Vesti – 05.11.2018.

Ponovo odložili  platne razrede (do 2020. godine?)

Vlada Srbije odlučila je da odloži primenu dva zakona koja je trebalo da počnu da se primenjuju od 1. januara sledeće godine. Kako je objavljeno u Službenom glasniku, reč je o  Zakonu o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru i o Zakonu o zaposlenima u javnim službama. To praktično znači da se odlaže primena propisa o platnim razredima do 1. januara 2020. godine, navodi B92. Zasad nema objašnjenja za to zašto se odlaže primena ovih zakona.
Uvođenje platnih razreda za zaposlene u javnim službama predviđeno je Zakonom o sistemu plata u javnom sektoru koji je usvojila Skupština Srbije 14. decembra prošle godine. Tada je usvojen i Zakon o zaposlenima u javnim službama, koji predviđa da će za posao iste složenosti  u svakoj službi plata biti ista. Plan je bio i  da se zaposlenima pravedno meri učinak. Da pojasnimo, odlaganjem primene tih zakona nije obuhvaćeno i najavljeno povećanje plata u javnom sektoru, koje je planirano za kraj ove ili početak sledeće godine. Inače, priča o pravedni(ji)m platnim razredima traje još od 2005/06 i više puta je odlagana.

Koliko dobijaju nastavnici i lekari

Do kraja godine biće povećane i plate u javnom sektoru. U Vladi najavljuju da će plate lekarima biti veće za devet odsto, a medicinskim sestrama za 12 odsto. Kako je “Blic” nedavno pisao, Vlada je i prosvetarima obećala povišicu od 14 odsto, a koja bi bila primenjena na osnovicu, odnosno na najnižu platu nastavnika od 49.700 dinara. To znači da će povećanje biti oko 7.000 dinara i da se ono odnosi i na nastavnike i na direktora škole. O generičkim zanimanjima poput tetkica i domara još nije bilo reči.

“Učim + znam = vredim”: Lea Ajzenberg

Već četvrtu godinu za redom Udruženje za promociju društvene odgovornosti sprovodi akciju pod nazivom “Učim + znam = vredim”. U okviru nje postavljaju se fotografije najuspešnijih novosadskih učenika, koji su u protekloj školskoj godini ostvarili najvažnije državne i međunarodne uspehe na takmičenjima iz oblasti nauke i umetnosti. Preko 200 reklamnih panoa sa licima najboljih đaka biće postavljeno i u opštinama Sremski Karlovci, Žabalj, Srbobran, Bački Petrovac, Beočin, Temerin i u Novom Sadu.
Lea Ajzenberg je učenica sedmog razreda iz Novog Sada. Nosilac je brojnih nagrada iz fizike, među kojima je i osvojeno drugo mesto na republičkom takmičenju. Ona je jedna od 200 učenika koja će uskoro videti svoj lik na bilbordu. “Ovo je dobar početak zbog toga što će se uspeh predstaviti kao nešto što je pozitivno, nešto što je za pohvalu, na takmičenja će se gledati kao nešto što je izvanredno”, kaže. Ona lepotu fizike vidi kao jedan divan način, gde se svet oko nas, kao i sve pojave mogu predstaviti nekim zakonom, brojem. Svoju ljubav prema nauci želi da podeli sa svima. Ponosna je, kaže, i na ceo projekat i zahvalna svim onima koji su učinili sve da pamet i trud postave na pravo mesto. “Sada je u društvu jako veliki problem što se na umetnost, na nauku i na kulturu uopšte ne obraća puno pažnje, pa je ovo dobar način da se prolaznicima skrene pažnja. Da tako nešto postoji, da se organizuje, da svako može biti učesnik ukoliko ima želje i volje i da svako može da uspe ukoliko se dovoljno posveti tome”, navodi.
Vid podrške i pohvale od okoline, društva iz razreda, od profesora, nastavnika, rodbine i prijatelja na putu uspeha mladima je veoma važna, kaže Gordana Ivković i dodaje da deca to što rade rade zbog sebe, ne zbog slave već zbog uspeha, želje i na kraju krajeva zato što ih to interesuje. “Tako da je moj utisak za ove četiri godine, da je cela ova priča jako bitna i za lokalnu zajednicu da društvo vidi da mi zaista imamo nešto što je dobro, zdravo i pametno, ali sa druge strane znači i za sve one koji ulažu. Od tih đaka preko njihovih profesora do roditelja u znanje i obrazovanje”, kaže Gordana Ivković, Udruženje za promociju društvene. Oni uče, znaju i vrede. Kad god budete prolazili ulicama Novog Sada, bilo da ste kolima, biciklom ili pešice videćete njihova lica na bilbordu. Oni su tu da nas podsete šta je ono što vredi jer oni su naš ponos i motivacija za sve nove mlade nade iz obasti nauke i umetnosti.    https://www.youtube.com/watch?v=9_adiV3OEvE

