Štrajk upozorenja u četvrtak?

Štrajk upozorenja u školama biće (čitaj; mogao bi da bude, prim. ured.) održan u četvrtak, 29. novembra, tako što neće biti prvog časa u prepodnevnoj i poslepodnevnoj smeni, piše “Danas”. Nezadovoljni odlaganjem uvođenja platnih razreda i najavljenom povišicom plata od devet odsto, sva četri reprezentativna sindikata obrazovanja razmatraju opciju da nakon štrajka upozorenja ogranizuju protest 7. decembra, a potom i da uđu u zakonski štrajk, sa skraćenim časovima na 30 minuta. Kako saznajemo, konačna odluka o štrajku upozorenja je  doneta u utorak na konferenciji za štampu četiri sindikata.
Ostaje da se vidi koliki će biti odziv, odnosno motiv nastavnika za štrajkom pošto su sindikati tražili da nastavnici u platnim razredima budu razbacani od IX pa čak do VII platnog razreda (čitaj; nejednako plaćeni za isti rad, prim. ured.). Jasno je samo jedno da korist po zaposlene neće biti nikakva, a šteta po sindikate velika. I tako se nastavlja samourušavanje sindikata, pa vlast ne mora ništa ni da radi,  nego samo da čeka i posmatra sa strane.

Ponovo razmišljaju o „šetnji” do Vlade Srbije

Polugodišnji pregovori o poboljšanju položaja prosvetnih radnika propali, kao i  uvođenje platnih razreda za 2020. godinu, pa se u četvrtak 22. novembra ponovo  pominjao štrajk upozorenja, koji bi se održao ove nedelje. Elem, predstavnici četiri reprezentativna sindikata prosvete najavili su u taj četvrtak na konferenciji za medije u Beogradu moguće organizovanje štrajka upozorenja ispred Vlade Srbije naredne nedelje zbog vesti da se uvođenje platnih razreda, koji će regulisati zarade zaposlenih u javnim službama, odlaže za 2020. godinu. Sindikalci kažu da time propadaju polugodišnji pregovori koje su vodili sa predstavnicima ministarstava prosvete, državne uprave i finansija o poboljšanju pozicije prosvetnih radnika koju bi zauzeli u platnim razredima. Naglašavaju i da su razočarani što ih niko iz tri ministarstva nije obavestio da se najavljeno usvajanje uredbe o platnim razredima odlaže za godinu dana.
Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS), ističe da im je prema sporazumu iz 2015. godine uvođenje platnih razreda obećano još od 1. januara 2016, a da je sada bez najave pomereno za 2020. godinu. Uredba je, podseća, trebalo da se donese još polovinom septembra, pa je to odlagano ceo oktobar, da bi sada u javnosti predstavnici vlasti najavljivali i njeno odlaganje za godinu dana. – Pola godine sa nama pregovaraju o njoj, nazivaju nas socijalnim partnerima i sada odjednom – tajac. Pretpostavljam da su predstavnici Vlade Srbije procenili da im se više isplati da povećaju plate nekom drugom nego prosvetnim radnicima.
Očigledno je da će uvoditi samo sektorska uvećanja zarada po profesijama, a upravo su ona dovela do toga da prosvetni radnici budu najgore plaćeni od zaposlenih u javnim službama – tvrdi Jankovićeva i dodaje da ove nedelje očekuju i prijem kod Muamera Zukorlića, predsednika Skupštinskog odbora za obrazovanje, koji je jedini odgovorio na njihov zahtev za razgovor.
Usvajanje zakona o zaposlenima u javnim službama bilo je najavljeno od nove godine, a u skladu sa tim aktom do početka 2019. trebalo je da bude doneta i Uredba o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama. Međutim, Vlada Srbije početkom meseca je odložila usvajanje zakona za godinu dana. Prosvetni radnici polagali su mnogo nade u uredbu jer su se na pregovorima izborili da veći deo njih ipak bude uvršten u željeni deveti platni razred, koji bi im doneo veće zarade. Inače, prema podacima USPRS-a, prosečna nastavnička plata u Srbiji na početku prethodne školske godine bila je 438 evra, dok su zarade osnovno i srednjoškolskog nastavnog kadra u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori za dvadesetak evra više u odnosu na ovdašnje.
Osim USPRS-a, pomenuti  skup su organizovali Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost”, Sindikat radnika u prosveti Srbije i Sindikat obrazovanja Srbije.

