Vesti – 05.12.2018.

U toku je Nedelja ljudskih prava

Povodom obeležavanja 70. godišnjice Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, u Srbiji će tokom ove nedelje, od 3. do 10. decembra, biti organizovane brojne manifestacije na temu različitih ljudskih prava. Kako su saopštili organizatori, povodom niza događaja koji slave borbu za ljudska prava, javnosti će se u tom periodu obratiti i sami nosioci prava – građani, i to predstavnici osoba sa invaliditetom, zaštitnici životne sredine, starije osobe i volonteri, izbeglice i bivše izbeglice, mladi i transrodne osobe.
Uz podršku Tima UN u Srbiji, Misije OEBS-a, Delegacije Evropske unije i Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu, koji se bave najbitnijim pitanjima i grupama u oblasti zaštite ljudskih prava, sama zajednica građana, tj. nosioci prava rukovodiće Nedeljom ljudskih prava i predstaviti svoj rad,dostignuća, kao i primere dobre prakse kada je u pitanju zaštita ljudskih prava. “Sedamdeseta godišnjica Univerzalne deklaracije prilika je za sve aktere (međuvladine organizacije, vlade, agencije UN, kompanije, civilno društvo) da izraze, slave i podstiču podršku ljudskim pravima”, kaže se u saopštenju.
Nedelja ljudskih prava počela je 3. decembra, na Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, a završava se 10. decembra na Dan ljudskih prava. “Glavni ciljevi obeležavanja 70. godišnjice od usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima i propratne kampanje jeste da se ljudi širom Srbije podstaknu na razmišljanje o tome kako svako od nas može doprineti ljudskim pravima, da promoviše primere dobre prakse koji se odnose na uticaj ljudskih prava kao i da dalje traga za nosiocima prava i važnim pokretačkim silama za promenama u zemlji”, kaže se u saopštenju. Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima usvojila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija u Parizu 10. decembra 1948. godine.

Vaspitne mere: Društveno-koristan rad u domu starih

Gerontološki centar u Subotici prva je ustanova socijalne zaštite u Srbiji u koju će biti upućivani srednjoškolci na društvenokoristan rad. Ugovor o saradnji GC i Srednje politehničke škole biće potpisan u ponedeljak. “Učenici Politehničke škole koji imaju izostanke, naprave incident ili bilo šta drugo što podleže vaspitnoj meri biće upućivani kod nas na društvenokoristan rad. Odrediće im se koliko sati treba da odrade, ali to će u saradnji školskog pedagoga i našeg radnog terapeuta biti humana aktivnost. Deca će ići u kupovinu za naše korisnike, odvodiće ih u šetnju, ako su na smeru za vodovodara ili nekog drugog zanatlije, moći će da pomognu našem majstoru koji radi u okviru pomoći i nege u kući starima. Aktivnost će im biti određena na osnovu njihovog psihološkog profila”, kaže dr Nenad Ivanišević.
Početku saradnje GC i škole prisustvovaće i predstavnici Ministarstva prosvete, a učenici i korisnici centra decembar će posvetiti međugeneracijskoj saradnji. “Naši korisnici i učenici Politehničke škole će do kraja godine imati zajedničke aktivnosti. Održaće se obuke na računarima, izložba fotografija, deca će pisati literarne sastave, zajedno će okititi gerontološke klubove”,  kaže dr Ivanišević.

