Od danas časovi 30 minuta! 

Četiri prosvetna sindikata Sindikat radnika u prosveti, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, USPRS “Nezavisnost” i Sindikat obrazovanja Srbije su najavila da će od 24. septembra časovi svakodnevno biti skraćeni na 30 minuta, dok se ne uvaže njihovi zahtevi.

Večitim studentima još godinu dana

Stari studenti dobiće još godinu dana da završe studije, i to je predviđeno izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju koje su upravo na dnevnom redu Skupštine Srbije. Produženje će dobiti studenti koji su fakultet upisali po starom planu i programu, koji su školovanje morali da završe do 30. septembra, ali i “bolonjci” koji su potrošili maksimum od osam godina za četvorogodišnje studije. “Dosta je bilo razloga da se izmene donesu, reč je o malom broju studenata koji je došao do pred kraj i kojima bi po starom programu bilo omogućeno da završe studije. Iako smo pre dve godine bili stava da je to malo i neprimereno, Ministarstvo i (skupštinski) Odbor za obrazovanje složili su se da je ta jedna godina pedagoški dobra i poželjna”, rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević u Skupštini Srbije.
On je u petak  obrazlažući izmene zakona rekao da se one donose jer su stvoreni uslovi za povećanje delatnosti visokog obrazovanja, takođe da bi se ostvarila bolja veza privrede i društva u celini, zatim da se utiče na unapređenje funkcionalnog znanja studenata i poveća njihova zapošljivost. Takođe, cilj je i unapređenje kontrole kvaliteta u visokom obrazovanju. Izmenama je predviđeno da se mogu raditi vanredni nadzori kad je u pitanju komisija za akreditaciju, a utvrđuje se i formiranje Saveta poslodavaca, zbog veze privrede i visokog obrazovanja.
Novina je i uvođenje menadžera na akademije strukovnih studija i visoke škole. Izmenama zakona predviđeno je da se na stranim visokoškolskim ustanovama uvedu lektori srpskog jezika.

Stipendije UNS-a najboljim studentima

Univerzitet u Novom Sadu i ove godine dodelio je godišnje stipendije najboljim studentima, čiji je prosek iznad 9 na završnim godinama studija ili master studijama. U ovoj školskoj godini 61 student Univerziteta u Novom Sadu kao nagradu za izuzetne rezultate dobio je mesečnu stipendiju u iznosu od 17 hiljada dinara. Kažu da im stipendije Fonda za stipendiranje studenata šalju poruku da se rad i trud isplate.
Na Univerzitetu kažu da im je obaveza da nagrade najbolje i da se nadaju da će narednih godina Fond raspolagati sa većim sredstvima. Inače, Fond za stipendiranje postoji 25 godina i do sada je dodelio 1.160 stipendija najuspešnijim studentima.          https://www.youtube.com/watch?v=FtfcZW3gGU4

Otkriveno više od 50 neakreditovanih odeljenja i 3 nelegalna doma!

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da je do sada utvrđeno da državni i privatni fakulteti i visoke škole imaju više od 50 neakreditovanih isturenih odeljenja i da su inspekcije ministarstva na terenu. On je naglasio da je broj neakreditovanih isturenih odeljenja verovatno mnogo veći i da toj cifri treba dodati još 20 do 30 odsto. “Poslao sam inspekcije u tri grada, ali svi će doći na red. Tu su Požarevac, Vranje…Išao sam tamo gde ima po dve ustanove pa kada odu u jedan grad da obave dupli posao”, rekao je Šarčević novinarima nakon sednice skupštinskog Odbora za obrazovanje.
On kaže da su pronašli tri đačka doma bez akreditacije i da im je naloženo da se akredituju. “Ti domovi su pripadala socijali i onda su negde 2005. godine dogovorom pretvoreni u đačke domove. To su tri nelegalna doma, mi smo ih finansirali a nismo znali da nemaju akreditaciju”, naglasio je ministar.Šarčević  kaže da je preko prosvetne inspekcije naložio da domovi uđu u proces “verifikovanja uslova za rad”. Ukoliko to ne učine, dodaje, od ministarstva prosvete neće više dobijati novac, jer ministarstvo neće da finansira neakreditovane ustanove.
Ministar je ranije najavio da će kazne za fakultete i visoke škole koje ne zatvore neakreditovana isturena odeljenja biti dva miliona dinara ili oduzimanjem licence.

