Vesti – 01.10.2018.

Umesto pregovara štrajk do daljnjeg

Ministar prosvete Mladen Šarčević razgovarao je 26. septembra sa predstavnicima reprezentativnih sindikata o predlogu platnih razreda. Dogovoreno je da razgovori budu nastavljeni u četvrtak, 4. oktobra, nakon što Vlada utanači okvir sa delegacijom MMF-a,  saopšteno je iz ministarstva prosvete. Sindikati ostaju pri zahtevu da nastavnici budu u tri platna razreda u zavisnosti od stepena stručne spreme.
Ovaj zahtev je IO NSPRV odbacio jer bi nastavnici za posao iste složenosti imali različite, a ne istu početnu platu.  U međuvremenu štrajk se nastavlja!

Jagodina: Održan sastanak načelnika školskih uprava

Srbiji ima oko 4.500 prosvetnih radnika koji su tehnološki višak, neki od njih kompletno, a nekima nedostaje određeni broj radnih sati da bi imali punu normu. To je Tanjugu izjavila načelnica u Ministarstvu prosvete Jasmina Đelić, koja je prisustvovala trodnevnom sastanku rukovodilaca školskih uprava i koordinatora Sektora za osnovno i srednje obrazovanje u Jagodini. Kako je rekla, upravo će se ovog meseca školske uprave baviti pitanjem kako da popune normu prosvetnim radnicima, ali i time kako da pomognu školama da razumeju šta je kvalitet, da razvijaju dobre mehanizme da objektivno i kvalitetno vrednovanje rada škola. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Odeljenje za koordinaciju rada školskih uprave će im u tome pomoći, dodala je Đelić.
Inače, na skupu u Jagodini načelnici školskih uprava i koordinatori  bavili su se  revidiranjem standarda kvaliteta, samovrednovanjem i pružanjem podrške ustanovama. Također, razgovarali su o predlogu novog Pravilnika o vrednovanju kvaliteta rada ustanova, dok su za sutra teme: kvalitet i planiranje stručno-pedagoškog nadzora, a razgovaraće se i o projektu jednosmenskog rada osnovnih škola i primeni novog Pravilnika o društveno korisnom radu.
Načelnik Školske uprave za Pomoravski okrug u Jagodini Života Starčević, inače, poručio je da će Jagodina biti dobar domaćin ovog skupa i da će gostima omogućiti da u slobodno vreme razgledaju znamenitosti Jagodine i Pomoravlje.

Održana 9. novosadska “Noć istraživača”

Trinaesta “Evropska noć istraživača”, po deveti put održana je u petak uveče u Novom Sadu na dve lokacije. “Siguran sam da se među ovim mladim ljudima nalaze budući veliki naučnici i da su oni prave zvezde ovde”, rekao je Zoran Milošević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost i istakao značaj ove manifestacije i u širem kontekstu. “Noć istraživača” je održana u tržnom centru “Big” do 22 časa gde se posetiocima kroz zanimljive eksperimente i interaktivne radionice predstavilo devet interdisciplinarnih grupa novosadskih istraživača.
Druga lokacija Kulturni centar “Lab” gde se do 1 čas iza ponoći realizovatlo predavanje na temu hrane, degustacija “Novih ukusa naše prošlosti”, naučni kviz i svirka benda Justin Case. “Sugrađani su mogli da upoznaju novosadske naučnike, da se upoznaju sa njihovim radom i da ih pitaju sve što ih zanima”, istakla je Tijana Prodanović, programski koordinator i dodala da je ove godine program zaista sadržajan.
“Noć evropskih istraživača se održava svake godine širom Evrope u preko 250 gradova, a u tom društvu je i Novi Sad”, napomenuo je Vladimir Todorović, koordinator projekta, ističući značaj ovog dešavanja i za očuvanje kulturnog nasleđa kom je 2018. godina posvećena.  U četvrtak su svi radoznali Novosađani mogli da krenu u šetnju kroz kulturnu i naučnu prošlost grada tokom besplatne ture “Šetnja kroz Novi Sad i nauku” koja je podrazumevala obilazak znamenitih zgrada u kojima su nekada živeli značajni Novosađani i Novosađanke.  Organizatori na kraju poručuju: “Istražuj kroz noć, u znanju je moć”.          https://www.youtube.com/watch?v=xJ53q8gptP0

