WTD 2018: Troje dobitnika Hamdan bin Rashid Al Maktoum nagrade

Ovogodišnji 5. oktobar – Svetski dan učitelјa biće obeležen  u sedištu UNESCO-a u Parizu, ali i u gotovo svim zemlјama sveta. NSPRV će i ove godine svečano proslaviti WTD i tim povodom održati prigodnu svečanost mod motom „Samo stručan nastavnika znači pravo na obrazovanje“ u petak u Somboru u zdanju Gradske kuće  sa početkom u 10. časova.    
„Svetski dan nastavnika partnerski organizuju UNICEF, UNDP, MOR i EI. Na taj dan, po peti put biće proglašeni dobitnici  UNESCO-ve Hamdan bin Rashid Al Maktoum nagrade za izvanrednu praksu i rezultate u unapređenju rada nastavnika.  “Dobitnici ove godine su Program brzog (dvogodišnjeg, prim. aut.) treninga za osposobljavanje nastavnika – inovativan pristup obuci nastavnika. Nastao iz strategije vlade u Gani i nastojanja Gane da ispuni „Cilј 4“ u pogledu kvalitetnog ranog obrazovanja. Kroz obuku, kandidati usvajaju nove metodologije rada u vrtićima. U centru su pažnja dece, aktivna i zaigrana deca. Nastavnici podržavaju decu da razviju „pet C“ (pouzdanost, komunikaciju, saradnju, radoznalost i koncentraciju) kao osnovne sposobnosti potrebne  u 21. veku, a naročito  pismenost od najranijeg razreda, numeričko i kreativno stvaralaštvo, u prijatelјskom i bezopasnom okruženju za učenje. Brzi program za transformaciju nastavnika  UK i Sjeverne Irske odabran je zbog svog veoma inovativnog uticaja na obuku nastavnika u različitim profesionalnim okruženjima u Gani. On promoviše pedagogiju zasnovanu na detetu i igri u predškolskom obrazovanju kako bi se zamenila tradicionalne metode”, rekao je juče prof. Hadži Zdravko M. Kovač.
Druga dva dobitnika ovogodišnje nagrade su Centar za matematičko modelovanje Univerziteta Čile i projekat Diklat Berjenjanga iz Indonezije „Suma i Sigue: Matematika online“. Projekat  iz Čilea  je  razvijen da bi se rešili problemi u učenju  matematike učenika iz različitih socioekonomskih sredina i pobolјšao kvalitet učenja matematike uopšte, a projekat Diklat Berjenjang je rešenje za kvalitetan profesionalni razvoj predavača u ranom detinjstvu, naročito u najsiromašnijim i najudalјenijim oblastima”, rekao je Kovač

Želimo Vam srećan 5. oktobar – Svetski dan nastavnika.

Pridružite se!

CERN: Nepoželjni naučnici koji tvrde da je fizika samo za muškarce

CERN je prekinuo saradnju s italijanskim naučnikom koji je rekao da je fizika samo za muškarce i optužio žene da dobijaju mesta u toj branši samo zbog rasprave o ravnopravnosti polova. U petak je evropska organizacija za nuklearna istraživanja organizovala seminar u Ženevi na koji je bio pozvan Alesandro Strumija, italijanski naučnik sa Univerziteta u Pizi.  Više naučnica koje su učestvovale na tom seminaru odmah je na društvenim mrežama podelilo njegove seksističke izjave. 
AFP piše kako on nije bio na seminaru, ali je agencija imala uvid u prezentaciju Strumije u kojoj kaže da su muškarci sve više diskriminirani na području fizike.  Sve važniju ulogu žena na radnim mestima vezanim za fiziku on objašnjava isključivo sve većim brojem rasprava o pitanju pola, a ne o njihovim kvalifikacijama.  U svojoj prezentaciji kaže: “Fiziku su izmislili i izgradili muškarci, u to područje ne ulazi se pozivnicom”.  “Fizika nije seksistička prema ženama, ali istina nije važna jer radi se o političkoj borbi spolja.”  CERN, na čijem je čelu Italijanka Fabiola Đanoti, u saopštenju je ocenila “posebno šokantnom prezentaciju koju je izneo taj pozvani naučnik”.