Simpozijum pedagoga u Novom Sadu

Rad sa decom uvek je pun izazova. Svaka generacija ima svoj tempo učenja, drugačija očekivanja i od sebe i od nastavnika. Zato je važno da pedagozi i deca uspostave pravi odnos. Važna je i razmena mišljenja struke, a simpozijum pedagoga  održan 21. septembra u Novom Sadu bio je dobra prilika za to. Rad sa decom uvek je pun izazova. Svaka generacija ima svoj tempo učenja, drugačija očekivanja i od sebe i od nastavnika. Zato je važno da pedagozi i deca uspostave pravi odnos. Važna je i razmena mišljenja struke, a današnji simpozijum pedagoga u Novom Sadu bio je dobra prilika za to. Planirajući i brinući se za sigurnu budućnost dece, roditelji često propuste trenutke u odgoju i vaspitanju. Često je baš to uzročnik problema koji se kasnije javljaju, i zbog toga je današnji simpozijum pedagoga značajan za sve one koji rade sa decom.
Savetodavni rad je jedna kompleksna tema koja se inače dešava u svim institucijama vaspitno obrazovnog rada, a pored vaspitno obrazovnih institucija, savetodavni rad je zastupljen i u centrima za socijalni rad “Danas je i cilj da se ta saradnja unapedi, da se te ustanove umreže, da prosto znamo koji je delokrug čijeg delovanja i ko radi koju savetodavnu praksu”, ističu stručnjaci.  Inkluzija, vršnjačko nasilje, nove generacije sa novim navikama. Sve su to izazovi sa kojima se susreću pedagozi u svom radu, a jedini način za njihov uspešan rad je kontinuirana edukacija.
Holistički pristup tj. dete u centru je jedini način u kom možemo da kreiramo dobru podršku u učenju i napredovanju deci. To je sad praksa – učenje usmereno na procese i ishode i kreira se podrška shodno autentičnim potrebama dece koja se nalaze u određenoj ustanovi. “Ono što je bitno jeste da savetodavni rad ne može biti izolovan u jednoj instituciji. To je suština današnjeg skupa. Da pokažemo da je bitno da se umrežavaju institucije jer taj etos savetovanja koji je usmeren na pojedinca nije dobar”, navode učesnici skupa.
Obrazovanje u zdravom okruženju trebalo bi da bude cilj svakog ozbiljnog društva. Odlika ozbiljnosti takođe je osećaj za drugog, odgovorno ponašanje i nesebičnost, a saradnja pedagoga koja će se nastaviti primer je uspešnog funkcionisanja zajednice za kolektivnu dobrobit. https://www.youtube.com/watch?v=kupNqVRUF6I

E-dnevnici do kraja školske godine

Vlada Srbije saopštila je 20. septembra da je plan da se elektronski dnevnici uvedu u sve škole do kraja ove školske godine i da nikada nije bilo najavljeno da će se to dogoditi 1. septembra. “Nikada nije najavljeno niti je ikada bilo planirano da će elektronski dnevnici biti uvedeni u sve škole 1. septembra ove godine jer zašto bismo onda ovaj projekat započeli prošle školske godine kao pilot projekat”, navela je Vlada reagujući na prilog TV N1 da kasni digitalizacija škola. U saopštenju, objavljenom na sajtu TV N1, Vlada je ukazala da je sistem elektronskih dnevnika prošle godine, kao pilot projekat, uveden u 560 škola, iako je inicijalno bilo planirano 100, a da su danas elektronski dnevnici u upotrebi u 600 škola. Prema Vladi, svi nastavnici će do 1. januara 2019. godine biti obučeni za upotrebu elektronskih dnevnika.
Vlada je najavila da bi posle 1. oktobra trebalo da krene upotreba digitalnih udžbenika, podsetiši da je uvođenje digitalnih udžbenika u prvi i peti razred osnovnih škola počelo ove školske godine, takođe kao pilot projekat u 2.000 učionica širom Srbije. “Nastavnici u osnovnim školama već su obučeni, nabavljeni su računari i prateća oprema. Završena je javna nabavka za digitalne nastavne sadržaje i posle 1. oktobra bi trebalo da krene njihova upotreba”, predočila je Vlada.
Dodaje se da se škole neprestano opremaju novom opremom i da se trenutno nabavlja 1.400 računara i 155 tablet računara, kao i da se za 600 škola u Srbiji trenutno nabavlja 2.000 kompleta koji se sastoje od laptop računara, projektora i prenosnih kolica. Plan je da se, u saradnji sa EIB, implementira projekat “Povezane škole” (Connected Schools), u koji će biti uloženo 70 miliona evra za brzi internet i dodatno opremanje škola. “Nikada, međutim, nije rečeno da je ceo kredit već realizovan i oprema nabavljena niti da će biti realizovan do početka ove školske godine. Ovo je kompleksan projekat koji traži vreme”, piše u saopštenju. Vlada je ukazala i da je završena kompletna rekonstrukcija 108 školskih objekata na teritoriji 70 gradova i opština, a ukupna vrednost ugovorenih radova bila je oko 3,5 milijardi dinara, od čega iz budžeta Srbije 2,9 milijardi i iz Fonda solidarnosti EU oko 600 miliona dinara. Vlada je kao poseban kuriozitet navela “neverovatnu činjenicu” da je čak Filozofski fakultet u Beogradu tek ove godine, zahvaljujući angažmanu i sredstvima Vlade Srbije, “izbacio čuvene ‘čučavce’ iz upotrebe i svojim studentima obezbedio civilizovane toalete”.