“Erazmus +”:  Srbija do kraja godine ravnopravan učesnik

Na informativnom danu na Filozofskom fakultetu koji je održan 31. oktobra 2018.  predstavljene su nove mogućnosti u okviru Erazmus plus poziva za narednu godinu. On je okrenut kako mladima i studentima, tako i nastavnom osoblju za usavršavanja, mobilnost, kao i za razvijanje novih sadržaja. Samo za škole i predškolske ustanove u prethodna dva konkursna roka, dodeljeno je 75 projekata koji su finansirani u ukupnoj vrednosti od 1,7 miliona evra. Velika novost je da će Srbija do kraja godine postati ravnopravan učesnik Erazmus plus programa koji finansira Unija za saradnju iz oblasti obrazovanja, mladih i sporta. Od sledeće godine neće važiti više ograničenja za podnošenje projekata. “Samim tim će za sektore škola, obrazovanje odraslih i rada sa mladima biti na raspolaganju značajna finansijska sredstva”, naglašava Marija Filipović Ožegović iz Fondacije “Tempus”.
Sve više je Erazmus plus projekata u kojima učestvuje i nastavno osoblje predškolskih ustanova. Dragana Mudrinić je imala priliku da poseti predškolske ustanove u Velikoj Britaniji, gde je deo boravka organizovan u prirodi.”Osim tih programa vezanih za šumske škole, organizuju aktivnosti u dvorištu, imaju školske bašte. One su nas fascinirale, to su ogromne bašte gde oni proizvode hranu koja se isto tako troši u školama”, kaže Dragana Mudrinić, vaspitač u privatnoj predškolskoj ustanovi.
Univerzitet u Novom Sadu raspolaže sa dve kancelarije za međunarodnu saradnju, gde kažu da se na Šangajsku listu dolazi istraživačkim radovima, a mi imamo projekte.Do sada su obrazovne institucije i organizacije koje se bave mladima, učestvovale u projektima u vrednosti preko 55 miliona evra. A broj nastavno-naučnog osoblja i studenata koji su otišli na međunarodne razmene u zemlje Unije broji preko pet i po hiljada.          https://www.youtube.com/watch?v=DU-2RIzGOks

BioSens pobednik na međunarodnom takmičenju

Institut BioSens pobedio je na međunarodnom takmičenju u konkurenciji od 130 timova za rešenje koje donosi profit i smanjuje rizik poljoprivrednika. BioSens je pobedio u konkurenciji 130 timova i osvojio nagradu od 130 hiljada dolara iz fonda Melinde i Bila Gejtsa, za svoje rešenje koje optimizuje izbor semena, donosi profit i smanjuje rizik poljoprivrednika, rekao je 1. novembra za Tanjug Oskar Marko, istraživač Instituta i napomenuo da to rešenje može da doprinese i rešavanju problema gladi u siromašnim zemljama.
Profesorka Vesna Crnojević Bengin, koja je koosnivač Biosensa i koordinatorka projekta Antares, podseća da se institut bavi digitalizacijom poljoprivrede, te da sa naučne strane razvija sve što je najnovije u IT sektoru, mikronanoelektronici, veštačkoj inteligenciji, robotici, ali da se trudi da to bude primenjivo u poljoprivredi. “Rangirani smo kao prvi centar naučne izvrsnosti u Evropi i kroz investiciju od 14 miliona evra iz EU i 14 miliona evra od Vlade Srbije, rastemo i razvijamo se. Zaposlićemo nove mlade naučnike. Sad nas ima blizu devedeset”, rekla je Tanjugu Crnojević Bengin. Ona se osvrnula i na izgradnju zgrade Instituta sledeće godine koja će, prema njenim rečima, biti jedinstvena u Srbiji, jer će imati specijalnu mikronano elektronsku laboratoriju koja će biti otporna na vibracije.
Inače, centar digitalne poljoprivrede Srbije jedan je od prvih rezultata zajedničkog rada Vlade Srbije i istraživača Instituta BioSens na uvođenju informacionih tehnologija u poljoprivredu, a rezultat centra je i digitalna platforma AgroSens, čiji su osnovni servisi besplatni za sve poljoprivrednike. Platforma omogućava da mobilni telefon postane alat putem kojeg se razmenjuju pravovremene, geografski precizne i relevantne informacije o aktivnostima u poljoprivrednoj proizvodnji.

