Petrović: Sistematski rešiti problem sa platnim razredima

Kada je reč o platnim razredima, Predsednik Fiskalnog saveta Srbije Pavle Petrović kaže da s jedne strane treba pohvaliti vladu i ministarstvo finansija, jer su pokušali da reše to pitanje, ali se pokazalo da to nije moglo da se uradi do 2019. godine.On je poručio da bi već od početka sledeće godine trebalo sistematski da se priđe tom problemu.

Petrović: Plate u javnom sektoru neopravdano povećane

Predsednik Fiskalnog saveta Srbije Pavle Petrović kaže da je tačno da su kapitalna ulaganja povećana sa 3,6 na 4 odsto BDP-a, ali je, smatra, problem struktura javnih investicija. “Najveći deo je otišao za nabavku opreme za vojsku i policiju, i to se dešava drugu godinu za redom”, rekao je on. Petrović kaže da su neto plate u javnom sektoru neopravdano povećane i objasnio da se one od sledeće godine povećavaju za devet odsto, dok se u privatnom sektoru očekuje povećanje od pet odsto. “Rast plata u privatnom sektoru određuje tržište i produktivnost rada, one su objektvno određene, stoga neopravdano je da se skoro duplo više poveća plata u javnom sektoru”, ocenio je Petrović.

Šansa za studiranje u Iranu, Azerbejdžanu, Polјskoj i Mađarskoj

Studenti i naučnici iz Srbije u sledećoj školskoj godini imaju šansu da studiraju ili se usavršavaju u inostranstvu zahavalјujući stipendijama sa tamošnjih univerzteta.Kako potencijalne stipendiste na svom sajtu obaveštava Univerzitet u Novom Saduu  aktuelnoj ponudi su stipendije iz Irana, Azerbejdžana, Polјske iMađarske. Predizbor kandidata realizuje odbor za stipendiranje u svakoj partnerskoj zemlјi koju imenuje Ministarstvo prosvete ili nadležno ministarstvodate države. U Mađarskoj je za realizaciju programa odgovoran koordinator Tempus Public Foundation.

Kontakt adresa za zainteresoavne je u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije: vanja.nedelјkovic@mpn.gov.rs. Rok za prijavu je 15. januar 2019. godine.

Iran: Stipendije za strane studente

Ministarstvo nauke, istraživanja i tehnologije Islamske Republike Iran objavilo je poziv za dodelu stipendija za strane studente. Na konkurs za osnovne studije mogu se prijaviti osobe do 22 godine starosti, za master studije granica je 26 godina starosti, a za doktorske studije kandidata ne može biti starije od 31 godine.Visina stipendije za svaki stepen studija određuje se na osnovu usvojenog pravilnika i obuhvata školarinu, dom za samce, zdravstveno osiguranje, beneficirane cene ishrane koje su iste kao i za iranske studente. Ostale troškove studenti snose sami. Novčani deo stipendije određen je u zavisnosti odstepena i grupe studija. Kako se navodi, ne postoji mogućnost obezbeđivanja povratne avionske karte. Inače, Ministarstvo nauke, istraživanja i tehnologije Islamske Republike Iran određuje mesto studiranja kandidata.

Potrebni dokumenti koji se dostavlјaju uz prijavu na konkurs su: overena fotokopija iprevod diplome i ocena prethodnog stepena, fotokopija pasoša koji važi najmanje šest meseci, lekarsko uverenje, dve fotografije, tri preporuke profesora zamaster i doktorske studije, popunjen zahtev za stipendiju.

Azerbejdžan: Stipendije Ali-Merdan beg Topčubašev

Republika Azerbejdžan pokrenula je program stipendiranja Ali-Merdan beg Topčubašev.Stipendija se dodelјuje za školsku 2019/2020. godinu i obuhvata besplatnu školarinu dok sve ostale troškove snose studenti. Zainteresovani studenti moguda se prijave za stipendiju na osnovnim akademskim i magistarskim akademskim studijama na Univerzitetu „ADA“. Rok za prijavu je 5. april 2019. godine.

