O sindikalnim i drugim temama na “Produženoj s mlekom” sa Hadži Zdravkom Kovačem

U autorskoj emisiji Slobodana Jerkovića “Produžena s mlekom” učestvovao je i prof Hadži Zdravko M. Kovač. Emisija je emitovana na somborskoj RTV “Sreće”. Prof Kovač, aktuelni predsednik NSJSS  je sa poznatim novinarom razgovarao o aktuelnim događanjima na sindikalnoj sceni; platnim razredima, štrajkovima, kolektivnom pregovaranju i socijalnom dijalogu, …  o 5. oktobru kao danu nedovršene revolucije, ali  i Svetskom danu nastavnika,  12. junu Sv. danu borbe protiv dečijeg rada, Globalnoj nedelji za obrazovanje, uvođenju veronauke u srpeko obrazovanje,  o četrdesetogodišnjoj karijeri profesora matematike i fizike, “humanom preselenju” iz Hrvatske u Srbiju, kao  i  o  sindikalnoj karijeri i više od dvadeset godina  na mestu lidera nekog od srpskih  sindikata. https://www.youtube.com/watch?v=2wj4N_SJyek

Svim prosvetarima plate veće za po 7.000 dinara

Vlada Srbije je obećala prosvetarima povećanje plata za 14 odsto od naredne godine, a dodatnu povišicu od 21 procenat najkasnije do 2022. godine. Ovo za “Blic” kaže Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika, koja otkriva detaljan plan ministra finansija Siniše Malog o povećanju zarada prosvetarima. – Prošle nedelje, kada su sindikati prosvetnih radnika okončali štrajk, Vlada nam je obećala najveće povećanje zarada u javnom sektoru. Od januara naredne godine garantovali su nam povišicu od 14 odsto, a za predviđeno povećanje do ukupno 35 do 36 odsto rečeno nam je da će zavisiti od stanja u budžetu i da se sada ne zna hoće li biti realizovano kroz dve ili kroz tri godine – otkrila je Jankovićeva.
Jankovićeva precizira da se najavljeno povećanje odnosi na nastavnike, pedagoge, psihologe, bibliotekare, sekretare… i da bi oni na svojim čekovima trebalo da očekuju isti rast. – Obećana povišica od 14 odsto bila bi primenjena na osnovicu, odnosno najnižu platu nastavnika koja u ovom slučaju iznosi 49.700 dinara. To znači da bi povećanje trebalo da bude oko 7.000 dinara i da se ono odnosi i na nastavnike i na direktora škole koji ima veću zaradu od predavača.
O generičkim zanimanjima poput tetkica i domara ovaj put nije bilo reči, ali uskoro očekujemo razgovore i o njihovim platama – najavila je Janković.

Šarčević: Za dve do tri godine plate veće 35 do 36 odsto

S druge strane, ministar prosvete Mladen Šarčević potvrdio je da će u naredne dve do tri godine plate u prosveti biti povećane za 35 do 36 odsto. O dinamici povećanja ministar nije detaljno govorio. Najavio je da će naredne godine prosveta dobiti “značajniji iznos od svih drugih, više nego što je očekivala”, a da će prosvetni radnici prvo povećanje dobiti već u januaru. Rekao je i da će se tačan iznos povećanja znati sredinom novembra, kada se urade konačni proračuni. Najavama o povećanju zarada prethodio je dogovor između Vlade, Ministarstva prosvete i reprezentativnih sindikata u vezi sa reformom platnog sistema u tom sektoru. Time su se zaposleni u prosveti praktično izjednačili sa ostalim korisnicima republičkog budžeta, za kojima su godinama zaostajali. Predloženom reformom platnog sistema izdvajanja iz republičkog budžeta za zaposlene u prosveti iznosiće 25 odsto, čime će prosveta biti izjednačena sa drugim korisnicima budžeta. Pregovori o povećanju zarada prosvetarima vodili su ministri Šarčević, Siniša Mali i Branko Ružić. O mogućem povećanju prethodno su se usaglašavali sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda koja je u Srbiji boravila prethodne dve nedelje.

Antić: Nastavnici su bili diskriminisani

Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola, objašnjava da je, pre prošlonedeljnog dogovora Vlade i sindikata prosvetnih radnika, oko 70.000 visokoobrazovanih prosvetara bilo diskriminisano u odnosu na sve ostale sa fakultetskom diplomom koji su zaposleni u zdravstvu, ustanovama socijalne zaštite, kulturi… Većina prosvetnih radnika nalazila se u osmom platnom razredu, dok su visokoobrazovani u ostatku javnog sektora biti u devetom razredu. To znači da su njihove plate mogle da idu do 90.000 dinara, a plate prosvetara do 67.000 dinara.

