Pregovori u toku, štrajk se nastavlja: Pare ispred pravde!

Nakon protestnog skupa „Pravda iznad para“, održanog 31. avgusta i štrajkova sa minimumom procesa rada održanih 3, 11. i 19. septembra, četiri  sindikata iz delatnosti prosvete su od ponedeljka 24. septembra  u celonedelјnom zakonom propisanom štrajku sa skraćenjem nastave na 30. minuta, pošto zahtev da svi zaposleni u prosveti sa 7. stepenom stručne spreme budu u 9/1 platnoj grupi, nije ispunjen. Sindikati su saopštili da je u štrajku bilo oko  600 škola. Međutim, zvonilo se i na 30 minuta i na 45 minuta, pa su članovi izlazili pre kraja časa ili  su pasivno sedeli u učenicima sa decom.
Novi pregovori su održani juče u sredu, 26. septembra sa početkom u 13.15 časova u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Sastanku su prisustvovali lideri sva 4. sindikata. Sindikati će javnost o rezultatima tih pregovora obavestiti na konferenciji za novinare danas – u četvrtak, 27. septembra, u 11.00 časova.

Šarčević: Ponuda za prosvetare je razumna

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je, pre jučerašnjih pregovora, da je ponuda tog ministarstva koja će izneti sindikatima prosvetnih radnika razumna i razvojna, te da je štrajk koji su pokrenuli u školama preuranjen. Šarčević je naveo da je ministarstvo finansija ranije poslalo računicu o kojoj će se pregovarati i dodao da matematika jednog od sindikata nije najtačnija, te da 12 miliona evra koji se pominju nije dovoljno ako se svi prosvetni radnici prebace iz grupe 8-3 u grupu 9-1. “Onda morate da povučete sve grupe unutar same prosvete i kada se onda svi ostali našteluju, zdravstvo i ostali dolazite do blizu 10 milijardi dinara godišnje u 2019. godini za šta sigurno budžet nije spreman”, rekao je Šarčević novinarima nakon obilaska renoviranih delova Stomatološkog fakulteta.
Kako kaže, verovatno će se pregovarati o predlogu koji je već na stolu, a to je da 58 odsto zaposlenih uđe u devetu platnu grupu, te da namera da svi uđu u taj platni razred “devalvira samu matricu”. “Legitimno je da svako kaže šta misli, ali mislim da je ova ponuda na stolu jako dobra, razumna i razvojna”, naveo je Šarčević. Objašnjava, da bi u tih predloženih 58 odsto ušlo oko 25 odsto onih koji po pravilu o napredovanju i zahtevima mogu da se kvalifikuju da uđu u višu platnu grupu, zatim razredne starešine kojih ima otprilike isti procenat, prosvetni radnici koji rade sa decom sa smetnjama u razvoju i u kombinovanim odeljenjima i oko 500 njih koji su već u sistemu prošli sve predviđeno bez naknade. “Mislimo da je to oko 58 odsto za 2019. godinu, a namera je da u drugoj, 2020. godini taj broj bude značajno povećan. Ovih ostalih, 42 odsto, ostaju u grupi 8-3, jer su na privremeno povremenim poslovima i ne ispunjavaju osnovni kriterijum osam godina radnog staža”, rekao je Šarčević.
On je dodao da se ovim pitanjem bave tri ministarstva, prosvete, finansija i državne uprave i lokalne samouprave.
Šarčević kaže da nema evidenciju o broju škola koje štrajkuju, te da neće “ni da broji ni da preti”, ali da svakako misli da je štrajk preuranjen. “Da sutra ljudi čuju ono što ste vi danas čuli, tek bi onda mogli da donesu odluku, a sada malo hvataju zalet”, rekao je on.

