Vesti – 10/12.11.2018.

Srećan Dan primirja

U ponedeljak, 11. novembra, u Srbiji se obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu. Prema Zakonu o državnim i drugim praznicima u Srbiji, 11. novembar je neradni dan. Ovaj državni praznik se u Srbiji proslavlja od 2012. godine, a pre toga se obeležavao na prvim časovima u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji od 2005. godine. Dan primirja u Prvom svetskom ratu je dan kapitulacije Nemačke u Prvom svetskom ratu  1918. godine. Tod dana su, u železničkom vagonu u Kompijentu, sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat.
Kao glavni motiv za amblem ovog praznika koristi se cvet Natalijine ramonde, ugrožene vrste u Srbiji. Ovaj cvet je u botanici poznat i kao cvet feniks. Osim ovoga, u amlbemu se pojavljuje i motiv trake Albanske spomenice, koja se nalazi iznad cveta. Preporuka je da se amblem nosi na reveru u nedelji koja prethodi prazniku, kao i na sam dan praznika. 

Đaci u Vojvodini bez jesenjeg raspusta

 Jesenji raspust za osnovce u Srbiji, izuzev u Vojvodini,  počeo je u petak 9. novembra i trajaće do 12. novembra. Osnovci će tako imati predah od četiri dana, a u školske klupe se vraćaju u utorak, 13. novembra. Za razliku od osnovaca, srednjoškolci nemaju jesenji raspust, ali zbog državnog praznika Dana primirja u Prvom svetskom ratu, 11. novembra, i za njih će biti neradan ponedelјak 12. novembra. Đaci u Vojvodini, osnovci i srednješkolci, nemaju jesenji raspust, ali je i za njih državni praznik neradni dan, te će tako spojeno sa vikendom od školskih obaveza odmoriti tri dana.

Vrtići zatvoreni: Ko da čuva decu?

Ponedeljak, 12. novembar, zvanično je državni praznik, ali će ga mnogi Beograđani ipak provesti na svojim radnim mestima, pa će zbog zatvorenih vrtića imati veliki problem šta da rade sa decom! Sve državne predškolske ustanove na Dan primirja biće zatvorene, a veoma mali broj privatnih obdaništa će tog dana primati mališane. Tako će ponovo aktuelan biti baka-deka servis, dok je alternativa zvanični bebi-servis, pa čak i – igraonica. – Standardno ne radimo za praznike, a tako će biti i u ponedeljak, jer nemamo dežurne službe – rekli su nam u skoro svim državnim vrtićima.

Privatni vrtići: Različito od vrtića do vrtića

Situacija sa privatnim je nešto drugačija i razlikuje se od vrtića do vrtića. – Tu nema pravila i zavisi sve od organizacije samog vrtića. Privatni vrtići koji rade na praznike, isključivo to čine kako bi izašli u susret mnogim roditeljima koji su na poslu bez obzira što su državni praznici. Ne znamo tačno koliko će privatnih vrtića raditi – rekla je za “Blic” predsednica Udruženja privatnih vrtića Dušanka Tasić.
Jedan od retkih vrtića koji nikada ne praznuje je “Studio za decu Zmaj” na Paliluli. – Od kada smo otvoreni, radimo za praznike, uglavnom dođe više od trećine dece. Mnogi rade u javnim službama kao što su GSP, zdravstvo, koje ne praznuju i bez kojih grad ne može da funkcioniše – kažu iz ove ustanove. Onima koji ne mogu da računaju na bake i deke, tetke i teče prva opcija je gradski Bebi-servis. – Nemamo evidentiranih poziva, što ne znači da neće biti pred sam praznik. Cena jednog dana iznosi 1.654 dinara, ali se na praznike uvećava za 110 odsto. Mi smo mobilni za praznike i uglavnom smo u mogućnosti da izlazimo u susret porodicama – ističe Ruzmilka Đotunović, direktorka Bebi-servisa.

