Vesti – 01.11.2018.

Elektronski dnevnik u 830 škola, roditelji još nemaju pristup

Više od 830 osnovnih i srednjih škola u Srbiji do sada je papirni dnevnik zamenilo elektronskim, ali roditeljima još uvek nije omogućen ovaj način pristupa evidenciji o ocenama i izostancima svoje dece, iako je to bilo najavljeno. Pilot projekat esDnevnik počeo je da se primenjuje početkom prošle školske godine kada je elektronska evidencija uvedena u 60 škola, da bi godinu dana kasnije broj škola višestruko uvećan. EsDnevnik omogućava razrednim starešinama, nastavnicima i direktorima škola da na brz, jednostavan i pouzdan način vode evidenciju o učenicima. Kako bi se obezbedila veća objektivnost, ideja je da sve ocene učenika mogu da vide samo razredni starešina, direktor, a da nastavnici mogu da vide samo svoje ocene, a ne ocene svojih kolega.

Ministarstvo: Sve škole da uvedu elektronski dnevnik

U Ministarstvu prosvete kažu za Tanjug da su se krajem avgusta ove godine stekli uslovi da sve škole uvedu elektronski dnevnik, a trenutno se u sistemu nalazi 831 od 3.578 osnovnih i srednjih škola u Srbiji. “Prema projektnom planu do kraja 2018. godine uradićemo obuke školskih koordinatora za sve skole”, naglašavaju u ministarstvu. Predviđeno je i da roditelji dobiju šifre kako bi mogli da pristupe elektronskom dnevniku i vide ocene i izostanke svoje dece.
Ima škola koje su uvele esDnevnik, ali istovremeno vode i papirnu evidenciju. U ministarstva pojašnjavaju da je projekat esDnevnik osmišljen da se u školama vodi isključivo elektronska evidencija o obrazovno-vaspitnom radu. “Da bi se taj cilj ostvario neophodno je opremanje škola sa odgovarajučom informaciono telekomunikacionom opremom (IKT)tamo gde ona nedostaje”, navode u ministarstvu i dodaju da samo u školama koje nemaju odgovarajuću IKT opremljenost evidencije se za sada vode paralelno u papiru i elektronski.

Roditelji da vide ocene vide sa dva dana zakašnjenja

Psiholozi i pedagozi predložili su da roditelji ocene vide sa dva dana zakašnjenja, kako bi se dala mogučnost učenicima da sami saopšte koju su ocenu dobili. Kada će roditelji imati pristup elektronskom dnevniku u Ministarstvu prosvete nisu mogli da preciziraju, ali kažu da je “roditeljski modul” izrađen i spreman za korišćenje još od početka drugog polugodišta prošle školske godine. “Razlog zbog čega do sada nije aktiviran je što želimo da zaštitimo sve osetljive podatke o ličnosti koji se odnose na našu decu”, pojašnjavaju iz resornog ministarstva.

Ministarstvo šefovima računovodstva i administrativno-finansijskim radnicima u školama: Ako niste zadovoljni organizujte se!

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uputilo je 24. oktobra cirkularno pismo direktorima i računovodstvenim radnicima u školama u vezi  masovnog broja dopisa  – mejlova iste sadržine, a koji se odnose na položaj šefova računovodstva u ustanovama obrazovanja i vaspitanja.  Na cirkularna pisma potpisana od strane šefova računovodstva i administrativno-finansijskih radnika škola Ministarstvo je odgovorilo na mejlove sa kojih su  cirkulari i upućeni Kabinetu.  Pomenuti odgovor  je prosleđen i sindikatima obrazovanja.
„U toku su razgovori i analize Predloga platnih grupa i razreda zaposlenih u delatnosti koje su obuhvaćene Zakonom o zaposlenima u javnim službama („Sl. glasnik RS“, br. 113/2017). Izradu predloga koordinira Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u saradnji sa ostalim ministarstvima. Vaši predlozi i sugestije će biti prosleđene i uzete u razmatranje u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave koje će, zajedno sa Ministarstvom finansija, prezentovati konačan Predlog. Takođe, sve primedbe i sugestije na Katalog radnih mesta će biti razmotrene i usklađene u skladu sa zakonom.“, kaže se u odgovoru ministarstva.
Nakon toga usledili su novi mejlovi upućeni, ne samo Kabinetu ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, već i Predsedniku Republike Srbije, Predsednici Vlade Republike Srbije, Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstvu za rad, zapošlјavanje, socijalna i boračka pitanja, kao i Ministarstvu finansija, pa se nanovo oglasilo Ministarstvo koje odgovara;  „Ministarstva i kabineti državnih organa ne mogu odgovovarati na sve pojedinačne mejlove i dopise, posebno kada je reč o istoj sadržini. Ukoliko računovodstveni radnici smatraju da reprezentativni sindikati u prosveti nisu njihovi zastupnici, potrebno je da izaberu svoje zastupnike, osnuju udruženje ili se priklјuče nekom od postojećih udruženja računovođa, kao sekcija i da dostave informaciju Ministarstvu ko će biti njihovi zastupnici. Ukoliko se ovaj korak realizuje, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja će zajedno sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave, pozvati na razgovor predstavnike računovođa“. „Shodno navedenom, nije potrebno da svaka škola i računovodstveni radnik pojedinačno, šalјu mejlove na pomenute adrese, jer se na taj način ne doprinosi rešavanju problema“, kaže se u pomenutom dopisu.

