Štrajk do daljnjeg!

Ministar prosvete Mladen Šarčević razgovarao je u sredu 26. septembra sa predstavnicima četiri reprezentativna sindikata u prosveti o platnim razredima. Dogovoreno je da razgovori budu nastavljeni u četvrtak, 4. oktobra, nakon što Vlada utanači okvir sa delegacijom MMF-a, saopšteno je iz ministarstva. Sindikati ostaju pri zahtevu da nastavnici budu u tri platna razreda (VII – IX) u zavisnosti od stepena stručne spreme.
Ovaj zahtev je IO NSPRV odbacio jer bi nastavnici za posao iste složenosti imali različite, a ne istu početnu platu.  U međuvremenu štrajk se nastavlja!

Kovač: Samo sa stručnim nastavnicima može da se ostvari pravo na obrazovanјe!

„Upravo je započela i Dečija nedelјa i poslednje pripreme za obeležavanje 05. oktobra – Svetskog dana nastavnika, stoga i sindikati i esnafska udruženja nastavnika ovih dana imaju pune  ruke posla, ali i priliku da sumiraju postignute rezultate i upozore na probleme u ovoj delatnosti“ rekao je juče prof Hadži Zdravko M. Kovač,  savetnik u NSPRV.  „Svetskim danom nastavnika, koji se od sada davne 1994. godine svake godine održava 05. oktobra, proslavlјa se godišnjica potpisivanja Preporuke o statusu nastavnika iz 1966. godine, koju su potpisali UNESKO i MOR. Ova Preporuka je klјučni dokument, pošto su njom ustanovlјeni standardi prava i obaveza nastavnika i propisani uslovi za njihovo obrazovanje, regrutovanje, zapošlјavanje i stručno usavršavanje, kao i uslovi za njihov rad i napredovanje“, kaže on.
“Prihvatanjem 17 Ciljeva održivog razvoja i posebno Cilja 4 održivog razvoja o obrazovanju i posvećenje podcilju 4c, nastavnici su prepoznati kao ključ za postizanje agende „Obrazovanje 2030.“, rekao je Zdravko Kovač.
“Ovogodišnja tema WTD da pravo na obrazovanje ustvari znači pravo na stručnog nastavnika podseća svetsku zajednicu, nacionalne lidere u obrazovnim sistemima širom sveta i sve koji se bave ovim poslom da je nemoguće ostvariti univerzalno pravo čoveka,  u ovom slučaju deteta, na kvalitetno obrazovanje ukoliko mu zajednice ne obezbede stručne i kvalifikovane nastavnike. Ovo bi mogao u planiranom roku do 2030. godine biti i nemoguć cilj, ukoliko se ne pojačaju aktivnosti svih činilaca i obezbede dodatna sredstva i ne pokaže međunarodna solidarnost bogatih društava i onih koji i sami kad bi hteli ne mogu obezbediti dovoljno stručnih nastavnika i pristojne uslove za sam nastavni proces“, kaže Kovač.
„Ovome treba dodati i činjenicu da se procenjuje da su u ovom trenutku čak 264 miliona dece i mladih van bilo kakvih školskih sistema, da postoji kontinuirani odliv stručnih nastavnika iz profesije, velik broj onih koji odlaze u penziju i da bi se obezbedio potreban broj stručnih nastavnika za ostvarenje ciljeva Obrazovanja 2030. treba obučiti i regrutovati najmanje 69 miliona novih nastavnika“ rekao je prof. Kovač.
“Pozivamo Vas da se i Vi pridružite globalnom pokretu Obrazovanja za sve i time doprinesete da Cilјevi održivog razvoja, uklјučujući i Cilј 4., postanu stvarnost, a ne nedosanjan san.
U svakom slučaju, želimo Vam uspešan početak nove školske godine i srećan Dan nastavnika. Prdružite se! (→Saopštenja)

