Vesti – 30.10.2018.

Održan 49. Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava

Pod sloganom “Obrazovana Srbija, uspešna Srbija”, 24. oktobra je na Beogradskom sajmu počeo 49. Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava koji je trajao do 28. oktobra. Programskim konceptom sajma i pratećim stručnim skupovima obuhvaćeni su svi segmenti obrazovnog sistema tako da će posetioci u zavisnosti od interesovanja biti u mogućnosti da se upoznaju sa ponudom programa obrazovnih institucija i ustanova različitih nivoa i struka, edukativnim izdanjima, didaktičkim sredstvima i igrama koji podstiču kreativnost i motoriku, platformama za E-učenje.
Na Sajmu su predstavljene i visokoškolske ustanove, a prodekan za nastavu Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu Radojka Maletić kaže da Sajam obrazovanja za sve fakultete mnogo znači kao mesto na kome mogu da prikažu čime se bave i privuku nove studente. “Moramo da budemo svesni da smo mi pre svega agrarna država i sigurna sam da mnogi dele moje mišljenje da budućnost leži u tome. Stoga smo ovde da prikažemo čime se mi sve bavimo, koje naučne discipline naši studenti izučavaju. Želimo da pokažemo da ni za čim ne zaostajemo za našim kolegama u okruženju pa i dalje”, rekla je Maletić Tanjugu.
Na Sajmu se predstavilo i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i to pod sloganom “Jednaki”, a Skupština grada Beograda – Savet za zapošljavanje Grada Beograda pokazala je na svom štandu projekat “Znanjem do cilja” kojim motiviše mlade da razvijaju sopstvene preduzetničke ideje.
Prateći program obuhvatio je promocije, prezentacije i predavanja namenjena široj javnosti. U četvrtak je održan Školski dan, namenjen organizovanim posetama učenika, nastavnika, školskih bibliotekara, studenata i profesora.

Primer dobre prakse: OŠ “Mihajlo Pupin”

Na štandu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, pokrovitelja Sajma, bili su predstavljeni su primeri dobre prakse uspešnih škola i predškolskih ustanova, projekti koji se realizuju, kao i razvoj dualnog obrazovanja i preduzetništva. Jedan od takvih primera dobre prakse prikazuje Osnovna škola “Mihajlo Pupin”, koja je jedna od tri osnovne škole odabrane od strane Ministarstva da predstavi svoje aktivnosti na Sajmu. Učiteljica Gorica Njegovanović rekla je da će tokom dana organizovati nekoliko radionica koje su tiču digitalne pismenosti i razvoja digitalnih veština kod učenika, odnosno, kako je istakla, “veština za 21. vek”. Trenutno realizujemo projekat “Škole za 21. vek”, koji su podržali Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i British Council. Deset nastavnika iz naše škole prošlo je obuku za veštine za 21. vek i dobili smo 30 uređaja uz pomoć kojih učenici uče programiranje”, objasnila je Njegovanović Tanjugu.Na štandu Ministarstva se mogu videti bibot uređaji za početno učenje programiranja i kodiranja, koje su nastavnici škole “Mihajlo Pupin” videli u Finskoj i Estoniji.
“Za nas je značajno što možemo na Sajmu da prikažemo ono što radimo, da i naše kolege vide kako jedna osnovna škola može da radi i kako svojim trudom i radom dolazimo do sredstava da nabavimo neophodnu tehniku za veštine za 21. vek”, istakla je Njegovanović.

Za Svetsku nedelјu štednje programi finansijske edukacije

Narodna banka Srbije od 29. oktobra do 2. novembra obeležava Svetsku nedelјu štednje programima finansijske edukacije. Osim posete Centru Narodne banke Srbije za posetioce u Ulici kralјa Petra 12 u Beogradu, uz stručno vođenje kroz stalnu postavku i tematske izložbe, planirano je održavanje različitih aktivnosti iz oblasti finansijske edukacije za mlade, saopšteno je iz NBS-a.
Biće realizovane radionice „Moj budžet i ja”, „Dinar – naš novac” i „Znamenite ličnosti na opticajnim novčanicama”, kao i turnir u edukativnoj igri „Finansije za kasnije”. Svetski dan štednje ustanovlјen je 31. oktobra 1924. godine na skupu bankara u Milanu, kada je osnovan i Međunarodni institut za štednju. Bankarski sektor i finansijske institucije Svetski dan štednje obeležavaju svake godine sprovođenjem različitih aktivnosti.