Prioritet reformi je kvalitetno obrazovanje za sve

Svi sеgmеnti obrazovanja u Srbiji postavljеni su na čvrstim osnovama zahvaljujući rеformi koja sе sprovodi u poslеdnjе dvе godinе, a cilj jе da obrazovni sistеm po kvalitеtu budе u rangu onih u visoko razvijеnim zеmljama, zaključеno jе u utorak,  30. oktobra na mеđuministarskom Savеtu za praćеnjе i usmеravnjе rеformе u oblasti obrazovanja.  Ministar prosvеtе, naukе i tеhnološkog razvoja Mladеn Šarčеvić naglasio jе da jе prioritеt ministarstva kvalitеtno obrazovanjе dostupno svima, a da jе svaka strukturna pomoć rеformi dobro došla. “Da bi sе to dеsilo radimo vеoma intеnzivno. Postavljamo svе stvari na vrlo tеmеljnе osnovе. Nе idе svе istim tеmpom i brzinom, jеr jе to nеmogućе ali mislim da nе postoji dеo obrazovanja koji nijе postavljеn na zdravе nogе”, kazao jе ministar prosvеtе. On jе kazao da sе s rеformom obrazovanja kasnilo nеkoliko dеcеnija, ali da su svi problеmi prеvaziđеni uz mnogo napora i malo novca. Šarčеvić jе podsеtio da jе rađеno, izmеđu ostalog, na novom kurikulumu, rеformi gimnazija, inkluzivnim mеrama i sistеmima za osiguranjе i praćеnjе kvalitеta. Ministar jе kazao da jе trеnutno akcеnat na rеformi srеdnjеg stručnog obrazovanja zbog čеga jе jučе formiran Savеt za srеdnjе stručno obrazovanjе, kao i rеformi visokih strukovnih škola kojе bi trеbalo višе da budu povеzanе sa privrеdom. On jе istakao i da jе postojao intеnzivan rad na formiranju Agеncijе za kvalifikaciju za koju jе, kako jе rеkao, obеzbеđеn prostor, izabran Upravni odbor, a formirano jе i 12 Sеktorskih vеća. “Stvorеna jе osnova da ta Agеncija počnе da radi”, kazao jе Šarčеvić. On jе navеo i da jе ministarstvo složеno, jеr jе u njеgovom sastavu i nauka, o kojoj danas nijе bilo rеči.
Sastanku su prisustvovali i ministar za rad, socijalna i boračka pitanja Zoran Đorеđеvić, ministar omladinе i sporta Vanja Udovičić, pomoćnica ministra finansija Vеrica Ignjatović i pomoćnik ministra pravdе Čеdomir Backović, kao i dirеktorka Kancеlarijе za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović. Pomoćnica ministra finansija Vеrica Ignjatović ukazala jе na značaj dualnog i prеduzеtničkog obrazovanja, jеr ima еfеkat na povеćanjе zaposlеnosti i smanjеnjе siromaštva. “Vеoma jе važno da rеforma odgovori i na zahtеvе tržišta rada”, kazala jе ona. Pomoćnica ministra finansija jе kazala da jе Srbija zauzеla 27 mеsto od 157 zеmalja kada jе rеč o Indеksu ljudskog kapitala, koji jе razvila Svеtska banka. Govorеći o Sеktorskoj budžеtskoj podršci Ignjatović jе rеkla da jе plan da limit za prosvеtu budе uvеćan.
Šеf dеlеgacijе Evropskе unijе u Srbiji Sеm Fabrici jе ocеnio da jе urađеn dobar posao. “Dеlim Vašu ambiciju za Srbiju i vaš humani pristup. Žеlim Vam da nastavitе svoj rad na pravom putu”, kazao jе .