Priznanje za unapređenje dualnog obrazovanja

Sektor za dualno i preduzetničko obrazovanje i vaspitanje, Ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja dobio je priznanje  za izuzetan doprinos realizaciji dualnog modela obrazovanja vazduhoplovnih kadrova kroz uspostavlјanje novih modela saradnje Vazduhoplovne akademije sa kompanijama i institucijama u oblasti vazduhoplovstva. Na svečanosti povodom 94. godine Vazduhoplovne akademije iz Beograda u petak, 21. septembra nagradu je u ime Sektora primila pomoćnica ministra za dualno i preduzetničko obrazovanje Gabrijela Grujić. Školski odbor Vazduhoplovne akademije dodelio je Zlatnu značku Sektoru za dualno i preduzetničko obrazovanje i vaspitanje.
Inače, Vazduhoplovna akademija školuje učenike u deset obrazovnih profila po dualnom modelu obrazovanja. Taj model obrazovanja je sinteza teorijskih znanja i prakse i vodi učenike u pravcu kreativnog objedinjavanja stečenih znanja i iskustava u dostizanju želјenih stručnih kompetencija. Zbog rezultata i brzine kojom reformiše obrazovni sistem Srbije nacionalni modela dualnog obrazovanja  dobio je priznanje ne samo eksperata Evropske unije, već i predstavnika zemalјa kao što su Švajcarska, Austrija i Nemačka, u kojima dualno obrazovanje predstavlјa osnov stručnog obrazovanja već decenijama.
Kuburović i De Dominićis o daljoj saradnji Srbije i UNICEF
Ministarka pravde Nela Kuburović sastala se 24. septembra sa novom direktorkom UNICEF-a u Srbiji Ređinom De Dominićis sa kojom je razgovarala o dosadašnjoj uspešnoj, ali i budućoj saradnji UNICEF-a i Ministarstva pravde.Dominićis je izrazila zadovoljstvo i zahvalnost Ministarstvu pravde što kontinuirano radi na zaštiti ljudskih prava, a posebno prava deteta. Ona je, navedeno je u saopstenju, pohvalila i napore koje ministarstvo ulaže u unapređenje pravosuđa po meri deteta, a posebno je istakla veliki uspeh u primeni alternativnih sankcija, vaspitnih naloga i mera u cilju jačanja odgovornosti maloletnih učinilaca i njihove resocijalizacije u društvo.
Govoreći o radu Ministarstva pravde i aktivnostima koje sprovodi na zaštiti prava deteta, ministarka Kuburović je istakla da je Vlada Srbije usvojila Nacrt zakon o besplatnoj pravnoj pomoći kojim je unapređen pristup pravdi za veliki broj građana. Ona je direktorki UNICEF-a u Srbiji ukazala da će pravo na besplatnu pravnu pomoć posebno imati i deca u svim postupcima u kojima se odlučuje o ostvarivanju njihovih prava. Kuburović je rekla da je ostavljeno dovoljno vremena da se sve nadležne institucije pripreme za primenu novog zakona i izrazila uverenje da će ministarstvo i kancelarija UNICEF-a u Srbiji nastaviti saradnju i u ovoj ovoj oblasti. Ministarka je podesetila da je u toku izrada novog Zakona o maloletnim učiniocima krivičnih dela, koji ima za cilj dodatno unapređenje položaja i prava deteta. Ona je istakla da ministarstvo radi i na izradi Strategije za podršku žrtvama, oštećenima i svedocima.
Direktorka kancelarije UNICEF-a u Srbiji Ređina De Dominićis i ministarka pravde Nela Kuburović usaglasile su se da postoje mnoge oblasti u kojima UNICEF i ministarstvo mogu zajedno da sarađuju i istakle uverenje da će saradnja i u budućem periodu biti uspešna.

Šarčević: Uvodićemo sve više IT odelјenja

U školskoj 2018/2019. godini formirana su 44 odelјenja učenika sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku (IT odelјenja) i taj broj će se povećavati, izjavio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević. Odelјenja su formirana u 35 gimnazija koje se nalaze u 29 gradova širom Srbije. Najveći broj odelјenja je u šest beogradskih gimnazija (osam odelјenja), dok po školi najviše imaju gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Novog Sada i „Bora Stanković“ iz Niša (po tri IT odelјenja). Ministar Šarčević je 20. septembra, prilikom posete gimnaziji „Patrijarh Pavle“ u Beogradu sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić, objasnio da je to pokazatelј da se dobro radi u osnovnim školama, jer su učenici uspeli da polože prijemne ispite.
Dokazali smo da gimnazija može da bude strateški bitnija škola. Ove godine je 25,5 odsto učenika u gimnazijama, što je za 3,5 odsto više nego prošle godine, rekao je Šarčević. On je istakao da je veoma važna i reforma prve godine gimnazije.
Predsednica Vlade Ana Brnabić poručila je da su mladi koji su upisali IT odelјenja naša budućnost, a da su informacione tehnologije osnova za brži i održiv rast i razvoj Srbije i za drugačiju budućost za sve. Brnabić je dodala i da Vlada Srbije nastavlјa i sa uvođenjem digitalnih udžbenika u školama i podsetila da je od ove godine pokrenut taj pilot projekat u 2.000 učionica. To je važno da bi škola bila zanimlјiva za decu, znanje prijemčivije i kako bi usvojili znanje koje sutra mogu da primene. Da konačno učimo decu onome što sutra mogu da primene. To je znanje za 21. vek, rekla je Brnabić.
Predsednica Vlade i ministar prosvete prisustvovali su času u specijalizovanom IT odelјenju tokom kojeg je programer zaposlen u Majkrosoftovom Razvojnom centru Miroslav Grbićrazgovarao sa učenicima o razvoju veštačke inteligencije u Srbiji i njenim različitim primenama. Do kraja školske godine slična predavanja održaće gostujući predavači, IT stručnjaci zaposleni u pojedinim kompanijama u svim specijalizovanim IT odelјenjima u Srbiji.