I igraonice čuvaju mališane

U jednom od privatnih bebi-servisa sat čuvanja deteta sa bebisiterkom košta 500 dinara. S obzirom na to da su predškolske ustanove druga kuća za 70.000 mališana, roditelji koji nisu u mogućnosti da plate dadilju spas pronalaze u igraonicama. Usluga na sat vremena, uz nadzor deteta, kreće se od 200 do 400 dinara. – Znamo svi dobro da vrtići ne rade na praznike, tako da roditelji uglavnom nalaze spas kod nas. Poželjno je da dete bude starije i decu koja stariju od četiri godine rado primamo na duže čuvanje. Sat vremena u igraonici s nadzorom košta 200 dinara – rekli su iz jedne poznate beogradske igraonice.

Sa roditeljima na posao!

Neke firme svojim zaposlenima izaći će u susret i omogućiti im da na posao dovedu svoje najmlađe. Radnici gde to nije dozvoljeno moraće da potraže pomoć bližnjih ili da budu spremni da plate dadilju po prazničnoj tarifi.

Muke čak i sa đacima

Pored najmlađih, probleme bi mogli da zadaju i školarci. Naime, osnovci će već danas biti na mini četvorodnevnom raspustu, dok će srednjoškolci imati samo jedan dodatni slobodan dan u ponedeljak.

Hadži Zdravko M. Kovač: Jedan čovek, dve karijere, tri misije …

U autorskoj emisiji Slobodana Jerkovića “Produžena s mlekom” o sindikalnim i drugim temama, govorio je prof Hadži Zdravko M. Kovač, predsednik NSJSS, ex predsednik GSPRS “Nezavisnost” i NSPRV, ex generalni sekretar SRPS-a i NSPRV,  bivši član Nacionalnog prosvetnog saveta, član UO Republičkog fonda za zdravstvno osiguranje,  ….  Emisija je emitovana na somborskoj RTV “Sreće” i kako stvari stoje biće prikazana na Internacionalnom festivalu reportaže i medijafestivalu  “Interfer”. Prof. Kovač, trenutno angažovan i  kao savetnik u  NSPRV je sa poznatim somborskim novinarom razgovarao o aktuelnim događanjima na sindikalnoj sceni i obrazovanju:  platnim razredima, štrajkovima, kolektivnom pregovaranju i socijalnom dijalogu, …  o 5. oktobru kao danu nedovršene revolucije, ali  i Svetskom danu nastavnika,  12. junu Sv. danu borbe protiv dečijeg rada, Globalnoj nedelji za obrazovanje, uvođenju veronauke u srpsko obrazovanje, o četrdesetdvogodišnjoj karijeri profesora matematike i fizike, “humanom preselenju” iz Hrvatske u Srbiju,  kao  i  o  svojoj ulozi u osnivanju alternativnih sindikata,  sindikalnoj karijeri i više od dvadeset godina  na mestu lidera nekog od srpskih  sindikata. Više na  https://www.youtube.com/watch?v=2wj4N_SJyek

