Vesti – 26.10.2018.

OŠ “I. G. Kovačić ”Stanišić: Nova frka oko direktora

Od ponedeljka 22. oktobra traje štrajk zaposlenih u OŠ “I. G. Kovačić ” Stanišić. Razlog – opstrukcija postupka izbora direktora koji je dobio gotovo apsolutnu podršku kolektiva i imenovanje v.d. direktorice, sve  iz  razloga  isteka mandata prethodne direktorice  i to od strane pokrajinskog sekretara koji je propuštajući da uradi povereni mu posao i izazvao ovakvo stanje.
U sve se umešali i selo (čitaj “roditelji”, prim. aut,)”, ali i sindikalni zabunjivači iz Unije sindikata koji priliku koriste da u ovoj školi, gde nisu imali sindikat, isti osnuju. Stoga  čudi (ili  ustvari ne) nova nedoslednost “kolega” iz Unije)  pošto se  oglasio Gradski odbor ovog sindikata koji zahteva suprotno od onoga što traže zaposleni u štrajku – poništavanje konkursa.
NSPRV osuđuje ovakvu dvoličnost i zahteva da ministar u skladu sa svojim ovlašćenjima i javnim obećanjem, da će poštovati volju zaposlenih,  imenuje kandidata koga je apsolutno podržao kolektiv. Dakle, upravo ono, što su na  sastanku čelnika NSPRV i članova u školi u sredu i podržali lokalni funkcioneri NSPRV. (→Saopštenja)

Sajam knjiga: Izložbama obeleženi važni datumi

U okviru pratećeg programa Beogradskog sajma knjiga, po tradiciji, priređuju se izložbe kojima se obeležavaju neki značajni jubileji ili su posvećene ilustracijama knjiga, ili nekim retkim knjigama Ove godine izložbama su obeleženi sledeći jubileji: 120 godina od rođenja Desanke Maksimović koja je pripremljena u saradnji sa Zadužbinom koja nosi njeno ime. Izložba je naslovljena “Obećala si da ćeš biti večna”.
Izložba “Miloš Crnjanski – život i komentari” pripremljena je u saradnji sa Studentskim kulturnim centrom i tako je obeležena 125. godina njegovog rođenja.
Izložba “Nepoznati Mihailo Petrović Alas” organizovana je u saradnji sa Muzejom srpske književnosti i Udruženjem “Adligat”.Time je obeležena 150 godišnjica rodejnja našeg velikog matematičara i 75 godina od njegove smrti.
“150 godina srpske čitaonice u Banjaluci” priređena je izložba u saradnji sa Narodnom i univerzitetskom bibliotekom Republike Srpske.
Naslovljena “Biti drugi” posvećena je 60. godišnjici Radio Beograda 2 koja je organizovana u saradnji sa Radiom Beograd 2.
“100 slovenskih romana” je izložba posvećena projektu istog imena a u saradnji sa Forumom slovenskih kultura koji je bio njegov inicijator.
Na izložbi Bibiana prikazane su najlepše knjige Slovačke i dela nagrađenih slovačkih ilustratora. Izložba je pripremljena u saradnji sa Međunarodnom ustanovom umetnosti za decu iz Bratislave ( Slovačka).
“Deca su ukras sveta” je ime izložbe starih dečijih srpskih knjiga od kraja 19 veka do 1944. i izložba prvih i retkih izdanja pesnikinje Desanke Maksimović što je urađen u saradnji sa Srpskim bibliofilskim društvom.
Prikaz pripovetke Petra Kočića u formi stripa izložen je pod nazivom “Stripovjetke” što je urađeno uz pomoć Narodne univerzitetske biblioteke Republike Srpske. Tu je i putujuća izložba ćirilice i Međunarodne izložbe kaligrafije na kojoj su kaligrafski, dizajnerski i tipografski radovi obezbeđeni od Udruženja “Kultura ćirilice”.

