Novi Sad: Privremeno ukidanje đačkih polazaka

Đački polasci pojedinih autobusa novosadskog GSP-a privremeno se ukidaju od 24. decembra do 14. januara, zbog raspusta. U pitanju su polasci koji su u redu vožnje označeni kao “đački”. U navedenom periodu neće saobraćati linija broj 6a (Adice-Veternik OŠ “Marija Trandafil”).

Osme Novosadske zimzarije: Druženje i učenje kroz igru

Osme „Novosadske dečje BIG zimzarije” svečano se otvaraju 21. decembra u 18 časova u prizemlјu tržnog centra „Big”, Sentandrejski put 11. Prvi, decembarski deo ovogodišnje manifestacije, trajaće od 21. do 30. decembra, a čitava manifestacija do 11. januara naredne godine.  Prilikom svečanog otvaranja biće organizovan bazar kreativnih radionica na kojem će se predstaviti svi učesnici ovogodišnjeg bogatog programa. Nakon toga decu očekuje čak 17 dana programskog šarenila osmišlјenih pod sloganom „Kada kazalјke krenu unatraške 2”: performansi, naučne i jezičke radionice, filmske projekcije, umetničke, muzičke i sportske radionice, tokom kojih će naši najmlađi ući u muzejske, galerijske i ostale prostore namenjene njima. Kroz te programe deca će nastaviti da se upoznaju sa značajnim umetničkim delima, starim zanatima, jezicima i kulturama drugih naroda. Ideja manifestacije je da osposobi decu predškolskog i školskog uzrasta za kreativno osmišlјavanje njihovog slobodnog vremena, s akcentom na učenju kroz igru.

Organizator manifestacije okupio je više od 20 institucija i organizacija da bi novosadskoj deci uzrasta od četiri do 14 godina tokom zimskog raspusta zajedno ponudili više od 120 kreativno-edukativnih i sportsko-rekreativnih programa. To je ujedno i najveće izdanje „Novosadskih dečjih zimzarija” do sada. Manifestaciju organizuje Dečji kulturni centar Novi Sad, uz podršku Gradske uprave za kulturu, Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje i tržnog centra „Big”. Sve detalјnije informacije o ovom dešavanju mogu se pronaći i na sajtu Dečjeg kulturnog centra Novi Sad www.dkcns.rs .

Nagrada za srpske osnovce na robotičkom takmičenju u Kini

Tim Ogledne Osnovne škole “Vladislav Ribnikar” iz Beograda, koji je tokom proteklog vikenda učestvovao je na Svetskom takmičenju u edukativnoj robotici (WER) u Šangaju, osvojio je posebnu Nagradu za najbolji nastup (Best Performance Award). Osnovci Marko Kolundžija, Igor Stamenković i Ivan Antoković, u pratnji svog mentora Đure Pađan, učestvovali su na takmičenju na kojem se nadmetalo preko 15.000 učenika iz 50 zemalja. Takmičari su programirali na platformi Kripton 4 i 7 proizvođača Abilix. Tema ovogodišnjeg takmičenja bila je informaciono doba, a učenici su kao zadatke imali da isprogramiraju robota koji će svojim kretanjem rešiti problem pohranjivanja podataka na server, reciklaže elektronskog otpada, onlajn kupovine, pokretanja navigacije, pokretanja konvergencije sistema.

Pored nagrađene ekipe OŠ “Vladislav Ribnikar”, u Kinu je otputovao i tim Politehnike – škole za nove tehnologije iz Beograda čiji su predstavnici prošle godine na ovom takmičenju osvojili posebnu Nagradu za najbolju prezentaciju svoje zemlje i rada u robotici. Ovo je drugi put da Srbija ima predstavnike na prestižnom takmičenju u Kini, zahvaljujući programu Bitka za znanje koji sprovodi Fond B92, a posredstvom kojeg su škole u Srbiji na različitim nivoima uključene u proces digitalnog opismenjavanja i učenja programiranja i kodiranja. Odlazak timova u Šangaj omogućio je Fond B92 uz podršku donatora: Microsoft, Mozzart, SGS i Buck.