Preminula prof. Smilja Avramov

Profesorka Pravnog fakulteta u Beogradu i članica Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Smilja Avramov preminula je u utorak  u 101. godini u Beogradu. Smilja Avramov je rođena 15. februara 1918. godine u Pakracu dok je Pravni fakultet završila u Zagrebu 1947. godine. Doktorirala je na Pravnom fakultetu u Beogradu 1950. godine, a stručno se usavršavala u Londonu i u SAD, na univerzitetima Harvard i Kolumbija.  Od 1973. godine do odlaska u penziju 1985. godine, bila je šef Katedre za medunarodno pravo i međunarodne odnose Pravnog fakulteta u Beogradu.  Predavala je po pozivu i na brojnim univerzitetima u Evropi, Aziji i Americi, a od 1980. do 1982. bila je na čelu svetskog Udruženja za međunarodno pravo.  Bila je jedan od vodećih svetskih stručnjaka za problematiku genocida a tokom 1991. i 1992. godine, kao stručni konsultant predsednika Srbije Slobodana Miloševića, učestvovala je na međunarodnim konferencijama vezanim za raspad SFRJ. 

Konkurs Zavoda za intelektualnu svojinu Srbije do 19. oktobra

Zavod za intelektualnu svojinu Republike Srbije otvorio je konkurs za takmičenje za dodelu nagrada Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO) za konkretne doprinose ostvarene tokom 2018. godine. Kako se navodi u saopštenju Zavoda, konkurs je otvoren za doprinose u četiri različite kategorije: pronalazač ili grupa pronalazača za patent, pravna lica za registrovan industrijski dizajn, autor za monografsko delo/studijsku izložbu u oblasti društveno-humanističkih nauka, i učenik ili grupa učenika srednje škole za pronalazak. Takmičenje organizuje Zavod za intelektualnu svojinu pod pokroviteljstvom Svetske organizacije za intelektualnu svojinu. “Sa zadovoljstvom vas pozivamo da uzmete učešće na takmičenju za dodelu nagrada Svetske organizacije za intelektualnu svojinu koja se bavi zaštitom i promovisanjem intelektualne svojine i stvaralaštva u celom svetu, a kod nas po četvrti put dodeljuje nagrade najkreativnijim pojedincima i kompanijama”, rekla je Mirjana Jelić, pomoćnica direktora Zavoda, povodom raspisivanja konkursa.
Takmičenje se organizuje sa ciljem promovisanja značaja zaštite intelektualne svojine za razvoj savremene ekonomije i društva, a povodom obeležavanja 98. godišnjice Zavoda za intelektualnu svojinu Republike Srbije, koja će biti obeležena osvečanom proslavom i dodelom nagrada najuspešnijima, 15. novembra 2018. Svetska organizacija za intelektualnu svojinu (WIPO) jedna je od specijalizovanih agencija UN u čijoj su nadležnosti međunarodni poslovi koji se odnose na prava industrijske svojine i autorska i srodna prava. Republika Srbija je članica WIPO-a od 1992. godine. Prijave sa naznakom “Za nagradu Svetske organizacije za intelektualnu svojinu” mogu se poslati na adresu Zavoda za intelektualnu svojinu (Knjeginje Ljubice 5, 11000 Beograd ili putem mejla slazic@zis.gov.rs), najkasnije do 19. oktobra 2018. godine.

Sremska Mitrovica: Početak školske godine je vreme za ekskurzije

Jesen je vreme kada se školarci ne samo vraćaju u svoje klupe, već i kreću na ekskurzije. Od ove školske godine uvedena su i neka nova pravila, pa će tako u inostranstvo moći da se upute samo maturanti srednjih škola. Kakve su reakcije i gde će se niži razredi upućivati, proverili smo na primeru Mitrovačke gimnazije. Ekskurzije od kada se organizuju u školskom uzrastu, bile su atrakcija za učenike, prilika da nauče nešto novo, upoznaju nove stvari, istoriju i kulturu. Najčešće se organizuju s jeseni i proleća. Razlog odlaska isključivo maturanata u inostranstvo jeste bolje upoznavanje svoje zemlje. Time bi se sprečilo i stalno ponavljanje istih destinacija, slažu se i sami direktori škola, koji ističu da će samim tim biti i mnogo povoljnije, s obzirom da inostrane ekskurzije koštaju od 300 do 450 evra.  Niži razredi će moći da idu eventualno u Republiku Srpsku. Uspostaviće se tačan plan i program da bi se znalo u kom bi se razredu i gde putovalo. I možda će se neće baš svakome na ekskurziji dogoditi filmske priče po Boki Kotorskoj, ali će ovakav plan i program ekskurzija svakako koristiti đacima u sticanju znanja o znamenju svog naroda.