Mali: Po Indеksu ljudskog kapitala Srbija najbolja u regionu

Ministar finansija Siniša Mali rеkao jе u petak 12. oktobra, komеntarišući rеzultatе novog Indеksa ljudskog kapitala (Human Capital Index, HCI) koji jе razvila i prеdstavila Svеtska banka, da jе Rеpublika Srbija pozicionirana najboljе od svih zеmalja u rеgionu, kao i da jе zauzеla boljе mеsto od mnogih razvijеnijih država. “Srbija jе zauzеla 27. mеsto od 157 zеmalja na ovoj listi Svеtskе bankе, i bolja jе od mnogih еkonomski razvijеnijih zеmalja, kao što u Kina, Rusija, Španija… Zanimljivo jе i da smo samo jеdno mеsto iza Bеlgijе i par mеsta iza SAD, kojе su najrazvijеnijе zеmljе u svеtu. Ovo jе još jеdna potvrda dobrih еkonomskih rеzultata kojе smo postigli u prеthodnom pеriodu i podsticaj da još jačim tеmpom idеmo daljе”, rеkao jе Mali.
On jе naglasio da ovi rеzultati pokazuju da mladi imaju budućnost u Srbiji, tе da država možе da im pomognе da razviju u punom kapacitеtu svojе potеncijalе. “U tom kontеkstu su najvažniji zdravstvo i obrazovanjе, i u odnosu na stanjе u tim oblastima sе upravo i izračunava koja zеmlja jе na kojoj poziciji. Ovo znači da smo na dobrom putu i da trеba da nastavljamo da ulažеmo u tе sеktorе, kako bismo daljе razvijali ljudskе kapacitеtе i podsticali privrеdni rast. Nе smеmo da dozvolimo da mladi odlazе iz zеmljе i zato imamo obavеzu da im obеzbеdimo kvalitеtnе uslovе za život”, istakao jе ministar finansija.
Svеtska banka razvila jе indеks HCI za 157 zеmalja kako bi sе izmеrio doprinos ljudskog kapitala produktivnosti slеdеćе gеnеracijе radnika. Indеks HCI sе sastoji iz pеt pokazatеlja: vеrovatnoća da sе doživi pеta godina života, očеkivani broj godina školovanja, harmonizovani rеzultati na tеstovima kao mеra kvalitеta učеnja, procеnat 15-ogodišnjaka koji ćе doživеti starost od 60 godina i udеo dеcе koja nе zaostaju u rastu.
Prеma indеksu ljudskog kapitala, 99 od 100 dеcе rođеnе u Srbiji ćе doživеti 5. rođеndan i očеkujе sе da dеtе kojе sa čеtiri godinе krеnе u prеdškolsku ustanovu završi 13,4 godinе školovanja do 18. rođеndana. Dеtе kojе sе danas rodi u Srbiji dostići ćе 76 odsto svog punog potеncijala sa 18 godina.

Poverenica čestitala Svetski dan devojčica

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković čestitala je u četvrtak 11. oktobar Međunarodni dan devojčica, dan koji su Ujedinjene nacije ustanovile sa ciljem promovisanja njihovih prava. Poverenica je istakla da svaki dan treba da pričamo o značaju ravnopravnosti, jer bez ravnopravnosti nema ni razvoja društva, saopšteno je iz njene kancelarije. Ona je ukazala da i dalje postoje stereotipi i predrasude koji mogu da utiču i na devojčice, ali i na dečake, da ne razviju sve svoje potencijale na pravi način jer su i jedni i drugi tokom odrastanja izloženi pritisku rodnih uloga. Poverenica je ukazala da bi obrazovanje moralo da ima značajniju ulogu u razbijanju tih predrasuda jer svi imaju parvo na jednake šanse. Ona je istakla da je neophodno u najranijem uzrastu učiti decu o štetnosti diskriminacije i nasilja i posledicama koje ovakva ponašanja imaju na razvoj deteta i formiranje zdrave ličnosti, a devojčicama je poručila da zajedno sa dečacima, svojim vršnjacima, a sutra partnerima i kolegama mogu da grade uspešnije društvo, navedeno je u saopštenju.