Rektorka Popović: Finansije su ključne

Na pitanje koliko je razvoj Univerziteta uslovljen finansijama, nova rektorka Beogradskog univerziteta prof. dr Ivanka Popović, koja je 27. septembra 2018. zvanično preuzela dužnost, je naglasila da finansije jesu ključne, te da je važno da Univerzitet ima plan kako bi vladi i resornim ministarstvima ukazao na prioritete u radu te institucije. ”Korisno da vlada zna koje su potrebe Univerziteta da se zbog neadekvatnog priliva novih kadrova ne bi ugrozili pojedini studentski programi. Važno je da se nastava i odvijanje naučnog procesa ne ometa zato što nema odgovarajuće infrastrukture i materijalnih uslova za izvođenje nastave”, naznačila je Popović.
Upitana i o Zakonu o finansiranju univerziteta koji priprema Ministarstvo prosvete, nova rektorka je navela da se željno iščekuje Nacrt tog zakona i da joj je poznato da ministar prosvete Mladen Šarčević predlaže model finansiranja u skladu sa, kaže, učinkom univerziteta. ”Pozdravljamo merenje učinka Univerziteta, ali smatramo da osnovno finansiranje ne bi trebalo da time bude ugroženo. Bilo bi dobro kada bi postojala dodatna sredstva kojima bi se pomogao razvoj određenih aktivnosti univerziteta koji dobro rade”, smatra Popović.

Pečujski univerzitet školuje bolničare u Somboru

Fakultet zdravstvenih nauka pečujskog univerziteta, ogranak u Somboru, svečano je 27. septembra obeležio početak nove školske godine. Treću godinu za redom, pečujski univerzitet u Somboru školuje kadrove za stručno zvanje visoko obrazovanih bolničara.
Anita Sitaš iz Kupusine je studentkinja druge godine pečujskog univerziteta, ogranka u Somboru i ističe zadovoljstvo nastavnim planom a pogotovo praktičnom nastavom koju obavljaju u Pečuju u savremenim medicinskim salama i na vrhunskoj opremi dok se teorijska nastava obavlja u Somboru. “Jako je dobro da ovde mogu učiti i ne trebam biti u velikom gradu daleko od kuće. Sa diplomom ovog univerziteta mogu raditi u Evropskoj uniji, ipak se nadam da ću posao naći ovde”, ispričala je Anita.
Prvu godinu upisala je i Sonja Vilić iz Svetozara Miletića. “Poslu se nadamo, naravno u zdravstvu, gde god se ponudi lepa prilika. Nadam se da će to biti u Somboru, jer volim svoj grad. Ja sam iz Svetozara Miletića i nadam se poslu u Somboru ali ako se ukaže prilika, videćemo gde nas put povede”.
Ove godine, prvu godinu studija upisuje 24 budućih bolničara. Novina je da, osim redovno upisanih 15 studenata, 9 studenata ima mogućnost praćenja nastave u vanrednim terminima, uglavnom u dane vikenda. Teorijska nastava se obavlja u prilagođenom i stručno opremljenom prostoru a praktična nastava u Kliničkom centru u Pečuju. “Otvaranje ogranka u Somboru značajno je pečujskom univerzitetu radi obrazovanja mladih pogotovo na teritorijama van granice Mađarske gde žive Mađari. Namera nam je i to da se stvarno, stručno edukovani kadar nađe na tržištu rada”, naglasio je Olah Andraš, zamenik dekana.
Obrazovanje traje osam semestara odnosno četiri školske godine a, diploma o stečenom znanju sa pečujskog univerziteta, ogranka u Somboru, priznata je po pravilnicima Evropske Unije što govori o visokom kvalitetu nastave. “Cilj nam je i to da u Srbiji, za potrebe mađarskog stanovništva u zdravstvenim institucijama obezbedimo visoko obrazovane bolničare koji znaju da govore mađarski jezik”, naglasio je, između ostalog Betlehem Jožef dekan pečujskog univerziteta. Statistika međunarodnih zdravstvenih istraživanja, kako je istakao Jožef, pokazala je da je u bolničkim centrima u kojima je zaposleno 10 odsto visoko obrazovanih bolničara, smrtnost bolesnika je smanjena do sedam procenata.         https://www.youtube.com/watch?v=RqtuU7Wx0ZA