“Mali sajam knjiga” u Novom Sadu uz sajamske cene

Za sve one koji nisu u mogućnosti da odu na sajam knjiga u Beograd, Novosadska knjižara “Most”, potrudila se da sajamski duh, ali i sajamske cene donese u Novi Sad i to na jedan poseban način, organizujući “Mali sajam knjiga”. Ponekad je potrebno sići da biste se popeli. Pa upravo ove stepenice vode do interesantnih knjiga, bogatstva duha, tople kafe, tople čokolade i udobne fotelje. Možda je sada baš pravi trenutak da posetite knjižaru zato što je u toku “Mali sajam knjiga”. Trenutno u knjižari gotovo da nema knjige koja nije na popustu, a bogata riznica književnih dela domaćih i stranih autora, toliko je raznovrsna da svako može zadovoljiti svoju potrebu za kulturnim i duhovnim užitkom.  
“Na našim policama su knjige izdavača Prometej, Novi Sad, Dereta Booka, Lom, Rende, Kiša, Arhipelag i mnogi drugi. Popusti se kreću od 10 do 60 posto. Takođe nudimo knjige za 100, 200, 300”, rekla je Sara Munižaba iz knjižare Most. Uz knjige putujemo svetom. One čuvaju istoriju, otkrivaju istine, daju nam odgovore, ali i postavljaju pitanja. Za čitanje je uvek dobar trenutak, a do magičnog sveta koji se krije između korica, može nas odvesti i dobra preporuka. “Danas imamo dve preporuke, jednog stranog i domaćeg pisca. Virdžinija Vulf, gospođa Dalovej koja nam govori da u jednom danu može svašta da se desi, a Virdžinija to na jedan izvrstan način piše, i domaći Oto Horvat, sa feonomalnom knjigom Sabo je stao, koja nam nudi uvid u psihološku i emotivnu borbu glavnog junaka u tragičnom periodu njegovog života”, dodala je Munižaba.
Ušuškane na policama, knjige nam šalju poruku da ne smeju biti zaboravljenje i da će uvek biti i prošlost, i sadašnjost i budućnost. Zašto se ne smemo udaljiti od njih i čitanja, odgovor nam je ovog puta, verovali ili ne, dao jedan stari sat. Čini se da će “Mali sajam knjiga” na jedinstven način obeležiti jesen u Novom Sadu, a svi oni koji su željni drugačijeg književnog iskustva, mogu ga posetiti do 31. oktobra. https://www.youtube.com/watch?v=PnL73CqLaEo

Novi krug IT prekvalifikacija za zaposlene

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu u partnerstvu sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), raspisala je poziv za zainteresovane organizacije da se prijave na Konkurs za organizovanje programa prekvalifikacija u oblasti informacionih tehnologija. Cilj konkursa je da podrži organizacije/institucije koje će ponuditi program prekvalifikacija odnosno obuke iz oblasti informacionih tehnologija i to za zaposlena lica koja su zainteresovana za promenu zanimanja i rad u sektoru informacionih tehnologija. Ovaj krug prekvalifikacija je namenjen i prilagođen zaposlenim licima, koji žele da promene karijeru i otpočnu novu u IT sektoru. U toku naredne nedelje će biti raspisan konkurs i za polaznike, saopštila je Kancelarija.
“U ovom krugu prekvalifikacija želimo da, pored učenja standardnih programskih jezika, omogućimo da budući polaznici prođu i obuke testiranja softvera. Na konkursu će se ceniti inovativnost u nastavi, a predavanja će biti prilagođena zaposlenima i održavaće se vikendom i radnim danima posle 18 časova. Program će trajati 9 meseci uz obaveznu praksu u kompanijama”, izjavio je Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu. On je dodao da je program Prekvalifikacije za IT pokrenut 2017. godine na inicijativu predsednice Vlade Ane Brnabić. Do sada su okončana dva kruga prekvalifikacija za zaposlene i nezaposlene koje je uspešno završilo 800 polaznika, dok je treći krug koji je namenjen isključivo nezaposlenima u toku. Sada raspisujemo u okviru trećeg kruga i poziv za zaposlene koji žele da promene zanimanje i oprobaju se u sektoru informacionih tehnologija.
Krajnji rok za dostavu prijava zainteresovanih organizacija za organizovanje programa je 15. novembar 2018. godine, do ponoći, a prijave se podnose elektronski na adresu it.prekvalifikacije.rs@undp.org .

