Javno brukanje lidera 4  sindikata ispred Vlade

Prosvetni radnici, njih oko dvesta, protestvovali su u utorak ispred, sporednog ulaza u zgradu, Vlade Srbije i zatražili nastavak pregovora o platnim grupama i razredima, povećanje zarada za 14,67 odsto i početak pregovora o Posebnom kolektivnom ugovoru. Predsednica Unije sindikata Jasna Janković kaže da nije bilo incidenata i da nisu predali nikakve zahteve, jer su to već učinili i “besmisleno je da učine ponovo”. Ona je dodala da su časovi skraćeni uviše od 500 škola, a ministarstvo je iznelo podatak da je štrajka bilo u stotinak škola.

Promašeni i očajno posećeni protest su organizovali predstavnici četiri prosvetna sindikata; Sindikata radnika u prosveti Srbije, Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije “Nezavisnost”, Sindikata obrazovanja Srbije i Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Juče su nas zvali mnoge kolege i svi su listom na viđenu bruku imali otprilike jedan te isti komentar: “poštovani i otuđeni lideri, molimo vas da nas više ne branite”, jer ćemo izgubiti i ono malo prava što nam je ostalo!

Šarčević: Nema razloga za protest

Ministar prosveteMladen Šarčević rekao da nema razloga za protest i dodao da su prosvetniradnici imali četiri povećanja plate u poslednje dve godine. On je rekao da sumu “čudni razlozi za protest i štrajk”, i da se kao jedan od razloganavodi odlaganje Zakona o platnim razredima za godinu dana, a da su baš zbogtog zakona prosvetari štrajkovali u septembru i oktobru. Za to što sindikatitvrde da im je obećano povećanje plate od 14,67 odsto, a da su dobili devetodsto, ministar kaže da je to “igra reči i manipulacija”. “Rečenoje ako počne primena zakona o platama i platnim razredima, tada bi povećanjebilo 14 odsto. Ne može se primeniti ta kvota plate, pošto zakon nijeusvojen”, rekao je Šarčević. Što se tiče pregovaora oko PKU oni suzakazani za petak14. decembra.  https://www.youtube.com/watch?v=DrHCfIJykgE

Ministar obećao novac za adaptaciju škole u Crvenki

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević sa saradnicima boravio je u utorak 11. decembra u radnoj poseti opštini Kula gdese upoznao sa školskom infrastrukturom i investicijama i najavio dalja ulaganjau unapređenje procesa nastave. Tokom te posete opštini Kula, ministar prosvetei nauke Mladen Šarčević obišao je osnovnu školu “Vuk Karadžić” uCrvenki i školski centar “Petro Kuzmijak” sa domom učenika u RuskomKrsturu gde se nastava pored srpskog odvija i na rusinskom jeziku.” “Jakome je zanimalo kako se radi u jednoj školi gde imamo manjinsku zajednicu, kakose lokalna samouprava stara o svim ustanovama i video sam zaista da jedna dobrasaradnja postoji, imali smo dobar aktiv direktora svih ustanova”, rekao jeministar Šarčević.

Ministarstvo će sredstva obezbediti iz budžetske rezerve, obećao je ministar Šarčević: “Možemo vrlo efikasno iznaći ovih 30 miliona i već smo se čuli sa jedinicom zaupravljanje projektom iz svoje rezerve nastave da rade, jer bi bilo logično daoni posao koji su započeli mogu da nastave tako da ne tražimo druge budžetskelinije preko kancelarije i na drugim mestima.” Ministar Šarčević najavioje dalju saradnju ministarstva na projektima razvoja robotike u gimnaziji” Petro Kuzmijak” i obnovljivih izvora energije u tehničkoj školi uKuli.  https://www.youtube.com/watch?v=R-vd8cwP4j0

Šarčević: Ispit za licence za direktore nije formalnost

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević prisustvovao je u utorak  11. decembra u Novom Sadu polaganju prvog ispita za licence za direktore obrazovanih ustanova na teritoriji Vojvodine. “Ovo je prvi put da se radi velika depolitizacija rukovođenja školama. Direktor će biti onaj ko je najbolji. Ovo je i profesionalizacija sistema rukovođenja. Bez toga nema ni reforme obrazovanja. Ovo je ključni momenat u reformi, kao što je i rad na eksternoj oceni i uvođenje državne mature”, rekao je Šarčević novinarima u Skupštini AP Vojvodina. On je ocenio da direktori moraju biti, pre svega, pedagoški rukovodioci koji rade na unapređenju vaspitno obrazovnog rada, ali da moraju dobro da poznaju i pravo. Šarčević je dodao da polaganje ispita za licencu direktora nije formalnost i da se kandidati za njega pripremaju ozbiljno. Prema njegovim rečima, ispit će prvi polagati direktori koji imaju najviše ocene.

Pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, uprave i nacionalne manjine Mihalj Njilaškazao je da je na ispit za licence izašlo sedam kandidata koji su imalinajbolje ocene na vrednovanju. On je precizirao da je reč o direktorima petosnovnih škola, jedne gimnazije i jedne predškolske ustanove.

Prema Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, direktori i kandidati za direktoredužni su da imaju položen ispit, i to u roku do dve godine od stupanja nadužnost direktora. Polaganju ispita prethodi obuka, koju sprovodi Zavod zaunapređenje obrazovanja i vaspitanja. Posle obuke, kandidati imaju tri mesecada realizuju istraživanje obrazovno-vaspitne prakse, daju predloge za njenounapređenje i pripreme svoj portfolio s kojim izlaze pred komisiju. https://www.youtube.com/watch?v=TmuMBPKvLbs

Za najbolje studente edukacija i rekreacija

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović priredio je u utorak prijem za najbolje studente Univerziteta u Novom Sadu koji će boraviti osam dana na Kopaoniku. Obraćajući se studentima, predsednik Mirović je rekao da su njihovi dosadašnji akademski rezultati bili uslov za učestvovanje na konkursu, poželevši im puno uspeha u budućnosti. “Očekujem da ćete se vratiti sanovim znanjima koja biti dodatni stimulans za nastavak studiranja, jer ćete vi u budućnosti biti stub našeg društva”, istakao je Mirović. Univerzitetski sportski savez Novog Sada želi da u saradnji sa svim institucijama u pokrajininajboljim studentima omogući bolji standard studiranja, a ovaj projekat je jedanod tih, rekao je predsednik tog saveza Marko Gušić. Smisao ovog programa nijesamo edukacija i rekreacija, već i da se nagrade studenti koji su ostvariliizuzetne rezultate, rekao je rektor Univerziteta u Novom Sadu, Dejan Jakšić.

Dani matematike u Novom Sadu

Manifestacija “Dani matematike u Novom Sadu” počela je u sredu, 12. decembra u 13 sati, u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu. Posetioci će u okviru Četvrtog Simpozijuma “Savremeni problemi matematike” čuti četiri predavanja naših vrhunskih matematičara: dr Miloša Kurilića (PMF, NoviSad), dr Zorana Petrića (Matematički institut SANU), dr Marka Nedeljkova (PMF,Novi Sad) i dr Silvie Ghilezan (FTN, Novi Sad). Predavanja su namenjenamatematičarima, profesorima, nastavnicima, studentima i ambicioznimsrednjoškolcima-maturantima. U četvrtak, 13. decembra, sa početkom u 13h, u Gimnaziji “Jovan Jovanović Zmaj” profesor dr Đura Paunić će održatipredavanje „Velika Fermaova teorema – 25 godina od dokaza”. Programmanifestacije se nastavlja u subotu, 15. decembra, na Prirodno-matematičkomfakultetu u Novom Sadu. Izložba plakata srednjoškolaca pod nazivom „Matematička galerija” je ove godine posvećena vezi između matematike i umetnosti, imože se posetiti od 9 sati. Dodela nagrada autorima najboljih plakata je u 12,u Amfiteatru 1 PMF u Novom Sadu.

U okviru „Novosadskog matematičkog seminara”, koji je akreditovan kod Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, počinje u subotu u 9 časova. Prijavljeni učesnici će pre podne imati prilike da slušaju predavanja profesora dr Dragana Mašulovića, dr Borisa Šobota, dr Petra Đapića, dr Siniše Crvenkovića i dr Đurđice Takači. Popodne je rezervisano za radionice seminara. Radionice vode profesori koji imaju dugogodišnje iskustvo u srednjoškolskoj nastavi matematike: Kaja Maričić, Sandra Tomašević, Ljubica Dejanović i Mirjana Jovanović. Program se završava skupštinom Društva matematičara Novog Sada. Organizatori manifestacije „Dani matematike u Novom Sadu” su Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu, Društvo matematičara Novog sada i Srpsko naučno matematičko društvo.