Priznanje “Natošević” najuspešnijim vojvođanskim prosvetarima

Najuspešnijim prosvetnim radnicima i vaspitno-obrazovnim ustanovama u AP Vojvodini, danas je, na Dan prosvetnih radnika, uručeno tradicionalno pokrajinsko priznanje za školsku  2017/2018. godinu, koje nosi ime dr Đorđa Natoševića, lekara po obrazovanju koji se posvetio i dao nemerlјiv doprinos prosvetnoj struci i pedagoškom radu. Priznanja „Dr Đorđe Natošević“, dobitnicima su uručili potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Mihalј Nјilaš i potpredsednica Odbora za dodelu priznanja Vesna Jovović, direktor Predškolske ustanove „Bambi“ u Kuli.
Čestitajući svim prosvetnim radnicima 8. novembar – Dan prosvetnih radnika, kada celo društvo ističe njihove zasluge u vaspitanju i obrazovanju dece i izgradnji naše budućnosti, Mihalј Nјilaš je rekao da Pokrajinska vlada, zajedno sa Republikom, unazad par godina sektoru obrazovanja posvećuje veliku pažnju, izdvajajući iz budžeta znatna finansijska sredstva za obnovu i opremanje obrazovnih ustanova, kao i za digitalizaciju obrazovnog procesa.
„Ništa to ne vredi, ukoliko nema dobrih vaspitača, učitelјa i nastavnika, koji su najbitniji. Jer, okruženje koje pobolјšavamo i nova oprema će funkcionisati u cilјu bolјeg obrazovnog sistema jedino ukoliko prosvetni radnici nastave da rade svoj posao sa znanjem, kreativnošću, entuzijazmom i lјubavlјu. Dobitnici ovogodišnje nagrade su za to pravi primer“, rekao je Mihalј Nјilaš, čestitao na uspehu ovogodišnjim laureatima priznanja i zahvalio Odboru za dodelu priznanja na trudu i angažovanju.
Dobitnici nagrada za školsku 2017/2018. su: Tatjana Romanov, nastavnik razredne nastave u OŠ „Sveti Georgije“ u Uzdinu, Peter Tot, nastavnik grafičarstva u ŠOSO „Milan Petrović“ u Novom Sadu, Judit Nađpal, nastavnik ekonomske grupe predmeta u Ekonomsko – trgovinskoj školi u Senti, Olivera Ivanović, vaspitač u PU „Dragolјub Udicki“ u Kikindi i Osnovna školi „Jovan Jovanović Zmaj“ u Sremskoj Mitrovici.
Priznanje ”Dr Đorđe Natošević” ustanovlјeno je odlukom Skupštine Vojvodine 1996. godine kao, tada jedino, autentično pokrajinsko priznanje, koje se, za izuzetne rezultate, dodelјuje predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama, vaspitačima, učitelјima, nastavnicima, psiholozima i pedagozima iz Vojvodine.  Od ustanovlјenja do ove godine, dodelјena su 92 priznanja. Sastoji se od povelјe, plakete i novčane nagrade.       https://www.youtube.com/watch?v=fM-sgyHcKS0

SANU: Kostić ponudio ostavku

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti, Vladimir Kostić, najavio je da će u petak ponuditi ostavku svim odeljenjima SANU, što je epilog glasanja na Izbornoj skupštini u našoj najznačajnijoj instituciji. “Smatram da ste mi ovim izborom poslali jasnu poruku. U toku sutrašnjeg dana sva odeljenja će dobiti moju ponuđenu ostavku na mestu predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti”, rekao je Kostić nakon što je predsednik Izborne komisije akademik Dejan Popović saopštio rezultate današnjeg glasanja – da je u redovne članove od 18 kandidata primljeno 16, a u dopisne 14 od 26 kandidata. “Radi se o činjenici da imamo potpuno drugačija shvatanja o ugroženosti Akademije, njenog mesta i njene budućnosti. U tom smislu biće mi veliko zadovoljstvo da otvorim politički prostor da na moje mesto dođe čovek kome ćete više verovati i koji će uspešnije voditi Akademiju”, rekao je Kostić koji je tokom celog jednogodišnjeg izbornog procesa bio oštro napadan.
Kostić je u nedavnom intervjuu za “Novosti” rekao da je u proteklih nekoliko meseci o sebi čuo čudovišne tvrdnje, koje nisu tačne. “Čuo sam da sam mason, da sam soroševac, da rukovodim ‘žutom grupacijom’ u SANU, da sam kripto SNS-ovac, Vučićev čovek, da sam obična ‘crvena banda’, naveo je tada Kostić. Predsednik SANU je tokom prethodnih meseci u više navrata skretao pažnju i na ugroženost pojedinih odeljenja zbog malog broja članova. Nakon završetka Izborne skupštine Kostić nije želeo da daje izjave medijima, a njegovu odluku odbili su da komentarišu i članovi Predsedništva, kao i drugi akademici.

Vuksanović:  Ostavka ne može biti prihvaćena!

Upravnik Biblioteke SANU akademik Miro Vuksanović je kratko rekao da je odluka predsednika Kostića neočekivana i da njegova ostavka ne može biti prihvaćena.

