Vesti – 13.11.2018.

SANU: Ko su novi besmrtnici?

Glasanjem 110 članova SANU 8. novembra je ta institucija dobila 14 novih članova, četiri inostrana, dok je 16 dopisnih primljeno u redovne članove.
U redovne članove primljeni su dosadašnji dopisni članovi Zoran Radović, Milan Sudar i Miodrag Mateljević – Odeljenje za matematiku, fiziku i geonauke, Goran Petrović, Zlata Bojović i Milovan Danojlić – Odeljenje jezika i književnosti, Slobodan Milosavljević, Radmila Petanović i Radomir Saičić – Odeljenje hemijskih i bioloških nauka. Zatim, Aleksandar Kostić – Odeljenje društvenih nauka, Miloš Kojić – Odeljenje tehničkih nauka, Ljubodrag Dimić – Odeljenje istorijskih nauka, Zoran Krivokapić, Milorad Mitković i Petar Seferović Odeljenje medicinskih nauka i Milica Stevanović – Odeljenje likovne i muzičke umetnosti.

SANU dobila 14 novih članova

Nakon više od dva sata prebrojavanja glasova za nove dopisne članove SANU izabrani su Jovan Delić sa 66 glasova, Zoran Paunović sa 66 i Ljubinko Radenković sa 76 glasova, koji su primljeni u Odeljenje jezika i književnosti. Tanja Ćirković Veličković sa 67 glasova novi je  dopisni član Odeljenja hemijskih i bioloških nauka, a u Odeljenje likovne i muzičke umetnosti primljeni su Jelena Jovanović sa 79 glasova i Sava Halugin sa 91 glasom. Odeljenje društvenih nauka, koje ima svega šest članova, a poslednji Aleksandar Kostić primljen je 2009. godine, od pet kandidata tajnim glasanjem je prošireno za dva člana – Alpar Lošonc je dobio 73 glasa, a Pavle Petrović 77 glasova. U Odeljenje tehničkih nauka primljen je Vlada Veljković sa 72 glasa, u Odeljenje istorijskih nauka Dragan Vojvodić sa 83 glasa, Vujadin Ivanišević sa 92 i Mira Radojević sa 69 glasova. Ivanišević je ujedno dobio i najveći broj glasova od svih novih dopisnih članova. Odeljenje medicinskih nauka i Odeljenje za matematiku, fiziku i geo-nauke, najbrojnija odeljenja sa po 24 člana, dobili su po jednog novog dopisnog člana – prvo Tatjanu Simić sa 81 glasom, a u drugo je primljen Željko Šljivančanin sa 80 glasova.

Primljeni svi kandidati za inostrane članove

Primljeni su i svi predloženi kandidati za inostrane članove SANU – Dželal Šengor – Odeljenje za matamitiku, fiziku i geonauke, Miroslav Krstić i Mauro Ferari – Odeljenje tehničkih nauka i Eugen Simion – Odeljenje jezika i književnosti. Od 18 kandidata za redovne članove dvoje nije izabrano – Slobodan Grubačić iz Odeljenja jezika i književnosti i Velimir Radmilović iz Odeljenja tehničkih nauka.

Predsednik SANU dao ostavku: “Otvaram politički prostor da na moje mesto dođe čovek kome ćete više verovati”

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimir Kostić ponudio je 9. novembra ostavku svim odeljenjima SANU, što je epilog glasanja na Izbornoj skupštini u toj instituciji. – Smatram da ste mi ovim izborom poslali jasnu poruku. U toku sutrašnjeg dana sva odeljenja će dobiti moju ponuđenu ostavku na mestu predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti – rekao je Kostić nakon što je predsednik Izborne komisije akademik Dejan Popović saopštio rezultate današnjeg glasanja – da je u redovne članove od 18 kandidata primljeno 16, a u dopisne 14 od 26 kandidata. – Radi se o činjenici da imamo potpuno drugačija shvatanja o ugroženosti Akademije, njenog mesta i njene budućnosti. U tom smislu biće mi veliko zadovoljstvo da otvorim politički prostor da na moje mesto dođe čovek kome ćete više verovati i koji će uspešnije voditi Akademiju – rekao je Kostić koji je tokom celog jednogodišnjeg izbornog procesa bio oštro napadan.
Kostić je u nedavnom intervjuu za “Novosti” rekao da je u proteklih nekoliko meseci o sebi čuo cudovišne tvrdnje, koje nisu tačne. – Čuo sam da sam mason, da sam soroševac, da rukovodim “žutom grupacijom” u SANU, da sam kripto SNS-ovac, Vučićev čovek, da sam obična ‘crvena banda’, naveo je tada Kostić. Predsednik SANU je tokom prethodnih meseci u više navrata skretao pažnju i na ugroženost pojedinih odeljenja zbog malog broja članova. Nakon završetka Izborne skupštine Kostić nije želeo da daje izjave medijima, a njegovu odluku odbili su da komentarišu i članovi Predsedništva, kao i drugi akademici.          https://www.youtube.com/watch?v=dsIPF8TDl4U