Čačak: Šarčević otvorio novi Dom učenika srednjih škola

Čačanski srednjoškolci dobili su novu zgradu učeničkog doma koju je u subotu 22. septembra svečano otvorio ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević. Šarčević je istakao da je ulaganje u bolje uslove za rad i život učenika investicija u budućnost naše zemlje. “Uporedo sa reformom obrazovanja, stvaramo uslove koje će novim generacijama omogućiti da dostignu svoj potencijal, da imaju gde da uče, ali i da se druže, da se razvijaju. Mi ćemo uvek biti tu da ih podržimo i pružimo sve što im je potrebno. Njihova želja za uspehom nama će dati energiju da u tome i uspemo”, rekao je Šarčević. Ministar je zahvalio lokalnoj samoupravi Čačka što je besplatno ustupila 27 ari zemljišta na kojem je izgrađen novi dom. On je istakao da su lokalne samouprave važan partner Ministarstvu prosvete u unapređenju obrazovnog sistema, navodeći kao primer brojne donacije računarske opreme za škole širom Srbije.
Izgradnja novog objekta Doma učenika srednjih škola Čačak finansirana je sredstvima Banke za razvoj Saveta Evrope (CEB) na osnovu Okvirnog ugovora o zajmu zaključenim sa Republikom Srbijom u okviru Projekta “Obrazovanje za socijalnu inkluziju”, saopštilo je resorno ministastvo. Ukupna ugovorena vrednost radova po zaključenim ugovorima iznosi 171 milion dinara, dok je ukupna vrednost opremanja nameštajem 17,3 miliona dinara.
Dom učenika srednjih škola u Čačku je raspisao Konkurs za prijem na smeštaj i ishranu za školsku 2018/19. godinu za 200 korisnika, međutim kako je bilo veliko interesovanje učenika izuzetno lošeg materijalnog stanja Ministarstvo prosvete je odobrilo proširenje kapaciteta za još 13 mesta.
Ministar je prethodno obišao Osnovnu školu “Dr Dragiša Mišović” u kojoj su potpisani ugovori o donaciji 38 računara Rotari kluba za tu školu i osnovne škole “Sveti Sava”, “Milica Pavlović” i “Tanasko Rajić”. “Rotari je obezbedio 500 računara koji će biti raspoređeni po školama i na tome im neizmerno hvala. Nastavićemo da radimo na opremanju škola, da menjamo instalacije, uvodimo internet, obezbeđujemo kompjutere. Nije moguće da sve to uradimo iz budžeta i zato veliku zahvalnost dugujemo lokalnim samoupravama i kompanijama koje nam u tome pomažu”, naglasio je ministar.

Šarčević  obišao i Institut za voćarstvo

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević u subotu je obišao i Institut za voćarstvo Čačak koji se bavi istraživanjem i eksperimentalnim razvojem u biotehničkim naukama, a koji zapošljava 17 doktora nauka i jedan je od vodećih naučno-razvojnih instituta u regionu. On je sa predstavnicima Instituta razgovarao o postignutim rezultatima naučnih timova instituta, kao i o planovima za naredni period. “Cilj nam je da u novembru promovišemo novi Zakon o fondu za nauku. Zakon predviđa da se privreda, Ministarstvo prosvete i druga ministarstva uključe sa mnogo većim sredstvima. Time ćemo nastaviti da nam u fokusu bude znanje i pametni ljudi. Želimo da mladim ljudima pružimo šansu da se bave kreativnim poslom”, rekao je Šarčević.