Vredna donacija Rotari kluba novosadskim osnovnim školama

Pet novosadskih osnovnih škola, dobilo je ukupno 40 novih računara sa licenciranim softverom. To je realizovano u okviru prošlonedeljne akcije “100 za 100”, zahvaljujući kojoj je zajedničkim angažovanjem Rotari kluba Novi Sad i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, do sada uručeno 100 donacija za 100 škola, u vrednosti od oko 100.000 evra. Učionica informatike u Osnovnoj školi “Nikola Tesla” postala je bogatija za 16 novih kompjutera opremljenih originalnim softverima, zahvaljujući kojima će se, prema rečima učenika, časovi odvijati kvalitetnije i sadržajnije nego ranije. Računari su obezbeđeni i za osnovne škole “Jovan Popović”, “Žarko Zrenjanin”, “Đorđe Natošević” i “Petefi Šandor”, u kojima je, kao i u školi “Nikola Tesla”, prepoznata potreba za modernizovanjem opreme u informatičkim kabinetima. “Mi smo donacijom osposobili kabinet informatike, tako da deca mogu to i u petom i u šestom razredu, da je nastava informatike obavezna nastava, obavezan program, mogu komotno da rade i uče sve što se tiče informatike i računarstva”, rekao je Igor Milićević, direktor OŠ “Nikola Tesla”. “Posebno mi je drago što su mnoge seoske škole po prvi put dobile računare, i ono što je bitno, ovaj program obuhvata i edukaciju nastavnika, jer je preko 120 nastavnika informatike bilo na dva vikenda u Petnici, tako da mislim da su dobili dobra dodatna znanja, za sebe, kolege i decu”, rekao je Vladimir Matić, guverner Roatari distrikta 2483 – Srbija i Crna Gora. U akciji prikupljanja novca za računare, u kojoj su učestovalа 52 kluba tj. distrikta iz celog sveta, obezbeđeno je oko 153 hiljade dolara. https://www.youtube.com/watch?v=AGZ04qZj988

Već u srednjoj školi nauče da sklope i rasklope motor aviona

U 84 srednje stručne škole u Srbiji trenutno postoje 32 dualna obrazovna profila, u koje je od ove jeseni krenulo više od 4.200 učenika. Većina škola ima jedan ili dva obrazovna profila po dualnom modelu, a ostali rade po starom modelu.
Dualni model obrazovanja – učenje kroz rad, primenjuje se u 84 srednje stručne škole u Srbiji, a po tom sistemu školuje se u ovom momentu više od 4.200 učenika.Već dve godine dualno obrazovanje sprovodi se kao pilot projekat u školama, a njegova potpuna primene počeće od naredne školske godine 2019/20. godine. U školama u Srbiji trenutno postoje 32 dualna obrazovna profila i trenutno je u sistem uključeno oko 600 kompanija u kojima učenici uče kroz rad.

