Vesti – 27.11.2018.

Šest medalјa iz programiranja na takmičenju u Bugarskoj

Na Međunarodnom informatičkom takmičenju „Džon Atanasov“ u Bugarskoj ekipa Srbije je osvojila šest medalјa iz programiranja. Društvo matematičara Srbije saopštilo je da je ekipa Srbije i ove godine učestvovala na tom prestižnom Internacionalnom turniru, koji se održavao od 21. do 25. novembra u bugarskom gradu Šumenu. U sastavu ekipe bila su po četiri takmičara u seniroskoj i juniorskoj konkurenciji, kao i lideri ekipe. Članovi ekipa su birani na osnovu rezultata godišnjeg ciklusa takmičenja iz programiranja koje organizuje Društvo matematičara Srbije, a medalјe su osvojili Pavle Martinović, Jovan Bengin, Mladen Puzić, Matija Vukelić iz Matematičke gimnazije u Beogradu, Tadija Šebez iz novosadske Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ i Velјko Tolјić iz niške Gimnazije „Svetozar Marković“. Srbija je ostvarila uspeh u konkurenciji od 104 takmičara u seniorskoj i 78 takmičara u juniorskoj konkurenciji.

Brnabićeva čestitala mladim informatičarima

Predsednica Vlade Ana Brnabić čestitala je u nedelju  mladim informatičarima na uspehu koji su postigli na Međunarodnom informatičkom takmičenju “Džon Atanasov” u Bugarskoj i istakla da je to znak da je ulaganje u obrazovanje najbolja investicija, saopštila je preš služba Vlade Srbije. “Čestitam Pavlu Martinoviću, Jovanu Benginu, Mladenu Puziću, Matiji Vukeliću iz Matematičke gimnazije u Beogradu, Tadiji Šebezu iz novosadske Gimnazije ‘Jovan Jovanović Zmaj’ i Veljku Toljiću iz niške Gimnazije ‘Svetozar Marković’, na osvajanju šest medalja na prestižnom Internacionalnom turniru”, rekla je Brnabić u čestitki. Predsednica je navela da joj je zadovoljstvo da opet čestita mladim, perspektivnim i talentovanim đacima na uspešnom rezultatu koji su ostvarili za Srbiju. Prema njenim rečima, Vlada će nastaviti da podstiče “analitičko razmišljanje i da svim učenicima obezbeđuje uslove da svoje znanje iskoriste na pravi način”, koji će im, navela je ona, “obezbediti siguran put ka uspehu”. Na Međunarodnom informatičkom takmičenju “Džon Atanasov” u Bugarskoj, održanom od 21. do 25. novembra, ekipa Srbije je osvojila šest medalja iz programiranja.

Zlatibor: Radionica „Podsticanje demokratske kulture u školama“

Od 22. do 25. novembra na Zlatiboru je realizovana treća radionica u okviru projekta „Podsticanje demokratske kulture u školama“, koji Ministarstvo, prosvete, nauke i tehnološkog razvoja realizuje u saradnji sa Savetom Evrope i 20 škola. Radionice realizuju Savet Evrope i Centar za obrazovne politike u saradnji sa predstavnicima MPNTR i direktorom ZUOV-a. Cilјevi radionica su podsećanje na važnost kompetencija za demokratsku kulturu i upoznavanje sa deskriptorima, načinima primene kompetencija u školskom okruženju, predstavlјanje primera dobre prakse i analiza rezultata projekta čiji rezultati će biti održivi kroz izradu strateškog plana škole. Završna konferencija u okviru projekta „Podsticanje demokratske kulture u školama“, biće održana 5. marta 2019.godine.

Filozofski fakultet predstavio se budućim studentima 

Filozofski fakultet u Novom Sadu juče je tokom održanog “Dana otvorenih vrata” predstavio je više od 50 studijskih programa, od toga 20 na osnovnim studijama. Svi zainteresovani – a najviše je bilo srednjoškolaca – mogli su da se upoznaju s aktivnostima 17 odseka, razgovaraju s nastavnicima, saradnicima i studentima, prelistaju studentske magazine, saznaju više o stručnoj praksi, učestvuju u interaktivnim radionicama, simulacijama i kvizovima, prodiskutuju o filozofskom ili lingvističkim problemima, naprave svoje prve korake u radijskom i televizijskom studiju. Prodekan Fakulteta za poslove akreditacije, samovrednovanje i praćenje kvaliteta rada prof. dr Milivoj Alanović navodi da je odziv bio veoma dobar, a interesovanje za studije na Filozofskom fakultetu veliko. „To su prva Otvorena vrata pred upis 2019/20, a s proleća će Fakultet održati još jedan sličan događaj“ – najavlјuje profesor Alanović. Na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu srednjoškolci mogu izabrati studije iz bogate filološke ponude, koju čine srpski jezik i književnost, srpska književnost i jezik, komparativna književnost, srpski u kontaktu, nemački, ruskei, engleski, francuski, mađarski, slovački, rumunski i rusinski jezik, a od prošle školske godine izvodi se i dvojezične studije engleskog s drugom stranom filologijom.  U ponudi su i studijski programi filozofije, sociologije, pedagogije, istorije, žurnalistike, psihologije, kao i novi smer – socijalni rad.