PMF dobio savremenu laboratoriju za gastronomiju

Nakon nekoliko meseci renoviranja i adaptacije starog kabineta na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu, svečano je u četvrtak otvorena laboratorija za  gastronomiju, u kojoj će studenti imati deo prakse tokom četvorogodišnjeg školovanja. Tokom studiranja na smeru gastronomije Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, akademci usvajajući kulinarske veštine, provedu oko devet meseci na praksi. “Kuhinja je jako bitna zato što dolaze učenici iz srednjih škola, koji nisu imali dodira sa kuhinjom. Jako je lepo da tu sa profesorima rade i uče kako se koriste noževi i drugi potrebni alat koji koriste u kuhinji”, kaže Slađana Todorović, studentkinja Prirodno-matematičkog fakulteta. “Izučava se hrana, izučava se dijetetika, procesi kuvanja, nutricionizam, sve ono što je bitno za jednog čoveka. Ovi ljudi, profesionalci će se naći na čelnim pozicijama menadžera, od bolnica, studentskih menzi, hotela, zamislite koliko će obroka skuvati i koliko će nahraniti ljudi, odnosno, vitalnost jedne nacije zavisi od ove profesije”, naglašava Dragan Tešanović, šef katedre za gastronomiju na Prirodno-matematičkom fakultetu. Moderna laboratorija sadrži savremene digitalne aparate, opremu za hlađenje i skladištenje namirnica, mašine za toplotnu obradu i vakumsko pakovanje hrane, a ima kapacitet da primi grupu od oko 40 studenata. Za njeno renoviranje zajednički su se angažovali fakultet i Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje, delom zahvaljujući i donaciji Evropske fondacije hotelijera u Ženevi.
“Za ovo se nismo izborili opštim trendom, nego pre svega kvalitetom nastave i obrazovanja koje pružamo našim studentima i o tome svedoče brojna priznanja, medalje, nagrade naših studenata, koji oni osvajaju širom sveta i to čak u konkurenciji profesionalaca”, kaže Milica Pavkov Hrvojević, dekanica Prirodno-matematičkog fakulteta.
“Čitava Pokrajinska vlada je stala iza ovoga, ne veličinom investicija, nego pre svega usmeravanja prema onim faktorima obrazovanja koji ne proizvode za tržište rada, nego proizvode za usluge koje postaju sve više sofisticirane za oblast turizma, ugostiteljstva. Svi ovi studenti koji već sada studiraju, imaju više nego izvesnu budućnost ovde u Srbiji. Ovi studenti i ako odlaze negde, otići će nadahnuti znanjem svojih profesora”, smatra Zoran Milošević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost. U opremanje savremene gastronomske kuhinje, uloženo je 58 hiljada evra.      https://www.youtube.com/watch?v=LelEJAHo4eY

Jergović  sa gimnazijalcima u Novom Sadu

Neposredno posle otvaranja festivala “Prozefest”, u utorak uveče u Kulturnom centru Novog Sada publika je imala priliku da se upozna sa Miljenkom Jergovićem, ovogodišnjim dobitnikom nagrade “Milovan Vidaković”. Književni kritičar Dragan Babić rekao je da se književnom delu Miljenka Jergovića može prići sa više strana, a kao jednu od važnih tačaka u Jergovićevom spisateljstvu naveo je činjenicu da je počeo kao pesnik. “Potom je došla zbirka „Sarajevski malboro”, zbirka o ljudima i gradu u kojoj se Jergović prvi put pokazao kao prozni pisac i time je zacrtao koordinate svojih narednih knjiga kao što su zbirka „Mama Leone”, roman „Otac” i knjiga „Rod”. U tom delu se pokazao kao potpuniji pisac koji piše istoriju svoje zemlje, države i sebe kao pojedinca”, rekao je, između ostalog, Babić.
Sa laureatom, koji će posle nagrade „Milovan Vidaković” u oktobru primiti priznanje nemačkog Kulturnog foruma „Istočna Evropa” za celokupno prozno stvaralaštvo, razgovarali su učenici novosadske Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj” Pavle, Luka i Danijela. Na pitanje gimnazijalaca kako se oseća kao laureat, Jergović se našalio rekavši da se oseća „malo postarije”, a zatim dodao da su književne nagrade za pisce veoma važne i kada ih dobija i kada ih ne dobija, jer u oba slučaja nose poruku.
S obzirom na činjenicu da Jergović često piše o svom rodnom gradu Sarajevu, novosadske đake zanimalo je kakva je razlika između nekadašnjeg i današnjeg grada na Miljacki. “Razlika je ogromna. Onog Sarajeva se sećam i moje je, a ovo drugo gledam, i to su definitivno dva različita mesta”, odgovorio je književnik.  Upitan o razlikama između uspomena i sećanja, Jergović je kazao da je sećanje celina onoga što jesmo, a uspomena je sentimentalni isečak te celine. “Ja se celog svog života pokušavam spasti sentimentalnih efekata sećanja i problema sa vlastitom psihologijom. Naime, da bismo mogli živeti i dočekati sutrašnji dan, u svojoj glavi brišemo većinu loših stvari, cenzurišemo, sećamo se radikalno ulepšanih događaja i uvek imamo žal za dobrim starim vremenima”, objasnio je Jergović na kraju ovog prijatnog susreta sa gimnazijalcima.