Poljska: Program Thesaurus Poloniae

Međunarodni kulturni centar u Krakovu raspisao je konkurs za dvadeseto izdanje tromesečnog stipendijskog programa Thesaurus Poloniae, Ministarstva kulture i nacionalne baštine, koji sprovodi Međunarodni kulturni centar u Krakovu od jeseni 2009.godine. Program je namenjen stranim naučnicima koji proučavaju kulturu,istoriju i multikulturalno nasleđe Republike Polјske i Srednje Evrope. Pravo naučešće na konkursu imaju i istraživači koji se bave i zaštitom kulturnognasleđa i teorijskim istraživanjima u oblasti istorije, sociologije,etnografije, antropologije i sličnih oblasti. Thesaurus Poloniae se sprovodi udve kategorije: Senior program za profesore i predavače koji su stekli zvanjedoktora nauka i Junior program za doktorande. Rok za prijavlјivanje je 20.januar 2019. godine.

Mađarska: Program Hungaricum za strane državlјane

Vlada Republike Mađarske je 2013. godine pokrenula program stipendiranja Stipendium Hungaricum za strane državlјane koji nameravaju da studiraju u akreditovanim visokoškolskim institucijama u Republici Mađarskoj. Pravo na prijavu imaju građani iz zemalјa koje imaju potpisan bilateralni sporazum sa mađarskimMinistarstvom za lјudske resurse. Trenutno u programu stipendiranja učestvujeviše od 70 partnera sa pet kontinenata, tako da mogućnost za učešće u programustipendiranja imaju i državlјani Srbije. Fondacija tempus / StipendiumHungaricum raspisala je konkurs za dodelu 50 stipendija za školsku 2019/2020.godinu za osnovne, master i doktorske studije. Pored besplatne školarine,Program obezbeđuje mesečnu stipendiju, zdravstveno osiguranje i novčanasredstva za stanovanje.

Naučni skup na pravnom: “Prvi vek od Prisajedinjenja”

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović učestvovao je 14. decembra  na naučnom skupu „Prvi vek od Prisajedinjenja“na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, ističući da je to prilika da se još jednom osvrnemo na jedno veliko vreme, njegove velike lјude i velike odluke koje su oni doneli, jer je upravo to, kako je naveo, odredilo budućnost koju mi danas živimo. Vek koji je minuo od odluka Velike Narodne skupštine do danas, dodao jeon, potvrdio je ostvarenje načela na kojima su se one zasnivale. Bio je toepohalni događaj koji je, iz korena, promenio tok istorije na ovim prostorima. „Utom veku, Vojvodina je upravo u Srbiji, doživela napredak u svim oblastimadruštvenog života, i postala i ostala mesto skladnog života svih građana koji unjoj žive“, ocenio je predsednik Mirović. Vratili smo sve najvažnije događaje iličnosti iz naše istorije u institucije, na Univerzitet, u Muzeje, u lokalnesamouprave i to je rezultat proslave ovog jubileja, istakao je predsednikMirović.

Ideja je da naučnim skupom o Prisajedinjenju osvetlimo ovaj veliki događaj iz različitih uglova i aspekata a sa stanovišta nauke, kazao je dekan Pravnog fakulteta Branisalv Ristivojević. Najmanje što možemo da uradimo za našu zemlјu jeste daživimo po načelima koja su obeležila Veliku Narodnu skupštinu, a to su načelaslobode i jednakostim istakao je ovom prilikom rektor Univerziteta u Novom SaduDejan Jakšić.

Najbolјa studentska ideja: Pametni tepih novosadskih studenata  

Na Nacionalnom takmičenju za najbolјu studentsku ideju za 2018. godinu, prvu nagradu sa svojim SmartWalk-om (pametni tepih) osvojili su Želјko Popovići Vladimir Vincan, studenti IV godine Energetike, elektronike i telekomunikacija, usmerenje Mikroračunarska elektronika, Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu. Ove godine na takmičenju, koje je održano u Naučno-tehnološkom parku Beograd, svoje ideje predstavilo je ukupno 10 timova-finalista sa sedam visokoobrazovnih ustanova u Srbiji. Svaki tim imao jesedam minuta da kroz kratku prezentaciju predstavi svoju ideju, i tri minuta daodgovori na pitanja žirija. “ElektričariG3”, kako su studenti FTN-a nazvalisvoj tim, osmislili su SmartWalk – pametni tepih koji konvertuje mehaničkuenergiju čovekovog hoda u električnu energiju. Pored osnovne namene, pametnitepih bi se koristio i kao svojevrstan svetleći tepih (LED ekran – adresabilneLED trake). Na njemu bi se mogle ispisivati reklamne poruke ili poruke navođenja ka izlazu u slučaju vanrednih situacija. Ovaj uređaj bi se mogao ugrađivati na ulaze u objekte s velikom frekvencijom prolaznika, kao i našetališta, trgove… Prema ideji studenata, pametni tepih bi mogao da sekoristi i na muzičkim festivalima kao što je, recimo, Egzit, gde bi se zemlјanapodloga prekrila SmartWalk-om.

