Vesti – 17.09.2018.

Minimalna cena rada  155,30 dinara

Minimalna cena rada, bez poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za narednu godinu iznosiće 155,30 dinara (neto) po radnom času, uz povećanje od 8,6 odsto koje će se primenjivati od 1. januara. Tu odluku o visini minimalne cene rada za period januar-decembar 2019. godine Vlada Srbije je usvojila na sednici održanoj 14. septembra 2018.
Pored toga, članovi Vlade usvojili su Osnovu za zaključivanje Sporazuma između Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) u pogledu saradnje na terenu uključujući i kontekst programa CERN-a za nastavnike i učenike srednjih škola i srodne nastavne i terenske aktivnosti. Za potpisnika sporazuma ovlašćen je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević. Na sednici je usvojen Predlog zakona o centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja. Usvajanjem ovog zakona obezbediće se jedinstvena baza podataka o obveznicima doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, osiguranicima i osiguranim licima u koju se podaci unose i čuvaju i dnevno elektronski ažuriraju.

Štrajkovi do daljnjeg!

Predsednici četiri reprezentativna sindikata prosvete su, nakon pregovora sa ministrom prosvete i državne uprave i lokalne samouprave, Mladenom Šarčevićem i Brankom Ružićem, doneli odluku da nastave sa organizovanjem štrajka, sve do ispunjenja zahteva.  Ostaje  štrajk  zakazan za 19, a razmatra radikalizacija štrajkova od 24.
Kako su za RTV rekli u Ministarstvu prosvete, obe strane u socijalnom dijalogu iznele su svoje predloge, pa bi sindikalna udruženja narednih dana trebalo da iznesu predloge resornih ministarstava. Naredni sastanak nadležnih ministara i predstavnika četiri reprezentativna sindikata prosvete zakazan je za utorak, 18. septembar.Sindikat radnika u prosveti Srbije, Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije Nezavisnost, Sindikat obrazovanja Srbije i Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije organizovali su 31. avgusta ulične proteste, a 3. i 9. septembra štrajk upozorenja, skraćivanjem nastave na 30 minuta. (→Saopštenja)

Dilema: Koji fakultet upisati?

U Somboru , Apatinu, Odžacima i Kuli postoje odeljenja tri privatna fakulteta i državni Pedagoški. Mada ne postoji evidencija koliki broj od 1200 svršenih srednjoškolaca je odlučio da studira Na Edukonsu, Megatrendu i novootvorenom Odeljenju Fakulteta za menadžment u Odžacima ima dovoljno mesta. Koji fakultet odabrati u malom mestu kada nemate dovoljno novca, a želite da studirate. Šta se nudi svršenim srednjoškolcima u Zapadno-bačkom okrugu pred drugi upisni rok.
Todor Lučar je stipendista fakulteta FAM u Odžacima i studiraće uz rad, jer nije mogao da putuje u Novi Sad. “Odlučio sam se za menadžment informacionih tehnologija i zato što odavde sam iz Odžaka i drago mi je što se otvara ovde. Inače sam u Magni počeo da radim i ne želim da izgubim taj posao, a želim da završim fakultet”, pojasnio je Lučar.
Dekan Fakulteta za menadžment prof.dr Goran Kvrgić kaže da su odlučili da dođu na noge studentima i da žele da im omoguće povoljno sticanje znanja po najnižoj ceni studiranja. “Ono po čemu se izdvajamo jesu savremeni programi i ono što se danas radi u Evropskoj uniji i ono što se danas radi u svetu. Profesori koji su provereni u smislu dugogodišnje prakse. Naši studenti imaju naglasak na praktičnim znanjim i osposobljenosti studenata da mogu bez problema da se uklope u privredni život u Srbiji.Imamo i nagrade za naše studente. Stipendiramo one koji su najbolji, dakle, šaljemo poruku studentima da se svaki rad vrednuje i isplati”, izjavio je on za RTV.
Mia Marić, prodekan za nastavu Pedagoškog fakulteta kaže da mesta pred drugi rok ima dovoljno i da očekuje one koji nisu uspeli da upišu željeni fakultet, “Mi upisujemo student i u ovom roku na sva četiri smera akademskih studija, učitelj vaspitač, dizajner medija u obrazovanju i bibliotekar informatičar. Ono što možemo sada sa sigurnošću rečći pošto danas traje upis iz prethodnog kruga, da na tri smera, učitelj vaspitač i dizajner će biti prostalih i budžetskih mesta” kaže Marićeva..
Studenti iz Odžaka za godinu studija treba da plate od 900 evra na FAM-u do 1100 na Edukonsu, a pedagoški fakultet ne naplaćuje prvu godinu studiranja. Rokovi su naredne sedmice,a detaljnije informacije na internet stranicama fakulteta.          https://www.youtube.com/watch?v=Adb2CeSzfK4