Predškolci  tražili povećanje od 15 odsto

Podsetimo, ove sedmice nezadovoljstvo su iskazali i predstavnici Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije. Oni su zatražili povećanje plate zaposlenih u vrtićima za 15 odsto, a ako im se zahtev ne ispuni najavili su jednodnevnu obustavu rada obdaništa ili štrajk ispred Vlade Srbije. Ljiljana Kiković, predsednica tog sindikata, istakla je u medijima da su „zaposleni u vrtićima diskriminisani”, jer je budžetom za narednu godinu za njih predviđeno povećanje plate od sedam odsto, dok su zaposleni u osnovnim i srednjim školama dobili uvećanje od devet odsto.

Gak: Ne očekujem štrajk u predškolskim ustanovama

Istovremeno se oglasio i Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu grada Beograda, koji je istakao da ne očekuje da predškolske ustanove u prestonici budu deo tog štrajka. – Prošle godine Beograd je u odnosu na uvećanje na nivou republike dodatno uvećao plate zaposlenima u predškolskim ustanovama za 10,89 odsto. Gledaćemo da to učinimo i u 2019. godini, ako bude finansijskih mogućnosti – najavio je Gak i objasnio da zaposleni u vrtićima, kao i zdravstveni radnici, na primer, nemaju zakonsko pravo na potpunu obustavu rada.

Zaposlenima u Ministarstvu sertifikati za interne kontrole sistema upravlјanja kvalitetom

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević  uručio je 26. novembra sertifikte zaposlenima u tom ministarstvu koji su prošli obuke, i položili ispit za provere sistema upravlјanja kvalitetom prema standardu SRPS ISO 9001:2015.

Izmeniti Stručno uputstvo o organizovanju takmičenja

Unija sindikata zatražila je od Ministarstva prosvete da u Stručnom uputstvu o organizovanju takmičenja i smotri ukine ograničenje da se učenik može takmičiti iz najviše dva predmeta i jednog vannastavnog oblika ili iz jednog predmeta i dva vannastavna oblika obrazovno-vaspitnog rada. „U trenutku kada se svi borimo za povećanje kvaliteta rada nastavnika i obrazovanja učenika, talentovana deca se ograničavaju u svojim željama. Često se čuju primedbe na rad prosvetnih radnika i njihovu motivisanost. Ovim stavom Stručnog uputstva se kolege koje bi želele da rade sa darovitom decom i za to su motivisani, sprečavaju. Smatramo sramnim i nedopustivim obrazloženje da bi nastavnici iskoristili takvu decu i da bi insistirali da talentovana deca idu na sva moguća takmičenja“, navodi se u dopisu Unije.

Profesorka: Učenici treba da imaju izbor

Profesorka srpskog jezika i književnosti Olivera Krupež kaže da učenici treba da imaju mogućnost da se takmiče iz onoliko oblasti koliko mogu da postignu. – Ako je to samo jedna oblast ili nijedna, to je njihov izbor, ali ako su zaista svestrani i imaju odlične ocene iz velikog broja predmeta, takmičenja su prilika da oni svoj odličan uspeh potvrde. Kako uopšte postoji đak generacije ako nije svestrana ličnost i ako se nije dokazao u više različitih polja? Sada je problem u obrazovanju što pokušava da kanališe učenike na samo jedan kolosek, što je pogubno, jer vreme u kojem živimo traži fleksibilnost, širinu i mogućnost da se jednog dana neko prekvalifikuje za bilo šta – kaže Krupež.
Smatra da deca nisu pod pritiskom nastavnika da moraju da izađu na veći broj takmičenja. Ako takvi slučajevi postoje, dodaje, to se može rešiti interno na nivou škole, s obzirom na prava roditelja i učenika. “Učenika koji je dobar lingvista i dobro poznaje strane jezike, vi ograničavate da u osmom razredu može da izađe na samo jedno takmičenje – ili iz engleskog ili iz drugog stranog jezika. To je diskriminacija koja je nepoznata u drugim okvirima. Učenici koji su dobri matematičari sigurno će dobro poznavati gramatiku, to ne isključuje jedno drugo. Prosto je neverovatno da decu prisiljavaju da se opredeljuju za prirodne ili društvene nauke. Ako samo uzmemo u obzir literarne sposobnosti i kvalitete Mihajla Pupuna i Milutina Milankovića i književne sklonosti Nikole Tesle shvatamo da prirodnjaci apsolutno ne isključuju dar za ovu oblast”, ističe Krupež.