Vuksanović: Ostavka ne može biti prihvaćena

Upravnik Biblioteke SANU akademik Miro Vuksanović je kratko rekao da je odluka predsednika Kostića neočekivana i da njegova ostavka ne može biti prihvaćena.

Varadi: “Nadam se da će ostavka biti povučena”

Akademik Tibor Varadi izjavio je 9. novembra da će se članovi Odeljenja društvenih nauka sastati 19. novembra i tada razmatrati ponuđenu ostavku predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti akademika Vladimira Kostića, a da se on lično nada da će ostavka biti povučena. Do trenutka davanja ove izjave medijima, u pauzi međunarodne konferencije “Ljudska prava u 21. veku”, koja je počela 9. novembra u SANU, odeljenja još nisu dobila Kostićevu pisanu ostavku.
Predsednik SANU je 8. novembra na kraju Izborne skupštine najavio da će svim odeljenjima ponuditi svoju ostavku na mestu predsednika Akademije. – Smatram da ste mi ovim izborom poslali jasnu poruku. U toku sutrašnjeg dana sva odeljenja će dobiti moju ponuđenu ostavku na mestu predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti. Radi se o činjenici da imamo potpuno drugačija shvatanja o ugroženosti Akademije, njenog mesta i njene budućnosti. U tom smislu biće mi veliko zadovoljstvo da otvorim politički prostor da na moje mesto dođe čovek kome ćete više verovati i koji će uspešnije voditi Akademiju – rekao je Kostić juče nakon što su saopšteni rezultati glasanja za nove dopisne, redovne i inostrane članove.
Varadi kaže da će se Odeljenje društvenih nauka sastati 19. novembra i da se on iskreno nada da će ostavka biti povučena, jer smatra da je Kostić dao veliki doprinos razvoju Akademije. – To je moje lično mišljenje. Videćemo kakvo će biti mišljenje odeljenja – rekao je Varadi. Odeljenje društvenih nauka, koje ima najmanji broj članova – svega šest, poslednjeg člana dobilo je 2009. godine. – U više izbornih ciklusa nismo imali nove članove. Kada sam ja postao član odeljenja bilo nas je 19, a sada nas je šest. To je brutalan pad. Sada smo se, nakon jučerašnjih izbora, popeli na osam što je još uvek skromno. Imali smo pet kandidata. Bilo bi bolje da su svi izabrani, ali i ovo je korak napred – rekao je Varadi.
Kostić je u više navrata upozoravao na mali broj članova SANU, da su posebno ugrožena dva odeljenja – Odeljenje društvenih nauka i Odeljenje likovne i muzičke umetnosti, kao i da je Srbija na poslednjem mestu u regionu po broju akademika na 100.000 stanovnika, što sve utiče na vitalnost najviše naučne i kulturne institucije u Srbiji.