Karlovci postaju univerzitetski centar

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da je formirana radna grupu za izradu nacrta zakona o Sremskim Karlovcima, koji bi trebalo da postanu univerzitetski centar Srbije. – Ostalo je da se formira zajednički tim na nivou tri ministarstva – prosvete, trgovine i kulture. To je prvi sastanak, posle odluke vlade, da se pripremi radna grupa za zakon i da se formiraju radne grupe da se krene u operativu. To je ogroman posao – rekao je  Šarčević i istakao da imamo kvalitetne programe visokoškolskih institucija i da to treba da bude motiv da se i oni izuzmu i predstave kao dobar izvozni proizvod, za privlačenje stranih studenata. Šarčević je naveo da je inicijativa da Sremski Karlovci postanu univerzitetski centar, odnosno zajednički centar svih najbolјih progama s postojećih univerziteta, po ugledu na slične centre u svetu, male gradove koji postaju “studentska Meka”.

Univerzitetski centar Sremski Karlovci  imaće najbolјe studijske programe sa svih naših univerziteta

Inicijativa Ministarstva prosvete da Sremski Karlovci postanu akademski centar naše zemlјe, dobila je zeleno svetlo na poslednjoj sednici Vlade Srbije. Doneta je odluka da se formira radna grupa za izradu nacrta zakona o Sremskim Karlovcima, koji su središte kulturno-istorijskog nasleđa Srbije.  U radnoj grupi su predstavnici tri ministarstva – prosvete, kulture, trgovine, a cilј je da se u Sremskim Karlovcima izgradi novi univerzitetski centar koji će imati najbolјe studijske programe sa svih naših univerziteta i ličio bi na nemački Hajdelberg, mađarski Pečuj. Akademski centar prvenstveno bi trebalo bude namenjen strancima koji žele da studiraju u našoj zemlјi, dok bi predavači bili domaći i strani profesori. Visina buyeta, način finasiranja, vremenski okviri i studijski programi još uvek su nepoznanica. Predavači bi bili najbolјi domaći i strani profesori, a Srbija za realizaciju tog projekta ima veliku logističku podršku nemačke pokrajine Baden-Virtemberg.
– Ovo je pokušaj da se kulturna tradicija Sremskih Karlovaca reafirmiše. Ne želimo da Karlovci ostanu samo spomenik kulture u koji će dolaziti samo ekskurzije, nego da iskoristimo taj potencijal da se na mestu izvorišta ponovo uspostave osnovi da to bude jedna aktivna, živa sredina koja će davati nove podsticaje našem kulturnom razvoju – rekao je nedavno Vladan Vukosavlјević, ministar kulture i infirmisanja.
Planirano je da novi univerzitetski centar nikne na prostoru, gde veći deo od 10.000 kvadratnih metara pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da to privlači i mnogo turista, pogotovo jer u Sremskim Karlovcima postoje kulturno jezgro, muzeji, mitropolija, gimnazija. – To se sve ovim zakonom dugoročno regulište, da taj projekat čini održivim – rekao je Šarčević i podvukao da je ideja dobila podršku predsednika, premijerke i SPC, budući da je najveći deo zgrada u tom ambijentalnom delu pripada crkvi. – SPC je vrlo volјna i patrijarh je rekao da je osim novca i održavanja bitan i ugled zemlјe i imamo njegov blagoslov, ako to radimo na takav način – rekao je Šarčević.

Dimić: Sinteza privatnog i državnog školstva

Direktor Arhiva Sanu u Karlovcima, Žarko Dimić, kaže da očekuje sintezu privatnog i državnog školstva. – Vojvodini nedostaje nekoliko smerova kada je u pitanju društvena organizacija fakulteta i univerziteta. Pre svega, nemamo smer arheologije, smer istoričara umetnosti, to je sve u Beogradu, i neki novi smerovi koji su sada u Evropi traženi, to su razne veze kulture i menaymenta, a svakako bih očekivao i da crkva pruži doprinos da se ovde organizuje i napravi jedna duhovna akademija – kazao je Dimić.

Prostor za Univerzitetski centar u palati Stefaneum

Prostor za Univerzitetski centar trebalo bi da nikne u palati Stefaneum koja pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi, i trebalo bi da se prostire na 10 hilјada kvadratnih metara. Prvi čovek opštine očekuje preporod za Karlovce. – To znači da će ovo mesto postati istinski živo, gde će mladi lјudi dolaziti, izučavati sve potrebne oblasti koje se tiču univerzitetskog obrazovanja i da će Karlovci imati taj status koji im je nepravedno oduzet u prošlosti, status grada – rekao je Nenad Milenković, predsednik opštine Sremski Karlovci.