Konferencija studenata turizma i hotelijerstva

Međunarodna konferencija studenata turizma i hotelijerstva – MEKST, koju organizuje nevladino udruženje „Fortuns“ u saradnji sa Prirodno – matematičkim fakultetom iz Novog Sada i Međunarodnom asocijacijom studenata turizma i hotelijerstva održana je od petka do nedelje u Novom Sadu u Master centru Novosadskog sajma. „Konferencija MEKST već petu godinu za redom potvrđuje da je jedan od najvažnijih kongresnih događaja u Novom Sadu“, rekao je član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević. „Svake godine se povećava broj učesnika, a spisak predavača je zaista impozantan. Ove godine je više od 1.000 učesnika, studenata iz 17 zemalјa Evrope i to je dovolјno dobar razlog da Grad Novi Sad podrži ovaj događaj.“ Cilј konferencije je da se studentima i mladim istraživačima iz oblasti turizma i hotelijerstva, obezbedi podrška za njihov dalјi profesionalni razvoj. Teme o kojima će ove godine biti reči su Digitalni marketing u turizmu, novi trendovi u hotelijerstvu, film kao sredstvo promocije turističke destinacije.

Projekat “Školska šuma”: Đaci posadili i brinu o 1. 000 mladica

Više od 5.000 sadnica šumskog rastinja trebalo bi da bude zasađeno do kraja godine na području grada Kikinde. Zahvaljujući jednom od projekata ”Školska šuma” učenici iz Kikinde i okolnih sela do sada su posadili više od 1.000 mladica o kojima kasnije brinu i vode računa. Do sada je projekat sproveden u nekoliko sela, a 23. novembra je akcija održana u Sajanu. Akcija pošumljavanja šumskih sadnica na području Kikinde započeta je u velikoj meri još 2014. godine, a u okviru tog velikog projekta, sprovodi se i akcija pod nazivom ”Školska šuma”, u kojoj su uključeni učenici osnovnih škola. Do sada su đaci posadili više od 1.000 mladica u Kikindi, Iđošu, Banatskoj Topoli, kao i u Novim Kozarcima. Svake godine po jedna škola zasadi šumu, a danas je to bilo u Sajanu.
Miroslava Krnić, Sekretarijat za zaštitu životne sredine kaže: ”Deca vole što radimo zajedno, imaju veliki broj pitanja, jako se interesuju za ovu temu, a ono što je najbitnije, posle brinu o stablima koje su zasadili. Veoma je interesantno što i posle duže vremena deca pamte mesto na kom su zasadaili mladicu”. Na dve lokacije u Sajanu posađeno je oko 120 sadnica, uglavnom lišćarske i četinarske vrste. U akciji je pored meštana učestvovalo i oko 60 učenika lokalne škole.
 Robert Tapai, zamenik direktora OŠ ”Mora Karolj”, Sajan ističe: ”Jako je bitno da deca zavole to i mi sada u okviru škole posedujemo baštu o kojoj deca brinu. Učenici uređuju baštu, ideja im se jako sviđa, tako da ćemo sa njom nastaviti i narednih godina”.
Novembar je mesec sadnje šumskog rastinja i za sada vlada veliko interesovanje za nabavkom uglavnom lišćara, odnosno hrasta, topole, jasena i bagrema. ”Sada je idealno vreme za sadnju. Tačnije, od početka novembra do marta traje period sadnje, ali je ipak jesenji period mnogo bolji za sadnju jer kada zasadaite biljku ima dovolno vremena da se slegne i da se natopi dovoljnom količinom padavina”, napominje Radivoj Lagundžin, rasadnik ”Vikumak”, Iđoš.
Dugoročnim planom Sekretarijata za zaštitu životne sredine, predviđeno je pošumljavanje grada Kikinde u velikoj meri, a samo do kraja godine biće zasađeno oko 5.000 šumskog rastinja.