Večitim studentima još godinu dana da završe studije

Stari studenti dobiće još godinu dana da završe studije, i to je predviđeno izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju koje su 29. septembra  usvojene u Skupštini Srbije. Produženje će dobiti studenti koji su fakultet upisali po starom planu i programu, koji su školovanje morali da završe do 30. septembra, ali i “bolonjci” koji su potrošili maksimum od osam godina za četvorogodiššnje studije.
“Dosta je bilo razloga da se izmene donesu, reč je o malom broju studenata koji je došao do pred kraj i kojima bi po starom programu bilo omogućemo da završe studije. Iako smo pre dve godine bili stava da je to malo i neprimereno, Ministarstvo i (skupštinski) Odbor za obrazovanje složili su se da je ta jedna godina pedagoški dobra i poželјna”, rekao je ranije ministar prosvete Mladen Šarčević u Skupštini Srbije.
On je rekao da se one donose, jer su stvoreni uslovi za povećanje delatnosti visokog obrazovanja, takođe da bi se ostvarila bolјa veza privrede i društva u celini, zatim da se utiče na unapređenje funkcionalnog znanja studenata i poveća njihova zapošlјivost. Takode, cilј je i unapređenje kontrole kvaliteta u visokom obrazovanju. Izmenama je predviđeno da se mogu raditi vanredni nadzori kad je u pitanju komisija za akreditaciju, a utvđuje se i formiranje Saveta poslodavaca, zbog veze privrede i visokog obrazovanja. Novina je i uvođenje menadžera na akademije strukovnih studija i visoke škole. Izmenama zakona predviđeno je da se na stranim visokoškolskim ustanovama uvedu lektori srpskog jezika.

Novi Sad: Dečja nedelјa na Salajci

Kulturno-ekološka manifestacija „Dečja nedelјa” održava se na Salajci u prostorijama OŠ „Vuk Karadžić” od 1. do 7. oktobra. Cilј manifestacije je da u nedelјi posvećenoj pre svega deci i njihovom mestu u društvu, a u skladu s Konvencijom o pravima deteta, dokumentom „Svet po meri deteta” i Milenijumskom konvencijom, deca nauče o važnosti i uticaju kulture i ekologije i da takav način razmišlјanja postane deo njihovog sistema vrednosti. Svečano otvaranje biće 2. oktobra u 13.30 časova. Uz školu, organizatori manifestacije su i Savet MZ Salajka i Udruženje „Mileva Marić Ajnštajn”.      

Počela Sunčana jesen života

Manifestacija „Sunčana jesen života”, koju je povodom 1. oktobra, Međunarodnog dana starih, organizuje Gerontološki centar „Novi Sad”, počela juče  od 18 sati u klubu „Oaza”, Fruškogorska 32. Tokom čitavog oktobra pripadnike trećeg doba očekuju raznovrsni programi, od takmičenja u pikadu, šahu, dominama, tabliću, aranžiranju cveća, rešavanju mozgalica, do pesničkih popodneva i ostalih kulturno-zabavnih sadržaja. Osim toga, oni će ovog meseca moći da dobiju besplatne zdravstvene preglede i savete o higijensko-dijetetskim merama, a Komisija za zdravstvena i socijalna pitanja posetiće onemoćale članove domova za negu starih lica. Kao važnije događaje organizatori su istakli gostovanje članica Kola srpskih sestara Eparhije bačke u domu na Novom naselјu 4. oktobra od 10 sati, jednodnevnu likovnu koloniju u futoškom domu, koja je planirana 13. oktobra od 9 časova, kao i koncert mr Florijana Balaža 25. oktobra od 10 sati u domu na Limanu. Cilј te manifestacije pod pokrovitelјstvom Gradske uprave za socijalnu i dečju zaštitu je uklјučivanje starijih građana u aktivnosti zajednice i senzibilizacija javnosti za njihova pitanja i probleme.