Zrenjanin: Radionica “Storytelling u Muzeju”

U Narodnom muzeju Zrenjanin u utorak održana je četvrta radionica u okviru projekta “Storytelling u Muzeju”. Naslov radionice bio je Dva sveca: “Sv. Jan Nepomuk i Sv. Rafailo Banatski”, a autori, Nataša Stoiljkovski i Biljana Tasković, bibliotekarke Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin” u saradnji sa kustosom Narodnog muzeja, Dejanom Vorgićem, predstavili su deci lokalnu istoriju kroz formu autorske bajke. Gosti na radionici bili su učenici trećeg razreda OŠ “Đura Jakšić” iz Zrenjanina sa učiteljicom Zoricom Ješić
Deca su kroz zanimljive priče upoznata sa dve velike ličnosti o kojima se zna veoma malo ili gotovo ništa, uprkos činjenici da je katedrala na Trgu slobode – znak raspoznavanja našeg grada, posvećena upravo sv. Janu Nepomuku. Isti je slučaj sa hilandarskim jeromonahom Rafailom Banatskim koji je poslednje godine života proveo upravo Bečkereku u porti Vavedenjskog hrama gde je naposletku podignuta kapelica u njegovu čast. Interesantna predanja u kojima se prepliću istorijske činjenice i legenda dočarala su deci atmosferu i uslove u kojima se nekad živelo u gradu na Begeju
Projekat „Storytelling u Muzeju”, podržan i finansiran od strane Ministarstva kulture i informisanja, započet je u maju 2018. godine u Narodnom muzeju Zrenjanin. U realizaciji učestvuju Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin” i Narodni muzej Zrenjanin. Planirane radionice namenjene su deci nižeg osnovnoškolskog uzrasta i obrađuju zanimnjivosti iz lokalne istorije i tradicije na nov i jedinstven način. Nosilac projekta je Narodni muzej Zrenjanin, a koordinatori su Jelena Gvozdenac Martinov, direktor Muzeja, i Tanja Graovac iz Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin”.

Bolji uslovi u školama i vrtićima u opštini Vrbas

Temeljna rekonstrukcija vrtića “Cvrčak” u Bačkom Dobrom Polju, za koju je Uprava za kapitalna ulaganja obezbedila 10 miliona dinara, traje od leta i biće gotova za desetak dana. Završetak radova za najmlađe Bačkopoljce znači da će uskoro nastaviti sa učenjem i druženjem u toplijim i bezbednijim prostorijama. Vrtić “Cvrčak” u Bačkom Dobrom Polju za nekoliko dana biće u potpunosti rekonstruisan i otvoren za osamdeset mališana. Da je zapuštenost i oronulost zgrade vrtića bila gorući problem za meštane Bačkog Dobrog Polja, potvrđuje i pomoćnica predsednika opštine zadužena za poslove obrazovanja Danica Paroški i dodaje da u objektu starom 40 godina nije bilo većih ulaganja od njegove izgradnje. “Ono što je bilo obavezno da se uradi, što više nije moglo da se odloži ni na koji način jesu radovi na saniranju kanalizacione i vodovodne mreže. To se sada radi, kompletno se nova instalacija postavlja. Saniraju se kupatila, postavljaju se nove sanitarije, podovi se menjaju… Menja se krov, fasada i postavljaju novi prozori, vrata… Zgrada se pretvara u energetski efikasnu zgradu. Mi time uspevamo da napravimo uslove da se jedan duži niz godina, osim nekog redovnog održavanja, ne mora investiciono ulagati u taj objekat”, rekla je Danica Paroški.
Deca koja u vrtiću “Cvrčak” u Bačkom Dobrom Polju idu u obaveznu pripremnu i predškolsku grupu, nastavu za sada imaju u osnovnoj školi u Bačkom Dobrom Polju. Zajedno sa drugarima iz mlađih grupa u vrtić “Cvrčak” će krenuti 15. oktobra, potvrdila je direktorica Predškolske ustanove “Boško Buha” u Vrbasu, Marina Marinković. “Trenutno je u ovaj objekat upisano 77 dece sa tendencijom da ih bude još više, jer upravo zbog ovih radova nismo primali više prijava po konkursu. Želela bih da pohvalim roditelje koji su imali strpljenja za ovu situaciju i za odlaganje početka školske godine”, istakla je Marina Marinković.
Nakon sanacije vrtića u Bačkom Dobrom Polju, još četiri vrtića i četiri škole u opštini Vrbas rekonstruisaće se zahvaljujući uspešnom radu Kancelarije za energetski menadžment. Predsednik opštine Vrbas, Milan Glušac, istakao je da je kroz projekte energetske efikasnosti Vlade Švajcarske za renoviranje još osam objekata obezbeđeno 1,6 miliona švajcarskih franaka. “Svakako da imamo dobru saradnju i sa Kancelarijom za upravljanje javnim ulaganjima čijim sredstvima smo u prethodnom periodu kompletno renovirali jednu školu, radi se o školi “Petar Petrović Njegoš”. Sad radimo projektno-tehničku dokumentaciju za još projekata i na spisku za sređivanje i adaptaciju su još dve škole – gimnazija “Žarko Zrenjanin” u Vrbasu i osnovna škola “Jovan Jovanović Zmaj” iz Zmajeva”, rekao je Glušac.
Opština Vrbas je zahvaljujući projektima rekonstrukcije škola i vrtića uspela da obezbedi energetske uštede u javnom sektoru i do 40 odsto i time postala jedna od vodećih u Vojvodini u domenu energetske efikasnosti. https://www.youtube.com/watch?v=_VV2B_t4a2Y