Želјko Popović i Vladimir Vincan su za svoje rešenje dobili i novčanu nagradu u iznosu od 150.000 dinara i u narednom periodu planiraju da realizuju prvi prototip pametnog tepiha i ugrade ga na ulaz u zgradu FTN-a. Takmičenje za najbolјu studentsku ideju je pokrenuto u okviru Erazmus+ projekta IF4TM –Institucionalni okvir za razvoj treće misije Univerziteta u Srbiji s cilјem dapromoviše preduzetničku kulturu u okviru studentske populacije. Da studentima pomogne u transferu inovativnih ideja u proizvode ili usluge na tržištu i da ihohrabri i obezbedi im neophodno znanje i veštine za pokretanje sopstvenog biznisa.

Od prodatih knjiga pomoć za Svratište

Novosadsko pozorište (Ujvideki sinhaz) nastavlјa tradicionalnu akciju pomoći siromašnim sugrađanima  Ovoga puta akcija je osmišlјena kao prodaja knjiga, i to od 18. do 20. decembra u holu pozorišta (Jovana Subotića 3–5). Knjige će se prodavati po 100 i 200 dinara, u vremenu od10 do 19 časova, a sav prikuplјeni novac biće predat Svratištu za decu iomladinu (Bulevar oslobođenja 39). Građani koji žele da učestvuju u akciji,mogu do 20. decembra donositi svoje knjige, koje će biti prodavane na aukciji,i tako pomognu čitavu akciju. Proteklih dana kontingent knjiga u pozorištedonelo je Dečje odelјenje Gradske biblioteke, a knjige za bazar izabrala jeKatarina Novaković. Knjige za akciju darivala je i biblioteka iz Bačke Topole,„Ežbete Juhas”. 

Šta Srbiji donosi članstvo u CERN?

Srbija je postala članica Evropske organizacije za nuklearna istraživanja(CERN), a članstvo u ovoj organizaciji će srpskim naučnicima pružiti mogućnost saradnje i učešće u istraživanjima koja se realizuju u Ženevi. Programski direktor Petnice Nikola Božić izjavio je da će članstvo Srbije u CERN-u biti podsticaj fundamentalnim naukama. “One su uz obrazovanje najvažniji činioci razvoja nekog društva. Ulaskom Srbije u CERN biće to podsticaj i za razvoj nauke ucelom regionu, jer naučnici intenzivno sarađuju. A ako posmatramo Berlinski proces u okviru pridruživanja EU vidimo da in on podrazumeva podršku jošintenzivnijem regionalnom povezivanju u oblasti nauke, rekao je Božić, prenosiB92. Članstvo će pomoći i pri finansiranju nauke, jer se za to iz državnogbudžeta izdvaja 0,3 odsto BDP-a. “Mi nemamo mogućnosti da sami mnogoizdvajamo u naučnu infrastrukturu, pa je članstvo u ovakvim projektima veomaznačajno, jer naša akademska zajednica može učestovati u istraživanjima koja binam inače bila nedostupna, objasnio je Božić.  Ističe da je veoma važno dase razume da su ulaganja u nauku i obrazovanje investicije u budući razvoj našegdruštva – svakog društva.  “Finansiranjem članstva u CERN naša državapodstiče razvoj nauke, ali je važno da se obim sredstava za nauku poveća i znaše istraživače i institucije u Srbiji, poručuje Božić. 

Članstvo Srbije uCERN-u biće formalno potvrđeno nakon što Skupština Srbije i Unesko, prema ustanovlјenim procedurama, ratifikuju ovu rezoluciju. Zvaničan prijem Srbijekao stalnog člana CERN-a biće upriličen svečanom ceremonijom podizanja srpskezastave ispred zgrade CERN-a u Ženevi, kojoj će prisustvovati najviši državnivrh.  Kao jedna od republika Jugoslavije, Srbija je bila među osnivačimaove organizacije 1954. godine, ali je 1961. godine prestala da bude član, iz”ekonomskih razloga”, a nakon više od pola veka, u martu 2012. godineSrbija se vratila u CERN kao pridruženi član. 