Nagrade za uspehe na takmičenjima dobiće 1.624 đaka

Nagrade za postignute uspehe na takmičenjima u Srbiji i inostranstvu u visini do 200.000 dinara, ove godine dobiće 1.624 đaka, 15 odsto više nego prošle godine, saopštilo je 11. oktobra Ministarstvo omladine i sporta. “Na Konkurs se prijavilo ukupno 1.869 učenika srednjih škola, a njih 1.624 će dobiti nagradu Fonda za uspeh ostvaren na domaćim ili međunarodnim takmičenjima, što je za 15 odsto više nego prošle godine, dok preostalih 245 kandidata nije ispunilo uslove Konkursa”, navedeno je u saopštenju. Lista dobitnika nagrada po Konkursu za dodelu nagrada srednjoškolcima za uspehe u toku 2017. godine usvojena je na 82. sednici Fonda za mlade talente, kojom je predsedavao predsednik Fonda i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić. Tom prilikom doneta je i Odluka o usvajanju visine novčanih nagrada po navedenom Konkursu po kojoj će učenici, u zavisnosti od ranga, odnosno nivoa takmičenja dobiti nagrade u iznosu do 200.000,00 dinara.
Od kada je Fond za mlade talente u nadležnosti Ministarstva omladine i sporta nagrađeno je više od 11.100 srednjoškolaca koji su rezultate postigli na republičkim i međunarodnim takmičenjima. Od prvih nagrada za srednjoškolce 2007. godine kada je nagrade dobilo 430 učenika, broj se uvećao za 1.200, što je četiri puta više.

Maksi školski karavan: Da povrće bude deci bliže!

Prema poslednjim istraživanjima Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ u Srbiji oko 56 odsto dece konzumira povrće, ali je taj procenat i dalje nedovoljan i više od deset godina se nije menjao. U želji da im približi značaj povrća i važnosti zdravije ishrane, 12. oktobra  na put je krenuo Maksi školski karavan, koji će obići 100 škola u 14 gradova širom Srbije. Koje povrće bi trebalo da se jede da bi imunitet bio jak, da bi vid bio dobar, srce izdržljivo, da bi mozak brzo radio, kao i mnoštvo drugih interesantnih i korisnih informacija o povrću, saznaće uskoro kroz Čaroliju zdravije ishrane đaci iz Beograda, Novog Sada, Subotice, Vršca, Pančeva, Smedereva, Gornjeg Milanovca, Kragujevca, Čačka, Užica, Kruševca, Bora, Zaječara i Niša.  “Svesni smo koliko je teško menjati navike, ali isto tako i da ih najbrže formiramo u detinjstvu.
Deca brzo usvajaju sve ono što je dobro, samo je potrebno da im na njima jednostavan način to i objasnite. Upravo u želji da im pomognemo da se zdravije hrane, osmislili smo jedinstven projekat, Maksi školski karavan, kroz koji ćemo im na zabavan i edukativan način ispričati zašto je važno da svaki dan jedu povrće, ali i inspirisati ih da sve ono što čuju na našem dvočasu prenesu roditeljima i počnu da osmišljavaju zdravije obroke. Na taj način možemo zajedno da menjamo statistiku i doprinesemo da deca stiču pravilne, zdrave navike”, kaže Mirjana Jovašević, direktorka korporativnih komunkacija i održivog poslovanja kompanije Delez Srbija.
Više od 15 000 osnovaca biće deo Maksi školskog karavana za koji su pažljivo osmišljene igre i aktivacije kroz koje će deca otkrivati šta sve povrće može da promeni u njihovom životu i kako da im postane jedna od obaveznih, ali i omiljenih namirnica u tanjiru.
U Čaroliji zdravije ishrane osnovci će otkrivati zašto je važno da jedu brokoli, šargarepu, karfiol, papriku i tikvicu, a uz ilustrovani kuvar sa zdravim receptima saznaće kako da zajedno sa roditeljima pripremaju ukusne zalogaje od povrća.