Ognjanović: Ograničenje ima opravdanje

S druge strane, direktor Matematiče gimnazije u Beogradu Srđan Ognjanović smatra da ograničenje ima opravdanje, te da bi samo u izuzetnim slučajevima trebalo omogućiti učeniku da izađe na maksimalno tri takmičenja, ali nikako preko toga. Ističe da je bilo primera, posebno u osnovnim školama, da učenik izađe na veći broj takmičenja i da, umesto da bude prvi u oblasti koja mu najbolje ide, bude petnaesti. Dešavalo se da se istom danu organizuju takmičenja u Beogradu i Nišu, pa da učenik mora da putuje s jednog na drugo mesto, što je preveliko opterećenje. “Nastavničko veće naše škole je donelo odluku da se stručno uputstvo poštuje, osim u izuzetnim slučajevima kada imamo jako uspešne učenike ili ako su prethodne godine pobedom na republičkom takmičenju obezbedili automatski plasman na neki niži nivo. Takvim učenicima se dozvoljava da izađu na najviše tri takmičenja, uz saglasnost razrednog starešine i direktora škole”, ističe Ognjanović.

Subotica: Nastavlјa se projekat Prevencija napuštanja školovanja

Grad Subotica nastavlјa sa realizacijom projekta: „Prevencija napuštanja školovanja“ i drugu godinu zaredom iz gradskog budžeta je izdvojeno po 200.000 dinara kako bi romska deca ostala u školi. U protekle dve godine grad dodelјuje besplatne udžbenike u tri osnovne škole „Matko Vuković“, „Đuro Salaj“ i „Sečenji Ištvan“ kao jednu od mera koje lokalna samouprava sprovodi u sklopu podrške deci iz socijalno-ugroženih porodica. Direktorka Osnovne škole „Đuro Salaj“ Mimica Andrić objašnjava da im je podrška grada izutetno značajna, jer od ukupnog broja dece oko 40 odsto čine deca iz romske populacije, koja su uglavnom iz socijalno ugroženih porodica. “Besplatne knjige i školski pribor su veoma značajna pomoć porodicama. Veoma je bitno da deca završe osnovnu školu, pa onda kasnije upišu i srednju“, rekla je direktorka OŠ “Đuro Salaj” Mimica Andrić. Udžbenike su deci uručili članovi Gradskog veća zaduženi za oblast obrazovanja i socijalne zaštite, Nataša Aleksić i Ilija Đukanović. Članica Gradskog veća zadužena za obrazovanje Nataša Aleksić objašnjava da već tri godine realizuju ovaj program i da će sledeće godine nastaviti i isto tako obezbediti sredstva u lokalnom budžetu za 2019.godinu.
„Cilј nam je da se što više romske dece školuje i ostane u školskim klupama. Tri škole su uklјučene sa ovim projektom i to OŠ: „Matko Vuković“, „Đuro Salaj“ i „Sečenji Ištvan“. Da podsetim, 2016.godine grad je pred novogodišnje praznike, obradovao mališane iz vrtića „Zvezdice”, u Mesnoj zajednici „Peščara“, „Zvončica” u MZ „Novo selo” i „Zeka” i „Zlatna ribica” u „Malom Bajmoku“, koje pohađaju uglavnom romska deca. Tada su deca predškolskog uzrasta dobili paketiće u kojima je bilo bojica, flomastera, blokova za crtanje, plastelina i drugog pribora koji je neophodan za kreativne i likovne radionice“, rekla je Članica Gradskog veća zadužena za obrazovanje Nataša Aleksić. Ona je istakla da je primetno da romska deca danas više završavaju osnovnu školu, a naročito devojčice.