Izložba grafika “Devla Devla” Vanje Ignjac

U petak, 9. novembra u 19.00 časova u izložbenom prostoru Kuće Vojnovića, je otvorena samostalna izložba grafika Devla Devla, autorke Vanje Ignjac. “Devla Devla” je serija koju sačinjava 12 grafika, izvedene u tehnici linorez. Kolorit grafika je crnobeli i nastale su tokom 2017. godine. “Devla Devla” je serija radova koja opisuje Romsku kulturu, njihovu strast, strast i ljubav ka plesu i muzici. Kroz seriju radova se propliće hrišćanstvo. Čitava serija bogata je floralnim motivima, crnobelim kvadratima i figuracijom.
Vanja Ignjac rođena je 1992. godine u Novom Sadu. Srednju umetničku školu za dizajn “Bogdan Šuput” u Novom Sadu završila je 2011. godine. Diplomirala je 2017. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na katedri za grafiku u klasi profesora Radovana Jandrića. Nagrađena je za najuspešnijeg studenta na katedri grafike u generaciji 2013-2017. godine. Master studije upisuje 2017. godine, modul: grafika, na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Doktorske studije upisuje 2018. godine na istom fakultetu. Priredila je nekoliko samostalnih i učestvovala na više kolektivnih izložbi. Izložba traje do 21. novembra, a svi zainteresovani je mogu pogledati radnim danima u terminima od 10.00 do 19.00 sati. Ulaz na izložbu je slobodan.

Tromesečje više ne postoji!

Ovakav odgovor sačekao je oca učenika petog razreda osnovne škole u Beogradu, naviknutog na detaljan izveštaj razrednog starešine i presek školskih ocena koje je i on sam, kada je bio đak pre gotovo četiri decenije, dobijao. To znači da sredinom ovog meseca škola neće organizovati roditeljski sastanak na kome će nasred polugodišta napraviti analizu uspeha učenika, niti će roditeljima dati papirić sa svim ocenama koje je njihovo dete od 1. septembra do tada prikupilo u dnevnik. Redakciju “Politike” pozvalo je još nekoliko iznenađenih roditelja, koji su se takođe pitali zašto je i ko odlučio da ukine tu višedecenijsku praksu. Posle razgovora sa nastavnicima u nekoliko osnovnih i srednjih škola u Srbiji zaključili smo da su neke obrazovne ustanove ukinule, a pojedine ipak odlučile da zadrže dobri stari običaj preseka stanja u dnevniku na sredini oba polugodišta.

Ministarstvo: Tromesečje  izbačeno iz zakona

Da li je onda tromesečje ukinuto ali neke škole još o tome nisu obaveštene, ili je direktorima pojedinih obrazovnih ustanova jednostavno palo na pamet da uskrate roditelje za ovu decenijama ustaljenu praksu upitali smo nadležne u Ministarstvu prosvete. Odgovori koje su nam poslali nesumnjivo govore da je školama data mogućnost da same odrede da li će ili neće da neguju praksu tromesečja. U ministarstvu ističu da je tvrdnja kako je „tromesečje ukinuto” neodgovarajuća, jer period koji je obeležen tim pojmom nije propisan kalendarom obrazovno-vaspitnog rada. To znači da se tromesečje već decenijama organizuje zahvaljujući volji nastavnika i škola. – Tromesečje škole predviđaju godišnjim planom rada, kao ustaljenu praksu sagledavanja ostvarenog na polovini formalno utvrđenog prvog i drugog polugodišta. Roditelj može da se informiše o uspehu, odnosno ocenama svog deteta tokom čitave školske godine, a ne samo u periodu tromesečja, odnosno polugodišta – izričiti su u Ministarstvu prosvete.

Konjička sekcija u Poljoprivrednoj školi u Futogu

U Poljoprivrednoj školi u Futogu učenici imaju priliku da pohađaju konjičku sekciju. Novinari RTV su snimili kako uz opuštajuću muziku, uživaju i učenici i konji. https://www.youtube.com/watch?v=VIMoyfYJco4