OŠ “M. Pupin” Veternik: Uz sekcije lakše se uči i jača drugarstvo

Za uspešno razvijanje veština i usvajanje gradiva, deci od pomoći mogu biti školske sekcije na kojima se obrađuju teme koje su povezane s lekcijama. U Osnovnoj školi „Mihajlo Pupin” u Veterniku đaci mogu birati između mnogih vannastavnih aktivnosti, a neke od njih su cvećarska, dramska, novinarska, likovna iistorijska sekcija. Nastavnica srpskog jezika Nevenka Ivić proteklih 15 godinavodi dramsku sekciju, koju pohađa između deset i dvadeset učenika. Oni suzaduženi za osmišlјavanje novogodišnje priredbe, nastupa za Dan škole, tedrugih svečanosti.

– Predstava kojese rado sećam je „Moje juče, danas i sutra“, a izvedena je pre četiri godine – priseća se nastavnica Ivić, i dodaje da su tokom organizovanja u pomoć priteklii nastavnici muzičke i likovne kulture, kao i drugi nastavnici srpskog jezika.– Predstava je trajala gotovo 45 minuta, tokom kojih je prikazan život porodiceu prošlosti, u sadašnjosti i budućnosti. U prvom delu komada deca su nosilanarodnu nošnju, zajedno pevala i igrala. Tokom drugog dela, koji jepredstavlјao savremeni život, učenici su prikazali kako je moderna tehnologijaovladala našim životima, posebno u komunikaciji. Zanimlјivo je da su odlučilida i budućnost prikažu na taj način, odnosno da naglase da će otuđenost imanjak empatije verovatno i dalјe biti prisutni.

Sekcija u kojoj đaci mogu da „ispitaju“ svoje sklonosti je novinarska. Kako nam je ispričala nastavnica srpskog jezika Zorica Žigić, prvi broj školskog lista „Školskenovine“ izašao je davne 1967. godine. Zahvalјujući pomoći književnika inovinara Slobodana Nenina i interesovanju dece, od 1997. godine one izlazeredovno, ali pod novim imenom „Osnovac“. Ipak, školski list muči iste muke kaoi dnevna štampa. – Želјe za pisanjem će uvek biti, jedino nedostaje novac, zbogčega smo bili primorani na to da nekoliko poslednjih brojeva štampamo kao„zidne novine“ – kaže nastavnica Žigić, dodajući da je, osim toga, ponekad teško organizovati učenike prilikom pripreme materijala jer moraju dodatno daizostaju s časova.

A kako su nam rekli đaci, njima rad u sekcijama brzo prođe, uvek nešto novo nauče, imajuideje koje zajednički realizuju, a drugarstva koja se tu sklope, jačaju sveviše.

Kreativnosti u toj veterničkoj osnovnoj školi ima napretek Nastavnice Nevenka Ivić, koja vodidramsku sekciju, i Zorica Žigić, koja vodi novinarsku, došle su na ideju daspoje te dve vannastavne aktivnosti. – Osmislili smo da deca na zanimlјiv načinuče o istorijskim ličnostima, a mali novinari da vežbaju intervjuisanje – kaže nastavnica Ivić. – Mladi glumci su se maskirali u istorijske ličnosti, dodatnoistraživali o njihovim životima, a novinari su pripremili škaklјiva pitanja zanjih.

Najbolji na bilbordima: Maja Vujić

Maja Vujić, kao učenica Osnovne škole „Vasa Stajić”, osvojila je u prethodnoj školskoj godini prvo mesto na Republičkom takmičenju iz istorije. –Omilјena epoha u istoriji su mi renesansa i barok – kaže Maja Vujić. – Presvega zato što su nastojali da unaprede našu civilizaciju još više i da prekinuperiod stagnacije koji je trajao tokom srednjeg veka. Projekat „Učim + Znam =Vredim”, koje realizuje Udruženje za promociju društvene odgovornosti,nastavlјen je i ove godine. Na 42 lokacije u Novom Sadu i Sremskim Karlovcimapostavlјeni su novi bilbordi. Na njima je predstavlјeno više od 200 učenikaosnovnih i srednjih škola koji su u protekloj školskoj godini ostvarilinajznačajnije uspehe na takmičenjima iz oblasti nauke i umetnosti na domaćoj imeđunarodnoj sceni. Generalni sponzor projekta i ove godine je Erste banka.

