Vesti – 30.11.2018.

Projekat Finac Erasmus  jača kapacitete javne uprave

Projekat Finac Erasmus, koji na master program, na četiri fakulteta upisuje prve godine 103 službenika javne uprave, ima za cilj da doprinese jačanju kapaciteta zaposlenih u javnoj upravi. Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić poručio je na predstavljanju projekta da samo dobro obučeni i motivisani kadrovi mogu da obezbede efikasnost koja je potrebna za širi društveni razvoj.
U utorak  27. oktobra predstavljen projekat će doprineti unapređenju znanja i veština službenika angažovanih na poslovima finansijskog menadžmenta, kontrole i menadžerskog rukovodstva, a u cilju implementacije 32 poglavlja u procesu pristupanja EU zemalja regiona.
Govoreći o programu Finac Erasmus, Ružić kaže da je važan u sklopu orijentacije Vlade Srbije, te da ima za cilj da ojača kapacitete zaposlenih u javnoj upravi, kako na centralnom, tako i na lokalnom nivou. Naveo je da su u okviru programa oformljeni akreditovani programi maserskih studija na četiri fakulteta, na FON-u, FEFA, Državnom univerzitetu u Novom Pazaru i Ekonomskom fakultetu u Kragujevcu. “Program stipendira prvu godinu za 103 polaznika, koji već rade u javnoj upravi, a po završetku programa službenici imaju obavezu transfer znanja svojim kolegama i zadržavanja u javnoj upravi najmanje dve godine, čime se obezbeđuje jačanje kapaciteta zaposlenih u javnoj upravi”, naveo je Ružić.
Projekat je regionalnog tipa, a regionalni partner za implementaciju projekta je Albanija.

Popović: Program Finac Erasmus primer dobre saradnje

Koordinator programa je Univerzitet u Beogradu, a rektor tog Univerziteta Ivanka Popović navela je da je program primer dobre saradnje između državnih organa i akademske zajednice u Srbiji. Dodaje da program, poštujući kvalitet kadrova koje ima Srbija, pomaže polaznicima da steknu dopunsko znanje koja su neophodna za unapređenje naše zemlje, približavanje EU i sprovođenje reformi. Smatra da univerziteti moraju više da budu prisutni u javnom životu i da budu podrška promenama koje očekuju naše društvo.
Dekan FON-a Milija Suknović naveo je da ugovor o saradnji između tog fakulteta i Ministarstva državne uprave i javne samouprave postoji od 2012. godine, te da se ovim programom dosadašnja saradnja podiže na viši nivo. “Cilj programa je da omogući zaposlenima u finansijskoj, računovodstvenoj, revizorskoj i kontrolnoj službi javne uprave da unaprede svoja znanja oslanjajući se na računarske alate i aplikacije”, kaže Suknović i dodaje da program podrazumeva interaktivnu nastavu iz oblasti kontrole, javnih finansija, programskog budžetiranja.

Poznati prvi finalisti Takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju

Takmičenje koje organizuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja ušlo je u završnu fazu. Počelo je pre 7 meseci. Tada je bilo više od 100 timova. Posle 4 kruga ocenjivanja, ostalo ih je 12. Posle prvog polufinala, održanog u Master centru Novosadskog sajma, na kojem je svoje inovacije predstavilo pet timova iz Beograda i jedan iz Futoga, poznato je koja tri tima će svoje inovacije predstaviti i u finalu, 21. decembra. To su Skrobikus (Inovativni postupak dobijanja oksidovanog skroba za izradu adhezivnih materijala u ambalažnoj i građevinskoj industriji), BioTehTim (Protočni bioreaktor za jednokratnu upotrebu) i Klaster Dermanysus galinae (Smeša koja sadrži parafinsko ulje kao insekticidno i akaricidno aktivno jedinjenje).
Timovi Pirate art (Estetske obloge), Plativoo (digitalno sanduče za račune; tim iz Futoga) i Kafe Kap (Mašina za pakovanje espreso kafe u kapsule), svoj plasman od 7. do 12. mesta saznaće posle drugog polufinala koje će biti održano u petak u Kruševcu. I na tom polufinalu, za tri mesta u finalu, boriće se šest ekipa. Inovacije koje su stigle do polufinala su iz različitih oblasti, a u prvom polufinalu ocenjivao ih je žiri u kojem su bili: dr Tibor Sabo, pomoćnik Ministra za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj, Mihailo Vesović potpredsednik Privredne komore Srbije, Dr Nataša Milojević, savetnica u Zavodu za intelektualnu svojinu, dr Vladimir Crnojević, direktor Biosens instituta, dr Dušan Dobromirov, FTN, i Stefan Stojačić, reprezentativac u basketu 3 na 3, osvajač titule svetskog i evropskog juniorskog šampiona.