Subotica: Šarčević sa učenicima i direktorom nagrađene škole

Hemijsko-tehnološka škola iz Subotice osvojila je prvu nagradu Evropske fondacije za obuku u kategoriji razvoja preduzetničkih veština kod učenika za projekat proizvodnje tečnog sapuna, a sa direktorom i učenicima te škole danas je razgovarao ministar prosvete.  Ovo je prva i jedina škola iz Srbije koja je dobila ovo prestižno priznanje. Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević razgovarao je danas u Beogradu sa direktorom škole Nikolom Matkovićem, nastavnicima i učenicima Hemijsko-tehnološke škole iz Subotice. “Ovo što vi radite je vrlo perspektivno. Ovo je važna stvar za i školu i za Srbiju”, istakao je Šarčević i dodao da mladi moraju da nauče da više koriste stečeno znanje. On je ukazao i na značaj razvoja preduzetništva navodeći da je to izuzetno važna tema pre svega za mlade. “Posebno u srednjim stručnim školama, koje učenicima treba da obezbede znanja koja će im omogućiti da nastave školovanje i steknu praktične veštine zahvallujući kojima će moći da se zaposle”, naveo je ministar prosvete. Šarčević je kazao da je potrebno napraviti fleksibilnije modele, odnosno da se kroz formalno obrazovanje omogući dokvalifikacija mladih, jer je puna prekvalifikacija spor proces. On je naveo da je nedavno u Berlinu posetio Simensov trening centar i najavio da je u planu da se u Subotici otvori takav centar.
Direktor škole Nikola Matković rekao je da mladi pogrešno misle da je za biznis potrebno mnogo para i da zanemaruju da je znanje pravi kapital.
Hemijsko-tehnološka škola učestvovala je na konkursu Evropske fondacije za obuku i osvojila prvu nagradu u kategoriji preduzetništva.  Nagradu je direktoru škole, Nikoli Matkoviću, na svečanosti u Beču uručila evropski komesar za zapošlјavanje Marijana Tisen, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Evropska fondacija za obuku je ogranak Evropske komisije koji je zadužen za promociju i unapređenje obrazovanja.

“Ja biram”: Elektrotehničar obnovljivih izvora energije

Srednja Tehnička škola “Mihajlo Pupin” u Kuli je prva škola u Vojvodini koja je upisala obrazovni profil elektrotehničar obnovljivih izvora energije. Ovo zanimanje je posebno atraktivno i aktuelno za privredu jer su nakon završene srednje škole učenici osposobljeni da vrše kompletnu montažu elemenata iz obnovljivih izvora energije: fotonaponskih sistema, vetrosistema, hidro i postrojenja na biomasu.Osmakinja Sara sprema se već za završni ispit ponavljajući ovoga puta geografiju, matematiku i biologiju. Male maturante, ali i sve one koji možda za to još nisu čuli, podsećamo i na specijalno odeljenje Informaciono-referalnog centra Biblioteke u Novom Sadu, poznatijeg kao Čitaonica, gde se mogu pripremati za maturske ispite, koristiti stručnu literaturu i naučne časopise.

Poklon-izlet za najbolјe pećinačke đake

Učenici tri osnovne škole iz opštine Pećinci, koji su postigli zapažene rezultate na okružnim i republičkim takmičenjima prošle godine, za nagradu su dobili izlet. Krenuli su u obilazak Srema koji je organizovala Turistička oranizacija opštine, a finansirala sama pećinačka lokalna samouprava. Tako je 20 najuspešnijih osnovaca u Sremskoj Mitrovici obišlo Carsku palatu, Muzej Srema, Žitni trg, hipodrom, a posle toga i manastire Šišatovac i Petkovicu.

Proglašeni pobednici konkursa o običajima Podunavskih Švaba

Autorkama najbolјih pismenih radova pristiglih na konkurs „Narodni običaji Podunavskih Švaba i dobrosusedski odnosi“, koji je raspisala Fondacija za zaštitu zavičajnog nasleđa Podunavskih Švaba „Zavičajna kuća“, u subotu su u Karlovačkoj gimnaziji uručene nagrade i diplome, a ostalim učesnicima zahvalnice. Žiri je ocenio da su literarni radovi Lenke Nastasić iz Stapara, te učenica Karlovačke gimnazije Marine Todić i Nikoline Dikić, najbolјi odgovor na zadatu temu, i da njihove autorke zaslužuju da dobiju ravnopravne nagrade. To je treći konkurs Fondacije za zaštitu zavičajnog nasleđa Podunavskih Švaba „Zavičajna kuća“, kojim se, kako je rekao njen predsednik Stjepan A. Seder, teži upoznavanju mladih generacija s idejom suživota s drugim i drugačijim i doborsusedskih odnosa, na šta se u radu te organizacije stavlјa naglasak, ne bi li novi naraštaji prihvatili kosmopolitizam kao model ponašanja.  – Konkurs smo raspisali i prosledili svim bibliotekama i gimnazijama u Vojvodini i nekim fakultetima”,  kazao je Stjepan Seder. Pravo da učestvuju imali su mladi od 15 do 21 godine. U tekstu konkursa smo naznačili da stave akcenat na dobrosusedske odnose i suživot s drugim i drugačijim. Osam radova ušlo je u uži izbor, a tri su dobila nagrade.
Osim svečane dodele nagrada, Fondacija „Zavičajna kuća“ priredila je tog dana  celodnevni boravak učesnicima konkursa u Sremskim Karlovcima. U pratnji organizatora i domaćina, oni su pre podne obišli muzejsku postavku u sedištu Fondacije koja govori o životu Podunavskih Švaba pre više od dva i po veka, Kapelu mira, upoznali se s ostalim znamenitostima Sremskih Karlovaca, a potom u spomen-biblioteci najstarije srpske gimnazije razgovarali s piscem Mirkom Sebićem. Radovi nagrađeni na konkursu biće prevedeni na nemački jezik i objavlјni u najnovijem broju časopisa „Fenster“, koji izdaje Fondacija „Zavičajna kuća“. U muzičkom delu programa u Karlovačkoj gimnaziji nastupio je karlovački bend „Hercenšlus“. 