Ambasadori igrali fudbal za decu Prihvatilišta

Ambasade Poljske i Slovačke, u saradnji sa Beogradom, organizovale su u subotu  humanitarni turnir u fubalu “Diplomats 4 čildren” na Adi Ciganliji, a sav prihod uplaćen je na račun Prihvatilišta za decu. U saopštenju se navodi da je 16 ekipa, sastavljenih od ambasadora, diplomata i zaposlenih u diplomatskim predstavništvima, odigralo turnir po kup-sistemu. Novac za Prihvatilište prikupljen je tako što su zainteresovani građani i predstavnici diplomatskog kora kupovali predmete i sportsku opremu koja je svojevremeno pripadala poznatim reprezentativcima. Između ostalog, tu su bili i dresovi srpskih reprezentativaca u fudbalu i košarci, a najveću pažnju je privukla oprema Novaka Đokovića, prenosi Beoinfo.
“Zahvaljujem svima koji su donirali sportsku opremu za ovu humanitarnu aukciju. Drago mi je da pomoć ide u prave ruke”, rekao je ambasador Poljske Tomaš Njegođiš. Pred Slovačke i Poljske, na turniru su nastupile ekipe Srbije, Finske, Hrvatske, Grčke, Italije, Kanade, Ukrajine, Velike Britanije, Rusije, SAD, Francuske, Nemačke, Delegacije Evropske unije u Srbiji, MUP i ekipa Ministarstva sporta i omladine Srbije.

Održan drugi NOFEK

Novosadski festival knjige NOFEK održan je od 14-16. septembra je na platou Spensa. Svi posetioci imali su priliku da se upoznaju sa književnošću kako mladih autora, tako i afirmisanih. Muzički programi i predstave upotpunio je drugi NOFEK, a  manifestacijom veče sa Matijom Bećkovićem zatvoren je u nedelju. Novosadski festival knjige realizovan je uz podršku Grada, Biblioteke Matice srpske, Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, Kulturnog centra Novog Sada, Brankovog kola i “SPC Vojvodina”.

Za većinu studenata monarhija nije sporna, ali ne bi glasali za nju

Skoro dve trećine studenata u Beogradu smatra da monarhija nije prevaziđen oblik državnog uređenja, mada bi na eventualnom referendumu samo trećina glasala za to da Srbija postane kraljevina, pokazalo je istraživanje Kraljeve omladine, podmlatka Udruženja Kraljevina Srbija. Istraživanje pod nazivom “Upućenost i stavovi studenata u Beogradu o pojmu monarhije” obavljeno je sa ciljem da se ispitaju stavovi studenata fakulteta u Beogradu o pitanjima monarhije, porodice Karađorđević, političkom sistemu u Srbiji i tako dalje. Anketa je pokazala da je 63,2 odsto studenata iskazalo mišljenje da monarhija nije prevaziđen oblik državnog uređenja, pre svega zbog znanja da su neke od najrazvijenijih država u Evropi i svetu upravo monarhije. Takođe, 63,8 odsto smatra da demokratija i ustavna parlamentarna monarhija nisu protivne jedna drugoj. Ukoliko bi se referendum o proglašenju Kraljevine Srbije održao sutra, istraživanje je pokazalo da bi 33,2 odsto anketiranih studenata podržalo uspostavljanje Kraljevine Srbije, a 40,2 odsto ispitanika bi glasalo protiv, dok 19,4 odsto nema stav o ovom pitanju, a 7,2 odsto ne bi glasalo.
“S obzirom da se tema monarhije nalazi u medijskom mraku, veoma smo zadovoljni ostvarenim rezultatima, gde veliki broj neopredeljenih ukazuje na neophodnost otvaranja dijaloga o ovom pitanju i informisanja o prednostima ustavne parlamentarne monarhije”, ističu u Udruženju Kraljevina Srbija. Kako se navodi, značajno je istaći i da je 81,6 odsto ispitanika, koji su buduća intelektualna elita ove zemlje, pogrešno odgovorilo na pitanje koji oblik vlasti (predsednički, parlamentarni ili polu-predsednički) je trenutno zastupljen u Srbiji. Udruženje Kraljevina Srbija je nevladina organizacija koja radi pod pokroviteljstvom porodice Karađorđević, sa primarnim ciljem obnove ustavne parlamentarne monarhije u Srbiji.