Radionica “Budi i ti vajar” u okviru izložbe “Solunci”

Radio-televizija Vojvodine i Aukcijska kuća “Srbinovski” organizovali su izložbu skulptura i slika “Solunci”, vajara i slikara Milana Trkulje, a povodom 100 godina od završetka Prvog svetskog rata i prisajedinjenja Vojvodine Srbiji.  U okviru izložbe, za najmlađe posetioce priređena je radionica na temu “Budi i ti vajar”.  https://www.youtube.com/watch?v=d3bJ2GeWhRg

Otvorena Kancelarija za mlade u Bačkoj Topoli

Mladi Bačke Topole dobili su nedavno prostor i institucionalni okvir za svoje ideje i akcije. Kancelariju za mlade otvorio je pomoćnik pokrajinskog sekretara za sport i omladinu Dragan Milić, u prisustvu predsednika Skupštine opštine Bačka Topola Saše Srdića, člana Nacionalne asocijacije kancelarija za mlade Daneta Mandića, člana opštinskog veća za sport i omladinu Ognjena Despotovića, za socijalna pitanja Armina Farkaša, predstavnika drugih opštinskih i pokrajinskih organizacija. Koordinator bačkotopolske kancelarije Miloš Mastilović zahvalio se svima koji su pomogli da se ideja o organizovanju mladih ostvari. Ideja o formiranju kancelarije u Bačkoj Topoli začeta je u decembru 2016. godine i od tada se, uprkos mnogobrojnim teškoćama, permanentno radilo na njenom pripremanju, podsetio je Dragan Milić, a samo otvaranje Kancelarije za mlade je rezultat tih aktivnosti.  Ognjen Despotović je uveren da će aktivisti kancelarije svojom energijom, želјom, volјom, a pre svega privrženošću prema svom gradu i lokalnoj zajednici uspeti u kreiranju politike napretka i kvalitetnijeg života. Lokalna uprava će nastaviti da pomaže koliko god bude u mogućnosti i velika je stvar da su mladi dobili svoje mesto za druženje i odlučivanje o svojim idejama i novim projektima –  naveo je Saša Srdić, predsednik Skupštine opštine Bačka Topola.
U Vojvodini je ustanovlјeno 37 kancelarija za mlade, a na području Srbije više od 130.

Opština Beočin dodelila stipendije odlikašima

Opština Beočin dodelila je stipendije odličnim učenicima srednjih škola, na svečanosti u Velikoj sali Skupštine opštine, u prisustvu đaka i roditelјa. Srednjoškolci su potpisali ugovore o stipendiranju u školskoj 2018/19. godini, a osim odličnog uspeha, uslov je bio da učenici imaju prebivalište na teritoriji opštine Beočin. Uslove je ispunilo devet učenika koji su dobili mesečne stipendije u iznosu od po 5.000 dinara, a ugovore je potpisao predsednik Opštine Beočin Mitar Milinković, koji je i čestitao učenicima na odličnim rezultatima i poželeo još puno uspeha u dalјem školovanju. Stipendije su dobili učenici koji pohađaju Srednju saobraćajnu školu „Pinki”, Elektrotehničku školu „Mihajlo Pupin”, Srednju medicinsku školu „7.april”, gimnazije „Svetozar Marković”, „Jovan Jovanović Zmaj” i „Isidora Sekulić”, sve u Novom Sadu. Na ovaj način lokalna samouprava je olakšala srednjoškolcima, ali i njihovim roditelјima školovanje van Beočina.

“Terenac” – časopis za ljubitelje prirode

Ljubitelji prirode imaju priliku da prelistaju treći broj časopisa “Terenac” koji izdaje Naučno-istraživačko društvo studenata biologije i ekologije “Josif Pančić”. Časopis izlazi jednom godišnje, i posvećen je zaštiti prirode. Besplatno ga dele po školama, a dostupan je i na njihovom sajtu u elektronskom formatu. Ova ekipa mladih studenata Prirodno-matematičkog fakulteta kroz svoj časopis želi da predstavi brojne vesti i zanimljivosti na polju biologije i ekologije, i to iz ugla mladih stručnjaka, aktivista i ljubitelja prirode. “Časopis predstavlja prvenstveno udruženja, kao što je i naše “Josif Pančić” koji se bavi aktivnom zaštitom prirode, takođe predstavlja druge organizacije, institucije i pojedince koje svojim aktivnostima doprinose zaštiti prirode i životnoj sredini i svojim radom ukazuju na probleme sa kojima se susrećemo u okviru ovih oblasti”, kaže Dunja Vukčević, glavna urednica časopisa “Terenac”.
Pored stalnih rubrika kao što su “Terenac na delu”, “Inicijativa” i dr. u rubrici “Pod zaštitom države”, Centralnu temu ovogodišnjeg broja zauzima tekst profesora Ratka Ristića sa Šumarskog fakulteta. “On pokušava na što jasniji način da dokaže zašto su derivacione hidroelektrane loše po Srbiju, zašto su neisplative za konstruisanje i zašto je to zapravo jedna velika greška koju mi radimo i jedno kriminalno delo protiv naše prirode”, kaže Mirko Šević, saradnik na časopisu “Terenac”. Kako kažu, ciljna grupa su im pre svega mladi, kako studenti, tako i srednjoškolci, koje žele da zainteresuju sve da se jednog dana posvete biologiji i zaštiti prirode. https://www.youtube.com/watch?v=XhkuNdbzPzE