Stipendije studentima iz Sremske Mitrovice

Studenti iz Sremske Mitrovice, njih 56, kroz program stipendiranja dobiće od lokalne samouprave stipendije u iznosu od 9 i 11 hiljada dinara. Svečana dodela ugovora održana je u Skupštini grada. https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=mp_9IqJbdYQ

Položen kamen temeljac za Naučno-tehnološki park u Nišu

U narednih 14 meseci blizini tehničkih fakulteta Univerziteta u Nišu biće sagrađen Naučno-tehnološki park, vredan više od deset miliona evra. Na prigodnoj svečanosti kamen temeljac postavili su ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević, rektor Univerziteta u Nišu prof. dr Dragan Antić, gradonačelnik Niša Darko Bulatović i direktorka Evropske investicione banke za Balkan Dubravka Negre. Uz ova sredstva za izgradnju, obezbeđena od pomenute evropske banke, država Srbija će uložiti još milion evra za najsavremeniju opremu za inovativna istraživanja, najavio je ministar Šarčević. – Spona vrhunskog obrazovanja i nauke na jednoj strani, sa privredom na drugoj strani, dovodi do one srećne kombinacije u kojoj su tehnološka dostignuća i znanja u funkciji razvoja našeg društva i, svakako, podstrek za mlade da napreduju i usavršavaju se i svoju šansu vide u svojoj domovini. Posle Beograda, gde je već završen, i Novog Sada, u kojem će izgradnja biti gotova do kraja ove godine, Niš će biti treći grad u našoj zemlji koji će dobiti naučno-tehnološki park. Ulaganja naše države u izgradnju ovakvih centara dostigla su već sto miliona evra, što je najbolji dokaz da se brine o nauci i istraživanjima i ulaže u budućnost – rekao je ministar Šarčević.
Rektor Univerziteta u Nišu prof. dr Dragan Antić rekao je da je „inicijativa za izgradnju Naučno-tehnološkog parka pokrenuta još pre jedne decenije, ali da se tek danas realizuje, zahvaljujući angažovanju Vlade Srbije, grada Niša i univerziteta”, posebno naglasivši da će „u nekadašnjem Gradu elektronike biti stvoreni izuzetni uslovi za dalji razvoj tehnoloških nauka, odnosno informaciono-komunikacionih tehnologija i transfer znanja, kao najvrednijeg proizvoda”. Novi park je za dobrobit grada Niša, celog regiona jugoistočne Srbije i države Srbije, rekao je gradonačelnik Niša Darko Bulatović, koji je posebno zahvalio državnom rukovodstvu i predsedniku Aleksandru Vučiću i premijerki Srbije Ani Brnabić na velikoj podršci za izgradnju Naučno-tehnološkog parka u Nišu. Premijerka, iako je bilo najavljeno, juče zbog drugih obaveza i događanja na Kosovu i Metohiji nije bila na svečanom polaganju kamena temeljca u Nišu, ali je njen doprinos realizaciji vrednog projekta izuzetno veliki, rekao je niški gradonačelnik.
Naučno-tehnološki park u Nišu imaće petnaestak hiljada kvadratnih metara korisnog prostora, rečeno je na svečanosti, na kojoj je Dubravka Negre istakla da Evropska investiciona banka ulaže znatna finansijska sredstva u nauku i napredne tehnologije i razvoj ovog dela kontinenta. Ona je rekla da se na taj način podržava odluka Vlade Srbije o ulaganju u nauku i istraživanja da bi oni koji su najvredniji, najpametniji i najškolovaniji ostali u zemlji i doprineli da Srbija postane lider u regionu.