Prijem za studente prve godine FTN-a: Dobrodošlica za 2.500 brucoša

Prijem za studente prve godine Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu održan je u nedelju na Trgu Dositeja Obradovića. Pored prikladnog programa, kao i upoznavanja sa upravom i rukovodiocima FTN-a, kao i studentskim organizacijama FTN-a, brucošima su se obratili i predstavnici Grada i AP Vojvodine.
Dekan FTN-a prof. dr Rade Doroslovački precizirao je da je oko 2.500 studenata upisalo prvu godinu, ustvrdivši da je Fakultet tehničkih nauka jedan od retkih fakulteta gde se broj studenata još uvek ne smanjuje. „To je znak da smo dobar fakultet i da deca uče ono što vole. Na većini naših studijskih programa je situacija takva da čim student završi fakultet, ima posao“, zaklјučio je prof. dr Doroslovački.
Brucoše je pozdravio i odlazeći rektor Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Dušan Nikolić, poručivši novim studentima da su „napravili pravi životni izbor”. „Od danas i zvanično postajete članovi jedne velike i moćne akademske zajednice koju čini blizu 52 hilјade studenata, 5.000 zaposlenih profesora, asistenata, istraživača i onih koji nas podržavaju u aktivnostima na 14 fakulteta i tri instituta u četiri univerzitetska grada. Ovo je institucija koja otvara mnoge mogućnosti, institucija koja je povezana sa velikim brojem univerziteta u svetu i to ne bez razloga“, podvukao je prof. dr Nikolić.
Prema rečima predsednika Skupštine Grada Novog Sada Zdravka Jelušića, novosadski FTN jeste pokretač razvoja u celom regionu.   „Fakultet tehničkih nauka školuje buduće tehnokrate. Malo je poznate da je prvi tehnokrata izmislio točak, a danas su tehnokrate dovele do toga da turizam u vasioni postaje stvarnost. Novi Sad može sa ponosom da kaže da ima ovaj fakultet“, poručio je Jelušić. On je dodao da je najvažnije za studente da se steknu određena znanja, ali i iskustvo. Jer, „znanje i iskustvo pojedincu daju moć i snagu da zadovolјi svoje egzistencijalne potrebe i da doprinese društvenoj zajednici koja ga je školovala”.
Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević kazao je da su mladi lјudi odabarali pravi fakultet. „To je mesto gde se susreće nauka i visoko obrazovanje i privreda. Ovi mladi lјudi su poklonili svoje poverenje i mogu računati da će dobiti najbolјa znanja. Ova znanja su vidlјiva i u privrednom razvoju Srbije. Mladi su birali jednu izvesnu sudbinu, da budu deo procesa promena i da u svakom od segmenata koji se ovde razvija budu stvarni potencijal razvoja u kompanijama“, rekao je prof. dr Milošević.
Veliku pažnju brucoša, tokom svečanog prijema privukli su i štandovi na kojima su studentske organizacije koje deluju na FTN-u predstavile svoje aktivnosti. U opuštenom razgovoru sa starijim kolegama brucoši su mogli da se informišu o aktivnostima u koje mogu da se uklјuče tokom studija, kao i koje vidove neformalnog obrazovanja mogu da steknu ukoliko se učlane u ove organizacije.

„Klikom do samostalnosti”: Poslovna šansa za mlade iz Dečjeg sela

Rezultati projekta „Klikom do samostalnosti – Kroz Dečje selo u virtuelni svet”, koji je, osim sticanja potrebnih veština, imao za cilј razvijanje svesti kod mladih o mogućnostima poslovanja u elektronskom okruženju i osamostalјivanja pri izlasku iz sistema socijalne zaštite, prezentovani su nedavno u Dečjem selu „Dr Milorad Pavlović” u Sremskoj Kamenici. Tom prilikom dodelјeni su i sertifikati onima koji su završili obuku. Rukovodilac Službe za smeštaj i zbrinjavanje dece iz Dečjeg sela Radenko Kondić rekao je da je tim projektom bilo obuhvaćeno 25 starijih srednjoškolaca i studenata, koji su za 12 meseci uspeli mnogo toga da nauče, te da naprave svoje elektronske platforme preko kojih će sutra moći da budu konkurentni na tržištu rada.
„Neki od njih pokazali su odlične rezultate i većina je dobila sertifikat o završenoj obuci“, objasnio je Kondić, dodavši da će Centar za edukaciju, istraživanje i razvoj, koji je nosilac tog projekta, nastaviti saradnju s njima, te da će deca koja su prošla obuku zvanično održavati „Fejsbuk” stranicu Dečjeg sela. „Iako su svi oni bili radosni što će učestvovati, kad pogledam godinu unazad, bilo je mnogo muke, napora i rada da bismo ih motivisali. Osim zahtevnosti projekta, treba uzeti u obzir i strukturu naše dece, na čiju su ličnost patnje kroz koje su prošli ostavile različite deficite, ali to je rizik koji smo predvideli.“

Centar za edukaciju, istraživanje i razvoj zadovolјan

Tamara Banjac iz Centra za edukaciju, istraživanje i razvoj je prilično zadovolјna postignutim s obzirom na dug period realizacije projekta, a kao najznačajnije ističe to što su deca imala stručnu praksu u kompanijama i da su sva znanja stečena iz teorijske obuke imala priliku da primene uz mentorsku podršku. „Četiri kompanije žele da mladi koji su im vodili društvene mreže ili sređivali veb-sajtove nastave da ih administriraju. To su globalna platforma za zaštitu intelektualne svojine „Save ideas”, KUD „Brankovo kolo” iz Sremskih Karlovaca, Škola stranih jezika „Lak nemački” i onlajn start-ap „DigiNom”“, kazala je Tamara Banjac. „Polaznici koji su se prepoznali u tome sigurno imaju perspektivu, naravno, uz dodatnu edukaciju.“

Štićenice: Model za povećanje zapošlјivosti mladih

Štićenice Dečjeg sela Aleksandra Mandić i Marija Čugurović, koje su uklјučene u taj inovativni model za povećanje zapošlјivosti mladih, pokazale su zadovolјstvo što su usavršile znanje engleskog jezika te naučile da vode društvene mreže i da zarade pomoću njih, pa sebe vide u tom poslu i u budućnosti.