Studentima kulturno-sportski vaučeri

U okviru realizacije projekta za unapređenje kulturno – sportskih aktivnosti studenata u akademskoj 2018/2019. godini, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, prof. dr Zoran Milošević uručio je 18. decembra 20.000 vaučera predstavnicima studentskih parlamenata fakulteta Univerziteta u Novom Sadu i visokih škola, čiji je osnivač AP Vojvodina. Prof. dr Milošević je podsetio da je reč je o projektu koji je Sekretarijat pokrenuo u saradnji sa Studentskim kulturnim centrom i predstavnicima Univerziteta u Novom Sadu. Cilj je bio da se studentima ponude i učine dostupnim kvalitetni kulturni i sportski sadržaji, koji će njihov života tokom studiranja učiniti sadržajnijim, uz odabrane kulturne vrednosti. “Zacrtanu ideju od prošle školske godine nastavljamo i ove. Verujem da će kulturno-sportski vaučeri naći svoje korisnike i da će svih 20.000 biti podeljeno studentima koji će pomoću njih moći da preuzmu karte u kulturnim i sportskim institucijama opština i gradova u kojima se nalaze njihovi fakulteti i visoke škole, gde stasavaju mladi ljudi koji, osim obrazovnih sadržaja, teže i duhovnoj širini kojoj jedan intelektualac i pripada”, rekao je Milošević. “Naravno da se mi brinemo o onome što je kvalitet života, ono što je u pravom smislu zdravlje, a zdravlje nije odsustvo bolesti nego, pre svega, jedno blagostanje, koje se ne postiže samo tako što brinemo o vašem smeštaju i ishrani. Važni su i kulturni, sportski i rekreativni sadržaji, koji odagnaju stres i sprečavaju bolesti koje nastaju u teškim vremenima”, zaključio je resorni sekretar.

Student prorektor Univerziteta u Novom Sadu Igor Knežević naglasio je da je reč o veoma značajnom projektu, zahvaljujući kome studenti oplemenjuju svoje studiranje vannastavnim aktivnostima, koje podrazumevaju odlazak na bazen, klizalište i u pozorište. Pored Srpskog narodnog pozorišta, Novosadskog pozorišta, Arene Sinepleks i SPC „Vojvodina” u Novom Sadu, institucije koje su se pridružile ovom projektu su i pozorišta i sportski centri u Somboru, Subotici, Kikindi, Zrenjaninu, Vršcu i Sremskoj Mitrovici. https://www.youtube.com/watch?v=4YiW8jxZZh8

Raste broj studentkinja programiranja: Plate i dalje manje

Procenat devojaka na ETF-u je sličan sa procentom devojaka koje studiraju na američkom Stenfordu. Prema podacima beogradskog Elektrotehničkog fakulteta, broj devojaka koje polažu prijemni na njihovom fakultetu iz godine u godinu raste, dok je u 2018. prešao jednu trećinu, tačnije 33 odsto. Pozitivan trend počeo je posle 2011. godine, kada je broj devojaka prijavljenih na prijemni bio 20 odsto. Prema informacijama koje smo dobili od prodekana za nastavu, procenat upisanih veoma visoko korelira sa procentom prijavljenih za polaganje prijemnog. Iako rast nije dramatičan, vrlo je pozitivno videti da se broj devojaka koje se interesuju za tehničke nauke i softversko inženjerstvo iz godine u godinu povećava i da postoji pozitivan trend rasta. Ovaj procenat se nažalost još uvek ne preslikava i na tržište rada.

Prema našem poslednjem istraživanju programerske scene u Srbiji, programerke čine 12 odsto u ukupnom broju onih koji se bave ovom profesijom, a Srbija je u tom pogledu čak i bolje stojeća u odnosu na većinu drugih zemalja. U istom istraživanju došli smo i do zaključka da formalno obrazovanje nije presudan faktor u tome kako će se ko snaći na tržištu rada, te su devojke duplo jače u formalnom obrazovanju od svojih kolega, dok muškarci imaju 30 odsto veće plate. I na američkom Stenfordu, devojke čine 30 odsto studenata računarskih nauka, tako da podaci sa domaćeg ETF-a prijatno iznenađuju, ali svakako nas još uvek čeka dug put do jednakosti.

Najbolji na bilbordima: Vukašin Đinović

Vukašin Đinović prošle godine bio je na bilbordu kao učenik Osnovne škole „Prva vojvođanska brigada”, ali je uspehe nastavio da niže i ove godine, ovaj put kao učenik Osnovne škole pri Gimnaziji „Jovan Jovanović Zmaj”. Osvojio je prvu nagradu na republičkom nivou Međunarodnog takmičenja „Dabar”, drugu nagradu na Državnom takmičenju iz matematike i drugu nagradu na Državnom takmičenju iz fizike. – Iz fizike su mi najzanimlјivije oblasti kretanja, gravitaciono kretanje i kretanje pod dejstvom više sila – kaže Vukašin Đinović. – Svaki put kad imam slobodnog vremena, uradim poneki zadatak. A planiram da upišem Prirodno-matematički fakultet.