Kraljevo: Jubilej OŠ „Svetozar Marković“

Otvaranjem dve izložbe, najpre u Kulturnom centru „Evregrin“ pod nazivom „Srećan ti 60. rođendan Školo“, a potom i izložbom u Holu škole, danas je otpočeo je program obeležavanja ovog značajnog jubileja kraljevačke osnovne škole „Svetozar Marković“. Škola je počela sa radom 28. novembra 1958 godine uoči, tаdаšnjeg velikog prаznikа, Dаnа Republike u stаroj zgrаdi Muzičke škole nа mestu gde se dаnаs nаlаzi zgrаdа Skupštine grada. Početаk rаdа je bio izuzetno težаk, u neuslovnim i dotrаjаlim prostorijаmа bez nаjosnovnijih učilа, tаko dа je bilo potrebno uložiti mnogo nаporа zа stvаrаnje osnovnih uslovа zа rаd. Tadašnji mlаd i energičаn kolektiv, predvođen prvim uprаviteljem Škole, Verom Perović, nаstаvnikom srpskohrvаtskog jezikа i književnosti, brzo je počeo dа beleži zаpаžene rezultаte. Školа je izvodilа rаd sа 850 učenikа, jednim odeljenjem zа mentаlno zаostаlu decu, jednim odeljenjem zа gluve, kаo i četiri odeljenjа zаbаvištа predškolske dece.
Od tada pa do danas školu je pohađalo oko desethiljada đaka a mnogi od nji postali su poznati štirom zemlje i van njenih granica po svojim životnim i radnim rezultatima. Ovu školu su, između ostalih, pohađali glumci Mаrko Nikolić, Ivаn Bekjаrev, Lidijа Vukićević, muzičаri Lаzаr Ristovski ( klаvijаturistа „Bijelog dugmetа“ i „Smаkа“), Momčilo Stаnojević (prvа violinа Nаrodnog orkestrа RTS-а), Zorаn Stojаnović Kepа (bubnjаr grupr „Smаk“), pesnici Milomir Krаgović i Miloš Milišić, sportisti Drаgаn Todorić (bivši košаrkаš i višedecenijski direktor KK „Pаrtizаn“) , Milovаn Bogojević Kime (trener košаrkаšа „Sloge“ i „Pаrtizаnа“), Dragan Arsić- Arso (košarkaš KK Sloge i Borca iz Čačka) Živorаd Jаćović (košarkaš KK „Slogа“), Nikolа Lepojević (košаrkаš „Sloge“ i „Crvene zvezde“), Nenаd Kovаčević (fudbаler „Crvene zvezde“ i držаvne reprezentаcije), dr Ljubišа Jovаšević (ortoped i profesor Univerzitetа) i mnogi drugi.
Đaci ove škole i danas prednjače u mnogobrojnim takmičenjima na gradskom, regionalnom i nacionalnom nivou. Pomenimo samo, primera radi, da je hor škole , koga godinama sa uspehom vodi profesorka Dragana Milićević, nа Festivаlu horovа dece i mlаdih „FEDEHO“ maja meseca 2018. godine u Beogrаdu, osvojio prvu nаgrаdu u kаtegoriji rodoljubivih pesаmа sa kompozicijom „Oj, Srbijo“, koju je komponovаlа nаstаvnice muzičke kulture u ovoj školi Ivаnа Obrаdović.
Izložba upriličena u ponedeljak u Holu škole bila je prilika i za dirljivi susret nekadašnjih i sadašnjih nastavnika ove škole, koji su , zajedno , uz neizbežne kometare odgledali izložbu o istorijatu ove ustanove čiji su autori profesori istorije Vukašin Dedović i Ana Milutinović. Proslava jubileja Osnovne škole „Svetozar Marković“ iz Kraljeva je nastavljena u utorak 27.novembra, predstavljanjem školskog lista „Osvit“ u kraljevačkoj biblioteci „Stefan Prvovenčani“ a završava se u petak u bioskopu multimedijalnog centra „KVart“ kulturno-umetničkim programom „Susret generacija“.

Kosovska Mitrovica: Studenti protiv taksi

Na prvom Zboru studenata Univerziteta u Prištini, sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, iskazana je solidarnost sa narodom KIM, i protivljenje uvođenju taksi, saopštio je juče Studentski parlament. U saopštenju se navodi je da se studenti solidarišu sa narodom Kosova i Metohije “u ovim teškim trenucima” i da svojim prisustvom dokazuju da dele istu sudbinu.

Vremeplov: Umro  Đura Jakšić

Na današnji dan 28. novembra   1878. godine umro je Đura Jakšić, najveći liričar srpskog romantizma i jedan od najdarovitijih slikara 19. veka. Pored poezije, koja je najvrednija u njegovom književnom opusu, pisao je pripovetke i herojske poeme (“Na Liparu”, “Ponoć”, “Padajte braćo”, “Otadžbina”, “Seoba Srbalja” “Stanoje Glavaš”).