Kancelarija za mlade podržala projekat

Pomoćnica načelnika iz Gradske uprave za sport i omladinu Nada Anđelić istakla je da je Kancelarija za mlade podržala taj projekat i pratila ga od početka, te dodala da će i ubuduće njihov rad biti usmeren na pobolјšanje položaja osetlјivih grupa. Model „Klikom do samostalnosti” realizovan je u okviru podrške sprovođenju Programa reformi politike zapošlјavanja i socijalne politike u Republici Srbiji s fokusom na mlade, što je deo šireg programa pod nazivom „Znanjem do posla – E2E”, koji finansijski podržava Švajcarska agencija za razvoj i saradnju.    

Radionica u organizaciji „Družiciranja”

Besplatna radionica „Trema! Ima li spasa?” održana je u nedelju u 12 sati u prostorijama Omladinskog kluba na Spensu. Radionicu organizuje Udruženje građana „Družiciranje”, a u okviru projekta „Muzika kao podrška i utočište”, koji je podržan od Gradske uprave za sport i omladinu – Kancelarija za mlade. Radionica je namenjena mladima od 15 do 30 godina, ali su dobrodošli i ostali zainteresovani. Predavač će biti Jasna Marković, profesor flaute i šef Duvačkog odseka u Muzičkoj školi „Isidor Bajić”. Poznato je da je trema sastavni deo života svakog od nas: od odgovaranja na času, preko prezentacije na predavanju ili nekog umetničkog performansa, sve je to javni nastup. Šta se desi pa to uzbuđenje postane naš neprijatelј? Možemo li pobediti bojazan i preveliko uzbuđenje i pokazati se u punom sjaju onda kada nam je to najpotrebnije? Predstojeća radionica ponudiće odgovore upravo na na pitanja u nedelјu, tačno u podne.    

Novi Sad: Dobro došli na Naselјe 5

Manifestacija „Dobro došli na Naselјe 5” održana je u subotu od 10 sati na Novom naselјu. Livada između ulica Bate Brkića i Braće Dronjak, kulturni centar na otvorenom, biće mesto različitih radionica, izložbi, filmova, plesnih tačaka i mnogih drugih iznenađenja, dok će filmski program biti prikazan prekoputa, u ŠOSO „Milan Petrović”. Posetioce, između ostalog, očekuju srednjovekovne borbe koje će od 15 časova predstaviti udruženje „Zeleni barjak”. Čuveni „Čarolija berberaj” sprema „Šišanje Naselјa” od 16 sati, a bendovi „Soundćeck Orćestra” i „Super stvar” dobru svirku od 17 sati. Od 20 časova publika će imati priliku da pogleda tri dokumentarna filma koja su osvojila nagradu publike „21114 – Film festa”: „Mamurluk”, „Sreda”, „Ukrug”, kao i ostvarenje reditelјa Vanje Hovana „Grande punto”. Celokupan program dostupan je na „Fejsbuk” stranici „Novog kulturnog naselјa”.

OŠ “Ž. Zrenjanin” Novi Sad: Dan otvorenih vrata “Knjige u modi”

U OŠ “Žarko Zrenjanin” ­­­Stručno veće za srpski jezik održalo je u školskom holu Dan otvorenih vrata – “Knjige su u modi”, tokom kojeg su učenici i nastavnici organizovali nekoliko različitih sadržaja s cilјem popularisanja čitanja, lјubavi prema srpskom jeziku i podizanju ekološke svesti.  Učenici sedmog razreda su realizovali temu “S kolena na koleno” – male folklorne forme kao poruke, “šestaci” su pripremili temu “Hvala suncu, zemlјi, travi”.  Učenici petog razreda su pak na improvizovanoj modnoj pisti prošetali su svoje omilјene knjige i pokazali da su “Knjige u modi”.

Stara Pazova: Dani solidarnosti sa starijima

Deveti Oktobarski dani solidarnosti sa starijim ljudima održaće se tokom oktobra u Klubu za dnevni boravak u Staroj Pazovi u organizaciji Centra za socijalni rad Stara Pazova. Svakog utorka od 18 časova građani trećeg doba, ali i oni mlađi imaće priliku da uživaju u poetsko muzičkim večerima. Tokom ovog meseca u pomenutom prostoru biće izložene slike Nevenke Grujić, a u okviru Dečije nedelje biće organizovana i akcija međugeneracijske solidarnosti kada će članova kluba obići deca iz Predškolske ustanove “Poletarac” u Staroj Pazovi.