Projekat „Učim + Znam = Vredim”, koje realizuje Udruženje za promociju društvene odgovornosti, nastavlјen je i ove godine. Na 42 lokacije u Novom Sadu i Sremskim Karlovcima postavlјeni su novi bilbordi. Na njima je predstavlјeno više od 200 učenika osnovnih i srednjih škola koji su u protekloj školskoj godini ostvarili najznačajnije uspehe na takmičenjima iz oblasti nauke i umetnosti na domaćoj i međunarodnoj sceni. Generalni sponzor projekta i ove godine je Erste banka.

Jačanje odnosa civilnog društva i državnog sektora

Postojeći programi i izvori finansiranja u Srbiji predstavlјeni su mladima juče na prvom nacionalnom fandrejzing kongresu u Srbiji „OPENS 2019 FundCon” održanom u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu. Ovde su, takođe, organizacije i kancelarije za mlade dobile priliku da čuju o novim načinima prikuplјanja sredstava, kao i marketing kampanjama. Kongres, čija je ideja stvaranje prostora za jačanje profesionalnog odnosa između organizacija civilnog društva i donatora, umrežavanje i delјenje iskustva, organizovao je Savez udruženja „Novi Sad – Omladinska prestonica Evrope“ u saradnji s Krovnom organizacijom mladih Srbije i „Kolor pres grupom”, uz podršku Saveta Ministarstva omladine i sporta za filantropiju i Kancelarije za saradnju s civilnim društvom. – Od vas mladih zavisi da li će vaše vizije i potrebe biti prepoznate, a moraju biti prepoznate na takav način da zainteresuju lјude oko sebe – rekao je predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić na otvaranju kongresa i poručio mladima da ne dozvole da njihove vizije i energija budu prigušeni. – U svojim vizijama budite „drski” da tražite podršku, a imate idealnu priliku jer smo Omladinska prestonica Evrope, a OPENS će podržati dobre ideje. Dajte vizije kako da ovaj grad sutra bude bolјe mesto za život nego danas. Mi se trudimo da danas bude bolјe nego juče, ali budućnost je vaša.

Novi Sad: Proglašene najuspešnije škole na sportskim takmičenjima (I)

Savez za školski sport Novog Sada, uz podršku Gradske uprave za sport i omladinu, i ove godine proglasio je najuspešnije osnovne i srednje škole na osnovu ostvarenih sportskih rezultata u školskoj 2017/18. godini, a domaćin manifestacije bila je OŠ „Prva vojvođanska brigada”. U takmičenjima je učestvovalo 22 srednje škole i 37 osnovnih, a po prve tri plasirane su dobile plakete, sportsku opremu, dok su prvoplasirane škole dobile i prelazni pehar. U konkurenciji osnovnih škola najviše bodova su skupile: 1. „Žarko Zrenjanin” (1.650), 2. „Prva vojvođanska brigada” (932), 3. „Jožef Atila” (790), a među srednjim: 1. Gimnazija „Jovan Jovanović Zmaj” (2.011), 2. ETŠ „Mihajlo Pupin” (974), SŠ „Svetozar Miletić” (821). Plaketu je dobila i profesorka Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj” Renata Ćorović za izuzetan doprinos razvoju školskog sporta, a diplomu direktor OŠ „Prva vojvođanska brigada” Oliver Stojanović za izuzetnu saradnju.

“Protekla godina je bila izuzetno beri­ćetna, najbogatija u poslednjih 12 godina,s mnogo aktivnosti” – naglasio je predsednik Saveza za školski sport Goran Steva­nović. – Osim redovnog programa „Sport u škole”, koji radimo u 37 škola, bili smo domaćini 8. SOŠOV-a, kada smo ugostili 4.500 sportista. Imali smo i dve manifestacije „Žogarije” i Sportske igre mladih, u Baču smo bili domaćini Evropske nedelјe sporta, gde je 300 učenika iz Novog Sada uspešno predstavlјalo Južnobački okrug. Tu je i edukativni projekat „Navijaj fer”. Bilo je izuzetno naporno i zahvalio bih se svim kolegama iz škola jer bez njih ne bismo mogli sve to sprovesti. Tolerancija, fer-plej i druženje su naši osnovni postulati. A mnogo radimo i na prevenciji nasilјa.

Sve to SŠSGNS ne bi mogao da ispuni, kako kaže Stevanović, da nije finansijske podrške Grada, odnosno Uprave za sport, i procentualno, Novi Sad najviše u Srbiji izdvaja za školski sport. Dobili su novac na nivou najbolјih gradskih klubova i zbog toga su i mogli sve to realizovati.