U Beogradu “niče” najveći i najmoderniji zabavni park na Balkanu

Beograd bi uskoro trebalo da dobije najveći i najmoderniji zabavni park na Balkanu koji će ponuditi sadržaje za sve generacije, a svoja vrata za posetioce otvoriće krajem novembra. Zabavni park “Star Land” prostiraće se na 5.000 metara kvadratnih i to u halama 7, 8 i 9 Beogradskog sajma. U zabavni park, koji gradi kineski investitor, uloženo je tri miliona evra, a ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić ranije je izjavio da će izgradnja tog zabavnog parka biti od velike važnosti za razvoj turizma u Beogradu.
U Beogradskom sajmu navode za Tanjug da će Hala 7 biti namenjena starijim tinejdžerima i odraslima, mlađim tinejdžerima biće namenjeni sadržaji u Hali 8, a najmlađima sadržaji za igru i animaciju u Hali 9. Stariji tinejdžeri i odrasli u Hali 7 moći će da igraju bilijar, pikado, stoni hokej i fudbal, da utonu u virtuelnu realnost i uživaju u video igrama. Ta Hala je, kažu u Beogradskom sajmu, predviđena je i za organizaciju različitih vrsta događaja i turnira. Sadržaji u Hali 8 biće prilagođeni mlađim tinejdžerima, dok će deci na raspolaganju biti različiti sadržaji za igru i animaciju u Hali 9, kao što su dvorci sa toboganima, zona sa peskom, igračkama i slično. U toj hali predviđen je i izdvojeni deo za karaoke i atraktivne sadržaje za dečije rođendanske žurke i Gift shop. U Beogradskom sajmu kažu da je dugoročni cilj projekta da se proširi i na ostale gradove u Srbiji.