U ZOO vrtu Palić otvoren likovni konkurs “Mladunče lava”

Zološki vrt na Paliću otvorio je likovni konkurs pod nazivom “Mladunče lava”, u čast svog najnovijeg žitelјa. Naime, zoološki vrt je bogatiji za malu lavicu koja je rođena pre skoro dva meseca i dobila je ima Kiara, po crtanom liku iz popularnog animirnog filma “Kralј lavova”. Mladunče je privuklo veliku pažnju javnosti i mnogi posetioci vrta pokušavaju da ga vide. “Mala lavica sada ima više od mesec i po dana i lepo napreduje, s obzirom da je jedino mladunče i da nema konkurenciju oko hrane. Takođe, počela je da provodi mnogo više vremena napolјu”, rekla je portparolka Zološkog vrta na Paliću Vesna Davidović.
Nakon poziva Zološkog vrta na Paliću da građani predlože ime za malu lavicu koja je milјenica mnogih, od 14 izabranih predloga i skoro 2.000 glasova ubedlјivo je pobedilo ime Kiara sa 459 glasova.  “Nadamo se da će kao i njena imenjakinja iz crtanog filma “The Lion King” biti razigrano mladunče. Zoo vrt Palić vam se zahvalјuje što ste učestvovali u izboru imena i poziva vas da dođete i upoznate malu Kiaru”, kaže Davidović. Članovi čopora sada imaju po šesnaest godina, a u Zoološkom vrtu se nadaju da će lavica Kiara u budućnosti biti mlada majka i da će imati više mladunaca.
Likovni konkurs pod nazivom „Mladunče lava“ biće otvoren do 5. decembra, a svi zainteresovani mogu da pošalјu svoj crtež male lavice Kiare na adresu Zoo vrta (Krfska 4) ili putem i-mejla na adresu office@zoopalic.co.rs. Inače, svi koji žele da posete Kiaru i ostale stanovnike Zoo vrta, od danas to mogu da učine u novom terminu, od 9 do 15 časova.

SPENS: Održani Mama biznis fest i Mamin bazar

Bogata ponuda hrane, rukotvorina, ali i usluga obeležili su četvrti „Mama biznis-fest”, koji je u subotu održan na Spensu. Osim te manifestacije,u nedelju  je organizovan i 12. „Mamin bazar” na kojem su svi, doduše ne toliko brojni posetioci, mogli pazariti polovnu obuću i odeću po veoma povolјnim cenama. Obe manifestacije tradicionalno je organizovalo Udruženje „Mame Novosađanke”, čija je portparolka Svetlana Bogićević kazala da svim mamama preduzetnicama veoma znači to što na jednom mestu mogu ponuditi svoje proizvode i usluge koje inače mogu prodavati uglavnom samo putem interneta.  – To je odličan način da ono što rade prikažu, ali i da se međusobno povežu i sarađuju, i to je klјučan faktor zbog kojeg i organizujemo obe manifestacije – objasnila je Svetlana Bogićević. – One ovde mogu i da čuju neke nove informacije od svojih koleginica, a taj momenat povezivanja je možda jednako bitan koliko i plasiranje robe i usluga. Imajući u vidu broj izlagača oba dana, jasno je da je potreba za organizovanjem manifestacija velika.
Na „Mama biznis-festu” posetioci su mogli da vide, probaju, kupe i naruče domaća peciva, začine, medenjake, kolače, domaći ratluk, med, proizvode od spelte, kolače bez glutena i tome slično. Osim toga, na njihovim štandovima bili su izloženi i prirodna kozmetika, novogodišnji ukrasi i dekoracija, ručno rađene lutke, grnčarija, hekleraj i još mnogo toga. Između ostalog, promovisana je i usluga masaže, ples za decu i mlade, školice stranih jezika i fotografisanja. Održane su i edukativne i kreativne radionice, a posetioce je zabavlјao di-džej. U okviru „Maminog bazara” juče je oko 110 mama prodavalo polovne stvari, a po rečima Svetlane Bogićević, to je bila odlična prilika da se sugrađani za male pare opreme za predstojeću zimu. Članice Udruženja „Mame Novosađanke” su, osim polovne obuće i odeće, prodavale, poklanjale i razmenjivale i polovne igračke, bebi-opremu i knjige, a sve to po cenama već od 100 dinara. Posetioci su se zabavlјali uz muzičke izvođače, male i velike plesače, mačevaoce i animatore za decu.
Obe manifestacije bile su humanitarnog karaktera, te su mame prikupile deo novca za lečenje Jovane Štikovac, i za muža jedne od njihovih članica koji se nedavno razboleo. Osim toga, skuplјala se odeća i obuća za decu, mlade i odrasle u Domu u Veterniku, a kako smo saznali, veliki broj onih koji su posetili manifestacije dao je svoj doprinos. 

