Poslednja vest:
NSPRV bio u pravu:
Presuđeno da su zaposleni bili oštećeni za naknadu za godišnji odmor u 2014. godini

Danas (četvrtak, prim.ured.) u kasnim popodnevnim dobili smo informaciju da je Apelacioni sud presudio u korist zaposlenih koji su utužili svoje škole za nepravilno obračunatu i isplaćenu naknadu za korišćenje godišnjeg odmora u 2014. godini.  Elem, nakon što je Kasacioni sud vratio slučaj Apelacionom, koji je pre toga presudio protiv tužitelja i žalbe koju je uložio NSPRV, apelaciji nije ostalo drugo nego da presudi u korist zaposlenih. Sada ostaje i na ministru školskom da održi obećanje da će sve isplatiti. I  ne samo obećanje tu je obaveza da se oštećenima i njihovim zastupnicima isplati po presudama. Naravno, postavlja se pitanje odgovornosti jer su troškovi u pojedinim školama narasli čak i dvadesetorostruko, a sve zbog podsticanja direktora od strane ministarstva da ulažu žalbe na prvostepene presude koje su listom bile u korist naših članova. Posle pritisaka na apelacione sudove došlo je poništavanja tih presuda, ali je viši sud bio na strani zakona i epilog je da smo na kraju “isterali mak na konac” i pokazali da smo, još jednom,  bili u pravu.

Južna Koreja pomaže razvoj digitalnog obrazovanja u Srbiji

Stručnjaci Korejskog instituta za obrazovanje i informacione usluge (KERIS), boravili su  protekla dva dana u Beogradu gde su sa delegacijom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološko g razvoja razgovarali o jačanju institucionalnih kapaciteta za razvoj digitalnog obrazovanjala Srbiji. Delegacija Ministarstva prosvete, koju je predvoditi državni sekretar Ana Langović Milićević, razgovarali su sa južnokorejskim kolegama i o instrumentima obrazovne politike koji osiguravaju viši stepen razvoja digitalnih kompetencija učenika i nastavnika.  Bilo je reči i o jačanju elektronske zrelosti obrazovnih ustanova, nastavi informatike, indikatorima za praćenje i izveštavanje uspešne integracije informaciono-komunikacionih tehnologija u sistem obrazovanja i otvorenim obrazovnim resursima.
KERIS delegacija se tokom boravka sastala i sa predstavnicima nevladine organizacije Centar za obrazovne tehnologije Zapadni Balkan i posetila Osnovnu školu “Despot Stefan Lazarević” i Filološku gimnaziju u Beogradu. KERIS predstavlja jedan od najboljih modela organizaciono i kadrovski uobličene nacionalne agencije u svetu koja uspešno odgovara na izazove brzog razvoja informaciono-komunikacionih tehnologija i fundamentalnih promena u sistemu obrazovanja do kojih one dovode.

Udovičić u Gani o saradnji dve zemlje

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, koji boravi u poseti Gani, u utorak  je sa kolegom Ajzakom Kvame Ejsiamom i drugim vodećim zvaničnicima zemlje domaćina, razgovarao o usklađivanju platforme zajedničkih nastupa u radu međunarodnih organizacija i resornoj saradnje. Glavni ciljevi sastanka u Akri dvojice ministara bili su uspostavljanje i unapređenje međunarodne saradnje u oblasti omladine i sporta između Srbije i Gane i usklađivanje platforme zajedničkih nastupa u radu međunarodnih organizacija iz resornih oblasti.
Ministri su istakli i važnost redovne razmene znanja, iskustava i primera dobre prakse iz aktivnosti vezanih za omladinske i sportske projekte između ministarstava, asocijacija i organizacija dveju zemalja, saopstilo je srpsko ministarstvo. Udovičić se danas u Akri sastao i sa rukovodiocima Nacionalnih agencija za sport, predsednikom Olimpijskog komiteta Gane, članovima Parlamentarnog komiteta za pitanja sporta i omladine i predsednicom Vrhovnog suda Gane Sofijom Akufo.
Tokom ovih susreta, ministar Udovičić prenosi iskustva iz prakse u pogledu primene normativnih okvira uređenja u oblasti omladine i sporta koje za cilj imaju brigu o potrebama mladih i razvoj sistema sporta. Na sastancima sa predstavnicima državnih organizacija zaduženih za razvoj i sprovođenje programa sistema sporta i omladinske politike u Gani, Udovičić predlaže i povezivanje sportista i mladih dveju država kroz organizovanje sportskih i omladinskih kampova sa smeštajnim i trenažnim kapacitetima u Srbiji, koristeći sve prednosti visokog stepena obučenosti stručnog kadra, razvijene infrastukture i povoljnih klimatskih uslova u našoj zemlji.