Paviljon novosadskih studenata najbolji u Londonu

Na Međunarodnom festivalu arhitekture „FabFest ’18” u Londonu, koji okuplja veliki broj kreativnih dizajnera iz čitavog sveta, tim studenata treće godine Departmana za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu osvojio je prvu nagradu za najbolji dizajn paviljona u kategoriji „Arhitektura”. U konkurenciji od više od 30 izabranih radova iz 12 zemalja šest studentkinja FTN-a: Emeše B. Varga, Radmila Đurašinović, Ksenija Martić, Jelena Vujović, Ivana Beatović i Teodora Nikolić, pod mentorstvom asistenta Marka Vučića sa Katedre za teorije i interpretacije prostora u arhitekturi i urbanizmu, realizovalo je najbolje rešenje iz oblasti digitalne fabrikacije primenjene na arhitekturu. Paviljon koji je kreirao srpski tim izazvao je veliku pažnju, kako organizatora i učesnika festivala, tako i velikog broja njegovih posetilaca. Pobedničko rešenje rezultat je naučno-istraživačkog rada studentkinje Emeše Varge i asistenta Marka Vučića koji su ispitivali tzv. lake samostojeće ljuske/paviljone i načine na koje ih je potrebno oblikovati tako da imaju što manju debljinu, a da u isto vreme premoste velike raspone.
Učešće na konkursu „FabFesta” omogućilo im je da svoju ideju, koja je do tada egzistirala u digitalnoj formi i u formi makete, realizuju u razmeri jedan prema jedan i na taj način provere da li zaista funkcioniše. Na ovom festivalu tradicionalno se sva rešenja izrađuju od recikliranih materijala koji su korišćeni prethodnih godina, a kao najveći izazov tokom svog boravka u Londonu autori navode naporan rad na izradi paviljona koji je neprekidno trajao pet dana, prenosi Tanjug Kao najveću prednost učešća na „FabFestu” ističu priliku da fabrikuju svoju ideju i predstave je velikom broju ljudi kao i da obnove postojeće i stvore nove profesionalne kontakte.
Festival „FabFest” je jednonedeljni događaj koji treću godinu organizuje Fakultet za arhitekturu i građenu sredinu Univerziteta u Vestminsteru na temu „Digitalna fabrikacija i parametarsko modelovanje”. Ove godine u okviru festivala izloženo je preko 80 paviljona i instalacija, a pored FTN-a neki od učesnika bili su i Njujorški univerzitet, Univerzitet u Hongkongu, Kraljevski koledž umetnosti u Londonu, Univerzitet u Bolonji i ETH iz Ciriha.

Dobitnici priznanja “Natošević” za školsku 2017/2018. godinu

1. Olivera Ivanović, vaspitač, posvećena svom poslu i težnji ka stalnom usavršavanju, unapređivanju svog rada, kao i celokupnog rada u predškolskoj ustanovi „Dragolјub Udicki” u Kikindi, gde radi. Aktivno učešće u mnogim programima i projektima, na različitim konkursima za decu, učešće na stručnim susretima vaspitača, međunarodnim konferencijama vaspitača, kao i timski rad na nivou ustanove, doprineli su tome da Olivera Ivanović ove godine bude jedna od dobitnica ovog priznanja. 
2. Tatjana Romanov, nastavnik razredne nastave u osnovnoj školi „Sveti Georgije” u Uzdinu, zbog izuzetnih rezultata koje postiže u obrazovno-vaspitnom radu, zbog unapređivanja kvaliteta nastave i primene obrazovnih inovacija u nastavnom procesu, zbog istaknutih rezultata u poštovanju principa inkluzivnog obrazovanja, individualizacije i diferencijacije nastavnog rada, zatim zbog pružanja podrške i podsticanja individualnog razvoja svakog učenika, a posebno zbog istraživačkih napora s cilјem podsticanja čitalačkih navika učenika, kao i zbog sopstvenog stručnog usavršavanja i dalјeg obrazovanja, zaslužila je da bude nagrađena ovim prestižnim priznanjem.
3. Judit Nađpal, nastavnik ekonomske grupe predmeta u Ekonomsko-trgovinskoj školi u Senti, zbog ukupnih izuzetnih rezultata u obrazovno-vaspitnom radu u nastavi, implementiranja savremenih nastavnih strategija, metoda, oblika rada i obrazovnih inovacija u nastavni proces, zbog istaknutih rezultata u radu s darovitim učenicima, kao i zbog kvalitetne realizacije nastave i pristupa dopunskoj nastavi, te estetskih i organizacionih rešenja školskog prostora, zbog izuzetne saradnje s roditelјima i zbog sopstvenog stručnog usavršavanja i unapređivanja efikasnosti i kvaliteta vaspitno-obrazovnog rada, zaslužuje da bude svrstana među nosioce priznanja.
4. Peter Tot, nastavnik grafičarstva u Školi za osnovno i srednje obrazovanje „Milan Petrović” u Novom Sadu, postiže izvanredne rezultate u oblasti vaspitno-obrazovnog rada, predano i posvećeno radi sa učenicima, kvalitetno realizuje nastavu u okviru nastavnih i vannastavnih aktivnosti i izuzetno dobro sarađuje s roditelјima. Takođe, uspešno radi na negovanju međunacionalne tolerancije, razvijanju ekološke svesti učenika, motivisan je za sopstveno stručno usavršavanje i profesonalni razvoj, te realizaciju i razvijanje brojnih savremenih programa u okviru inkluzivnog obrazovanja. Na osnovu svega toga, zaslužio je da bude jedan od dobitnika ovog priznanja.
5. Za Osnovnu školu „Jovan Jovanović Zmaj” iz Sremske Mitrovices pravom možemo reći da je škola 21. veka. Ono što je za neke škole tek vizija za naredne godine, ova škola već je postigla – veliki broj talentovanih i nadarenih učenika, učešće i brojna, visoka postignuća na raznim takmičenjima, pohvale, priznanja, diplome… Budući da se jednaka pažnja posvećuje i obrazovnim zadacima i vannastavnim aktivnostima, kao i uređenju i opremanju školskog ambijenta, deca s radošću dolaze u ovu školu, jer im pruža osećaj zadovolјstva i sigurnosti.
Školu pohađa preko 1.000 učenika i čine je matična škola u Sremskoj Mitrovici i izdvojena odelјenja u Šašincima i Jarku. Svi podjednako učestvuju u brojnim projektima i aktivnostima. Bilingvalna nastava realizuje se u školi još od 2011. godine, a ove godine počeo je projekat „Čarobna interkulturalna mreža prijatelјstva”, otvorene su nove mogućnosti za školu u okviru predstojećih Erazmus plus programa i stvaraju se uslovi za elektronsko učenje putem portala razredne i predmetne nastave.
Pored dobre opremlјenosti i prijatnog ambijenta, najveće vrednosti ove škole jesu izuzetni i vredni učenici, kao i posvećeni i kreativni nastavnici, koji su zajedno doprineli tome da se ova škola može nazvati školom budućnosti.