7 godina mole da dobiju otkaz u Republičkom centru za talente

Zaposlene, a nemaju radno mesto, platu, radni staž, niti zdravstevnu knjižicu. Ne mogu da dobiju otkaz, a ne mogu ni da ga daju poslodavcu. Ovo su muke sa kojima Aleksandra Tanasković i Violeta Miltenović, radnice Republičkog centar za talente, žive već sedam godina. Od države, koja je osnivač Centra, traže samo svoje radne knjižice, pa da mogu da potraže drugi posao, na kome će primati platu i imati zdravstevnu knjižicu. Ali i to deluje kao nerešiv problem, pišu “Večernje novosti”. “Novosti” su o apsurdnoj situaciji u kojoj su se dve žene našle, pisale u maju, i još tada je u Ministarstvu prosvete rečeno da rade na rešavanju njihovog slučaja. Do danas se nisu pomerile ne korak, a iz Ministarstva stiće isti odgovor – rade na rešavanju problema.
Trenutno je glavni problem što je Centar ostao bez direktora. Od tada više ne postoji ovlašćeno lice koje bi Aleksandru i Violetu proglasilo tehnološkim viškom, poslalo ih u Zavod za tapošljavanje ili kome bi njih dve dale otkaz. – Godinama kucamo na sva vrata: ministrima, predsedniku, premijerki, predsednici parlamenta, a naša agonija se ne rešava. Preostaje nam jedino da sednemo ispred Predsedništva i da se ne mrdamo dok neko ne reši naš problem – kaže za “Novosti” Aleksandra Tanasković.
Moleći da bar dobiju otkaz, Aleksandra i Violeta, obijaju pragove institucija. Kucale su na vrata predsednika Srbije, premijerke, predsednice skupštine, ministara, ali i dalje su taoci svojih radnih mesta. Poslednji put bile su pre nedelju dana u Vladi Srbije, obećan i m je odgovor, ali do danas nisu ništa dobile.

Ministarstvo: Otkaz i za direktora, a onda gase Centar

Ranije su u ministarstvu prosvete objasnii da je potrebno da Vlada Srbije, u čijoj je nadležnosti Centar, raspiše konkurs za direktora, koji mora da ispuni stroge zakonske kriterijume. Nakon toga, direktor bi mogao dve zaposlene da proglasi tehnološkim viškom, ali bi posle toga i on dobio otkaz, jer je plan da Republički centar za talente svakako bude ugašen, pošto godinama nema nikakve aktivnosti. Taj posao preuzeli su regionalni centri za talente.
U Ministarstvu prosvete je potvrđeno da rade na rešavanju problema u saradnji sa Generalnim sekretarijatom Vlade Srbije, Tvrde da je pitanje složeno jer je Republički centar osnivač nekoliko regionalnih centara za talentovane, pa bi gašenjem republičkog, njihova sudbina bila neizvesna.
Problemi Regionalnog centra počinju 2003. godine kada je ova organizacija prešla u nadležnost Vlade. Dobili su novu upravu, ali ne i dokumente koji su bitni da bi u novim okolnostima normalno poslovali. Tada su prestale uplate za osiguranje i plate.