Takmičenje za najbolju inovativnu ideju za studentkinje UNS-a

Takmičenje Space4Women namenjeno je studentkinjama osnovnih, master ili doktorskih studija svih fakulteta Univerziteta u Novom Sadu koje žele da preuzmu inicijativu, razmišljaju kreativno i zakorače u svet preduzetništva. Na takmičenje mogu da se prijave studentkinje koje imaju inovativnu ideju za razvoj novog ili unapređenje postojećeg proizvoda odnosno usluge iz bilo koje oblasti (kultura, ekologija, turizam, poljoprivreda, IKT, tehnologija i dr). U takmičenju učestvuju isključivo timovi od dve do pet članica koje ne moraju biti sa istog fakulteta/departmana. Prijave su otvorene do 18. novembra, nakon čega će odabrani timovi učestvovati u obukama i edukacijama kroz mentorstvo, a koje će im pomoći da razrade svoje ideje i da se pripreme za završno takmičenje.
Obuke će biti organizovane vikendom tokom novembra i decembra, gde će učesnice imati priliku da saznaju više o razvoju biznis modela, istraživanju tržišta, digitalnom marketingu i drugim veštinama koje su važne za razvoj novog ili unapređenje postojećeg proizvoda ili usluge. Studentkinje će timski predstavljati svoje ideje pred stručnim žirijem na završnoj Space4Women konferenciji 14. decembra koja će okupiti poznate i uspešne žene iz Srbije i regiona. Pobednički tim osvojiće nagradu u vrednosti od 2.000 evra, dok su za drugu i trećeplasiranu ekipu takođe obezbeđene vredne nagrade.
Projekat Space4Women ima za cilj da promoviše koncept i potencijale inovacionog preduzetništva među ženskom studentskom populacijom i da edukuje, podstakne i ohrabri studentkinje Univerziteta u Novom Sadu na lični i profesionalni razvoj i započinjanje sopstvenog biznisa. Nosilac projekta je Studentska asocijacija Univerziteta u Novom Sadu, a projekat je podržan od strane Kabineta ministra bez portfelja zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj Republike Srbije.

Međunarodni skup studenata tehnologije u Novom Sadu

Međunarodni skup studenata tehnologije, koji okuplja akademce jugoistočne regije, počeo je 29. oktobra i traje do 2.novembra. Organizator je studentska unija Tehnološkog fakulteta, a učesnici skupa diskutovaće na teme prehrambene tehnologije, inženjerstvo materijala, kao i o novim obnovljivim izvorima energije. Paneli na ovogodišnjem skupu obuhvataju stručne teme profesora Tehnološkog fakulteta, a učesnicima će se prikazazi inovacije i zanimljivosti iz različitih domena tehnologije. Pored toga, oni će pred komisijom koju čine predavači predstaviti i svoje naučno-istraživačke radove.
“Međunarodni skup studenata organizujemo 13. put, skup broji i preko 400 studenata koji su dolazili do ove godine, a mi se svake godine trudimo se da proširimo koncept, da proširimo saradnju sa različitim studentima iz regiona, dolaze nam studenti iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine Crne Gore, Srbije, Makedonije”, kaže Dragana Malinović koordinatorka Međunarodnog skupa studenata tehnologije. Ciljevi međunarodnog skupa studenata tehnologije su povezivanje fakulteta u regionu i podsticanje komunikacije, a pokrajinski sektar za visoko obrazovanje i naučno-istraživačku delatnost Zoran Milošević smatra da je vrlo važno što Tehnološki fakultet prepoznaje i neguje vezu nauke i visokog obrazovanja sa privredom. “Ovo je jedan dobar kontinuitet onoga što je dualno obrazovanje u srednjem nivou obrazovanja, ja sam potpuno uveren da su ovo pravi zastrupnici modernizacije i tehnološke revolucije našeg regiona”.
Studenti će pored predavanja i izlaganja naučnih radova, posetiti i privredne pogone i upoznati se sa Novim Sadom. https://www.youtube.com/watch?v=Hlzx1B3ki5c