Vremeplov:  Rođen Fridrih Engels

Nemački filozof Fridrih Engels, jedan od osnivača naučnog socijalizma i najbliži saradnik Karla Marksa rođen je 28. novembra 1820. Osnovne postavke materijalističkog poimanja sveta izložio je u delu “Anti-Diring”, a u saradnji s Marksom napisao je “Nemačku ideologiju” i “Manifest komunističke partije”. 

Vremeplov: Rođen Vilijam Blejk

Engleski slikar, bakrorezac i pisac Vilijam Blejk, pesnik intuicije i mašte rođen je 28. novembra  1757. Književnu slavu stekao je zbirkama pesama “Pesme iskustva” i “Pesme nevinosti”, a kao slikar poznat je po 21 ilustraciji za “Knjigu o Jovu” i ilustracijama Čoserovih “Kanterberijskih priča”. Njegova poezija postala je poznata i cenjena tek krajem XIX veka i znatno je uticala na brojne pesnike, posebno nadrealiste.

Vremeplov:  Magelan uplovio u Pacifik

Na današnji dan 28. novembra 1520. godine portugalski moreplovac Fernando Magelan uplovio je u Pacifik, prošavši iz Atlatskog okeana kroz moreuz koji sada nosi njegovo ime.

Vremeplov: Afera Vikiliks

Listovi Njujork tajms, Gardijan, Mond, Špigel i el Pais objavili su na današnji dan 28. novembra 2010. godine   na svojim internet sajtovima hiljade poverljivih dokumenata američkih tajnih službi, pisanih izrazito “nediplomatskim jezikom” iz kojih se vide stavovi Vašingtona o brojnim svetskim liderima, što je izazvalo oštru reakciju Bele kuće i Pentagona i burne reakcije širom sveta. Tekstovi su preneti sa Internet sajta Vikiliks čiji je osnivač australijski državljanin Džulijan Asanž.

Vremeplov: Rođen  Rubinštajn

Na današnji dan 28. novembra 1829 godine  rođen je ruski klavirski virtuoz i kompozitor Anton Grigorjevič Rubinštajn, osnivač Konzervatorijuma u Petrogradu. Pripadao je tzv. kosmopolitskom pravcu, nasuprot “Velikoj petorici”. Komponovao je opere, klavirske kompozicije, solo pesme.

Vremeplov: Prva skupština na osnovu zakona

Na zahtev opozicionih vođa obrenovićevaca i liberala u kneževini Srbiji 28. novembra  1858. godine je sazvana skupština, prva u parlamentarnoj istoriji Srbije koja je sazvana na osnovu posebno usvojenog zakona. Ranije skupštine zasnivale su se na običajnom pravu. Svetoandrejska skupština čije je zasedanje počelo 30. decembra izvršila je smenu dinastija u Srbiji – zbačen je Aleksandar Karađorđević, a na srpski presto je vraćen Miloš Obrenović.

Vremeplov: Hatišerif o autonomiji Srbije

Na današnji dan 28. novembra 1830. godine u Beogradu na Tašmajdanu u prisustvu kneza Miloša i beogradskog paše svečano je pročitan hatišerif turskog sultana Mahmuda II o autonomiji Srbije. Turci su nakon toga prodali svoja imanja Srbima i napustili Beograd.