Misija Oebsa: Dejana Milijić Subić Ličnost godine

Na godišnjem skupu Misije Oebsa, dobitnicima uručene nagrade Ličnost godine. Šef te misije u Srbiji Andrea Oricio ocenio je da je 2018. godina – godina dostignuća, i za Srbiju, i za Misiju koja je doprinela sprovođenju ambicioznih reformi i sve većem preuzimanju odgovornosti domaćih aktera.
Ličnost godine je, između ostalih,  i zamenica direktora Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Dejana Milijić Subić. Nagrada Ličnost godine, kako Oebs podseća, odaje priznanje građanima Srbije koji su doprineli promociji vrednosti za koje se misija zalaže. Nagrade je uručio šef Misije Oebs Andrea Oricio.

Obuke za novosadske lične pratioce

Član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević prisustvovao je promociji obuke ličnih pratilaca koju sprovodi Centar za razvoj potencijala dece i mladih ”Play” uz podršku Gradske uprave za privredu. Obuke za novosadske lične pratioce realizuju se u Edukativnom centru za razvoj u profesionalnim i radnim veštinama, sprovode ih edukatori sa dugogodišnjim iskustvom u obrazovanju i socijalnoj zaštiti, a sredstva za sprovođenje osam obuka obezbedila je Gradska uprava za privredu. “U okviru Akcionog plana zapošljavanja Grad Novi Sad prvi put ove godine ima i stavku pod nazivom Obuka za lične pratioce. Pored svega što radimo kako bismo pomogli mladim ljudima da se prekvalifikuju i zaposle, ova obuka je podrška pre svega deci sa smetnjama u razvoju i deci sa invaliditetom. Grad je ove godine izvojio sredstva u iznosu od milion dinara za obuku skoro 200 pratilaca, a isti iznos planiran je i za sledeću godinu. Obučavanje ličnih pratilaca je značajno za naš grad, jer na ovaj način pokazuje i koliko brine za jednu od najosetljivijih grupa stanovnika, a to su deca sa smetnjama u razvoju i njihove porodice”, rekao je Milorad Radojević.
Direktor Edukativnog centra za razvoj u profesionalnim i radnim veštinama Đurađ Milanović je naglasio da taj centar od osnivanja pruža besplatnu edukaciju za sva lica koja se nalaze na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje.
Lični pratilac je, pored toga što je oslonac deci sa smetnjama u razvoju, velika podrška i njihovim roditeljima, jer mogu da se posvete i drugim aktivnostima, nesmetano obavljaju svoj posao, znajući da je njihovo dete zbrinuto i da nesmetano može da učestvuje u nastavi i druži se sa vršnjacima. https://www.youtube.com/watch?v=xer-ihYv6mw

Majkić: Pravo na kvalitetno obrazovanje i deci sa smetnjama

Pedagog Centra “Play” Katarina Majkić rekla je da lični pratioci pružaju podršku deci sa smetnjama u razvoju i invaliditetom kako bi ona ostvarila jedno od osnovnih dečjih prava, a to je pravo na kvalitetno obrazovanje. “Usluga lični pratilac deteta je usluga socijalne zaštite koja se ostvaruje u obrazovnim ustanovama – vrtićima i školama, i omogućava deci dodatnu podršku u osamostaljivanju, kretanju, socijalizaciji, komunikaciji, što doprinosi da deca koja imaju određene poteškoće lakše prate nastavni program i funkcionišu u vršnjačkom okruženju. Svaki lični pratilac, po zakonu, mora da prođe akreditovanu obuku, kako bi stručno i profesionalno obavljao ovaj veoma osetljiv posao sa decom”, istakla je Katarina Majkić i dodala da lični pratilac može da bude zadužen za odvođenje i dovođenje deteta iz škole ili vrtića, kao i za sve pripremne aktivnosti kao što su pakovanje užine, školskog pribora, nošenje asistivne tehnologije, pružanje pomoći pri odlasku u toalet i slično, ali on ne radi umesto deteta ono što dete može samo.