Sajam knjiga posetilo 195.166 ljudi

Međunarodni beogradski sajam knjiga, koji je završen u nedelju 28. oktobra, posetilo je 195.166 ljubitelja knjige, saopštili su organizatori. Pod sloganom “Radost čitanja”, od 21. do 28. oktobra, na više od 30.000 kvadratnih metara izložbenog prostora, predstavilo se 488 direktnih izlagača (393 domaćih i 95 inostranih), a ukupno 980 učesnika (izlagači, suizlagači i zastupljene firme). U organizaciji Beogradskog sajma knjiga i izdavača realizovano je 607 programa i 10 izložbi.
Na 63. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga učestvovali su izdavači iz Belorusije, Bosne i Hercegovine, Egipta, Irana, Izraela, Japana, Kine, Mađarske, Rumunije, Republike Srpske, Rusije, Slovenije, Sjedinjenih Američkih Država, Ukrajine, Ujedinjenog Kraljevstva, Hrvatske, Crne Gore, Švajcarske i Maroka – počasnog gosta manifestacije. Sajam je pratilo 1.327 akreditovanih novinara, snimatelja i fotoreportera elektronskih, štampanih i onlajn medija iz zemlje i inostranstva – Makedonije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Rumunije, Slovenije, Mađarske, Bugarske, Kube, Irana, Japana, Rusije, Ukrajine, Kine, Nemačke i Austrije. Na 3. Festivalu stvaralaštva mladih predstavljeno je 18 programa. Počasni gost Sajma knjiga sledeće godine biće Egipat.

O srpskoj književnosti za decu i ko su novi heroji mladih

Jedan od pratećih programa ovogodišnjeg Sama knjiga bavi se raznim temama vezanim za knjige i izdavačku delatnost namenjenu decu i mlade i 28. oktobra su održane poslednje dve tribine ovog serijala posvećene traganju za odgovorom na pitanje: šta je novo u srpskoj književnosti za decu i mlade i ko su heroji nekad i sad u literaturi za decu i omladinu. Pored medijatora Vladimira Vukomanovića u razgovorima su učestvovale docent na Učiteljskom fakultetu Jovana Panić Maraš, glavna urednica “Kreativnog centra” Ljiljana Marinković, Vladimir Andrić pisac za decu i Ivana Mijić, književni kritičar.
Otvarajući temu šta je novo u srpskoj književnosti za decu i mlade u 21. veku, Panić Maraš je podsetila da je odlučujuća promena došla kada su se pojavile knjige “Beleške jedne Ane” Mome Kapora i “Hajduk u Beogradu” Gradimira Stojkovića, jer one su unele nove teme i umesto družina u avanture upadaju pojedinci. To je preuzeto iz američke literature za decu da jedan usamljen, i često povučeni dečak ili devojčica vode glavnu priču u romanu i pošto postaju popularni njihovi autori pišu serijale o avanturama svojih junaka i junakinja. To su primenili i naši pisci Kapor i Stojković koji su stekli armiju poklonika devojčurka Ane i hrabrog momčića Hajduka. “Proza o družinama je postala manje atraktivna i zamenjena je individualističkom pristupu fabuli u romanu”, zaključila je Panić Maraš.
Markovićeva se požalila da ima veoma malo pisaca čiji romani su popularni kod starije omladine i tih desetak poput Jasminke Petrović, Dejana Aleksića, Vesne Aleksić su veoma dobri, ali ne mogu da zadovolje glad mladih za dobrim knjigama koje se bave problemima koji su za njih aktuelni u tom tinejdžerskom uzrastu (anoreksija, zaljubljivanje, neslaganje sa roditeljima i širom porodicom…). Posle dužeg vremena poezija, koja je bila skrajnuta ponovo je postala aktuelna lektira za omladinu, a toga ima još manje, priznala je Mijić, navodeći samo Aleksića koji podjednako uspešno piše poeziju. Moderator Vukomanović je primetio da je velika šteta što nema časopisa za mlade, jer to su bila mesta gde su se kalili novi pisci, tako da poezija koja nastaje liči na onu od pre dve tri decenije, kada su pisali Duško Radović, Mića Danojlić, Ljubivoje Ršumović… Kada su svi učesnici rekli koje su knjige voleli u detinjstvu pokazalo se da su ta dela savremenom detetu istog uzrasta najčešće dosadna, kao na primer avanture Toma Sojera, koji je bio omiljeni junak svih učesnika ove tribine.
Zaključak je da nema dovoljno romana za adolescente da bi se iskristalisale potrebe mladih za knjigama. U slučaju heroja pokazalo se da su heroji roditelja današnje dece njima nepoznati, a svakako im se ne dive, jer za njih je došlo novo tehnološko doba u kome važnu ulogu u svakodnevnom životu dobijaju roboti i to su heroji budućih generacija.