Modna revija na Fakultetu za ekonomiju i inžinjerski menadžment

Ekološka modna revija „Green Fashion” održana je u petak uveče po četvrti put, u amfitetatru „Prof. dr Slavko Carić” Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment. Predstavlјeno je tridesetak modela, koje su prošetali mališani iz vrtića i učenici novosadskih škola, a osim dizajniranih, recikliranih halјina, našli su se tu i jedna redizajnirana lampa, kao i reciklirani bicikl. Revija je organizovana kao projekat, finansiran od Gradske uprave za zaštitu životne sredine, u realizaciji Udruženja „Asistent”. Pobednica ovogodišnje revije je Jelena Vagić, učenica Saobraćajne škole „Pinki” s modelom „Snežna idila”. Jelena je dizajnirala čak pet modela, a svaki je oduševio nadahnutom kreacijom, a za prvo mesto nagrađena je stipendijom za studiranje na Univerzitetu „Privredna akademija”. Žiri koji je izabrao najbolјi model činili su: predsednica prof. dr Marijana Carić, Daniela Ignjatić, prof. dr Jelena Bošković, Mirjana Begojev i Saša Nikolić
Osnovni cilј projekta je da se utiče i promeni svest predškolaca, osnovaca, srednjoškolaca i studenata, kao i svih mladih, o važnosti reciklaže. Ovoga puta učinjeno je to na kreativan način, modnom revijom unikatnih recikliranih modnih kostima i detalјa. „Činjenica je da kod nas formalno obrazovanje iz oblasti zaštite životne sredine i održivog razvoja, u okviru vaspitno-obrazovnog procesa, još uvek nije na zadovolјavajućem nivou, uprkos tome što su nekoliko godina uvođeni nastavni sadržaji koji se bave proučavanjem tih gorućih problema“, kaže Daniela Ignjatić, koordinatorka projekta iz Udruženja „Asistent”. „Zato verujemo da ćemo realizacijom ovog projekta postići da u svim cilјnim grupama počne da se menja svest o tome koliko je važno očuvanje prirodne i životne sredine.“  Deo prihoda od prodaje izloženih reciklažnih eksponata biće doniran vrtiću „Čuperak” za potrebu bio-bašte, dok će deo biti doniran Udruženju za zaštitu životinja SPANS.
Preksinoćnoj modnoj reviji prethodila je tribina o važnosti zaštite životne sredine i reciklažnih radionica u vrtićima i školama. Kroz učešće u tom projektu mladi imaju priliku da kvalitetnije provedu svoje slobodno vreme i znanjem stečenim na radionicama utiču na očuvanje prirodnog okruženja i tako budu pozitivan primer ostalim članovima lokalne zajednice.    

“Vibro akustika” novi master program UNS-a

Na novom master programu Univerziteta u Novom Sadu na smer vibro akustike, za dve godine, biće upisano 25 studenata čije će studije biti besplatne. Studenti će imati priliku da naučene stvari primenjuju u posebnim naučnim jedinicima koje će biti osnovane baš za tu namenu, kao i da utiču na rešavanje problema prekomerne buke i vibracije u životnoj sredini. Novi master program na Univerzitetu u Novom Sadu iz Vibro akustike kao i laboratorije vrednosti od 140.000 evra uticaće na stvaranje stručnjaka u oblasti buke i vibracija, a to je važno jer loše ocenjeno stanje Srbije u tim oblastima usporava rešavanje pitanja poglavlja 27 koje se odnosi na ekologiju, ključno za evropske integracije.  “Master program traži ozbiljne  pripreme i akreditaciju i labaratoriju, dizajn eksperimenata, to će sve trajati dve godine, a 25 studenata će biti plaćeno od Evropske komisije, dakle imaće potpuno besplatne studije, dakle treće godine. Sve to bi trebalo da krene 2020. godine”, izjavila je dr Ivana Kovačić sa FTN-a.
Projekat „Senvibe“ podrazumeva i saradnju akademske zajednice sa Unijom poslodavaca Vojvodine. “Mi ćemo nastojati da sudenti koji se time bave dolaze kod nas u naše firme i da na licu mesta, u praksi vide kako to funkcioniše , šta je stvarna buka, šta je stvara vibracija i naravno kako se protiv toga boriti, kako to sprečavati”, rekao je Stanko Kristin iz Unije poslodavaca Vojvodine.  Cilj projekta takođe je skretanje pažnje na važnost celoživotnog učenja i kao i na usklađivanje sa evropskim standardima.
“U ovom projektu su uključene dve inostrsrane institucije. Univerzitet iz Sauteptona, UK, što je izuzetno važno jer je to institut koji se bavi istraživanjem buke i vibracije i kolege iz Švedske koje će praviti most između njihovih iskustava i znanja prenetog ka nama”, rekla je prof. Emeritus Mirjana Vojinović Miloradov.
Buka i vibracija ocenjene su kao negativni uticaji na zdravlje čoveka i predstavjaju važan element zaštite životne sredine i zbog toga je projekat “Senvibe” značajan ne samo za akademsku zajednicu, već za celo društvo. https://www.youtube.com/watch?v=aTHuuxbZ4vE