Za novosadske devojčice 8 medalja na svetskom Kupu

Na svetskom Kupu u modernim plesovima od 26. do 28. oktobra u Bergamu, s punim koferom medalja vratile su se devojčice iz jednog novosadskog plesnog studija. U konkurenciji hiljadu i po takmičarki iz Evrope i sveta, one su osvojile pet zlatnih, jednu srebrnu i dve bronzane medalje, kao i tri odlikovanja u specijalnim kategorijama. Biti među najboljima u svetu, znači ujediniti talenat, ljubav prema plesu i disciplini, kažu pobednice u modernim plesovima, džez baletu i šou densu. “Volim ples zato što je vrlo zabavan, ima dosta zanimljivih pokreta. Jako mi se svidelo na takmičenju jer ima puno prijatelja i mogu da upoznam neke i da vidim neke druge pokrete i da kasnije ja to probam da uradim”, izjavila je Milica Đorđević.
Na takmičenju u Italiji učestvovalo je 30 devojčica iz plesnog studija, uzrasta od 9 do 15 godina, kojima je svetsko priznanje samo jedna u nizu potvrda da su najbolje. “Specijalnu nagradu prvenstveno određuju sudije ko će dobiti, izaberu par koreografija, odnosno dece koja su nastupala i koja su se izuzetno istakla. Ja sam dobila specijalnu nagradu. Moderan balet, tako se zove nagrada u kojoj sam nastupala”, rekla je Nevena Lovrić.  “Izlazimo na dosta festivala tokom godine, imamo državna takmičenja. Hoću da istaknem da sva deca koja su dobila nagrade su bili prvaci i na državnom takmičenju u okviru Plesnog saveza Srbije”, izjavila je Anđela Pavkov Avramović, baletski pedagog. Pripreme za naredno takmičenje koje će se održati krajem meseca uveliko traju, a kao i do sada, nove koreografije savladavaće se uz mnogo entuzijazma i strpljenja za svako dete, dodaju u plesnom klubu.

Srbi grade školu u Bocvani

Na svečani čin koji se odigrao nedavno, osvećenje Crkve Svetog Save u afričkom gradu Gaboronu, Srbi iz Bocvane čekali su 20 godina. Zamisao iz 1998. godine ostvarena je 27. oktobra, kada je patrijarh srpski Irinej osveštao drugi hram Srpske pravoslavne crkve na afričkom kontinentu, posvećen Svetom Savi. Zemljište za crkvu donirala je 2016. porodica Nikolić, Milivoje i njegova supruga Linet, s decom Jovanom i Zarom, ali u njenu gradnju uložen je ogroman trud i drugih Srba iz Bocvane. Srpska zajednica želela je na ovaj način da ostavi trag za buduća pokolenja i generacije i da sačuva svoju kulturu i tradiciju u državi koju naš sagovornik Milivoje Nikolić, jedan od ktitora hrama, naziva bratskom. Nikolić je, inače, i predsednik Udruženja Srba u Bocvani, osnovanog 2009. godine, i priča da je Bocvana uvek pokazivala veliko gostoprimstvo prema našim ljudima i davala im šansu da se dokažu na bilo kom polju.
“Srpsku zajednicu čine uglavnom inženjeri, građevinski i mašinski, arhitekte, doktori, preduzetnici koji se bave IT tehnologijama, proizvodnjom, uslužnim delatnostima. Okupljamo se bar četiri puta godišnje kao društvo. Za Novu godinu organizujemo veliki program za decu i njihove prijatelje, u februaru imamo godišnju skupštinu, a okupljaju nas i veliki praznici, Vaskrs i Vidovdan”,   navodi Nikolić.
Osim redovne komunikacije i saradnje s ambasadom Republike Srbije i Srpskom pravoslavnom crkvom, imaju dosta dobar odnos sa SKUD „Afrika” iz Johanesburga, s kojima često održavaju manifestacije u Gaboronu, a kao stalne goste već imaju i određeni broj njih koji im dolaze iz Srbije. – Naš odnos s lokalnim stanovništvom u Bocvani je izuzetno dobar. Sarađujemo i na poslovnom planu, oni su nam gosti i na zabavnim skupovima koje organizujemo, a tu su, naravno, i mešoviti brakovi. Srpska dopunska škola koja se održava svake subote u našim prostorijama upravo povezuje našu decu i time širimo prijateljstvo među mladim generacijama. Učimo ih našem jeziku, upoznajemo ih s tim ko smo i odakle dolazimo. Da se to nikad ne zaboravi – priča Nikolić.

Vremeplov: Bitka kod Varne

Na današnji dan 10. novembra 1444. godine u bici kod Varne u Bugarskoj snage turskog sultana Murata II pobedile su poljsko-ugarsku vojsku kralja Vladislava III Jagjeloviča i erdeljskog vojvode Janoša Hunjadija, u srpskim narodnim pesmama poznatog kao Sibinjanin Janko. Poljski kralj Vladislav je u toj bici poginuo. To je bio poslednji pokušaj evropskih sila da odbrane Konstantinopolj od turskog osvajanja.