Predstavljena knjiga “Govori i obraćanja”

Predstavljanjem knjige “Govori i obraćanja” prof. dr Božidara Kovačeka, u izdanju Matice srpske, koju čini oko stotinu beseda, pozdravnih reči, pisama i ogleda nastalih tokom njegovog šestoogodišnjeg rukovođenja najstarijom srpskom kulturnom, književnom i naučnom institucijom, Matica srpska je  29. oktobra obeležila desetogodišnjicu smrti svog predsednika. Njegovo  delo i delovanje ispusuje – ne samo Maticinu istoriju, već i istoriju novosadskog univerziteta i Akademije umetnosti. https://www.youtube.com/watch?v=hE6Ubu1mf00

Dečak juče upućen na transplantaciju jetre u Italiju

Petar Petrović (17) koji je oboleo Bad- Kijarijevog sindroma otputovao je juče ujutro u Italiju na transplantaciju jetre o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. U pitanju je retko i teško oboljenje od kojeg oboli jedan na milion stanovnika. Pacijent je lečen u Univerzitetskoj bolnici u Tiršovoj, a zahtev da se lečenje nastavi u inostranstvu RFZO-u je stigao 15. oktobra. U roku od 24 sata komisija zdravstvenog fonda donela je pozitivnu odluku i pacijent je upućen u italijanski grad Bergamo. Petrović je jutros u pratnji oba roditelja otputovao avionom vlade Srbije specijalno opredeljenim za te namene.
Direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić kaže da je u slučaju Petra Petrovića važno vreme jer je dečaku dijagnostikovan Bad-Kijarijev sindrom koji vremenom dovodi do otkazivanja funkcije jetre. “Jetra je sada u dobrom stanju i veoma je važno vreme. Iz tog razloga u roku od 24 sata su dobili pozitivno mišljenje”, naglasila je Škodrić. Bolnica u Bergamu specijalizovana je za tu vrstu oboljenja i za transplantaciju jetre. Škodrić je podsetila da se na odgovor bolnice iz Italije čeka i po mesec dana, ali istakla da su ovom slučaju uspeli odgovor da dobiju za 15 dana.
Otac dečaka Ivica Petrović zahvalio se zdravstvenom fondu na brzoj reakciji i brzom odobrenju sredstava za lečenje u Italiji. On očekuje da će transplantacija dobro proći i da će se Petar uskoro vratiti zdrav u Srbiju. Zahvaljujući sporazumu koji su ministarstvo zdravlja i RFZO potpisali sa vladom Srbije, od avgusta se za transport pacijenata u inostranstvo koriste avioni vlade Srbije.
Pilot Željko Krstić kaže da posada avioslužbe u hitnim situacijama može da bude spremna u veoma kratkom roku. Podseća da ne zavisi sve od njih već i od dobijanja dozvole za prelet pojedinih zemalja. Direktor kontrole letenja Srbije i Crne Gore Predrag Jovanović ističe da su medicinski letovi prioritetni, što znači da imaju prednost pri poletanju, da im se obezbeđuje letenje najkraćom rutom, kao i da imaju prioritet pri sletanju na odredište.

Vremeplov: Usvojen Zakon o metarskim merama

Na današnji dan 01. decembra 1873. godine donet je Zakon o metarskim merama, čime su prestale da važe mere poput aršina, lakta, pedlja. Merna jedinica za dužinu je postao metar, podeljen na decimetre, santimetre i milimetre. Reformu mernog sistema i standardizaciju sproveo je srpski matematičar, potonji akademik Dimitrije Nešić. Kada je kralj Milan Obrenović ustanovio Srpsku kraljevsku akademiju u prvoj grupi od 16 akademika koje je on imenovao nalazio se i Dimitrije Nešić.

Vremeplov: Proglašena Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca

U Beogradu je na današnji dan 01. decembra 1918 , u palati Krsmanović (zgrada “Protokola”) na Terazijama, proglašena je Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca (prvobitno Kraljevstvo) od strane regenta Aleksandra Karađorđevića. Zemlja je 1929. preimenovana u Kraljevina Jugoslavija. Ujedinjenje jugoslovenskih zemalja omogućila je pobeda srpske vojske u Prvom svetskom ratu.

Vremeplov: Počela sa radom služba hitne pomoći

Na današnji dan 01. decembra 1904. godine počela je s radom službe hitne pomoći u Beogradu. Srpsko lekarsko društvo je posle jedne saobraćajne nesreće odlučilo da u Beogradu organizuje “stalno dežurstvo lekara koji će u svako doba dana i noći ići kolima da ukazuje prvu i najpotrebniju pomoć”. Beogradska opština zavela je tada noćno dežurstvo u opštinskoj zgradi u “Varoškoj ambulatoriji”. Broj hitne pomoći bio je 488. Korišćena su posebna zaprežna kola tipa Mundu, stacionirana na prostoru tadasnjeg beogradskog trkališta, nedaleko od današnjeg hotela Metropol.