Rekordan broj osnovaca u Petnici

Septembar u Petnici  bio je posvećen programima za osnovce, a ove godine u tri grupe kroz ove seminare prošlo je  preko 200 učenika osmih razreda iz svih delova Srbije. Letnja naučna škola je program koji u Istraživačkoj stanici postoji od samog njenog početka, od ranih osamdesetih godina. I ove godine je broj prijavljenih bio nekoliko puta veći od broja mesta na Školi, pa je mnogo dobrih đaka ostalo uskraćeno za učešće. Nikola Božić, programski direktor u Petnici, objašnjava da je koncept Letnje naučne škole postavljen tako da učenici na početku, bez obzira na svoja interesovanja, imaju priliku da slušaju interesantna predavanja iz različitih nauka, da se upoznaju sa osnovnim naučnim metodama i principima, i steknu utisak o kompleksnosti nauke i vezi među različitim oblastima.
Nakon toga kaže, sledi blok od nekoliko dana rada u petničkim laboratorijama, kada svi učesnici realizuju vežbe u laboratorijama za fiziku, elektroniku, biologiju, hemiju, geologiju i arheologiju. U poslednjem segmentu Škole učesnici mogu da biraju na koje će od paralelnih predavanja da idu, i da tako program prilagode svojim interesovanjima, navodi Božić.
Inače, Program Letnje škole za osnovce je osmišljen tako da kroz zanimljive i aktuelne teme budu prikazane pojedinačne nauke – od astronomije, fizike, matematike, elektronike i računarstva, preko biologije, hemije i geologije, pa do arheologije, istorije, psihologije , lingvistike i antropologije. Tako će osmaci imati priliku da slušaju predavanja o gladijatorima, planetama oko drugih zvezda, zanimljivim insektima, nastanku planete Zemlje i kontinenata, ekologiji, korišćenju vode i menzura kao analognih računara, tome kako da dobro predstave svoj rad i rezultate, o DNK čoveka, o istraživanjima starih tvrđava, o tome kako radi berza, o nerešenim problemima u matematici, o školstvu u staroj Vizantiji…
“Posebno je važno da učesnici Letnje naučne škole dobiju priliku da se samostalno oprobaju u radu u laboratoriji. Zbog toga smo osmislili setove vežbi tako da svako od njih ima dovoljno vremena da sam realizuje svaku vežbu. Sa druge strane da svi učesnici će imati vremena da prođu sve oblasti”, dodaje Božić. Posebno je zanimljivo da će u radu sa najmlađim “petničarima” tokom ove Letnje naučne škole pomagati srednjoškolci, polaznici redovnih petničkih programa, kao i studenti. Na ovaj način se smanjuje barijera u godinama, a uz pomoć vršnjačkih edukatora, mnogo je lakše objasniti naučne fenomene na prijemčiv način.
U realizaciji Letnje naučne škole će biti angažovano 70 srednjoškolaca i studenata osnovnih studija, uz nadzor 10 stručnih radnika Istraživačke stanice Petnica. Svi oni su angažovani tokom celog ovog meseca na realizaciji programa za sve tri grupe, u kojima će biti preko 200 učenika osmih razreda iz cele naše zemlje.

Radionice za promociju nauke u Apatinu

Centar za promociju nauke, kao državna institucija nadležna za promociju i popularizaciju nauke, prvi put je u Tehničkoj školi sa domom učenika u Apatinu organizovao radionicu, u koju su bli uključeni nastavnici svih škola apatinske opštine sa ciljem da se upoznaju sa primenama dobre prakse i inovativnostima u promociji nauke. Savremeni pedagoški koncepti i tendencije u prirodnim naukama, te kako ih na što bolji način primeniti u podizanju kvaliteta nastavnog procesa bila je tema diskusije prve radionice u Tehničkoj školi sa domom učenika u Apatinu, koju je organizovao Centar za promociju nauke Srbije. “Pojedinačno i individualno nastavnici iz Srbije rade fantastično, ali naša uloga je da istaknemo najbolje primere dobre prakse i da budemo podrška i uputimo ih kako da sporvedu te primere dobre prakse”, kazao je Dobrivoje Erić, rukovodilac Sektora za međunarodnu saradnju u Centru za promociju nauke.
“Učestvovala sam u više njihovih projekata, a i danas sam deo tima, koji je predstavio primere dobre prakse kakve smo mi ostvarili. U Centru se rade mnogi projekti, a u mnogima je uspešno učestvovala i naša škola, gde su uspešno bili angažovani i profesori i učenici”, saopštila je Natalija Budimski, Scientix ambasador i prof. matematike u Srednjoj školi sa domom učenika “Petro Kuzmjak” Ruski Krstur.
Cilj besplatne radionice je da se inspirišu nastavnici i profesori da se uključe u projekte od kojih se pojedini odnose na evropsku mrežu nastavnika prirodnih nauka i besplatne kurseve na različitim jezicima, uključujući i srpski i madjarski. “Ovo je tek samo početak, ostaje nam ova školska godina da se pripremimo za narednu. Želja nam je da organizuemo i budemo deo mreže gradova koja organizuje “Noć istraživača” i verujem da ćemo u tome uspeti”, izjavio je Ivica Jurišin, Tehnička škola sa domom učenika Apatin.
Centar za promociju nauke je do sada održao oko 40 radionica širom zemlje, a bila je zapažena i prezentacija mogućnosti za saradnju i projektno finansiranje škola kroz različite evropske fondove.