Podizanje svesti učenika o bezbednosti saobraćaja

U svečanoj sali srednje tehničke škole “Mileva Marić Anštajn“ održana je završnica projekta “Semaforizacija 8“ gde su učesnici pokazali zavidno znanje iz bezbednosti saobraćaja i poznavanju saobraćajnih propisa. U finalu svoje znanje o poznavanju saobraćajnih propisa odmerile su najbolje ekipe iz Gimnazije “Laza Kostić”, Ekonomske škole “Svetozar Miletić” i Srednje tehničke škole “Mileva Marić Anštajn”. Pobednici ovogodišnjeg kviza ističu neophodnost sveobuhvatnije obuke svih učesnika u saobraćaju, kako bi vozači, ali i pešaci bili bezbedniji u saobraćaju. “Mladima je bitno da se upoznaju sa saobraćajem u ovom periodu,zato što većina saobraćajnih nezgoda dešavaju baš u ovom uzrastu”, rekao je učenik Savo Preradović.
“U ranom periodu dobijaju vozačke dozvole i veoma,veći deo društva je neozbiljan što se tiče polaganjem ispita,i kasnije vožnje dok su za volanom”, smatra učenica Ljiljana Živkov. Projekat se osmu godinu za redom organizuje uz finansijsku podršku Gradske uprave za sport i omladinu i Kancelarije za mlade grada Novog Sada, a u tom periodu obuhvatio je više od 3 i po hiljade maturanata koju su prema istraživanjima, najugroženija kategorija u saobraćaju.
Kroz programe edukacije i kvizova koje je realizovao Centar za promociju bezbednosti saobraćaja, mladi su imali priliku da se informišu o značaju poštovanja saobraćajnih propisa prilikom učešća u saobraćaju. “Projekat je podrazumevao pre svega predavanja za učenike završnih razreda u četiri srednje škole u Novom Sadu,i to je suština ovog projekta da mladima objasnimo koliko je bitno da poštuju saobraćajne propise,i kakve su posledice nepoštovanja istih,i da im približimo negde koliko ugrožavaju svoje zdravlje,svoje zivote,i živote svih učesnika u saobraćaju ukoliko ne postupaju po tim pravilima”, izjavila je Marijana Jovanović, predsednica Centra za promociju bezbednosti saobraćaja. Realizaciju projekta ,,Semaforizacija 8” podržali su agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije i JKP “Parking servis”. https://www.youtube.com/watch?v=sGXabQYaxjU

“Ledena šuma” u Dunavskom parku od 7. decembra  

Pripreme za održavanje treće manifestacije “Ledena šuma” počele su u petak, a u prvoj fazi priprema se teren za postavljanje konstrukcija staza za klizanje i uređuje prostor oko njih. Programom manifestacije predviđen je i bogat kulturno-umetnički program. Treću godinu zimska bajka zaživeće u Dunavskom parku od 7. decembra, objašnjava portparolka Ledene šume, Jelena Viktorova. Kao i prethodne dve godine, u ponudi Ledene šume je i bogat kulturno-umetnički program, praznična dekoracija i izložbeno-prodajni prostor lokalnih zanatlija i umetnika. U Snežnom gradu, posetioci će imati priliku da probaju ukusne vojvođanske specijalitete. Ledena šuma imaće besplatnu školu klizanja za najmlađe u prepodnevnim časovima. Raspored klizanja možete pronaći na zvaničnom sajtu manifestacije www.ledenasuma.rs . Manifestacija će trajati do 20. januara.