U saradnji s Udruženjem za promociju društvene odgovornosti, „Dnevnik” predstavlјa laureate projekta „Učim + Znam = Vredim”, uz njihove kratke izjave.

„Rauhov” matematički kviz za osnovce: Šampioni iz N. Sada i Kragujevca

Na „Rauhovom” matematičkom kvizu, koji je organizovan u Osnovnoj školi „Žarko Zrenjanin”,prvo mesto u konkurenciji učenika od prvog do četvrtog razreda osvojila je ekipa OŠ „Stanislav Sremčević” iz Kragujevca, dok je u konkurenciji učenika odpetog do osmog razreda zlatna medalјa treći put uzastopno pripala đacima OŠ„Žarko Zrenjanin”. Najbolјe ekipe nagrađene su medalјama, knjigama, diplomama imajicama. Osim toga, u holu škole otvorena je izložba „Mihailo Petrović Alas –rodonačelnik srpske matematičke škole” povodom obeležavanja 150 godina odnjegovog rođenja.

Predsednik Društva matematičara Srbije dr Vojislav Andrić kazao je da je „Rauhov” kviz organizovan pre dve godine kao redovno takmičenje školskih matematičkih sekcija i da je prerastao u tradiciju. „Da bi na pitanja dali tačan odgovor, potrebno je da đaci budu oštroumni i da imaju brze reakcije da bi na vreme pritisnuli taster“, pojasnio je dr Andrić. „Ove godine smo uvrstili i nekoliko pitanja oživotu i radu Mihaila Petrović Alasa jer želimo da na pravi način obeležavamovek i po od njegovog rođenja, te da deca nauče više o tom velikanu.“

Mala sala OŠ „Žarko Zrenjanin” bila je puna takmičara, kao i njihovih školskih drugara, nastavnika i roditelјa koji su došli da ih bodre. Učenica osmog razreda UnaKubat pohvalila se da su svi nastavnici izašli u susret da bi tim postigao štobolјi plasman. „Dobili smo dva slobodna dana se temelјno pripremimo za kviz“,rekla je Una. „Vežbali smo zajedno s nastavnicom, ali smo se organizovali da se sastanemo i da pređemo zadatke da bismo otklonili sve nedoumice.“

Nastavnica Lidija Furdek iz OŠ „Ivan Gundulić” ponosna je na svoje đake jer su sve radili timski,bez čarki. „Imamo odličnu ekipu ove godine, a primetila sam da su uživali tokompriprema, što nam je bio cilј“, rekla je Lidija Furdek, dodavši da to što se ekipa te škole ponovo plasirala na republički nivo pokazuje da matematika nemora da bude bauk. „Rauhov” matematički kviz organizovan je pod pokrovitelјstvom Društva matematičara Srbije, u organizaciji Društva nastavnika matematike s cilјem da se deci ta nauka prikaže na drugačiji, dopadlјiv izanimlјiv način.

Počast Milenku Bobiću u Sremskoj Mitrovici

Etnolog, tamburaš, kompozitor, pedagog i muzička legenda Sremske Mitrovice Milenko Bobić zadužio je ovaj grad generacijama školovanih tamburaša, rečeno je na svečanosti povodom otkrivanja biste. Uz zvuke orkestra „Lagani bećarac”, bistu je uprisustvu porodice i poštovalaca svečano otkrio Dragan Đorđević iz Udruženja zakulturu živlјenja „Oko” koje je iniciralo podizanje biste Milenka Bobića. Bistaje rad vajara Vladimira Tovića, a nalazi se u parku kod Centra za kulturu uSremskoj Mitrovici.