Novi namet na roditeljski džep: Moraju opet da kupe đačke knjižice

Roditelji prvaka i petaka moraće da kupe nove đačke knjižice posle samo dva meseca od početka školske godine.Kraj prvog polugodišta za sve osnovce rezervisan je za 31. januar, ali tek ove nedelje stiglo je obaveštenje da đačke knjižice koji su roditelji nabavili u septembru više ne važe. – Iz škole koju moje dete pohađa obavestili su nas da treba da kupimo nove đačke knjižice. Zaista ne mogu da verujem da knjižica koju smo kupili početkom školske godine već sada ne važi. Dodatno nas izlažu još jednom trošku bez ikakvog objašnjenja – objašnjava N. S.
U sličnom problemu zatekli smo i roditelje ispred jedne beogradske knjižare. – U školi nismo dobili nikakav konkretan odgovor. Samo su rekli da su knjižice koje imamo nevažeće i da je potrebno doneti nove pre upisa ocena. U knjižari ih kažu nema, dolazimo već drugi dan, a ove kupljene u septembru potpuno su neupotrebljive. Ovo nije samo trošak već i gubljenje vremena, jer novih nema nigde – kažu revoltirani roditelji pitajući se zašto ranije nisu obavešteni o svemu.
I ekipa “Blica” posetila je nekoliko knjižara u Beogradu, ali nisu imali nova đačka dokumenta. U jednoj su nam rekli da nove knjižice očekuju tek početkom naredne sedmice. – Rečeno nam je da će nove knjižice uskoro stići, već danas ili najdalje do ponedeljka. Roditelji dolaze, traže knjižice, ali mi smo sada dobili i nalog da stare ne smemo da prodajemo pa je teško objasniti im situaciju. Jedna majka došla je i zahtevala da joj staru knjižicu sada zamenimo novom. Pre svega, nove knjižice još uvek nemamo, a kada stignu, ne znamo da li će nam biti odobrena ta mogućnost – kažu iz knjižare.

Prosvetni pregled: Blagovremeno smo obavestili škole i knjižare

U Prosvetnom pregledu, koji je zadužen za štampanje knjižica navode da su blagovremeno obavestili škole i knjižare da se stare knjižice više neće biti validne. – Ministarstvo prosvete je 29. avgusta ove godine donelo novi pravilnik o sadržaju i načinu vođenja evidencija i izdavanju javnih isprava za osnovno obrazovanje. Budući da tu spadaju i đačke knjižice za prvi i peti razred osnovne škole, one nisu mogle biti odštampane u septembru. Mi moram da sačekamo da odluka bude objavljena u “Službenom glasniku”, pa tek nakon toga možemo početi sa štampanjem – kažu za “Blic” u “Prosvetnom pregledu”.

Propust škola: Nisu obavestile roditelje

Kako navode, nepoznato im je zašto škole nisu obavestile roditelje o novom pravilniku i napominju da su nove knjižice sada dostupne u knjižarama. – U svim našim knjižarama, kao i u knjižarama Zavoda za udžbenike i “Službenog glasnika” nove đačke knjižice su već sada dostupne i mogu se kupiti. Možda je došlo do zabludne jer knjižice koje su roditelji kupili u septembru, na primer, za učenike prvog razreda ostale su važeće za one koji su ih kupili prošle godine i sada su drugi razred – pokušali su da daju pojasne u “Prosvetnom pregledu”.

Ministarstvo nije ništa ogdovorilo

Pokušali smo da dobijemo komentar iz Ministarstva prosvete o novonastaloj situaciji, ali do zaključenja ovog broja odgovor nije stigao.

Popović: Potrebna reforma naučnog sektora 

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja raspisalo je konkurs za prijem 100 mladih naučnih istraživaca, a državni sekretar u ministarstvu Vladimir Popović kaže da taj podmladak znači mnogo, jer je potrebna reforma naučnog sektora, odnosno promena modela finansiranja naučnih istraživanja. Istraživačima to znači platu bez obzira da li su prošli na projektima ili nisu, dodao je Popović. U martu je bio veliki konkurs za prijem 1.000 mladih istraživača, a sada novi konkurs za prijem još 100 istraživača. Popović je istakao da su prilikom prvog konkursa obećali da će za one istraživače koji ove godine upišu doktorske studije obezbediti mogućnost uključenja u projekte. “To je ovih 100 istraživaca, uslovi su vrlo visoki. Želimo najbolje da uključimo, prosečna ocena 9,00 i rođene 1988. godine i kasnije”, rekao je Popović u Dnevniku RTS-a.

Bolji uslovi rada za mlade naučnike  i … sigurna plata

Državni sekretar Vladimir Popović je ukazao da taj podmladak znači mnogo, jer žele reformu naučnog sektora. “Suština reforme je promena modela finansiranja naučnih istraživanja. Do sada smo imali takozvani projektni sistem, ali u suštini on je bio kvazi projektni sistem jer su manje-više svi morali da prođu zato što je plata istraživača, kako mladih tako i svih drugih, zavisila od toga da li su prošli ili nisu na projektu”, objasnio je Popović. Dodao je da istraživači u institutima nisu mogli da ostvare svoja primanja ako nisu prošli na projektima, jer nije postojala osnovna plata.