“Mostovi medijskog obrazovanja” na Filozofskom fakultetu

Deseta međunarodna konferencija “Mostovi medijskog obrazovanja” koja je okupila stručnjake za žurnalistiku iz 13 evropskih zemalja, održana je 14. septembra  na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.  Kao i prethodnih godina, na konferenciji se govorilo o upotrebi digitalne tehnologije u obrazovanju, nauci i medijima. 

Bečejac u Kini razvija najveći teleskop na svetu

Astrofizičar dr Marko Krčo (38), Bečejac koji se kao jedanaestogodišnjak otisnuo u SAD, danas u Kineskoj akademiji nauka u Pekingu radi kao saradnik na projektu razvoja najvećeg teleskopa na svetu. Dr Krčo je jedini stranac u kineskoj akademiji koji se bavi usavršavanjem instrumenta za ispitivanje Ajnštajnove teorije relativiteta , evolucionog toka naše galaksije, formiranja molekula ključnih za život, potragu za izgubljenim letelicama, pišu “Novosti”. Ako bude naseljavanja drugih planeta, započeće na Marsu, rekao je dr Krčo, koji je znanje stekao na američkim univerzitetima Kolgejt i Kornel, laboratoriji “Džet Propulson” u Portoriku i u Pekingu.  Kad god mu se ukaže prilika, voli da dođe u Srbiju, gde svoja znanja voli da podeli sa kolegama ali i običnim posetiocima predavanja na “Kolarcu”.
U fokusu njegovih istraživanja je radio astronomija. Konstrukcija FAST teleskopa je završena u septembru 2016. godine, a 2019. godine bi trebalo da počnu istraživanja. “Sada je zlatno doba astronomije, a Evropa i Amerika vode u toj oblasti. Kinezi mnogo ulažu u svemirsku industriju”, rekao je dr Krčo. Kako je rekao, Amerikanci zatvaraju teleskope, a Kinezi su u poslednjih godinu dana otvorili šest. “Znaju da država koja investira u nauku i tehnologiju napreduje”, naglasio je on. U Srbiji imamo odlične naučnike, ali, nažalost, nema dovoljno novca, zaključio je za “Novosti” dr Krčo.

Počeo Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici

Jubilarni 25. Međunarodni festival pozorišta za decu, jedan od najprestižnijih pozorišnih festivala za decu u svetu, svečano je otvoren  u nedelju u Dečjem pozorištu Subotica. Pozdravnu reč uputio je gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, a publici su se obratili i Dragana Milošević, pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, kao i Šu Hong, savetnik za kulturu u Ambasadi Narodne Republike Kine u Beogradu. Hong je nešto ranije u toku dana u Galeriji Otvorenog univerziteta Subotica otvorio izložbu “Živopisne senke i lutke” Muzeja kineskog pozorišta senki iz Čengdua. Na otvaranju nastupio je Dečiji crkveni hor “Sveti Roman Melod” sa dirigentom Isidorom Anom Stambolić, koji je otpevao festivalsku himnu “Pustite decu nek’ rastu”, a u programu su učestvovali i kulturno-umetničko društvo “Mladost” i Muzička škola u Subotici.
Nagradu za životno delo “Mali princ” primiće Dušan Pop Đurđev, poznati pisac za decu i mlade i dugogodšnji direktor Zmajevih dečjih igara, i Vjeslav Hejno, poljski profesor pozorišne umetnosti, glumac, reditelj, pedagog i publicista. Takmičarski program otvoriće poljska predstava “Tiha” Pozorišta za decu “Jan Dorman” (Bedzin), po originalnom tekstu Maline Przešluge, inspirisana slovenskom mitologijom. Do 21. septembra u takmičarskom programu biće izvedeno 14 predstava iz 12 zemalja – od Crne Gore do Brazila. O nagradama će odlučivati tročlani međunarodni žiri koji čine: Henrik Kohler, danski glumac, upravnik Teatercentruma – razvojnog centra dramskih umetnosti za decu i mlade i organizator Aprilfestivala posvećenog pozorištu za mlade, Đula Urban, poznati mađarski reditelj, profesor i dramski pisac, kao i srpska glumica, profesorka i teatrolog Marijana Prpa Fink.
Predstave se igraju u Dečjem pozorištu Subotica, Pozorištu “Deže Kostolanji” i Narodnom pozorištu – scena “Jadran”. Specijalan program biće posvećen kineskom pozorištu za decu i u okviru njega će biti izvedene predstave Kineskog nacionalnog pozorišta za decu iz Pekinga i Pozorišne akademije iz Šangaja. Publika će imati priliku da uživa i u baletu “Pinokio” Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, dramsko-plesnom programu na centralnom gradskom trgu koji pripremaju deca različitog uzrasta, promocijama knjiga, izložbi plakata studenata Fakulteta primenjenih umetnosti, radionicama i večerima sa dobitnicima nagrade “Mali princ”.
U okviru festivala odvijaće se i aktivnosti iz INTERREG IPA CBC projekta THEATRO koje obuhvataju lutkarsku izložbu “Pet gradova-pet pozorišta”, lutkarski kamp za decu iz Subotice i Segedina, gostovanje pozorišta “Kever Bela”” iz Segedina u Subotici kao i reprizu dela takmičarskog programa Festivala u Segedinu. Svi programi su besplatni.