SANU: Mihailo Petrović je bio renesansna ličnost

U okviru obeležavanja 150 godina od rođenja akademika Mihaila Petrovića Alasa (1868-1943), u utorak 2. oktobra su u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti organizovani svečana akademija i naučni skup posvećeni velikom matematičaru i osnivaču Srpske matematičke škole. Akademik Stevan Pilipović podsetio je da je Petrović bio ribar, moreplovac, putopisac, književnik, filozof, ali pre svega nastavnik i iznad svega veliki naučnik. “Mihailo Petrović je bio jedan od najobrazovanijih Srba koje smo imali. Doktorirao je matematiku na Sorboni pred komisijom koja je bila sastavljena od najznačajnijih matematičara tog doba. Učestvovao je na pet internacionalnih kongresa, dok danas imamo samo po kojeg matematičara koji je učestvovao na jednom kongresu”, rekao je Pilipović Tanjugu i istakao izuzetno visok nivo njegovih naučnih radova. Bio je, naglašava, izuzetan čovek, naučnik i patriota, učestvovao je u Balkanskim ratovima, u Prvom svetskom ratu, a u 71. godini se prijavio i za učešće u Drugom svetskom ratu. “Sedamdeset posto nas, doktora matematike u Srbiji, imamo za svog naučnog pretka Alasa. Prvi mentor u Srbiji koji je izveo 11 doktora nauka, u prepodnevnim satima je lovio ribu, bio je vrlo privržen sestri i vezan za dedu. Svirao je violinu u ansamblu ‘Suz’ i bio je deo boemskog života Beograda s kraja 19. i početka 20. veka, renesansna ličnost”, rekao je Pilipović.
Akademik Gradimir Milovanović ističe da su Petrovićevi doktoranti, među kojima su najpoznatiji Jovan Karamata,Tadija Pejović, Dragoslav Mitrinović i Konstantin Orlov, nastavili dalje da razvijaju i šire uticaj beogradske, a zatim i srpske matematičke škole, a zatim i njihovi naslednici koji i danas razvijaju srpsku matematiku. “Naša škola se širila na druge krajeve bivše Jugoslavije, ali i van zemlje. Karamata je otišao u Švajcarsku, (Vojislav) Avakumović u Nemacku, jedan broj u Ameriku i naša škola se proširila. Svi oni su doprineli razvoju Srpske matematičke škole koja danas ima impozantan nivo, tako da su sva naša četiri državna univerziteta na Šangajskoj listi za matematiku”, rekao je Milovanović.
Književnik Mihajlo Pantić osvrnuo se u svom izlaganju na spoj ribarstva i književnosti kod Petrovića. “Mihailo Petrović Alas bio je, kako je voleo da kaže Milorad Pavić, dvozanadžija, ali čini mi se da je prednost davao svojoj najvećoj strasti, a to je bilo ribarstvo. Tu se nije zaustavio kao običan ribolovac ili alas, nego je pokušao i uspeo da svoju strast opiše koliko je čoveku to moguće, jer strast je neopisiva”, rekao je Pantić Tanjugu. On je podsetio da je Petrović napravio veliku hroniku ribarenje, ribarskog života, običaja i istorije ovog podneblja i tome dodao niz izvanrednih putopisa, okeonografskih i krajnje stručnih radova, a vrh svega toga je čuveni roman “Jegulja”. “Jegulja je, kako je govorio Herodot, dokaz postojanja Boga, jer je toliko mistično biće da je milenijumima njena tajna bila nerastajena, a onda je Alas, na tragu velikih istraživača 19 . veka, napisao knjigu koja danas stoji kao biser naše književnosti”, naglasio je Pantić.
Prisutne u SANU pozdravili su i predsednik SANU akademik Vladimir Kostić, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vladimir Popović, dok je o životu i vremenu Mihaila Petrovića govorio profesor Žarko Mijajlović. Kostić je ukazao na uspeh proslave Petrovićeve godišnjice, u okviru koje je već organizovana izložba u Galeriji SANU, a sledi objavljivanje monografije, i pomenuo da je najbolji pokazatelj toga činjenica da je Pilipovićeva unuka dobila zadatak u školi da napiše rad o velikom matematičaru.
Popović je u ime ministra prosvete i nauke Mladena Šarčevića rekao da će nastaviti da podržavaju obeležavanja važnih godišnjica za srpsku nauku, primetivši da je srpsko društvo sklono da misli da je sadašnje vreme najteže i najgore, a zaboravlja se da su preci postizali izuzetne rezultate u mnogo težim uslovima. On je ispričao i da je kao profesor Mašinskog fakulteta na Katedri za motorna vozila pre tri meseca od koleginice sa Matematičkog instituta dobio mejl u kome je bio Petrovićev patent menjača (transmisije) i shvatio da nije znao da je Alas patentirao u Francuskoj transmisiju za vozila, zbog čega, naglašava, obeležavanje ovakvih godišnjica ima još veći značaj.
Dvodnevna konferencija “Mihailo Petrović Alas: život, delo, vreme” završena je juče, a učesnici su se u svojim izlaganjima osvrnuli na njegove naučne rezultate, okolnosti i vreme u kojima je živeo i radio.

Vremeplov: Rođen Šatobrijan

Na današnji dan 4. septembra 1768  godine rođen je francuski pisac i diplomata Fransoa Rene Šatobrijan, prvi romantičar u francuskoj književnosti. Kao tvorac francuskog modernog stila, bio je uzor novim generacijama pisaca (“Duh hrišćanstva”, “Načeze”, “Memoari s onu stranu groba”). Posle ranjavanja u jednoj borbi protiv pristralica Francuske revolucije 1792. emigrirao je u Englesku, gde je ostao do 1800. Po povratku na vlast dinastije Burbon 1814, bio je diplomata i šef francuske diplomatije. Povukao se iz politike 1830. posle Julske revolucije. Čitavog života ostao je dosledni reakcionar. Dela: “Duh hrišćanstva” (čiji su deo kratki romani “Atala” i “Rene”), poema u prozi “Mučenici”, “Put iz Pariza u Jerusalim”, “Uspomene s onu stranu groba”, epopeja o američkim Indijancima, politički spisi “Istorijski, politički i etički eseji o prošlim i sadašnjim revolucijama razmatranim u odnosu na Francusku revoluciju”, “O Bonaparti i Burbonima”.

Vremeplov: Umro Rober Šuman

Francuski državnik i finansijski stručnjak Rober Šuman, tvorac “Šumanovog plana” 1950, na osnovu kojeg je 1952. osnovana Evropska zajednica za ugalj i čelik, prethodnica Evropske unije, umro je na današnji dan 4. septembra 1963. 