Pravo na digitalnu pismenost jedno od osnovnih prava

Radionice o bezbednosti na internetu koje je UNICEF pokrenuo u vrtićima i osnovnim školama u pet gradova u Srbiji su veoma važne, između ostalog i zato što je pravo na sticanje veština digitalne pismenosti jedno od osnovnih prava dece u digitalnom dobu, rekla je predstavnica UNICEF-a Tanja Ranković. Jedna od tih radionica na kojima su prvaci već naučili da moraju odmah da obaveste roditelje ili nekog starijeg, ako od nepoznate osobe na internetu dobiju poruku, održava se i u novobeogradskoj školi “Laza Kostić” koju su danas posetili predstavnici UNICEF-a.
Svi đaci tog I/4, u kome ih samo petoro ne koristi internet, bez razmišljanja odgovaraju da će ako su sami kod kuće, a stigne im takva poruka odmah “pritisnuti X” ili isključiti tablet dok im roditelji ne dođu. Radionica je mesto na kojoj su, kako se moglo čuti, naučili i načine na koje nepoznate osobe mogu da im se približe na internetu, ali i to kako vremenom od prijatnih i slatkorečivih mogu postati opasne.
UNICEF je taj pilot projekat započeo u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Užicu nakon sprovedenog istraživanja koje je pokazalo da deca u Srbiji koriste internet već sa četiri godine, a da njihovi roditelji nemaju dovoljno znanja da ih zaštite od mogućih zloupotreba.
Za decu prvog i drugog razreda u školi “Laza Kostić” organizovano je osam radionica o bezbednom korišćenju interneta, dok su za njihove roditelje organizovane četiri. “Najzanimljivije je to što će na poslednjoj i deca i roditelji koristeći digitalnu tehnologiju doći do rešenja kako na najbolji i najbezbedniji način biti deo digitalnog sveta”, rekla je učiteljica Dragana Đokić koja je vođa projekta u toj OŠ.
Tokom tih radionica roditelji bi trebalo da saznaju da deca do pet godina mogu maksimalno da koriste internet do jednog sata, a ona starija od šest da moraju da imaju individualni plan za korišćenje medija kako im internet ne bi zamenio san, druženje sa članovima porodice, igranje sa drugom decom, fizičke aktivnosti ….
Predstavnica UNICEF-a Tanja Ranković je podsetila da internet pruža veće mogućnosti za obrazovanje i zabavu, ali i za rizike od neprimerenih sadržaja, digitalnog nasilja, seksualnog uznemiravanja što je i razlog da se među učiteljima i vaspitačima i roditeljima sprovede obuka kako bi deca nesmetano i bez posledica mogla da uživaju u svemu korisnom što donosi digitalni svet. Prema njenim rečima, većina dece počinje da koristi digitalne uređaje sa tri godine, a internet godinu, dve kasnije.
Istraživanje “Bezbedan internet za celu porodicu” pokazalo je da svaki četvrti predškolac i više od polovine školaraca ima digitalni uređaj. Deca predškolskog i mlađeg školskog uzrasta najčešće koriste “pametni telefon”, a potom tablet, a samo šest odsto ih nema telefon. Istraživanje je pokazalo da pokušaji roditelja da ograniče detetu vreme na internetu izazva sukob kod dve trećine roditelja, dok se trećina sukobila sa decom zbog ograničavanja sadržaja na internetu.
UNICEF projekat sprovodi u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, uz podršku kompanije Telenor. Radi se o pilot projektu čiji će rezultate evaluirati Institut za psihologiju.

“Tesla fest” u Novom Sadu

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović otvorio je u petak 12. oktobra Međunarodni festival inovacija, znanja i stvaralaštva “Tesla fest”, i istakao da je reč o manifestaciji koja nije samo omaž imenu i velikom delu Nikole Tesle, već i prilika da, kako je rekao, najbolji i najkreativniji među nama prezentuju nova otkrića i nove tehnološke patente.  “Ovo je i prilika da se podstakne saradnja nauke i privrede, i otuda i nedvosmislena podrška Pokrajinske vlade naučnoistraživačkom i inovativnom radu”, izjavio je Mirović, saopštila je Pokrajinska vlada. On je istakao zadovoljstvo činjenicom da ovogodišnji “Tesla fest” predstavlja patente mladih pronalazača iz čak deset zemalja sveta, te dodao da su sigurno među njima oni koji će se u budućnosti praktično primeniti u najrazličitijim sferama života. “Ipak, nikada ne smemo da zaboravimo da su u samom temelju najnovijih tehnoloških revolucija značajna otkrića velikih naučnika prošlog doba, među kojima je ime Nikole Tesle na počasnom mestu”, rekao je Mirović.Koliki je značaj praćenja i razvoja novih tehnologija, kako je naveo, najbolje govori činjenica da je sektor informacionaih tehnologija među tri privredne grane u našoj zemlji, te da je Novi Sad jedan od vodećih centara u ovom sektoru. “Ovaj festival i patenti koje on donosi su nešto što će ostaviti trajni beleg u razvoju naučnog i istraživačkog potencijala u Novom Sadu, Vojvodini i Srbiji”, rekao je Mirović.
Zahvalivši se predsedniku Miroviću na podršci, predsednik Tesla festa Anđelko Glavašević rekao je da na ovogodišnjem festivalu učestvuju pronalazači, mladi talenti, predstavnici fakulteta i preduzetnici iz Kine, Rusije, Rumunije, Indije, Portugalije, Češke, UAE, Sirije, Republike Srpske i naše zemlje. “Tesla fest” je simbolično otvoren na dan koji je Nikola Tesla isticao kao jedan od najdražih u životu, jer je tada podneo svoju prvu patentnu prijavu Američkom zavodu za patente. U okviru “Tesla fest” koji se održava do ponedeljka, 15. oktobra u SPC “Vojvodina”, održava se i Međunarodna konferencija o inovacijama i intelektualnoj svojini.