OŠ iz Vrbasa u projektu “Džudo u škole”

Zbog pravilnog razvoja dece i sprečavanja deformiteta kičme, sa sportskim aktivnostima treba krenuti što pre, savetuju stručnjaci. Deci je, pored časova fizičkog vaspitanja, potrebna dodatna fizička aktivnost. Novi projekat resornog ministarstva to i predviđa. 
https://www.youtube.com/watch?v=0p2VPf36NW0

NOAfest: Bogati sadržaji za mlade

NOAfest 2018 (Novi Sad open art festival), koji će trajati do 19. septembra, otvoren je u sredu uveče  u Klubu “Tribina mladih” Kulturnog centra Novog Sada. Otvaranje festivala propraćeno je izložbom 21 mozaika, čiji autori su učesnici ove manifestacije. NOAfest već petu godinu zaredom okuplja savremene vizuelne umetnike. U heterogenosti umetničkog izražavanja, svake godine biran je drugačiji medij koji ih spaja. Usmeren je na istraživanje odnosa akcije i reakcije u društvu, okupljanje i aktivno učešće umetnika i saradnika i uticaj koji ostavlja na publiku. Lajtmotiv festivala je „Umetnost je živa ako ima onih koji je konzumiraju”. Selektori NOAfest-a 2018 su: Sunčica Marković (pomoćnik direktora Kulturnog centra Novog Sada), Biljana Jotić (istoričarka umetnosti) i Ljiljana Subotić (istoričarka umetnosti).
Nastavak festivala usledio j u petak 14. septembra u dvorcu Eđšeg, sa početkom u 18 časova, kada je  otvorena izložba dečjih mozaika koda je održana radionica pod stručnim vođstvom Ljiljane Rivić, kao i tokom subote i nedelje, 15. i 16. septembra, od 11 do 14 časova.
U ponedeljak i utorak, 17. i 18. septembra, biće priređene NOA radionice pod nazivom „Mozaik od boja i reči” sa predškolcima iz PU „Radosno detinjstvo”, a otvorenim časom, u sredu 19. septembra, na „Tribini mladih” KCNS-a, u 12 časova, na kome će se razgovarati o mozaiku sa učenicima i studentima, biće zatvoren ovogodišnji NOAfest.        https://www.youtube.com/watch?v=7ownOJAVgEo 

U rektoratu UNS-a izložba posvećena Gustavu Klimtu

Izložba posvećena austrijskom slikaru Gustavu Klimtu otvorena je u Izložbenom paviljonu Rektorata novosadskog univerziteta. Austrijski kulturni forum iz Beograda pripremio je umetnikove reprodukcije, dokumentarne fotografije i film, a posetioci će imati priliku sve to da pogledaju do 24. septembra, do kada je otvorena izložba. Izložba se može pogledati svakog radnog dana od 9 do 15 časova.