Uskoro dva nova “naučna” zakona

Državni sekretar u ministarstvu prosvete Vladimir Popović je naveo da su pripremljena dva nova zakona. “Zakon o fondu će se baviti samo projektima i potrudićemo se da ti projekti budu kompetitivni, što znači da samo najbolji prolaze na projektima. S druge strane, pripremili smo i novi Zakon o nauci i istraživanjima koji će obezbediti sigurnu platu, hladni pogon istraživačima. Istraživačima to znači platu bez obzira da li su prošli na projektima ili nisu prošli”, naglasio je Popović. Istakao je da je to velika razlika, jer plata omogućava, kako mladim tako i ostalim istraživacima sigurnost da mogu da konkurišu za kredite i da mogu da računaju na dužu budućnost u naučnoj zajednici. Procene su bile, naveo je Popović, da sa sadašnjim zakonskim sistemom nije bilo moguće napraviti promenu. “Da smo raspisali poziv po pravilima i zakonskim uslovima koje imamo u ovom trenutku, praktično bismo za četiri godine opet bili u istoj poziciji, opet bi svi prošli, opet bi se bavili samo onim temama kojima žele da se bave”, rekao je Popović.
Dodao je da je suština ove promene da postoje programi fonda od koje će neke definisati država, odnosno Naučni savet fonda, a određene programe će istraživači predlagati sami. “Neće sve teme biti slobodne na tržištu nauke, nego će određen broj tema biti definisan i od strane države. Želimo da podignemo relevantnost projektnih poziva, a to znači veću korist za društvo, za privredu i uopšte za našu zajednicu”, napomenuo je Popović.

Rangiranje instituta

Što se tiče rangiranja instituta, ržavni sekretar u ministarstvu prosvete Vladimir Popović navodi da se očekuje definisanje pravilnika institucionalnog finansiranja. “Instituti moraju da imaju definisanu svoju ulogu, moramo im dati zadatak, neće biti moguće institucionalno finansiranje bez da se nešto uradi za tu instituciju”, istakao je Popović.
Tvrdi da je cilj i povezivanje nauke i privrede. “Vrlo često privreda misli da im nauka ne treba, a naučnici da njima privreda ne treba”, kazao je Popović. “Mi smo pripremili nekoliko programa u okviru fonda, zajedničko finansiranje nauke i privrednih subjekata gde će biti moguće da recimo Ministarstvo odbrane ili neki subjekt namenske industrije učestvuje sa 20 ili 30 odsto u finansiranju određenog istaraživanja, a ostali deo da ide preko fonda”, zaključio je Popović.

Živa biblioteka – Ne ceni knjigu po koricama

U sredu, 5. decembra, u čitaonici Narodne biblioteke “Dr Đorđe Natošević” u Inđiji održaće se “Živa biblioteka” sa početkom u 17 časova. “Živa biblioteka” predstavlja inovativnu metodologiju za promovisanje ljudskih prava i ravnopravnosti, te za borbu protiv rasizma i ksenofobije. Metodologija “Žive biblioteke” je specifična. Knjige su živi ljudi, pažljivo odabrani iz društvenih grupa prema kojima često vladaju predrasude i negativni stereotipi. Zbog svoje pozicije u društvu i pripadnosti određenoj društvenoj grupi, ove osobe su stigmatizovane ili trpe diskriminaciju. Živa biblioteka funkcioniše baš kao prava biblioteka, gde čitaoci dolaze da pozajme “knjigu” na određeno vreme. Na taj način, u direktnoj komunikaciji čitaocima prenose svoja životna iskustva i doprinose borbi protiv stereotipa, predrasuda i diskriminacije.