Istorija pokušaja još od 1851. godine,

Pokušaj da Karlovci postanu univerzitetski centar datira još iz 1851. godine, kada je partrijarh Josif Rajačić tražio da se podigne narodni univerzitet, ali je Austrougarska to odbila. Inicijativa je postojala i nakon Drugog svetskog rata, a bezuspešno je ponovo pokrenuta i 1990. godine.

Kikinda: Novi eksponat Parku nauke

Zahvaljujući realizaciji projekta “Od iluzije do stvarnosti” , koji je realizovan uz podršku Centra za promociju nauke iz Beograda, kikindski Park nauke bogatiji je za nove eksponate. Zahvaljujući postavljenim instalacijama, Naučni klub i Park nauke kikindskog Centra za stručno usavršavanje svim zainteresovanim posetiocima, pre svega učenicima osnovnih škola, na zanimljiv način dočaravaju optičke iluzije i približavaju fenomen nesavršenosti ljudskih čula. Pet novih instalacija, postavljenih u Parku nauke kikindskog Centra za stručno usavršavanje, čine eksponat “Optičke iluzije”. Zanimljivo osmišljen projekat omogućava upoznavanje učenika i svih zainteresovanih sa optičkim iluzijama koje su dizajnirane tako da svojim oblicima i bojama stvaraju kod posmatrača neku drugu dimenziju realnosti koja je usko povezana i sa psihologijom.
“Ovo je veoma bitno, jer je ovo još uvek jedinstven način učenja za naše osnovce i srednjoškolce, za sve one koji o nauci žele više da saznaju na – drugačiji način. Upravo ovde, na otvorenom prostoru, uz pomoć pokreta, dodira, pogleda, pruža nam se prava prilika za to”, objašnjava profesor Goran Stojićević, autor projekta. Park nauke daje mogućnost drugačijeg, učenicima zanimljivijeg načina sticanja znanja. To su nam potvrdili i učenici kikindske osnovne škole “Sveti Sava”, koji su imali zanimljiv čas i predavanje u Parku nauke.
Već tri godine u Parku nauke, Vrtu znanja kikindskog Centra za stručno usavršavanje učenici su u prilici da učestvuju u zanimljivim naučnim eksperimentima. Trenutno im je na raspolaganju 15 eksponata, ali se tu neće stati. “Svake godine pokušavamo da ponudu Parka znanja obogaćujemo, da svim učenicima, kao i svim zainteresovanim građanima pružimo mogućnost drugačijeg učenja. Upravo zahvaljujući Parku znanja i Naučnom klubu, učenici i njihovi nastavnici dobijaju priliku da i mimo učionice spoznaju nauku i na autentičan način obogate svoje znanje”, kaže Dejan Karanović, direktor Centra.
Samo tokom prošle godine, kroz različite programe Centra prošlo je preko 14 hiljada učesnika. Obogaćivanjem ponude, većim brojem eksponata, u toj instituciji su sigurni da će broj posetilaca, učenika i nastavnika biti i veći.

“Učim + znam = vredim”: Jovan Dragićević

Udruženje za promociju društvene odgovornosti i ove godine sprovodi akciju pod nazivom “Učim + znam = vredim”. U okviru akcije, u Novom Sadu i drugim mestima, postavljaju se bilbordi najuspešnijih učenika koji su u protekloj školskoj godini ostvarili najbolje uspehe na takmičenjima iz oblasti nauke i umetnosti. Jovan Dragićević nije običan učenik sedmog razreda Osnovne škole “Prva vojvođanska brigada”, u torbi često nosi šrafciger i lemilicu, jer je njegov omiljeni hobi auto-modelarstvo. Dok pravi automobile, sluša inostranu muziku. Kako je jedan trinaestogodišnjak uopšte poželeo da se priključi sekciji za avio, brodo, raketno i auto-modelarstvo u školi? “Uvek kad je tata radio nešto, ja sam uvek posmatrao i pomagao, a posebno me ohrabrilo to što su i moji drugari, sa kojima inače provodim slobodno vreme, isto bili zainteresovani, i odlučili smo svi zajedno da se prijavimo na tu sekciju”, kaže Dragićević.
Koliko je dobar u automodelarstvu, pokazuju i nagrade na opštinskom, okružnom i republičkom takmičenju, zahvaljujući kojima se našao i na bilbordu u ulici Radomira Raše Radujkova. Na takmičenju je ocenjivano znanje iz elektronike, matematike i tehničkog, kao i njegova primena u praksi. “Da bi napravio jedan automobil, najteže je bilo zapamtiti taj redosled od ideje do realizacije. Prvo mora da se napravi donji deo auta i da se postave točkovi, zatim je mnogo bilo teško savladati lemilicu, uz pomoć lemilice smo spajali motore i prekidač sa baterijama i poslednje je stavljanje karoserije koja se pravi od kartona”, ističe. “Jovan je prihvaćen od svih drugara, često daje inicijative, voli vannastavne aktivnosti, društvo, drugare, nešto novo da istražuje i uvek je spreman za saradnju”, kaže Miljan Bugarin, nastavnik predmeta Tehnika i tehnologija. Čini se da Jovan nije samo podsetnik i motivacija mladima, već i svim generacijama. https://www.youtube.com/watch?v=jVxgt3HjksY