Kancelarija Srbije za svemirske nauke o razvoju industrije u svemirskom sektoru

Kancelarija Srbije za svemirske nauke, istraživanja i razvoj (SERBSPACE) učestvovala je prošle nedelje na  26. Konferenciji Ujedinjenih nacija o razvoju industrije u svemirskom sektoru koja je održana u sklopu Međunarodnog astronautičkog kongresa u Bremenu, saopštili su  iz Kancelarije. Na skupu je bilo oko 6.200 delegata iz celog sveta, uključujući mlade stručnjake iz raznih oblasti svemirskih nauka, predstavnike industrije, država i svemirskih agencija i organizacija. Cilj konferencije UN-a bio je unapređenje industije, inovacija i infrastrukture u cilju održivog razvoja zemalja, a na konferenciji se govorilo o svemirskim aplikacijama, tehnologijama i primeni kao katalizatoru za ekonomski i društveni razvoj sa fokusom na industriju kao ključnim igračem koja bi ponudila inovacije i infrastrukturne projekte za stabilan razvoj.
Konferencija je okupila predstavnike lidera svemirske industrije, i omogućila forum za povezivanje privatnog i javnog sektora, start up kompanija i predstavnika razvijenih zemalja i zemalja u razvoju.
Tokom trajanja konferencije i kongresa, Milan Mijović, predsednik Kancelarije Srbije za svemirske nauke, istraživanja i razvoj se susreo sa nekoliko predstavnika vodećih aerosvemirskih kompanija, a koji su zainteresovani za investiranje u Srbiju, te pozvao sva zainteresovana lica u Srbiji da se obrate Kancelariji ukoliko imaju ideju za start-up ili drugi projekat ili bi želeli da uspostave saradnju sa Kancelarijom. “Jako je važno razbiti iluziju da svemirske tehnologije mogu da koriste samo bogate i razvijene zemlje, te da Srbija nije u mogućnosti da se uključi u ovaj sektor. Danas kada kažemo svemir ne mislimo na istraživačke misije i osvajanje novih planeta, već na koristi koje nam satelitske tehnologije mogu doneti. Radi se o primeni ovih tehnologija u oblasti smanjenja šteta od prirodnih nepogoda, poplava, nesreća, poboljšanja poljoprivrede, urbanog razvoja…”, kazao je Mijović.
On istakao da Srbija može da pristupi raznim međunarodnim programima upotrebe satelitskih snimaka bez ikakve finansijske naknade. “Na Konferenciji Ujedinjenih nacija o primeni satelitskih tehnologija u oblasti voda i zaštiti od nepogoda u Pakistanu u martu ove godine predstavili smo projekat koji je razvijen sa Direktoratom za vode Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i RERI institutom. Direktorat je prepoznao tu ideju i mi smo predstavili način kako bi mogle da se koriste satelitske tehnologije u Srbiji. S tim u vezi, jako mi je drago da je Srbija proletos pristupila COPERNICUS programu koji upravo omogućava aktiviranje satelita i dobijanje snimaka pogođenih područja”, zaključio je Mijović.

Kancelarija za svemirske nauke, istraživanja i razvoj: Aktivnosti u tri oblasti

Milan Mijović, predsednik Kancelarije Srbije za svemirske nauke, istraživanja i razvoj kaže da telo koje vodi kao nevladina organizacija od 2016. godine aktivno radi na uključivanju Srbije u svemirski sektor i međunarodnu zajednicu. “Naše aktivnosti se zasnivaju na tri oblasti: akademija, industrija i društvo. Cilj naše organizacije jeste izgradnja kapaciteta i razvoj svemirskog sektora u Srbiji putem razvoja nauke, industrije, regionalne i međunarodne saradnje, i već četvrtu godinu smo prisutni na Međunarodnom astronautičkom kongresu, kao najvećem kongresu ove vrste na svetu. Radimo na međunarodnom razvoju naše zemlje, a koji se ogleda u uključivanju u međunarodne organizacije i komitet UN-a za miroljubivo korišćenje svemira”, izjavio je Milan Mijović, predsednik Kancelarije.
Mijović je takođe predstavio rad koji se odnosi na projekte i aktivnosti koje je Kancelarija tokom ovih godina sprovodila, koji su sastavni deo projekta osnivanja Srpske svemirske agencije, predočen Vladi Srbije, i ukazao na mogućnosti i važnost razvoja svemirske industrije u Srbiji. “U Srbiji živi veliki broj obrazovanih ljudi koji su se specijalizovali u svemirskim naukama, ali da su prinuđeni da svoju karijeru traže u inostranstvu. Ulaskom ove grane industrije u Srbiju, stvorile bi se mogućnosti novih investicija i stvaranja novih radnih mesta, pre svega u IT sektoru i razvoju aplikacija za svemirske primene”, naglasio je Mijović.

Deca prvi put na jahanju

Udruženje ljubitelja konja „Zapadna Bačka” iz Sombora je realizovalo treću radionicu projekta „Ðiha, điha, četir` noge”. Učesnici radionice su bila deca iz vrtića „Mali princ”, koji su sa vaspitačicama proveli prijatno vreme na terenu Škole jahanja udruženja „Zapadna Bačka”. Druženje je proteklo u zanimljivoj i neobičnoj atmosferi. Mnogo se znalo, ali se dosta novog i naučilo: šta rade konji, gde borave, čime se hrane, kako se neguju, i za šta nam služe. Deca su naučila ponešto i o fijakerima, zapregama, čemu je svet to služilo u stara vremena. Većina dece su prvi put imali priliku da dodirnu konja, osete njihovu toplinu. Neki su po prvi put uzjahali, a neki se po prvi put provozali. Bilo je mnogo zanimljivih pitanja i znatiželjnih pogleda. Svako dete je dobilo šarenu zahvalnicu i zanimljivu medalju za hrabrost i uspomenu. Mališani iz „Malog princa” naučili su zašto je važno da se družimo sa konjima, da čuvamo naše običaje i tradiciju somborskih fijakera, i zašto je važno da budemo u prirodi. Projekat je realizovan uz podršku Grada Sombora.