Izložbe posvećene osobama sa posebnim potrebama

Povodom obeležavanja 3. decembra, Međunarodnog dana posvećenog osobama sa posebnim potrebama i invaliditetom, u prostorijama Kulturnog centra biće postavljene dve izložbe. Osnovni cilj jeste ukazivanje na značaj unapređenja kvaliteta života osoba koje žive sa invaliditetom i podizanje svesti javnosti o važnosti integracije osoba sa invaliditetom u sve aspekte života. “Ogledalo duše”, humanitarna izložba dela sa likovnih saborovanja koju organizuje Udruženje obolelih od multiple skleroze “Zapadna Bačka” Sombor u saradnji sa Kulturnim centrom, biće otvorena u ponedeljak, 3. decembra u Maloj sali KC “Laza Kostić” (Venac Radomira Putnika 2, Sombor). Početak programa zakazan je za 18 časova. ŠOSO sa domom “Vuk Karadžić” i KC “Laza Kostić” Sombor Vas pozivaju da svojim prisustvom uveličate otvaranje 4. samostalne izložbe fotografija Siniše Trifunovića, pod nazivom “Momenti”. Program će biti upriličen 3. decembra u Maloj galeriji Kulturnog centra (Laze Kostića 5, Sombor), sa početkom u 19 časova. “Izložba fotografija je plod saradnje stručnjaka zaposlenih u školi i prijatelja škole fotografa Siniše Trifunovića u cilju senzibilisanja šire duštvene javnosti o profesiji defektologa, njihovog života i rada sa decom, omladinom, odraslima posebnim potrebama i njihovim porodicama. Izložba je posvećena pozivu koji bira posebne ljude koji su deo života posebnih ljudi. Dati celog sebe za maleni korak napred, čoveka čini velikim. Sva deca su izvor neiscrpnih izazova, ponosa i momenata koji su samo delićem zabeleženi na ovim fotografijama.”

Galerija “La Vista”: Izložba “Panonska Atlantida”

Novosadski izumitelj i istoričar, akademik SAIN-a Veljko Milković svečano je u ponedeljak  otvorio izložbu pod nazivom “Panonska Atlantida”, u Galeriji “La Vista”, u ulici Mite Ružića. Otvaranje je upriličio Alen Panjković koji je najavio da Milković sa još nekoliko autora priprema knjigu o Panonskoj Atlantidi. Posetioci su imali priliku da čuju interesantne podatke iz prošlosti Vojvodine, odnosno o tome da se na ovom području nalazila drevna Atlantida. Tome u prilog idu brojni artefakti koje je Milković sakupljao decenijama. Milković je pronašao iskopinu od opala sa rozetom na površini i rezovima nalik klinastom pismu, dve majušne školjke sa otvorima, prikladne za minđuše, parčiće keramike ko zna kad polupanog ćupa. Takođe, izložio je i meteor, a da je ovde bila Atlantida u prilog ide i naučni rad rumunskih geologa koji su rekli da je Atlantidu razorila meteorska kiša. Zbog toga je došlo do prodora vode u Đerdapsku klisuru, te je Panonsko more isteklo. Zato je ovo naše područje bilo močvarno, sve do 19. veka, kada su počeli da ga nasipaju. Osim toga pokazao je kamen sa urezanim L profilom, za koji tvrdi da je umetnut i to specijalnom laserskom tehnologijom, što opet potvrđuje da se na ovom tlu nalazila Atlantida.
U svojoj kolekciji ima i tri dragocena kamena koji predstavljaju pomračenje Sunca, a na njima se jasno vidi uklesana nula, pa Milković smelo kaže da postoji mogućnost da je nula upravo potekla sa ovog podneblja, a ne iz Indije kako se sada to smatra. “Gibraltarski moreuz razdvaja Evropu i Afriku, širok je 14 kilometara i dubok oko 300 metara. Nekada se smatrao krajem sveta, a čuveni moreplovci Feničani među prvima su odlučili da vide šta se nalazi iza njega. Samom moreuzu dali su ime Melkartovi stubovi, po bogu Melkartu a Rimljani menjaju ime u Herkulovi stubovi”, kazao je on.
Ipak treba imati u vidu da se u Đerdapskoj klisuri nalaze Heraklovi stubovi, što se slaže sa Platonovim opisom Atlantide. Herakle je bio starogrčki junak, a Herkul, iz rimske mitiologije. Klisura je poznata po mnogim arheološkim nalazištima, među kojima se posebno ističu Lepenski vir, naselje staro oko 8.000 godina, Trajanova tabla i Trajanov most, rimsko utvrđenje Dijana…

Izložba “100 godina Rumunskog dizajna” u rektoratu UNS-a

Izložba “100 godina Rumunskog dizajna”  održana je od 30. novembra do  4. decembra u prostoru Novosadskog Rektorata  Na izložbi su  predstavljeni arhitektura, industrijski dizajn i drugi oblici dizajna u savremenoj kulturi Rumunije. Sto predmeta je u postavci u okviru ove izložbe. Izložba sa partnerima iz Rumunije – Nod mejker spejs (Nod maker space) je dogovorena za period trajala  Svaki dizajnerski predmet bilo da je to kucaća mašina, igračka ili nacrt automobila predstavlja jednu godinu u istoriji Rumunije. Kroz ovu izložbu vodiči su bili njeni tvorci članovi “Nod maker space” organizacije iz Rumunije, a druženje je bilo u prijatnoj atmosferi zgrade rektorata. Dizajnirani predmeti su podeljeni u 10 kategorija: 1. Nameštaj i rasveta, 2. Objekti domaćinstva, 3. Elektronika i uređaji,  4. Automobili i transport, 5. Inženjering i tehnika 6. Moda i pribor, 7. Muzički instrumenti,  8. Igračke i proizvodi za decu, 9. Grafički dizajn i oglašavanje i 10. Sport
Asocijacija Kulturanova organizacija je koja se uspešno bavi kulturom punih 17 godina. Iza njih je preko 70 projekata što domaćih što internacionalnih, a trenutno rade na 4 evropska projekta i više domaćih. Izložba je  podržana od strane pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice.