Odbojkaši u poseti školi “Branko Radičević”

Udruženje građana “NAŠ ZDRAV GRAD”, uz podršku odbojkaškog kluba “Vojvodina”, su u osnovnoj školi “Branko Radičević” u Novom Sadu, održali predavanje deci petih razreda, na temu sporta, o dobrim i korisnim stvarima koje sport sa sobom nosi. Kako kroz razvoj i pobolјšanje zdravlјa, tako i kroz razvoj socijalnih veština, timskog duha, saradnje, moralnih vrednosti i dr. Predavači su bili predsednik UG “Naš zdrav grad” Vladimir Šiška, generalni direktor OK “Vojvodina” Nikola Salatić i aktivni igrač OK “Vojvodina” Pavle Perić.  Osim predavanja donirane su odbojkaške lopte za trening, profesionalne odbojkaške lopte za utakmice kao i odbojkašku mrežu. 
 “Mi imamo za cilј pobolјšanje kvaliteta života građana u našem gradu, u svim aspektima života, pa tako i u sportu i zato smo danas došli kod vas u školu da vam ukažemo na sve lepe stvari koje bavlјenje sportom sa sobom nosi, kao i da vam doniramo ove lopte i mrežu za odbojku. Ali ja kao bivši đak ove škole, smatram da danas ništa ne dajemo nego samo vraćamo delić onoga što je ova škola pružila, kao i ovaj grad svima nama”, rekao je Vladimir Šiška predsednik UG “Naš zdrav grad” priliko uručenja lopti i mreže školi.
Generalni direktor OK “Vojvodina” Nikola Salatić je istakao da je bavlјenje sportom jako važno za učenike, ali je isto tako važno i obrazovanje.  Fizički i psihički umor potiru jedan drugog, pa tako kada se umorite od učenja vi idite da se bavite sportom i obrnuto. Pravi primer je naš igrač koji je ovde sa nama, Pavle Perić, koji je uspešan sportista i dobar student.” – naglasio je Salatić. “Ovom akcijom smo postigli maksimalan efekat, osećam potrebu da se zahvalim organizatorima akcije iz UG “Naš zdrav grad” i OK “Vojvodina”, na korisnom predavanju i sportskim poklonima i voleo bih da ovakvu ili sličnu akciju ponovimo.” – rekao je Direktor OŠ “Branko Radičević” Aleksandar Maletin.

OŠ “Sveti Sava” u Bačkoj Palanci decenijama bez fiskulturne sale

Fizičko vaspitanje u Osnovnoj školi ”Sveti Sava” u Bačkoj Palanci održava se u neadekvatnim uslovima, jer ne postoji fiskulturna sala.  Dok generacije đaka, decenijama slušaju obećanja, početak izgradnje sale, još nije na vidiku.  https://www.youtube.com/watch?v=AlfLaAWMMzc