Vazduhoplovna akademija jedina potpuno prešla na dualni model

Jedina škola u Srbiji koja je potpuno prešla na dualni model obrazovanja je Vazduhoplovna akademija u Beogradu. Imaju 10 dualnih obrazovnih profila za potrebne civilnog i vojnog vazduhoplovstva, a đaci po završetku školovanja mogu odmah da računaju na posao ili da nastave školovanje.
Direktor škole Goran Cvijović kaže da od 2017. godine Vazduhoplovna akademija školuje učenike po dualnom modelu i da je prošle, ali i ove godine upisala po 198 učenika, što je maksimum. Praktičnu nastavu učenici te škole imaju u kompanijama ER Srbija, JAT tehnika, Aerodrom Beograd, a trenutno se pregovara i sa Utvom u Pančeva. Jedino učinci nižih razreda – prva i druga godina, “zanat peku” u radionicama srednje stručne škole. A u radionicama na raspolaganju imaju avion, rasklopljene motore vazduhoplova , sav alat potreban da se rasklopi i sklopi motor aviona. U radionici sve na svom mestu, alat besprekorno složen na zidu. Direktor pojašnjava da đake tome uče od prvog razreda. Svaki šrafciger, klešta… imaju svoju senku na zidu i kada se završi posao svaka senka mora biti prekrivena. U protivnom, avion koji je bio na popravci ne sme da izađe iz hangara.”Zamislite šta može da se desi da neko zaboravi šrafciger u motoru aviona”, priča Cvijović za Tanjug.
Vazduhoplovna akademija školuje đake za različite potrebe vojnog i civilnog vazduhoplovstva. Za potrebe vojske učenici se školuju kroz pet obrazovnih profila: avio-tehničar za vazduhoplov i motor, avio-tehničar za elektronsku opremu vazduhoplova, avio-tehničar za elektro opremu vazduhoplova, mehatroničar za raketne sisteme i mehatroničar za radarske sisteme. Za potrebe civilnog vazduhoplovstva postoji pet dualnih obrazovnih profila: avio – tehničar, mehanotroničar za transportne sisteme aerodroma, tehničar vazdušnog saobraćaja, tehničar vazdušnog saobraćaja za spasavanje i tehničar vazdušnog saobraćaja za bezbednost. Cvijović kaže da učenici koji završe Vazduhoplovnu akademiju imaju otvorena vrata i za nastavak školovanja, ali i mogućnost da se zaposle u kompanijama gde su bili na praktičnoj nastavi. Pojašnjava da predstavnici kompanija imaju uvid koliko su diplomci Akademije kvalitetan kadar, koliko su stručni i koliko znaju.
Za vojno i civilno vazduhoplovstvo nisu zainteresovani samo dečaci, već i devojčice, a interesantno je da su u prošlogodišnjoj generaciji najbolji aviomehaničari bile dve devojčice. U izboru srednje škole dilemu nisu imali Nikola Lečić i Anja Dimitrijević. Učenici su drugog razreda na smeru avio-tehničar za elektronsku opremu vazduhoplova za vojno vazduhoplovstvo.
“Upisao sam ovu školu zato što volim vojsku i avione, a želeo bih posle srednje škole da nastavim da se bavim avijacijom. Planiram da se zaposlim u vojsci “, kaže Lečić za Tanjug.Ljubav prema avionima, mogućnost nastavka školovanja, ali i mogućnost da po završetku srednje škole odmah počne da radi opredelilo je i Anju da upiše Vazduhoplovnu akademiju.

“Ja biram – Farmaceutski tehničar”

Šta je potrebno da znate ako želite da upišete smer farmaceutski tehničar u Medicinskoj školi “7.april”? mogli su saznati gledaoci RTV1 u nedelju, 28. oktobra  od 9,25h. Da li je težak put do belog mantilu i apoteke i kako ga savladati-govorili su upravo učenici ovog smera. Naučni deo emisije odnosio se na pitanja iz istorije, fizike i hemije, pa su tako mogli saznati šta sve podrazumeva pojam revolucije, autonomije i institucije. Mogli su saznajti i kako je moguće da gledanjem u kosmos vidimo u stvari prošlost-odgovor na ovo neobično pitanje daje Marina Dorocki, profesorica fizike. Tinejdžerke Mila i Sara provele su lepo jesenje popodne u Konjičkom klubu u podnožju Petrovaradinske tvrđave, a razmišljanje o bavljenju sportom odvelo ih je do zanimljivih pitanja i odgovora.

Konkurs za stučnu praksu u Rumi

Nacionalna služba za zapošljavanje svake godine raspisala je konkurs za realizaciju programa stručne prakse koji podrazumeva stručno osposobljavanje nezaposlenih za samostalan rad u struci. Opština Ruma, takođe, u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje godišnje raspiše jedan ovakav konkurs, a u ovoj godini 42 osobe sa teritorije rumske opštine dobile su priliku za stručno osposobljavanje u trajanju od 6 do 12 meseci. Program stručne prakse koji raspisuje NSZ namenjen je licima koja se prvi put osposobljavaju za zanimanje za koje su stekla određenu vrstu obrazovanja. Na nivou Rume do ovog momenta 32 poslodavca uključila su se u ovaj konkurs, a iz opštine ističu da je ostalo još sredstava za ovu namenu.
Takođe i na konkursu NSZ koji se raspisuje na nivou čitave države u ovoj godini angažovano je oko 10 lica sa teritorije Rume. Više informacija o konkursima moguće je pronaći na sajtu NSZ, a pravo učešća na konkursima imaju sva lica sa završenim srednjim, višim i visokim obrazovanjem.