Stevanović: Manjak socijalnih radnika ugrožava dečja prava

Gotovo polovina dece u Srbiji prima neku vrstu socijalne pomoći, a takozvane mere štednje i zabrana zapošlјavanja profesionalaca dovele su do toga da su ugrožena brojna dečja prava. U domovima zdravlјa širom naše zemlјe u ovom trenutku nedostaje čak 250 pedijatara, a razvojna savetovališta ima svega 36 od 159 opština u Srbiji, savetovališta za mlade rade samo u 40 domova zdravlјa od 151, koliko ih ima, a mnoge pravosudne sudske odluke ne mogu se izvršiti jer u nekim centrima za socijalni rad nema psihologa. Ovo su samo neki od zaklјučaka u „Posebnom izveštaju zaštitnika građana o stanju prava deteta u Srbiji”, koji je predstavlјen javnosti, a kako je na konferenciji za novinare istakla Gordana Stevanović, zamenica ombudsmana za prava deteta, nadležnim institucijama upućeno je čak hilјadu preporuka za unapređenje prava dece kako bi se ovi problemi otklonili ili barem ublažili.
“Zaštitnik građana već godinama upozorava da postoji manjak profesionalaca u ustanovama gde borave deca. Ilustrativni dokaz te teze jesu centri za socijalni rad, u kojima je broj stručnih saradnika već duže vreme isti ili manji, a broj slučajeva kojima se bave dramatično raste. Tako je u Gradskom centru za socijalni rad u Beogradu broj prijavlјenih slučajeva nasilјa 2015. godine bio 4.443, a 2017. godine skoro dupliran – 8.693. Više od trećine ovih slučajeva odnosi se na nasilјe nad decom, a u nekim odelјenjima Gradskog centra za socijalni rad jedan voditelј slučaja radi sa čak sto slučajeva nasilјa”,  istakla je Gordana Stevanović.
Pošto centrima za socijalni rad nedostaju psiholozi i drugi stručni radnici, često se dešava da ne mogu da se ispoštuju brojne sudske odluke, kao što je viđanje drugog roditelјa nakon razvoda. Iako roditelјski odnos ne prestaje nakon razvoda braka, na adresu zaštitnika građana stigao je veliki broj pritužbi koje se odnose na neizvršavanje pravosnažnih presuda o vršenju roditelјskog prava, održavanju ličnih odnosa sa roditelјem sa kojim dete ne živi i predaji deteta. Preciznije rečeno, svaka osma pritužba koja je prošle godine upućena zaštitniku građana za prava deteta odnosi se na kršenje prava deteta na održavanje ličnih odnosa sa roditelјem sa kojim ne živi.

Broj siromašne dece raste iz godine u godinu

“Broj siromašne dece u Srbiji raste iz godine u godinu, a u 2017. je čak četvrtina dece bila u riziku od siromaštva. U ukupnom broju dece koja se nalaze na evidenciji centara za socijalni rad najviše je materijalno ugroženih mališana. Zbog bede i nemaštine, svako deseto dete u Srbiji uklјučeno je u dečji rad, a radna zloupotreba dece prisutnija je u seoskim i siromašnim sredinama. Čak tri odsto dece u našoj zemlјi radi u uslovima opasnim po život, odnosno na ulici, čime sebe stavlјa u rizik da postane žrtva trgovaca lјudima i seksualne eksploatacije. Nažalost, retko se dešava da škola obavesti gradski centar za socijalni rad da dete ne dolazi na nastavu, da vreme provodi na ulici u prošnji ili da „radi” na prometnim gradskim saobraćajnicama”, naglasila je Gordana Stevanović,  zamenica zaštitnika građana za prava deteta.

U posebno teškoj situaciji romska deca

Statistika govori da svega pet odsto romskih učenika završi srednju školu, a do fakultetske diplome stigne svega 0,7 odsto Roma. Iako su u opštoj populaciji zastuplјeni sa tri odsto, Romi čine čak trećinu učenika u specijalnim školama. Čak 17 odsto romskih devojčica stupi u brak pre 15. godine, a polovina njih uda se pre punoletstva. Stopa rađanja kod romskih adolescentkinja sedam puta je veća nego u opštoj populaciji.

Zaštita dece od nasilјa prepuna paradoksa

“Zaštita dece od nasilјa i dalјe je prepuna paradoksa, pa su kazne za nasilјe nad decom blaže ako je to nasilјe učinjeno nad decom starijom od 14 godina nego nad mlađom decom, a za nedozvolјene polne radnje moguće je izreći i novčane kazne. I dalјe se dešava da dete koje je žrtva nasilјa prođe kroz torturu od strane sistema – meni je u živom pamćenju ostala devojčica koja je bila žrtva seksualnog nasilјa i koju su čak sedam puta ispitivali različiti pravosudni činovnici. Nakon sedmog svedočenja zaklјučili su da njen iskaz nije autentičan, jer devojčica pokazuje odsustvo emocija kada priča o tom nasilјu”, rekla je Gordana Stevanović.

Vršnjačko nasilјe rasprostranjeno u školama

U izveštaju zaštitnika građana upozorava se i da je vršnjačko nasilјe široko rasprostranjeno u školskom okruženju – podaci govore da je čak 44 odsto đaka doživelo nasilјe, a dečaci su češći počinioci nasilјa. Deca su izložena nasilјu i u digitalnom prostoru – skoro dve trećine učenika osnovnih škola i 84 odsto đaka srednjih škola bilo je izloženo barem jednoj neprijatnoj epizodi na internetu.

By admin