Srpski studenti mogu da se izjasne i kao treći pol

Beogradski Zavod za zaštitu zdravlja studenata u upitniku za useljenje u studentske domove pored opcija muški i ženski pol nudi mogućnost da se studenti izjasne i kao transrodne osobe. Lekari Zavoda kažu da im transrodni studenti dolaze na pregled u Studentsku polikliniku, a u organizacijama studenata pozdravljaju ovakav primer. U Studentskom centru Beograda navode da se do sada nisu sretali sa zahtevima da transrodne osobe dobiju mesto u domu, ali kažu da za to nema nikakvih prepreka. – Svaki student može da odredi sebe onako kako se oseća, a tako bi u svim drugim institucijama trebalo da bude – kaže za “Blic” dr Mila Paunović iz Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata u Beogradu, dodajući da za ovakvu praksu postoje brojne preporuke.
Podaci iz upitnika, kako je navedeno na formularu, dostupni su isključivo lekarima Studentske poliklinike koji rade na useljenju u studentske domove. – Imamo priliku da radimo sa transrodnim osobama, budući da dolaze često. Među studentima ima i onih koji su u procesu tranzicije promene pola. Svi oni se regularno pregledaju i ispunjavaju sve zahteve za dom kao i svi ostali. Ne traže nikakve beneficije – kaže dr Paunović.
Mogućnost studenata da se pri konkurisanju za studentske domove odrede kao transrodne osobe predstavlja mali, ali značajni pomak u institucionalnom prihvatanju prava LBGT zajednice. I fotografija upitnika na kome se vidi da je akademcima ostavljena mogućnost da se deklarišu kao transrodna osoba objavljena u fejsbuk grupi “Studenti beogradskih univerziteta” izazvala je brojne pozitivne komentare, budući da ova pojava nije praksa u Srbiji.
U Studentskoj ustanovi “Beograd” ističu da bi osobe koje bi se deklarisale kao transrodne mogle da koriste sve usluge ove ustanove. U Studentskoj ustanovi ističu da transrodne osobe imaju sva prava na njihove usluge: Iz jednog od studentskih domova – Do sada nije razmatrano pitanje gde bi transrodne osobe bile smeštene, jer nije ni postojala takva potreba. U razmatranju strukture soba prilikom dodeljivanja, morala bi se uzeti u obzir i udaljenost doma od fakulteta, kao i kategorija soba (posebno kupatilo u sobi ili zajedničko na spratu). U većini domova uopšte ne postoje jednokrevetne sobe (samice), pa je teško precizno odgovoriti kako bi se Ustanova prilagodila hipotetičkoj situaciji – kažu za u Studentskoj ustanovi, dodajući da bi se sve rešavalo u dogovoru sa Ministarstvom prosvete.

Studentski parlament: Opcija deklarisanja na dobrovoljnoj osnovi

Predstavnici studenata mogućnost da se neko dobrovoljno deklariše kao transrodna osoba vide kao značajno društveno poboljšanje. Predsednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu Dino Martić kaže da je veoma važno da je opcija deklarisanja na dobrovoljnoj osnovi. – Ako se od nekog zahteva da se odredi kao transrodna osoba, to je vid diskriminacije, ali koliko je meni poznato, ova mogućnost je na dobrovoljnoj bazi, što je jako dobro jer treba podržati svačija prava – kaže Martić.

Major Helena: Jedinstven slučaj

Major Helena Vuković, pripadnica Vojske koja je promenila pol, kaže da je, prema njenim saznanjima, ovakav način slobodnog izjašnjavanja po pitanju polne pripadnosti jedinstvena praksa na području Beograda. – Nisam upućena da bilo koja institucija omogućava da se neko deklariše kao transrodna osoba. Čula sam da je to moguće jedino prilikom konkurisanja za studentske domove. Mislim da je ipak najbolje omogućiti promenu dokumenata kada neko teži suprotnom polu, kao što je to slučaj sa transrodnim osobama”, kaže za “Blic” Helena Vuković.

“Batut” prvi uveo opciju

Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanovic Batut” je prva zdravstvena ustanova na teritoriji Beograda koja već šest godina pruža mogućnost svojim pacijentima da se bez imalo zadrške prijave kao transrodne osobe. – Mi od “Batuta” preuzimamo pojedine načine rada i podatke, te smo sledili njihov primer dobre prakse, što bi ostali trebalo da učine – kaže dr Mila Paunović iz Studentske poliklinike.

Vremeplov: Umro Miloš Đurić

Na današnji dan 05. decembra 1967 umro je srpski klasični filolog Miloš Đurić, član Srpske akademije nauka i umetnosti, predsednik Srpske književne zadruge i urednik časopisa “Živa antika”, jedan od vodećih helenista 20. veka. Objavio je više od 200 radova iz klasične književnosti i filozofije. Umnogome je izgradio srpsku terminologiju za odgovarajuće grčke mitološke i filozofske pojmove. Dela: “Vidovdanska etika”, “Filosofija panhumanizma”, “Racionalizam u savremenoj nemačkoj filosofiji”, “Problemi filosofije kulture”, “Istorija helenske etike”, “Ogledi iz grčke filosofije umetnosti”, “Aristotelovo etičko učenje”, “Iz helenskih riznica”, “Platonova akademija i njen politički rad”, “Sofisti i njihov istorijski značaj”, “Istorija helenske književnosti”.