Vremeplov: Milorad Pavić

Na današnji dan 15. oktobra 1929 godine rođen je Milorad Pavić, srpski književnik i naučnik, akademik i član niza međunarodnih naučnih i literarnih asocijacija. Njegov “Hazarski rečnik” doneo mu je globalnu popularnost. Bio je profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i Beogradu, s osnovnim interesovanjima vezanim za istoriju kulture Srba, posebno za srpsku književnost baroka, klasicizma i predromantizma. I pored velikog značaja njegovih naučnih radova postao je poznat zahvaljujući poznim književnim radovima. Prevođen je širom sveta, na više od 30 jezika. 

Vremeplov: Danilo Kiš

Srpski pisac Danilo Kiš, član SANU umro je 15. oktobra 1989. Diplomirao je svetsku književnost u Beogradu. Bio je dramaturg pozorišta “Atelje 212” i lektor za srpski jezik u Strazburu, Bordou i Lilu. Dela: romani “Psalam 44”, “Mansarda”, “Bašta, pepeo”, “Peščanik”, “Grobnica za Borisa Davidoviča”, pripovetke “Rani jadi”, “Enciklopedija mrtvih”, drama “Elektra 70”, polemički spis “Čas anatomije”.

Vremeplov: Publije Vergilije Maron

Na današnji dan 15. oktobra 70. p.n.e. rođen je rimski pisac Publije Vergilije Maron, tvorac dela u kojima je veličao rimsku prošlost. Vekovima je bio uzor evropskim pesnicima. U junačkom epu “Eneida”, pisanom 11 godina po ugledu na Homera, opisao je trojanskog junaka Eneju koji je posle dugih lutanja i borbi dospeo u Lacijum (oblast južno od Tibra) i postao rodonačelnik Rimljana. Ostala dela: “Pastirske pesme” (ekloge), “Pesme o poljoprivredi” (georgike).

Vremeplov: Počela primena gregorijanskog kalendara

U Španiji, Portugalu i papskoj državi u Italiji 15. oktobra 1582. godine počela je primena kalendara pape Grgura XIII. Prema savetu astronoma, papa je reformisao Julijanski kalendar, zasnovan na Sunčevoj godini od 365 dana i šest sati, u kojem je godina duža od Sunčeve 11 minuta i 14 sekundi i svakih 128 godina pojavljivao se dan “viška”. Ta razlika je uklonjena tako što je posle četvrtka 4. oktobra 1582. naredni dan računat kao petak 15. oktobar. Godina Gregorijanskog kalendara ipak je duža od prirodne 12 sekundi, ali će ceo dan razlike biti dostignut tek posle 3.320 godina. 

Vremeplov: Niče

Na današnji dan 15. oktobra 1844. rođen je  nemački filozof Fridrih Niče. U ranoj fazi pod uticajem je Šopenhauerovog učenja (delo “Rođenje tragedije iz duha muzike”) docnije stvara sopstveni sistem. Jedan je od najžešćih kritičara zapadne kulture i hrišćanstva. Površna tumačenja svrstala su ga među preteče nacizma, što ozbiljni teoretičari odbacuju. Dela: “Tako je govorio Zaratustra”, “Volja za moć” (posthumno sabrane njegove misli), “S one strane dobra i zla”, “Sumrak idola”, “Ljudsko, suviše ljudsko”, “Genealogija morala”, “Eče homo”, “Radosna nauka”, “Nesavremena razmatranja”. 

Vremeplov: Toričeli

Italijanski fizičar i matematičar Evanđelista Toričeli, pronalazač živinog barometra, tzv. Toričelijeve cevi rođen je na današnji dan 15. oktobra 1608. Utvrdio je i zakon o isticanju tečnosti iz suda, usavršio teleskop i konstruisao prost mikroskop. Kad je Galileo Galilej oslepeo bio mu je sekretar, a posle Galilejeve smrti nasledio je njegovu katedru.

Vremeplov: Ljermontov

Ruski pisac Mihail Jurjevič Ljermontov rođen je  15. oktobra 1814. Stradao je u dvoboju u kavkaskoj banji Pjatigorsk. Iako je poginuo vrlo mlad njegovo delo svedoči o visokoj zrelosti. Dela: roman “Junak našeg doba”, drama “Maskarada”, poeme “Demon”, “Mciri”, “Pesma o trgovcu Kalašnikovu”, pesme “Oblaci”, “Misao”, “Prorok”, “Dimiskija”, “Otadžbina”, “Borodino”.