Fondacija “Milena Dalmacija” nastavlja da nagrađuje studente

Na Departmanu za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, i ove godine su dodeljene nagrade i stipendije. Tradicija Fondacije “Docent doktor Milena Dalmacija” nastavlja da nagrađuje najvrednije studente i istraživače. Prvu od tri dodeljene nagrade za doktorsku disertaciju koja je dala najveći naučni doprinos iz oblasti zaštite životne sredine, dobila je Nataša Varga sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu. Tema njenog rada bila je – Uklanjanje metala iz sendimenta Velikog Bačkog kanala tretmanom elektrokinetičke radijacije. A nagrada za nju, kako sam akaže, predstavlja veliku odgovornost.
Drugu nagradu dobila je Sanja Milošević Govedarović, a treću Aleksandra Cvetanovi. Osim toga dodeljna je i stipendija Nini Đukanović za postizanje izuzetnh rezultata tokom studija. I kada doktorske disertacije dobiju to priznanje, svrstavaju se u red izvrsnih i najboljih, dodaje Rončević. Milena je bila najmladji doktor nauka u istoriji PMF-a i u njenu čast već šestu godinu za redom Fondacija dodeljuje nagrade najboljima.     https://www.youtube.com/watch?v=4gqrT8Deiu4

Stručnjaci sa Jejla i njujorškog univerziteta u Novom Sadu o kreativnom polisu “Kineska”

U Istorijskom arhivu grada Novog Sada Fondacija “Novi Sad 2021” je od 23. do 25. oktobra realizovala konferenciju “Upravljanje kreativnim distriktima: Kineska – kreativni polis”. Tokom tri dana 20 stručnjaka iz zemlje i sveta zajedno sa lokalnim predstavnicima kulturnih institucija pokrenuli su pitanja pronalaženja najboljeg modela upravljanja kreativnim polisom i proces kreiranja smernica za izradu zvaničnog dokumenta kao polazišne tačke upravljanja “Kineskom”.
U okviru projekta “Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture”, “Kineska” je zamišljena kao novosadski kreativni centar, sa omladinskim stvaralaštvom u njegovom središtu, što je čini autentičnim prostorom koji će ponuditi novi prostor za mlade predstavljajući inovativnu spregu između kulture i kreativnog preduzetništva. “Svaki projekat Fondacije „Novi Sad 2021″, pa tako i rad na kreativnom polisu „Kineska” zasnovan je na viziji Fondacije, a to su ljudi, procesi, programi i prostori. Početak novog. Sada!” reči su Nemanje Milenkovića, direktora Fondacije koji je tokom okruglog stola u okviru konferencije podsetio da “Kineska” treba da bude atraktivan javni prostor, otvoren za dijalog, prostor kojim se grade kapaciteti lokalne scene, koji neguje stare zanate, ali pre svega prepoznaje i značaj svih sfera kulturnih i kreativnih industrija. “Upravo kroz susrete sa stručnjacima imamo priliku da učimo iz njihovih iskustava i na primerima iz prakse koji će nam pomoći da dobijemo što bolje rezultate uz minimalnu mogućnost greške”, dodaje Milenković.
Konferencija održana od 23. do 25. oktobra u Novom Sadu je okupila relevantne govornike u oblasti organizacije i menadžmenta kreativnih distrikta iz sveta, regiona i Srbije, sa fokusom na primere dobre prakse iz gradova sličnih Novom Sadu.
Dr Srđan Jovanović Vajs, arhitekta i profesor, “The City College of New York-Bernard & Anne Spitzer School of Architecture” (Njujork), jedan od glavnih govornika na konferenciji, istakao je da su retki primeri u praksi gde je kultura dijaloga u fokusu kao na projektu “Kineska – kreativni polis”. On je dodao da je tokom celog semestra na njujorškom univerzitetu (City College of New York) sa studentima radio na projektu “In Visible City” čiji je cilj bio da „premosti” fizičke granice povezujući Novi Sad i Njujork i da istražujući novu kulturnu infrastrukturu grada, kroz idejna rešenja, predstave modele za unapređenje industrijskog nasleđa i budućeg kreativnog polisa “Kineska”.
Nina Rappaport, Vertical Urban Factory, Yale School of Architecture (Njujork) podelila je sa prisutnima viziju u kojoj kulturni centri, samim tim i “Kineska”, treba da budu osmišljeni u skladu sa vrednostima i stilom života koje unutar njih želimo da implementiramo, negujemo i promovišemo.
Katarina Živanović, direktorka “Kulturfabrik” iz Košica (Slovačka) predstavila je svoju viziju za “Kinesku” gde ovaj kreativni polis treba da podržava suživot, nasuprot produkciji, dok Tijana Palkovljević Bugarski, predsednica Upravnog odbora Fondacije “Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture” i upravnica Galerije Matice srpske kreativni polis vidi kao prostor za vaninstitucionalnu kulturu, kulturu koja je nova i dostupna.
Kako su i sami učesnici konferencije zaključili: titula Evropske prestonice kulture predstavlja idealan ambijent da Novi Sad kroz ovakve projekte pokaže svoj identitet i kulturni karakter. Kreativni polis percipiran je i kao pokretač “kulturne revolucije” koja bi trebalo da nakon Novog Sada zaživi i u drugim gradovima u Srbiji, i tako iz našeg grada krene novi “kulturni pokret”.
Kabinet predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić prepoznao je značaj ovog projekta koji se realizuje upravo uz podršku Vlade Republike Srbije. Tokom posete Novom Sadu povodom svečanog otvaranja kulturne stanice Svilara, predsednica Vlade posetila je aktuelne radove na izgradnji kreativnog polisa “Kineska”, dok joj je u Istorijskom arhivu grada Novog Sada, u okviru konferencije „Upravljanje kreativnim distriktima: Kineska – kreativni polis” kroz digitalnu izložbu i VR prezentaciju predstavljen budući izgled kreativnog polisa. Ana Brnabić je tokom posete izjavila da su “Kineska” i nova novosadska kulturna stanica “Svilara” primeri nove platforme dobre prakse oživljavanja napuštenih industrijskih oblasti zahvaljujući kreativnim industrijama, te da iz Novog Sada kreće četvrta industrijska revolucija kroz sinergiju kulture, kreativnih industrija, tehnologije, festivala, virtuelne stvarnosti, animacije.
Koji su izazovi u upravljanju kreativnim polisima, pregled svetskih praksi, koji su dobri modeli upravljanja za kreativni polis Kineska – ovo su samo neke od tema koje su pokrenute tokom trodnevne konferencije. Takođe, kroz predstavljanje primera i iskustava sa fokusom na Evropu i Evropske prestonice kulture, razgovaralo se i razmenila su se iskustva o prostornim, imovinsko–pravnim, strukturalnim i kreativnim aspektima upravljanja kreativnim polisom, kao važnom čvorištu za podršku kulturnom stvaralaštvu i razvoju kreativnih industrija Novog Sada.