Svečano obeleženo 66 godina Muzeja Nikole Tesle

U Beogradu je u ponedeljak uveče svečano obeležena 66. godišnjica osnivanja Muzeja Nikole Tesle, koji nosi ime velikog američkog naučnika srpskog porekla. O značaju ove ustanove kulture govorila je direktorka muzeja Ivona Jevtić, koja je pored toga najavila da će za  nekoliko dana biti potpisan ugovor sa Atinom, gde će se održati velika izložba Muzeja Nikole Tesle, zatim još veća u Japanu, nakon toga na Kipru, a očekuje se i saradnja s Rusijom, gde bi naredne godine u Moskvi trebalo da bude predstavljena zaostavština velikog naučnika. “Muzej je ponos Beograda, Srbije i čitavog sveta. Akcenat u narednom periodu biće na digitalizaciji i konzervaciji stalne postavke, jer je na nama da njegov lik i delo prenesemo novim generacijama”, naglasila je Jevtićeva. Kako prenosi Beoinfo, ona je zahvalila Gradu Beogradu i čitavom timu koji se stara o muzeju.
Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović istakao je da je ovaj muzej zasigurno najatraktivniji u Beogradu i da stalno izaziva veliku pažnju domaćih posetilaca i stranaca. “Veoma smo ponosni na građu muzeja, koja je jedinstvena u svetu, i na to što možemo da pokažemo svo bogatstvo i snagu uma našeg velikog naučnika. Njegova zaostavština je zaista bogata i nadamo se da ćemo u narednom periodu uspeti da u još većem prostoru proširimo ponudu za posetioce. Srećom, Teslina zaostavština se nalazi u našem glavnom gradu”, rekao je za Beoinfo Andreja Mladenović. Kad je reč o proširenju i predstavljanju postavki muzeja u svetu, on je ukazao da su planovi veoma ambiciozni, dodajući da je to istovremeno i promocija Beograda, Srbije i srpskog naroda.
S najvećim izumima Nikole Tesle goste je na kraju svečanosti upoznao stručni vodič Vladimir Perić, u ulozi velikog naučnika.

Primenjeno znanje, od njive do trpeze

U poljoprivrednoj školi “Sonja Marinković” u Požarevcu, učenici u okviru redovne nastave pripremaju zdrave proizvode od povrća i voća. Deo se koristi za ishranu u učeničkom domu, a ostatak se proda na lokalnoj pijaci. Zaradu škola ulaže u dalju proizvodnju. Sve što nauče na časovima, učenici požarevačke srednje poljoprivredne škole odmah pretvaraju u zdrave proizvode. Godišnje naprave 10.000 tegli cvekle i džema od šljiva, kao i 600 litara matičnog soka od aronije. “Obožavamo ovde da radimo. Prelepo je da se radi, jer se mnogo toga nauči. Ili obnavljamo nešto staro, ili učimo nešto novo, kao što je cvekla i aronija”, kaže učenica drugog razreda Milena Spasić. “Mislim da će ova praksa da mi pomogne u životu da lakše nađem posao”, smatra učenik drugog zdravlja Vladimir Živojinović.
Iz ove škole, učenici izlaze sa dovoljno radnog iskustva za prvi posao. “S obzirom na to da su to deca iz poljoprivrednog kraja, imaju mogućnost da sa njihovih parcela i dobavljača dobiju sirovinu, koju mogu u svojim radionicama da prerade”, objašnjava profesorka stručnih predmeta Mira Hrkalović. Iako tako izgleda, ovo nije dualno obrazovanje. Škola je registrovana kao poljoprivredno gazdinstvo, pa zaokružuju proces od njive do trpeze. “Od proizvodnje poljoprivrednih tehničara kao što su cvekla, šljive, u radionici se sve preradi. To prerađuju učenici prehrambene struke i na kraju sve se plasira preko naše prodavnice, a deo proizvoda u Domu učenika”, kaže direktor Poljoprivredne škole “Sonja Marinković” iz Požarevca. Sve što prehrambeni tehničari poljoprivredne škole proizvedu, na kraju dođe ovde u prodavnicu na pijaci. Uskoro, ovde će moći da se kupi i mleko, zamrznuto testo i drugi proizvodi ostalih smerova ove škole.