Matica srpska: Odluka o priklјučenju – najviši srpski interes

Predsednik Matice srpske, inače najstarije kulturne institucije srpskog naroda, Dragan Stanić smatra da je odluka Velike narodne skupštine u Novom Sadu, održane 25. novembra 1918. godine, o priklјučenju Kralјevini Srbiji, pokazala izrazitu usmerenost ka integrisanju srpskog političkog i državnog prostora.  Nacionalna samosvest Srba iz Banata, Bačke, Baranje i (naknadno) Srema jasno je deklarisana odlukom o prisajedinjenju Srbiji, a to je neosporno najvažniji politički stav koji je Velika skupština u Novom Sadu donela, ističe Stanić u autorskom tekstu, objavlјenom na sajtu vojvođanskog javnog servisa.  To nije bio samo “srpski” interes, već i interes svih, kako slovenskih, tako i neslovenskih naroda Banata, Bačke i Baranje, nekadašnjih delova Austrougarske, kaže Stanić, povodom stote godišnjice prisajedinjenja Vojvodine Srbiji.
Od kraja Prvog svetskog rata Srbi su u nacionalnom smislu mnogo toga izgubili, pa bi primarni zadatak bio da se sada, kad se nameće jedan novi oblik nadnacionalnog integrisanja (Evropska unija, globalizacija, postmoderno doba), u dobroj meri vrate onim iskustvima s kojim su ušli u godinu 1918, ističe Stanić. U sve buduće nadnacionalne integracione procese, dodaje on, Srbi treba da ulaze isklјučivo sa punom svešću o nacionalnoj celini kojoj pripadaju.To znači da uvek treba budno da paze na to kako se ti procesi nadnacionalne integracije reflektuju na nacionalni korpus, te da izbegavaju sve one aspekte toga procesa koji taj nacionalni korpus na bilo koji način ugrožavaju, napominje on. Sve krupne odluke (pitanje Kosova i Metohije, mogućnost ulaska u Evropsku uniju, odnos sa NATO paktom i sl.) treba isklјučivo donositi na temelјu postignutog nacionalnog konsenzusa, dodaje on. Posle mnogih poraza koje smo doživeli u miru, vreme je da takve poraze počnemo da pretvaramo u pobede. Za tako nešto potrebno nam je valјano strateško osmišlјavanje, dobra organizovanost i čvrsta odlučnost da se zamišlјeni cilјevi realno i ostvare, zaklјučio je Stanić za RT Vojvodine.
Na novosadskom skupu, 25. novembra 1918. godine, na kom su pored Srba, bili prisutni i predstavnici Bunjevaca, Slovaka, Rusina i drugih manjina, odlučeno je da se Bačka, Baranja i Banat direktno prisajedine Srbiji, što se smatra jednim od najznačajnijih, i za srpski narod u celini svakako klјučnih događaja celokupne istorije.

Treći Games.con sada i zvanično najveći festival igara na Balkanu

Bliži se finale prve “trilogije” beogradskog festivala igara i pop kulture Games.con, a u svom trećem izdanju, od 30. novembra do 2. decembra, prestižna domaća manifestacija smestiće se u najvećim halama Beogradskog sajma, Hali 1 i Hali 2, na više od 25.000 kvadratnih metara. Time Games.con i zvanično od ove godine postaje najveća konvencija ovog tipa na Balkanu. Pod parolom “levelovati se mora”, festival okuplja kompletnu industriju moderne zabave na jednom mestu i desetine hiljada ljubitelja svega što ona nudi.  Kao festival igara, Games.con je epicentar samog vrha gaming industrije, modernih i najnovijih tehnologija, kao i najvećih i najbrojnijih turnira u elektronskim sportovima. Pre svega, Games.con je najmasovnije okupljalište ljubitelja svih vrsta igara – od virtuelne realnosti, preko PC gaminga i konzola sve do tradicionalnih društvenih igara.  Kao festival popularne kulture, Games.con je samit takozvanih “fandoma” – mesto gde se fanovi susreću sa najpopularnijim filmskim i televizijskim franšizama, najboljim stripovima, ali i domaćim distributerima i televizijskim mrežama koje ih plasiraju. 
Ove godine, posebnu pažnju Games.con će takođe pružiti i najbolje što domaća pop kultura ima da ponudi. U svom prvom izdanju, Games.con je okupio 20, a u drugom preko 30.000 posetilaca. Ove godine, organizatori manifestacije, Digital & Entertainment Festivals, očekuju da se taj broj udvostruči.  Pored zabavnih sadržaja, Games.con će okupiti i sam vrh IT industrije, gaming industrije, domaćih, regionalnih i stranih developerskih timova, i pružiće im “prozor u svet” u okviru konferencije Horizon Games.  Na Games.conu svoje mesto će pronaći i brojni edukativni sadržaji za decu i mlade svih uzrasta.

Litvanski grad Klaipeda – omladinska prestonica Evrope 2021.