Kikinda: Porast broja zaposlenih u IT sektoru

Manje sredine poslednjih godina postale su mnogo interesantnije za život i rad programera, kao i svih onih koji se bave informacionim tehnologijama. U Kikindi je primetan porast broja zaposlenih u IT sektoru, a i u stručnim školama otvaraju dodatna odeljenja namenjena učenicima koje interesuje informatika. Kikinda je jedan od manjih gradova u Srbiji koja raspolaže vrlo kvalitetnom telekomunikacionom infrastrukturom, a uslovi za život i rad i više su nego povoljni, pogotovo u odnosu na veće centre. Zato nije čudo što je sve veći broj onih koji se odlučuju da upravo u Kikindi rade preko interneta i pristojno zarađuju. Jedan od glavnih razloga svakako je motivacija i kvalitetna obuka za mlade koji žele da ostanu. Na opstanku mladih u gradu već duže vreme radi Kikindska tehnološka zajednica. “Sama industrija traži dosta ljudi, prvenstveno kvalitetnih ljudi koje nema ko da školuje. Mi se nadamo da ćemo tim pristupom društvenih programa uspeti da rešimo problem koji IT industrija ima”, kazao je Marko Kažić, Kikindska tehnološka zajednica.
U Kikindi je primetan porast broja otvorenih preduzeća iz domena informacionih tehnologija, odnosno takozvani frilenseri su osnovali svoje firme. Interesantno je da je većina ostala u gradu bez namere da menja sredinu. “Smatram da je Kikinda kao i svaki drugi grad na svetu veoma dobar iz kojeg može da se radi u IT sektoru. Naravno, potrebe za serviserima, programerima i veb dizajnerima stalno su u porastu tako da i naše računarske firme sve vreme traže radnike”, saopštila je Zagorka Pastor, profesor elektrotehničke grupe predmeta.
Koliko je rad preko interneta popularan vrlo dobro znaju i u Tehničkoj školi u Kikindi, koja je bila prinuđena da otvori još jedan smer namenjen budućim IT stručnjacima. “Ove godine smo osetili potrebu, a to su nam potvrdili i učenici i roditelji, da otvorimo još jedno odeljenje, tako da smo upisali učenike na smer elektrotehničar informacionih tehnologija. Sada imamo dva odeljenja po 30 učenika iz IT struke”, kazala je Milanka Halilović, direktorka Tehničke škole Kikinda. https://www.youtube.com/watch?v=1SyEBBZG-00
Kikindska tehnološka zajednica potpomognuta je radom kompanije ”Zamfir” u Kikindi, a svojim projektom online škole programiranja nalazi se na samom vrhu svetskog preduzetničkog poduhvata za najveći društveni doprinos u Centralnoj Evropi.