Knjiga i kao lek

Da li smo zaboravili knjige, jer je dokolica u kojoj imamo vremena za opuštanje uz dobru knjigu luksuz u brzom tempu života? Koliko danas čitamo, kada i kakvo štivo, istraživali  su novinari RTV  u Apatinu. Apatinska Narodna biblioteka “Miodrag Borisavljević” raspolaže sa preko 100.000 naslova u raznim žanrovima. Biblioteka obnavlja fonda svake godine, a značajna sredstva za nabavku knjiga i stručne literature dobija od osnivača – opštine Apatin, ali i resornog sekretarijata i Ministarstva. Biblioteka prati savremene trendove, pa je tako u toku uvođenje informacionog sistema za povezivanje korisnika putem mreže na akademsku mrežu Srbije. Na pitanje, da li se ljubav prema dobroj knjizi izgubila, apatinski bibliotekari nas odgovorom uveravaju da čitaoci ipak pronalaze vreme za dolazak u biblioteku, te da novo vreme elektornskih knjiga, novina ili časopisa, nije zamenilo miris dobre knjige. Biblioteku najčešće posećuju najstariji sugrađani koji najviše čitaju novine, dok deca iznajmljuju lektire tokom školske godine.
Ljiljana Stojšić, bibliotekar u Narodnoj biblioteci “Miodrag Borisavljević” Apatin kaže: “Biblioteka može da se pohvali, jer deca dosta čitaju romane, slikovnice i priče. Možemo da pohvalimo našu decu da čitaju i redovno dolaze u biblioteku i tokom raspusta, organizujemo im izložbe, ovde dolaze da rade domaće zadatke tokom školske godine”.
Mirjana Beslać, bibliotekarka u Narodnoj biblioteci “Miodrag Borisavljević” Apatin ističe: “Leti smo desetkovani sa literaturom zato što se literatura najčešće nosi na godišnji odmor i verovatno je to tako, jer tada ljudi imaju najviše vremena. Čita se belatristika, trileri, drame..”
Narodna biblioteka “Miodrag Borisavljević” raspolaže sa fondom od preko 100.000 naslova.
Građani godišnje iznajme preko 45.000 knjiga, od čega 18.000 iznajmljuju deca. Biblioteka obnavlja fonda svake godine, značajna sredstva dobija od osnivača opštine Apatin, ali i resornog sekretarijata i Ministarstva. Branka Vejin, direktorica Narodne biblioteke “Miodrag Borisavljević” Apatin navodi: “U toku je informaciono povezivanje na akademsku mrežu Srbije, gde će građanima putem računara u našoj biblioteci biti dostupno preko 35.000 različitih stručnih štiva. Smatram da je to savremeno i da će podoći atraktivnost naše biblioteke, naročito kod mlađe populacije”.
Sugrađani ističu da omiljeno štivo pretežno čitaju uglavnom na letovanju. Srđan Šerer priča: “U biblioteku dolazim svakog dana, a susrećem više ljude srednjih godina i starije, nego mlađe. Najviše čitam rusku književnost, jer mislim da je ona najbolja”. Željka Blanuša dodaje: “Čitam redovno, jer knjigu ne može ništa da zameni naročito kada odete na godišnji odmor ili kuvate ručak. Nisam pristalica čitanja knjiga preko interneta .” I ako savremen tempo života daje sve manje prostora za književnost, ipak su brojne prednosti na strani dobre knjige: kažu da je odlična pred san i pamćenje, a stručnajci smatraju da je i dobar lek protiv usamljenosti i depresije.

Otvorena vrata u Gradskoj Biblioteci u Vršcu

Gradska biblioteka Vršac, koja ove godine slavi 131 godinu postojanja, redovno organizuje aktivnosti za đake koji tokom boravka u ustanovi mogu da se upoznaju sa bogatim bibliotečkim fondom, od starih knjiga do naslova na stranim jezicima, sa knjigama domaćih autora, starom štampom, a tu je i stručna literatura. Biblioteka je otvorila širom svoja vrata i dopustila da se đaci srednje Hemijsko medicinske škole kroz priču, fotografije i retke primerke knjiga upoznaju sa radom Gradske biblioteke. Obišli su zavičajno odeljenje, odeljenje nemačke knjige, kao i sva ostala odeljenja, i saznali kako se sve te knjige obrađuju i kako dolaze do korisnika. “Upoznali smo ih sa istorijatom zgrade i istorijatom biblioteke. Bitno je reći da je biblioteka osnovana 1887. godine, pre 131 godinu i danas sa svojim fondom od blizu 300.000 knjiga je jedna od najbogatijih, najznačajnijih i najstarijih biblioteka u Srbiji”, rekao je bibliotekar Ivan Stojanović.
Fond biblioteke čine knjige na nemačkom, francuskom i ruskom jeziku. Od toga je najbogatiji fond od 30.000 knjiga na nemačkom jeziku. Pored beletristike, popularne književnosti, tu se mogu naći knjige iz nauke, medicine, religije ali i velika zbirka novina na nekoliko jezika koje pričaju priče iz starog Vršca. “Deci se posebno svidela Biblija iz 1765. godine Martina Lutera koja je presvučena kožom i ima drvene korice, Zakonik Marije Terezije iz 1769. godine. Pokazali su veliko interesovanje i za vizitke sa malim fotografijama, kartonke i stare mape Banata”, istakao je bibliotekar Tamaš Fodor.
“Dani otvorenih vrata” su samo deo dana biblioteke koja ove godine slavi 131 godinu postojanja. I u narednim danima njena vrata biće otvorena za sve vršačke srednjoškolce koji imaju želju da zavire i upoznaju se sa kompletnim blagom koje ova zgrada godinama čuva. https://www.youtube.com/watch?v=juY9G1RpR9Q