Zrenjanin: Humanitarni fond “Mijatov” pomaže studentima

Humanitarni fond “Ljilja i Milka Mijatov” osnovan je 2007. godine na inicijativu Zrenjaninca Đure Mijatova. Posle smrti kćerke i supruge, Đura Mijatov odlučio je da osnuje fond kom bi zaveštao svu svoju imovinu sa idejom da fond finansijski pomaže najbolje studente čije je prebivalište u Zrenjaninu.
Đura Mijatov, osnivač i predsednik Upravnog odbora Humanitarnog fonda “Ljilja i Milka Mijatov” rođen je 1932. godine u Zrenjaninu. Imao je divnu porodicu, suprugu Milku i kćerku Ljiljanu, koje su ga nažalost prerano napustile. Kćerka Ljiljana preminula je u Beogradu u 34. godini života, dok je supruga Milka nakon odlaska u penziju, preminula 2006. godine. U želji da pokaže svu svoju ljubav prema njima odlučio je da osnuje Humanitarni fond “Ljilja i Milka Mijatov”, te da u pomen pokojne porodice, učini humano delo pomažući novčano dobrim studentima. “Teško je objašnjavati nekome ko je imao porodicu kako je to kada nemate porodicu. Treba biti human, pa dobro to nije ništa novo ali to mora da bude u vama, ali ako vi to nemate ako ste grazmivi, tu onda da vam ja nešto solim pamet, to mislim ne ide, znate”, kaže Đura Mijatov, osnivač Humanitarnog fonda “Ljilja i Milka Mijatov”.
Do sada je ukupno 51 student koristio sredstva Fonda “Ljilja i Milka Mijatov”. Ukupno je isplaćeno 1.935.000 dinara. Kuriozitet ovog Fonda jeste i to što za 10 godina njegovog postojanja stipendije nisu ni dana zakasnile.
Plemeniti čovek i veliku humanista Đura Mijatov ima samo jednu želju, da i posle njegove smrti Fond nastavi sa humanitarnim radom.
Osnivač Fonda, Đura Mijatov zaveštao je Fondu svu svoju pokretnu i nepokretnu imovinu sa idejom da njegova humana misija traje. Mnogi stipendisti Fonda danas su uspešni poslovni ljudi. https://www.youtube.com/watch?v=r-BW3cqY9M8

“Moje mesto” za mlade u Pančevu

U domu omladine Pančevo, počelo je da radi savetovalište za mlade pod nazivom “Moje mesto”. Savetovalište je besplatno i namenjeno mladima od 15 do 30 godina. Pomoć mladima u rešavanju problema, njihovo osnaživanje, psihološka podrška je cilj savetovališta. Želja je da Dom omladine  kao mesto okupljanja mladih radi zabave, edukacije i mesto koje će im pružiti sigurnost i pomoći da  prevaziđu izazove koje nosi period adolescencije i mladalaštva.  “Na prvom mestu nam je bilo da se mladi osećaju sigurno, bezbedno i da imaju intimu prilikom pružanja naših usluga . Zato smo i nazvali ovu radionicu “Moje mesto” jer želimo da Dom omladine bude sigurno mesto za mlade u kojem će oni naći odgovore na mnogobrojn pitanja i  izazove sa kojima se sreću Savetovalište je besplatno i uključuje radionice na različite teme,  ali i individualni rad.  Sa mladima će raditi  psiholog i psihoterapeut Jadranka Grujičić Đurić. Do sada je održana jedna radionica”, rekla je Marija Jević, direktorka Doma omladine Pančevo.
“Najčešći problem je kriza identiteta koja se javlja u doba prelaska iz  detinjstva u odraslo doba,gde se mladi suočavaju sa različitim ulogama koje dobijaju ,stupaju u neke nove odnose, identifikuju se sa vršnjačkim grupama dolazi i do konflikata sa roditeljima. Više  vole individualno da razgovaraju sa psihologom jer  je to za njih neki vid poverenja gde oni mogu da dođu da kažu problem i šta ih muči a da sa druge strane psiholog bude tu da im problem prikaže iz druge persektive”, izjavila je psiholog Jadranka Grujičić Đurić. Savetovalište će raditi do kraja godine, svake subote. Želja, je, da se rad sa mladima na ovaj način nastavi i narednih godina. https://www.youtube.com/watch?v=ZvBFBZVmaAs