Izložba “5 gradova, 5 pozorišta” u Novom Sadu

Pozorišni muzej Vojvodine i Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića organizuju izložbu “5 gradova, 5 pozorišta” koja će se održati se 5. novembra u 12 časova u Galeriji likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića. Uprkos postojećoj kulturnoj saradnji u prekograničnom regionu postoji evidentan manjak znanja i informacija o kulturnom nasleđu i kulturnim programima (vezanim za lutkarstvo dečijih pozorišta) u regionu posebno među decom i mladima. Projekat “Theatro” ima za cilj da razvije pozorišnu umetnost za decu u prekograničnom regionu, unapredi saradnju zainteresovanih strana, uveća broj pozorišne i festivalske publike i kreira inovativnu on-line platformu koja će služiti za edukaciju, informisanje, promociju i razmenu iskustva u oblasti pozorišne umetnosti za decu.
Projekat ima za cilj da razvije pozorišnu umetnost za decu u prekograničnom regionu, unapredi saradnju zainteresovanih strana, uveća broj pozorišne i festivalske publike i kreira inovativnu on-line platformu koja će služiti za edukaciju, informisanje, promociju i razmenu iskustva u oblasti pozorišne umetnosti za decu. Projektni partneri su dve kulturne institucije, organizatori dva međunarodna festivala pozorišta za decu koji imaju odličnu saradnju i prethodno uspešno iskustvo na realizaciji zajedničkog prekograničnog projekta.
Projekat je baziran na 4 grupe aktivnosti koje će biti istovremeno sprovedene: Razmena festivalskih programa će služiti za saradnju i umrežavanje ciljnih grupa, razmenu iskustava, povećanje broja pozorišne publike i promociju partnerskih festivala; Kreiranje i promocija izložbe čiji je fokus na kulturnom nasleđu prekograničnog regiona u oblasti pozorišne umetnosti za decu će omogućiti promociju i rast interesovanja za ovu temu; Sveobuhvatna edukacija za decu koja se sastoji iz lutkarske radionice, lutkarskog kampa za decu, dečije pripreme pozorišne predstave i njene prezentacije na festivalima će omogućiti uključivanje i edukaciju dece, njihovu socijalizaciju kroz igru, razmenu ideja i razvoj kreativnosti te na taj način rast interesovanja za lutkarstvo i pozorišnu umetnost kod mlađih generacija.
Sva ova tri rezultata doprineće promociji i ostvarenju ključnog projektnog rezultata – kreiranje web platforme koja na inovativan i interaktivan način prezentuje kulturno nasleđe prekograničnog regiona u oblasti lutkarstva i pozorišne umetnosti za decu i obezbeđuje kontinuirano informisanje o aktuelnostima i dešavanjima u oblasti pozorišne umetnosti za decu.

Vremeplov: Liju Sjaobo dobio Nobelovu nagradu

Kineski disident Liju Sjaobo dobio je Nobelovu nagradu za mir “zbog svoje dugogodišnje i nenasilne borbe za fundamentalna ljudska prava u Kini” na današnji dan 5. novembra 2010.

Vremeplov: Umro  Milutin Bojić

Srpski pisac Milutin Bojić, autor poeme “Plava grobnica” posvećene masovnom sahranjivanju srpskih vojnika u more, posle povlačenja preko Albanije u Prvom svetskom ratu preminuo je na današnji dan 5. novembra 1917. Sahranjen je na solunskom groblju Zejtinlik. Napisao je četiri knjige pesama i više drama, uključujući “Kraljevu jesen” i “Uroševu ženidbu”.

Vremeplov: Rođen Edmund Halej

Na današnji dan 5. novembra 1656. godine rođen je engleski astronom i geofizičar Edmund Halej, koji je prvi odredio putanju jedne komete i predvideo njeno periodično pojavljivanje (Halejeva kometa). Izradio je prvi katalog sjajnih zvezda južnog neba i prvu meteorološku kartu.

Vremeplov:  Džon Milton

Engleski pisac Džon Milton, po mnogima najveći engleski pesnik uz Šekspira umro je 5. novembra  1674. Pristalica Olivera Kromvela i građanske revolucije postaje 1649. sekretar za latinski u Kromvelovoj vladi i piše političke religiozne i filozofske pamflete. Svoja najbolja dela napisao je nakon restauracije, slep, siromašan i razočaran u politiku i društvo (“Izgubljeni raj”, “Ponovo zadobijeni raj”, “Samson Borac”). 

Vremeplov: Rođen Mihailo Vukdragović

Na današnji dan 5. novembra 1900. godine rođen je srpski kompozitor, dirigent, muzički pedagog i kritičar Mihailo Vukdragović, profesor i rektor Muzičke akademije u Beogradu, član Srpske akademije nauka i umetnosti (simfonijska poema “Put u pobedu”, kantate “Srbija”, “Svetli grobovi”, “Vezilja slobode”, solo pesme, gudački kvarteti, filmska i scenska muzika). 