Nova gastronomska laboratorija na Odseku za gastronomiju PMF

Studenti kulinarstva na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu samo nižu medalje. Sa ovogodišnjeg balkanskog kupa doneli su više od 9 medalja.  Kako je nova gastronomska laboratorija na odseku završena i opremljena najsavremenijim uređajima za praktični rad, razlog je više da se od studenata očekuje da naprave još bolje specijalitete. Dušan Grujić i Slađana Todorović su samo neki od nagrađenih studenta koji ponosno nose svoje medalje sa ovogodišnjeg Balkan kupa Gastronoma, osvojenih iz kategorija za glavno jelo, kao i iz kategorije deserta. Ne kriju oduševljenje novom laboratorijom i kažu da sad ne postoji ništa što ne mogu ovde da naprave. „Uz pomoć profesora i fakulteta dobili smo novu laboratoriju, najnoviju opremu sa kojom možemo da se pripremamo bolje za predstojeća takmičenja koja slede i svakako naša priprema i učenje kao teorije i prakse u ovoj laboratoriji biće mnogo bolje i mnogo efikasnije”, kaže Dušan Grujić. „Naravno ima dosta uređaja kao što su konektomat, imamo priliku da vidimo i šoker, vakum pakovanje imamo te indukcione na koje možemo da radimo, imamo dosta uređaja”, kaže Slađana Todorović.
Bolji uslovi za praksu i savladavanje određenih tehnika pripreme hrane omogućeno je od strane Fondacije hotelijera iz Ženeve, Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnu delatnost, posuđa „Metalac”. Tako je oko 60 hiljada evra uloženo u opremanje nastavne laboratorije. Upravo u njoj je pred našim kamerama pripreman jedan specijalitet spreman za ocenu. „Vrlo rado ćemo probati ali i ponuditi vama da učestvujete u tome ali ja to ne bih nazvala pravi italijanski specijalitet , jer mi kad pravimo neke inostrane specijalitete volimo da udenemo nešto autentično, domaće tako da će ovo biti italijanski specijalitet ali na vojvođanski način”, kaže Bojana Kalenjuk, sa Departmana za Gastronomiju. https://www.youtube.com/watch?v=aH6f1QQwtuM

Vremeplov: Rođen Milan Rakić

Na današnji dan 30. oktobra 1876 godine rođen je srpski pisac, pozorišni kritičar i diplomata Milan Rakić. Pesnik modernog senzibiliteta sledio je u savršenstvu forme francuske parnasovce i simboliste. Bio je član Srpske kraljevske akademije i predsednik srpskog PEN kluba (“Jefimija”, “Dolap”, “Simonida”, “Napuštena crkva”, “Orhideja”, “Ljubavna pesma”, “Na Gazimestanu”).