Vremeplov: Umro Ben Gurion

Izraelski državnik David Ben Gurion, vođa borbe za stvaranje države Izrael i njen prvi premijer 1948-53. i ponovo 1955-63. umro je na  današnji dan 01. decembra 1973. godine.

Vremeplov: Rođena Mari Tiso

Na današnji dan 01. decembra 1761. rođena je Mari Tiso, koja se proslavila praveći voštane maske ličnosti pogubljenih u Francuskoj revoluciji, a u Velikoj Britaniji je 1802. postavila stalnu izložbu voštanih fgura svojih savremenika (danas Muzej Madam Tiso).

Vremeplov: Smenjeno rukovodstvo MASPOK-a

Na  današnji dan 01. decembra 1971. u Karađorđevu je na sednici Predsedništva Saveza komunista Jugoslavije smenjen deo rukovodstva Saveza komunista Hrvatske – nosilaca politike tzv. masovnog pokreta. Usledile su “čistke” u političkim i privrednim vrhovima u Srbiji, Sloveniji i Makedoniji, čime je sprečen pokušaj političkih i privrednih reformi u SFR Jugoslaviji.

Vremeplov: Umro Luiđi Pirandelo

Italijanski pisac Luiđi Pirandelo, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1934. godine jedan od najznačajnijih dramskih pisaca 20. veka, koji je otvorio nove puteve moderne dramaturgije umro je na današnji dan 01. decembra 1936. godine. Od njegove 44 drame sabrane pod naslovom “Gole maske”, najpoznatije su “Đakomino”, “Henri IV”, “Šest lica traže pisca”.

Vremeplov: Benazir Buto prva žena na čelu jedne islamske zemlje

Na  današnji dan 01. decembra 1988. godine Benazir Buto je postala premijer Pakistana, kao prva žena na čelu jedne islamske zemlje. 

Svaki osmi petnaestogodišnjak probao marihuanu

Svaki osmi učenik prvog razreda srednje škole u Srbiji probao je marihuanu, pokazalo je poslednje istraživanje Instituta za javno zdravlje Srbije “Milan Jovanović Batut” koja su predstavljena 30. oktobra na stručnom skupu “Batutovi dani”. Rezultati tog istraživanja pokazuju da je kritični period za prvi susret sa psihoaktivnim supstancama za većinu učenika 14. i 15. godina života. Dr Biljana Kilibarda iz Instituta Batuta kaže da je istraživanje značajno jer pokazuje koji je to period kada mladi počinju da eksperimentišu sa psihoaktivnim supstancama. “Vidimo da je prelaz između osnovne i srednje škole ključan period kada dolazi do porasta eksperimentisanja sa psihoaktivnim supstancama. Zbog toga smo se i odlučili da se fokusiramo i intenziviramo preventivne aktivnosti sa ovom ciljnom grupom”, rekla je Kilibarda za Tanjug. Na skupu je prikazan i spot koji će biti deo nacionalne kampanje u borbi protiv narkomanije u školama. U kampanju su se uključili vrhunski sportisti.
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar istakao je da će ministarstvo podržati Batut u promociji zdravih stilova života deci školskog uzrasta, da im uzori budu uspešni sportisti. “Hoćemo da mlade udaljimo od narkomanije, da promovišemo zdrave stilove života. Želimo da sportisti budu uzor mladima”, rekao je Lončar i dodao da je promocija zdravih stilova života najbolji način da se mladi udalje od droge i narkomanije.
Direktorka Batuta Verica Jovanović naglasila je da osim psihoaktivnih supstanci vodeći rizik po zdravlje mladih su pušenje i alkohol.
“Istraživanja Batuta su pokazala da 11 odsto učenika izrasta 13. do 15. godina puši, 12,5 odsto učenika je probalo kanabis, skoro svaki drugi učenik je probao alkohol, a trećina učenika je imala pijanstvo bar jednom u toku života”, naglasila je ona.
Sport je najbolji način da se mladi sklone sa ulice smatra i ministar sporta Vanja Udovičić i podseća da su zdravlje i sport neraskidivo povezani.
Stručni skup “Batutovi dani” bio je dvodnevan, a tema skupa je bila “Promocija zdravlja, zdravstveno vaspitanje i prevencija rizičnog ponašanja mladih”.