Vremeplov: Rođen Mihailo Obrenović

Na današnji dan 4. septembra 1823 godine rođen je Mihailo Obrenović, knez Srbije od 1839. do 1842. i od 1860. do 1868, kada je ubijen u Košutnjaku. Tokom vladavine izvršio je značajne reforme u državnoj upravi i vojsci, osnovao je Narodni muzej i Narodno pozorište. 

Vremeplov: Umro Petar Banićević

Petar Banićević (Nikšić, 08. 02. 1930 – Beograd, 04. 09. 2006), pozorišni, filmski i TV glumac, profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu umro je na današnji dan 4. septembra 2006.

Vremeplov: Francuska postala republika

Na današnji dan 4. septembra 1870. godine Francuska je postala republika, čime je okončano Drugo carstvo Šarla Luja Napoleona III (Charles Louis). Car je svrgnut sa vlasti nakon teškog poraza u bici kod Sedana 2. septembra u francusko-pruskom ratu. 

Vremeplov: Umro Albert Švajcer

Na današnji dan 4. septembra 1965. u Gabonu umro je alzaski lekar, filozof, teolog, muzicar i humanista Albert Švajcer, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1952. za humanitaran rad.

Vremeplov: Aljende izabran za predsednika Čilea

U Čileu je na današnji dan 4. septembra1970 Salvador Aljende Gosens (Allende Gossens) kao prvi marksista u zapadnoj hemisferi izabran za šefa države. Ubijen je u septembru 1973. u puču čileanske armije.

Vremeplov: Živkov osuđen na 7. godina zatvora zbog pronevere

Na današnji dan 4. septembra 1992 godine bivši predsednik Bugarske Todor Živkov, koji je smenjen 1989, osuđen je na sedam godina zatvora zbog pronevere državnih fondova. 

Obuka pokrajinskih poslanika o pravima deteta

Po prvi put od kada postoji institucija Pokrajinskog zaštitnika građana ombudsmana, organizovana je edukacija sa poslanicima Skupštine AP Vojvodine, da bi se proširila znanja o pravima i zaštiti prava deteta. Obuci koja je 1. oktobra organizovana u Zrenjaninu, prisustvovalo je 22 poslanika. U planu je da se ovakve edukacije nastave i u lokalnim samoupravama, u gradovima i opštinama u Vojvodini. Pod pojmom prava deteta smatramo prava koja su po svojoj prirodi ljudska i koja svako dete ima bez obzira u kojoj državi živi, političkom, kulturnom i ekonomskom okruženju. Zalažući se za unapređenje prava deteta u našoj zemlji, Pokrajinski zaštitnik građana – ombudsman, uz podršku UNICEF-a, u Zrenjaninu organizuje trodnevnu obuku o pravima deteta za poslanice i poslanike Skupštine AP Vojvodine.
“Naš ideja ove edukacije čiji se ciklus započinje danas, jeste da stvorimo svest kod pokrajinskih poslanica i poslanika za stvaranje odnosno da iniciraju stvaranje dečije parlamentarne mreže i da pristupimo dečijem budžetiranju. Republika Srbija ima obavezu da donese jedan sveobuhvatni zakon i mi želimo kod onih koji prave propise i stvaraju pravo da im probudimo svest na određeni način da dođemo do toga da oni zaista krenu u stvaranje i kreiranje jedinstvenih politika koje su vezane za ostvarenje i zaštitu dečijih prava”, kaže Zoran Pavlović, pokrajinski zaštitnik građana –ombudsman.
Budući da su aktivni učesnici kreiranja politika na nivou AP Vojvodine, neophodno je da poslanici Skupštine AP Vojvodine razumeju koncept prava deteta, i da ga integrišu u svoj rad. “Mi kao UNICEF posmatramo ta prava i aktivnosti u jednom širem smislu, naravno pre svega je tu obrazovanje i podjednaka prava na obrazovanje za sve, ali tu su takođe i sve druge oblasti počev od zdravstva i pravnih stvari, zatim nacrti zakona u Skupštini koji se odnose na nasilje u porodici, znači mi to mnogo šire posmatramo”, kaže Regina De Dominicis, direktorka UNICEF-a u Srbiji. https://www.youtube.com/watch?time_continue=103&v=AY2Q8791CWg

Panel diskusija “Deca i internet – pametno od početka”