Otvoren sajam ”Studirajte u Francuskoj”

Putujući studentski sajam “Studirajte u Francuskoj – susret sa francuskim univerzitetima” održan je 9. novembra u zgradi Rektorata gde studijske programe predstavljaju univerziteti iz Pariza, Liona, Ruana i Nansija. Sajam, koji su organizovali Francuski institut u Srbiji i Univerzitet u Beogradu, otvorio je ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni koji je rekao da je cilj sajma da se studentima i profesorima u Srbiji predstavi francuski model visokog školskog sistema i program stipendiranja Vlade Francuske i stipendija u okviru programa EU “Erazmus plus”.
Mondoloni je naveo da oko 800 studenata iz Srbije trenutno studira u Francuskoj, ali da je namera da se taj broj poveća. “Naravno da je potrebno da studenti znaju francuski jezik, ali postoje i brojni programi na engleskom jeziku za one koji ne govore dobro francuski. Inače, postoji podudarnost srpskog i francuskog obrazovnog sistema, tako da studenti iz Srbije mogu lako da se uklope u francuski sistem”, kazao je Mondoloni.
Prorektor Univerziteta u Beogradu Petar Marin rekao je da sajam pruža priliku studentima i doktorantima da se upoznaju sa načinom studiranja u Francuskoj i univerzitetima koji su među najboljim u svetu. “Univerziteti u Francuskoj imaju visoko cenjene naučnike i profesore i dugu tradiciju, to je posebno važne za naše mlade naučnike da odu i vide koje je njihovo specifično znanje u odnosu na francuske kolege, da nauče i rade ono što ne mogu ovde, da se vrate u Srbiju i da nastave da razvijaju nauku u svojoj zemlji”, rekao je Marin. On je istakao da je razmena studenata i programa sa Francuskom vrlo značajna i da je dosadašnja praksa pokazala da je saradnja sa francuskim univerzitetima dala veliki doprinos srpskoj nauci. “Od 19.veka do danas veliki broj naših studenata i naučnika školovao se u Francuskoj, a mnogi su, poput matematičara Mihaila Petrovića Alasa, doneli veliko znanje na naš univerzitet i doprineli njegovom razvoju”, naveo je Marin
Osim univerziteta iz Francuske, na današnjem sajmu predstavljaju se i Francuski institut u Srbiji, Fond za mlade talente Republike Srbije, Centar za razvoj karijere i savetovanje studenata, Fondacija “Tempus”… U okviru sajma održana su i tematska predavanja o studijskim programima u Francuskoj i regionu.