Vremeplov: Umro Jovan Paču

Srpski kompozitor i pijanist Jovan Paču umro je 30. oktobra 1902. godine. Školovao se u rodnoj Subotici, u Pragu i Pešti. Bio je učenik Bedžiha Smetane. Uporedo s muzičkim obrazovanjem završio je i medicinu. Smatran je muzičkim virtuozom. Romantik, srpski patriota, izrazito salonski bidermajerski kompozitor. Mnoge narodne i građanske melodije harmonizovao je za hor i klavir. Bio je i plodan publicista. Dela: “Chansonette serbe”, “Bez tebe draga”, “Prag je ovo milog srpstva”, “Čuj Dušane”, “Svetosavska pesma”.

Vremeplov: Umro Klod Levi-Štros

Klod Levi-Štros, francuski akademik, antropolog, etnosociolog umro je 30. oktobra 2009. Na osnovu plemenskih običaja i mitova pokazao je da je ljudsko ponašanje zasnovano na logičkim sistemima koji se razlikuju od društva do društva ali poseduju zajedničku podstrukturu. Široj publici postao je poznat delom “Tužni tropi” (1955.) u kojem je opisivao ponašanje brazilskih urođenika, na osnovu ličnog iskustva, što je konačno odredilo njegovo opredeljenje ka antropologiji. Verovao je da lingvistika i matematička logika u antropološkim istraživanjima imaju poseban značaj. Druga dela: “Elementarne strukture srodstva”, “Strukturna antropologija”, “Divlja misao”, “Mitologike”.

Vremeplov: Gajger izumeo brojač radioaktivnosti

Nemački fizičar Hans Vilhelm Gajger, koji je 1928. izumeo napravu za otkrivanje i brojanje naelektrisanih čestica i gama-zraka (merenje radioaktivnosti), poznatu kao “Gajgerov brojač” rođen je 30. oktobra 1882.

Vremeplov: Poginuo  Džejms Din

Na današnji dan 30. oktobra  1955. godine u automobilskoj nesreći u 24. godini poginuo je američki glumac Džejms Din, simbol uznemirene i pobunjene mladosti posle Drugog svetskog rata. Iako je snimio samo tri filma, “Istočno od raja”, “Buntovnik bez razloga” i “Div”, postao je kultna ličnost mladih tog vremena.

Vremeplov: Ginter Gras

Na današnji dan 30. oktobra 1999. godine jedan od najvećih nemačkih književnika 20. veka Ginter Gras  dobio je Nobelovu nagradu za književnost. U avgustu 2006. Gras je obelodanio da je kao 17-godišnjak bio pripadnik zloglasne nacističke “Vafen-SS” jedinice. Ovo otkriće pisca “Limenog doboša” šokiralo je javnost i izazvalo žestoke kritike pisaca, istoričara i političara u Evropi.

Vremeplov: Umro Čarls Rihter

Američki seizmolog Čarls Rihter, po kojem je nazvana skala za merenje jačine zemljotresa umro je  30. oktobra 1985. godine.

Vremeplov: Kazna 68 € za pušače na ulicama

Na današnji dan 30. oktobra 2015. godine Grad Pariz, na čije se ulice godišnje baci 350 tona opušaka, uveo je kaznu od 68 evra za pušače koji gase cigarete na ulicama.