Vremeplov: Umro Dima Otac

Francuski pisac Aleksandar Dima Otac, jedan od začetnika feljtonističkog romana umro je na današnji dan 05. decembra 1870.  godine. Najpre se istakao romantičnim dramama “Anri III i njegov dvor”, “Antoni”, “Kula Nel”, “Kin”. Pisao je i komedije, ali je svetsku slavu stekao brojnim romanima s motivima iz francuske istorije: “Tri musketara”, “Grof od Monte Hrista”, “Kraljica Margo”, “Dvadeset godina posle”, “Kraljičin Đerdan”, “Crna lala”.

Vremeplov: Umro Mocart

Na današnji dan 05. decembra 1791 godine Umro je austrijski kompozitor Volfgang Amadeus Mocart, jedan od najgenijalnijih muzičkih stvaralaca u istoriji. Bio je “čudo od deteta”: u šestoj godini je napisao prvu kompoziciju, u osmoj sonatu, a u 12. operu pod nazivom “Jednostavna prevara”. Napisao je oko 600 dela: opere “Figarova ženidba”, “Čarobna frula”, “Otmica iz Seraja”, “Don Đovani”, “Tako čine sve”, “Idomeneo”, “Jednostavna prevara”, simfonije “Hafner simfonija”, “Lincerska simfonija”, “Praška simfonija”, “Simfonija u g-molu”, “Jupiter simfonija”, “Rekvijem”, “Mala noćna muzika”.

Vremeplov: Umro Milo Dor

Srpski književnik Milutin Doroslovac, Milo Dor, umro je na današnji dan 05. decembra  2005 godine. Bio je jedan  od osnivača “Grupe 47” sa nobelovcima Hajnrihom Belom i Ginterom Grasom. Posle Drugog svetskog rata napustio je Srbiju i veći deo života proveo je u Beču. Dela: romani “Mrtvi na odsustvu”, “Sećanje samo”, “Beli grad”, “Sva moja braća”, “Pucnji iz Sarajeva”, eseji “Srednja Evropa: mit ili stvarnost”.

Vremeplov: Umro Robert Vat

Na  današnji dan 05. decembra  1973 godine umro je škotski fizičar i pronalazač Robert Votson Vat, pronalazač radara. Vat je radar prvi put javno prikazao 1935. i njegov uređaj omogućio je otkrivanje i određivanje položaja pomoću radio talasa.

Vremeplov: Osnovan Muzej Nikole

U Beogradu je, na današnji dan 05. decembra  1952  godine, odlukom vlade tadašnje FNR Jugoslavije, osnovan Muzej Nikole. Smešten u reprezentativnom zdanju sagrađenom 1929. delu arhitekte Dragiše Brašovana, otvoren je za javnost 20. oktobra 1955. Postavka Muzeja sadrži više od 150.000 dokumenata, modele aparata, patente, makete, biblioteku i mnoštvo knjiga, publikacija i članaka objavljenih o genijalnom srpskom naučniku i njegovom stvaralaštvu.

Vremeplov: Stvorena “Viteška organizacija Soko Kraljevine Jugoslavije”

Na današnji dan 05. decembra 1929 godine Stvorena je “Viteška organizacija Soko Kraljevine Jugoslavije”. U novostvorenu nacionalnu sokolsku organizaciju Jugoslavije utopljena su prethodno ukinuta društva “Jugoslovenski soko”, “Hrvatski soko”, “Orao” i “Srpski soko”.

Vremeplov: Započele studije iz oblasti šumarstva

Studije iz oblasti šumarstva započele su na današnji dan 05. decembra 1920 godine na Šumarskom odseku tadašnjeg Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Godine 1930. fakultet je preimenovan i od tada on nosi naziv Poljoprivredno-šumarski fakultet. Taj datum uzima se kao začetak Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji je i formalno obrazovan kao samostalna ustanova 1949. godine.