Otvorena izložba o Mihailu Petroviću Alasu

Povodom 150 godina od rođenja Mihaila Petrovića Alasa, u Gradskom muzeju Subotica otvorena je izložba u čast našeg najvećeg matematičara, ali i ribolovca, muzičara, književnika i velikog svetskog putnika. Izložbu su organizovali Srpska akademija nauka i umetnosti, Društvo matematičara Srbije i Društvo matematičara Subotice. Izložba o životu i radu Mihaila Petrovića Alasa donosi priču o njegovom privatnom životu, stručnom, naučnom, prosvetnom i književnom radu. Pripadao je maloj skupini od osam profesora koji su bili prvi profesori na Univerzitetu u Beogradu, a koliko je njegov naučni rad bio značajan, dovoljno govori “Matematičko geneološko stablo” na kojem se nalazi oko 900 njegovih naučnih potomaka. “Veliki su matematičari koji su naslednici njegovog dela, brojni su doktoranti koje znamo, poput Tadije Pejovića, Jovana Karamate,
Dragoslava Mitrinovića koji je osnovao čuvenu Matematičku biblioteku, koja je bila vrlo bogata i koja je mnoge od nas obradovala svojim izdanjima tokom studija. Dakle, mnogi su naslednici naučnog dela Mihaila Petrovića Alasa i ovde je izložen jedan veliki spisak njegove naučne dece, ali i svih onih oblasti kojima se bavio tokom života. Za njega kažu da je bio tih, skroman, čovečanski jednostavan i nadčovečanski obdaren, a tome u prilog ide i činjenica da je dva puta uzastopno bio biran za studenta generacije na Sorboni, iako je bio jedini stranac”, rekla je Ljubica Kiselički, ispred Društva matematičara Subotice. Na “geneološkom stablu” urezano je i ime dr Zagorke Lozanov Crvenković, koja je, kako je sama istakla, jedna od brojne dece Mihaila Petrovića kojim se današnji matematičari izuzetno ponose. “Mika je bio renesansni čovek, enciklopedista koji se mnogo čime bavio i ljudi tog vremena su zaista bili veliki naučnici, intelektualci, ribolovci, muzičari koji su uživali u životu. Danas je to daleko teže, jer se nauka u međuvremenu toliko razvila da je gotovo nemoguće da jedan čovek sve to postigne. Izložba je prelepa i veoma mi je drago što i mi matematičari možemo da budemo zanimljivi, jer su matematika i umetnost oduvek bile duboko povezane. Mnogo radova je rađeno baš na tu temu, čime se ukazivalo da je matematika prisutna u umetnosti, a koliko je matematika umetnost, to znaju samo oni koji je vole i koji se njome bave”, poručila je dr Lozanov Crvenković.
Čast da otvori izložbu pripala je dr Siniši Crvenkoviću, redovnom profesoru Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, koji je tom prilikom podelio jednu anegdotu sa prisutnima o važnosti dela našeg najvećeg matematičara. “Među Mikinim studentima i doktorantima bio je i Sima Marković, drugi sekretar Komunističke partije Jugoslavije. Sima je želeo da se bavi politikom i to je saopštio Miki, rekavši da više ne želi da bude profesor na Univerzitetu. Mika je to prihvatio, a oni koji poznaju istoriju, znaju da je u to vreme Komunistička partija u Jugoslaviji bila proganjana. Zašto je to važno? Zato što je Sima Marković tada dopao robije i jednom prilikom, kada je princ Đorđe Karađorđević obilazio zatvore, Sima ga je zamolio da mu profesor Mika Alas pošalje svoju najnoviju knjigu “Fenomenologiju”. Sticajem okolnosti, rodbina Markovića je kasnije poklonila njegove knjige Departmanu za matematiku u Novom Sadu i ja sam imao priliku da na knjizi pronađem pečat cenzora koji je pregledao knjigu u zatvoru, pre nego što će je proslediti Simi Markoviću na čitanje”, ispričao je Crvenković.