Film učenika Elektrotehniče škole “Sa druge strane ekrana”

Kada profesor da vetar u leđa i podršku, ne postoji ono što đak ne može da uradi. To najbolje znaju učenici Elektrotehničke škole “Mihajlo Pupin”, koji su uz pomoć svoje mentorke, profesorke ekonomske grupe predmeta, Tamare Stepanović,osmislili prvi preduzetnički podvig: film pod nazivom “Sa druge straneekrana” koji su sami režirali, snimili i montirali. Kao maturanti smeraelektrotehničar multimedija Elektrotehničke škole “Mihajlo Pupin”,Stefan i Luka jedva su dočekali da snime svoj prvi film “Sa druge strane ekrana”. U filmu su predstavili mladog preduzetnika Radovana Laćarka,osnivača “It magazina” i njegov put od jednog srednjoškolca sa idejomkog prepreke ne zaustavljaju, do preduzetnika sa vizijom.

“Ideju da naš preduzetnički podvig bude film u kom ćemo predstaviti preduzetnika Radovana, dala nam je naša profesorica Tamara. Najzanimljivije mi je to što sammogao da unapredim svoje rukovanje kamerom i naučio sam još stvari, kako naprimer ukloniti šum na videu, šum na zvuku”, kaže Luka Đuričin, montažer irežiser filma “Sa druge strane ekrana”. “Radili smo film okonedelju i po dana, s tim što smo imali neke poteškoće, pa je zato malo dužetrajalo. Film traje pet minuta. Stekli smo neke nove veštine, u montaži,snimanju, čak i u preduzetništvu, pošto smo razumeli kako možemo da unovčimoovo sad što radimo”, ističe Stefan Asnetić, snimatelj, montažer i režiserfilma.

Glavni junak filma, Radovan, isto je pohađao Elektrotehničku školu “Mihajlo Pupin”, gde je razvijao ideju o svom “IT magazinu” koji je osmislio sa ciljem širenja znanja o informacionim tehnologijama, društvenim mrežama, digitalnoj kulturi i omladinskom preduzetništvu. Kako kaže, važno je da mladi još u srednjoj školi nauče da razmišljaju preduzetnički. “Svi mi imamo ideje, ali niko ne želi da pokuša i nema hrabrosti da to i ostvari. Ja sam išao na sve ili na ništa i eto uspeo sam”, kaže Radovan Laćarak, osnivač onlajn magazina “IT magazin”. Kada hrabrost nadvlada strah i kada se dobijena šansa iskoristi na najbolji način, tada nastaje rezultat. I tako se postaje dobar preduzetnik.

Najbolji na bilbordima: Bilјana Nović

Bilјana Nović, učenica Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj” iz Sremske Kamenice osvojila je prvo mesto na Republičkom takmičenju iz tehničkog i informatičkog obrazovanja. – Posvetila sam se tim predmetima zato što se svake godine nešto novo uči i dosta je zanimlјivo jer se stalno nešto novo pravi – navela je Bilјana Nović.

Projekat „Učim + Znam = Vredim”, koje realizuje Udruženje za promociju društvene odgovornosti, nastavlјen je i ove godine. Na 42 lokacije u Novom Sadu i Sremskim Karlovcima postavlјeni su novi bilbordi. Na njima je predstavlјeno više od 200 učenika osnovnih i srednjih škola koji su u protekloj školskoj godini ostvarili najznačajnije uspehe na takmičenjima iz oblasti nauke i umetnosti na domaćoj i međunarodnoj sceni. Generalni sponzor projekta je i ove godine Erste banka.

Centru za decu sa posebnim potrebama na KiM potrebna pomoć

U Severnoj Kosovskoj Mitrovici ima 125 porodica sa decom sa posebnim potrebama. Direktorka centra kaže da kod njih sve više dolaze i roditelji sa decom iz južnog dela Kosovske Mitrovice i iz udaljenih srpskih enklava, jer je taj centar jedinitakve vrste na severu Kosova i Metohije. Zaposleni u centru rade sa mališanimaali i roditeljima koji često i ne znaju kako da pomognu svojoj deci daprevaziđu zdravstvene probleme. Centar nema dovoljno sredstava za normalan radniti ima podršku lokalne sredine, tvrdi direktorka koja je i sama majka detetasa posebnim potrebama. “Ovaj prostor je jako mali. Mi prosto apelujemo nato da nam daju prostor jer zaista 125 dece i 125 porodica je jako teško primitiu ovom prostoru. Mi se nekako borimo, ali ne znamo do kad i kako. Treba nampodrška”, rekla je Ivana Rakić, direktorka centra i predsednica udruženjaroditelja dece sa posebnim potrebama. Prva humanitarna pomoć koja je stigla nasever Kosova i Metohije od uvođenja taksi na robu iz centralne Srbije uručenaje ovom centru. Pomoć je prikupio Pokret žena Pokreta socijalista čije članicesu obišle ovu ustanovu i upoznale se sa njenim radom.