Četvrti “NS market” održan u “Firči Tink Tenk studiju”

Četvrti NS market je održan  u subotu  u “Firči Tink Tenk” studiju od 11 do 19 časova. Posetioci su bili u prilici da kupe unikatne proizvode, prirodnu kozmetiku, hranu, odeću, nakit i dekorativne predmete. Humanitarnu tezgu imaće “Svoj svet – Udruženje roditelja dece sa autizmom”, koji će posetiocima predstaviti svoje aktivnosti i prodavati dekorativne predmete koje su napravila deca sa autizmom u kreativnim radionicama. U muzičkom delu programa, koji počinje u 16 časova, nastupiće Santos Brothers bend iz Bačke Palanke. Opširnije na http://www.rtv.rs/sr_lat/vojvodina/novi-sad/cetvrti-ns-market-u-subotu-u-firci-tink-tenk-studiju-(audio)_953732.html

Javni čas fizičke aktivnosti u Vojki

Među vodećim bolestima savremenog društva je gojaznost, a lek za izlečenjem ovog hroničnog oboljenja je fizička aktivnost. Kako bi promovisali važnost bavljenja fizičkom aktivnošću, u Osnovnoj školi “Milan Hadžić” u Vojki organizovan je javni čas fizičkog vaspitanja. Da je u zdravom telu zdrav duh potvrdili su najmlađi Vojčani, ali i učenici osnovne škole u ovom selu koji su na javnom času održanom u dvorištu škole promovisali vežbanje i važnost bavljenja fizičkom aktivnošću. U akciji su pored učenika učestvovali i zaposleni u školi, ali i roditelji đaka koji su u ranim jutarnjim satima iskoristili vreme i poslali jasnu poruku. Akciji se pridružila i direktorka škole koja je apelovala na svoje učenike da se bave sportom u što ranijem uzrastu. Pored redovnih časova fizičkog vaspitanja, učenici ove škole učestvuju i u krosu RTS-a, tradicionalnoj manifestaciji, a veliki je broj učenika koja postižu izuzetne rezultate u raznim sportskim disciplinama.

Crveni krst u Kuli: Tridesetak dece koristi usluge dnevnog boravka

Tridesetak dece iz Kule bar jednom mesečno koristi usluge dnevnog boravka u Crvenom krstu, jer kod kuće nemaju struju, vodu, kupatilo kao ni prostor za učenje i odmaranje. Kako bi taj prostor bio prijatniji za boravak mališana, Crveni krst u Kuli početkom svake školske godine organizuje humanitarne akcije za opremanje dnevnog boravka. U Kuli je održana i akcija na gradskom stadionu. https://www.youtube.com/watch?v=rXPfVsjKVTs