“Majka leči ljude, a tata…”: Dete je opisalo svoju porodičnu situaciju, Fejsbuk umire od smeha

Posao učiteljice nosi ogromnu odgovornost, ali dobra strana njihovog posla su prilike da čitaju ovakve odgovore u domaćim i kontrolnim zadacima! Tako je ovaj zadatak postao pravi hit na društvenim mrežama, a kad pročitate odgovore deteta, biće vam jasno i zašto.
– Prepoznaj i opiši koje uloge, pored porodičnih, imaju tvoji članovi porodice – glasilo je pitanje. – Ja sam učenik, a mama i tata su komunisti. Majka leči ljude a tata prodaje pivo – odgovorio je ponosni sin. Kako je tačno došao do ovog opisa, znaju samo mama i tata, ali činjenica je da je ova slika ovih dana uveselila ljude na Fejsbuku.

Poziv zaposlenima da se prijave za prekvalifikaciju za IT

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu u partnerstvu sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), raspisala je novi krug programa Prekvalifikacija za IT i to za kandidate koji su zaposleni. Za razliku od sličnog kruga koji je ove godine organizovala Nacionalna služba za zapošljavanje i koja se odnosio na nezaposlene kandidate, ovaj krug prekvalifikacija odnosi se samo na zaposlene, i to one kandidate koji nisu na IT pozicijama ili nisu završili neki od IT smerova na fakultetima. Ovo je nastavak uspešnog programa u okviru koga je do sada obučeno 800 polaznika, sve sa ciljem da kao budući junior programeri lakše pronađu posao u IT sektoru.
Program je pokrenut na predlog Ministarskog saveta za informacione tehnologije i inovaciono preduzetništvo, kojim predsedava predsednica Vlade Ana Brnabić. “Do sada su okončana dva kruga prekvalifikacija za ukupno 800 polaznika, treći krug, i to za nezaposlene, koji sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje je u toku, dok je Kancelarija za IT i eUpravu danas raspisala krug namenjen zaposlenim kandidatima”, kaže Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu. “U ovom krugu prekvalifikacija želimo da, pored učenja standardnih programskih jezika, omogućimo da budući polaznici nakon završetka programa dobiju određeno znanje i šansu za unapređenje svoje karijere”, dodaje Jovanović.
Predavanja će, objašnjava, biti prilagođena zaposlenima i održavaće se vikendom i radnim danima posle 17 časova, a program će trajati devet meseci uz obaveznu praksu u IT kompanijama. Prema rečima Jovanovića, testiranje prijavljenih kandidata će biti organizovano početkom decembra, a test će meriti sposobnost kandidata da se brzo prilagođava i uči. U prvom krugu kandidati će raditi jedan onlajn test i oko 1.500 najboljih kandidata sa tog testiranja će proći u drugi krug. Drugi krug testiranja će početi krajem decembra i vršiće ga izvođači obuka. Početak obuka se očekuje u drugoj polovini januara, a kandidati koji prođu prvi krug selekcije će moći da biraju školu u kojoj će pohađati obuke.
Krajnji rok za prijavu kandidata je 20. novembar 2018. godine, a prijave se mogu podneti elektronski preko sajta https://itobuke.rs/.

Stomačni virus ispraznio učionice: Gužve po domovima zdravlja, decu muče i osipi i upale ušiju

Stomačni virusi, upale ušiju, virusne infekcije praćene kašljem i temperaturom, ali i virusni osipi u mnogim domovima zdravlja su napunili čekaonice kod dečjih lekara. Kako za “Blic” navodi dr Dejan Jonev, pedijatar u DZ “Simo Milošević” na Banovom brdu, gotovo svakoga dana imali su i po deset pacijenata sa simptomima stomačnih virusa. – Stomačni virus javljao se uglavnom kod dece uzrasta od tri do pet godina, dakle kod onih koji idu u vrtiće, ali i kod školaraca, jer se virusi lako prenose u kolektivima. Virus se manifestovao u najvećoj meri kroz povraćanje, dijareju, grčeve u trajanju od dva dana – objašnjava Jonev. Da stomačni virusi haraju ovih dana Beogradom, potvrdili su nam i iz nekoliko osnovnih škola. – Svaki čas me zove neko od roditelja da javi kako njegovo dete neće doći u školu zbog stomačnog virusa. Tako je i u drugim odeljenjima – rekla nam je nastavnica iz jedne osmoletke u centru Beograda. Kako kaže, u nešto manjoj meri registrovali su i bakterijske upale kod pacijenata, koje se leče antibioticima, ali su dominatni bili oni sa problemima gornjih disajnih puteva, praćeni kašljem. Zbog jake košave koja danima duva češće su se javljali i mališani sa upalama ušiju. – U odnosu na prethodni period imali smo znatno više pacijenata sa upalom uha. Te upale se brzo šire, kreću od nosa i stižu do srednjeg uha – ističe dr Jonev.
Kada je reč o virusima, bilo je i onih koji su se manifestovali na koži. – Reč je o kožnoj manifestaciji virusne infekcije koja se javlja po rukama, stopalima ili glavi, a ono što je najvažnije jeste da ne izaziva smetnje. Osip traje od osam do 10 dana, ne izaziva svrab i nije potrebno lečenje.