Litvanski grad Klaipeda je 21. Novembra uveče na proglašen za Omladinsku prestonicu Evrope za 2021. godinu, na ceremoniji u Pozorištu mladih u Novom Sadu, koji je nosilac te titule za sledeću godinu. Ceremoniji su prisustvovali premijerka Srbije Ana Brnabić, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Evropskog omladinskog foruma Luis Alvarado Martinez.
 Vučević je naveo da Novi Sad i Srbija moraju da iskoriste dve evropske titule i da, kako je rekao “stvore uslove da mladi ne odlaze odavde”. Sem Fabrici, šef delegacije Evropske unije u Srbiji, čestitao je Novom Sadu na tituli i prestižnoj ulozi koja mu je dodeljena i istakao da je primetio ovde otvorenost prema Evropi i negovanje evropskih vrednosti. Luis Alvarado Martineza, predsednik Evropskog omladinskog foruma, naglasio je da Novi Sad postaje evropski lider u politici za mlade.Vukašin Grozdanović, koordinator OPENS-a, kaže da će novosadski lokalni akcioni plan za mlade biti baziran na rezultatima održanih fokus grupa i istraživanja, i da početkom godine Skupština Grada treba da ga usvoji.
“OPENS sarađuje sa 42 omladinske organizacije, realizovao je 46 programa, a sa preko 100 partnera iz regiona, sprovedeni su projekti koji su doprli do 75.000 mladih. Cilj nam je da u 2019. godini, godini titule, svojim programima angažujemo 500.000 mladih u Srbiji i regionu”, naglasio je Grozdanović. Omladinska prestonica Evrope titula je koju Evropski omladinski forum dodeljuje jednom evropskom gradu na period od godinu dana. Četiri grada našla su se u finalnom krugu za 2021. godinu: Klaipeda (Litvanija), Varaždin (Hrvatska), Velika Nikozija (Kipar) i Kišinjev (Moldavija). https://www.youtube.com/watch?v=74OAjOShaoc

Za decu iz Zvečanske predstava u Pozorištancetu puž

Za decu iz Zvečanske i hraniteljskih porodica, u Pozorištancetu puž, a povodom Međunarodnog dana deteta, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja organizovalo je predstavu u kojoj je nastupio Branko Kockica pod nazivom “I deca su građani sveta”. Na početku predstave mališanima se obratio i čestitao im Dan deteta resorni ministar Zoran Đorđević.

Vremeplov: Rođen Vladimir Ćorović

Na današnji dan 27. oktobra 1885. godine rođen je Vladimir Ćorović, srpski istoričar, profesor i rektor Univerziteta u Beogradu, član Srpske kraljevske akademije. Austrougarske okupacione vlasti osudile su ga na Banjalučkom veleizdajničkom procesu na osam godina robije. Posle oslobođenja zemlje bio je član Narodnog veća u Zagrebu i Privremenog narodnog predstavništva u Beogradu. Dela: “Istorija Jugoslavije”, “Uzajamne veze i uticaj kod slovenskih zapisa”, “Podela vlasti između Milutina i Dragutina”, “Spisi sv. Save”, “Luka Vukalović”, “Pohod Mahmut-paše Bušatlije protiv Paštrovića”, “Odnosi Austro-Ugarske i Srbije u XX veku”, “Odnosi Crne Gore sa Dubrovnikom od Karlovačkog do Požarevačkog mira”, “Ban Borić i njegovi potomci”, “Historija Bosne”, “Pokreti i dela”. Posthumno objavljeno: “Istorija Srba”, “Skripta minora”.

Vremeplov: Slobodan Selenić

U Beogradu je na današnji dan 27. oktobra 1995. godine  umro srpski književnik Slobodan Selenić, dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti, profesor na Fakultetu dramske umetnosti u Beogradu (“Prijatelji sa Kosančićevog venca”, “Očevi i oci”, “Ubistvo s predumišljajem”). 

Vremeplov: Rođen Teodor Ruzvelt

Na današnji dan 27. oktobra 1858. godine rođen je Teodor Ruzvelt, predsednik SAD od 1901. do 1909, čija je politika stvorila svetsku silu od dotad izolacionističke Amerike. Dužnost šefa države je preuzeo kao potpredsednik SAD, posle ubistva predsednika Vilijama Mekinlija 1901. Sproveo je plan za izgradnju Panamskog kanala, a za posredovanje u rusko-japanskom ratu 1905. dobio je 1906. Nobelovu nagradu za mir.

Vremeplov:  Spaljen Serveto

Na današnji dan 27. oktobra 1553. godine na lomači je kao jeretik spaljen španski lekar i teolog Migel Serveto. Spisima “Christianismi restitutio”, u kojima je odbacio hrišćansku doktrinu o Svetom trojstvu, izazvao je gnev i rimokatolika i protestanata. Na zahtev vođe švajcarskih protestanata Žana Kalvina uhapšen je u Ženevi, u kojoj se skrivao od rimokatoličke inkvizicije, i osuđen na smrt spaljivanjem.