SANU: Vukova prepiska priprema se za digitalizaciju

Svi građevinski radovi u novom Audiovizuelnom arhivu sa Centrom za digitalizaciju Srpske akademije nauka i umetnosti završeni su, nabavljena je najsavremenija oprema za digitalizaciju, predstoji njeno montiranje i nekoliko meseci dok se ne ovlada svim modalitetima digitalizacije. Novi Audiovizuelni arhiv nalazi se prekoputa zgrade Akademije u Knez Mihailovoj ulici i obuhvata oko 700 kvadratnih metara korisne površine, a njegov cilj je, kako je objasnio upravnik Radoslav Zelenović da se zaštiti vredna građa koja se čuva u Arhivu SANU i učini dostupnom javnosti. Građevinski radovi, koji su prema rečima Zelenovića, koštali 90 miliona dinara, završeni su za godinu dana i predstavljali su, kako je precizirao, vrlo zahtevan posao s obzirom da se deo Arhiva nalazi u nekadašnjim ložionicama. Do sada je u opremu uloženo 700.000 evra, a dodatna oprema će koštati još 500.000 evra. Paralelno je renoviran prostor sa skenerima i potrebnom opremom za digitalizaciju tri miliona dokumenata koji se nalaze u Arhivu Srpske pravoslavne crkve u Sremskim Karlovcima, o kojima brine SANU i koji zahtevaju hitnu zaštitu, a u samoj zgradi Akademije otvoreno je još jedno odeljenje za digitalizaciju uz sam Arhiv SANU.
Predsednik Stručnog saveta Audiovizuelnog arhiva, dopisni član SANU Aleksandar Kostić konstatovao je da u Srbiji ne postoje univerzalni standardi, ni jasni pravni okvir kada je digitalizacija u pitanju, kao ni skup jasno definisanih procedura za digitalizaciju materijala od izuzetne kulturne vrednosti. “Namera nam je da postavimo vrhunske standarde u procedurama digitalizacije. Radi se na popisu svih procedura kako bi one bile kompatibilne sa procedurama EUROPEANA-e (EU digitalna platforma za kulturnu baštinu), čiji se standardi do sada nisu poštovali”, objasnio je Kostić. On je rekao da će im trebati nekoliko meseci ekesperimentisanja jer svaki modalitet, od filmskog negativa i audio zapisa do srednjevekovnih rukopisa, zahteva posebne standarde i kriterijume. “Tek kada ovladavamo njima, Arhiv će početi da radi, a prvi projekat koji je u postupku pripreme je prepiska Vuka Stefanovića Karadžića. Ideja je da je učinimo dostupnom korisnicima i da po metapodacima mogu da pretražuju celu prepisku”, objasnio je Kostić.  On je, kako kaže, uveren da će Arhiv postati “mala oaza u kojoj će se primenjivati svi standardi vrhunske digitalizacije”, samo je pitanje, dodao je, da li će taj uzor biti prihvaćen u drugim ustanovama.
Zelenović je rekao da je potrebno između šest i osam sekundi da se oslika jedna strana neke knjige ili dokumenta i da postoji skener koji dnevno može da skenira 40.000 strana, pod uslovom da može toliko strana da se pripremi za skeniranje.  Kostić se nadovezao da bi godišnje moglo da se “izbaci” 2,5 miliona digitalnih objekata, ali da “usko grlo” predstavljaju metapodaci, jer nije isto digitalizovati 17.000 knjiga koje je SANU objavila i Vukovu prepisku za koju treba pronaći podatke. “Ako bi se napravio tim koji će sistematski da radi na metapodacima, onda bi ta optimistička cifra od 2,5 miliona digitalnih objekata godišnje bila realna”, rekao je Kostić.
Međutim, ni Zelenović ni Kostić nisu  mogli precizno da kažu kada će Audivizuelni arhiv početi sa radom.

Vremeplov: Generalni štrajk u Srbiji

Na današnji dan 2. oktobra 2000. u Srbiji počeo generalni štrajk kojim su DOS i građani zahtevali od vlasti da priznaju pobedu Vojislava Koštunice u prvom krugu predsedničkih izbora.

Vremeplov: Rođen Sima Milutinović Sarajlija

Srpski pisac Sima Milutinović Sarajlija, preteča srpskih romantičara rođen je na današnji dan 2. oktobra 1791. Nadimak je dobio po mestu rođenja. Školovao se u Beogradu, Zemunu, Segedinu, Sremskim Karlovcima. Borio se u ustancima Srbije za nezavisnost, a u Cetinju je od 1827. bio sekretar vladike Petra I Petrovića Njegoša i vaspitač i pesnički učitelj njegovog sinovca Petra II Petrovića Njegoša. Na poziv kneza Miloša Obrenovića vratio se 1831. u Srbiju i bio sekretar Ministarstva prosvete i istoriograf kneza Miloša. Dela: spevovi “Srbijanka”, “Trojebratstvo”, “Trojesestarstvo”, tragedija “Obilić”, istorijski spisi “Istorija Srbije”, “Istorija Crne Gore”, zbirka narodnih pesama “Pjevanija crnogorska i hercegovačka”.