“U skladu sa Zakonom o sportu i Nacionalnom strategijom razvoja sporta, to je briga o deci, posebno školskog uzrasta” – rekao je načelnik Gradske uprave za sport i omladinu Vlastimir Mastilović. – Zahvalјujući grado­načelniku Milošu Vučeviću, naš grad nesebično pomaže i podržava programe školskog sporta. Ove godine smo izdvojili 26 miliona dinara, i to 12 miliona za besplatan projekat „Sport u škole”, sedam miliona za školska sportska takmičenja i sedam miliona za SOŠOV. Ima još prostora da od sledeće godine još jednim terminom proširimo novim časovima besplatnog projekta (atletika, gimnastika, plivanje…), kao i za decu hendikepiranu u razvoju. I u sledećoj godini biće veliko izdvajanje pošto planiramo da budemo domaćini Sportskih igara mladih, imajući u vidu da od 26. januara 2019. godine Novi Sad postaje Omladinska prestonica Evrope.     

U prodaji prvi broj Odiseje, nezavisnog časopisa o nauci u društvu

Motiv prvog broja nezavisnog časopisa o nauci u društvu – Odiseja, krije se iza naizgled paradoksalne izjave: „Kopija je originalnija od originala“. U prvom broju čitaoci će moći da čitaju priče o budućem životu đaka-radnika u dualnom obrazovanju; uzbudljivu priču o himerizmu, pojavi koja muti naše shvatanje genetičke jedinstvenosti; jedan zamišljeni putopis u 11 poglavlja, inspirisan Homerovim epovima i nepoznatim autorima Jevanđelja; i još mnogo toga. Časopis se bavi aktuelnostima u regionu i ostatku sveta, tu su i recenzije novih non-fiction izdanja na domaćoj sceni, a glas domaćih istraživača može da se pročita u rubrici Komentari. Odiseju čini najveći domaći tim naučnih novinara i autora, a uređuje je i vodi tim urednika koji su izašli iz časopisa Elementi i Centra za promociju nauke. Glavni i odgovorni urednik je Nikola Zdravković, a urednica sajta je Jovana Nikolić. Dizajn časopisa je delo nagrađivane art direktorke Milene Savić, dok društvene mreže vodi Luna Đorđević. Časopis je fokusiran na tzv. dugu formu, odnosno angažovane priče, eseje i analize savremenog sveta kroz vizuru nauke. Cilj časopisa je da se zaobiđu jeftina i redukovana objašnjenja društvenih problema koja se uobičajeno čitaju u naučnopopularnoj periodici. Odiseja je tromesečnik koji će moći da se kupi po ceni od 300 RSD.

Migrantkinje iz Irana pravile frizure u Srednjoj školi

U Srednjoj školi “Sveti Sava” u Loznici, gde se obrazuju profesionalni frizeri, danas je održana revija frizura koje su napravile učenice škole, medju kojima su i tri migrantkinje iz Irana, smeštene u Centru za azil u Banji Koviljači. Direktorka škole Jelena Mirković rekla je da je današnji dogadjaj veoma značajan, jer su škola i grad Loznica pokazali da su otvorenog srca za svu decu, odakle god da dolaze. “Devojčice iz Irana su se dobro snašle s obzirom na jezičku barijeru, a djaci su ih lepo prihvatili”, rekla je Mirković. Ona je zahvalila Turističkoj organizaciji Loznice što je obezbedila prikladne poklone za migrantkinje i njihove roditelje, kao i za ostale posetioce iz Centra za azil. Cilj današnje prednovogodišnje akcije je, kako je istakla Mirković, integracija dece migranata i povezivanje njih i njihovih roditelja sa lokalnom zajednicama.

U okviru Podrške Evropske unije upravljanju migracijama u Srbiji škola je dobila 15 tableta i pribor za rad i obrazovanje migrantkinja u frizerskom salonu. Jelena Marić Luković ispred Podrške EU opštinama i gradovima u kojima borave migranti rekla je da je revija frizura organizovana i povodom 18. decembra, Medjunarodnog dana migranata, i kao znak podsećanja da je Centar za azil u Banji Koviljači prvi 2008. primio migrante. “Odazvali smo se akciji da bismo podstakli socijalizaciju migranata u lokalnu zajednicu, a škola ‘Sveti Sava’ je otvorena za saradnju u nastavi i obrazovanju”, rekla je Marić Luković. Predstavnica Komesarijata za izbeglice i migracije Srbije Aleksandra Djurović kazala je da se ta organizacija rado odaziva ovakvim akcijama, jer se na taj način pomaže i razvoj lokalne zajednice.