Vremeplov:  Rođen Dizni

Na današnji dan 05. decembra 1901 rođen je američki režiser, autor stripova, filmski animator i producent Volter Ilajas Dizni, poznat kao Volt Dizni, tvorac modernog crtanog filma, dobitnik 29 Oskara. Put ka slavi otvoren mu je 1920. kad je osmislio lik Miki Mausa. Njegovi crtani filmovi “Snežana i sedam patuljaka”, “Pepeljuga”, “Petar Pan”, “Bambi”, “Pinokio”, “Alisa u zemlji čuda” i stripovi “Paja Patak”, “Tri praseta” i drugi, popularni su i sada širom sveta. Prema njegovoj zamisli uređeni su zabavni parkovi “Diznilend” u Kaliforniji i “Diznivorld” u Floridi.

Novi Sad: Deca na putu do škole prolaze kroz grupe narkomana”

Stanari novosadske ulice Mikole Kočiša, u kojoj se skupljaju narkomanski zavisnici zbog blizine Metadonskog centra, ponovo su u strahu. Zavisnici koji se drogiraju pored ulice ili u žbunju između kuća, prodaju drogu i pokušavaju da provale u kuće, svakodnevna su slika ove ulice. Posle pisanja “Blica”, ulica je sređena, žbunje isečeno, ali su narkomani ostali. Iako im je obećavano da će Metadonski centar biti iseljen iz njihove ulice, to nije učinjeno. Međutim, stanari sada imaju novu muku. Ispred Metadonskog centra podignuta je ograda i sada se zavisnici od droga okupljaju na trotoaru i samoj ulici. Stanari ulice kažu da im je izmeštanje Centra obećao gradonačelnik Miloš Vučević, a da su im iz Kliničkog centra Vojvodine obećali da će korisnici Metadonskog centra ulaziti na glavni ulaz, kuda prolaze svi pacijenti Klinike za psihijatriju. Međutim, ništa od toga se nije desilo. Ograda je podignuta, stavljena je kapija sa strane Ulice Mikole Kočiša kroz koju se sada ulazi u Centar po terapiju.

“Sad ih ne možemo obići nikako!”

– Narkomani sada ne samo da ulaze kroz našu ulicu, nego su se zbog ograde pomerili, pa više nisu ispred Centra, nego stoje na trotoaru ili saobraćajnici gde čekaju terapiju. Sad ih ne možemo obići nikako! Nije mi jasno zašto oni ne mogu da ulaze kao i svi ostali pacijenti i zašto ih smatraju za građane drugog reda. Deca se tek sada boje kada idu u školu jer moraju da prolaze bukvalno između zavisnika. Na ulici se deca opet naravno ne igraju. Mi smo i dalje za to da se Centar izmesti iz ove lokacije te da krenemo sa normalnim životom – rekao je stanar ove ulice S. B. On dodaje da se sutuacija posle ranijeg pisanja “Blica” poboljšala. JKP “Zelenilo” održava zelene površine, policija češće dolazi, ne pravi se više toliki haos u ulici, ali je “kritična masa” stalno pred vratima. Dizanjem ograde problem im se samo pomerio 20 metara bliže kućama. U prepiskama sa Metadonskim centrom dobili su odgovor da se i oni slažu da se ulaz iz Ulice Mikole Kočiša mora zatvoriti, ali na tome je ostalo. Odgovor gradonačelnika koji je obećao preseljenje, kojem se i dalje nadaju, još čekaju, a iz pokrajinske vlasti, posle tri meseca čekanja dobili su obaveštenje da “Centra nema”, jer je ukinut naziv, pa valjda nema ni problema.

Stanari “ulice horora” prevareni: Promenili ime centru i – “rešili” problem

“Povodom vašeg obraćanja obaveštvamo vas da “Metadonski centar” kao organizaciona jedinica ne postoji, jer je januara 2018. godine završen projekat “Centar za dnevni tretman zavisnika” koji je realizovao KCV, pa se ne može govoriti ni o kakvom izmeštanju “metadonskog centra”. Lečenje pacijenata sa opijatskom zavisnošću sprovodi se na odeljenji Klinike za psihijatriju” – glasi odgovor pokrajinske vlasti. Kako smatraju stanari ulice, sve je isto kao pre, isti objekat, ista klinika, isti doktori i pacijenti, samo je završen projekat kojim je ta zgrada bila nazivana Metadonski centar.