Vremeplov: Rođen Petar Petrović Njegoš

Na današnji dan 13. novembra 1813. godine u Njegušima je rođen Petar II Petrović Njegoš, crnogorski vladika, filozof i državnik, veliki epski pesnik, autor slavnog dramsko-epskog dela “Gorski vijenac”. Kao državnik postavio je temelje moderne crnogorske države, ustanovio izvršnu vlast i senat, organizovao sudove, uveo poreze. Za njegove vladavine osnovana je prva štamparija u Cetinju 1834. i podignuta prva škola. U književnoj baštini ostavio je i ep “Luča mikrokozma”, dramu “Lažni car Šćepan Mali”, pesme.

Vremeplov: Rođen Vladislav Ribnikar

Vladislav Ribnikar, osnivač, prvi direktor i glavni urednik lista “Politika” (1904) rođen je 13.  novembra 1871 godine. Jedan je od osnivača TANJUG-a i prvi direktor te agencije (1943). Bio je ministar prosvete FNR Jugoslavije 1945. i predsednik Komiteta za kulturu i umetnost 1946.

Vremeplov: Rođen Ežen Jonesko

Na  današnji dan 13. novembra 1912 godine rođen je francuski pisac rumunskog porekla Ežen Jonesko, koji se svojom antidramom suprotstavio klasičnom pozorištu odbacivši svaku akciju, uzročnu povezanost i tradicionalne šeme klasičnih dramskih dela (“Ćelava pevačica”, “Lekcija”, “Stolice”, “Nosorog”, “Makbet”).

Vremeplov: Umro Vladimir Petković

Na današnji dan 13. novembra 1965 godine umro je srpski arheolog Vladimir Petković, profesor Beogradskog univerziteta, upravnik Narodnog muzeja u Beogradu i član Srpske akademije nauka i umetnosti, stručnjak za srpsku srednjevekovnu umetnost. Rukovodio je otkopavanjima Stobija i Caričinog grada.

Vremeplov: Umro Vitorio de Sika

Italijanski  filmski režiser i glumac Vitorio de Sika, jedan od tvoraca neorealizma (“Kradljivci bicikala”, “Stanica Termini”, “Ćoćara”, “Vrt Finci Kontinijevih”) umro je 13. novembra  1974. godine.

Dečak (15) preminuo posle napada astme, roditelji krive Hitnu pomoć  

Petnaestogodišnji Bojan Trifunović iz Ašanje kod Pećinaca preminuo je u ponedeljak 5. novembra uveče od posledice astmatičnog napada, a njegova majka Branka za sinovljevu smrt krivi lekare pećinačke Hitne pomoći. Nesrećni tinejdžer je u svom domu u selu Ašanja u ponedeljak dobio gušenje koje je pratilo povraćanje, a njegovi roditelji su, videvši koliko je stanje ozbiljno, krenuli put Hitne pomoći u Pećincima. Njegova majka je ispričala da su tokom puta pozvali službu Hitne pomoći da krene u susret, što su lekari navodno odbili uz obrazloženje da bi se mogli mimoići. Kada je porodica stigla u Pećince, lekari su odmah započeli reanimaciju, međutim videvši da ne mogu da pomognu Bojanu, uputili su se ka Institutu za majku i dete u Beogradu. Nažalost, uprkos naporima lekara da spasu tinejdžera, on je preminuo i juče je sahranjen. Pojedinci su već na društvenim mrežama pokrenuli lavinu osuda na rad ove zdravstvene ustanove, zbog čega je čelno rukovodstvo Opštine Pećinci zatražilo da se sprovede detaljna istraga.