Za godinu i po 84 predmeta zlostavljanja dece na internetu

Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu je za godinu i po, od osnivanja pri Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, registrovao 84 predmeta koji imaju elemente krivičnog dela i odnose se na seksualno zlostavljanje dece. Državni sekretar u tom ministarstvu Tatjana Matić je rekla 30. oktobra prilikom potpisivanja Sporazuma o saradnji sa međunarodnom organizacijom Save the children da je u pitanju najteži oblik ugrožavanja dece na internetu, saopštilo je ministarstvo. Navela je podatak da je Interpolova međunarodna baza podataka za seksualno iskorišćavanje dece (ICSE) registrovala 10.000 slučajeva takvog zlostavljanja dece putem interneta širom sveta, za sedam godina od pokretanja baze. “Veliki broj ovakvih slučajeva čak ostaje neprijavljeno ili deca i roditelji obrišu dokaze i ugase nalog na kojem se desilo uznemiravanje. Tako prestupnici ostaju nekažnjeni i nastavljaju da uznemiravaju i zlostavljaju. Zbog toga je veoma važna edukacija, da i deca i odrasli znaju kako se postupa kod zloupotreba, ali pre svega radi prevencije”, poručila je Matić.
Upozorila je da svaka komunikacija sa nepoznatom osobom, u kojoj se iznose lični podaci ili intima, nosi sa sobom ogroman rizik. Ona je izrazila očekivanje da će aktivnosti definisane u Sporazumu o saradnji, koji je u ime organizacije Save the children potpisala menadžer kancelarije za Srbiju Dubravka Vranjanac, doprineti kvalitetu edukativne kampanje ministarstva, IT karavan, kao i razvoju Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu. Matić je podsetila da pored telefonskog i onlajn savetovanja, edukacije i prijema prijava, putem telefona 19833 i veb adrese www.pametnoibezbedno.rs, Kontakt centar organizuje i prezentacije o bezbednosti dece na internetu širom Srbije, koje i sami građani i škole mogu da zakažu.

Prostakluka i primitivizma uvek će biti

Vrebatora ima gotovo svuda i većina njih svesna je da njihove neprimerene opaske predstavljaju seksualno uznemiravanje. Ovo donekle potvrđuju i podaci iz istraživanja Autonomnog ženskog centra. Iako je jasno da mladići u manjoj meri prepoznaju seksualno uznemiravanje, ipak znatan broj njih vrlo dobro zna o kakvim radnjama je reč – tako 40 odsto mladića smatra da upućivanje nadimaka sa seksualnom konotacijom predstavlja seksualno uznemiravanje, a više od 90 odsto njih to isto misli za dodirivanje, unošenje u lice, trljanje o telo i priljubljivanje.
Socijalni psiholog Vesna Tomić objašnjava za „Blic“ da problema sa seksualnim uznemiravanjem žene imaju oduvek, samo što se ranije to drugačije zvalo – nevaspitanje. – Takvo ponašanje muškaraca se zove primitivizam i prostakluk kojeg je uvek bilo i uvek će biti. Nekada se to zvalo nevaspitanje, a sada muškarci misle da su mangupi ako devojci dobace na ulici ili zazvižde kada prođe pored njih. Oni su vrlo svesni toga šta rade, a njihovi postupci zapravo su put ka određenom cilju – ili da ispadnu mangupi ili ne znaju drugi način da priđu ženama – kaže naša sagovornica.

Ponižavanje ženadeo naše kulture!

Seksualno uznemiravanje na poslu, odnosno mobing, ogleda se u psihološkom zlostavljanju žena. Takvim muškarcima često je cilj da ženu ponize i navedu je da se oseća loše. – Takva vrsta nasilja najčešća je samo verbalna – lascivni komentari, zviždanje… Međutim, neretko ume da preraste u agresiju, da se muškarac unosi ženi u lice, da je dodiruje, što sveukupno loše utiče na psihu žena koje se osećaju poniženo – objašnjava socijalni psiholog. Da seksualno uznemiravanje zapravo ima za cilj da muškarac ponizi ženu, saglasna je i Sanja Pavlović. Kako kaže, seksualno uznemiravanje nikad nije bilo nešto što se smatra neprihvatljivim, čak suprotno, ono se podstiče kao željeno ponašanje mladih momaka muškaraca. – I dalje se smatra simpatičnim gestom kada dečak zadigne suknju svojoj drugarici jer time pokazuje da joj se sviđa. Zato mislim da nismo oguglali na seksualno uznemiravanje, već ga doživljavamo kao nešto što je deo naše kulture – kaže Sanja Pavlović.

Prevencija: Ako vas maltertiraju, nikako ne smete da ćutite

Najbolja prevencija u slučaju seksualnog uznemiravanja jeste sklanjanje žrtava od predatora. Međutim, ako ih je nemoguće izbeći, obavezno prijavite – bilo policiji bilo obezbeđenju, a u slučaju posla pravnoj službi, a za podršku pozovite SOS telefon Autonomnog ženskog centra 0800/100-007. – Nikako ne ćutati i ne tajiti probleme jer oni ne mogu sami da se reše – naglašava Tomićeva.