Dva jubileja Studentskog doma u Zrenjaninu

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac, sa saradnicima, posetio je Studentski dom „Mihajlo Predić dr Miša“ povodom obeležavanja jubileja. Osoblјe i studenti ovog doma, naime, obeležavaju 55 godina od početka rada ove ustanove, i 100 godina od rođenja dr Mihajla Predića, po kojem nosi ime. -U veoma lepoj atmosferi obeležavamo jubilej, 55 godina osnivanja Studentskog doma u Zrenjaninu, a to su pristojne srednje godine, kako bi se reklo. Ovo je i dobra prilika da sagledamo šta je sve urađeno i šta bi još trebalo da učinimo da bi položaj studenata bio što bolјi. U ovom zdanju boravi 208 mladih lјudi, koji nisu žitelјi Zrenjanina, ali mi bismo voleli da oni ovde ostanu. Slušam mnogo priča o tome da mladi odlaze iz Zrenjanina, ali mogu sa sigurnošću reći i da veliki deo onih koji ovde dođu na studije, i ostanu u gradu na Begeju – rekla je upravnica Studentskog doma Tanja Dulović, prilikom prijema delegacije Grada Zrenjanina, u kojoj su pored Santovca, bili pomoćnici gradonačelnika Simo Salapura i Duško Radišić. Ona je podsetila na činjenicu da je tokom 55 godina rada kroz dom prošlo na hilјade mladih lјudi. -Dom je u početku imao 243 stanara, većinom u trokrevetnim sobama, ali je renoviranjem kapacitet smanjen. U poslednjim godinama dom je kompletno renoviran, od temelјa do krova, zamenjen je i kompletan nameštaj i mobilijar, a u poslednje dve godine dobili smo najsavremeniju internet opremu, sa besplatnom internet vezom za stanare – ističe Dulović, uz napomenu da je zrenjaninski studentski dom sada u rangu druge kategorije, sa salom za rekreaciju, studentskim klubom, dve čitaonice i košarkaškim terenom pod reflektorima.
Saša Santovac je istakao da je ovakav način obeležavanja jubileja, kroz razgovore sa studentima, veoma primeren i koristan. -Na taj način se upoznajemo sa položejem mladih i možemo da im pomognemo u rešavanju eventualnih problema. I sam poznajem mnogo lјudi koji su bili stanari ovog doma, a sada su Zrenjaninci i verujem da će takvih priča još biti – rekao je Santovac.
Student prodekan Dragan Lazić, koji je već pet godina stanar doma, pohvalio je uslove koje studenti u Zrenjaninu imaju. – Stanari ovog doma raznih su struka, mnogi rade na tome da ostanu u Zrenjaninu a zahvalјujući dolasku investitora to daje dobre šanse da nam se želјe ostvare. I sam sam zavoleo ovaj grad i voleo bih da ostanem u njemu – istakao je Lazić, pohvalјujući angažovanje predstavnika lokalne samouprave Sime Salapure i Duška Radišića, koji su kontinuirano uklјučeni u rad i aktivnosti studenata. Lazić je izrazio čekivanje i da će se Studentski kup, početkom iduće godine, održati u Zrenjaninu i da će gradska samouprava podržati želјu zrenjaninskih studenatа.

Stipendija mladom inovatoru za rešavanje problema škarta

Nakon završene „Letnje stručne prakse 2018“, ocene projektnih radova i izbora najbolјeg studenta, u prostorijama „Zrenjaninskog poslovnog kruga“ upriličeno je svečano potpisivanje ugovora sa novim stipendistom udruženja. Student Stefan Hodoba praksu je obavlјao u kompaniji „Neimar“ i bavio se rešavanjem problema mlevenja, transporta i skladištenja sušenog škarta opeke. Reč je, inače, o mladom inovatoru, studentu mašinskog inženjerstva koji je za odbranu projektnog rada napravio i maketu projektovanog sistema. – Prepoznavanje problema i identifikacija potencijalnih mesta otkaza nije jednostavan zadatak i po svom značaju identičan je sa tehnološkim inovacijama. Cilј mog projekta bio je da se izbegne upotreba kreča kao sastojka koji utiče na smanjenje vlažnosti zemlјe i totalno iskorištenje škarta opekarskih proizvoda, nastalog u sušari – objasnio je Hodoba, i ujedno istakao zadovolјstvo što je imao veliku podršku firme u kojoj je obavlјao praksu i što je osvojio prvo mesto u okviru ovog projekta, čiji su benefiti veoma podsticajni za studente.
Predsednik „Zrenjaninskog poslovnog kruga“ Dragolјub Bjeloglav je prilikom potpisivanja ugovora sa pobednikom osmog ciklusa „Letnje stručne prakse“ istakao važnost ovog projekta kroz primer da je „Neimar“ firma koja od početka prima studente na praksu. Bjeloglav je dodao da je konkretno u Stefanovoj situaciji njegov mentor takođe bio učesnik „Letnje stručne prakse“, dok je aktuelna direktorka „Neimara“ Mlađa Asimi bila polaznik ZREPOK-ove prakse 2014. Godine Udruženje „Zrenjaninski poslovni krug“ je Stefana nagradilo stipendijom u ukupnom godišnjem iznosu od 120.000 dinara koje će se isplatiti u deset jednakih mesečnih rata, dok će Tehnički fakultet „Mihajlo Pupin“ obezbediti besplatne master studije. Prilikom potpisivanja ugovora o stipendiranju, student je rekao da mu ova nagrada mnogo znači, ali i samo iskustvo stečeno radom u kompaniji „Neimar“.
Osim pobednika, i drugi studenti ističu koliko im je značilo ovakvo iskustvo. Deo njih je i nakon završetka ovog projekta angažovan honorarno u firmama u kojima su radili praksu, a ima i onih kojima je ovaj projekat obezbedio stalan radni odnos. Članovi ZREPOK-a su izuzetno zadovolјni što je i ove godine realizovan projekat „Letnja stručna praksa“ i naglasili su da je značajno što se projekat proširuje i na firme koje nisu u sastavu ZREPOK-a. Konkretno, projektu su se pridružile kompanije članice Unije poslodavaca Srbije – poslodavci Zrenjanina.