Vremeplov: Osnovan Tanjug

 Na današnji dan 5. novembra  1943. godine osnovan je Tanjug, u Jajcu (danas BiH). Ideju je uoči Drugog zasedanja AVNOJ-a dao Moša Pijade, s ciljem da se međunarodna javnost informiše o borbi protiv okupatora u Jugoslaviji. Za naziv agencije – TANJUG (Telegrafska agencija Nova Jugoslavija) takođe je zaslužan Pijade. Prvi direktor bio je Vladislav Ribnikar, poznati novinar, dugogodišnji direktor lista Politika. Tanjug je do dolaska u Beograd oktobra 1944. sa skromnom opremom, bio u pokretu i oglašavao se iz Jajca, Drvara, sa Visa, iz Valjeva i Aranđelovca, odakle je 20. oktobra 1944. javio da je Beograd oslobođen. Već 25. oktobra 1944. Tanjug je objavio prvi spoljnopolitički bilten u oslobođenom Beogradu, pošto se uselio u zgradu predratne nacionalne agencije Avala u Resavskoj 28, zahvaljujući tehničkoj opremi koju su tokom borbi za Beograd sklonili radnici Agencije Rudnik, pre rata Avale.

Filmom protiv droge među mladima u Sremu

“Zavisnik” naziv je filma na temu sprečavanja upotrebe narkotika među mladima u Sremu koji će biti sniman do kraja godine u produkciji Udruženja mladih aktivista Pećinci (UMAP) pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije i Somborskog edukativnog centra, kao Resurs centra u okviru kampanje “Mladi su zakon”. Film rađen u okviru pomenutog omladinskog projekta biće prikazan na 14 vojvođanskih televizija, a mladi će se putem filma informisati o vrstama droga, štetnostima do kojih dovode i efekata i posledica koje ostavljaju na konzumente. Svi zainteresovani mladi od 15 do 30 godina sa ili bez glumačkog iskustva imaju mogućnost da učestvuju u snimanju filma slanjem ličnih podataka (ime i prezime, mesto stanovanja, godište i kontakt telefon) na 066 5077713 ili e-mail adresu: umapecinci15@gmail.com do 15. novembra.
Pored toga, srednjoškolci će se putem 5 javnih tribina širom Srema u saradnji sa psihologom, sociologom i socijalnim radnikom javnom analizom scena iz filma informisati o ovoj negativnoj društvenoj pojavi, a sprovešće se i anketu koja se odnosi na upotrebu narkotika kod mladih. “Edukovati mlade, ali i njihove roditelje o vrstama droga i štetnostima koje one prouzrokuju na organizam, sa tačnim efektima i posledicama na mladu osobu, jedan je od glavnih javnih interesa ovog projekta. Neophodno je da roditelji prepoznaju znakove da je njihovo dete zavisnik ili potencijalni zavisnik od droge, te na vreme reaguju i obrate se stručnim službama”, ističe autor filma Slobodan Stanković.
O tome koliko je narkomanija uzela maha u Sremu govore poslednji podaci Policijske uprave u Sremskoj Mitrovica koja je nadležna za svih 7 opština u sremskom regionu. Samo u prvih devet meseci ove godine otkriveno je 325 osoba koji su imali veze sa drogom, a izvršeno je 336 krivičnih dela u vezi sa drogom. U 349 zaplena oduzeto je preko 111.000 komada i više od 20.000 mililitara opojnih droga, a među Sremcima je najaktuelnija marihuana što pokazuje zaplena više od 103 kilograma ove opojne supstance. Pored toga, u Sremu je otkriveno 5 laboratorija za uzgoj marihuane u veštačkim uslovima sa kompletnom opremom, sredstvima za prihranu biljaka i 598 biljaka indijske konoplje. UMAP je do sada realizovao 3 filma na temu informisanja mladih o HIV-u, prevenciji vršnjačkog nasilja i trgovine ljudima.

Mobilni telefoni (ne) ometaju nastavu!