Stručnjaci školovani u inostranstvu da doprinesu razvoju Srbije

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja podržava mobilnost mladih kroz brojne projekte, gde je oko dve hilјade naših studenata i nastavnog osoblјa dobilo mogućnost da im se stipendira boravak van zemlјe,  izjavila je 25. septembra državna sekretarka u Ministarstvu prosvete Ana Langović–Milićević. Langović–Milićević je na svečanom ispraćaju devete generacije stipendista Peksim fondacije, na Univerzitet u Kembridžu, objasnila da su u okviru „ENIC/NARIC“ centra pojednostavlјene procedure za priznavanje stranih diploma. Na taj način omogućavamo da stručnjaci mogu primeniti znanje stečeno u inostranstvu i time dalјe doprinesu razvoju naše zemlјe“, rekla je Langović–Milićević.
Ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif istakao je značaj veza između Ujedinjenog Kralјevstva i Srbije. On je konstatovao da alumnisti britanskih univerziteta postaju partneri u privrednom razvoju svoje domovine.
Osnivač Peksim fondacije Mihail Petreski osvrnuo se na put koji je fondacija prešla tokom prethodnih devet godina i primetio ,,kako alumnisti preuzimaju sve više inicijativa u vođenju same fondacije, ali i da doprinose zajednici uporedo uz uspehe u svojim karijerama.’’
Direktorka alumni odbora Peksim fondacije Tijana Gajić podelila je sa zvanicama viziju Peksim fondacije: da Srbija i Makedonija budu okruženja u kome mladi lјudi mogu da primene svoje veštine i razviju svoje potencijale. U podršci mladima postavlјa se pitanje ko će učiniti prvi korak. Naša fondacija je za devet godina postojanja investirala više od milion evra u školovanje više od 30 mladih iz Srbije i Makedonije, rekla je Gajić. Ona je dodala da ohrabruje činjenica da po povratku sa Kembridža ti mladi profesionalci doprinose razvoju Srbije i Makedonije u privatnom, javnom sektoru, na univerzitetima ili kao vlasnici sopstvenog biznisa.

Šarčević obišao renovirane prostorije Stomatološkog fakulteta

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević obišao je u utorak  renovirane prostorije Stomatološkog fakulteta u Beogradu i istakao da je to dobar primer rukovođenja visokoškolskom ustanovom. On je rekao i da je za poslednje tri godine u renoviranje tog fakulteta uloženo oko 500 miliona dinara. I dalјe je u toku faza razvoja i gradnje. Nabavlјena je i oprema i sve ono što popravlјa kvalitet nastave i učenja na ovom, zaista prestižnom fakultetu. Studenti imaju izuzetno dobre uslove za rad, kao i dobar nastavni kadar. Ovo je na ponos Univerziteta u Beogradu, dodao je Šarčević. Ministar je podsetio i na inicijativu da  izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju Univerzitet u Beogradu dobije status ustanove od nacionalnog značaja.
Dekan fakulteta Miroslav Vukadinović rekao je da je zadovolјan tempom kojim se radi na adaptaciji Stomatološkog fakulteta Mi očekujemo da ćemo sledeće godine u ovo doba i završiti i ovaj istraživački  centar. Sve to je oko 4.500 kvadrata korisnog prostora. Ovo je 96 odsto finansirano iz sopstvenih sredstava fakulteta, kazao je on.
U okviru sprovedenih radova, između ostalog, urađena je adaptacija i rekonstrukcija ulaznog hola i amfiteatra ukupne površine 500 metara kvadratnih i izgrađen i opremlјen novi objekat od 500 metara kvadratnih u kome se nalaze biblioteka i vežbaonica. Prošle godine započela je i izgradnja Stomatološkog istraživačkog implantološkog centra sa korisnim prostorom od oko 4.500 metara kvadratnih.

Studentkinje PF zarađeni džeparac uplatile za lečenje

U danu kada je bolest Dušana Todorovića mobilisala celu Srbiju, u sate kada se vodila bitka za život četvorogodišnjaka iz Svilajnca, u moru onih koji su pokazali svoju humanost bile su i dve studentinje Pedagoškog fakulteta iz Užica. Beše to u subotu, po sunčavnom vremenu, koje bi mnogi njihovi vršnjaci potrošili na „kuliranje“ i „bleju“, a one su ga neplanirano iskoristile za plemenit gest. Nije im bio „smor“ da šetaju Zlatiborom i Tarom sa kutijom za dobrovoljne priloge u rukama i traže pomoć za Dušana. – Krenula sam na Taru da radim promociju za jednu firmu kako bi zaradila za džeparac, a sa mnom je, da mi pravi društvo, pošla i moja drugarica sa fakulteta Anđela Lelović – priča za „Blic“ Katarina Vasiljković.
Katarina, Kraljevčanka, i Anđela, Bijelopoljka, studentkinje treće godine Pedagoškog fakulteta, na Tari su, tokom pauze na promociji, pročitale da se Srbija digla na noge i da se svuda prikuplja novac za dečaka. Pozvale su kolege iz Unije studentara Užica i od njih dobile informaciju da se visokošloci organizuju da pomognu akciji prikupljanja novca na užičkom trgu. Želele su i one da se uključe, ali su u tim trenucima bile daleko od grada. – Pošto imam iskustva sa promocijama rekla sam sebi: „Radim za razne firme, radim za sebe, ovoga puta ću da radim za najvrednije. Na praznoj kutiji u kojoj su bili proizvodi firme napisali smo markerom „Za Dušana“ i broj za SMS poruke. Međutim, kako je na Tari bilo malo ljudi, uglavnom starijeg sveta, sakupile smo oko hiljadu dinara. Želele smo da damo veći doprinos – kaže Katarina.
Kada je promocija završena krenule su ka Zlatiboru, dokle im je firma koju je Katarina promovisala obezbedila prevoz, a odavde su same morale da se snađu za dalje. Po dolasku na Zlatibor pošle su prema autobuskoj stanici, ali ne da jure prevoz. Onu kutiju u kojoj je bila hiljadarka sa Tare ponele su sa sobom. – Bile smo na autobuskoj stanici, pijaci, Kraljevom trgu, restoranima, šetalištima, svim mestima na kojima je bilo ljudi. Objašnjavale smo da sakupljamo novac za bolesnog dečaka. Jedni su nas odbijali misleći da smo prevarantkinje, drugi su sumnjičavo vrteli glavom ali nam davali novac, treći su bespogovorno prilagali pomoć. I tako nekoliko sati. Jedna žena nam je 90 bosanskohercegovačkih konvertibilnih maraka. Za Užice smo krenule jednim od poslednjih večernjih autobusa sa Zlatibora, ali akciju nismo prekinule ni tokom putovanja. Vozač autobusa nam je dao 200 dinara, nešto para pružili su pojedini putnici – kažu studentkinje.
Po dolasku izbrojale su novac i sabrale 35.440 dinara, a kako je bilo kasno da se prikupljena suma odmah uplati sačekale su ponedeljak. Nešto novca im je „pojela“ razlika u kursu u menjačnici, nešto provizija, tek na Dušanov račun uplatile su 34.860 dinara. Priču o ličnoj humanosti rešile su da ostave samo za sebe, da je ne ispričaju ni najbiljim drugaricama. Ipak, smatrajući da o tome treba da bude obaveštena Marijana Selaković, predsednica Unije studenata, ispričale su joj za prikupljeni novac, a ona je priču razglasila na Fakultetu.