Nagrada “Pavle i Milka Ivić” za najbolji naučni rad iz srpske lingvistike

Prestižna nagrada “Pavle i Milka Ivić” za najbolji naučni rad iz srpske lingvistike, dodeljena je delu “Srpski molitvenik. Spomenica Milanu Rešetaru” koje su uredili Jasmina Grković Mejdžor i Velimir Savić, a objavili SANU i Fond “Đorđe Zečević”. Ova kapitalna knjiga, u izuzetnoj opremi, posvećena je srpskom lingvisti i filologu, dubrovčaninu Milanu Rešetaru i “Srpskom molitveniku”, prvi put štampanom 1512. godine u Mlecima. Najstariju knjigu štampanu ćirlicom na srpskom narodnom jeziku, Rešetar je 1938. priredio za Srpsku kraljevsku akademiju. U prvom delu knjige je tekst o Rešetarovom životu i naučnim istraživanjima, drugi deo su studije o “Srpskom molitveniku”, a u trećem je nekoliko dragocenih fototipija među kojima je i integralna verzija pristupne Rešetarove besede u Srpskoj kraljevskoj akademiji 1940. U obrazložzenju nagrade navodi se da se ovim delom skreće pažnja na doprinos Srba katolika srpskom kulturnom i jezičkom nasleđu, koje, nažalost, još nije dovoljno poznato ni proučeno. Nagradu dodeljuje Slavističko društvo Srbije, a o nagrađenoj knjizi na današnjoj konferenciji za štampu govorili su Vučina Raičević, akademik Slobodan Remetić, Predrag Piper, Sreto Tanasić i Velimir Savić.

Kosovska Mitrovica: Studenti igrali košarku vezanih ruku

Srbi sa Kosova i Metohije i juče su nastavili mirne proteste zbog dodatnih taksi Prištine od 100 odsto, a studenti Unije Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici u podne su održali novi performans. Student prodekan Nemanja Biševac izjavio je za RTS da je za planiran performans – košarkaška utakmica na kojoj će studenti igrati vezanih ruku. Prema njegovim rečima, na taj način studenti aludiraju na to što košarkašima Partizana nije dozvoljeno da uđu na Kosmet i odigraju utakmicu. Biševac je rekao da su studenti u Kosovskoj Mitrovici, iako su roditelji zabrinuti. “Trudimo se da studentski život bude normalan. Za sada studentske menze rade normalno, ima dovoljno obroka, ali se to može promeniti svakog trenutka”, ističe student prodekan. Glavni zahtev Srba sa Kosova i Metohije ostaje da se ukinu takse. U utorak su održani najmasovniji skupovi u Kosovskoj Mitrovici, Gračanici i Štrpcu. U zajedničkom Proglasu naveli su da ne odustaju od borbe za pravdu i opstanak.

Vremeplov: Rođen Vuk Karadžić

Na današnji dan 06. decembra 1787.  godine rođen je Vuk Stefanović Karadžić, reformator srpskog jezika i pravopisa. Izdao je više zbirki narodnih pesama i pripovedaka, prvu srpsku gramatiku (“Pismenica”) i rečnik (1818). Uredjivao je almanah “Danica” i nastojao da Evropu upozna sa srpskim narodnim blagom. Borio se protiv samovlašća kneza Miloša Obrenovića i jakog fronta protivnika reforme jezika. Umro je u Beču 1864, a njegovi posmrtni ostaci su 1897. preneti iz Beča u Beograd i sahranjeni uz Dositeja Obradovića ispred Saborne crkve u Beogradu.

Vremeplov: Rođen J.J. Zmaj

Srpski pisac Jovan Jovanović Zmaj, član Srpske kraljevske akademije rođen je na današnji dan 06. decembra 1833. godine. Gimnaziju je učio u Halašu i Požunu (sadašnja Bratislava), a maturirao je u Slovačkoj Trnavi. Pre medicine koju je završio u Pešti, studirao je prava u Pešti, Pragu i Beču. Radio je kao lekar u Novom Sadu, Pančevu, Sremskim Karlovcima, Futogu, Beogradu, Zagrebu i Beču, a u Beogradu je od 1890. do 1898. bio dramaturg Narodnog pozorišta. Sjajan liričar, prema oceni književne kritike “pesnički izraz duhovnog i duševnog života srpskog naroda” u drugoj polovini 19. veka. Kao pesnik razvijao se pod uticajem srpske narodne poezije i lirike Branka Radičevića. Osim lirike, napisao je veliki broj rodoljubivih kao i političko-satiričnih pesama, a kao dečji pesnik neprevaziđen je u srpskoj književnosti. Osnovao je i uređivao književni list “Javor”, satirične listove “Zmaj”, “Žiža”, “Starmali” i poučni dečji list “Neven”, neprevaziđen i po sadržini i po umetničkim i grafičkim rešenjima. Prevodio je sa ruskog, nemačkog, mađarskog i engleskog. Dela: “Pevanija”, “Đulići”, “Đulići uveoci”, pesnička legenda “Vidosava Branković”, “Čika Jova srpskoj deci”, šaljivi komad “Šaran”.