Vremeplov: U prirodnim katastrofama poginulo 76.806 ljudi

Međunarodna federacija Crvenog krsta i Crvenog polumeseca saopštila je 27. oktobra  2004. godine  da je tokom 2003. u prirodnim katastrofama poginulo 76.806 ljudi, što je tri puta više nego u prethodnoj, 2002. godini. Do porasta ljudskih žrtava došlo je zbog ekstremnih klimatskih promena u svetu.

Vremeplov: Rođen Nikolo Paganini

Na današnji dan 27. oktobra 1782. godine rođen je italijanski muzičar Nikolo Paganini, virtuoz na violoni i kompozitor, čijoj su veštini savremenici pridavali magične moći (violinski koncerti, 24 kapriča za solo violinu, kamerna muzika).

Vremeplov: Umro Ivan III

Ruski vladar Ivan III Vasiljevič, veliki knez moskovski od 1462. i “svih Rusa” ujedinio je veliki broj kneževina, ojačao centralnu vlast i oslobodio ruska područja od Tatara umro je 27. oktobra 1505. godine. Izdao je prvi ruski zbornik zakona “Sudebnik” (1497). Zbog rodbinskih veza sa vizantijskom carskom dinastijom, smatran je naslednikom Istočnog rimskog carstva i tada se prvi put pojavila ideja o istorijskoj misiji Ruskog carstva kao zaštitnika celog pravoslavlja. 

Svi ćute, a svaka treća studentkinja seksualno uznemiravana!

Trećina studentkinja i studenata u Srbiji bila je u situaciji da zaposleni na fakultetu u njihovom prisustvu pričaju seksualne šale, gledaju ih tako da se osećaju neprijatno ili skreću razgovor sa studentskih na seksualne teme. Do ove, poražavajuće statistike, došao je Autonomni ženski centar, koji je nedavno objavio istraživanje “Mladi i iskustva seksualnog nasilja” u okviru kojeg je na adrese svih univerziteta u Srbiji stiglo više od 650 mejlova kroz koje studentska populacija zahteva adekvatnu zaštitu od seksualnog uznemiravanja. Aktivistkinje Autonomnog ženskog centra proteklih nekoliko meseci anketirale su nekoliko stotina studenata i studentkinja – mladih od 18 do 30 godina iz Beograda, Novog Sada i Niša, koji su odgovarali na pitanja o seksualnom uznemiravanju na fakultetima. Čak 30 odsto njih, ukazalo je na to da je barem jednom u životu doživelo da zaposleni pred njima pričaju priče sa seksualnom konotacijom, a neretko i da ih gledaju tako da se osećaju neprijatno.

Profesori najčešće uznemiravaju

– Najčešće su profesori ti koji seksualno uznemiravaju – ukazuje za “Blic” Sanja Pavlović, autorka istraživanja Autonomnog ženskog centra.Seksualno uznemiravanje i neprijatnosti na fakultetu u kojima se svaka treća studentkinja ili student nađu, ipak, retko kada je prijavljeno. O tome svedoče i pozivi koje su primile aktivistkinje AŽC. – Proteklih nekoliko godina s nama su kontaktirale žrtve seksualnog uznemiravanja na fakultetima. Neke od njih su bile u situacijama gde su ih profesori seksualno ucenjivali za ocenu. Ipak, većina njih se plaši da prijavi. One imaju bojazan da se obrate jer često je seksualno uznemiravanje javna tajna, te studentima retko ko hoće da pomogne i sankcioniše onog ko ih je seksualno uznemiravao – primećuje Pavlovićeva.
Prema njenim rečima, seksualno uznemiravanje od strane zaposlenih u jednoj visokoobrazovnoj instituciji može da ostavi ozbiljne psihološke posledice na žrtve. – One gube veru u sam sistem. Poverenje u sve ono što taj sistem treba da im pruži. To kroz šta prolaze je za njih neprijateljsko raspoloženje da napreduju. Povlače se u sebe, krive sebe, stalno se preispituju da li su mogle nešto drugačije da urade, postupe – navodi. Kako kaže, nema pravila u tome ko su žrtve, a ko seksualni predatori. – Fakulteti kao radno mesto predstavljaju prostor gde dolazi do velike disproporcije moći između profesora i studentkinja, koju pojedini profesori koriste za seksualno uznemiravanje – ističe Pavlovićeva.