Sin Olivera Ivanovića postao stipendista Hilandara

Iguman manastira Hilandar otac Metodije uručio je u ponedeljak u Beogradu malenom Bogdanu Ivanoviću, sinu tragično ubijenog lidera GI SDP Olivera Ivanovića, ugovor o stipendiranju kojim je predviđeno da svakog septembra, do navršenih 18 godina, dobija godišnju stipendiju iz fonda ove duhovne svetinje. Bogdan je u prisustvu majke Milene bio gost igumana Hilandara i kako su rekli, za “Novosti”, veoma su zadovoljni što je jedan od najvažnijih centara pravoslavlja na svetu prepoznao potrebu da im pomogne posle gubitka stuba njihove porodice.
 – Velika je čast i radost za Bogdana što je imao priliku da se sretne, upozna i razgovara sa igumanom manastira Hilandar. Biti stipendista najvećeg srpskog duhovnog centra ima posebni značaj i sigurna sam da će to Bogdanu mnogo značiti u budućnosti – rekla je Milena Ivanović.

Vremeplov: Rođen Vojislav Arnovljević

Na današnji dan 27. septembra 1895. rođen je srpski lekar Vojislav Arnovljević, osnivač kardiološke škole u Srbiji, profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu i član Srpske akademije nauka i umetnosti. Školovao se u Beogradu i u Francuskoj u koju je upućen posle prelaska Albanije u Prvom svetskom ratu sa srpskom vojskom. Organizovao je prve kurseve iz kardiologije za lekare iz cele zemlje i objavio oko 90 studija iz kardiologije i drugih oblasti interne medicine. Od 1932. do 1934. izdavao je “Medicinski godišnjak”, a od 1948. do 1963. uređivao je “Lekarski priručnik”.

Vremeplov: Osnovana mreža meteoroloških stanica Srbije

Ministarstvo prosvete i crkvenih poslova Kraljevine Srbije osnovalo je na današnji dan 27. septembra 1888 jedinstvenu mrežu meteoroloških stanica u Kraljevini Srbiji. Na osnovu obrazloženja prof. Milana Nedeljkovića, ministar prosvete i crkvenih dela Dr Vladan Đorđević doneo je tada Uredbu o osnivanju, koja je označila zasnivanje državne meteorološke služba u Srbiji. Taj datum obeležava se kao Dan Hidrometeorološkog zavoda Srbije. Profesor Liceja Vladimir Jakšić je još januara 1848. godine u Beogradu, na svom imanju na Senjaku, započeo redovna merenja temperature, vlažnosti, padavina, vetra i vazdušnog pritiska. Godine 1856. u 20 varoši tadašnje Srbije radila je mreža meteoroloških stanica, a 1857. bilo ih je 27, što je u to doba bila najgušća meteorološka mreža u Evropi.