Vremeplov: Čarls Darvin

Na današnji dan 2. oktobra 1836. engleski prirodnjak Čarls Darvin uplovio na brodu “Bigl” u englesku luku Falmut posle petogodišnjih istraživanja živog sveta u Južnoj Americi i na ostrvima u južnom Pacifiku, koja su odlučujuće doprinela razvoju njegove teorije o evoluciji, odnosno o promenljivosti vrsta.

Vremeplov: Rođen Vilijam Remzi

Škotski hemičar Vilijam Remzi, dobitnik Nobelove nagrade za hemiju 1904, koji je otkrio gasove helijum, argon, kripton, radon, neon i ksenon rođen je na današnji dan 2. oktobra 1852.. 

Vremeplov: Rođen Gandi

Indijski nacionalni vođa Mohandas Karamčand Gandi, nazvan Mahatma, predvodnik borbe za oslobođenje Indije od britanske kolonijalne vlasti, otac moderne Indije rođen je na današnji dan 2. oktobra 1869.. Doktrina gandizma, koju je usvojio Indijski Nacionalni Kongres, partija na čelu borbe za nezavisnost, manifestovala se u pasivnom otporu. U Nju Delhiju ga je 30. januara 1948. ubio Naturam Godse, fanatik iz sekte “Hindu Mahasabha” koja se protivila politici stišavanja antagonizama između hindusa i muslimana.

Vremeplov: Rođen Jesenjin

Ruski pesnik Sergej Aleksandrovič Jesenjin rođen je na današnji dan 2. oktobra 1895. Omiljeni ruski poeta bio je razbarušen boemski tip, živeo je burno, intenzivno i kratko. Njegovi stihovi po opštoj oceni najvišeg su dometa i veoma je uticao na generacije pesnika, ne samo ruskih. U tridesetoj godini izvršio je samoubistvo. Dela: zbirke pesama “Zadušnice”, “Ispovest mangupa”, “Triptih”, “Stihovi skandalista”, “Sovjetska Rusija”, “Persijski motivi”, pripovetka “Urvina”, poema “Ana Snjegina”, dramska poema “Pugačov”.

Vremeplov: Kraljevina SHS postala Jugoslavija

Na današnji dan 2. oktobra 1929 godine ime države Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca promenjeno je u Kraljevina Jugoslavija.

Šampione neka te čuvaju anđeli – mali Dušan izgubio bitku sa teškom bolešću  

Četvorogodišnji dečak Dušan Todorović iz Svilajnca koji je otišao na lečenje u Barselonu preminuo je u bolnici u tom gradu, javili su u subotu mediji Otac mališana, Aleksandar Todorović, objavio je najtužniju vest na svom Fejsbuku. “Spavaj.. Sine! Dosta si se namučio, mirno spavaj, dovoljno si postigao u životu, ŠAMPIONE!”, napisao je otac. Dušanu je dijagnostikovan tumor – neoblasma, a prvi simptomi bolesti su uočeni krajem 2016. godine.