Mališani iz Beočin Sela naručili poklone od Deda Mraza

Vrtić „Bubica” u Beočin Selu, jedan od sedam objekata Predškolske ustanove„Ljuba Stanković” iz Beočina, ima 56 upisanih mališana ove godine. Vaspitačica Ljubica Đurić kaže da su mališani raspoređeni u dve grupe  Dolaze nam praznici, pa smo imali fotografisanje s Deda Mrazom, na kom je bilo i radosti, ali malo i suza, kaže vaspitačica i dodaje da su ovih dana imali priredbu za „ispraćaj jeseni”,a uveliko spremaju novogodišnji program u saradnji s Udruženjem žena izBeočin Sela. Spremamo, najavlјuje naša sagovornica, zajednički Novogodišnjibazar koji će posetiti roditelјi, ali i ostali građani i uvek bude svečano ilepo.

Vrtić radi od 6 do 16 časova, deca imaju tri obroka, doručak, užinu i ručak, ali i popodnevnu „dremku” od sat vremena, nakon koje nastavlјaju sa druženjem i igrom. Mališane smo zatekli za vreme užine, tokom koje su se u slast jele narandže, a na pitanje šta žele od Deda Mraza, čuli smo razne odgovore. Tako nam je petogodišnja Dunja rekla da želitrotinet u roze boji, a Senka se složila s njom. Vukašin želi mnogo poklona, ani druga deca nisu ostala zamišlјena, svako je znao šta želi, kao i da Deda Mraz živi na Severnom polu.

I vaspitačica je imala želјe, te je od predsednika Saveta mesne zajednice Petra Matića naručila televizor, jer deca gledaju crtane na starom, kao i obavezne novogodišnje paketiće za mališane. Sala vrtića je i mesna sala za proslave, trenutno ukrašena prazničnim motivima, preostalim od fotografisanja sa Deda Mrazom inalazi se u sklopu zgrade Mesne zajednice, koju je lokalna samouprava renovirala prošle godine, jer je bila u izuzetno lošem stanju.

Sigurna dečja kuća obeležila 15 godina postojanja

Prihvatilište za decu i omladinu Sigurna dečja kuća pri Centru za socijalni rad grada Novog Sada  je obeležilo 15 godina postojanja. Tom prilikom skrenuta je pažnja na poražavajuću činjenicu da sve više dece uzrastaod četiri do 18 godina ima potrebu za tom uslugom, te je u proteklu deceniju ipo pod taj krov smešteno gotovo 3.000 mališana. – U našoj ustanovi nisu decakoja su problematičnog ponašanja, to su deca iz ugroženih porodičnih situacijai raznih drugih nepredviđenih i neprijatnih okolnosti, zbog čega su se našla utom smeštaju – istakla je direktorka CSR-a Dobrila Čačija. – Činjenica je da ukratkom periodu pokušavamo da rešimo mnoge probleme, a činjenica je i da,nažalost, veliki broj dece svakodnevno prolazi kroz tu uslugu. Trenutno je uSigurnoj dečjoj kući osmoro mališana. Deca od četiri do sedam godina mogu semaksimalno zadržat do tri meseca, a ona od sedam do 18 godina imaju pravo na šestmeseci boravka u toj ustanovi. Ukoliko se ukaže potreba za dužim ostajanjem,CSR, u saradnji s nad­ležnim ministarstvima, produžava boravak, a za sve vremekoliko je dete tu, traži se idealno rešenje za pojedinačni slučaj, kojepodrazumeva stvaranje uslova za povratak u matičnu porodicu ili odlazak u hranitelјsku.

– Mi deci bez odgovarajućeg rodi­telјskog staranja pružamo psiho-socijalnu i pedagošku pomoć, lјudi profesionalci rade na otklanjanju njihovih trauma i trudimo se da decakoja dođu kod nas, tu što kraće borave i da nađemo najbolјe rešenje za njih –navodi rukovodilac Prihvatilišta za decu i mlade Branko Zelenbaba. – Deci nudimo mogućnost da se vrate u matičnu porodicu, ako postoje elementi za to.Ako ne, onda se trudimo da s drugim institucijama i saradnicima nađemo okruženje slično porodičnom, što znači da obezbeđujemo odgovarajuću hranitelјsku porodicu. Trudimo se da se deca uspešno iškoluju i pomažemo im udalјem životu, u smislu da studiraju i nađu posao. Naša uloga je da od njihformiramo zdrave socijalne ličnosti.

Grad Novi Sad, kao osnivač Centra za socijalni rad, od početka po­država i rad Sigurne dečje kuće – rekao je član Gradskog veća za socijalnu i dečju zaštitu Tihomir Nikolić, i dodao da je to prava mogućnost da se pomogne toj deci da izađu na pravi put.