Radi kol centar za roditelje bolesne dece

Od ponedeljka 1. oktobra u okviru Republičkog centra za zdravstveno osiguranje počinje da radi kol-centar na koji će moći da se jave svi roditelji čija su deca obolela od teških bolesti,. “Od tog momenta Republički centar za zdravstveno osiguranje preuzima najveći deo posla. Pozivaju se lekari, stručnjaci koji će prikupiti sve informacije o stanju deteta, nakon čega će biti doneta strategija koja je najbolja pomoć za to dete. Da li će se dete lečiti iz republičkog ili budžetskog fonda, to je najmanje bitno”, rekao je ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar za TV Pink. Ministar se osvrnuo na kritike da se deca leče preko sms poruka koje organizuju humanitarne organizacije i izneo podatak da je u poslednje tri i po godine o trošku države u inostranstvo lečeno 1.975 dece, dok je od 2008. do 2012. na lečenje poslato 506 deteta.
Istakao je i da je od 2014. do danas u zdravstvo, objekte i opremu uloženo 176 miliona evra, dok je od 2008. do 2012. investirano 46 miliona evra. “Naša jedina greška jeste to što nismo radili na promociji Budžetskog fonda za lečenje dece u inostranstvu, i što roditelji možda nisu znali za taj fond, ali ne mogu da dozvolim da se deca koja su se izlečila sada javno pojavljuju i govore da su izlečeni zahvaljujući novcu iz tog fonda”, rekao je ministar.
Lončar je naglasio da dok je on na mestu ministra zdravlja struka će lečiti decu i dodao da neće dozvoliti da decu leče glumci, pevači, političari. “To ne postoji nigde na svetu, ali smo došli do toga da su oni veći stručnjaci od lekara”, rekao je Lončar. Podsetio je da je Vlada Srbije obezbedila i dva aviona koja su u svakom momentu spremna da prevoze decu, kao i da već uveliko to čine.

Besplatni treninzi tekvondoa za decu zaposlenih u Vojsci

Ministarstvo odbrane i Beogradski tekvondo savez potpisali su Sporazum o saradnji koji predviđa besplatan upis i treniranje tekvondoa za decu zaposlenih u Ministarstvu i Vojsci Srbije uzrasta do 16 godina u devet klubova ovog saveza. U saopštenju Ministarstva navodi se da su Sporazum u Upravi za tradiciju, standard i veterane potpisali načelnik Uprave za tradiciju, standard i veterane pukovnik Slađan Ristić i predsednik Beogradskog tekvondo saveza Fadilj Eminović. Kao najvažniji rezultat potpisavanja ovog dokumenta, Ristić i Eminović su istakli doprinos ispravnom psiho-fizičkom razvoju dece posebno imajući u vidu, kako su rekli, koliko opterećenje za kućni budžet predstavlja ovakva vrsta rekreacije za decu.
Pukovnik Ristić je u ime ministra odbrane Aleksandra Vulina zahvalio Eminoviću i njegovim saradnicima što su, kako je naveo, podržali napore Ministarstva odbrane da svojim zaposlenima poboljšaju životni standard. Tekvondo je olimpijski borilački sport, poreklom iz Koreje, poznat po brzim, visokim i atraktivnim nožnim udarcima, a danas se širom sveta praktikuje kao sport, samoodbrana i rekreacija, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Vremeplov: U Nišu otvorena prva gimnazija

U Nišu je na današnji dan 1. oktobra 1878. godine otvorena prva gimnazija. U prvu školsku godinu upisano je 49 učenika.

Vremeplov: Protesti zbog nepriznavanja pobede DOS-a

Širom Srbije na današnji dan 1. oktobra 2000. godine  nastavljeni protesti građana zbog nepriznavanja pobede kandidata DOS Vojislava Koštunice na predsedničkim izborima u Jugoslaviji. Jake policijske snage ušle u rudnik “Kolubara” u pokušaju da spreče štrajk rudara.

Vremeplov: Rođena Anica Savić Rebac

Na današnji dan 1. oktobra 1892. godine rođena je srpska književnica i klasični filolog Anica Savić Rebac, profesor Univerziteta u Beogradu.

Vremeplov: Umro Ivan Đaja

Na današnji dan 1. oktobra 1957.godine umro je srpski biolog i fiziolog Ivan Đaja, profesor Univerziteta u Beogradu i član Srpske akademije nauka i umetnosti, koji je istraživanjima fiziologije duboko ohlađenog organizma stekao svetski renome. 

Vremeplov: Demonstracije albanskih studenata

Policija je na današnji dan 1. oktobra 1997. godine grubom silom rasturila mirne demonstracije albanskih studenata u Prištini i još pet gradova na Kosovu. Studenti zahtevali povratak u univerzitetske ustanove i nastavu na albanskom jeziku. 