Svima su dostupni alati kojima možemo da menjamo svet

Microsoft razvojni centar u Srbiji organizovao je u subotu 22. septembra finale 11. Bubble Cup takmičenja u programiranju, za studente i srednjoškolce, na kojem se više od 70 učesnika, podeljenih u 25 timova i dve divizije, takmičilo u rešavanju algoritamskih zadataka. Tako su se ove godine finalisti iz Belorusije, Bugarske, Velike Britanije, Poljske, Srbije, Ukrajine i Hrvatske, pridružili broju od neverovatnih 3000 studenata, koliko je do sada učestvovalo u ovom prestižnom takmičenju, od njegovog osnivanja 2008. godine. “Živimo u svetu u kojem se tehnološke inovacije dešavaju brzo i sada su nam svima dostupni alati kojima možemo da menjamo svet. Takmičenja zasnovana na algoritamskom rešavanju problema su važna, jer razvijaju kognitivan način razmišljanja koji je značajan u svim sferama života. Bubble Cup je danas prerastao koncept samog takmičenja i ima za cilj da podigne svest o uticaju informacionih tehnologija u društvu u kojem živimo”, rekao je Andreja Ilić, nekadašnji učesnik Bubble cupa a sada organizator takmičenja.
Novina u ovogodišnjem takmičenju je uvođenje dve divizije. Divizija Premier Liga privukla je 17 timova studenata i srednjoškolaca iz čitave Evrope, dok je divizija Rising Stars otvorena isključivo za timove srednjoškolaca iz Srbije, kako bi se popularizovalo programiranje u srednjim školama u Srbiji. Inicijativa za uvođenje zasebne divizije takmičenja posvećene samo srednjoškolcima iz Srbije naišla je na podršku velikog broja škola i nastavnika šrom Srbije tokom predstavljanja novog formata takmičenja početkom godine.
Kao rezultat, ova divizija je privukla rekordan broj srednjoškolskih timova iz Srbije, za 110 odsto više u odnosu na broj timova prošle godine, pa su se u osam timova takmičili srednjoškolci iz Beograda, Kragujevca, Niša, Novog Sada, Sombora i Šapca. Veliki broj prijavljenih timova iz Srbije još jedan je dokaz da napori i inicijative za podizanje nivoa znanja iz oblasti programiranja i informatike, u srednjim školama u Srbiji, nailaze na dobar odziv i učenika i profesora. Inače, mnogi od preko 200 zaposlenih u Razvojnom centru Microsofta nekada su bili finalisti Bubble Cup-a, a ovogodišnji učesnici su bili u prilici da posete Microsoft razvojni centar u Srbiji gde su im priređene demonstracije rešenja i proizvoda na kojima radi tim centra.
Finalisti su se upoznali i sa najnovijim trendovima kroz predavanje Mihala Forišeka, jednog od najvećih autoriteta u svetu programiranja i redovnog člana brojnih takmičenja šrom sveta. Predavanje su održali i inženjeri iz “Havok” tima Microsoft razvojnog centra, koji razvijaju najsavremeniji engine za fiziku koji se koristi u velikom broju najpopularnijih video igara.

Savremenija nastava u staropazovačkim školama

Primena digitalnih udžbenika počinje od ove školske godine, za učenike prvog i petog razreda. Za sada se digitalni udžbenici koriste u kombinaciji sa klasičnim štampanim, a plan je da se kroz par godina se u potpunosti digitalizuju. Savremenija nastava, ali i bolja koncentracija učenika na časovima kroz predavanja multimedijalnim sadržajima realizovaće se u nekoliko škola staropazovačke opštine.