Ukrovljeno 16 novih učionica u Šapcu

Posle dve godine, koliko je trajala rekonstrukcija, Muzička škola „Mihailo Vukdragović“ dobila je pristojne uslove za nastavu. Prethodno je za učenike ove škole nastava od po 30 minuta održavana u Trgovinskoj školi kao i u Narodnom univerzitetu, kao i subotom. Pored kompletne rekonstrukcije osposobljen je i nekadašnji tavanski prostor. Dobijeno je 16 novih učionica sa po 22 kvadrata, što omogućava nastavu i vežbanje u odgovarajućim uslovima. Radovi vredni više od 30 miliona dinara su finansirani iz republičkog budžeta, a troškove nastave u prethodnom periodu finansirala je lokalna samouprava.
Direktor škole Dragan Karić ističe da uprkos neodgovarajućim uslovima učenici nisu ništa izgubili, i pobrali su vredne nagrade na republičkim takmičenjima. Sada će svakako biti u prilici da uče i vežbaju u boljim uslovima, a potrebna je i zamena pojedinih dotrajalih instrumenata. Ovaj objekat stariji je od jednog veka i nalazi se pod zaštitom države. Školu pohađa oko stotinu učenika osnovnog i srednjoškolskog uzrasta, a od osnivanja muzičko obrazovanje steklo je više od deset hiljada đaka. Po rezultatima učenici ove škole su među najboljima u Srbiji, a ovde se organizuje i međunarodno takmičenje mladih pijanista.

Vremeplov: Umro Josip Slavenski

Na današnji dan 30. novembra 1955 umro je jugoslovenski kompozitor Josip Slavenski, profesor Muzičke akademije u Beogradu (1945-55). U težnji ka oblikovanju nacionalnog izraza, spojio je u svom delu elemente muzičkog folklora pojedinih balkanskih naroda s modernom evropskom muzičkom tehnikom (“Balkanofonija”, “Simfonija Orijenta”, “Simfonijski ep”, “Pesme moje majke”, scenska muzika).

Vremeplov: Umro Paja Jovanović

U Beču je na današnji dan 30. novembra 1957. godine umro srpski slikar Paja Jovanović, predstavnik akademskog realizma, autor žanr-scena i velikih kompozicija iz srpske istorije (“Seoba Srba”, “Proglašenje Dušanovog zakonika”). Nakon 1906. stekao je evropsku slavu slikajući portrete vladara i aristokrata.  

Vremeplov: Mark Tven

Američki  pisac Semjuel Lenghorn Klemens (Samuel Langhorne Clemens), poznat kao Mark Tven (Twain), jedan od najvećih humorista svetske književnoseti rođen je na  današnji dan 30. novembra 1835. Svetsku slavu stekao je romanima “Pustolovine Toma Sojera”, “Život na Misisipiju”, “Pustolovine Haklberi Fina”, “Život na dvoru kralja Artura”. 

Vremeplov: Oskar Vajld

Na današnji dan 30. novembra 1900 godine umro je engleski pisac irskog porekla Oskar Vajld (Oscar Wilde). Njegovo demonstrativno kršenje viktorijanskih društvenih konvencija završilo se dvogodišnjom kaznom zatvora (1895) zbog homoseksualizma. Umro je u egzilu u Parizu u bedi i nemilosti, a 100. godišnjica njegove smrti svečano je obeležena u Londonu u Vestminsterskoj opatiji, u Parizu, Dablinu i Njujorku (“Slika Dorijana Greja”, “Važno je zvati se Ernest”, “Lepeza ledi Vindermir”, “Srećni princ i druge priče”).

Vremeplov: UmroMiloš Crnjansk

Na  današnji dan 30. novembra 1977 umro je srpski i jugoslovenski pisac Miloš Crnjanski, jedan od prvaka moderne srpske proze posle Prvog svetskog rata, urednik prvog modernističkog časopisa “Dan” (1919), autor poetskog romana “Seobe”. Njegovo delo “Roman o Londonu” smatra se prvim velikim kosmopolitskim romanom u srpskoj književnosti. Bavio se i novinarstvom i politikom, a Drugi svetski rat zatekao ga je u diplomatskoj službi u Rimu. Do 1965, kada se vratio u Beograd, živeo je kao emigrant u Londonu.

Vremeplov: Umro Milorad Pavić

Književnik i akademik Milorad Pavić koji je svetsku slavu stekao romanom “Hazarski rečnik” umro je na današnji dan 30. novembra 2009.