Deca sa smetnjama u razvoju kroz sport razvijaju sposobnosti

Koliko sport pozitivno utiče na sve životne sfere svedoci smo i na primeru dece sa smetnjama. Naime, udruženje Liks iz Beograda već 11 godina organizuje sportske radionice za decusa autizmom. Predsednica tog udruženja je naša proslavljena košarkašica i jednaod najboljih jugoslovenskih igračica svih vremena Ljiljana Stanojević, koja je patentirala program za motorički razvoj kod dece sa ovakvom vrstom problema.Deca su proteklog vikenda boravila u rukometnoj hali na Slanoj Bari i uključilase u trenažni rad sa rukometašima Vojvodine. “Duže od decenije radim sadecom sa smetnjama i svesna sam da, iako se u javnosti zagovara inkluzija ijednaka prava na socijalni status ove dece, to u stvarnosti nije slučaj”,kaže Stanojevićeva i dodaje da sa decom radi na unapređivanju njihovihsposobnosti. Ona je istakla da udruženje učestvuje u besplatnom programuSekretarijata za socijalnu zaštitu koji podrazumeva učešće u inkluzivneradionice u okviru sportskih klubova. “Bili smo gosti Veslačkog klubaPalić, Kuglaškog kluba Ruma, a divno iskustvo smo imali kod Palminih Tigrova uJagodini”, istakla je Stanojevićeva i dodaje da je iskoristila svojesportsko prijateljstvo sa Rukometnim klubom Vojvodina kako bi organizovalazajednički trening da bi deca upoznala rukomet. “Bitno je da deca osetedruženje sa zdravim vršnjacima ali i da druga deca uvide da postoji različitostkako bi je bolje prihvatili”, objašnjava Stanojevićeva i dodaje da je narad sa autističnom decom podstakla činjenica da je uzrok autizma nepoznat, kaoi da ova pojava kod dece poslednjih godina poprima razmere epidemije. “Višegodina sam istraživala uticaj motorike na kognitivne i psihofizičke sposobnostidece sa autizmom, a zatim sam obezbedila salu i opremila prostor spravama irekvizitima kako bih započela praksu sa decom”, kaže Stanojevićeva. Onadodaje da se pokazalo da deca kroz sport unapređuju svoje sposobnosti ismanjuju agresiju bez medikamenata, koji imaju štetno dejstvo na organizam. “Radsa decom je besplatan, a finansiranje obezbeđujemo putem konkursa koji nisustabilni izvor, te je stoga neophodan veći broj donatora, ali i veća podrškadržave”, zaključuje Stanojevićeva.

I ove zime veliki snoubord spektakl u Novom Sadu

Tradicionalno, četvrtu godinu za redom Udruženje “Friška gora”okuplja sve zaljubljenike u ekstremne sportove na novosadskom otvorenomskijalištu. Za dve nedelje, 21. decembra, na platou SPENS-a, počinje Avalanche Risk CITY JAM, dvodnevni događaj koji će u okviru svog programa ugostitinajbolje skijaše i bordere iz regiona i Evrope i pružiti priliku najmlađimNovosađanima da se oprobaju u zimskim sportovima. Prvog dana, u petak 21.decembra, posetioci će uživati u svojevrsnom takmičenju velikana zimskihsportova i njihovim vratolomijama koji u naš grad pristižu iz svih delovaSrbije i inostranstva. Drugi dan, subota, 22. decembar rezervisan je zaposetioce svih uzrasta ali prvenstveno za najmlađe Novosađane. U magični ski svet, kroz City Jam KIDS program uvešće ih iskusni skijaši, borderi, kao i animatori i tako upotpuniti novogodišnje praznike.

Organizator ovog zimskog zabavno – sportskog događaja Avalanche Risk CITY JAM je Udruženje “Friška gora”, uz podršku Pokrajinskih sekretarijata za sport i omladinu, privredu i turizam, Gradskih uprava za sport i omladinu i privredu, OPENS (Novi Sad evropska prestonica mladih), SPENS i drugih partnera. Iako ravničarski, Novi Sad je uspeo da prevaziđe i ovu barijeru te će na dva dana i ove godine, postati pravi ski centar. Zavisnici od adrenalina pred sam kraj 2018. imaće priliku da osete duh ski centara i pripreme se za novu zimsku sezonu. Prošle godine, Novi Sad u drugačijem, belom ruhu, privukao je preko 5000 posetilaca zato dođite i osetite zimsku čaroliju!. https://www.youtube.com/watch?v=RhqECenx4MU