SEC: Likovnim radovima protiv dečijeg siromaštva

Somborski edukativni centar je u sredu, 17. oktobra 2018. godine je likovnom radionicom za osnovce u svojim prostorijama i uličnom akcijom u popodnevnim časovima obeležio Svetski dan borbe protiv dečjeg siromaštva. Tokom prepodneva, gosti Somborskog edukativnog centra bili su učenici trećeg razreda OŠ Bratstvo jedinstvo koji su svoje časove likovnog proveli u drugačijem ambijentu, najpre prisustvujući kratkoj radionici na temu borbe protiv nasilja, a nakon toga kreirajući svoje likovne radove na istu temu, kako bi učestvovali na našem likovnom konkursu za decu Iskorak iz nasilja koji traje do 10. novembra i realizuje se uz podršku Grada Sombora.
Na Međunarodni dan borbe protiv dečjeg siromaštva započeta je tradicionalna akcija prikupljanja školskog pribora za decu iz socijalno ugroženih porodica, koja će se nastaviti i nakon 20. novembra Međunarodnog dana dečijih prava (Day of pray and action for Children) kada će početi i prikupljanje slatkiša za decu iz ranjivih grupa da bi im sve to bilo podeljeno u vreme božićnih i novogodišnjih praznika u sklopu tradicionalne akcije grupe volontera SEC-a “Deda Mrazovi pomoćnici”. Sve ove aktivnosti kao i u nekoliko prethodnih godina podržava Arigatou Internationali mreža Global Network of Religions for Children u okviru inicijative End Child Poverty.

“Klub na kub”: Novo besplatno predavanje

Somborsko udruženje “Klub na kub” organizovalo je u četvrtak, 25. oktobra predavanje na temu “Preplitanje partnerskih i roditeljskih uloga u dinamici porodičnih odnosa”. Predavanje je pripremila Ivana Kulić, diplomirana socijalna radnica a ono je održano u Domu učenika srednjih škola u 18 časova. Bilo je reči o razumevanju porodičnih uloga, šta kad partneri postanu roditelji, šta kad roditelji prestanu biti partneri a šta kad ne mogu postati jedno od ta dva, kao i kakav uticaj navedene relacije imaju na decu i šta deca iz toga uče.
Do kraja godine “Klub na kub” planira minimum još četiri zanimljiva predavanja koja će održati pedijatar, ginekolog, ortoped i babica. Sve aktivnosti su besplatne.

Subotica: Dan kravate u OŠ “Matko Vuković”

U OŠ „Matko Vuković“ 18. oktobra  je obeležen Dan kravate. Tim povodom, i učenici i zaposleni nosili su ovaj odevni predmet, koji je ujedno i modni detalj, a održano je i predavanje i takmičenje u vezivanju kravate. Osim samog nošenja, svakako neuobičajenog za njihov uzrast, osnovce je najviše zabavilo takmičenje u vezivanju kravate, a pokazali su i zavidnu spretnost u ovoj veštini. Marko Đukić, učenik 5. razreda, osvojio je drugo mesto, kaže sa lakoćom, a u pripremama mu je pomogao tata. Iako mnogi misle da je kravata kao modni detalj stigla iz Francuske, prvi su ipak počeli da je nose Hrvati. O ovom i drugim detaljima o kravati, učenike je upoznala nastavnica hrvatskog jezika, Mirjana Crnković.
Prema rečima direktorke OŠ „Matko Vuković“, Mirjane Stevanović, ideja o obeležavanju Dana kravate potekla je od Hrvatskog nacionalnog veća.