Dušan Todorović odleteo na lečenje

Dečak Dušan Todorović (4), teško oboleo od karcinoma neoblasma, odleteo je u petak uveče avionom Vlade Srbije uz pratnju lekara Dečje bolnice u Tiršovoj u Barselonu na lečenje.  Dečak je prethodno iz Svilajnca prevezen helikopterom MUP Srbije do Beograda, a svojom hrabrošću zadivio je pilote, preneo je “Blic”. Mali heroj se nije plašio tokom leta helikopterom do Beograda, a pre nego što će ući u avion “lir džet”, koji je ustupila Vlada Srbije kako bi dečak otputovao u Španiju, pilot helikoptera skinuo je sa svoje uniforme značku orla i dao je Dušanu uz rečenicu: “Ovo ti je zato što se nisi plašio letenja i zato što si bio pravi pilot”. Borba za život dečaka podigla je Srbiju na noge, ujedinivši stanovnike u zajedničkoj borbi protiv dva najveća Dušanova neprijatelja: vremena i nedostatka novca za lečenje. Novac za njegovo lečenje uplaćen je ranije u petak na račun klinike u Barseloni. “Sve je završeno. Sakupili smo novac. Veliki deo novca je uplatio donator iz inostranstva. On je insistirao da bude anoniman i da novac uplati direktno klinici”, rekao je ranije u petak  Ratomir Antonović, upravitelj Fondacije “Podrži život”.

Anonimni dobročinitelj donirao oko 70.000 evra

  1. septembra sakupljena suma od 119.391 evro, a u to ne ulazi prihod od SMS poruka, kao ni iznosi koji su uplaćeni tokom dana na račun Fondacije i devizni iznosi koji su uplaćeni u petak. Fondacija će u ponedeljak javno dostaviti izveštaje o preostalim sredstvima, nezvaničnom broju SMS poruka i nezvaničnom iznosu koji će operateri uplatiti po ugovoru koji imaju sa Fondacijom, kao i plan realizacije preostalih akcija koje su pokrenute. Fondacija je precizirala da je Dušanovo lečenje omogućila anonimna osoba koja je nedostajući novac direktno uplatila boFondacija “Podrži život” saopštila je u petak da je prikupljen novac za lečenje četvorogodišnjeg Dušana Todorovića u Španiji. To je potvrdio i osnivač i predsednik Upravnog odbora Fondacije “Podrži život” Sergej Trifunović, koji je pozvao da se nastavi sa slanjem SMS poruka na broj 5757, jer još petoro dece čeka na šansu za izlečenje, prenosi B92. U saopštenju Fondacije se navodi da je od 6. dolnici. “Želimo da iskažemo zahvalnost svima koji su u ovoj akciji učestvovali, a posebno se zahvaljujemo osobi koja je stupila u kontakt sa roditeljima bez posredstva Fondacije i koja je ostala anonimna. Ta osoba je uplatila klinici preostali iznos, koji nije sakupljen preko Fondacije”, navodi se u saopštenju.

Vremeplov: “Orden kneza Lazara” samo za vladara

Povodom 500. godišnjice Kosovske bitke u kraljevini Srbiji 17. septembra 1889.  ustanovljen “Orden kneza Lazara”, koji su mogli da nose samo vladar i punoletni prestolonaslednik.