Vremeplov: Umrla Katarina Velika

Ruska carica Katarina II Aleksejevna (Katarina Velika) umrla je na današnji dan 10. novembra 1796.  godine. Na presto je došla 1762. posle dvorskog udara u kojem je svrgnut, a potom ubijen njen muž Petar III. Kao pobornik prosvetiteljskih ideja, stekla je veliku popularnost. Uspešno je ratovala protiv Poljske i Turske i proširila teritoriju Rusije. Za vreme njene vladavine ugušen je seljački ustanak pod vođstvom donskog kozaka Jemeljana Pugačova (1773-75). 

Vremeplov: Rođen Paracelzus

Švajcarski alhemičar i lekar Teofrast Bombast fon Hohenhajm, poznat kao Paracelzus, pisac medicinskih i okultnih dela, koji je odlučujuće doprineo primeni hemije u medicini rođen je 10  novembra 1493. godine. Osnivač je jatrohemije, smera u medicini kojim se svi životni procesi i bolesti objašnjavaju hemijskim reakcijama u organizmu.

Vremeplov: Rođen Šiler

Na  današnji dan 10. novembra 1759. godine rođen je nemački pisac Johan Kristof Fridrih fon Šiler, u čijem delu se sa poezijom prožimaju filozofija, istorija i književna teorija. Njegove drame, od kojih su najpoznatije “Razbojnici”, “Don Karlos” i “Vilhelm Tel”, imale su ogroman uspeh, njegove balade su bile najčitanije pesme u Nemačkoj, a na njegovu odu radosti (“An die Freude”) Betoven je komponovao čuveni završni stav Devete simfonije.

Vremeplov: Umro Ataturk

Na današnji dan 10. novembra 1938. godine  umro je državnik i prvi predsednik turske republike Mustafa Kemal-paša, poznat kao Ataturk (“otac svih Turaka”). Pod njegovim vođstvom 1922. zbačen je poslednji sultan Muhamed VI, a 1923. Turska je proglašena republikom.

Vremeplov: Umro Norman Majler

Američki pisac Norman Majler dvostruki dobitnik Pulicerove nagrade, koji je skoro sedam decenija dominirao američkom literarnom scenom umro je na današnji dan  10. novembra 2007.  godine. Objavio je više od 40 knjiga i eseja, a njegov prvi roman “Goli i mrtvi” smatra se jednim od najboljih romana o Drugom svetskom ratu, doneo mu mu je slavu odmah po objavljivanju 1948. godine. 

Vremeplov:  Počelo  rušenje Berlinskog zida

Na današnji dan  10.  novembra  1989. godine počelo je rušenje Berlinskog zida koji je 28 godina bio simbol podele Evrope posle Drugog svetskog rata i ideološko-političke i vojne konfrontacije Istok-Zapad.

Vremeplov:  Završen Prvi svetski rat

Kapitulacijom Nemačke 11. novembra 1918. godine završen je Prvi svetski rat u kojem je učestvovalo 36 država. Život je izgubili oko 10 miliona ljudi. Bezuslovna kapitulacija, prema kojoj je Nemačka morala da napusti sve okupirane zemlje na zapadu i istoku, Alzas i Lorenu i levu obalu Rajne, potpisana je u železničkom vagonu u francuskom mestu Kompijenj. 

Vremeplov: Umro Stefan Dečanski

Srpski  kralj Stefan Dečanski Nemanjić, sin kralja Milutina umro je na današnji dan 11. novembra 1331. godine. Tokom vladavine od 1322. osigurao je Srbiji premoć na Balkanu pobedivši Bugare u bici kod Velbužda 1330. S prestola ga je zbacio sin Dušan 1331. i držao u zatočeništvu u Zvečanu, gde je umro pod nerazjašnjenim okolnostima. Podigao je manastir Dečane, a njegova Dečanska hrisovulja dragocen je dokument sa popisom sela i stanovnika dečanskog vlastelinstva. 

Vremeplov: Umrla Kneginja Milica

Srpska  kneginja Milica, žena kneza Lazara Hrebeljanovića umrla je na današnji dan 11. novembra 1405. godine. Posle Kosovske bitke 1389. sklopila je mir s Turcima i upravljala Srbijom u ime maloletnog sina Stefana. Kasnije se zamonašila i podigla manastir Ljubostinja, gde je sahranjena kao monahinja Evgenija.