“Oktobar – mesec pravilne ishrane”

U okviru kampanje “Oktobar – mesec pravilne ishrane” Institut za javno zdravlje Vojvodine u saradnji sa srednjoškolcima kulinarskog smera u školi “Svetozar Miletić” organizovao je u novosadskom vrtiću “Palčica” pripremu obroka po principima pravilne ishrane za decu.  Ishrana je jedna od najzastupljenijih tema u svakodnevnim razgovorima, a oktobar je mesec kada se posebna pažnja posvećuje hrani. Predškolsko doba je pravo vreme da deca uče o pravilnoj ishrani i zdravom načinu života, objašnjava direktorka Predškolske ustanove “Radosno detinjstvo”, Mirjana Đurđev. Institut za javno zdravlje Vojvodine od 2001. godine učestvuje u kampanjama za promociju pravilne ishrane i obeležavanju Svetskog dana hrane, kaže doktorka Jelena Bjelanović. http://www.rtv.rs/sr_lat/vojvodina/novi-sad/oktobar-mesec-pravilne-ishrane-(audio)_960705.html

Izložba “Međuprostor 505” u Poklon zbirci Mamuzića

U Galeriji likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića, u sredu 24. oktobra otvorena je  izložba pod nazivom „Međuprostor 505″. Ova izložba predstavlja rezultat višegodišnjeg rada tima arhitekata i vizuelnih umetnika okupljenih unutar platforme „Kabinet 505″ na Departmanu za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu. Autorski tim „Kabineta 505″ čine: Jelena Atanacković Jeličić, Igor Maraš, Ivana Miškeljin, Marko Todorov, Dejan Ecet, Milenko Radović, Saša Tkačenko, Radomir Kojić, Saša Medić i Jelena Despotović. Prožimanjem arhitektonske teorije i prakse i stvaranjem novih veza između arhitekture, informacionih tehnologija i vizuelnih umetnosti, formirana je multidisciplinarna platforma iz koje su proizašli arhitektonski radovi koji čine izložbu. Cilj projektantskih eksperimenata je stvaranje arhitekture kao podsticajnog okvira za nove aktivnosti. Posebnu tematsku celinu unutar izložbe i njen akcenat predstavlja vizija transformacije centralnog područja Novog Sada pod nazivom „And tonight I see tomorrow” sa zadatkom preispitavanja uloge javnih prostora u kontekstu novih relacija između savremene društvene, ekonomske i kulturološke stvarnosti sa jedne i fizičke strukture grada, sa druge strane. Izložba se može pogledati do 2. novembra 2018. godine.

U studentskim domovima u Beogradu mesta za 9.558 akademaca

U beogradskim studentskim domovima mesta ima za 9.558 akademaca, već je useljeno 1.335 brucoša, dok je za studente starijih godina konkurs u toku i raspodela će biti oko 1. decembra. Ove godine bolji uslovi smeštaja očekuju studente u domovima 4. april, Rifat Burdžević, Patris Lumumba, Studentskom gradu, gde su tokom leta bila veća renoviranja.

Vremeplov: Rođen Crnjanski

Srpski književnik i jedan od najznačajnijih stvaralaca srpske literature XX veka došao je na svet 26. oktobra 1893. godine. Istakao se kao pesnik, pripovedač, romansijer i publicista. Bavio se i likovnom kritikom. Miloš Crnjanski rođen je u Čongradu (mala varošica u Mađarskoj, „činovnički Sibir“ za nepodobne srpske činovnike onog vremena).“ Porodica će se ubrzo, 1896, preseliti u Temišvar, gde mladi Crnjanski uči osnovnu školu i gimnaziju, a 1905. postaje đak Pijarističkog liceja. U Temišvaru će mladi školarac igrati fudbal, gimnasticirati, ali i slikati i napisati svoje prve stihove, pa i pesmu „Sudbu“, koju će objaviti u somborskom listu Golub, 1908. godine.      
U Beču ga zatiče i Prvi svetski rat, gde je mobilisan u austrougarsku vojsku. Ratuje u Galiciji i Italiji, zamalo ne izgubivši glavu. Posle rata, 1918, dolazi u Beograd, gde upisuje studije književnosti i uređuje list „Dan“. Objavljuje prve knjige – zaredom: dramu Maska (1918), Liriku Itake (1919), Priče o muškom (1920) i Dnevnik o Čarnojeviću (1921). Na kratko putuje u Pariz i Italiju, a po povratku, 1921, ženi se Vidom Ružić, koja će mu ostati doživotna supruga, „deleći s njim radosti njegove slave i gorčine njegovog stradanja“.         
Sa radom počinje kao nastavnik u Pančevačkoj gimnaziji, a posle stečene diplome na Filozofskom fakultetu (1922) postaje profesor IV beogradske gimnazije. Bavi se angažovano i novinarstvom – u „Vremenu“, „Politici“, „Našim krilima“, „Jadranskoj straži“.
Postaje i ataše za štampu u Berlinu (1928/9). Ali ne zapostavlja pisanje. Roman Seobe, koji je objavljivao u Srpskom književnom glasniku (1927), dve godine kasnije objavljuje i kao knjigu, za koju će dobiti i nagradu Srpske akademije nauka (1930). Ređaju se knjige: Ljubav u Toskani, Sabrana dela, u dva toma, Knjiga o Nemačkoj, Sveti Sava.  Godine 1934. i 35. posvetiće svom nedeljniku „Ideje“, kojim će izazvati burne književne i političke polemike onoga vremena. Ući će i u diplomatsku službu Kraljevine Jugoslavije – u Nemačkoj (1935/38) i u Italiji (1939/41). Po izbijanju rata evakuisan je iz Rima, preko Madrida, za Lisabon, odakle odlazi u London, gde će neko vreme biti i savetnik za štampu u jugoslovesnkoj emigrantskoj vladi. U Londonu ostaje i posle rata, sve do 1965. godine kada se vraća u Beograd.
Iako će mu emigrantske godine biti mukotrpne, biće one stvaralčki bogate. Napisaće tamo veliki Roman o Londonu i svoje najznačajnije delo – Drugu knjigu Seoba. Kao i svoj Lament nad Beogradom (1956), ali koji će najpre objaviti u Johanesburgu (1962). Početak osme decenije obeležiće njegovi novi romani Kap španske krvi (1970) i Roman o Londonu (1971), za koji će dobiti i NIN-ovu nagradu i Nagradu za najčitaniju knjigu godine. Tek posthumno objaviće se njegove velike knjige Knjiga o Mikelanđelu (1981) i Embahade (1985).

