tinejdžera češće viđa telefon nego knjiga treba da snose i roditelji. “Jedno ne treba da izuzme drugo, dete ne treba da ostane bez telefona da bi čitalo, detetu treba da se razvija navika da on čita knjigu, a sada taj telefon je nužno što svi imamo i nećemo mu oduzeti, ali navika za čitanje ne bi trebala da ima veze sa upotrebom telefona”, kaže Gordana Plemić iz Udruženja “Roditelj”.  Takođe, roditelji bi trebalo da se okanu ucena, jer su beskorisne, poručuju stručnjaci. Bolje je, kažu, da razmišljaju o čitanju knjiga sa decom i razgovoru o njima. A dobar razgovor, tvrde, može biti bolji od svakog telefona.

Oporavio se dečak za kojeg se sumnjalo da ima groznicu Zapadnog Nila

Dečak koji je zbrinut u Institutu za majku i dete “Dr Vukan Čupić” zbog sumnje da je oboleo od groznice Zapadnog Nila,  uspešno se oporavio i juče je pušten  kući. Direktor Instituta Radoje Simić rekao je za Tanjug da su prve analize, kada je dete stiglo, upućivale na mogući meningoencefalitis (upala moždanih opni) izazvan virusom Zapadnog Nila, ali da to još nije potvrđeno. “Čekaju se rezultati analiza iz referentne laboratorije i tada ćemo znati da li je zaista bila groznica Zapadnog Nila. Najvažnije je da se dete dobro oporavilo i da nema nikakvih posledica”, naglasio je Simić. Ako analize budu pokazale da se radi o virusu Zapadnog Nila, to će biti prvi slučaj te infekcije koji je dokazan kod dece u Srbiji. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, dosad je u Srbiji od ove infekcije obolelo 286 ljudi, od kojih je 29 umrlo. U Beogradu je i dalje najviše registrovanih slučajeva – 141.

Đački  dinar: Samo u humanitarne svrhe

I dok u nekim školama roditelji plaćaju različite stavke, u drugima ne plaćaju ništa od navedenog nego skupljaju pare da daju onima kojima su one u datom momentu najpotrebnije. – Roditelji u našoj školi ništa nisu dužni da plaćaju, mi nemamo ništa od navedenih stavki. U našoj školi je puno dece sa posebnim potrebama i mislimo da je njima pomoć neophodna. Tako te pare koje bi roditelji davali nekim službama usmerimo tamo gde su svrsishodne. Imali smo do sada nekoliko situacija kada smo pomagali zaista kritičnim slučajevima. Skupljali smo pare za decu koja su išla u inostranstvo na operaciju. Nedavno smo jednom đaku obezbedili boce sa kiseonikom, sa kojima je dolazio u školu. Uglavnom pred Savet roditelja iznesemo koji je to glavni problem i kada se skupe pare, predamo ih roditeljima. U sam proces organizacije tih prikupljenih para uključeno je nekoliko ljudi, od nastavnika do roditelja, tako da uvek sve protekne u najboljem redu. Deci kojoj smo pomogli pomoć je veoma značila u tom momentu i roditelji su nam i danas veoma zahvalni – istakla je Marica Remenski, direktorka škole “1.300 kaplara”.

Britanski naučnici na pragu testa za rano otkrivanje autizma

Nova studija koju su sproveli naučnici s Univerziteta Warwick, a koja je objavljena u časopisu Molecular Autism, pokazala je da postoji viši stepen oštećenja proteina kod dece koja imaju autizam. Ovi testovi otvaraju mogućnost razvoja urinskog ili krvnog testa za otkrivanje autizma, što bi moglo dovesti do ranijeg otkrivanja autizma kod dece. Ipak, stručnjaci naglašavaju da treba biti oprezan jer je potrebno još mnogo raditi na potpunom razvoju ovog testa. Autizam utiče na ponašanje, a naročito na društvenu interakciju, ali ga je teško uočiti kod beba pa se dijagnoza obično postavlja u uzrastu od dve godine, a često i mnogo kasnije. Trenutno nema bioloških testova koji mogu otkriti ovo stanje, a dijagnozu utvrđuju lekari na osnovu procene ponašanja. Za ovu studiju istraživači su ispitali hemijske razlike u krvi i urinu kod 38 autistične dece i 31 deteta koje nema ovaj poremećaj. Sva deca su bila u uzrastu između pet i dvanaest godina. Deca s autizmom imala su viši nivo oštećenih proteina, naročito u krvnoj plazmi.
Doktorka Naila Rabbani s Univerziteta Warwick, koja je vodila istraživanje, rekla je za BBC kako bi ovi testovi uočavanjem markera mogli omogućiti lekarima da ranije postave dijagnozu autizma. Dodala je kako je njihov sledeći korak ponavljanje studije u drugim grupama. “Imamo metodu, imamo sve, samo je trebamo ponoviti. Volela bih raditi s mlađom decom, možda čak sa decom u uzrastu od dve ili jedne godine. Nakon toga bismo test potvrdili u većoj grupi. Tek tada će testovi biti spremni za skrining”, rekla je Rabbani. Za BBC je rekla kako se nada da će ovi testovi otkriti određene faktore koji uzrokuju autizam i poboljšavaju dijagnozu. Trenutno ne postoje biološki testovi za autizam.

By admin