Subotičani brane boje Srbije na Svetskom školskom prvenstvu u fudbalu

Svetsko školsko prvenstvo u fudbalu održaće se naredne godine u Beogradu, a boje naše zemlje će na tom takmičenju braniti ekipa Hemijsko-tehnološke škole Subotica. Mladi fudbaleri subotičke škole su naime osvojili prvo mesto na republičkom školskom prvenstvu u futsalu, koje je početkom decembra održano u Čačku. Za neke je to možda iznenađenje, ali za učenike Hemijsko-tehnološke škole u Subotici svakako nije. Ovi momci su u proseku, već desetak godina u punom trenažnom procesu u svom matičnom klubu, fudbalskom klubu Spartak. Sa takmičenja, koje je održano u Čačku, gde su u finalu sa 4 prema 1 pobedili ekipu Elektrotehničke škole “Nikola Tesla” iz Pančeva, vraćaju se puni utisaka, ali se u glavama već pripremaju za Svetsko prvenstvo. “To je nešto veliko što smo uradili za školu. Svi smo pod utiskom. Mislim da je ovo jedna velika stvar. Očekujem da ćemo isto tako dobro odraditi posao i na svetskom prvenstvu. Spremaćemo se naravno, svi igramo za svoje klubove, imaćemo treninge”, objašnjava Simo Vrbljanac, učenik prvog razreda. “Fudbal treniram već 11 godina. Ova nagrada mi baš znači, zato što smo je osvojili za školu. Mislim da to prvi put desilo”, dodaje Pavle Stojanović, učenik trećeg razreda. “Pripremamo se. Svako trenira fudbal u svom klubu, tako ćemo i nastaviti treninge. To je veliki fudbal, neće biti problema”, zaključuje kapiten ekipe, Oliver Jovanović, inače učenik drugog razreda škole.

Osim podrške i motivacije, rukovodstvo škole i profesor fizičkog vaspitanja, Arpad Nađ Varjaš, nisu sa ovim momcima imali mnogo posla. U narednom periodu međutim moraju da pronađu još sedam-osam igrača, jer se za razliku od republičkog takmičenja, gde se igrao futsal, svetsko prvenstvo igra na velikom terenu. “Mi nismo mnogo ulazili u njihov rad. Oni se dobro poznaju, već dugo igraju zajedno. Mi ih znamo svega tri meseca. Mi smo njih samo usmeravali, kako i šta da bude na utakmici, ali smo naglasili da ipak oni sprovedu svoju ideju. To je i dalo ovaj rezultat”, kaže Arpad Nađ Varjaš, profesor fizičkog vaspitanja. Svetsko školsko prvenstvo u fudbalu, na kome će boje naše zemlje braniti ekipa Hemijsko-tehnološke škole Subotica, biće održano u aprilu u Beogradu. https://www.youtube.com/watch?v=nSN2SPYxYxs

Nada u bolji život uz pomoć dobrih ljudi

Šesnaestogodišnjeg Jovana Nikolića iz sokobanjskog sela Vrmdže gledaoci RTS-a upoznali su pre dva i po meseca, kada je emitovan prilog o tome kako živi sam u trošnoj kući, bez struje i vode. Mnogi su poželeli da mu pomognu. Jovan tako od danas živi u novoj kući u svom selu, koju mu je zajedno sa isplaćenim dugom za struju donirao poznati političar koji je insistirao da se njegovo ime ne pominje. “Muka te natera, gde ćeš kad nemaš gde?”, tako Jovan priča o svom životu u staroj kući. Zbog nove je, kaže, srećan jer je, zahvaljujući dobrim ljudima, uspeo da ostane u svom selu. “Imam sad i bolje uslove, unutra imam struju, vodu, društvo. Kad nešto slavim sad, imam gde da ih uvedem”, napominje Jovan.

Posle priče o Jovanovom životu, mnogo ljudi je poželelo da mu pomogne. “Čak se javio i jedan donator iz Australije, imali smo donatore i iz Francuske i iz Engleske, mnogi donatori su iz naše zemlje. Pored glavnog donatora, bilo je i dosta njih koji su se javljali”, ističe Vladimir Pavlović iz Centra za socijalni rad u Sokobanji.

Zamenik predsednika opštine Sokobanja Vladimir Milovanović nada se da će, sada kada je kuća završena, Jovan imati čemu da se raduje i da će imati bolji život. Novoj kući raduje se sa sestrom koja se posle smrti oca udala i živi u okolini Aleksinca. Oboje kažu da su se, posle svega što im se desilo, zbližili. “Sad sam baš srećna zbog njega, što ima ovo ovako srećno, lepo”, kaže Jovana. Jovan i dalje uživa sa životinjama kojih je sada u štali mnogo više, pomaže ljudima u selu, i obećava da će nastaviti školovanje. “Ako mora… Sve što se mora nije teško!”