Vremeplov:Rođen Milan Dedinac

Na današnji dan 27. septembra 1902. rođen je srpski pisac i pozorišni kritičar, novinar i diplomata Milan Dedinac. Filozofski fakultet završio je u Beogradu. Do Drugog svetskog rata bio je novinar “Politike”, od 1941. do 1943. u nemačkom zarobljeništvu. Posle oslobođenja zemlje urednik je “Politike”, potom “Književnih novina”, koje je osnovao zajedno s jednom grupom pisaca, ataše za kulturu u Parizu, dramaturg i upravnik Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Dela: “Javna ptica”, “Jedan čovek na prozoru”, “Pesme iz dnevnika zarobljenika broj 60211”, “Od nemila do nedraga”, “Poziv na putovanje”, “Studija o Branku Radičeviću”, “Pozorišne hronike”.

Vremeplov:Umro Ivan Gončarov

Ruski pisac Ivan Aleksandrovič Gončarov, koji je sjajnim stilom opisao stagnaciju, mrtvilo i dekadentnost ruskog plemstva polovinom 19. veka umro je na današnji dan 27. septembra  1891. Atmosferi apatije i besmisla koja je obuzela rusko plemstvo, suprotstavio je sve snažniji prodor vitalnih duhova mladog građanstva. Ime Oblomov glavnog junaka drugog dela istoimenog romana-trilogije i pojam “oblomovština” postali su sinonimi za apatiju i bezvoljnost. Izvrsnim stilsko-jezičkim i psihološkim postupkom u oblikovanju glavnog junaka, prirodnim dijalogom, mnoštvom detalja koji stvaraju atmosferu i dopunjuju osnovnu poruku dela dočarao je stanje duha karakteristično za visoke krugove ruskog društva njegovog vremena. Ostala dela: romani “Obična priča”, “Ponor”, eseji “Milion grčeva”, “Bolje ikad nego nikad”, “Uspomene o Belinskom”, putopis “Fregata Palada”.

Vremeplov: Krenuo prvi putnički voz

Na današnji dan 27. septembra 1825 engleski pronalazač Džorž Stivenson pokrenuo je u Darlingtonu putnički voz na prvoj železničkoj pruzi u svetu Darlington – Stokton u severoistočnoj Engleskoj, koji je vukla njegova parna lokomotiva “Aktiv”. Uspeh je bio ogroman i železnica je ubrzo prihvaćena širom tadašnje Evrope.

Braća preminule devojčice iz Vršca stabilno, ispitivanja u toku

Dvojica dečaka koja su iz Vršca prebačena u Dečiju kliniku u Tiršovoj vitalno su stabilni, a dalja ispitivanja su u toku, rekao je  juče direktor Tiršove Siniša Dučić za RTS. U pitanju su braća devetogodišnje devojčice koja je u nedelju, zbog povraćanja i povišene telesne temperature, iz Doma zdravlja u Beloj Crkvi prebačena na bolničko lečenje u Vršac, ili je i pored napora lekara preminula pošto joj se zdravlje rapidno pogoršalo. Istog dana su, sa istim simptomima, u vršačku bolnicu primljena i njena dva rođena brata, koji su posle obavljenih pregleda prebačeni u Beograd, u Dečiju kliniku u Tiršovoj, objavljeno je na sajtu Opšte bolnice Vršac.

Tinejdžer koji se upucao deo grupe “opasnih momaka”

Maloletni O.T. (17) iz Novog Sada teško je povređen u noći između petka i subote kada je igrajući se pištoljem sebe ranio u glavu. Nesreća se dogodila sat i po vremena iza ponoći kada je sedamanestogodišnji O. T. bio sa drugovima u haustoru Novog naselja u kom u Novom Sadu živi. – Tinejdžer je sedeo sa još petoro, šestoro dugara u parku između zgrada, u ulici Kaće Dejanovića, gde se inače svako veče okupljaju. Kako su prijatelji povređenog dečaka ispričali, u jednom trenutku se odvojio od njih i potom se čuo pucanj. Tada ga je u obraz, između jagodične kosti i uveta, pogodio metak – navodi izvor Kurira. Prema izvorovim rečima sumnja se da je dečak slučajno pogodio sebe. – On je verovatno hteo da se poigra sa pištoljem i da se pohvali pred drugovima pa je usled nestručnog opalio metak – dodaje izvor Kurira uz navode da policija ispituje odakle tinejdžeru pištolj. U ovom trenutku ne postoje naznake da je O.T. oružje uzeo iz kuće, već se pretpostavlja da mu ga je u ruke dao neko od mladića sa kojima se družio.
Prema rečima stanovnika ovog dela Novog Sada, O.T. se druži sa grupom mladića koja u Novom naselju važi za “opasne momke”, kojima je cilj da zavladaju ovim krajem. – Društvo u kome je O.T. viđen voli da ih se mladi, ali i strariji plaše. Zbog toga pretpostavljamo da je Ognjen imao pištolj kako bi se pokazao u društvu kao opasan. Nadamo se da će uspeti da se oporavi i da će iz svega ovog uspeti da izvuče životnu lekciju – kaže jedan mladić iz novosadskog Novog naselja.
Kako za “Blic” pričaju stanovnici zgrade u ulici Kaće Dejanović broj 1, oni su čuli pucanj, ali kada su izašli na terasu, nisu videli ništa. – Ovde se u dvorištu stalno se skupljaju neki mladići, piju, viču na sav glas u pola noći, možda se i drogiraju. Ko to zna? A, niko im ništa ne sme, odnosno neće niko da im se zameri pošto deluju opasno – priča komšija koji je želeo da ostane anoniman. Dalja istraga treba da pokaže čiji je pištolj koristio O.T. i kako je došao do njega.