Protokol o zadovoljavanju potreba osoba s invaliditetom

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije i Arhitektonski fakultet u Beogradu potpisali su u  subotu 22. septembra 2018. Protokol o saradnji koji predstavlja nastavak zajedničkog rada na usklađivanju prostora na teritoriji zemlje potrebama osobama sa invaliditetom, radi njihovog lakšeg i nesmetanog kretanja. Ministar Zoran Đorđević rekao je da je osobama sa invaliditetom potrebno obezbediti nesmetano kretanje u svim delovima naše zemlje, čemu će doprineti projekti na kojima resorno ministarstvo radi zajedno sa fakultetom. “Srbija je društveno odgovorna zemlja i u njoj su svi građani jednaki. Ministarstvo preduzima niz konkretnih mera kroz realizaciju projekata, kako bi se poboljšali uslovi života osoba sa invaliditetom i želimo da se i druge zemlje po tome ugledaju na nas”, rekao je ministar. Kako se navodi u saopštenju resornog ministarstva, jedan od rezultata dobre saradnje države i nevladinog sektora predstavlja i aplikacija za unos, obradu i javno publikovanje podataka o pristupačnosti objekata javne namene, namenjene svim korisnicima sa bilo kojim ograničenjem u fizičkom kretanju.
“Aplikacija omogućava detaljno informisanje korisnika o stepenu pristupačnosti objekata po svim elementima pristupačnosti na lak i razumljiv način. Besplatno preuzimanje i korišćenje uz redovno ažuriranje i održavanje baze omogućava dostupnost svim građanima, bez obzira na ekonomski status. Aplikacija je napravljena pod pokroviteljstvom Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom, a u skladu sa standardima Evropske unije”, objasnio je Đorđević.
Dekan Arhitektonskog fakulteta Vladan Đokić zahvalio je ministru i Ministarstvu što su prepoznali taj fakultet kao relevantnu ustanovu za saradnju koja će se odvijati u dva pravca. “Angažovaćemo naše profesore, asistente i studente u projektima koji su važni za Ministarstvo i tiču se socijalnih pitanja. Pokušaćemo i da u naše studentske programe uvedemo teme koje su socijalno bitne i koje mogu da doprinesu boljem razumevanju arhitekata i šire javnosti koliko su ova pitanja važna za funkcionisanje našeg društva”, rekao je Đokić.

Mališani iz Raniluga  posetili Beograd

Dečaci iz Škole fudbala “Ropotovo” iz Raniluga sa Kosova i Metohije došli su u subotu  u dvodnevnu posetu Beogradu, tokom koje će posetiti Kuću fudbala u Staroj Pazovi, stadione “Crvene zvezde” i “Partizana” i sa tribina pratiti 158. “večiti derbi” u Humskoj. U subotu su obišli i zgradu Starog dvora, gde im je domaćin bio predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević. Kako kažu, odlični su đaci, vole sport i maštaju da postanu fudbaleri. Raduju se derbiju, ali i posetama Zoološkom vrtu i muzejima u Beogradu. U Starom dvoru pažnju im je privukao balkon na kojem se, tradicionalno, dočekuju osvajači medalja, kaže 12-togodišnji Aleksa Gulić. S njim je i njegov drug, 11-togodšnji Andrej Ristić, kome je fudbal, kaže, omiljeni sport, voli Ronalda, a od srpskih fudbalera Dušana Tadića. Devetogodišnji Dušan Jovanović još jedan je “fan” Ronalda, ali i bivšeg igrača Partizana Aleksandra Mitrovića. “Odlični smo đaci. Voleo bih da budem fudbaler, da igram za Partizan, pa za Juventus”, rekao je Dušan.
Predsednik Skupštine grada rekao je da je za mališane sa KiM koji vole sport i fudbal, organizovan lep sportski vikend u Beogradu. “Drago mi je da sam danas budem domaćin ovim mališanima. Oni su srećni i zadovoljni i kad god budemo imali priliku i kad oni budu želeli da dođu u Beograd, bićemo im domaćini”, rekao je Nikodijević. Kako kaže, posete dece najdraži su događaji u Skupštini grada. “Njihov osmeh, sreća i zadovoljstvo što će videti sportske idole i gledati najveću utakmicu u srpskom fudbalu, vredi više od 1.000 reči”, dodao je Nikodijević.
 Mališani su tokom posete obišli i Zoološki vrt, kao i najvažnija kulturno-istorijska zdanja glavnog grada. Škola fudbala okuplja 70 dečaka, uzrasta od šest do 12 godina.