Unutrašnja kontrola zbog mogućeg propusta ustanove

Na inicijativu lokalne samouprave, u pećinačkom Domu zdravlja “Dr Dragan Funduk” započeta je unutrašnja kontrola kako bi se utvrdilo da li je bilo propusta u radu Hitne službe. – Tražimo da se ispita odgovornost svih u lancu zdravstvene zaštite i da se nedvosmisleno utvrdi da li je bilo propusta u radu Hitne službe pećinačkog Doma zdravlja, kao i da javnost bude obaveštena o rezultatima istrage. U proveru će ispred lokalne samouprave, u skladu sa svojim nadležnostima, biti uključen i savetnik za zaštitu prava pacijenata na teritoriji Pećinaca – navedeno je u saopštenju ove opštine.
Direktorka pećinačkog Doma zdravlja dr Dubravka Cvetković Mićić, za “Novosti”, kaže da je odmah formirana komisija. Ona bi trebalo da do kraja ove nedelje sačini zapisnik o svim detaljima, od prijema pacijenta do predaje istog na Institut za majku i dete u Beogradu. – Mladića su u veoma lošem zdravstvenom stanju dovezli roditelji – kaže dr Dubravka Cvetković Mićić. – Naša ekipa je dobila samo jedan poziv i to od neke komšinice, koja je zahtevala da Hitna pomoć krene njima u susret kako bi ga preuzeli. Ali to nije bilo izvodljivo jer postoje tri puta, a mi nismo znali kojim oni idu. S obzirom na to da smo znali o kome se radi, pacijenta smo dočekali sa propisanom terapijom koju već duže vreme prima.
Kada je mladić počeo da gubi puls odmah se započela reanimacija, navodi direktorka pećinačkog doma zdravlja: – Čim mu je naša lekarska ekipa uspostavila ritam srca, krenuli su prema Beogradu. Tokom puta pacijent je gubio puls, pa mu je opet uspostavljan. Nakon što su ga tamo preuzeli lekari, posle sat vremena reanimacije, dečak je, nažalost, preminuo. Uradili smo sve što je bilo u našoj moći.

Diskriminacija ako sva deca iz razreda ne dobiju pozivnicu za rođendan?

Vest jednostavno nije tačna i roditelji koji su se prethodnih dana „upecali” na halabuku podignutu na društvenim mrežama i u nekim medijima da im novi pravilnik Ministarstva prosvete nalaže da na rođendansko slavlje svog deteta moraju da zovu svu decu iz razreda ili grupe u vrtiću mogu da odahnu. Nespretno protumačena najava „uvođenja” ravnopravnosti u obdaništa i škole nije tačna, objašnjeno nam je u Ministarstvu prosvete. Nije obavezujući primer koji je iznela Vesna Nedeljković, pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje, prilikom predstavljanja novog Pravilnika o postupanju ustanove u slučaju sumnje ili utvrđenog diskriminatornog ponašanja i vređanja ugleda, časti ili dostojanstva ličnosti. Ona naglašava da ga jeste pomenula u medijima, ali da je „istrgnut iz konteksta” njene rečenice i u javnosti potpuno drugačije protumačen.
Nedeljkovićeva ističe da „niko ne sprečava roditelje da pozovu koga god žele i pozivnice podele na drugi način – na odmoru, pre ili posle časova i time grade vaspitni model svoje dece”. – Što se tiče primera sa pozivnicama za rođendan, reč je o, nadamo se, slučajnoj zameni teza pojedinih medija. U pravilniku nigde ne piše da neko mora svu decu da pozove na rođendan. Roditelji mogu da pozovu koga god žele. Suština je u načinu podele pozivnica na času na kome su prisutni svi učenici i učiteljica. Ne možete podeliti pozivnice preskačući jedno, dvoje, troje mališana zbog njihovih ličnih svojstava. Pošto je reč o deci mlađeg uzrasta, koja ne razumeju zašto ih neko izdvaja iz društva, kod njih izuzimanje može da izazove doživljaj odbačenosti i neprihvatanja, pa mogu da budu povređena i tužna. Teško im je objasniti zašto se razlikuju i zašto ih neko ne želi. Primer koji se pojavio u medijima odnosio se isključivo na deljenje pozivnica na času, u prisustvu učiteljice – istakla je za „Politiku” Nedeljkovićeva, pojasnivši da Ministarstvo prosvete ne ulazi u to na koji će način roditelji deliti decu van časa i obrazovne ustanove.