Dečak u RSp nastradao od strujnog udara

Četrnaestogodišnji dečak poginuo je od strujnog udara na izletištu Paunovica, nadomak Kneževa, u Republici Srpskoj, objavili su banjalučki mediji. Tragedija se dogodila nedavno, kada se maloletnik popeo na banderu i uhvatio za žicu pod naponom. “Četrnaestogodišnji D.D. iz Kneževa se popeo na metalni stub visokonaponske elektro-mreže i dodirnuo električnu žicu koja je bila pod naponom, posle čega je došlo do strujnog udara”, saopšteno je iz okružnog tužilaštva. 

Johanesburg: Ispred škole ubijen advokat, ranjen mu sin

Pit Mihalik, advokat iz Johanesburga i advokat Arkanovog ubice, Dobrosava Gavrića, ubijen je u utorak  ujutro u “sačekuši” ispred privatne škole u Grin Pointu, a tokom pucnjave je ranjen i njegov sin, javlja portal Telegraf. Mihalik, koji je u advokatskim krugovima poznat po tome što je zastupao veliki broj mafijaških vođa, u trenutku pucnjave je vodio decu u školu, a list piše, pozivajući se na nepotvrđene izvore, da je tada ranjen i njegov sin.

U masovnoj grobnici pronađenoj u Meksiku bilo i dece

Meksičke vlasti pronašle su ostatke dece u ranije pronađenoj masovnoj grobnici u istočnoj meksičkoj državi Verakruz. Prema snimcima koje je Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo u petak u kome je prikazana odeća žrtava, vide se brojni dečji odevni predmeti, pantalone, male roze sandale i male majice s slikama junaka iz crtanih filmova. Osoba bliska istrazi potvrdila je da je bilo dece u grobnici gde je poslednjih nedelja pronadjeno 174 ljudskih lobanja. Svaki odevni predmet postavljen na vladinom vebsajtu je ili pronadjen pored tela ili isečen sa posmrtnih ostataka. Iskopavanje na lokaciji masovne grobnice se nastavlja i katalog slika će biti ažuriran s dodatnim slikama odeće kako oni budu pronalaženi. To je jedna od najvećih masovnih grobnica do sada pronadjenih u Meksiku. Državni tužilac Verakruza Horhe Vinkler rekao je ranije da su tela sahranjena najmanje pre dve godine i nije isključio da će još tela biti pronadjena. On je rekao da su istražitelji pronašli 114 ličnih karti na mestu gde je ta masovna grobnica. Trgovci drogom su dugo koristili Verakruz kao mesto za skrivanje svojih žrtava dugo godina. U martu 2017. godine pronadjeno je 250 lobanja u drugom masovnom grobu.

Izložba posvećena Tesli u argentinskoj Ognjenoj zemlji

Ambasada Srbije u Buenos Airesu 30. oktobra je, u saradnji sa Muzejom Nikole Tesle u Beogradu i Fondacijom “Telefonika”, organizovalo izložbu “Nikola Tesla, pronalazač 21. veka” u glavnom gradu Ognjene zemlje, Ušuajiu. Ova izložba je posebna po tome što se organizuje na najjužnijoj naseljenoj tački Argentine, pod pokroviteljstvom Vlade pokrajine Ognjena zemlja i Ministarstva obrazovanja u “Kući kulture”. Ovo je četvrta po redu izložba, nakon tri velike izložbe u protekle dve godine koje su organizovane u Buenos Airesu, Kordobi i Tukumanu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije. Izložba govori o Teslinom životu od rođenja do smrti i nudi putovanje kroz prostor i vreme u kojem je Tesla živeo, ističući najvažnije pronalaske i njegov doprinos nauci. Izložba koristi moderne tehnologije koje privlače pažnju posmatrača.
Ovu, kao i druge do sada organizovane izložbe, prati niz paralelnih aktivnosti: predavanja, radionica i seminara, te će i ovom prilikom pod motom “Buđenjem ideja, budi se budućnost”, za obrazovne ustanove, istaživače i sve zanteresovane biti organizovane radionice koje privlače, pre svega, mlade. Nizom izložbi i svih paralelnih aktivnosti učinjen je veliki iskorak u upoznavanju ovog dela sveta sa likom i delom Nikole Tesle koji je nesporno prepoznat i prihvaćen kao naš najveći pronalazač i naučnik.

About the Author

admin