JOŠ JEDAN DAN PROSVETNIH RADNIKA!

U Srbiji se sutra, u četvrtak 8. novembra, obeležava, doduše radno,  Dan prosvetnih radnika, mada je ideju  da se ustanovi Svetski dan nastavnika, začetu u Indiji 1962. godine, Unesko od 1994. godine ozvaničio i kao Dan nastavnika u svetu se obeležava 5. oktobar. Međutim,  svaka od gotovo 200 zemalja sveta za ovaj dan izabrala je neki datum važan za nacionalnu prosvetu. U našoj zemlji je tako odabran Mitrovdan, koji se (pogrešno, prim. aut.) vodi i kao dan rođenja Vuka Stefanovića Karadžića.
NSPRV se godinama zalagao da se za Dan srpskih nastavnika  ustanovi Sabor Srpskih svetitelja i učitelja, dan koji je nekada i proslavljan kao nastavnička esnafska slava, ali Ministarstvo i dalje istrajava na Mitrovdanu! I tako umesto da Sv. Dimitrije bude zaštitnik vojske ili nekog njenog roda on i dalje po ministarstvu školskom zapade esnafu nastavničkom.
   Elem, ovaj datum trebalo bi sve da nas podseti na nesaglediv značaj i uticaj koji nastavnici imaju na razvoj celog našeg društva, pa tako i na našu budućnost. Prosvetni radnici su, nesumnjivo, kičma našeg društva. Oni su ti koji obrazuju umove i duše naše dece i pomažu im da sutra budu korisni članovi društva.
Oni podučavaju svoje đake, sa iskrenošću i ljubavlju s kojom bi podučavali i svoju decu. Njima dugujemo barem isto toliko koliko i svojim roditeljima. Jer, roditelji su nas stvorili i obezbedili nam hranu i krov nad glavom, a učitelji, iako nismo od njih potekli, svakog dana nam obezbeđuju nova znanja, sami neprestano uče da bi nama obezbedili bolje obrazovanje i, kao što neko reče, podsećaju na sveću koja troši svoj plamen da drugima osvetli put.Inspirišu nas da uvek idemo napred, da širimo svoje vidike i da, nikad ne zaboravljajući na dobrotu i poštenje, prevazilazimo prepreke koje nas čekaju u životu.
Zato, ne samo jednom godišnje, ne samo 8. novembra, 5. oktobra ili 9. septembra već svakog dana treba da poštujemo, volimo i slušamo nastavnike koji su svoj život posvetili tome da od nas naprave dobre i vredne ljude!

Poštovane koleginice i kolege srećan vam i ovaj praznik!

Novi Sad, 07.11.2018.год.
Prof. Hadži Zdravko M. Kovač,
ravangradski učitelj (u penziji)

2018-11-07 hzmk JOŠ JEDAN DAN PROSVETNIH RADNIKA

 

By admin