Vremeplov: Osnovano Društvo novinara Srbije

U Beogradu je na  današnji dan 21. decembra 1881. osnovano Društvo novinara Srbije, jedno od najstarijih u Evropi. U Beogradu su tada izlazila 22 lista i časopisa. Predsednik prvog Upravnog odbora Društva bio je srpski pisac Laza Kostić, tada urednik “Srpske nezavisnosti”.

Vremeplov: Rođen Beket

Na današnji dan 21. decembra 1118. rođen je Tomas Beket, kanterberijski nadbiskup od 1162. Zbog protivljenja nameri kralja Henrija II da ograniči vlast crkve, kraljeve pristalice ubile su ga 1170. u Kenterberijskoj katedrali. Papa Aleksandar III proglasio ga je 1173. svecem, a kralj je bio prisiljen da povuče “Klarendonske konstitucije” o odnosima crkve i države.

Vremeplov: Rođen Staljin

Sovjetski diktator poreklom iz Gruzije Josif Visarionovič Džugašvili Staljin rođen je na  današnji dan 21. decembra 1879.. Kao generalni sekretar Komunističke partije od 1922. do smrti 1953. bio je neprikosnoveni vladar SSSR i lider komunističkog sveta. U “čistkama” koje je sprovodio da bi se održao na vlasti stradalo je nekoliko miliona ljudi, među kojima su bili istaknuti političari, generali, intelektualci. Hegemonističkom politikom doprineo je zaoštravanju međunarodnih odnosa u vreme hladnog rata i okrnjio je ogroman ugled SSR stečen značajnom ulogom u slamanju fašizma u Drugom svetskom ratu. Rezolucijom Informbiroa pokušao je 1948. da Jugoslaviju stavi pod sovjetsku zonu uticaja. 

Vremeplov: Umro Bokačo

Na  današnji dan 21. decembra 1375. godine umro je italijanski pisac Đovani Bokačo, autor zbirke od sto novela “Dekameron”, remek dela italijanske proze koje je postalo izvor nadahnuća i nenadmašni uzor italijanske proze.

Vremeplov: Edikt o toleranciji slobodu veroispovesti

Austrijski car Josif II priznao je na  današnji dan 21. decembra 1781. godine Ediktom o toleranciji slobodu veroispovesti i oduzeo katoličkoj crkvi položaj državne crkve.

Vremeplov: Jeljcin raspustio KGB

Predsednik Rusije Boris Jeljcin raspustio je na današnji dan 21. decembra 1993. godine. Ministarstvo bezbednosti (bivši KGB) jer ga nije blagovremeno upozorilo na opasan razvoj događaja u zemlji i zato što, kako je rekao, instituciju koja je decenijama zastrašivala građane, nije moguće reformisati.

Vremeplov: Rođen Hajnrih Teodor Bel

Na  današnji dan 21. decembra 1917. rođen je nemački pisac Hajnrih Teodor Bel, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1972, majstor kratke priče, najprevođeniji nemački pisac posle Drugog svetskog rata (“Mišljenja jednog klovna”, “Grupna slika s damom”, “Izgubljena čast Katarine Blum”).

Vremeplov: Albanska vlada uklonila sve statue Staljina

Na  današnji dan 21. decembra 1990. albanska vlada naredila je da se uklone sve statue Josifa Staljina i svi simboli koji nose njegovo ime.

“Na putu za bezbednost dece u saobraćaju”

Total Srbija u prostorijama Francuske Ambasade najavila je nastavak prošlogodišnje društveno odgovorne kampanje „Na putu za bezbednost dece u saobraćaju“, ove godine uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije. Cilј ove kampanje jeste da skrene pažnju građana Republike Srbije na potrebu za dodatnim obrazovanjem najmlađih generacija u vezi s bezbednošću u saobraćaju. Naši napori usmereni su ka deci mlađeg školskog uzrasta, ne samo zato što su ona najviše izložena opasnostima u saobraćaju, već i zato što verujemo da će uz pomoć edukacije na ovu temu izrasti u savesne i odgovorne učesnike u saobraćaju, rekla je Almila Aćan Kahvečioglu, generalni direktor Total Srbija.

Edukacija dece odvijaće se u trajanju od jednog školskog časa. S cilјem da omoguće svim roditelјima da provere znanje svojih mališana i odigraju igru sa njima, kompanija Total Srbija interaktivnu tablet igru učinila je i javno dostupnom na svom veb-sajtu.