Omudsman o nasilju nad decom: Pridržavati se zakona

Zaštitnik građana je, povodom Dečje nedelje, pozvao nadležne da se pridržavaju propisa i ispunjavaju svoje zakonske obaveze kada se radi o nasilju nad decom, jer je novi zakon jasan i izričit u pogledu odgovornosti škole i objektivne odgovornosti roditelja. “Pravo na bezbrižno detinjstvo, na odrastanje u sigurnim i bezbednim uslovima, bez izlaganja rizicima nasilja, zanemarivanja i zlostavljanja – minimum je koji dugujemo deci i generacijama koje dolaze”, izjavio je zaštitnik građana Zoran Pašalić.
Ovogodišnja Dečja nedelja obeležava se od 1. do 7. oktobra pod sloganom “Moje je pravo da živim srećno i zdravo – za odrastanje bez nasilja”. Pašalić je naveo da godinama unazad, čak 30 odsto pritužbi koje Zaštitnik građana dobija u oblasti prava deteta, odnosi se na nasilje nad decom. Takođe, po istraživanjima relevantnih organizacija, većina učenika u Srbiji svedočila je nasilju u školama, pre svega vršnjačkom. Tuče i verbalno nasilje samo su najvidljivije metode u lepezi psihološkog zlostavljanja koje deca često trpe, a uključuje još i vređanje, ismevanje, širenje laži, socijalnu izolaciju, pretnje, zastrašivanje i elektronsko nasilje.
Zaštitnik građana je podsetio da je, Zakonom o osnovama obrazovanja i vaspitanja iz 2017. godine, odgovornost za podnošenje prijava za ono što se dogodi u školi, sa prosvetnih inspektora preneta na školu. “To važi i u slučajevima vršnjačkog nasilja pa je u slučaju prekršaja, škola obavezna da podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv roditelja, odnosno zakonskih staratelja deteta, budući da su oni objektivno odgovorni. Takve prijave su izuzetno retke i uglavnom se podnose zbog nepohađanja nastave ili neredovnih dolazaka, dok je broj prijava zbog vršnjačkog nasilja zanemarljiv, što upućuje na zaključak da se zakon ne poštuje ili se poštuje u nedovoljnoj meri”, istakao je Pašalić.
Zaštitnik građana poziva nadležne da se pridržavaju propisa i ispunjavaju svoje zakonske obaveze, jer je novi zakon jasan i izričit u pogledu odgovornosti škole i objektivne odgovornosti roditelja, odnosno staratelja, poručio je Pašalić.

Roditelji tražili: Crnogorski đaci sve češće dolaze u Srbiju na ekskurzije

Ekskurzijska tura po Srbiji koja uključuje Beograd, Novi Sad, Zlatibor i Kragujevac posle dužeg niza godina ponovo je popularna među crnogorskim polumaturantima. I dok je preporuka nadležnog ministarstva da se u okviru ekskurzije u devetom razredu obiđe Crna Gora, u pojedinim školama čak više od 90 odsto roditelja biralo je Srbiju. Direktori ističu da su učenici do tog uzrasta kroz škole u prirodi i jednodnevne izlete već posetili sve važnije lokalitete Crne Gore, te je, smatraju, polumaturska ekskurzija pravo vreme za upoznavanje regiona, piše “Alo!”.
– Podgoricu i okolinu obilazi najmlađi uzrast i što su deca starija obilaze sve više i više. Kroz škole u prirodi, primorje, kroz jednodnevne izlete sever-Žabljak, Biogradsku goru, naši učenici borave i u Nikšiću, i svakako u obavezi je poseta Cetinju. Tako da dođemo u situaciju da deca u devetom idu na ekskurziju na već viđeno i to im nije dovoljno zanimljivo – istakla je direktorka Osnovne škole “Maksim Gorki” Snežana Irić. Ona kaže da je, sa druge strane, razlika u ceni nepunih 45 evra.  – S tim da smo mi ove godine za ekskurziju kroz Srbiju u cenu od 210 evra imali uračunata četiri puna pansiona plus ručak, kao i plaćene ulaznice za sva mesta koja smo posetili. U tom uzrastu, 14, 15 godina, mi ih obrazujemo za život i treba im pokazati kako izgleda nova, druga sredina – kaže ona, dodajući da bi i druge zemlje regiona bile zanimljive, ali da situaciju u tom delu otežava prelazak uz pasoše.
Priprema za polumatursku ekskurziju, kako su objasnili iz uprava škola, počinje gotovo godinu pre realizacije, a odabir destinacije je uvek na roditeljima, koji se izjašnjavaju putem anketa. – Ove godine roditelji su tražili Srbiju. Ta inicijativa je potekla dok su polumaturanti bili u osmom razredu. Kroz savet roditelja, nastavničko veće mi smo to verifikovali. Trenutno je na ekskurziji oko 70 učenika i imamo informacije da su veoma zadovoljni – kazala je direktorka Osnovne škole “21. maj”, Zdenka Mišković.
U proseku, cena ovakve petodnevne ekskurzije iznosi oko 200 evra, a roditelji imaju mogućnost da tu cifru uplate u šest do osam mesečnih rata. U iznos su uračunati puni pansioni, obično ručak u gradovima koje posećuju, osiguranje ili prisustvo lekara. Gde će na ekskurziju ići kao maturanti, učenici biraju sami, kroz sistem anketskog izjašnjavanja. Najčešće idu u Italiju, Francusku i Španiju, gde se po pravilu najduže i zadržavaju, a često su u opticaju i varijante koje podrazumevaju da se manje vremena provede u putu, pa se odlučuju da posete Italiju i Francusku ili samo Italiju. Neke generacije birale su rutu Beč-Prag-Budimpešta.

By admin