Vremeplov: Nobelova nagrada za  Andrića

Na današnji dan 26. oktobra 1961. Nobelovu nagradu za književnost dobio je jugoslovenski književnik Ivo Andrić i tako postao prvi Jugosloven dobitnik te prestižne svetske nagrade.

Vremeplov: Rođen Borislav Todorović

Borislav Todorović, tvorac prvog srednjoškolskog programa hemije u Srbiji rođen je na današnji dan 26. oktobra   1846. godine.

Vremeplov:  Osnovan prvi Sovjet

Na današnji dan 26. oktobra 1905. tokom Prve ruske revolucije (1905-07), radnici su u Petrogradu osnovali prvi Sovjet (radničku skupštinu).

Vremeplov: Smenjeni liberali

U kampanji Saveza komunista Jugoslavije protiv “anarholiberala” 26. oktobra 1972. smenjeni su najviši funkcioneri Saveza komunista Srbije Marko Nikezić i Latinka Perović. Nakon toga smenjeni su i funkcioneri u državnom aparatu i privredni rukovodioci koji su se zalagali za liberalizaciju i modernizaciju društva.

Vremeplov: Obešen Žil de Re

Na današnji dan 26. oktobra 1440. obešen je Žil de Re, jedan od boraca Jovanke Orleanke. Bivši maršal Francuske optužen je za satanizam i ubistvo 140 dece. Njegov zločin bio je inspiracija za priču “Plavobradi”.

Vremeplov: Rođen Kosta Čavoški

Kosta Čavoški je srpski pravnik, teoretičar prava, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, akademik SANU i član Senata Republike Srpske rođen je 26. oktobra 1941.  godine.

Jurić: “Nek ležim u zatvoru, ako unovčavam Tijaninu smrt”