OPENS: Provedite kvalitetno slobodno vreme

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, OPENS je, u nedelju uveče u kongresnom centru – Master organizovao besplatan koncert za Novosađane kojim susvečano otvorena vrata OPENS Free day-a. Ideja OPENS besplatnih dana jeste dase pruži prilika mladima da na kvalitetan način provedu svoje slobodno vreme uzbesplatna dešavanja koje nude partneri OPENS-a – od odlaska u pozorište,bioskop, bazen, klizanje, kozmetički tretman do treninga… “Pokušali smoda pružimo priliku mladima da kvalitetno provedu svoje slobodno vreme.Osluškujemo šta mladi vole i na šta dobro reaguju pa smo po tome i biraliizvođače za koncert. UV bend je perspektivan, autorski bend u čijem sastavu sumladi umetnici iz Novog Sada sa kojima smo i ranije sarađivali jer uvekkoristimo priliku da promoviše mlade Novosađane,” kaže portparolkaOPENS-a, Ivana Miloradov.

OPENS se na razne načine trudi da promoviše mlade umetnike i time ih podstiče na dalji napredak, UV bend je pravi primer te zamisli. “Saradnja sa OPENS-om nama prvenstveno znači zbog promocije našeg benda. Upoznajemo dosta mladih ljudi koji su na istoj talasnoj dužini kao i mi. Pružamo podršku mladima u svakoj vrsti umetnosti i to je jedna lepa priča koja je nama dobodošla i nadamo se daljoj saradnji sa OPENS-om,” kaže Petar Banjac iz UV benda. Elemental je bend postoji dve decenije i trudi se da, kroz svoje tekstove, mlade podstakne na razmišljanje, upornost i isrtajnost u radu. “Naš bend postoji dugi niz godina zbog toga što smo pre svega prijatelji, jer je za dobru saradnju je potrebno međusobno poštovanje. Mladi treba da imaju stav i da se trude da misle svojom glavom. Ne treba da žive u uverenju da će sve biti lako, zato što iza svega što je kvalitetno postoji jako veliki rad i odricanje,” objašanjava Mirela Priselac iz Elementala. Međunarodni dan ljudskih prava, obeležava se 10. decembra, a OPENS je za taj dan pripremio mladima niz aktivnosti koje im pružaju da, na kvalitetan način, provedu svoje slobodno vreme, jer je upravo to pravo svakog od nas.

Studenti: Da li ljudska prava važe za Srbe na Kosovu i Metohiji?

Studenti prištinskog univerziteta protestovali su u severnom delu KosovskeMitrovice zbog povećanja taksi na robu iz Srbije i upitali međunarodnu zajednicu “Da li ljudska prava važe za Srbe na Kosovu”. Protest i performans studenti su održali ispred zgrada suda i Euleksa u severnom delu Mitrovice,prenela je RTK 2. Povodom Svetskog dana ljudskih prava, a nastavljajući mirneproteste zbog najnovijih mera Prištine, studenti Univerziteta u Prištini saprivremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, podsetili su Evropu i svet načlanove Opšte deklaracije o ljudskim pravima. Oni su nosili transparente kojimasu ukazali na prava koja se, kako kažu, zbog mera Prištine ugrožavaju.”Okupili smo se danas ovde da kao studenti, povodom Svetskog dana ljudskihprava, upitamo međunarodnu zajednicu da li ljudska prava važe za Srbe naKiM”, rekao je student prorektor Nemanja Biševac. Biševac je ukazao naneke od članova Opšte deklaracije o ljudskim pravima, Evropske konvencije zazaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i Povelje EU o osnovnim pravima.”Član 26 – svako ima pravo na obrazovanje. U vezi sa članom 26 mogu dakažem da su naši studenti, zajedno sa učenicima osnovnih i srednjih škola naKosovu, izuzetno ugroženi i pogođeni ovim nerazumnim taksama i odlukamaPrištine”, istakao je Biševac. Studenti su preko usta imali trake nakojima je bilo ispisano “100% takse 0 % slobode”. Studenti su senakon protesta uputili do spomenika Knezu Lazaru u centru grada, a skupu su sepridružili građani i predstavnici Kriznog štaba.           https://www.youtube.com/watch?v=a4EMdcwRpwI

Izložba viđena očima dece iz autističnog spektra

U Galeriji likovne umetnosti poklon zbirci Rajka Mamuzića u Novom Sadu, 12. decembra u 13časova otvorena je izložba pod nazivom “Galerija i autizam–naša priča,Dela iz Poklon zbirke Rajka Mamuzića viđena očima dece iz autističnog spektra”. Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića je usaradnji sa Društvom za podršku osobama sa autizmom grada Novog Sada (DPOSA)konkurisala za finansijska sredstva sa projektom „Galerija i autizam – našapriča” Gradskoj upravi za kulturu grada Novog Sada. Odobrena sredstva suiskorišćena za realizaciju radionica u prostorijama stalne postavke Poklonzbirke Rajka Mamuzića. Ovo je bila prilika da članovi Društva pokažu rezultatkreativnog rada osoba sa autizmom i da najšira javnost upozna njihovstvaralački potencijal, razume različitost izražavanja snažnih osećanja,jednake potrebe i želje i slikarstvo kao jezik prihvatanja.