Ruma: Dve devojčice pregazio kombi u dvorištu vrtića

Dve petogodišnje devojčice pregazio je u četvrtak kombi za dostavu hrane u dvorištu vrtića ”Kockica” u Rumi, a kako saznaje ”Blic”, jedna od njih je hitno prevežena u Institut za zaštitu dece i omladine Vojvodine u Novom Sadu gde su joj konstatovani prelomi kostiju lica, dok je druga devojčica zbrinuta u Domu zdravlja Ruma zbog lakše povrede usne i puštena je kući.  “Devojčica je na sreću u stabilnom stanju i nije životno ugrožena a konstatovane su joj teške telesne povrede glave u vidu preloma kostiju lica. Ona je u svesnom stanju i nalazi se pod stalnim nadzorom lekara u intenzivnoj nezi Odeljenja dečije hirurgije”, objasnila je u izjavi za ”Blic” portparolka Instituta dr Andrea Đuretić.
Kako saznajemo, incident se desio oko 11 sati u samom dvorištu vrtića ”Kockica” gde je kombi za dostavu hrane Ustanove za predškolsko vaspitanje i obrazovanje ”Poletarac” u čijem sastavu se nalazi pomenuti vrtić, došao da dopremi obroke za mališane. Ovu informaciju potvrdili su nam u Policijskoj upravi u Sremskoj Mitrovici gde kažu za ”Blic” da su inspektori izvršili uviđaj na licu mesta, te da je u saradnji sa nadležnim tužilaštvom u toku detaljna istraga povodom ovog incidenta. Nezvanično saznajemo da se nesreća dogodila naočigled tridesetak mališana koji su se u to vreme igrali u dvorištu vrtića.

Vrtić “Kockica”: Suspendovano više zaposlenih

Suspendovano je više lica za koje se sumnja da su odgovorna za nesrećni slučaj u rumskom vrtiću “Kockica” kada su povređene dve devojčice, potvrdio je za našu televiziju predsednik Opstine Slađan Mančić.  Roditelji čija deca borave u rumskoj predškolskoj ustanovi, a koje smo zatekli ispred objekta vidno zabrinuti,  kažu da je važno da se utvrde okolnosti pod kojima je došlo do nesreće. O slučaju su odmah, osim policije obavešetni prosvetni inspektor, kao i Školska uprava u Novom Sadu. Uzete su izjave od vozača kombija, vaspitača, očevidaca incidenta i sada je na nadležnima da utvrde okolnosti i propuste koji su doveli do nesreće.

MUP: Sve više lažnih prijava otmica dece

Sve je više lažnih prijava za otmicu dece, izjavio je Ranđel Milošević iz Uprave policije i upozorio da takvi navodi u medijima uznemiruju građane. Policija je istražila sve slučajeve navodnih pokušaja otmica dece o kojima su u poslednje vreme pisali i mediji i utvrdila da se one nisu dogodile, odnosno da su ih izmislila deca, izmislila, izjavio je u petak 12. oktobra Milošević je upozorio i na to da se na društvenim mrežama objavljuju brojne neproverene i netačne, uznemirujuće informacije o navodnim pokušajima otmice dece, a koji im uopšte nisu prijavljene.
Tim povodom apelovao je na profesore i roditelje da se prvo obrate policiji kako bi se sprečilo širenje neistina koje uz sve izazivaju paniku. “Prethodnih dana i nedelja u medijima objavljeno je više slučajeva lažnih prijava pokušaja otmice dece, što je uznemirilo javnost. U nekim slučajevima pregledom video nadzora utvrđeno je da se događaj uopšte nije desio, a u nekim su i deca potvrdila da su sve izmislila”, naveo je on.
Novosadska policija je, kako je dodao, u vezi prijave otmice devojčice stare 12 godina utvrdila da navodi nisu tačni, odnosno ona je naknadno rekla da je ceo slučaj prijavila jer je videla vesti o navodnim pokušajima otmice. Milošević je naveo da je istraga pokazala da je devojčica za koju su dvojica dečaka tvrdila da ju je u Železniku nepoznati muškarac uvukao u kombi, zapravo bila kod kuće sa roditeljima. “Imali smo i juče prijavu otmice devojčice u Grockoj, ali je ona potom objasnila da je sve izmislila da bi opravdala roditeljima izostanak iz škole”, naveo je Milošević. “To su samo neki od primera iz prethodnih dana i nedelja kada je utvrđeno da su prijave bile lažne”, naveo je on.
“Apelujemo na sve roditelje i nastavnike da svaki događaj ili saznanje u vezi pokušaja otmice dece prijave policiji kako bi mogli detaljno da ispitamo sve navode, a ne da neproverene informacije šire na društvenim mrežama ili kroz obaveštenja koja kruže školama i određenim vajber grupama”, rekao je on. Milošević je upozorio da mnoge od tih informacija koje se objavljuju dovode do panike i uznemirenja javnosti, a da zvaničnih prijava uopšte nema, niti se slučaj uopšte dogodio.
Policija će, kako je dodao imajući u vidu uznemirenje javnosti koje je prouzrokovano lažnim objavama, preduzeti adekvatne zakonske mere ukoliko utvrdi da su informacije netačne, a da ih je neko svesno objavljivao i širio. Milošević je ponovio da postupa po svakoj prijavi ili saznanju da je nad nekim detetom ili učenikom izvršen bilo kakav čin nasilja. “Otmice u Srbiji su veoma retke, ali svim prijavljenim slučajevima policija pristupa sa velikom pažnjom i odmah preduzima sve neophodne mere na utvrđivanju okolnosti događaja”, rekao je on.