Treći kongres pedijatara u Vrnjačkoj Banji

U Vrnjačkoj Banji u četvrtak 20. septembra otvoren je treći kongres pedijatara Srbije koji je okupio više od 400 učesnika, pedijatara i drugih lekara iz oblasti zdravstvene zaštite dece i omladine iz Srbije i susednih zemalja. Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović, koja je održala predavanje na temu uloge Saveta za prava deteta i mera Strategije Vlade Srbije u podsticanju rađanja, istakla je da prava za dete i za bilo koga nikada nema previše, i da se uvek može govoriti o tome da mogu da se prošire. “Poštujući međunarodne konvencije i akta koja regulišu ovu problematiku, Srbija je, pre svega, donela zaista veliki broj skoro obavezujućih i stručnih i etičkih dokumenata koje uglavnom poštuje”, rekla je Đukić Dejanovićeva. Govoreći o radu Saveta za prava deteta, ministarka je navela da on pribavlja mišljenje različitih institucija, dece, akademske javnosti, nevladinog sektora, formira svoje stavove, prezentuje ih vladi i učestvuje u pravljenju zakona.
Dodala je da u Narodnoj skupštini postoji Odbor za prava deteta koji svaki zakon analizira kroz aspekt prava deteta i šta to znači za dete i ocenila da je, da bi položaj dece u Srbiji bio bolji, svakako neophodna međusektorska saradnja. “Nema segmenta društva koji u to ne treba da bude uključen. Zbog toga je Savet za prava deteta i sastavljen od predstavnika praktično svih ministarstava, svih značajnih institucija i uglednih pojedinaca kako bi sistem bio uređen na što je moguće bolji način”, rekla je Slavica Đukić Dejanović. Podsetila je da je broj živorođenih u Srbiji prošle godine bio 64.894, a umrlih 103.722. “To znači da nas je, po osnovu ovih indeksa, svake godine manje za više od 38.000, što je vrlo zabrinjavajući podatak i zato moramo raditi na boljoj demografskoj budućnosti”, istakla je ministarka.

Bogdanović: Razvoj u ranom detinjstvu investicija za budućnost

Predsednik Udruženja pedijatara Srbije Radovan Bogdanović rekao je da podizanje svesti o poboljšanju zdravlja i pravilnom razvoju dece u ranom detinjstvu značajno ne samo za stručnjake već i za roditelje i društvo u celini. On je poručio da se mora znati i stalno imati u vidu da je razvoj u ranom detinjstvu investicija za budućnost. “Proširena međusektorska saradnja je neophodna da se podiže svest i da svi znamo i razumemo koliko je značajno u tim prvim godinama života ulagati u decu. To ne zahteva nikakva posebna velika materijalna ulaganja, to zahteva samo veće bavljenje decom”, istakao je Bogdanović. Naveo je da su kroz projekte Udruženja pedijatara Srbije, koje su podržali Ministarstvo zdravlja, UNICEF i kompanija “Voda Voda”, povećana znanja i veštine zdravstvenih radnika koji se bave decom da se na savremeni, naučni način bave ranim razvojem deteta, da savetuju roditelje kako da podrže razvoj svog deteta i na taj način spreče posledice koje mogu da proisteknu iz neadekvatnog postupanja.

Dušanov tata: Anonimni donator je Nemanja Matić

Otac malog Dušana Todorovića otkrio je ko je anonimni donator koji je za Dušana uplatio neophodnih 70.000 evra kako bi otputovao u Barselonu na lečenje. Porodica Todorović poslala je redakciji TV Centar iz Svilajnca dopis u kom obaveštava javnost o stanju malog Dušana i još jednom zahvaljuje svim donatorima. “Hvala vam od srca što ste uz nas. Situacija je daleko od idealne, zato bismo zamolili sve ljude, a znamo da iz najbolje namere i brige za Dukijem žele da znaju kako je, da nas ne kontaktiraju putem telefona jer nismo u mogućnosti svima da odgovorimo, a telefoni su nam potrebni u svakom trenutku da budemo u kontaktu sa osobljem bolnice. Svakako smo u sigurnim rukama i svi koriste poslednji atom snage da se Dukiju poboljša stanje. Danas će uključiti terapiju i svi se molimo Bogu da ona počne da deluje. Verujemo da želite da znate ko je anonimni uplatilac. U pitanju je gospodin Matić. Nemanja Matić kome se i ovim putem zahvaljemo od srca. Da ne nabrajamo pojedinačno i iz toga napravimo propust, želimo da se zahvalimo apsolutno svima koji su na bilo koji način uz nas! Duki je ujedinio ljude, Duki je spojio nespojivo. Dragi ljudi, isti, slični, različiti, hvala vam još jednom na svemu! Još jednu molbu kao roditelji imamo, a to je da u miru nastavimo našu borbu, a to je borba za Dukijev život što nam je prvi i jedini cilj! Hvala vam!”, navodi se u dopisu. 
Mali Dušan Todorović iz Svilajnca koji je od subote, 15. septembra, u bolnici “Sant Joan de Deu”, u Barseloni, a kome se vratio maligni tumor nadbubrežne žlezde – neuroblastoma, danas bi trebalo da počne da prima terapiju.  Kako za “Blic” navodi Aleksandar Todorović, dečakov otac, situacja je daleko od idelane, ali je Dušan svakako u sigurnim rukama.