Bivša direktorka škole pod istragom za mito, ucenjivanje…

Bivša direktorka jedne osnovne škole u vrbaškoj opštini pod istragom je zbog sumnje da je počinila više krivičnih dela, među kojima su ucene i primanje mita, seksualna zlostavljanja i otuđenje školske imovine, piše “Blic”. Sadašnji direktor škole potvrdio je za taj list da je protiv njegove prethodnice podneta krivična prijava. Prema saznanjima “Blica”, bivša direktorka razrešena je prošle godine sa dužnosti na osnovu odluke Školskog odbora koji je sve dokaze protiv nje predočio Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, koji se složio s tim predlogom. Protiv nje je više sadašnjih i bivših kolega podnelo krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u Somboru zbog, kako se navodi u tom dokumentu u koji je “Blic” imao uvid, traženja mita u iznosu od 500 evra od jedne koleginice kako bi je prijavila za polaganje ispita za licencu, što je po zakonu obavezna da uradi bez ikakve urgencije.
U prijavi je navedeno i da je od jedne koleginice koja je bila zaposlena na određeno u školi za stalan posao tražila 1.000 evra, “jer toliko traže ljudi iz ministarstva”, a da je od druge isto tražila novac za posao na neodredeno krijući da joj je takvo rešenje već stiglo, navodi Blic na svom sajtu.
Bivšu direktorku prijava tereti i da je prisvojila novac od izdavanja poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu škole, kao i da je prisvojila deo gradevinskog materijala koji je škola dobila za renoviranje od opštine Vrbas, a kasnije ga prodala jednoj lokalnoj farbari.
Nekoliko njenih bivših kolega razmatra da se priključi ovoj krivičnoj prijavi. Oni tvrde da im je dala otkaz pošto nisu prihvatili njen poziv za seks. “Meni je pocela da šalje poruke izuzetno neprijatnog sadržaja sa otvorenim pozivima za seks. Vremenom su poruke postale toliko grozne da mi se sve smučilo. Rekao sam joj da prestane s tim, da imam porodicu i da ne želim da imam bilo šta s njom, a ona se tada naljutila i smestila mi otkaz”, prica za Blic jedan od bivših zaposlenih u školi koji je želeo da ostane anoniman.
Još neke njene kolege dobijale su slične poruke, a čak četvorica veroučitelja morali su da odu iz škole zato što im je, kako kažu, smeštala seks-skandale, kao i da joj neki nisu bili po volji.
“Blic” navodi da su neki od njih redakciji dostavili i fotografije direktorke u lascivnim pozama koje je čak stavljala na svoj Fejsbuk profil pa ih uklonila nakon negodovanja kolega i roditelja. Sadašnji direktor škole potvrdio je za “Blic” da je protiv njegove prethodnice podneta krivična prijava.
“Više kolega podnelo je krivične prijave, a neki još razmatraju to da urade zato što je njeno ponašanje krajnje neprihvatljivo, jer vrši pritisak na zaposlene i maltretira ih. Više javno tužilaštvo u Somboru je, nakon što se policija uključila u istragu i saslušala svedoke, čitav slučaj prepustila Specijalnom odeljenju za borbu protiv korupcije pri Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu. Da li je to istina ili nije, utvrdiće istraga koja je u toku. Jedino što mogu da potvrdim jeste da problem postoji”, rekao je sadašnji direktor škole za “Blic”.
Sadašnji direktor škole kaže da se poslednji u nizu incidenata sa spornom koleginicom desio početkom prošle nedelje, kada je telefonom snimala jedno autistično dete. “U saradnji sa roditeljima deteta i policijom, protiv nje ćemo povesti disciplinski postupak jer je takvo ponašanje nedopustivo. Roditelji deteta su par minuta kasnili da dođu po nju i dete je u tom trenutku burno reagovalo, a ona je počela da je snima. Navodno da bi imala dokaz da to dete nije za inkluziju i da je treba izbaciti iz škole. O tome ko treba da ide u koju školu odlučuju stručnjaci i takvoj deci se mora dati maksimalna podrška, što mi i činimo. Škola ce učiniti sve da adekvatno sankcioniše takvo ponašanje, a na roditeljima deteta je da odluče da li ce pred pravosudnim organima pokrenuti neki postupak”, rekao je sadašnji direktor.