U Klubu “Tribina mladih”, Kulturnog centra Novog Sada, u utorak u 18 časova je održana panel diskusija pod nazivom “Deca i internet – pametno od početka” na kojoj se govorilo o važnosti uključivanja roditelja dece uzrasta četiri do osam godina, vaspitača i učitelja u vaspitanje dece o digitalnoj bezbednosti i rizicima na internetu.
Panel je otvorila Vesna Radulović iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a prisutnima su se obratili Tanja Ranković, rukovoditeljka programa obrazovanja, UNICEF, Dr Dobrinka Kuzmanović, Institut za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, Dr Vesna Colić, Visoka škola strukovnih vaspitača, Branka Janković, Visoka škola strukovnih vaspitača i Andrijana Ćirić, vaspitačica PU „Včielka” Bački Petrovac. Panel diskusija je realizovana je  u okviru projekta „Bezbedan internet za celu porodicu” koji sprovodi UNICEF u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Užičkim centrom za prava deteta, uz podršku kompanije Telenor.

Jurić: Ne objavljujte nage slike svoje dece, prodaju ih

Majka jednog deteta dobila je zastrašujuće poruke sa jednog fejsbuk profila, koji je kasnije obrisan, da pošalje nage slike njene bebe. Istraga je u toku. Kako piše “Blic”, prepisku te majke i osobe koja stoji iza lažnog profila objavio je otac Tijane Jurić, Igor, koji je osnivač fondacije koja nosi ime njegove ćerke. On je rekao da je tu prepisku njima poslala upravo ta majka koja je obavestila i policiju. On kaže da, na žalost, taj slučaj uopšte nije usamljen i da ih je u poslednje vreme bilo dosta, s tim da Fondacija nije objavljivala prepiske na društvenim mrežama. “Majka koja nam se javila dobila je strašne poruke, mnogo uvredljive i za nju i za dete”, kaže Jurić povodom ovog slučaja.  On zato apeluje na roditelje da na društvenim mrežama ne objavljuju slike svoje dece koja su naga. “U trenutku kada se postavi i jedna fotografija nagog deteta, znajte da za sat vremena ta ista fotografija bude prodata nekim pedofilskim portalima. To odgovorno tvrdim”, kaže on.

Škola kao “buvljak” – u ponudi sve, od kačkavalja do zlata.Direktorka: “Ovo je jedini način da nastavnici nešto kupe”

Beogradska osnovna škola “Banović Strahinja” dospela je u žižu javnosti zbog rasprodaja koje se organizuju u prostorijama škole, gde zaposleni imaju mogućnost da kupe odeću, hranu, i druge proizvode. Direktorka ove osmoletke potvrđuje da su “sindikalne prodaje u ovoj školi uobičajene”, ali da je to slučaj i u drugim firmama i ustanovama, te je ovo način da nastavnici kupe potrepštine, i to na rate.
Direktorka OŠ “Banović Strahinja” Tatjana Vasović Novosel potvrdila je da se, kako kaže, organizuju sindikalne prodaje knjiga, odeće, zimnice u ovoj ustanovi, ali da ove školske godine nije bilo nijedne. Ona smatra da to nije čudna pojava, i da je to praksa koja je rasprostranjena i u drugim ustanovama.
– Tužno je da prosvetni radnici, koji su mahom visokoobrazovani ljudi, moraju na taj način da se snalaze i da kupuju povoljnije i na rate – rekla je Vasović Novosel za “Blic”.
Na slikama koje su objavili mediji, a koje ilustruju rasprodaje u ovoj škuli, mogu se videti kačkavalji, salame, tunjevine, omekšivač… Navodi se da se hrana uvozi iz Mađarske, a u školi se, pri prodaji, meri i seče. Takođe, navodi se i da se u biblioteci prodaje zlato, srebro, tašne, odeća, obuća. Roba se pronosi hodnicima, kao da je škola pijaca, a “zaposleni su nemoćni da bilo šta učine”, jer ih, kako pišu mediji: direktorka maltretira.
Direktorka, pak, tvrdi da se sve obavlja diskretno: dakle, ne u zbornici ili biblioteci, već u “pomoćnim prostorijama u kojima se presvlače tetkice”.  U vreme kada su nam plate ovakve kakve jesu, i kada ljudi nemaju dovoljno čekova, ovako mogu da kupe na rate. To se radi u svim firmama i ne vidim u tome ništa loše, što zaposleni mogu da pazare povoljnije.

Očni pregledi u školi

Direktorka beogradske OŠ “Banović Strahinja” kaže da se redovno organizuju prodaje kniga jedne poznate izdavačke kuće, ali da zaposleni imaju i pogodnost oftalmoloških pregleda. Direktorka kaže i da nije ona uvela ovu praksu u školu, već su prodaje postojale i za vreme mandata prethodnih direktora, već “dvadeset i kusur godina”.