Društvo za podršku osobama sa autizmom grada Novog Sada (DPOSA) od 2012. godine aktivno realizuje likovne radionice namenjene ovoj populaciji u okviru kojih se radi na edukaciji dece sa autizmom, isticanju sposobnosti komunikacije vizuelnim sredstvima, te njihovo usavršavanje i likovno opismenjavanje, individualizam i jasan rukopis svakog pojedinca. Izložba je donatorskog karaktera i sredstva prikupljena donacijama biće usmerena isključivo za decu, mlade i osobe sa autizmom za nastavak art-terapije, kao i za podizanje kapaciteta udruženja. Radovi se mogu videti u elektronskom katalogu na  http://www.rtv.rs/cms/login.htm. Izložba se može pogledati do 31. decembra.

Vremeplov: Oslobođena beogradska varoš

Na  današnji dan 13. decembra 1806.godine ustanici u I srpskom ustanku oslobodili beogradsku varoš i naterali otomanske snage da se povuku u Kalemegdansku tvrđavu. Tvrđava osvojena početkom 1807, po slomu ustanka 1813. Otomani ponovo zauzeli Beograd.

Vremeplov: Srbija objavila rat Otomanskom carstvu

Srpski kralj Milan Obrenović, na poziv Rusije, drugi put je  na današnji dan 13. decembra 1877.godine objavio rat Otomanskom carstvu. U martu 1878. rat završen mirovnim sporazumom Rusije i Turske u San Stefanu, kojim je Rusija pokušala da ostvaripremoć na jugu Balkana.

Vremeplov: Tasman otkrio Novi Zeland

Na  današnji dan 13. decembra 1642. godine holandski moreplovac Abel Tasman otkrio Novi Zeland, ali se nije iskrcao izstraha od ratobornih domorodaca. Zasluga za otkriće pripala Englezu DžejmsuKuku, koji se 1769. iskrcao na jedno od novozelandskih ostrva.

Vremeplov: Rođen Hajnrih Hajne

Na današnji dan13. decembra 1797.godine je  rođen nemački pesnik Hajnrih Hajne, jedan od najvećih liričara XIX veka. Njegova poezija smatra se vrhunskimdostignućem nemačkog romantizma, izvršila ogroman uticaj na evropsko pesništvo.

Vremeplov: Rođen Anri IV

Francuski kralj Anri IV, prvi monarh iz dinastije Burbona rođen je na  današnji dan 13. decembra 1553. godine. Idejni vođa protestanata kasnije prešao u katolicizam, ali Nantskim ediktom 1598. osigurao protestantima verske slobode i okončao verske ratove. Tokom njegove vladavine osnovane prve francuske kolonije u Severnoj Americi. Ubio ga rimokatolički fanatik Fransoa Ravajak.

Vremeplov: Počeo Tridentski koncil

Na  današnji dan 13. decembra 1545. godinepočeo rad Tridentski koncil, koji je u maju 1542. sazvao papa Pavle III.Ekumenski koncil, na kom je do kraja izgrađen status katoličke crkve kaodogmatske, protivreformacijske, militantne ustanove s papom-autokratom na čelu,s prekidima zasedao do 1563. Na osnovu zaključka tog skupa vođen protivreformacijskipokret koji je doveo do Tridesetogodišnjeg rata prokatoličkih i protestantskih snaga u Evropi, od 1618. do 1648.

Mladi u ralјama droge, alkohola i kocke

Prema različitim istraživanjima, čak 11,6% učenika prvih razreda srednjih škola na teritoriji Grada Novog Sada konzumira kanabis, sredstva za smirenje koristi 5,9%, a njih 8,8% inhalanse i ekstazi, saopštio je Pokrajinski sekretarija za zdravstvo. “Kada govorimo o zloupotrebi alkohola među mladima starosti 16.godina, skoro svaki četvrti ispitanik (23,8%) je u svomživotu 40 i više puta popio neko alkoholno piće. Cigarete aktivno puši 16,6%učenika prvih razreda srednjih škola, a 15% mladih tog uzrasta cigaretu je prviput uzelo sa četrnaest godina”, dodaje se u saopštenju. “Izmeđudesete i četrnaeste godine mladi se prvi put susreću i sa igrama na sreću, anajzastuplјenija igra na sreću je kladionica. Nažalost, svaki peti učenik igrakladionicu, a među tom populacijom primetno je i povećanje onih koji patološkikockaju. Sve više mladih lјudi već u pubertetskom uzrastu, eksperimentišući salkoholom ili psihoaktivnim supstancama otvaraju put ka bolestimazavisnosti”, navodi se u saopštenju.