U Srbiji je čak 87 posto roditelјa za zabranu mobilnih telefona u školama, pokazuje istraživanje Ministarstva za turizam, trgovinu i telekomunikacije. Po našem zakonu, korišćenje mobilnih telefona na času spada u teže povrede obaveze učenika, ali, u praksi, ovakve povrede dešavaju se često. Kako se sa ovim problemom nose škole u Srbiji? Gotovo da ne postoji dete koje nema telefon, ali, da li je neophodno koristiti ga u školi? Zloupotrebe poput prepisivanja na času, snimanja nastavnika, ismejavanja vršnjaka na društvenim mrežama, pa čak i promene sadržaja na pametnim tablama, nisu novost.
Ovaj problem je donekle rešila OŠ “Josif Pančić” u Beogradu, koja u skladu sa zakonom i pravilnikom škole, već dve godine sprovodi zabranu korišćenja mobilnih telefona. “Mi smo imali ogroman problem oko mobilnih telefona koji su postali problem u svakodnevnom radu. Morali smo da reagujemo, da napravimo jedan dogovor sa roditelјima koji će oni potpisati, gde smo obavestili da se mobilni telefon koristi samo na odmoru, odnosno posle nastave”, kaže Milan Bajić, direktor OŠ “Josif Pančić”.
U slučaju kršenja zabrane, nastavnik ima pravo da detetu oduzme telefon koji završava kod direktora. U OŠ “Drinka Pavlović”, to nije dovolјno, pa direktor predlaže konkretne mere., “U zakonu piše da se mobilni ne može koristiti na času, ako te stvari ne daju rezultate kakve smo očekivali, a to je da uvedemo ono što je normalno u svim drugim zemlјama – to su ometači za signale”, rekao je Jole Bulatović, direktor OŠ “Drinka Pavlović”.
Našoj deci se ne može zabraniti ono što je svima dostupno – poruka je Ministarstva za turizam, trgovinu i telekomunikacije. Tatjana Matić, državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija kaže da želi da napome da nisu ni za kakve rigorozne mere i da ukoliko treba uvoditi neke zabrane, pre svega moramo ispitati sve prednosti ali i neke mane eventualnih zabrana. “Ono što napominjemo kao važno jeste da mobilni telefoni i drugi digitalni uređaji ne treba ni na koji način da ometaju proces nastave, naprotiv, oni treba da budu sastavni deo obrazovnog procesa”, rekla je Matićeva.
O ovoj zabrani se posebno govori nakon toga što su francuski osnovci u novu školsku godinu krenuli bez mobilnih telefona.

Ukinut pritvor Jasniću: Dobio nanogicu

Viši sud u Beogradu ukinuo je 2. novembra pritvor direktoru Univerzitetskog sportskog saveza Srbije Siniši Jasniću (53), koji se sumnjiči da je proneverio novac te organizacije i time je oštetio za više od 13 miliona dinara i odredio mu kućni pritvor, uz nanogicu. Portparol suda Bojana Stanković precizirala je za Tanjug da je sudija za prethodni postupak Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg suda, odlučuijući o predlogu tužilaštva za produženje pritvora, Jasniću ukinuo pritvor i izrekao mu meru zabrane napuštanja stana uz primenu elektronskog nadzora. “Okrivljeni je upozoren da ukoliko prekrši navedenu meru protiv njega može biti određen pritvor. Prilikom donošenja ove odluke sud je imao u vidu da je dužnost svih organa koji učestvuju u postupku da trajanje pritvora svedu na najkraće neophodno vreme kao i da se u konkretnom slučaju izrečenom merom može obezebediti nesmetano vođenje krivičnog postupka”, dodala je Stanković.  Protiv ovog rešenja dozvoljena je žalba krivičnom vanraspravnom veću u roku od tri dana od prijema pisanog otpravka rešenja.
Jasnić je uhapšen 2. oktobra, zbog sumnje da je proneverio novac Univerzitetskog sportskog saveza i organizaciju oštetio za više od 13 miliona dinara. Istraga protiv Jasnića se nastavlja pred Višim javnim tužilaštvom u Beogradu. MUP je nakon njegovog hapšenja saopštio da se sumnja kako je Jasnić, kao lice ovlašćeno za raspolaganje finansijskim sredstvima na računima Univerzitetskog sportskog saveza Srbije, od maja 2013. do decembra 2017. godine samoinicijativno koristio biznis kartice udruženja za plaćanje računa putem post terminala i podizanje gotovine sa bankomata. Osumnjičeni se tereti da je tako pribavljeni novac koristio za svoje potrebe i da suprotno Zakonu o računovodstvu, te iznose nije u potpunosti pravdao računima, niti je o tome obaveštavao Skupštinu Univerzitetskog sportskog saveza Srbije, navela je tada policija. Na osnovu izvoda iz biznis platnih kartica i proknjiženih računa u računovodstvu Sportskog saveza Srbije utvrđeno je da nepokriveni trošak iznosi 13.187.359 dinara, za koliko je, kako se sumnja, Jasnić oštetio Univerzitetski sportski savez Srbije.

U saobraćajnoj nesreći u Novom Pazaru poginuo maloletnik

U ranim jutarnjim časovima u subotu  u novopazarskom naselju Deževa došlo je do teške saobraćajne nesreće u kome je poginulo jedno maloletno lice, prenosi Indeksonline.rs. Prema prvim informacijama, do nesreće je došlo kada je vozilo usled neprilagođene brzine sletelo sa puta. Šest lica je lakše povređeno.

About the Author

admin