Vremeplov: Umro Poper

Britanski  filozof austrijskog porekla Karl Rajmund Poper, jedan od najuticajnijih mislilaca XX veka umro je na današnji dan 17. septembra 1994..

Vremeplov: Rođen Riman

Nemački matematičar Georg Fridrih Bernhard Riman, koji je otvorio nove pravce razvoja matematike i njene primene u fizici i mehanici rođen je 17. septembra 1826.. Niz matematičkih pojmova ima naziv po njemu.

Vremeplov: Rođen Ciolkovski

Na  današnji dan 17. septembra 1857. godine rođen je ruski fizičar Konstantin Eduardovič Ciolkovski, čije su teorije i otkrića bili osnova za razvoj astronautike. Godine 1903. objavio prvo delo iz teorije astronautike “Ispitivanje vasionskog prostora reaktivnim aparatima”.

Vremeplov: Rođen Fransisko Viljegas

Španski pisac Fransisko Gomes de Kevedo i Viljegas, velikan Zlatnog veka španske književnosti i jedan od najznačajnijih satiričara u svetskoj književnosti rođen je na današnji dan 17. septembra 1580. godine.

Dr Nebojša: Bezbednost u zoni škola na najvišem nivou

Ministar unutrašnjih poslova Stefanović dr Nebojša izjavio je u petak  da je, uz intenzivan rad i kroz različite preventivne akcije, postignuto da u blizini škola nema nastradale dece i da vozači poštuju ograničenje brzine kretanja.Dr Nebojša, koji je prisustvovao predstavi “Pažljivko”, za prvake u OŠ “Ivan Goran Kovačić” u Beogradu, istakao je da će policija i u narednom periodu nastaviti sa intenzivnim radom, odnosno prisustvom i kontrolom brzine kretanja i poštovanja saobraćajnih propisa u blizini škola. MUP će, dodao je, u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja i školama nastaviti da edukuje najmlađe kako da budu što bezbedniji i sigurniji u saobraćaju. Kako je rekao, mališani kroz predstavu mogu na kreativan način da čuju šta je najvažnije što treba da znaju iz oblasti bezbednosti u saobraćaju.  “Kroz predmet Osnovi bezbednosti dece policijski službenici naučiće ih šta mogu da urade da budu potpuno sigurni kada se prevoze kao putnici automobilima, kada su na ulici, na putu od kuće do škole, i u svim drugim situacijama“ rekao je Stefanović, a navodi se u saopštenju MUP-a.
Dodao je da je zadovoljan pozitivnom reakcijom đaka. “Zadovoljan sam što smo uz intenzivan rad i kroz različite preventivne akcije postigli da u blizini naših škola nema nastradale dece i da vozači poštuju ograničenje brzine kretanja”, podvukao je ministar. Poželevši prvacima srećan polazak u školu, Stefanović im je poručio da je policija tu zbog njih i da policajcima uvek mogu da se obrate, jer su tu da se staraju o njihovoj bezbednosti i sigurnosti, da im budu pravi prijatelji kada god zatreba.
Direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja Jasmina Milošević ukazala je da je početak školske godine period kada je povećan rizik od stradanja dece u saobraćaju u svojstvu pešaka. Ona je podsetila i da deca u saobraćaju najviše stradaju u svojstvu putnika. Takođe, podsetila je i roditelje da su prevashodno oni ti koji bi deci trebalo da budu promoteri bezbednog ponašanja u saobraćaju i da obavezno bezbedno prevoze svoju decu i koriste sve zaštitne sisteme.
Radi prevencije, Agencija svakom prvaku poklanja besplatnu knjigu “Pažljivkova pravila u saobraćaju”, a sa MUP-om nastavlja da obilazi škole širom Srbije sa predstavom “Pažljivko”.

Vlada usvojila Strategiju za borbu protiv visokotehnološkog kriminala

Vlada Srbije je na sednici održanoj 14. septembra 2018 usvojila i Strategiju za borbu protiv visokotehnološkog kriminala za period 2019-2013. godina, sa akcionim planom.Donošenje ovako značajnog dokumenta, pored usklađivanja zakonodavstva s međunarodnim standardima, ima za cilj da ojača svoje operativne kapacitete i deluje proaktivno-u pogledu sprečavanja seksualnog zlostavljanja dece na Internetu i podigne nivo svesti građana kada je u pitanju visokotehnološki kriminal.