“Uočivši problem, Pokrajinska vlada i Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo realizovalisu projekat “Ti odluči”, sa cilјem prevencije različitih pojavnihoblika bolesti zavisnosti. Sve što je potrebno da se sazna o prevenciji ikontroli bolesti zavisnosti od psihoaktivnih supstanci: alkohola, cigareta,kocke i interneta, može se besplatno pronaći na sajtu www.tiodluci.rs. U serijalu od 32 emisije obrađenesu teme o različitim bolestima zavisnosti, koje su realizovane uz stručnu pomoćnajeminentnijih lekara iz cele Vojvodine, koji se bave ovom problematikom, uzpokušaj da se mladima, ali i njihovim roditelјima ukaže na to, kako daprepoznaju simptome i uoče proces nastajanja bolesti zavisnosti, da izbegnuzablude, ali i kome da se obrate za pomoć”, ističe se u saopštenju. Najčešćimotivi za ulazak u svet droge su radoznalost, vršnjački pritisak i problemi uporodici. Lako se upadne u zamku svih bolesti zavisnosti, a put ka izlazu iliizlečenju nije ni malo lak. Zabluda je da je lako, a najbolјi lek su znanje ipoverenje.

Pronađena devojčica (15), nestanak prijavljen 11. oktobra

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Kragujevcu, nakon intenzivne potrage,pronašli su 15.godišnju devojčicu iz Kragujevca, čiji je nestanak prijavljen Centru za socijalni rad 11. oktobra. Devojčica je nepovređena i predata jemajci, saopštila je juče Policijska uprava u Kragujevcu.

Snimao maloletnicu pa objavio na pornografskom sajtu

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, uhapsili su A.M. (1992) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo prikazivanje, pribavljanje i posedovanje pornografskog materijalai iskorišćavanje maloletnog lica za pornografiju. On je osumnjičen da je u tovreme maloletnu oštećenu, fotografisao nagu mobilnim telefonom i snimao tokomseksualnih odnosa, nakon čega je materijale objavio na pornografskom sajtu.Osumnjičeni je, uz krivičnu prijavu, priveden Posebnom odeljenju za borbuprotiv visokotehnološkog kriminala Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Kockanje – igra i porok sa kobnim ishodom

Prema istraživanju Centra za odvikanje od kocke “Život nije igra”, svaki četvrti ispitanik se već u 10-oj godini susreće sa kladionicom ili kockom. U anketi je učestvovalo oko 2 hiljade 300 učenika osnovnih i srednjih škola iz Južnobačkog i Sremskog okruga. Na početku su to mali ulozi, zabava, želja za lakom zaradom i uklapanjem u društvo. Međutim,nikada se ne zna kada to može postati vrtlog zavisnosti u koji upadaju mnogiosnovci i srednjoškolci, koban ne samo za njih, već i za njihove porodice. Takopočinje začarani krug “Sad ću da izađem iz kockarnice, ovo je poslednjiput”. Odluka je koju mnogi donesu, ali nažalost, često bude kratkotrajna ipraćena mislima: Ti znaš da se kockaš i ti uvek možeš da stvoriš novac.

Put odivkavanja počinje tako što osoba mora da prizna sebi da problem postoji, a podrškaporodice i prijatelja je najvažnija karika. U proseku, 12 godina kockarskogstaža prođe dok ne potraže pomoć od stručnih lica, a okidač za to budu dugovi,problemi sa zakonom i druge negatvne posledice, kažu stručnjaci. “Retkokada roditelji dovedu dete na vreme kad su primetili problem u početku, ako suvideli da je nestalo zlato, novac iz kuće, ako je dete potrošilo neki novac zaračune, ili za školsku ekskurziju. Tad se jave, to su vrlo retki slučajevi itad je najbolje dok problem nije uhvatio maha”, kaže Jasmina Leković izcentra “Život nije igra”. Istraživanje pokazuje da je srž problemašto se u svakoj trećoj porodici zajednički popunjavaju igre na sreću i tiketi,a roditelji neretko odlaze sa decom u kladionice i kockarnice. A nikad se nezna…da li će igra ostati samo igra ili će postati porok sa kobnim ishodom.