Vremeplov: Umro Jovan Palavestra

Srpski pisac Jovan Palavestra, kritičar i novinar umro je na današnji dan 06. decembra 1959. Pisao je pripovetke i drame, pozorišnu i književnu kritiku. Prevodio je Pšibiševskog, Flobera, Bodlera. Dela: drame “Savesti na vetru”, “Čovjek koji se snašao”, “Veliki skandal”, zbirke pripovedaka “Sivi vidici”, “Na belom hlebu”.

Vremeplov: Nobelovac Šarl Laveran

Francuski mikrobiolog Šarl Laveran (Charles), dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1907. godine, na današnji dan 6. decembra 1880. godine otkrio je uzročnika malarije, ali nije mogao da objasni na koji način dospeva u organizam. Engleski lekar Ronald Ros (Ross) je 15 godina kasnije utvrdio da malariju prenose komarci.

Vremeplov: Održan antirežimski studentski protestni skup

Na današnji dan 06. decembra 1931. godine održan je antirežimski protestni skup na Beogradskom univerzitetu, nakon kojeg su studenti krenuli u protestnu šetnju Knez Mihailovom ulicom. Policija je uhapsila 13 i ranila šest studenata.

Vremeplov: Umro Čajkovski

U Petrogradu je na današnji dan 06. decembra 1893  umro slavni ruski kompozitor Petar Iljič Čajkovski, kojeg mnogi smatraju klasikom ruske muzike. Njegovo delo, inspirisano narodnom muzikom, bajkama i ruskom istorijom, obuhvata sve muzičke vrste, a najpoznatiji su šest simfonija, tri klavirska koncerta, opere “Evgenije Onjegin” i “Pikova dama”, balet “Labudovo jezero” i uvertira “Romeo i Julija”.

Vremeplov:  Umro Raša Livada

Na današnji dan 06. decembra 2007. godine preminuo je Raša Livada, književnik, glavni i odgovorni urednik časopisa “Pismo” istoimenog književnog društva, jedan od osnivača Srpskog književnog društva.

Kragujevac: Univerzitet nije dobio rektora – od 20 glasova 12 nevažećih 

Savet Univerziteta u Kragujevcu na sednici održanoj 4. decembra nije ukazao poverenje dosadašnjem v. d. rektora dr Nenadu Filipoviću. Zato se očekuje imenovanje novog vršioca dužnosti na ovo mesto, kao i nova sednica. Kako je saopšteno sa Univerziteta, Nenad Filipović, koji je redovni profesor Fakulteta inženjerskih nauka, na tajnom glasanju nije dobio dovoljan broj glasova za rektora. U skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju, Savet će na prvoj narednoj sednici preduzeti aktivnosti u cilju obezbeđivanja nesmetanog rada Univerziteta u Kragujevcu. Od 21 člana Saveta univerziteta, danas je na tajnom glasanju bilo prisutno 20. Od toga je 12 glasova bilo nevažeće, dok je osmoro članova Saveta glasalo za imenovanje Filipovića za rektora, što je bilo nedovoljno. Profesor Filipović je od juna ove godine obavljao posao vršioca dužnosti rektora kragujevačkog univerziteta, kada je smenjen dotadašnji rektor Nebojša Arsenijević.

Umrla devojčica iz Vrčina

Devojčica iz Vrčina B. D. uzrasta 12,5 meseci koju su majka i vaspitačica dovele u Dom zdravlja jer nisu mogle da je probude, preminula je u utorak  u 16.15 na Odeljenju intenzivne nege u Pedijatrijskoj klinici.. “Tokom današnjeg dana zbog srčanog zastoja u dva navrata beba je reanimirana”, navodi se u saopštenju Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije “Dr Vukan Čupić”. Sve je počelo dan ranijeoko 12,15 časova u Domu zdravlja u Vrčinu, kada je majka, u pratnji vaspitačice, uletela noseći malu devojčicu u rukama, pomodrelih usana koja nije davala znake života.

MUP: Ne vodimo istragu

Kako “Blic” saznaje u MUP, istraga o celom ovom slučaju nije pokrenuta iako je policija bila na licu mesta, jer nije bilo elemenata koji bi ukazivali na eventualno krivično delo.