Niš: Automobil bez vozača krenuo u rikverc, poginula devojčica (12)

Devojčica iz Niša stara 12 godina nastradala je u ponedeljak oko 12.40 časova u Požarevačkoj ulici u naselju Donji Komren kada je udario automobil marke “fijat doblo” koji je bez vozača u jednom trenutku krenuo u rikverc. Prema prvim informacijama, automobil je bio parkiran na zemljanom putu ispred jedne radnje u koju je po svemu sudeći vozač ušao po izlasku iz automobila. U jednom trenutku automobil je krenuo u rikvarc i pregazio nesrećno deta  koje je preminulo od zadobijenih povreda. Nesrećna devojčica  je živela nedaleko od mesta nesreće. Na mesto nesreće pristigli su rođaci i komsije nastradale devojčice, a po rečima meštana vozač autombila nije na mestu nesreće. Nesreća se dogodila tako što je vozilo  krenulo samo jer nije bilo dobro obezbeđeno. – Vatrogasci su morali da dođu da podignu auto kako bi izvadili telo devojčice jer vozča nisu mogli da pronađu- rekao je za “Blic” jedan od meštana.

Policija deluje hitno kod nestanka dece

Državni sеkrеtar Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković izjavila jе danas da pripadnici policijе postupaju odmah i hitno u svim slučajеvima nеstanka dеcе. “Mеđutim, važno jе praviti razliku izmеđu bеžanja od kućе zbog nеslaganja sa roditеljima, staratеljima, zbog loših ocеna, ljubavi, bеžanja iz socijalnih ustanova i krivičnog dеla otmicе. U javnosti sе čеsto na pogrеšan način to intеrprеtira i tako stvara potpuno lažna slika, pa čеsto imamo naslovе kako jе nеstalo višе stotina dеcе” rеkla jе Popović Ivković. Kako jе pojasnila, ako govorimo o potеncijalnom krivičnom dеlu, policija u saradnji sa tužilaštvom, odmah prеduzima svе hitnе mеrе kojе joj stojе na raspolaganju. “Čеsto uz saglasnost roditеlja ili staratеlja objavljujеmo fotografiju nеstalog dеtеta i koristimo sva raspoloživa srеdstva javnog informisanja, kao i socijalnih mrеža. Mi imamo, takorеći, naš “Ambеr Alеrt”. Važno jе napomеnuti da su u Srbiji otmicе dеcе vеoma, vеoma rеtkе, ali sе svi slučajеvi sa posеbnom pažnjom procеnjuju, kako bi sе utvrdio nеposrеdni rizik” istakla jе Popović Ivković.
Ona jе dodala i da jе “Ambеr Alеrt” nеprofitna organizacija koja okuplja oko 20 еvropskih zеmalja. “Članicе Evropskе unijе, tačnijе Slovеnija, Austrija, Hrvatska i Mađarska nisu u toj organizaciji, kao ni 70 odsto zеmalja u svеtu. MUP Srbijе naravno razmatra mogućnost uvođеnja “Ambеr Alеrt sistеma”, rukovodеći sе, prе svеga, našim zakonodavstvom i vodеći računa o zaštiti ličnosti i privatnosti. Taj sistеm podrazumеva da građani budu dodatna pomoć policiji u pronalažеnju otеtog malolеtnog lica. Mi to vеć činimo, kao što rеkoh, u situacijama kada procеnimo da jе to nеophodno. Uz saglasnost roditеlja ili staratеlja objavljujе sе fotografija malolеtnе osobе i svi dеtalji koji bi pomogli u еfikasnom pronalažеnju dеtеta” rеkla jе Popović Ivković.