Vremeplov: Rođen Dostojevski

Fjodor Mihajlovič Dostojevski, jedan od najvećih ruskih i svetskih književnika rođen je na današnji dan 11. novembra 1821. Njegovo delo postalo je u 20. veku neiscrpan izvor za najraznovrsnije književno-teorijske, estetičke, psihološke i filozofske studije i tumačenja. Uticao je na ukupnu evropsku i američku književnost, a posebno često su se na njega pozivali ekspresionisti u književnosti i egzistencijalisti u filozofiji (“Zločin i kazna”, “Braća Karamazovi”, “Bedni ljudi”, “Poniženi i uvređeni”, “Zapisi iz mrtvog doma, “Idiot”).

Vremeplov: Anglikanska crkva dopustila ženama da budu sveštenice

Na današnji dan 11. oktobra 1992. godine  engleska anglikanska crkva je napustila vekovnu tradiciju i dopustila ženama da budu sveštenice.

Vremeplov: Rođen Andra Stevanović

Na današnji dan 12. novembra  1859. rođen je srpski arhitekta Andra Stevanović, član Srpske kraljevske akademije, profesor Velike škole i Beogradskog univerziteta. Projektovao je više značajnih građevina, među kojima zgrade Narodnog muzeja i Akademije nauka u Beogradu. 

Vremeplov: Prva austrijska republika

Na današnji dan 12. novembra 1918. proglašena je prva austrijska republika, dan posle kapitulacije Nemačke u Prvom svetskom ratu i abdikacije cara Karla I.

Vremeplov: Rođen Ogist Roden

Na današnji dan 12. novembra 1840. rođen je francuski vajar Ogist Roden,jedan od najvećih umetnika s kraja 19. i početka 20. veka. Njegovo delo objedinilo je romantičarski duh i moderne težnje i presudno uticalo na evropsko vajarstvo (“Mislilac”, “Poljubac”, “Balzak”, “Građani Kalea”, “Vrata pakla”, “Večni idol”).

Vremeplov: Umro Tin Ujević

Hrvatski pesnik Tin Ujević, koji je svojom lirikom, ali i boemskim životom obeležio razdoblje između dva svetska rata u jugoslovenskoj književnosti (“Lelek sebra”, “Kolajna”, “Žedan kamen na studencu”) umro je 12. novembra  1955..

Vremeplov: Umrla La Pasionarija

Na današnji dan 12. novembra 1989. godine umrla je španska revolucionarka Dolores Ibaruri, legendarna La Pasionarija, predsednica Komunističke partije Španije (od 1960). Pripisane su joj reči “No pasaran”, parola pod kojom su republikanci u Španskom građanskom ratu branili Madrid od fašista. Posle pada Republike provela je 38 godina u inostranstvu, najviše u SSSR. Vratila se u Španiju 1977. i postala član parlamenta.

Šarčević: Smena direktora OŠ ”Treći kragujevački bataljon”

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević najavio je  da će biti smenjen direktor Osnovne škole ”Treći kragujevački bataljon” u Kragujevcu Slobodan Živanović jer u toj školi odeljenja nisu formirana prema broju učenika u skladu sa zakonom. Ministar je objasnio da zbog manjeg broja učenika osmog razreda, kojih je ukupno 86, jedno od četiri odeljenja treba da se rasformira i da se učenici rasporede u ostala tri odeljenja. ”Direktor se, navodno, nije setio da ima manje đaka nego što treba da se formira odeljenja, pa nije hteo da smanjuje broj odeljenja da se roditelji i deca ne bi bunili što ih razdvajaju u završnom razredu. Ne može direktor o tome da odlučuje, nego da se primeni zakon”, rekao je Šarčević novinarima u Privrednoj komori Srbije, gde je predstavljen projekat povezivanja najboljih studenata i poslodavaca u Srbiji. Prema zakonu, direktor do 1.septembra pravi raspored odeljenja u skladu s pravilnicima vodeći računa o ravnomernom broju učenika u odeljenjima i uz uvažavanje pedagoških razloga.
U Ministarstvu navode da za odobrenje da u odeljenjima ima manji broja učenika od propisanog, škola treba da se obrati nadležnoj školskoj upravi Ministarstva do 15. septembra, posle čega uprava daje stručno mišljenje. ”Njegov zahtev je stigao 23. oktobra, dakle, mesec i osam dana od roka. Zato je zahtev odbijen kao neblagovremen”, kažu u Ministarstvu. Navode i da su škole koje su se obraćale Sektoru za predškolsko i osnovno obrazovanje radi organizovanja rada u odeljenjima IV i VIII razreda s manjim brojem učenika, iz pedagoških razloga dobijale saglasnost da ostanu sa istim brojem odeljenja budući da se radi o završnim razredima. ”OŠ ‘Treći kragujevački bataljon nije se obratila Sektoru”, dodaju u Ministarstvu, prenosi Tanjug.