Vršac: Novembar u znaku prevencije bolesti zavisnosti od droga

Tokom novembra meseca u osnovnim i srednjim školama koje se nalaze na teritoriji Opštine Vršac održavana su predavanja na temu “Škola da, droga ne”. Tim odeljenja za lečenje zavisnosti od droga Specijane bolnice “Dr Slavoljub Bakalović”Vršac, održao je učenicima prvih razreda Gimnazije “Borislav Petrov -Braca” predavanje pod sloganom “Istine i zablude o drogama”. “Naziv predavanja je istine i zablude o drogama prosto iz razloga što smo radeći ovaj posao uvideli koliko su zablude koje postoje u ovoj oblasti i polu istine,mnogostruko štetne. Ovde da pokušamo da otklonimo najčešće zablude i damo prave informacije i prave odgovore”, istakla je dr Dušica Kirilov, specijalista psihijatrije u Specijalnoj bolnici „Dr Slavoljub Bakalović” Vršac Ovakva predavanja održavana su čitavog meseca u Vršcu, a država je prepoznala potrebu da je najvažnije edukovati decu koja pohađaju sedmi razred osnovne škole i prvi razred srednje škole kao i njihove nastavnike i roditelje. “Veoma je žalosno što je interesovanje roditelja veoma nisko. Ovo je deseto predavanje u opštini i do sada je bila mala posećenost roditellja. Da li trebamo da doživimo sudbinu Aranđelovca pa da se angažujemo svi, ili možemo da to uradimo pre nego što se desi još neki smrtni slučaj ne znam, ali na žalost ovo iskustvo je pokazalo da su roditelji uglavnom slabo zainteresovani.” rekao je jedan od autora predavanja Oliver Kirilov, medicinski tehničar u Specijalnoj bolnici “Dr Slavoljub Bakalović” Vršac. Primarna prevencija odnosno sprečavanje nastanka bolesti zavisnosti je najvažnija i zato su nam potrebni preventivni programi i sistematičan rad sa decom i omladinom tokom osnovne i srednje škole koji će sa istim ciljem povezati roditelje, prosvetne i zdravstvene radnike, uz učešće široke javnosti i medija.

“Mlada i bezbedna – u porodici i van nje”

Tribina “Mlada i bezbedna – u porodici i van nje” je  u utorak održana u Sportskom i poslovnom centru Vojvodina.  Tribinu u okviru međunarodne kampanje “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” organizuju Institut za omladinske politike i Prihvatilište za žene i decu ugrožene porodičnim nasiljem “Sigurna ženska kuća”.

Ministarstvo podržava edukativnu platformu „Bezbedni klinci“

Edukativna platforma „Bezbedni klinci“ o bezbednoj upotrebi interneta koju je podržalo i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja predstavlјena je 23. novembra u Beogradu. Predstavnica Ministarstva prosvete Bilјana Lajović ocenila je da je internet postao neizostavan deo svakodnevice a je jedan od glavnih cilјeva ministarstva odgovarajuća obuka učenika, nastavnika i roditelјa kako bi se obezbedila bezbednost dece na internetu. I deca i mladi su u prilici su da  koriste sve njegove prednosti, ali ne sagledavaju nedostatke i potencijalne opasnosti, istakla je ona. U vremenu kada internet nudi brojne mogućnosti, ali i opasnosti, cilј projekta kompanije Vip mobile je da pruži podršku roditelјima u sve intenzivnijem procesu digitalizacije. Kreiranjem platforme Bezbedni klinci pokazujemo da smo kompanija koja na prvom mestu brine o porodici i porodičnim vrednostima. Želimo da roditelјima pružimo adekvatnu edukaciju i podršku u odrastanju njihove dece u digitalnom svetu, gde treba da budu bezbedni klinci. Uz to, nudimo savete i informacije o alatima i uređajima koji im u tome mogu pomoći, rekao je generalni direktor Vip mobile Srbija i A1 Slovenija Dejan Turk.   
U izradi sadržaja za platformu učestvovali su stručnjaci Pedagoškog društva Srbije koji su dali važne savete na temu bezbednosti dece na internetu. U skladu sa brzinom razvoja interneta i digitalizacije, naš cilј je adekvatna edukacija onih koji najviše provode vremena s decom, a to su pre svega roditelјi i nastavnici. Nјima je na platformi ponuđen relevantan, edukativan i zanimlјiv sadržaj s cilјem prepoznavanja potencijalnih opasnosti u digitalnom okruženju, ali i načina kako im mogu pomoći da ih izbegnu ili reše, kazala je predsednica Pedagoškog društva Srbije Nataša Stojanović. Ona je kazala da su kreirane i online sesije čiji je cilј digitalno opismenjavanje koje vodi ka zaštiti dece na internetu. Tokom sledeće godine u okviru ovog partnerstva realizovaćemo i veliki broj edukativnih radionica za roditelјe i nastavnike širom Srbije, na temu bezbednosti dece na internetu, navela je Stojanović.

About the Author

admin