Ponuda zavisi od potražnje

Na pitanje kako funkcioniše sama organizacija, Tatjana Vasović direktorka beogradske osnovne škole “Banović Strahinja” kaže da se prodavci obraćaju direktoru ili predstavniku sindikata, ali u suštini zaposleni sami odlučuju o ponudi, u zavisnosti od toga kakva je njihova potražnja. Na priče o tome da ona vrši mobing nad zaposlenima, direktorka ima da poruči samo jedno: “Dođite u školu da vidite rezultate naših zaposlenih i naših učenika”.

Direktorka: “Godina reizbora je pozadina priče o buvljaku”

Direktorka beogradske osnovne škole “Banović Strahinja” smatra da je pozadina ove priče nečija želja da podrije njene rezultate u godini reizbora direktora. – Ja sam za četiri godine uradila kao što neko ne bi za 20, i to nekome smeta – ističe direktorka. Ona tvrdi i da to što su informacije o prodaji, koje su u medijima prikazane negativno, u javnost stigle anonimno, zapravo činjenica da neko “nije imao iskrene namere” Nikada niko nije podneo usmenu ili pismenu žalbu školi povodom prodaja, tvdi direktorka Vasović Novosel. Iz Ministarstva prosvete za “Kurir” su rekli da im se zaposleni ovim povodom nisu obraćali, a da poslove inspekcijskog nadzora kao poverene poslove obavlja Gradska uprava grada Beograda.

Tribina o porodičnom nasilju u Novim Banovcima

Tribina na temu zaštita od nasilja u porodici u svetlu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici i prava žrtava koja se realizuje u okviru projekta “Imam pravo na zaštitu” je održana sinoć u velikoj Sali Doma kulture u Novim Banovcima s početkom u 19 časova. Tribinu organizuje Centar za socijalni rad Stara Pazova pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova. Kako je najavljeno na tribini će između ostalog, govoriti stručni radnici Centra za socijalni rad, kao i predstavnici Osnovnog javnog tužilaštva i Policijske stanice u Staroj Pazovi, kao i stručni radnici staropazovačkog Doma zdravlja.

Objavu dobitnika Nobelovih nagrada prati polemika o ženama

Nedelja u kojoj se objavljuju dobitnici Nobelovih nagrada iz raznih oblasti počela je u ponedeljak objavom laureata u kategoriji fiziologije/medicine, a istog dana trebalo bi da bude objavljena presuda u vezi sa seksualnim skandalom zbog kojeg ove godine neće biti dodeljena nagrada za književnost, a pojavila su se i pitanja zašto tako malo žena među dobitnicima iz naučnih oblasti. AP navodi da 72-godišnji Francuz Žan-Klod Arno, važna kulturna figura u Švedskoj koji se našao u centru skandala vezanog za zloupotrebe seksualne i finansijske prirode, čeka presuda pred sudom u Stokholmu, gde je optužen za dvostruko silovanje žene od pre sedam godina, što je on negirao. Tužilac je tražio kaznu od tri godine zatvora za Arnoa. Istovremeno bi Švedski “Karolinska institut” trebalo da objavi nove Nobelovce iz oblasti fiziologije ili medicine.
Izvršni direktor Nobelove fondacije Lars Hejkensten u petak je upozorio Švedsku akademiju da će, ukoliko ne popravi ukaljani imidž, biti pronađen domaćin dodele koji ima bolju reputaciju. Hejkensten je čak nagovestio da bi i 2019. mogla da prođe bez dodele Nobelove nagrade za književnost, iako je Švedska akademija planirala da naredne godine budu dodeljene nagrade i za 2018. i 2019. AP navodi da su se pojavila i pitanja vezana za manjak ženskih laureata iz naučnih oblasti, pošto je od dodele prvih Nobela 1901. do sada bilo 892 dobitnika, od kojih je samo 48 žena. Trećina tih žena dobitnice su ili nagrade za književnost ili za mir, što naglašava rodni rascep kada su u pitanju laureati nagrada za fiziku, hemiju i fiziologiju/medicinu. Pored toga, svega jedna žena osvojila je nagradu iz oblasti ekonomije, što tehnički nije Nobelova nagrada, ali se povezuje sa njom.  Od 2000. godine Nobelovu nagradu za mir dobilo je ukupno šest žena. Ime dobitnika ovogodišnje nagrade u ovoj kategoriji u petak će objaviti Norveški Nobelov komitet.

By admin