KCV: Brinemo o bezbednosti i pacijenata i komšija

KCV je uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo obezbedio novac i osmislio projekat podizanja ograde. Nenad Erdeljan, šef tehničke službe KCV, ranije je izjavio da ova ustanova brine o bezbednosti svih pacijenata, ali i svojih komšija. – Ograda mora da zadovolji sve uslove, ako treba da prođe neko vozilo ili ako se desi nepredviđena situacija. Da li će kroz ta vrata prolaziti korisnici Metadonskog centra trenutno nije pitanje za tehničku službu – izjavio je Erdeljan.

Mitrovica: Hapšenja zbog nasilja u porodici i polnog uznemiravanja

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Sremskoj Mitrovici izvršili su hapšenje M. J. (36) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela nasilje u porodici i nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija. On se, kako se navodi u saopštenju, sumnjiči da je svojoj supruzi i maloletnoj kćerki zadao više udaraca nogarom od stola i rukama, pri čemu su obe zadobile povrede, a pretio im je i bombom koju je držao u ruci. Pretresom kuće i drugih prostorija u vlasništvu osumnjičenog, policija je pronašla ručnu bombu M-75. Osumnjičeni je, uz krivičnu prijavu, priveden Osnovnom javnom tužilaštvu u Rumi.
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Sremskoj Mitrovici, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u tom gradu, podneli su krivičnu prijavu protiv 18.godišnjeg mladića zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo polno uznemiravanje. Sumnja se da je on 15-godišnjoj devojčici iz Sremske Mitrovice telefonom slao provokativne poruke.

Bihać: Asistentkinja sa pravnog na porno-sajtu

Sanja Cerić, devojka iz Bihaća, prijavila je tamošnjeg biznismena Sabahudina Blaževića da ju je tajno snimao dok su bili u ljubavnoj vezi, a potom snimke seksa objavio na jednoj pornografskoj stranici. Hrabra Sanja je prijavila Blaževića Tužilaštvu, ali se njeno ime samo dva sata kasnije pojavilo u javnosti. Ona je u intervjuu “Dnevnom avazu” ispričala kako se oseća, zašto je napustila Bihać i kako njena porodica trpi zbog situacije u kojoj se našla. – Meni nije bilo u interesu da preko ovog tražim publicitet. Samo dva sata nakon što sam podnela prijavu Tužilaštvu USK, moje ime pojavilo se u javnosti. Pozlilo mi je, obratila sam se lekaru, otvorila bolovanje. U trenutku mi se život totalno preokrenuo. A samo sam htela da čovek s kojim sam bila u vezi razjasni nadležnim institucijama zašto me, odnosno nas, snimao bez mog znanja, jer ja na to nisam pristala niti bih ikad” – kategorična je Cerić.

Napustila grad: Nije mogla da izdrži pritisak!

Bišćanka koja je prijavila Sabahudina Blaževića, s kojim je ranije bila u ljubavnoj vezi, da ju je neovlašćeno snimao i snimke seksa s njom postavio na jednu pornografsku internet-stranicu, privremeno se odselila iz Bihaća. Na to je, kako je kazao sagovornik, koji nije želeo da mu navodimo ime, bila primorana zbog ogromnog pritiska javnosti kojem je bila izložena u gradu na Uni, a nakon što su pojedini bihaćki portali objavili njen identitet. “Pritisak je bio baš veliki, naročito nakon što su pojedini mediji objavili njeno ime i prezime, a neki i fotografiju. Nije preostalo ništa drugo nego da na neko vreme ode iz Bihaća”, kaže  sagovornik. Devojka je, nakon što je njeno ime “procurilo” u javnost, ukinula profile na društvenim mrežama, na koje su mnogi pohrlili nakon što je objavljeno njeno ime Sudeći prema komentarima na društvenim mrežama, javnost je podeljena u vezi s ovim slučajem, koji je odjeknuo u čitavom regionu. Jedni aplaudiraju Blaževiću, drugi su na strani oštećene devojke, a ima i onih koji krive oboje za situaciju u kojoj se našao nekadašnji ljubavni par. Pojedini portali u Bihaću su uklonili tekstove u kojima se spominje ime oštećene nakon što je njen advokat zbog toga uputio prijavu.