Profesor pretukao učenike jer su ga gađali kredom

U Srednjoj tehničkoj školi u Čakovcu u utorak 4. decembra je došlo do fizičkog napadajednog profesora na učenike. Kako je “Indexu” ispričao učenik koji jesvedočio napadu, profesor je odlučio izbaciti učenike iz razreda jer su pričalina času, a onda je došlo i do fizičkog obračuna. Učenik koji je bio u razredutokom napada ispričao je da je profesor jednog učenika pretukao pred razredom,a drugog je odvukao u svoj kabinet, u kojem ga je udarao uz povike, vređanja ipretnje. Dvojica učenika imaju 16 godina. “Učenici su pričali i profesor ih je izbacio sa časa. Jednog je uhvatio za vrat pa udario rukom, a onda i nogom. Drugog učenika je na hodniku odvukao usvoj kabinet. Odgurnuo ga je u sto i udarao rukama”, ispričao je učenik istog razreda. Dodao je da su učenici policiji prijavili napad.

Prozvani profesoru razgovoru za “RTL” kaže da je reagovao tako jer nije imao drugog rešenja. Kaže da sistem ne štiti profesore i da bi opet napravio isto. “Ja sam odreagovao na način, kad sam ustanovio koji je učenik to napravio, da sam ga gurnuo nogom, da ne kažem, nisam ga ozledio. Onda sam ga u kabinetu, nisam ga mlatio, ali sam gurnuo, isto tako drugog učenika. On je pljunuo na sto učenika, pa sam prema obojici primenio isti tretman”, rekao je profesor Franjo Dragičević. Profesor kojem je ostala godina dana do penzije tvrdi da je još od jeseni taj razred, inače poznat u celoj školi kao problematičan, pokušavao smiriti razgovorom i drugim pedagoškim metodama, ali taj je put nakon što je gađan kredom izgubio kontrolu. “Ja sam to napravio i da bi morao, opet bi napravio, sram me da sam morao. Mene ne štiti sistem, menene štiti uprava škole, direktori su OK, ali sistem nastavnike ne štiti”,tvrdi Dragičević.

Za svaku trojku po 500 evra: Košarkaš pomaže samohranom ocu šestoro dece

Nikola Mirotić,član ekipe Nju Orleans Pelikansa, za svaku ubačenu trojku do Božića doniraće500 evra sedmočlanoj porodici Varga iz Borova u Hrvatskoj kako bi im pomogao dakupe novi dom. Reprezentativac Španije, rođen u Crnoj Gori, odazvao se akcijikoju je pokrenula humanitarna organizacija „Srbi za Srbe“ i već je u prve dveutakmice u kojoj je igrao za Varge ubacio šest trojki, pa će od danas cifrapomoći biti veća za 3.000 evra. “U svetlu nadolazećih božićnih praznika, želimda obradujem one kojima je to najpotrebnije. Upravo iz tog razloga, za svakupostignutu trojku na utakmici, doniraću dobrovoljni prilog od 500 evra koji ćebiti iskorišćen za kupovinu kuće samohranom ocu Radoslavu koji podiže šestorodece. Neka vam je svima blagosloven početak posta i predstojeći najradosnijipraznici” – napisao je Nikola Mirotić na Instagramu.Udomu porodice Varga u Borovu, samohrani otac Radoslav još ne može da dođe sebi.Dugo ga nije ništa u životu tako obradovalo. Žena ga je napustila i većnekoliko godina decu odgaja sam. – Šta da vam kažem, ne mogu još da dođem sebi.Kada su mi iz organizacije „Srbi za Srbe“ preneli poruku i namere košarkašaMirotića, nisam mogao da verujem, mislio sam da se šale.  Radoslav je zaposlenik vukovarskog preduzeća„Komunalac“ i sam brine za šestoro dece – Zdravka (12), Ivanu (11), Dejana (9),blizance Luku i Mariju (8) i Anu (6). Imaju skromnu kuću sa jednom sobicom od28 kvadrata bez kupatila u mestu Borovo, pored Vukovara. Inače, u preskromnomkućerku odraslo je čak dvanaestoro dece. Tokom poslednjih desetak godinastarija deca su porasla, osamostalila se i otišla svojim životnim putevima,neko u potrazi za poslom, dok su se neke od ćerki udale i već dobile svojudecu. Iz organizacije „Srbi za Srbe“ kažu da je najpraktičnije rešenje kupovinaneke od desetina kuća u Borovu koje su trenutno na prodaju, s obzirom na to daje veliki broj ljudi iz ovih krajeva otišao u Evropsku uniju u potrazi zaboljim životom i platama.

By admin