Borba protiv antisemitizma u školama

Učenici u školama u Srbiji učiće o antisemitizmu ne samo kroz udžbenike istorije već i pomoću dodatnih nastavnih materijala koji su posvećeni ovoj temu. Nastavne materijale čine tri sveske namenjene upoznavanju učenika sa pojmom, uzrocima i posledicama antisemitizma kroz istoriju, sa posebnim osvrtom na Holokaust, uključujući i različite oblike kroz koje se antisemitizam danas ispoljava. Reč je o prvim nastavnim materijalima posvećenim ovoj temi koji su razvijani su na osnovu potpisanog Memoranduma o razumevanju između Vlade Srbije i OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava. Nastavni materijali se koriste u više od 15 država, a tom broju se sada priključuje i Srbija, rečeno je na predstavljanju publikacija. Autori nastavnih materijala su dr Milan Koljanin, dr Milovan Pisari, Aleksandar Todosijević i Miško Stanišić, u saradnji sa stručnjacima Kuće Ana Frank iz Amsterdama i članovima Nacionalne radne grupe za implementaciju projekta. – Aktuelni udžbenici istorije ne obrađuju u dovoljnoj meri temu antisemitizma i više su usmereni na faktografiju, a ne na suštinske probleme kojim treba da se bave učenici i nastavnici, da prepoznaju antisemitizam i sve druge oblike netolerancije i diskriminacije i da im se suprotstave. Nastavni materijali su prevashodno namenjeni učenicima završnih razreda osnovne i srednje škole i nastavnicima istorije, ali i nastavnicima društveno-humanističkih predmeta, građanskog vaspitanja… – kaže za Danas Aleksandar Todosijević, jedan od autora publikacija. On napominje da je u toku obuka 30 nastavnika koji će potom obučavati svoje kolege kako da koriste nastavne materijale. Obuke su akreditovane i na listi su obuka koje odobrava ministar prosvete, a nastavne materijale je odobrio Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja kao dodatno nastavno sredstvo u procesu nastave i učenja.

Školski sadržaji preplavljeni nasiljem nad ženama

Piše: M. M. Stevanović

Mada je Srbija preuzela niz međunarodnih obaveza u sprečavanju rodno zasnovanog nasilja, malo je pažnje posvećeno primeni standarda i normi, kao i obuci stručnjaka koji treba da rešavaju konkretne slučajeve nasilja. Takva vrsta podrške je naročito neophodna u školama, najpre zato što se nastavnici i nastavnice ne snalaze u situacijama nasilja u kojima treba da reaguju, ali i zato što među njima ima onih koji otvoreno izražavaju rodne stereotipe, predrasude i diskriminaciju. Prema saznanjima Autonomnog ženskog centra, koji u poslednje tri godine sprovodi projekat „Nulta tolerancija na rodno zasnovano nasilja“, kroz sastanke i seminare u 30 srednjih škola u 15 gradova, deca i mladi su zainteresovani za razgovor o različitim oblicima rodnog nasilja, jer su oni deo njihovog svakodnevnog iskustva. – Nastavnice i nastavnici izveštavaju da su to najdinamičniji časovi, da su mladi aktivni u diskusiji, suprotno pasivnosti ili nezainteresovanosti za neke druge školske sadržaje. Istovremeno, to je prilika da učenice/i dobiju informaciju o tome šta može da se uradi, kako da se zaštite, šta je odgovarajuća podrška žrtvi, da preispitaju tipične predrasude i usvoje pozitivne stavove – kaže za Danas Tanja Ignjatović iz Autonomnog ženskog centra. Oni su potom spremniji da zatraže pomoć, dodaje ona, što je jasna poruka da postoje odrasli od poverenja koji mogu da čuju i pomognu.

Međutim, iako svesni problema, nastavnici/e nedovoljno znaju o nasilju u porodici, o obavezama i načinima postupanja škole, jer nisu dobili sistemske informacije o njihovoj ulozi u tim procesima i saradnji sa drugim ustanovama. Ignjatović objašnjava da nastavnice/i imaju brojne dileme – da li i koliko da se mešaju u „privatna“, porodična pitanja, kako da istovremeno odgovore i na poverljivost podataka koje su dobili od učenika i na obavezu da prijave nasilje nadležnim organima, kako se sarađuje sa roditeljima, šta ako se nakon prijavljivanja ništa ne promeni ili se stanje pogorša… – Brine ih to što nakon prijavljivanja izostaje odgovarajuća podrška za učenika i porodicu. Svesni su da u školama postoje slučajevi, ali nemaju dovoljno informacija o različitim formama rodnog nasilja, o seksizmu, seksualnom uznemiravanju, rodnom nasilju u partnerskim vezama mladih, digitalnom rodnom nasilja i slično – navodi naša sagovornica. Kao mesto gde deca i mladi provode najviše vremena, škola bi trebalo da podstakne i omogući njihov ukupni razvoj, da osposobi učenice i učenike da misle, da preispituju, osporavaju i preoblikuju uverenja i stavove, da istražuju i delaju. Međutim, naglašava Ignjatović, školski programi i sadržaji se najčešće prezentuju kao sistem naučnih znanja, koja su vrednosno neutralna i objektivna, „što nije sasvim tačno“. – Školski sadržaji nisu slučajno odabrani. Ono što se uči i ono što je izostavljeno iz programa potvrđuje pogled na svet dominantnih društvenih grupa, isključujući marginalizovane grupe. To se odnosi i na žene, kao i na teme o rodno zasnovanom nasilju, diskriminaciji ili rodnoj ravnopravnosti, iako većina predmeta, kakvi su srpski jezik i književnost, istorija, sociologija, psihologija, građansko vaspitanje, pruža mogućnost da se o tome govori – kaže Ignjatović.