Đaci zemunske škole koja su vršili nasilje i sami postali žrtve

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je u utorak da niko nije očekivao da će nasilje u školi u Zemunu da rezultira revanšizmom, te da je situacija u kojoj su deca koja su vršila nasilje i sama postala žrtve slučaj za MUP. Šarčević je naveo da je u sistemu školstva više od 900.000 dece, a da se slučajevi nasilja rešavaju. On je podsetio na slučaj nasilja u školi u Kraljevu prošle godine koji je stabilizovan, te dodao da je tim ministarstva bio i u školi u Zemunu i uradio sve što treba, ali da niko nije očekivao da će se situacija tako razvijati. “Sada je to više pitanje za MUP. Mi smo sve te roditelje pozvali, razgovarali i dali im do znanja da će država reagovati. Uputili smo sve MUP-u, jer sada postoji sumnja da je majka deteta koje je bilo zlostavljano nagovorila druge ljude da se osvete, a to prevazilazi naše kompetencije”, naveo je Šarčević.
Dodaje, da revanšizam nije bio potreban, jer je slučaj, iako sa zakašnjenjem, bio rešen. “Mislim da su mogli brže da reaguju i tek ću razgovarati sa njima, ali ovde sada ima posla za policiju. Poruka svih nas je jasna, to neće biti dozvoljeno”, kazao je ministar. On je podvukao da u svakom slučaju nasilja treba da reaguju i uključe se odrasli, pedagog, nastavnici, država, zdravstvo, policija… “Nikada ne znate kako će se neko poneti, ali mi smo kao država rešili da se ništa ne gura pod tepih. Radimo sistemska rešenja, ali dugo vremena se nije reagovalo i sada je barem sve javno”, rekao je on.

Muž poznate teniserke ubio njihovo dvoje dece na spavanju

Pre četiri dana Stefani Ris, bivša američka profesionalna teniserka primila je poziv od kog strahuje svaki roditelj. Njeno dvoje dece, Harison (15) i Šelbi (13) nisu se pojavili u školi. Nakon što nije mogla da dobije na telefon ni svoju decu ni bivšeg muža Majkla Hana, odvezla se do Hanove kuće u Zionsvilu u Indijani, ali vrata su bila zaključana i niko se nije javljao. Teniserka koja danas prenosi svoje znanje mlađima, i koja se nekada takmičila na Vimbldonu i US Openu, imala je osećaj da se nešto dogodilo, pa je pozvala policiju.
Policajci su ušli u kuću oko 10.30 ujutro i pronašli Šelbi i Harisona u krevetu sa prostrelnim ranama, kao i leš njihovog oca, bivšeg supruga teniserke (50), koji je sebi oduzeo život vatrenim oružjem. Policija veruje da je Han ubio svoju decu dok su spavali pre nego što je digao ruku na sebe, navodi hrvatski Jutarnji list. – Kao prvo ne mogu da zamislim da nekome oduzmem život, a kamoli da ubijem svoju decu. Nečuveno, neko nije bio sasvim svoj kada je povukao obarač – rekao je načelnik policije okruga Bune Majk Nilsen.
Zasad je nejasno kada se dogodilo strašno krvoproliće, s obzirom da niko od suseda nije čuo pucnjeve. Nilsen je odbio da otkrije da li je na mestu zločina pronađena oproštajna poruka, a pokrenuta je istraga kako bi se utvrdio mogući motiv za ubistvo i samoubistvo. – Pokušaćemo da saznamo leže li motivi za ovaj zločin u porodičnoj prošlosti ili razvodu i saznamo šta se tačno dogodilo – rekao je Nilsen. – Koliko sam shvatio nije bilo neke drame vezane za razvod, uspeli su sve da se dogovore, a čak su se nedavno videli na jednom teniskom meču. Nije se događalo ništa što bi ukazivalo na ovakav razvog događaja. Razveli su se u novembru 2017. i pokušali su da što manje decu mešaju u ceo proces. Možda nikada nećemo saznati zašto je ubio svoju decu – rekao je Nilsen.
U molbi podnesenoj u novemru, javljaju američki tabloidi, Ris je tražila da se Hanu skrati vreme koje provodi sa decom i da se njen bivši suprug svakog meseca testira na nivo alkohola u krvi, na što je on kasnije pristao. U avgustu se Ris žalila da je Han prestao da plaća alimentaciju. – Ovo je velika tragedija za ovu zajednicu i strašno je da su moji policajci to morali da vide, scena koju su zatekli pratiće ih celog života, rekao je Nilsen. Sahrana je zakazana za četvrtak.

By admin