“Tiršova 2 u Deligradskoj, deca kao u igraonici”

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je u subotu da će se dečija bolnica “Tiršova 2”, čija se izgradnja očekuje do kraja 2022, biti na kraju Deligradske ulice On je, gostujući u Dnevniku RTS, rekao da je u toku tender za studiju izvodljivosti za “Tiršovu 2”. “Biće oko 30.000 kvadrata, ali gledamo da vidimo šta nam treba, koja će to biti odeljenja, koliko lekara”, rekao je Radojičić. On je dodao je da će, uporedo sa strudijom izvodljivosti, biti rešeni i pravno-imovinski sporovi.  “‘Tiršova 2’ će doneti novi koncept lečenja deca koji će imati cilj da deca što kraće ostaju u bolnici, da vreme provode kao u igraonici, a da primaju terapiju”, kazao je gradonačelnik Beograda.

Vremeplov: Umro Stefan Prvovenčani

Na današnji dan 24. septembra 1227. godine umro je prvi srpski kralj Stefan Nemanjić Prvovenčani, drugi sin velikog župana Stefana Nemanje, za vreme čije vladavine je Srpska pravoslavna crkva stekla autokefalnost. Da bi učvrstio nezavisnost od Vizantije, napravio je zaokret u spoljnoj politici okrenuvši se novim saveznicima, Mletačkoj republici i papi. Napisao je “Žitije svetog Simeona” (Stefana Nemanje).

Vremeplov: Osnovan Beogradski univerzitet

U Beogradu je 24. septembra 1863. godine osnovana Velika škola koja je imala Filozofski, Pravni i Tehnički fakultet, a nastava je održavana u Kapetan-Mišinom zdanju. Škola je prerasla u Beogradski univerzitet 1905. godine, kada su otvoreni Medicinski, Bogoslovski i Poljoprivredni fakultet.

Vremeplov: Osnovana prva muzička škola

U Subotici je 24. septembra 1868. godine osnovana Gradska muzička škola, prva muzička škola na području današnje Srbije.

Vremeplov: Memorandum SANU

Beogradski list “Večernje novosti” objavio je 24. septembra 1986. Memorandum Srpske akademije nauka i umetnosti, koji je potom dobio medijski tretman srpskog nacionalnog programa i izazvao žestoke kritike u Srbiji i drugim republikama bivše Jugoslavije, naročito u Hrvatskoj. 

Vremeplov: Završena autokratska vladavina Miloševića

Na današnji dan 24. septembra 2000. pobedom udružene opozicije na izborima u Srbiji i SR Jugoslaviji, završila se desetogodišnja autokratska vladavina Slobodana Miloševića. Ne želeći da prihvati poraz, do tada vladajuća Socijalistička partija Srbije i njen lider Milošević izazvali su postizbornu krizu koja je zapretila građanskim ratom u Srbiji. Kriza je okončana 5. oktobra nakon masovnih protesta širom Srbije, a novi predsednik SR Jugoslavije postao je Vojislav Koštunica, lider Demokratske stranke Srbije i predsednički kandidat DOS-a.

Janković: Vapaj maltretiranog dečaka iz Zemuna alarm za sve

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković pozvala je sve nadležne organe i službe da ispitaju sve okolnosti višemesečnog vršnjačkog nasilja sa kojim se suočava jedan trinaestogodišnjak iz škole “Rade Končar” u Zemunu i da preduzmu neophodne mere, naročito posle upozorenja deteta da zbog onoga što trpi želi da se ubije. Poverenica je istakla da je posebno zabrinjavajuća činjenica da, prema informacijama iz medija, dečak trpi nasilje zbog imovnog stanja zato što nema skupe patike, jer je bez oca, kao i na račun fizičkog izgleda i mentalnih sposobnosti. Sve su to, upozorila je Brankica Janković, osnovi diskriminacije iz Zakona o zabrani diskriminacije. Ona je ukazala da su ovakvi slučajevi ozbiljan alarm da se preduzmu sve mere za sistemsku prevenciju, jer kao odgovorno društvo ne smemo dozvoliti da se ijedno dete oseća ugroženo, a naročito ne da pomišlja na najdrastičnije poteze, kao što je oduzimanje sopstvenog života. Janković je istakla da je spremna da pruži svaku vrstu pomoći i podrške u okviru svoje nadležnosti. Neophodno je da svi damo svoj maksimum kako bismo prevenirali brojne društvene probleme koji nastaju kao posledica vršnjačkog nasilja, poručila je poverenica.