Analiza srednjoškolskih nastavnih programa pokazuje da su oni rodno neosetljivi – napisani su u muškom rodu, u njima se ne pominje pojam rodne ravnopravnosti, niti se on pojavljuje u ciljevima, zadacima i ishodima predmeta, kao ni u uputstvima za didaktičko-metodičko ostvarivanje programa.

Profesorka srpskog jezika i književnosti Jelena Stefanović ističe da je posebno razočaravajuće potpuno odsustvo rodne perspektive u „reformisanim“ nastavnim programima za prvi razred gimnazije, iako se u Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja među ciljevima navodi i „razvoj i poštovanje rodne ravnopravnosti, tolerancije i uvažavanje različitosti“. – Književna dela iz programa za srednju školu preplavljena su motivom nasilja nad ženama, ono je prisutno u tekstovima iz svih epoha i sa različitih prostora, počevši od Sofoklove drame „Antigona“ pa sve do romana „Kad su cvetale tikve“ Dragoslava Mihailovića – objašnjava za Danas Jelena Stefanović. Kako navodi, posebno su potresne sudbine Hasanaginice, Tolstojeve Ane Karenjine, Stankovićeve Sofke i Koštane, Andrićeve Fate Avdagine, Ćosićeve Simke…

– Junakinja može da bira između žrtvovanja, kao Sofka, ili samoubistva kao jedinog vida otpora patrijarhalnom sistemu, što npr. čini Fata Avdagina. Kroz sudbine ovih nesrećnih junakinja data je i kritika patrijarhata, ali ostaje problematično njihovo zadržavanje u ulozi žrtve jer se time šalje poruka o bezizlaznosti i nepromenljivosti položaja žene u društvu – kaže profesorka Stefanović. Rakićevu „Iskrenu pesmu“, u kojoj je muškarac superioran, a žena predstavljena kao glupača i seksualni objekat, naša sagovornica navodi kao primer eksplicitne mizoginije. – Nastavnici/e teško mogu da sagledaju mizogine aspekte dela bez dodatne obuke, budući da su i sami/e oblikovani u okviru androcentrične obrazovne i kulturne matrice. Udžbenici im u ovom slučaju nisu od pomoći jer ne prepoznaju rodnu perspektivu i ne sadrže odgovarajuća objašnjenja i zadatke – objašnjava Stefanović, dodajući da obrazovanje omogućava da se reprodukuju patrijarhalni rodni modeli, iako bi upravo ono trebalo da ih menja.

Projekat je dobio podršku za realizaciju od Ministarstva prosvete, ali je ona, kaže Tanja Ignjatović, bila pre svega načelne prirode. „Imale smo očekivanja da će prilikom izmene programa i sadržaja nastavnih predmeta za prvi razred gimnazija biti prihvaćeni naši predlozi da se uključe ove teme, ali se to nije desilo. Čak ni kada se radilo o novim izbornim predmetima, za koje je bilo očekivano da uključe pitanje rodne ravnopravnosti i rodnog nasilja (Pojedinac, grupa, društvo, ili tema o bezbednosti u Građanskom vaspitanju). Smatrale smo da je propuštena prilika, i da je to suprotno strateškim opredeljenjima i usvojenim državnim politikama. Ukazale smo na to Ministarstvu prosvete i Zavodu za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, a čini se da je pozitivno to što su oni reagovali.“

Projekat „Nulta tolerancija na rodno zasnovano nasilja“ realizovao se kroz seminare i sastanke u 30 srednjih škola. Podrška AŽC-a sastojala se u objašnjavanju specifičnosti nasilja i postupaka, u razgovorima o načinima rešavanja konkretnih slučajeva nasilja, uspostavljanju bližih kontakata sa centrima za socijalni rad, povezivanju sa lokalnim ženskim organizacijama koje su specijalizovane za podršku ženama i deci u situacijama nasilja.

By admin