Sanja: Roditelji šokirani

“Žao mi je što su dovedeni u ovu situaciju, pogotovo jer su za sve saznali iz novina. Ja nisam imala hrabrosti da im kažem za to. Ali ističe da je morala prijaviti slučaj jer se tako nešto ne sme ponoviti nikome. “Nakon što sam danima o svemu ćutala i čitala neistine o sebi, odlučila sam da javno istupim. Želim da se zna potpuna istina i na mom blogu ću objavljivati sve detalje koji su bitni za ovaj slučaj.  Seks sa Sanjom snimao poznati biznismen i objavio na sajtu za odrasle slučaj”,  kaže Cerićeva. Ona je opovrgla navode da se na snimcima ne vidi jasno ko je na njemu: “Jasno i sa sigurnošću sam potvrdila u Tužilaštvu USK u prisustvu advokata da smo na snimcima Blažević i ja. Sanja je na blogu najavila da će objaviti i imena drugih devojaka sa snimaka. “Jesam najavila da ću objaviti njihova imena. Ali ne i puno prezime, samo prvo slovo. Želim na ovaj način tim ženama kazati da znam da postoje, da su bile u istoj situaciji kao ja, da to i one znaju, ali iz nekog razloga ćute. On za to mora odgovarati”,  navodi Cerić.
Sanja je takođe dodala da je tačno da je bila u vezi sa svojim advokatom Anelom Kurtovićem. – Pre svega, želim reći da mi nismo krili da smo bili u vezi, ali nismo krili ni kada smo tu vezu prekinuli. On jeste bio deo advokatskog tima koji me zastupa i ja zaista imam njegovu veliku podršku. On se povukao da ne bi naštetio meni u ovom predmetu, a ne zbog sukoba interesa. I postoji mogućnost da se on vrati u tim, a moram reći da smo na putu da obnovimo našu vezu”,  navela je Cerićeva.

Verovatno ću morati da odem s pravnog fakulteta

Mr.sci. Sanja Cerić radi na Pravnom fakultetu u Bihaću u zvanju viša asistentkinja na Državno pravnoj katedri, ali je sada i njeno radno mesto dovedeno u pitanje. “Još ne znam šta će biti, ali verovatno ću morati da napustim posao, jer u ovom trenutku je nezamislivo da se vratim i nastavim da radim, pogotovo u sredinu u kojoj sam tema danima i gde većina upire prstom na mene, a ne na onog koji je tajno snimao i koji je odgovoran za to što su se ti snimci pojavili u javnosti”,  zaključila je Cerićeva.

Papa molio za mir uz sveću s likovima sirijske dece

Papa Franja zapalio je u nedelju 2. decembra sveću s likovima 40 sirijske dece na balkonu iznad Trga Svetog Petra, čime je pokrenuo globalnu kampanju kojom poziva na mir u toj zemlji “mučenoj ratom koji traje skoro osam godina”. Vrhovni poglavar Rimokatoličke crkve rekao je okupljenim vernicima da je period uoči Božića, koji je upravo počeo, “vreme nade”, prenosi AP. Paleći sveću na prozoru, papa se molio da “taj plamen nade odagna ratnu tminu”. “Molimo se i pomozimo hrišćanima da ostanu u Siriji i na Bliskom istoku kao svedoci milosrđa, oproštaja i pomirenja. Neka plamen nade dopre i do onih koji u ovim danima trpe sukobe i rat u drugim delovima sveta, blizu i daleko”, rekao je papa. On je pozvao one koji podstiču rat i proizvode oružje za sukobe da se promene.
Paljenjem sveće sa likovima sirijske dece, većinom iz Alepa, pokrenuta je globalna kampanja za Siriju, kojom je obuhvaćeno 50.000 dece različitih veroispovesti iz ratom razorenih sirijskih gradova, navodi američka agencija. Ranije u nedelju, papa Franja je poručio na svom zvaničnom Tviter nalogu da je vreme da se okonča ropstvo. “Podignimo deo ravnodušnosti koji bdi nad sudbinom onih koji pate. Niko ne može da opere svoje ruke od tragične stvarnosti modernog ropstva”, napisao je duhovni lider rimokatolika na Tviteru, poručivši da je vreme da se ropstvo okonča.

About the Author

admin