Direktorka odlučila: Marko prebačen u drugo odeljenje

Marko, učenik sedmog razreda zemunske osnovne škole, koji je trpeo vršnjačko maltretiranje, pobedio je. Premešten je u drugo odeljenje. Podsetimo, ceo slučaj do javnosti je došao putem medija, kada se saznalo da trojica dečaka maltretiraju Marka još od šestog razreda. Majka dečaka, Drita Devrnja, ispričala je za TV Prva kada je i kako sve počelo, ali i o tome koliko je puta pokušala da reši problem. Na pitanja je odgovarala i direktorka škole u kojoj se sve odigralo, pravdajući se slabom komunikacijom s majkom maltretiranog dečaka, a majka dečaka Alekse koji se upravo zbog nepravovremenog reagovanja škole ubio zbog vršnjačkog nasilja, upitala je nadležne “zar im slučaj njenog sina nije bio dovoljan”.  U međuvremenu, pojedini učenici su se organizovali i stali u odbranu Marka i sukobili se sa dečacima koji su ga maltretirali. 
Nakon što su se mediji u četvrtak ceo dan bavili Markovom pričom, njegova majka primljena je na razgovor s direktrkom škole danas. Sa tog sastanka izašla je sa velikim olakšanjem jer je uspela, Marko je prebačen u drugo odeljenje.  “Super je. Volim što sam prešao u drugo odeljenje”, kazao je on novinaru TV Prve.  Njegova majka kaže da ju je direktorka u petak   dočekala s osmehom i rečima da joj je žao što je sve tako ispalo jer je, kako prenosi Markova mama, kazala da je bio nesporazum u komunikaciji.  “Dala mi je da napišem zahtev, jer je ona donela odluku da se dete prebaci u drugo odeljenje sama, bez tog zahteva. Napisala sam zahtev, zaveden je i Marko će i zvanično od ponedeljka biti u sedmom jedan”, kazala je Drita, a njen sin zahvalio se svima koji su stali na njegovu stranu.

Beograd: Kukasti krstovi u Studentskom parku

Studentski park u centru Beograda osvanuo je u petak ujutro  sa kukastim krstovima. Simboli fašizma ispisani su sprejom na unutrašnjoj strani zida koji ograđuje park.

Epidemija morbila odjavljena u Novom Sadu, Kikindi i Inđiji

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “Batut”, od groznice Zapadnog Nila do sada je obolelo 286 osoba, od toga 108 slučajeva registrovano je u Vojvodini. Nema mesta panici, jer je broj obolelih značajno smanjen u odnosu na prvu polovinu jula, kada je uveden epidemiološki nadzor, saopšteno je u Institutu za javno zdravlje Vojvodine. Stručnjaci Instituta za javno zdravlje Vojvodine zaduženi su za nadzor i drugih zaraznih bolesti, a među njima su i male boginje, odnosno morbile. Epidemija morbila odjavljena je u Novom Sadu, Kikindi i Inđiji, gde je ranije registrovana. Od 178 slučajeva, svi su preležali bolest, smrtnih ishoda nije bilo. Više od 90 odsto obolelih nije bilo vakcinisano, vakcinisano je jednom dozom protiv malih boginja ili je imalo nepoznat vakcinalni status, pa lekari još jednom apeluju na roditelje da redovno vakcinišu decu.

Sudar voza i bicikla, poginulo četvoro dece

Četvoro dece je  poginulo u četvrtak, a dve osobe su teško povređene u sudaru voza i bicikla za više osoba na jugu Holandije, saopštila je policija. Nesreća se odigrala u jutarnjim satima na pruzi u gradu Os, na 100 kilometara jugoistočno od Amsterdama. Detalji nesreće za sada nisu poznati, a holandski mediji navode da se sudar dogodio na železničkom prelazu. Bicikli za više osoba imaju ispred vozača veliku drvenu kutiju u kojoj se ranije prevozila roba. Ta vrsta prevoznog sredstva je sada veoma popularna među roditeljima u Holandiji koji tako prevoze decu, objašnjava agencija AP.

By admin