Trećina studenata seksualno uznemiravana

Trećina studentkinja i studenata u Srbiji bila je u situaciji da zaposleni na fakultetu u njihovom prisustvu pričaju seksualne šale, gledaju ih tako da se osećaju neprijatno ili skreću razgovor o studiranju na seksualne teme. Ovo je pokazalo istraživanje “Mladi i iskustva seksualnog nasilja” Autonomnog ženskog centra (AŽC) koji je pokrenuo kampanju “Zahtevam da budem ZAŠTIĆENA od seksualnog uznemiravanja” u okviru koje je na adrese svih univerziteta u Srbiji stiglo više od 650 mejlova kroz koje studentska populacija zahteva adekvatnu zaštitu od seksualnog uznemiravanja. Pored iskustva studentkinja i studenata, istraživanje je ukazalo i na to da 80% njih navedena ponašanja doživljava kao seksualno uznemiravanje, dok svaka druga studentkinja, odnosno student, smatraju da zaštita od seksualnog uznemiravanja od strane profesora na fakultetima nije dovoljna i da je potreban bolji sistem.
Zbog svega navedenog, AŽC je na sajtu www.mogudanecu.rs omogućio online paltformu za slanje mejlova, te su univerziteti u Srbiji samo u proteklih par nedelja primili više od 650 mejlova studenata i studentkinja sa zahtevom za adekvatniju zaštitu od seksualnog uznemiravanja. Podsećamo da u Srbiji jedino Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu ima poseban dokument kojim reguliše prevenciju i zaštitu u situacijama seksualnog uznemiravanja, kao i da višegodišnja praksa vodećih svetskih univerziteta, poput Harvarda ili Oksforda, ukazuje na nužnost toga da se ide u korak sa vremenom i omogući visoko obrazovanje slobodno od seksualnog uznemiravanja i ucenjivanja.
Na ovo takođe ukazuje i naše istraživanje, ali i konkretni slučajevi sa različitih fakulteta koji su dospeli u žižu javnosti, poput aktuelnog slučaja kragujevačkog Pravnog fakulteta i nedavne zabrane prilaska prodekanu zbog seksualnog uznemiravanja studentkinje. U okviru podrške studentskim zahtevima, predstavnice AŽC, zajedno sa studentkinjama, 5. novembra su ispred jednog od fakulteta u Beogradu organizovale akciju tokom koje su postavile trake sa natpisom “Zahtevam da budem ZAŠTIĆENA od seksualnog uznemiravanja.

Deca na tenkovima u centru Novog Sada!!!

Prva kopnena brigada Vojske Srbije predstavila je  u četvrtak deo svog naoružanja i vojne tehnike Novosađanima na Trgu slobode povodom obeležavanja Dana brigade i Dana oslobođenja Novog Sada u Prvom svetskom ratu. Ovaj praznik obeležava se 9. novembra jer su tog datuma 1918. godine oslobodioci ušli u Novi Sad, ali kako kažu u Prvoj kopnenoj brigadi ove godine osim izložbe naoružanja na Trgu neće biti propratnih aktivnosti i svečanosti jer će se ta brigada već sutra priključiti ostalim jedinicama Vojske Srbije koja organizuje vežbu “Vek pobednika 1918–2018” na nekoliko lokacija u Srbiji povodom 100 godina od završetka Prvog svetskog rata. Današnjoj prezentaciji naoružanja Vojske Srbije u Novom Sadu prisustvovala su uglavnom deca.

About the Author

admin