U Južni Banat stiglo 1. 300 MMR vakcina

MMR vakcine stigle su u našu zemlju i krenula je njihova distribucija po domovima zdravlja.  U Južni Banat stiglo je 1. 300 MMR  vakcina što je dovoljna količina za treći kvartal, kažu u pančevačkom zavodu za javno zdravlje. Do kraja nedelje trebalo bi da stignu  i vakcine protiv pneumokoka  i pentaksim, koje će odmah  biti raspoređene ambulantama.  “Mi smo svakodnevno u kontaktu sa koordinatorima za vakcinaciju u svim Domovima zdravlja i ukoliko primete da im nedostaje neka vakcina a mi je imamo u drugom Domu zdravlja radimo preraspodelu unutar južno-banatskog okruga sve dok za to imamo kapaciteta a ukoliko nemamo  onda se obraćamo Institutu Batut da vidimo šta dalje”, rekla je dr Ljiljana Lazić, direktor Zavoda za javno zdravlje Pančeva.
Obuhvat vakcinacijom u Južnom Banatu je veliki, ipak još uvek ima roditelja čija  deca nisu dobila  MMR vakcinu. “Obuhvat vakcinacijom kod nas je oko 96 odsto za sve vakcine osim za mmr gde je obuhvat 89 odsto.”, dodala je dr Lazić. Iz zavoda za javno zdravlje apeluju na roditelje da vakcinišu decu jer  da bi se postigao kolektivni imunitet neophodno je  da vakcinacijom bude obuhvaćeno više  95 posto  mališana.      https://www.youtube.com/watch?v=4FKwV0CPWn0

Polovina srednjoškolaca bez minimuma fizičke aktivnosti

Najbolja prevencija u očuvanju zdravlja je adekvatna fizička aktivnost – dokaz je brojnih studija i istraživanja koja su sprovođena širom sveta poslednjih decenija. U Srbiji iz godine u godinu raste broj fitnes klubova, stiče se utisak da medijske promocije različitih oblika treninga ne nedostaju, ali opšte zdravstveno stanje nacije je poprilično zabrinjavajuće, naročito kod mlađe populacije. Dokaz za to je i istraživanje koje je 2017. godine objavio Republički zavod za sport i medicinu sporta, koje je sprovedeno na 2.814 srednjoškolaca uzrasta od 15 do 18 godina.
Rezultati su pokazali da 60 odsto učenika i čak 87 odsto učenica se nalazi ispod adekvatnog nivoa fizičke forme koja je povezana sa zdravljem. Takođe, 56 odsto učenika i čak 75 odsto učenica ne ispunjava minimalni preporučeni obim fizičkih aktivnosti, a čak 83 odsto ispitanika u ovom uzrastu nema pravilnu ishranu sa dovoljnim unosom voća i povrća.
Svi prikupljeni parametri doveli su do zaključka da samo dva procenta učenika i manje od jedan odsto učenica zadovoljava minimalne standarde u pogledu fizičke forme, dnevne fizičke aktivnosti i pravilne ishrane.

Stojanoski: Pravovremeno prepoznavanje faktora rizika i adekvatan angažman može da spreči prevremeno oboljevanje

“Pravovremeno prepoznavanje faktora rizika i adekvatan angažman u tom smislu može da spreči prevremeno oboljevanje”, izjavio je predsednik Saveza za rekreaciju i fitnes Srbije Nebojša Stojanoski. Kako je naveo, svedoci smo trenda povećanja kardiovaskularnih oboljenja, broja obolelih od dijabetesa i deformiteta kičme, a u poslednjih 30 godina u Srbiji ima čak 14 odsto više gojaznih. “Sve to je u najvećoj meri posledica nedovoljne fizičke aktivnosti. Period adolescencije je ključan u sticanju obrazaca ponašanja koji su direktno povezani sa smanjenjem rizika, zato i ne čudi što je našim Statutom određeno da osnovni cilj delovanja Saveza bude popularizacija i razvoj fitnesa, sportske rekreacije i fizičke aktivnosti kod dece”, objašnjava Stojanoski.
Savez za rekreaciju i fitnes Srbije osnovan je 2006. godine, na godišnjem nivou samostalno realizuje 14 programa kojima se promoviše fizička aktivnost i sportska rekreacija, a na različite načine podržava i učestvuje u još preko 70 akcija sličnog tipa. “Najznačajniji događaj u tom smislu je Sajam fitnesa, velnesa i zdravlja BELFIS koji će se od 12. do 14. oktobra održati u Hali 3 Beogradskog sajma. Drugu godinu za redom organizujemo ovaj sajam koji će okupiti oko 100 izlagača iz cele Evrope. To je najveći sajam ovog tipa u regionu, a tokom tri dana predviđeno je da na tri bine bude preko 60 aktivacija i promocija različitih vrsta treninga. Među prezenterima biće naši najbolji treneri i fitnes instruktori, pa će to biti odlična prilika za one koji se bave fitnesom da saznaju nešto novo, a oni koji ne vežbaju da izaberu program po svojoj meri i počnu sa treninzima”.