Simić: Dve prekršajne prijave za nepohađanje nastave

Prekršajnom sudu u Subotici su tokom 2018. godine od strane OŠ “Ani Endre” u Malom Iđošu podneta samo dva zahteva za vođenje prekršajnih postupaka protiv roditelja ili staratelja dece koja ne pohađaju redovno nastavu ili ne ispunjavaju školske obaveze u skladu sa Zakonom o osnovnom obrazovanju i vaspitanju kaže Ljubo Simić, predsednik Prekršajnog suda u Subotici koji je nadležan za postupanje na teritoriji Grada Subotice i opština Bačka Topola i Mali Iđoš, odnosno području Severnobačkog upravnog okruga.
Povodom informacija koje su prethodnih dana objavljene u štampanim medijima, a a u kojima se tvrdi da su ovom sudu tokom 2018. godine sa područja Opštine Mali Iđoš podneta 42 takva zahteva, Ljubo Simić ističe da je u pitanju greška u komunikaciji o iznetim podacima za Mali Iđoš jer se radi o broju predmeta u sudu, te mu je potpuno razumljivo što su škola i rukovodioci lokalne samouprave Opštine Mali Iđoš tražili pojašnjenje o ovim podacima sa predlogom da se ta greška ispravi davanjem izjave javnosti sa istinitim i tačnim podacima.
Prekršajnom sudu u Subotici tokom 2018. godine podneta su ukupno 42 zahteva sa područja Grada Subotica i opština Bačka Topola i Mali Iđoš, a koja se odnose na ispunjavanje obaveza o pohađanju nastave, odnosno na pojavu vršnjačkog nasilja. “Od ukupno 42 zahteva podneta ovom sudu tokom 2018. godine sa područja Severnobačkog upravnog okruga, 35 njih vezano je za radnje roditelja koji ne ispunjavaju svoje obaveze u vezi sa redovnim pohađanjem nastave i ispunjavanjem školskih obaveza u skladu sa Zakonom o osnovnom obrazovanju i vaspitanju. Od tih 35 zahteva, najviše ih je iz OŠ „Sečenji Ištvan” iz Subotice, a do sada su rešena 23 zahteva”, ističe Ljubo Simić, predsednik Prekršajnog suda u Subotici.
Za ove prekršaje, roditeljima su zakonom zaprećene novčane kazne u rasponu od 5.000 do 100.000 dinara. “Za ove prekršaje, izrečene su manje novčane kazne jer je sud uzeo u obzir da se radi o roditeljima koji su nižeg stepena obrazovanja, imaju više dece, a nezaposleni su i primaju socijalnu pomoć upravo zbog te dece. Kada izriče kaznene mere, sud vodi računa o svim tim okolnostima, a posebno o tome da bilo kakvo novčano kažnjavanje roditelja najviše pogađa upravo decu koja žive u tim porodicama koje su, inače, primaoci socijalne pomoći u iznosu između deset i 12.000 dinara mesečno”, objašnjava Ljubo Simić, predsednik Prekršajnog suda u Subotici. 

Novi Sad: Povređen osmogodišnji dečak

U subotu uveče oko 19 časova i 30 minuta došlo je do nezgode na Trandžamentu. U udesu su učestvovala dva putnička vozila. Kako saznajemo iz novosadske hitne pomoći, povređen je dečak star 8 godina koji je sa povredama leđa i glave, prebačen u dečju bolnicu. Srećom, radi se o naizgled lakšim telesnim povredama. Inače, danas je u nezgodama u Novom Sadu povređeno još 10 osoba, a svi su zadobili lakše povrede. Nedugo nakon nezgode na Trandžamentu došlo je do još jednog udesa u Petrovaradinu, kod Crkve u Preradovićevoj ulici, a ni u toj nezgodi, nije bilo teže povređenih osoba.

Faktori rizika po zdravlje mladih u fokusu Batutovih dana

Vodeći rizici po zdravlje mladih su upotreba psihoaktivnih supstanci, visok nivo povreda i niska stopa kontraceptivne zaštite, upozorio je u  petak Institut za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batutu”. Upravo vodeći faktori rizika po zdravlje mladih, kao i preporuke za dalje aktivnosti u promociji zdravlja biće u fokusu “Batutovih dana” koje 30. i 31. oktobra organizuje Institut za javno zdravlje. Promocija zdravlja, zdravstveno vaspitanje i prevencija rizičnog ponašanja mladih su teme koje Institut “Batut” prepoznaje kao izuzetno značajne za unapređenje zdravlja dece i mladih, a praćenje i proučavanje zdravstvenog stanja i ponašanja u vezi sa zdravljem dece i mladih jedan je od prioriteta rada Instituta, kažu u Institutu.
Kako je saopšteno, rezultati sprovedenih istraživanja ukazuju da dve trećine učenika petog i sedmog razreda osnovne škole i prvog razreda srednje škole ocenjuje svoje zdravlje kao odlično, u pogledu kvaliteta života najveći broj učenika izražava zadovoljstvo, a više od polovine školske dece ima veliko poverenje u nastavnike i profesore. Rezultati istraživanja Instituta za javno zdravlje Srbije o obrascima ponašanja mladih biće predstavljeni tokom dvodnevnog stručnog skupa, 30. i 31. oktobra 2018. godine u Beogradu relevantnim zdravstvenim, obrazovnim i drugim institucijama koje se bave mladima, kao i predstavnicima međunarodnih organizacija i nevladinog sektora.
Institut navodi da je u prethodnom periodu realizovao značajna istraživanja o zdravlju mladih, među kojima su Međunarodno istraživanje o zdravstvenom ponašanju školske dece i Globalno istraživanje o upotrebi duvana među mladima, dok je za narednu godinu u pripremi Evropsko školsko istraživanje o upotrebi alkohola i droga (ESPAD).

About the Author

admin