Nakon što je u medijima optužen da koristi ćerkinu smrt kako bi zaradio novac, Igor Jurić, otac ubijene Tijane, plačnim glasom poručio da ne unovčava ćerkinu smrt. Nakon što je jedan hrvatski nedeljnik objavio da je Igor Jurić, predsednik Fondacije “Tijana Jurić”, ukrao 30 tona goriva i napravio štetu od 22.000 evra zbog kockarskih dugova 2008. godine i da sada koristi ćerkinu smrt, Igor je gostovao u „Jutranjem programu“ TV “Prva”. – Napisali su da unovčavam Tijaninu smrt!? Odvratnu stvar mogu da pitam sve roditelje: Da li možete da zamislite da izgubite dete i da kasnije na tome zarađujete pare? Da li možete tako nešto da zamislite? Meni je Tijana svetinja. Pa ja kada bih jedan dinar uzeo iz Tijanine fondacije koja njeno ime nosi, želeo bih da me osude sa istim tim ljudima za koje ja tražim doživotnu kaznu, želim da služim zajedno s njima doveka u istoj ćeliji – rekao je plačnim glasom Jurić.
Tekst koji je izazvao veliku buru u srpskoj javnosti objavljen je u petak. – Prvo pitanje mi je bilo – zašto hrvatski mediji. U petak kada se to desilo nisam celu noć spavao. Ovo nije slučajnost i ovo je napad iz Srbije. Zašto su samo spomenute fondacije “Podrži život” i “Tijana Jurić” i zašto u tom spornom tekstu nisu spomenute druge fondacije za koje se zna da su imale pronevere. Suvlasnik “Ekspresa” je čovek iz Srbije i tu nema apsolutno nikakve slučajnosti – iskren je Igor Jurić.
Jurić se osvrnuo i na situacije koje su ga potresle tokom traganja za njegovom ćerkom. Tada je, slično kao i sada, pretrpeo ucene medija. – Neki mediji su pisali da sam ja kriv za otmicu. Cela Srbija me je pljuvala i na portalima su pisali: “Kakav si otac”, “Trebaš da umreš” i “Treba da te ubiju”. Ja sam razmišljao da se ubijem, da sebi prekratim život, ja to nisam mogao da izdržim. Tokom potrage za mojim detetom mediji su me ucenjivali i imam dokaze za to u vidu poruka. Nisam želeo da im dam intervju zato što su pisali da sam ja kriv za otmicu, a oni su mi rekli: “Vidi, kako hoćeš, mi smo hteli da sarađujemo, ali ako ne daš intervju, mi nećemo sutra objaviti sliku deteta” – kroz suze je ispričao Igor.
Porodica Jurić je sada zabrinuta za Igorovu bezbednost – brinu se šta mu se nakon svega može dogoditi. – Ćerka Saška mi je nakon svega rekla: “Tata, vrati se, je l‘ vidiš da ne možeš ništa da uradiš! Brineš o bezbednosti druge dece, a ne brineš o mojoj. Hoćeš da te gepekuju sutra?” – istakao je on. Jurić misli i da mu je tvit koji je napisao nedavno, a u kom negoduje zbog odluke Narodnih poslanika da na dnevni red skupštine ne stave njegovu inicijativu za izmene Krivičnog zakona takođe napravio dosta problema.
Podsećamo, Jurić je i u pomenutoj emisiji, ali i u intervjuu za “Blic” priznao da je počinio krivično delo pre deset godina. – Sve osim toga da sam napravio proneveru 2008. godine i da sam odslužio kaznu za to je neistina u tom spornom tekstu. Ja se ne pravdam jer opravdanja nema. Ja sam to jako teško podneo, ne zbog sebe nego zbog moje porodice. Ovaj put se izvinjavam još jednom mojoj porodici i svima koji su mi tad pomogli da se izvučem i vratim na pravi put – završava Jurić.
Redakcija “Blica” i Fondacija “Tijana Jurić” ove godine su pokrenuli akciju koja za cilj ima promenu Krivičnog zakona kojom bi ubicama dece bilo moguće dosuditi doživotnu robiju. Ipak, te izmene su još u fazi izrade…

Većina mladih doživela seksualno uznemiravanje

Svaka treća devojka, kao najeksplicitnije oblike seksualnog uznemiravanja, doživela je neželјeno prilјublјivanje, dodirivanje i unošenje u lice ili samododirivanje muškaraca po intimnim delovima tela. Svaka druga devojka kao najčešći oblik seksualnog uznemiravanja koji je doživela, navodi zviždanje, slanje polјubaca i oblizivanje. Gotovo 80 odsto mladih u Srbiji je doživelo neki oblik seksualnog uznemiravanja. Ovo su podaci iz najnovijeg istraživanja Autonomnog ženskog centra (AŽC) – „Mladi i iskustvo seksualnog uznemiravanja“. Istraživanje, imeđu ostalog, pokazuje koliko je seksualno uznemiravanje nad devojkama i mladićima rasprostranjeno, kao i koliko oni umeju da ga prepoznaju. Prema rezultatima ovog istraživanja, devojke su značajno češće od mladića izložene pojedinačnim oblicima seksualnog uznemiravanja i mnogo više njih ume da prepozna takva ponašanja. Istraživanje je takođe pokazalo da mladi vrlo često ne umeju da imenuju ponašanja koja spadaju u seksualno uznemiravanje.
Najčešći vid seksualnog uznemiravanja u Srbiji koji doživlјavaju mladi je nazivanje neprimerenim nadimcima. Nadimke poput „lutko“, „zlato“, „cico“ doživlјava čak 8 od 10 devojaka. Slične neprimerene nadimke doživlјava samo 1 od 10 mladića. Slanje polјubaca, zviždanje i oblizivanje doživlјava svaka druga devojka i tek svaki šesti mladić. Neželјene poruke i telefonske pozive seksualnog sadržaja dobija šest od 10 devojaka i tri od 10 mladića.
Na pitanje koje oblike ponašanja prepoznaju kao seksualno uznemiravanje, 95 odsto mladih je navelo „neželјeno dodirivanje, prilјublјivanje“, 90 odsto „neželјene pozive i poruke seksualnog sadržaja“, 84 odsto „slanje polјubaca, oblizivanje, zviždanje“, 53 odsto „obraćanje neprimerenim nadimcima“.