Profesorka Mila više ne ispituje

Geografski fakultet u Beogradu našao je kompromisno  rešenje za spor između studenata i predavača. Olakšanje za akademce koji bezuspešno izlaze na ispit kod profesorke Pavlović. Ova odluka odnosi se na akademce koji studiraju po starom nastavnom planu i programu, tzv. predbolonjce. Odluka važi za ovu školsku godinu, do 1. oktobra 2019. godine, jer tada ističe rok ovim studentima da završe fakultet.  “Nastavno-naučno veće Geografskog fakulteta odlučilo je i da literatura iz koje se pripremaju ispiti, kao ispitna pitanja budu istaknuti na sajtu fakulteta. Dogovoreno je i da studenti, ukoliko ne budu zadovoljni rezultatima pismenog rada, imaju pravo uvida u rad, a nakon toga konačnu reč daće komisija”,  ističe profesor Filipović. Akademci koji su do sada polagali ispit šest puta, imali su pravo da izađu pred komisiju u kojoj nije bila profesorka Pavlović. Oni će sada moći da biraju – ili da polažu pred komisijom ili pismeno. Profesor Filipović kaže da su ove odluke donete na sastanku sa rektorkom prof. dr Ivankom Popović, a da je sa odlukama profesorka dr Mila Pavlović upoznata u razgovoru sa rektorkom.
Na ovaj način biće prevaziđeni bar neki  problemi koji su eskalirali kada su neki studenti javno počeli da se žale da je nemoguće položiti ispite iz predmeta koje predaje profesorka Pavlović, zbog čega su, kako su rekli, mnogi bili prinuđeni da napuste studije. Reč je o predmetima Geografija Srbije, koji se polaže na trećoj godini, i Geografija regije i Zaštita prirode Srbije, sa četvrte godine, pišu Večernje novosti.

“20 godina studiram zbog nje”: Danijelu  oborila 14 puta, kolegu čak 27 i … niko joj ništa ne može!!!

Studenti Geografskog fakulteta koji nisu položili ispit kod profesorke Mile Pavlović mogli bi da se upišu u Ginisovu knjigu rekorda. Mnogi na prolaznu ocenu čekaju i više od dve decenije, a rekord drži student koji je čak 27 puta izlazio kod nje na ispit. Šta je to toliko teško u predmetima Geografija Srbije i Geografske regije Srbije, da li je reč o neznanju studenata ili bahatosti profesorke? – Studiram od 1998. godine kao redovan student Beogradskog univerziteta, sve ispite sam polagala redovno. U međuvremenu sam se udala, rodila decu, ispolagala sve ispite, osim kod dotične osobe, profesorke Mile Pavlović – keže studentkinja Geografskog fakulteta Danijela Dragutinović.
Kako je ispričala za TV Prva, do sada je izlazila sigurno 13-14 puta, a kada je u Studentskoj službi pitala koliko do sada ima izlazaka, rekli su joj – tri. – Cepaju se ispitne prijave. Izlazila sam i pismeno, pošto je profesorka u jednom momentu dozvolila da se izlazi pismeno, ali je posle tri roka to ukinula, svojom samovoljom. Znači, tri puta sam izlazila pismeno, a da ne govorim o usmenom – kaže ova studentkinja Geografskog fakulteta.

Bizarna pitanja na ispitu: Šta sve profesorka traži da se zna?

Koliko je konja, goveda, svinja, ovaca uništeno tokom Drugog svetskog rata? Koliko je u Jugoslaviji bilo zasađeno hektara ječma, suncokreta, hmelja i crvene paprike u kalendarskoj 1995. godini? Koji bend je svirao na Kopaoniku kada je bio veliki zemljotres 1980. godine? To su samo neka od pitanja koja, kako studenti tvrde, profesorka Pavlović postavlja. – To su sve njena pitanja i potpitanja. Kada izvučete ceduljicu, ona vas posle prve rečenice prekida, postavlja svoja pitanja, cake i ako ne odgovorite tačno onako kako je ona zamislila, vi padate. Što se tiče njenih informacija i njenih knjiga, mogu reći da su stare preko dve decenije, sa zastarelim podacima, sa nekom nepotrebnom statistikom. Učimo iz njenih knjiga, skripti, sa raznim pitanjima i potpitanjima, čak je poslednjih godina tražila da mi sami vadimo statistike preko interneta”, -prepričla je ona u studiju. Ona naglašava da od fakulteta, dekana, niti rektorata nije dobila nikakav odgovor. – Niko se nije udostojio da odgovori, ovo je problem koji traje 20 godina. Nas šestoro je pristalo da razgovara, da piše mejlove, ali postoji sigurno preko 300-400 ljudi, ako ne i više… – rekla je ova studentkinja sa dvodecenijskim stažom.