Božović:  Sunovrat vrednosti

Sociolog Ratko Božović objašnjava za “Blic” da je činjenica da je svaki treći student, studentkinja doživeo/la seksualno uznemiravanje na fakultetu povezano sa opštim padom vrednosti, kako u društvu tako i na univerzitetu.- To ne bi trebalo da se dešava na univerzitetu. Sekusualna nepismenost je opšta posrnulost. To je deo pada u jednom popriličnom propadanju. Vi očekujete najveće vrednosti na univerzitetima, a onda dobijete nešto što je banalnost. To se dešava u instituciji koja treba da ima znanje moći i umeća, karika koja će vući društvo napred – naglašava Ratko Božović za “Blic”.Prema njegovim rečima, samim seksualnim uznemiravanjem na fakultetima neki standardi su dovedeni u pitanje. – U celoj školi vi imate obrazovanje, ali ne i vaspitanje. Moralna slika naša je vrlo sporna, nema empatije – zaključuje sociolog.

Prijavljen 101 slučaj zlostavljanja dece na internetu

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, povodom  20. novembra – Svetskog dana deteta, poručila je da je neophodno da deca budu posebno zaštićena u digitalnom okruženju, s obzirom na brojne opasnosti kojima su izložena. “Deca počinju da koriste ‘pametne’ uređaje u najranijem uzrastu, već od 4. godine života, kada još uvek nemaju sposobnost razumevanja niti selekcije sadržaja sa kojima se susreću na internetu. Zbog toga je ključno da imaju podršku i nadzor odraslih prilikom otkrivanja digitalnog sveta”, istakla je Matić, navodeći da oko 70 odsto dece predškolskog i mlađeg školskog uzrasta koristi ove uređaje samostalno. Ona je iznela podatak da je u Srbiji u poslednjih godinu i po dana Nacionalnom kontakt centru za bezbednost dece na internetu godinu prijavljen 101 slučaj koji se odnosi na kriminalno zlostavljanje dece onlajn, dok je u svetu Interpol za sedam godina registrovao 10.000 slučajeva seksualnog zlostavljanja dece putem interneta, saopštilo je resorno ministarstvo.
Državna sekretarka je pozvala građane, a posebno roditelje, staratelje i nastavnike, kao i decu i mlade, da se informišu i potraže savet o zaštiti na internetu u Nacionalnom kontakt centru za bezbednost dece na internetu, besplatnim pozivom na broj telefona 19833 ili putem internet platforme www.pametnoibezbedno.gov.rs.

Mihajlovićeva i fondacija “Jurić”: Za bolju zaštitu i edukaciji devojčica

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je u ponedeljak da se ne može govoriti o rodnoj ravnopravnosti i pravima žena, ako se ne obrati više pažnje na devojčice i njihovu zaštitu i bezbednost. Kako je saopšteno iz njenog kabineta, Mihajlovićeva je to rekla u razgovoru sa Igorom Jurićem, osnivačem Fondacije “Tijana Jurić”, s kojim je potpisala Memorandum o saradnji Koordinacionog tela i Fondacije.
“Memorandum nam je baza za sve što ćemo raditi zajedno. Ako želimo da se naše društvo razvija pravilno, moramo mnogo veću pažnju posvetiti devojčicama, da budu bolje edukovane, sigurnije i zaštićenije. Kao Koordinaciono telo, bićemo podrška, ali ćemo uključiti i međunarodne partnere koji se bave ovim temama. Jer mnogo smo jači kad radimo zajedno”- rekla je Mihajlovićeva. Igor Jurić zahvalio je potpredsednici Vlade i timu za rodnu ravnopravnost, rekavši da je današnji dan izuzetno važan za Fondaciju “Tijana Jurić” koja je za 2019. godinu među prioritetne teme postavila i zaštitu devojčica od seksualnog zlostavljanja i nasilja. “Iskustva Fondacije govore da su devojčice mnogo ugroženije, i u realnosti i na internetu. S jedne strane, ne umeju da prepoznaju kada se seksualno zlostavljanje desi, a potom nemaju hrabrosti da se nekome povere i zatraže zaštitu. Zajedno ćemo raditi na konkretnim projektima da devojčice budu bezbednije” – rekao je Jurić.

Hiljade studenata na protestu u Budimepšti

Hiljade ljudi pojavilo se u u subotu uveče na studentskom protestu u Budimpešti, zatraživši očuvanje akademskih sloboda, prenosi Tanjug. Oni traže i promenu vladine politike zbog koje je fakultet koji finansira milijarder Džordž Soroš najavio da će napustiti zemlju. Centralnoevropski Univerzitet (CEU) je ranije saopštio da će se premestiti u Beč ukoliko mađarski premijer Viktor Orban do 1. decembra ne osigura pravni okvir da fakultet nastavi da radi u Mađarskoj, prenosi Rojters.

About the Author

admin