Frankfurt: Tinejdžer planirao bombaški napad

Nemački tužioci su saopštili danas da je uhapšen 17-godišnjeg tinejdžer zbog sumnje da je planirao islamistički bombaški napad na području Frankfurta. Kako je saopšteno iz frankfurtskog tužilaštva, nemačkog tinejdžera je uhapsila policija pokrajine Hesen 1. septembra i on je zadržan na osnovu naredbe sudije zbog sumnje da priprema ozbiljan akt nasilja, preneo je AP. Navodi se da je osumnjičeni imao instrukcije kako da napravi eksploziv i pokušao da nabavi hemikalije preko onlajn porudžbine. Za sada nije jasno koliko daleko su pripreme za napad odmakle, ali su manje količine hemikalija pronađene tokom pretresa doma osumnjičenog u Florštadu, severoistočno od Frankfurta.

Istraživanje: Zagađenje vazduha škodi inteligenciji

Zagađenje vazduha “škodi inteligenciji”, pokazuje najnovije istraživanje sprovedeno u Kini. Prema tom istraživanju, zagađenost vazduha najviše utiče na starije muškarce, a stalna izloženost zagađenom vazduhu mogla bi biti povezana sa kognitivnim sposobnostima, preneo je BBC rezultate istraživanja Pekinškog univerziteta i univerziteta Jejl iz Sjedinjenih Država. Američki i kineski istraživači četiri godine pratili su 20.000 ljudi oba pola u Kini, a najmlađi ispitanici imali su 10 godina.
Naučnici veruju da štetni uticaj raste sa godinama starosti i da štetne materije najviše utiču na muškarce nižeg obrazovanja. Jedan od razloga zbog kojih je istraživanje pokazalo da su stariji muškarci bez visokog obrazovanja izloženiji zagađenju je taj što se obično radi o muškarcima koji rade napolju. Oni veruju da su rezultati istraživanja važni za ceo svet – 80 odsto svetske populacije diše vazduh sa visokim procentom štetnih čestica. Istraživači su povezali nivo zagađenja i rezultate testova iz matematike, ali nisu uspeli da dokažu da zagađenje utiče na to koliko su ispitanici dobro uradili testove.
Istraživanje u kome su učestvovali istraživači za Pekinškog univerziteta i univerziteta Jejl iz Sjedinjenih Država, proučavali su nivo sumpor-dioksida, azot-dioksida i čestica manjih od 10 mikrocentimetara u prečniku, u mestima u kojima ispitanici žive. Istraživanje se nije bavilo nivoima ugljen-monoksida, ozona i većih čestica. “Dokazali smo da je uticaj zagađenja na rezultate usmenih testova izraženiji kod starijih muških ispitanika slabijeg nivoa obrazovanja”, navedeno je u zaključcima istraživanja.
Zagađenje povećava i rizik od razvoja Alchajmerove bolesti i drugih oblika demencije, tvrde istraživači. Istraživanje je sprovedeno između 2010. i 2014. godine i sadržalo je 24 pitanja iz matematike i 34 pitanja o poznavanju sveta. I ranije rađena istraživanja pokazala su da zagađenje negativno utiče na kognitivne sposobnosti, a zagađivači povećavaju rizik i od oboljevanja od depresije.
Iako se rezultati istraživanja odnose na Kinu, oni mogu pomoći zemljama u razvoju i ukazati na važnost zagađenosti vazduha, smatraju istraživači. Autori su istakli da je u 98 odsto gradova u kojima živi više od 100 hiljada stanovnika nivo zagađenosti vazduha viši nego što to propisuje Svetska zdravstvena organizacija.
Svake godine sedam miliona ljudi umre zbog izloženosti zagađenom vazduhu, zagađenje vazduha bilo je uzrok smrti 4,2 miliona ljudi koji su život izgubili 2016. godine, Čak 91 odsto svetske populacije živi u mestima u kojima je indeks kvaliteta vazduha viši od onoga koji preporučuje Svetska zdravstvena organizacija,14 gradova u Indiji nalazi se među 20 najzagađenijih na svetu, a devet od 10 ljudi na svetu diše zagađeni vazduh, pokazuju podaci SZO.
Najzagađeniji gradovi su Pešavar i Ravalpindi u Pakistanu i Mazar-i-Šarif u Avganistanu, a sa najnižim nivoima zagađenja su Sirnak (Turska), Muonio (Finska) i Bredkalen (Švedska), naveo je BBC.

About the Author

admin