Drama u OŠ u Leskovcu: Petaka gurnuo drug, dečak udario glavom o zid i zadobio prelom lobanje

Učenik petog razreda OŠ “Svetozar Marković” u Leskovcu teško je povređen u petak na malom odmoru kada ga je drug gurnuo, saznaje “Blic”. Kako saznajemo, dečak je povređen kada ga je drug iz razreda, tokom igre, slučajno gurnuo, a dečak je udario glavom o zid! Dečak je hitno prevezen u bolnicu. Kako saznajemo dečak je zadobio prelom lobanje!

Preševo: Prvak umro u školi za vreme nastave

Učenik prvog razreda OŠ “Zejnel Ajdini” u selu Rajince kod Preševa, preminuo je u četvrtak pod neutvrđenim okolnostima u školskoj zgradi tokom nastave, javljaju mediji. Telo šestogodišnjeg dečaka na podu primetili su drugi učenici. Lekar ambulante koja je u okviru škole pokušao je reanimaciju, međutim ubrzo je konstatovao smrt dečaka. Na telu deteta nema vidljivih nasilnih povreda, prenosi Pink.
– Dečak (6) je na petom času oko 11.45 prosto pao. Učiteljica je brzo reagovala misleći da se dete onesvestilo. Lekari su pokušali reanimaciju, ali nažalost dečak je preminuo po svemu sudeći od infarkta – kaže za “Novosti” Šukrin Ineri, direktor škole. On dodaje da je dečak bio potpuno zdrav o čemu svedoči i zdravstvena dokumentacija. Iznenadna smrt je uplašila starije učenike, koji su plakali dok su lekari iznosili telo dečaka, dok mlađi nisu znali šta se dešava. Po rečima nastavnog osoblja, prizor je bio za njih prilično potresan, ali su oni na sve načine pokušali da zaštite decu.
Dečakovi roditelji su u šoku, kažu da dečak nije bio bolestan, naprotiv izgledom je bio napredniji od svojih vršnjaka. Prihvatili su konstataciju mrtvozornika da je dečak preminuo prirodnom smrću, tako da se dalja istraga neće voditi. Policija ja po nalogu Tužilaštva izvršila uviđaj, ali je ubrzo konstatovano da nema nikakvih elemenata nasilne smrti. 
Driton Salihu, direktor preševskog Doma zdravlja, kaže da se njihova ambulanta nalazi u blizini škole i da je dežurni doktor vrlo brzo reagovao. – Prema mojim informacijama, on je vrlo brzo donet u ambulantu. Lekar je odmah uradio reanimaciju, koja nažalost nije dala rezultate – kaže Salihu. On dodaje da se ovakav slučaj u preševskom kraju ne pamti. Inače u Rajincu ima oko 450 domaćinstava i nešto preko 1.000 stanovnika. Već duže vreme u selu žive isključivo Albanci

Unicef i Telenor pokrenuli  „Bezbedan internet za celu porodicu’’