Vremeplov:  Umro Oskar Danon

Na današnji dan 18. decembra 2009. godine umro je Oskar Danon, kompozitor,dirigent i posleratni osnivač Beogradske filharmonije i Opere i Baleta Narodnog pozorišta. Dobitnik je brojnih međunarodnih i domaćih priznanja za umetnički rad i uspeh.

Vremeplov: Razvod braka moguć i u Italiji

U Italiji je18. decembra 1970. godine stupio na snagu Zakon o razvodu braka, uprkos protivljenju rimokatoličke crkve.

Vremeplov: Završena bitka kod Verdena

Pobedom Francuza 18. decembra 1916. godine završena je desetomesečna bitka kod Verdenau Prvom svetskom ratu, u kojoj su obe strane imale ogromne gubitke – poginulo je 543.000 Francuza i 434.000 Nemaca.

Vremeplov: Rođen Džozef Džon Tomson

Na današnji dan 18. decembra 1856. godine rođen je engleski fizičar Džozef Džon Tomson, predsednik Kraljevskog društva u Londonu (1915-20),profesor Univerziteta u Kembridžu, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1906.Otkrio je elektron (1897), atomističku strukturu elektriciteta i dao naučniosnov provođenja elektriciteta kroz gasove.

Vremeplov: Ukinuto ropstvo u SAD

Ratifikacijom 13. ustavnog amandmana na današnji dan 18. decembra  1865. godine u SAD je ukinuto ropstvo.

Vremeplov: Umro Johan Gotfrid fon Herder

Na današnji dan 18. decembra 1803. godine umro je nemački pisac, istoričar,filozof i protestanski teolog Johan Gotfrid fon Herder, koji je svojim delomznačajno uticao na nemački romantizam, posebno na mladog Getea  i književni pokret “Šturm und drang”. U zbirku “Glasovi naroda u pesmama” uvrstio je i četiri srpske narodne pesme među kojima je “Hasanaginica” u Geteovom prevodu.

Vremeplov: Umro Žilber Beko

U Parizu je na  današnji dan 18.decembra 2001. godine umro je ŽilberBeko jedan od najuspešnijih francuskih pevača u drugoj polovini 20. veka.

Profil školarca: Ima vrtoglavicu i glavobolje, ne može da spava, …

Svaki drugi učenik u Srbiji navodi da oseća nervozu skoro svake nedelje ili češće, dok četvrtina njih oseća glavobolju i ima problema sa uspavljivanjem skoro svake nedelje. Petina školaraca prijavili su da osećaju bol u stomaku,leđima ili potištenost. To im se dešava skoro svake nedelje i češće, dok saistom učestalošću svaki deseti učenik ima vrtoglavicu. Ovo su rezultatiistraživanja “Ponašanje u vezi sa zdravljem kod dece školskoguzrasta”, a koje je uradio Institut za javno zdravlje “Dr MilanJovanović Batut”. Stručnjaci tvrde da je to vrlo jasna poruka čitavomdruštvu da bi trebalo da se pozabavimo svojom decom, posebno njihovim emocijama.Ovi podaci, međutim, nisu jedini.

Prema “Batutovim” informacijama, dve trećina učenika u Srbiji petog i sedmog razreda osnovne škole i prve godine srednje, ocenili su svoje zdravljekao odlično. Kad je reč o uhranjenosti, devojčice češće smatraju da imaju prekomernu težinu, kažu da su na dijeti ili da treba da smršaju, dok dečaci češće navode da bi trebalo da se ugoje.

Devojčice misle da bi trebalo da smršaju

Najveći procenat pothranjenosti je kod devojčica u petom razredu – 6,2 odsto, dok je najviše prekomerno uhranjenih među dečacima u sedmom razredu i to 25,9, odsto. Više od četiri petine učenika pozitivno su ocenili različite aspekte komunikacije uporodici, tako da 86 odsto njih smatraju da u porodici razgovaraju o bitnim stvarima, 83 odsto navodi da ih slušaju kada govore, a skoro isti procenat učenika kažu da nesporazume u porodici rešavaju razgovorom.