Jasnić troši novac iz pritvora: Srbiji preti otkazivanje Univerzijade

Ako Srbija do 15. decembra ne odgovori EUSA da li naredne godine može da organizuje evropske sportske studentske šampionate u tri discipline, preti opasnost da izgubimo Univerzijadu 2020, saznaje “Blic”. Na to upućuje pismo Evropske univerzitetske sportske asocijacije, koje je  dostavljeno na adrese Organizacionog komiteta Univerzijade 2020, na čijem je čelu premijerka Ana Brnabić, Univerzitetskog sportskog saveza Srbije (USSS), ali i na adrese preduzeća EUSI 2020, na čijem je čelu i dalje Siniša Jasnić, iako je još u pritvoru.

Asistentkinja sa Pravnog iz Bihaća:  Ljude sramota da sede u mom društvu

Sanja Cerić, devojka koja je širom Balkana postala poznata po seks skandalu koju već nedeljama potresa region, otvorila je dušu za “Face TV”. Devojka koja je prijavila Sabahudina Blaževića da je tajno snimao, a kasnije snimke seksa s njom, dok su bili u ljubavnoj vezi, objavio na jednoj pornografskoj stranici, prolazi kroz teške dane. – Moj identitet u Bihaću je bio odmah otkriven. To se moglo videti na jednom Fejsbuk profilu. Bila sam zapanjena. Obzirom da je Bihać uvek znao ko sam ja. Bila sam zaposlena kao asistent na Pravnom fakultetu, tako da su to ljudi brzo povezali. Kada sam videla snimke, bila sam u šoku. To je trajalo danima”, rekla je Cerić. Ona je dodala da su ti snimci postojali 10 meseci ranije. “Neki su se pojavili tek nedavno. Verovatno je čaršija znala. Ja nisam znala ni da se snimam niti bih to sebi dopustila. Znam da nema povratka i ne možemo to obrisati. Psihički sam malo bolje. Ali ja nisam jedina koju je snimao. Ostale devojke sigurno se neće javiti jer su videle kroz šta sam ja prošla. Pretpostavljam da ni one nisu svesne da su bile snimane”.
Odgovarajući na pitanje ko je to uradio, Sanja odgovara: ”To je uradio gospodin Sabahudin Blažević sa kojim sam bila davno u vezi. Ne znam ko je snimke objavio, na nadležnim institucijama je da to utvrde. On je priznao da je to snimao. Imala sam nakon prekida veze sa njim nekih anonimnih pretnji. Nakon što sam odlučila da nastavim svoj život, odjednom su se pojavili neki snimci. Možda je to neka osveta. On nema dece i nije oženjen. Ja ne znam motiv svega. Možda muškarci žele da prate neki trend ili je u pitanju neko psihičko oboljenje. Više muškaraca u Bihaću je za ovo znalo, pričali su o tome i pokazivali snimke jedni drugima”, kazala je Cerić.

Sanja: U Bihać se neću vraćati!

“Bihać je mala sredina i sve se zna. U Sarajevu ljudi imaju normalniji pogled na to, a u Bihaću su uvek žene krive za sve. Nisu mi svi okrenuli leđa. Većina jeste, i to ljudi od kojih sam očekivala najveću podršku. Bihać je jako primitvna sredina. Neke od njih je sramota bilo biti sa mnom u društvu. Mislim da se neću vratiti nikada u Bihać. Nastaviću život u Sarajevu. To je i bol i ogorčenost, sve skupa”,  istakla je Cerić. Ja sam prijavila osobu koja je to uradila da odgovara nadležnim institucijama. Ja se njemu ne svetim. Imam ogromna saznanja o njegovim radnjama, a o tome sam obavestila i nadležne organe.
O svemu što je prošla, Sanja je odlučila da piše na svom blogu. “Informacije u blogu se tiču njegovih poslovnih veza sa drugim zemljama, kako je dolazio do određenih poslova i slično. On je radio prljave poslove, a mislim da su to kriminalne radnje. Sarađuje s Amirom Avdićem, Adnanom Terzićem i italijanskim finansijerima. Već sam prijavljena policiji u vezi toga i oni su dolazili na vrata mojih roditelja, a ja nisam bila tu. Očekujem poziv na saslušanje. Ovde ću najaviti da osnivam Udruženje koje će se boriti za pravo žena koje su stigmatizovane u društvu i mislim da mogu pomoći ljudima koje se nalaze u sličnoj situaciji. Žene koje su na stubu srama i koje su ubeležene tamo. Odlučila sam se na to jer plačući svaki dan ne mogu ništa postići”,  pojašnjava Cerić.
Kaže da lažne informacije o sebi nije mogla da podnese. “Pogađa me to da sam ja ucenjivala gospodina Blaževića sa ovim. Kao da sam ja tražila da on donese neki novac. Ako dobijem to na sudu, imam pravo na naknadu. Znam da nema povratka i ne možemo to obrisati. Psihički sam malo bolje. Ovo će se završiti na sudu, ali će potrajati sigurno”, kaže ona. https://www.youtube.com/watch?v=Cn46WI4jjKo

 

By admin