Pravilnik uređuje postupanje vrtića ili škole

Vesna Nedeljković, pomoćnica ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje naglašava da je novi pravilnik važan jer uređuje postupanje vrtića ili škole u slučaju kada se sumnja da se dogodilo, ili se zaista i dogodi diskriminatorno ponašanje, odnosno kada se nekome vređa ugled, čast ili dostojanstvo. Taj podzakonski akt predstavljen je javnosti prethodnih dana, a donet je na osnovu prošlogodišnjeg Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja (ZOSOV), kojim se uređuju predškolsko i školsko vaspitanje i obrazovanje u Srbiji. Pravilnik se od 1. septembra primenjuje u vrtićima, školama i đačkim domovima u Srbiji, a potpisom ga je 14. juna odobrio Mladen Šarčević, ministar prosvete.

Odgovornost za diskriminatorno ponašanje utvrđuje se disciplinskim postupkom,  postupkom pred poverenicom, ili na sudu

Ako postoji sumnja u diskriminatorno ponašanje zaposlenog u školi, vrtiću, ili učeničkom domu, njegova odgovornost utvrđuje se putem disciplinskog postupka. Ukoliko postoje indikacije da je povredu zakonske zabrane diskriminacije načinio učenik, za to će odgovarati njegovi roditelji, i to pred sudijom za prekršaje. Ako je roditelj izvršilac diskriminacije, odgovornost se utvrđuje pred Brankicom Janković, poverenicom za zaštitu ravnopravnosti, ili u sudskom postupku. Odgovornost nekog trećeg lica utvrđuje se takođe u postupku pred pomenutom poverenicom, ili pred sudom. Jankovićeva ističe da njen kabinet nije učestvovao u izradi pravilnika, ali da se on može izmeniti ukoliko se pokaže da je potrebno. Potvrđuje da nigde u pravilniku nije naveden primer sa deljenjem pozivnica. – Pretpostavljam da su ga predstavnici Ministarstva prosvete naveli u nameri da simbolično ukažu na problem mogućeg isključivanja dece. Ono što je pozitivno jeste namera i odlučnost da se spreči diskriminatorno ponašanje, a kako će se pravilnik sprovoditi u praksi, ostaje da vidimo – kaže za naš list Jankovićeva i dodaje da je najvažnije da nastavnici i vaspitači razumeju suštinu ovog pravnog akta i ličnim primerom, putem razgovora i nastavnog sadržaja, prenesu je deci.

Najteži oblici diskriminacije u vrtićima i školama

Kao primeri težih oblika diskriminacije navedeni su, između ostalog, izlaganje ruglu učenika koji je tražio zaštitu od diskriminacije, neopravdano smanjivanje ocene učeniku čiji je roditelj prijavio diskriminaciju nad detetom, ispisivanje rasističkih, ksenofobičnih, antisemitskih, antiislamskih, homofobičnih, seksističkih poruka ili simbola na školi, vrtiću, domu ili u neposrednom okruženju. U ovoj grupi su i pozivanje na nasilje prema pripadnicima LGBT populacije putem društvenih mreža, izlaganje ruglu učenika, roditelja i zaposlenih u školi iz osetljivih društvenih grupa, „kao što su, na primer, romske devojčice”. 

Bez podsmevanja i šala na račun druga

Novi podzakonski akt sankcioniše podsmevanje drugu iz odeljenja, pevanje pesama i pričanje viceva i šala koje ga vređaju, slanje uvredljivih poruka putem mobilnog telefona ili računara, ignorisanje, odbijanje školskih drugara da sede sa njim u klupi zbog njegovog izgleda, nacionalne pripadnosti, invaliditeta. Zabranjena su i bilo kakva pogrdna imitiranja i oslovljavanja učesnika u obrazovanju, bez obzora na to da li je reč o đacima, njihovim roditeljima, ili zaposlenima u obrazovnim ustanovama. Kao što se štite prava svih njih, i sankcije se odnose na sve njih.
U delu sa kaznenim odredbama navedeno je i da direktor škole ili vrtića ima obavezu da preduzme zakonom utvrđene mere i aktivnosti prema zaposlenom, roditelju i trećem licu i prijavi diskriminaciju nadležnim državnim organima. Ako to ne učini, direktor je odgovoran za nepreduzimanje ili neblagovremeno preduzimanje odgovarajućih mera protiv diskriminacije i ministar prosvete ga onda razrešava dužnosti.

About the Author

admin