Prijatelji im pomažu

Kada je podrškaprijatelja u pitanju, 77 odsto učenika smatraju da njihovi prijatelji pokušavaju da im pomognu, a isto toliko veruju da mogu da računaju na prijatelje ako imaju problem. Prema “Batutovim” podacima, četvrtina učenika u Srbiji barem su jednom u životu popili toliku količinu alkohola da su bili zaista pijani, a 12 odsto njih su naveli da su se opili barem jednom u proteklih mesec dana.

Pušenje i marihuana

Barem jednom u životu učenici su pušili cigarete, njih 17,5 odsto, a među decom koja su navelada sada puše, a takvih je 10,9 odsto, više od polovine njih to radi svakodnevno. Marihuanu su barem jednom probali učenici prvog razreda srednje škole i to njih 12,5 odsto.

Sede ispred televizora i kompjutera

U Srbiji 39,2odsto školske dece navelo je da provode duže od dva sata dnevno ispred televizora, telefonskih i kompjuterskih ekrana.

Vršnjačko nasilje

Prema podacima “Batuta”, u poslednjih nekoliko meseci 15 odsto učenika učesvovalo je najmanje jednom u zlostavljanju drugog učenika, dok su žrtve vršanjačkog nasilja u istom periodu bili učenici u 17 odsto slučajeva.

Seksualni odnosi

“Batutovi” rezultati pokazuju da do trenutka započinjanja ovog istraživanja, 75,6 odsto učenika prve godine srednje škole nisu još stupili u seksulane odnose, a oni koji su seksulano aktivni naveli su da su imali prvi odnos pošto su napunili 15 godina.

Psiholog: Poruka mladih čitavom društvu

Psihološkinja Nikolina Milosavljević, savetnica za roditelje, kaže za “Blic” da su rezultati “Batutovog” istraživanja izuzetno zanimljivi i mogu da se tumače kao svojevrsna poruka roditeljima i čitavom društvu. – Deca ocenjuju svoje zdravlje kao dobro, a, s druge strane, priznaju da osećaju nervozu,vrtoglavicu i imaju problem s nesanicom i glavoboljom. To može da ukaže napsihosomatske probleme. Čini mi se da se ne pridaje puna pažnja emocionalnojzrelosti dece, dok ona sama ne preoznaju svoje emocije. Da je drugačije, ona tone bi “somatizovala”, odnosno imala glavobolje, nervoze,vrtoglavicu… – navodi ona. Prema njenim rečima, škola prepušta roditeljima dase bave dečjim emocijama, dok su redotelji zauzeti egzistencijom i retko imajuvremena za to. – O pušenju i drogama deca znaju dosta. Ali, kada osete neke negativne emocije, tada teško izlaze na kraj s tim. Imaju takozvanu nisku toleranciju na frustraciju i lakše im je da koriste cigarete, alkohol imarihuanu. Deca se ne suočavaju s svojim unutašnjim emotivnim stanjem -naglašava Milosavljević. Prema njenim rečima, rezultati tog istraživanja jasna su poruka roditeljima i čitavom društvu da bi trebalo da se pozabave mentalnimzdravljem mladih. – Kada je reč o vršnjačkom nasilju, ako je u porodiciprihvatljivo kažnjavati decu, time se pokazuje da je prihvatljivo i bitiagresivan prema onome ko je slabiji od nas. Kad dete iz takve porodice ode uškolu i oseti da je neko slabiji od njega, onda će i ono pokazati agresivnost -objasnila je Nikolina Milosavljević.

Kalifornija: Časne sestre krale novac iz škole da bi se kockale u Vegasu

Dve časne sestre koje su radile u katoličkoj školi u Kaliforniji priznale su da su proneverile oko 500.000 dolara kako bi mogle da se kockaju u Las Vegasu, javlјaBBC. Sestre Meri Kruper i Lana Čang ukrale su novac iz katoličke škole uKaliforniji, a da bi imale dovolјno veliku svotu za odlazak u kazino, uzimale su novac od donacija i uplaćenih školarina. Mari je bila direktorka škole 29godina, a Lana je u toj školi 20 godina držala nastavu. Veruje se da su kraleviše od deset godina. Nјih dve odnedavno su u penziji. Škola je objavila u ponedelјak kako su časne sestre izrazile duboko žalјenje zbog toga što su učinile, te da neće protiv njih podneti prijavu, samo će obavestiti policiju otome što se dogodilo.


By admin