Akcija „Zaštićena”

Aktivnosti koje AŽC u saradnji sa drugim ženskim organizacijama u Srbiji pokreće sa porukom „Zahtevam da budem ZAŠTIĆENA od seksualnog uznemiravanja“ imaju za cilј da u javnosti otvore problem tolerancije društva na oblike seksualnog uznemiravanja, posebno insistirajući na tome da se na fakultetima u Srbiji unapredi zaštita studentkinja i studenata od ovog oblika nasilјa. Akcija „ZAŠTIĆENA“ deo je preventivnih aktivnosti koje Autonomni ženski centar i druge ženske organizacije sprovode već tri godine sa idejom da smanje toleranciju na rodno zasnovano nasilјe među mladima.

Svaki sedmi stariji osnovac u Srbiji puši

Svaki sedmi stariji osnovac u Srbiji puši, a 40 odsto tinejdžera je do svoje 15. godine probalo cigarete, pokazala su najnovija istraživanja Instituta za javno zdravlјe Srbije “Milan Jovanović Batut”. Lekari upozoravaju da izloženost duvanskom dimu uzrokuje brojne ozbilјne bolesti, kao što su rak pluća, infarkt srca, moždani udar, srčana smrt, nastanak i pogoršanje astme. Deca izložena duvanskom dimu češće obolevaju od akutnih i hroničnih upala donjih respiratornih puteva, infekcija srednjeg uha i imaju češće jače astmatične napade.
Šef Kabineta za prevenciju i odvikavanje od pušenja Klinike za pulmologiju KCS dr Ika Pešić kaže da veliki broj mladih u Srbiji puši, da taj broj više nije u laganom padu, kao što je pre nekoliko godina, već se sada održava, pa čak i raste. “To zabrinjava zbog ozbilјnih posledica koje će se brzo pojaviti kod mladih kada budu imali 25, 30 ili 40 godina”, kaže Pešić za Tanjug. Ona je pojasnila da danas u Srbiji uglavnom puše siromašni, manje obrazovani, lјudi koji su bez posla. “Važno da mlade što više okupiramo, školujemo i da ih informišemo o štetnim posledicama pušenja svih duvanskih proizvoda, ne samo cigareta već i nargila koje su na dohvatu dece osnovnih i srednjih škola”, naglasila je ona.

Kampanja “Misija: kiseonik”

Kako bi se neslavna statistika promenila u organizaciji fonda “Propulsion” počela je trogodišnja kampanja “Mission:oxigen” (Misija: kiseonik) koju je podržala kompanija Astra Zeneca čiji je cilј da mladima školskog uzrasta ukaže na štetnost pušenja kroz brojne edukativne radionice, ali uklјučujući i mlade koji su aktivni na društvenim mrežama (influensere). Državni sekretar Ministarstva zdravlјa dr Ferenc Vicko zahvalio se kompaniji Astra Zeneca i fondaciji “Propulsion” što su prepoznali problem pušenja kod mladih u Srbiji. “Ako se pogleda u statistiku i opterećenost bolestima vodeći zdravstveni rizici su i dalјe pušenje, loše navike u ishrani, alkohol i nedovolјna fizička aktivnost”, naglasio je Vicko.

Astra: Podržala projekat sa 200.000 evra

Predstavnika Kompanije Astra Zeneka Ksenija Purković kaže da je ta kompanija projekat podržala sa 200.000 evra na trogodišnjem nivou. Podseća da kompanija na globalnom nivou ima projekat o prevenciji hroničnih nezaraznih bolesti i da je program zaživeo u 22 zemlјe u svetu, a da je Srbija je jedna od njih. “Prepoznali smo značaj i potrebu da se vrlo rano krene u prevenciju, da se uopšte počne i razmišlјa o pušenju kod dece”, rekla je ona. Plan kampanje je da se uz podršku Nacionalne asocijacije roditelјa i nastavnika Srbije (NARNS) naredne tri godine dopre do 200.000 dece, starosti između 10 i12 godina kako bi deca shvatila koliko je duvanski dim štetan.

About the Author

admin