Na pitanje koliko smo im novom tehnologijom pomogli da se razviju, a koliko ih is­klјučujemo iz društva, odgovor su pokušali da daju stručnjaci Unicefa. Deca i mladi u sve ranijem uzrastu počinju s korišćenjem digitalnih tehnologija, pokazalo je istraživanje u okviru projekta „Bezbedan internet za celu porodicu’’, koji sprovodi Unicef uz podršku kompanije Telenor u saradnji s Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i užičkim Centrom za prava deteta.
Klјučni nalazi istraživanja pokazali su da se većina dece sa digitalnim uređajima susreće u uzrastu od četiri godine. Deca mlađeg osnovnoškolskog uzrasta počinju s oko pet godina, a mlađi od pet godina već u trećoj godini života. S druge strane, trećina ispitanih roditelјa nije dovolјno upoznata sa digitalnim uređajima kako bi umela da ih zaštiti od mogućih zloupotreba. Ovo je, ujedno, i najveći problem s kojim se savremeni svet suočava. Drugim rečima, generacije onih koji treba da vaspitavaju nemaju dovolјno znanja, a time i moći, da usmere svoju decu i zaštite ih od izazova i teškoća koje donosi uranjanje u svet digitalnih tehnologija.
Iako su rezultati istra­živanja dobijeni na reprezentativnom uzorku ispitanih, trendovi i nalazi prethodnih istraživanja pokazuju da deca koriste digitalne uređaje u sve ranijem uzrastu, u Srbiji i u svetu podjednako. „Unicef je uz podršku kompanije Telenor pokrenuo ovaj projekat kako bismo pomogli da se obezbedi sigurno i stimulativno okruženje koje treba da doprinese smanjenju izloženosti najmlađe dece onlajn rizicima. Cilјevi projekta su obuka učitelјa i vaspitača za podizanje svesti i znanja roditelјa i dece o rizicima i bezbednom ko­rišćenju interneta, kao i osnaživanje roditelјa i dece uzrasta između četiri i osam godina za bezbedno korišćenje interneta. Zahvalјujemo kompaniji Telenor sa kojom partnerski, na ovom projektu, ali i mnogim drugim godinama unazad, gradimo bezbedno internet okruženje za našu decu“, rekla je Tanja Ranković, rukovoditelјka programa obrazovanja u Unicefu.

Rezultat i istraživanja zabrinjavaju

A rezultati ovog i sličnih istraživanja mogu da zabrinu. „Svako četvrto dete u predškolskom uzrastu i više od polovine dece u školskom uz­rastu već poseduje jedan digitalni uređaj. Pokušaj da ograniče detetu vreme provedeno na internetu izazvao je sukob sa decom kod dve trećine roditelјa, dok se jedna trećina njih sukobila sa decom zbog ograničavanja dostupnog sadržaja na internetu“. navela je dr Dobrinka Kuzmanović, s Instituta za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu. Zabrana, očigledno, nema efe­kta, a roditelјi nemaju dovolјno znanja da deci vremenski ili sadržajno ograniče pristup internetu. Mnogi u potpunosti dižu ruke od pokušaja da makar nadgledaju čime se njihova deca bave kad su nad ekranima pametnih telefona, a to decu stavlјa u višestruku opasnost, od kojeg su najveći problem razne vrste predatora, ali i elementi vršnjačkog sajber nasilјa.

Vreme ispred ekrana samo za starije od 5 godina i to uz ograničenje

Prema preporukama stručnjaka, deca mlađa od dve godine ne bi trebalo da provode vreme ispred TV ekrana, računara, tableta, „pametnog telefona“. Kada je reč o deci predškolskog uzrasta, vreme provedeno ispred ekrana trebalo bi da se ograniči na jedan sat. Za decu ovog uzrasta važno je i da digitalne tehnologije koriste kroz igru, uz podršku odraslih – roditelјa i vaspitača. Za decu stariju od pet godina, preporuka je da roditelјi ustanove jasna pravila i ograničenja kada je reč o korišćenju tehnoloških uređaja.

Deca uronjena u digitalno, zaboravlјaju realan svet!

Vid je još u jaslenom uzrastu pokazivao da je drugačiji. Izbegavao je kontakt sa drugarima iz grupe, sedeo sam, a govor mu je bio sastavlјen od potpuno nerazumlјivih slogova, priča Olјa G, majka sad već dvanaestogodišnjeg Vida. „Vodili smo ga kod logopeda koji je, kad smo mu rekli da smo prevodioci i da detetu puštamo crtane filmove na engleskom jeziku, rekao da je dete suviše uronjeno u digitalni svet i da je jedini način da ga iz toga izvučemo da potpuno isklјučimo sve digitalne podražaje“, kaže priča Olјa G. Kaže da su isklјučili televizor i kompjutere kad je on u sobi, i kupili psa, da ga naučeo socijalizaciji. „To nije ugasilo njegovu lјubav prema kompjuterima, on danas kodira i sastavlјa kojekakve letelice, koristeći matične ploče i čipove. Ali, govori odlično tri jezika, i snašao se u društvu“, kaže Olјa, ističući da nove generacije koje odrastaju uz digitalnu tehnologiju roditelјima i vaspitačima deluju kao sa druge planete, kao i da je teško prepoznati kada je dete tehnološki “preraslo” roditelјe, i još teže izvući ga u realan svet.

By admin