Sajam fitnesa, velnesa i zdravlja BELFIS od 12. oktobra

Prema rečima Stojanoskog poseban akcenat biće na proveri opšteg zdravstvenog stanja posetilaca. “Na galeriji Hale 3 Beogradskog sajma biće formiran specijalan medicinski korner gde će se vršiti osnovna antropometrijska merenja, kardio sken odnosno analiza koja olakšava prepoznavanje potencijalnih zdravstvenih tegoba kod rekreativaca, ali i utvrđuje dijagnostiku sportskih performansi. Meriće se nivo stresa, krvni pritisak, šećer u krvi, utvrđivati telesni sastav, analize kičmenog stuba, ali i davati rešenja dijagnostikovanih problema kroz programe ishrane i sportskih aktivnosti. Posebno naglašavam da će posetiocima sajma sve to biti besplatno”.
Savez za rekreaciju i fitnes Srbije veliku pažnju poklanja edukaciji i stručnom usavršavanju trenera, pa će tokom trajanja sajma biti organizovan veliki broj predavanja: “Centralni događaj edukativnog dela BELFIS-a biće osmi Evropski fitnes kongres na kome će predavanja održati Refit Kamberović, direktor nemačkog fitnes saveza i Ulf Sobek, kondicioni trener mlade nemačke fudbalske reprezentacije. Takođe, profesori i dekani sportskih fakulteta iz cele Srbije održaće predavanja o trendovima i novitetima u svetu fitnesa i rehabilitacije”, zaključio je Stojanoski.

Borba protiv trgovine ljudima

Dirеktor policijе Vladimir Rеbić izjavio jе u petak 28. septembra da jе policija od počеtka godinе podnеla 17 krivičnih prijava protiv 34 osobе osumnjičеnе da su počinilе krivično dеlo trgovina ljudima i idеntifikovala 20 žrtava ovog krivičnog dеla. “U svim policijskim upravama u Srbiji formirali smo u martu ovе godinе policijskе timovе za suzbijanjе trgovinе ljudima. Njihov zadatak jе da proaktivnim pristupom, u saradnji sa nadlеžnim tužilaštvima, doprinеsu vеćoj еfikasnosti u procеsuiranju osumnjičеnih i otkrivanju krivičnih dеla trgovinе ljudima”, rеkao jе Rеbić na otvaranju tvining projеkta “Podrška jačanju borbе protiv trgovinе ljudima” iz programa IPA 2014.
Dirеktor policijе jе istakao da tvining projеkat, koji sе sprovodi uz podršku EU i u čijoj rеalizaciji su partnеri ministarstva unutrašnjih poslova Austrijе i Slovеnijе, trеba da unaprеdi koordinaciju rеlеvantnih institucija u borbi protiv trgovinе ljudima, kao i mеđunarodnu saradnju. “Svrha ovog projеkta jе da sе kroz jačanjе kapacitеta Ministarstva unutrašnjih poslova i proaktivan pristup povеća еfikasnost u otkrivanju slučajеva trgovinе ljudima, prеvеntivno dеlujе i da sе žrtvе zaštitе još u fazi vrbovanja. Projеkat ćе doprinеti i ispunjеnju kritеrijuma za pristupanjе Srbijе Evropskoj uniji i sprovođеnju akcionih planova za poglavlja 23 i 24, kroz jačanjе kapacitеta rеlеvantnih institucija za borbu protiv svih oblika trgovinе ljudima i zaštitе žrtava u skladu sa najboljom praksom Evropskе unijе” rеkao jе Rеbić.
Zamеnik šеfa dеlеgacijе EU u Bеogradu Matеja Norčić Štamcar istakla jе da jе trgovina ljudima ozbiljan oblik organizovanog kriminala i dodala da jе ovaj projеkat važan za Srbiju na njеnom putu ka Evropskoj uniji. “Za uspеšnu borbu protiv trgovinе ljudima nеophodno jе intеnzivirati istragе, zaštititi žrtvе, omogućiti srеdstva koja ćе pomoći žrtvama i uspostaviti sigurnе kućе za njihovu zaštitu i hitan prijеm” rеkla jе ona.
Gеnеralni sеkrеtar Ministarstva unutrašnjih poslova Austrijе Pеtеr Goldgrubеr istakao jе da jе rеgion Jugoistočnе Evropе od stratеškog značaja za Austriju. “Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrijе ima dugogodišnju uspеšnu saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Rеpublikе Srbijе, a primеr tе dobrе saradnjе su i zajеdnički istražni timovi koji su postali rutina”, rеkao jе Goldgrubеr.
Gеnеralni sеkrеtar Ministarstva unutrašnjih poslova Slovеnijе Sandi Čurin ukazao jе da  ćе Slovenija nastaviti da Srbiji pruža  еkspеrtsku i svaku drugu vrstu pomoći”, rеkao jе Čurin.

About the Author

admin